inter arma silent leges

donderdag 09-04-2009 (overzicht artikelen)

NOS.nl - China legt 4 Tibetanen doodstraf op (08-04-2009)
Een Chinese rechtbank heeft vier Tibetaanse demonstranten ter dood veroordeeld. Voor twee van hen is de doodstraf voorwaardelijk. Bij goed gedrag wordt hun doodstraf omgezet in een levenslange gevangenisstraf.
Volgens de Chinese rechters hebben de Tibetanen in maart vorig jaar branden gesticht bij demonstraties tegen China. De protesten, in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waren de hevigste in ongeveer twintig jaar.
Volgens China kwamen er achttien mensen om het leven. Mensenrechtenorganisaties gaan uit van ongeveer tweehonderd doden en enkele honderden vermisten.
Nieuws.nl - Demonstratie tijdens jubileum val van Bagdad
Tienduizenden sjiieten hebben donderdag in Bagdad gedemonstreerd tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Het was donderdag precies zes jaar geleden dat de Iraakse hoofdstad door de Amerikanen werd ingenomen.
De sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr had alle Irakezen opgeroepen zich te verzamelen op het Firdousplein, waar op 9 april 2003 het standbeeld van Saddam Hussein omver werd getrokken. Op de plek waar vroeger het standbeeld stond werd donderdag een grote pop van George Bush in brand gestoken.
Tijdens de demonstratie werd president Barack Obama opgeroepen alle Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken. "We eisen dat president Obama zich aan de kant van de Irakezen schaart door de bezetting te beëindigen en daarmee de belofte na te komen die hij aan de wereld heeft gedaan", zei Assad al-Nassiri. Al-Nassiri is een assistent van Al-Sadr, die in Iran woont.
Obama heeft beloofd alle gevechtstroepen voor het eind van september 2010 terug te trekken. Eind 2011 moeten alle Amerikanen uit Irak vertrokken zijn.
Zes jaar geleden werden de Amerikanen nog als bevrijders binnengehaald. Door de jaren van bloedvergieten en politieke chaos die daarop volgden hebben veel Irakezen zich echter tegen de Verenigde Staten gekeerd, ook al bestaat de angst dat Irak in een gewelddadige puinhoop verandert zodra de Amerikanen weg zijn. Afgelopen week kwamen in sjiitische wijken in Bagdad alleen al 53 mensen om door bomaanslagen.
NOS.nl - Britse anti-terreurchef stapt op
De Britse anti-terreurchef Bob Quick heeft zijn ontslag ingediend. Gisteren verscheen hij bij de ambtswoning van premier Brown met onafgedekte papieren waarop informatie te lezen stond over een anti-terreuractie.
De papieren werden gefotografeerd, zodat ook de namen van veiligheidsagenten en locaties bekend werden. De oppositie had onmiddellijk zware kritiek op Quick, die vanochtend opstapte.
Na de openbaarmaking van de gegevens werd besloten de anti-terreuroperatie versneld uit te voeren. Op acht plaatsen werden invallen gedaan, waarbij twaalf mensen werden gearresteerd.
NOS.nl - Massaal protest tegen Thais bewind
In de Thaise hoofdstad Bangkok hebben meer dan 100.000 mensen geprotesteerd tegen de regering van premier Abhisit. De betogers zeggen dat de premier op een onrechtmatige manier aan de macht is gekomen en eisen dat hij vertrekt.
Duizenden agenten waren ingezet om de rust in Bangkok te bewaren. De betogers zijn aanhangers van voormalig premier Thaksin, na op verdenking van fraude moest opstappen. Thaksin schoof een partijgenoot naar voren, maar die moest na wekenlange protesten ook opstappen.
Abhisit wil vooralsnog niet opstappen en heeft gedreigd met geweld een einde te maken aan de protesten in Thailand.
Nieuws.nl - Thaise betogers dreigen Asean-top te verstoren
Betogers tegen de Thaise regering overwegen zich van Bangkok te verplaatsen naar Pattaya, waar dit weekend een Aziatische top wordt gehouden. De regering heeft gedreigd in dat geval het leger in te zetten.
Aanhangers van oud-president Thaksin Shinawatra beschuldigen de topadviseur van de koning, de 88-jarige Prem Tinsulanonda, ervan de staatsgreep te hebben georganiseerd die in 2006 een eind maakte aan Thaksins bewind. Honderdduizend demonstranten eisten woensdag in Bangkok het vertrek van Prem en van premier Abhisit Vejjajiva, die in december door het parlement werd benoemd.
Komend weekend vindt in Pattaya een bijeenkomst plaats van de Asean, de associatie van Zuidoost-Aziatische staten. De leiders van de demonstraties in Bangkok wisten woensdag nog niet of de top verstoord zou moeten worden, maar ze waren het erover eens dat er een andere strategie moest worden toegepast.
"Als er niet op onze eisen wordt ingegaan moeten we misschien naar Pattaya", zei Jatuporn Phromphan. "We vragen onze vrienden van de Asean van tevoren om ons te vergeven als deze top niet door kan gaan."
"We moeten beslissen hoe we de regering in de context van de top onder druk kunnen zetten, maar we gaan die niet tegenhouden", zei een andere protestleider, Nattuwat Sai-kua.
Op de top worden behalve de tien leden van de Asean ook Japan, China, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland verwacht.
In Bangkok was de menigte demonstranten donderdag geslonken tot ongeveer twintigduizend.
NOS.nl - Partij Yudhoyono wint in Indonesië
In Indonesië zijn verkiezingen voor een nieuw parlement gehouden. Ook lokale en provinciale functies stonden op het spel. De verkiezingen worden gezien als een referendum over de populariteit van president Yudhoyono.
Enkele exit-polls wijzen op een grote overwinning voor de partij van de president. Die zou bijna 20% hebben gehaald, tegen 7% in 2004.
Partijen of coalities die minimaal 20% van parlementszetels veroveren, mogen voor de presidentsverkiezingen van later dit jaar een kandidaat nomineren. De exit-polls duiden erop dat Yudhoyono zal worden herkozen.
Nieuws.nl - Kim Jong Il herkozen als leider van Noord-Korea
Kim Jong Il is donderdag door het Noord-Koreaanse parlement herkozen voor een derde termijn als hoofd van de Nationale Defensiecommissie, de hoogste positie van het land. De benoeming vond plaats tijdens de openingszitting van het parlement.
De 67-jarige Kim zat de vergadering zelf voor. Het was zijn eerste belangrijke publieke optreden zijn sinds hij in augustus uit beeld verdween. Volgens buitenlandse waarnemers werd hij toen getroffen door een beroerte, maar Noord-Korea blijft dat hardnekkig ontkennen. Kennelijk om de geruchten te weerleggen verschenen vanaf oktober weer foto's van Kim tijdens bezoeken aan boerderijen, fabrieken en kazernes. Voorafgaand aan de parlementszitting werden lovende documentaires over zijn leiderschap uitgezonden en ook de omstreden raketlancering van zondag wordt gebruikt om de bevolking achter Kim te verenigen.
Noord-Korea's buurlanden denken dat de lancering bedoeld was als test van een langeafstandsraket en dat Noord-Korea daarmee indruiste tegen een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Noord-Korea beweert dat het erom ging een communicatiesatelliet de ruimte in te brengen.
De Noord-Koreanen kregen pas dinsdag de eerste beelden van de lancering te zien. Ze kregen te horen dat de satelliet in een baan om de aarde is gebracht en van daaruit data en patriottische odes aan Kim uitzendt. Volgens Zuid-Korea en de Verenigde Staten is de satelliet echter met de raket in zee terechtgekomen.
Donderdag was op de tv te zien hoe de afgevaardigden hun naamplaatjes omhoog hielden ten teken dat zij instemden met de herverkiezing van Kim. "Alle afgevaardigden, overweldigd door eeuwigdurende emotie, vreugde en bewondering, braken uit in stormachtig hoeragroep", zei de nieuwslezer.
Behalve de hoogste militaire leider onder het Noord-Koreaanse 'songun'(strijdkrachten eerst)-beleid is Kim ook hoofd van de communistische partij. Het presidentschap werd per amendement op de grondwet voor eeuwig aan zijn overleden vader, de eerste president van Noord-Korea, toegewezen. Het amendement bepaalde dat het leiderschap van de machtige Nationale Defensiecommissie Kim tot de hoogste leider van Noord-Korea maakt.
nrc.nl - Georgië klaar voor massale demonstratie
De oppositie in Georgië eist vandaag het vertrek van president Saakasjvili. „Hij heeft ons in een politieke en economische crisis gestort.” ...
Politiegeweld in 2007
RTL Nieuws.nl - Slowaakse agenten mishandelen zigeuners
Een aantal Slowaakse politiemannen wordt ervan verdacht kinderen van Roma zigeuners te hebben vernederd en gemarteld.
Honden
Volgens de Slowaakse krant Sme dwongen de agenten de zigeunerkinderen zich uit te kleden, elkaar te kussen en te slaan. De politiemannen lieten verder honden op de kinderen los. De brute daad werd met een mobiele telefoon opgenomen. Een familielid van een van de agenten stuurde het videofragment naar de krant.
Non-actief
Een politiecommissaris heeft bekendgemaakt dat minstens zes agenten op non-actief zijn gesteld en vervolgd zullen worden. Ook hun meerderen kunnen een schorsing verwachten.
NOS - MTV komt met EU-jongerencampagne (08-04-2009)
MTV Networks heeft vandaag een campagne gelanceerd om jongeren bewust te maken van de Europese verkiezingen in juni. Onder het motto "Europa, kun je me horen?" worden jongeren uit de hele Europese Unie opgeroepen om hun stem te verheffen en aan Brussel te laten weten wat ze van de EU vinden.
Op de muziekzender zijn de komende maand drie verschillende campagnefilmpjes te zien. Ook is er een website in de lucht waarop jongeren met elkaar in debat kunnen gaan.
De Schreeuw
Een ander onderdeel van de campagne is een EU-brede schreeuw om aandacht op 30 april. In verschillende Europese steden komen om 15.30 uur jongeren bij elkaar om gezamenlijk de slogan "Europa kun je me horen" te roepen.
Antonio Campo dall'Orto, directeur bij MTV, vindt het een van de taken van zijn zender om jongeren aan te sporen over de toekomst na te denken. "Europa kan en moet daarin een fundamentele en positieve rol spelen," aldus Campo dall'Orto.
Ook Eurocommissaris Margot Wallström van Communicatie vindt het belangrijk dat jongeren actiever meedenken met de Europese Unie, zo zei ze vanmorgen in Brussel: "We hebben de ideeën en een actieve inbreng van jongeren nodig. Ze moeten begrijpen dat hun stem telt en dat het belangrijk is dat ze meedoen in het debat en de Europese verkiezingen."
DePers.nl - Turkije is terug (08-04-2009)
Turkije is de rijzende ster op het politieke wereldtoneel. Door zijn toenemende macht is het land niet langer meer te negeren. ( Obama blijft EU-ambities Turkije steunen / Obama wil Turkije in EU / Turkije blijft bij veto )
‘Waarom zouden wij vandaag wel akkoord gaan met deze kandidaat als nieuwe NAVO-leider?’, blufte een hoge Turkse ambtenaar in Ankara afgelopen zaterdag. Ja, waarom eigenlijk? Misschien omdat alle andere leden, inclusief grootmacht Amerika, wel hadden ingestemd met Andreas Fogh Rasmussen als de nieuwe secretaris-generaal? Daar trokken de Turken zich dus niets van aan. En het ziet er naar uit dat ze dat ook steeds minder hoeven doen. Want de macht van Turkije op het wereldtoneel is de afgelopen jaren sterk toegenomen en ze hebben genoeg troeven in handen om die groei stevig door te zetten.
‘De Rasmussen-affaire is een kaart die ze uitstekend hebben gespeeld’, beweert Peter Zeihen, vicepresident Strategic Analysis voor Stratfor Geopolitical Intelligence. De Turken hielden er immers een plaatsvervangend secretaris-generaal aan over, speciaal belast met de relaties met moslimlanden. ‘Zulk hoog spel zouden ze een paar jaar geleden nooit gedurfd hebben. Langzaam zijn ze zich bewust geworden van hun potentieel.’
Dat bewustwordingsproces begon toen de huidige regering in 2002 aantrad. ‘Daarvoor was het hele buitenlandbeleid volledig toegespitst op het westen’, zegt Erik Jan Zürcher, Turkije-deskundige en directeur van het Internationale Instituut Sociale Geschiedenis. ‘Het land stond met de rug naar de Arabische wereld. Geleidelijk aan is het meer bewegingsruimte gaan eisen. Onder leiding van de islamitische regeringspartij AKP zei het ‘nee’ tegen de Amerikanen toen die in 2003 Irak binnenvielen. Amerika mocht geen aanvallen uitvoeren vanaf Turks grondgebied.’ Zeer actief
Turkije is volgens Zeihen, onzichtbaar voor de media, zeer actief geweest ten oosten van Turkije: het traint legers van de meeste Centraal-Aziatische landen, heeft grote invloed in de zuidelijke Kaukasus en leidt onderhandelingen tussen Israël en Syrië en Israël en Pakistan. ‘Ze eisen ook een stem op in de kwesties Palestina en Libanon en zien voor zichzelf een grote rol weggelegd om het conflict met Iran op te lossen’, aldus Zürcher.
Het bewijs van de toenemende macht is het bezoek dat president Barack Obama afgelopen week aan Turkije bracht. Zijn uitspraak ‘Laat ik duidelijk zijn: de VS staan volledig achter Turkijes pogingen lid te worden van de EU’ is voor Turkije de erkenning waar het de afgelopen jaren naar heeft gezocht. ‘Toetreding van Turkije tot de EU zou de basis van Europa versterken’, zo benadrukte Obama. Maar hij bedoelde natuurlijk dat een EU mét Turkije de westerse alliantie stevig versterkt. Turkije beschikt over een grote economie en een sterk leger.
Amerika herstelt relaties
‘Turkije zit in het hart van alle gebieden waarin Amerika is geïnteresseerd en heeft gedeelde belangen’, zegt Zeihen. Denk aan de energieverdeling door strategische pijpleidingen en de bestrijding van terroristische bewegingen in Centraal-Azië.
Obama zet ook hoog in om Turkije deel te laten nemen aan zijn nieuwe strategie in Afghanistan. Zijn hoop is dat de aanwezigheid van islamitische troepen minder verzet oplevert. Daarnaast krijgt hij van Europa, en met name van grootmacht Duitsland, weinig steun. Zeihen: ‘Als de EU Obama onder leiding van Duitsland 15.000 troepen voor Afghanistan had toegezegd, had Obama’s agenda er in Turkije anders uitgezien.’
Turkije heeft het politieke tij dus mee. ‘Hoe sterker de onderlinge relatie tussen Amerika en Duitsland, hoe zwakker de rol van Turkije. Als de VS iets nodig hebben van de EU, dan moeten ze dat via Duitsland doen.’ En Duitsland ligt momenteel op belangrijke punten dwars: Afghanistan, maar ook de onwil om meer geld te pompen in de economie om een grotere economische crisis af te wenden.
Ook de ontwikkelingen van de laatste jaren in het Midden-Oosten zijn gunstig voor Turkije geweest. ‘In zekere zin is Turkije de grote winnaar in de War on Terror’, zegt Zeihen. De Arabische landen zijn totaal verzwakt en verkeren in hevige crisis, beweert Midden-Oosten deskundige Ruud Hoff. Daardoor zijn ze erg ontvankelijk voor de Turkse handreikingen, wat vanuit het verleden niet vanzelfsprekend is. Hoff: ‘Er zit nog veel oud zeer uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Maar de ontwikkelingen van de laatste jaren en het gegeven dat de huidige regering een islamitisch stempel draagt, hebben de Arabieren doen bijdraaien.’
Door die nieuwe lijntjes met de islamitische wereld kan Turkije een strategische brugfunctie vervullen naar Europa en het Westen. Hoff: ‘Maar dan is het onvermijdelijk dat de EU het land accepteert.’ En daar wringt het, want Europa is als de dood voor Turkije. ‘De angst voor de islam overheerst het debat, wat halen we erbij?’, zegt Hoff.
Maar volgens Amanda Akçakoca, beleidsanalist voor de denktank European Policy Center, zou het ronduit stom zijn om Turkije niet lid te laten worden van de EU. Wil de EU een wereldspeler zijn, dan heeft het Turkije nodig. Het moet lange termijn visie tonen. Turkije maakt de EU economisch competitiever, geostrategisch belangrijker en het zou bewijzen dat de EU geen christelijke club is. Plus ze krijgen de voordelen van Turkije als energiecentrum.’ Want voor Europa biedt alleen Turkije alternatieven voor de Centraal-Aziatische olie die nu vooral via Rusland gaat.
Overigens is Rusland waarschijnlijk de volgende die met het hernieuwe zelfvertrouwen van Turkije kennismaakt. ‘Uiteindelijk zal er tussen die landen een clash plaatsvinden om de Kaukasus.’ Maar voorlopig opereert Turkije uiterst voorzichtig als het om de Russische grootmacht gaat. Tijdens het conflict met Georgië hielden de Turken zich afzijdig.
Is er dan niets dat de opgang van Turkije kan stoppen? ‘Jawel, zegt Zürcher, ‘maar die dreiging komt vooral van binnenuit. Het machtige seculiere leger staat op gespannen voet met de islamitische premier Erdogan. Maar hij is een slimme politicus. Hij probeert het islamitische beeld te versterken zonder dat hij zaagt aan de poten van de seculieren.’ Maar eigenlijk zijn ook zij wel een beetje trots op hun nieuwe rol. ‘Want ‘Wij tellen mee’ is de boodschap die Erdogan uitstraalt’, zegt Zürcher.
NOS.nl - Uitstel benoeming imam krijgsmacht
Staatssecretaris De Vries heeft het besluit over de benoeming van een imam bij de krijgsmacht uitgesteld met twee weken. De imam is in opspraak vanwege beledigende uitspraken over premier Balkenende. Ook zei hij dat christenen met de islam in oorlog zijn.
De imam zou vanmiddag zijn diploma krijgen, maar vanuit de Tweede Kamer was er gisteren veel verzet. De Vries heeft daarop het besluit heroverwogen. Hij heeft met de betrokkenen gepraat, maar dat heeft volgens de staatssecretaris nog niet tot een conclusie geleid.
De Kamer neemt genoegen met het uitstel en wacht op het definitieve besluit.
NOS.nl - Twijfel over benoeming leger-imam
Staatssecretaris De Vries twijfelt over de benoeming van een imam van Marokkaanse afkomst bij de krijgsmacht. De Tweede Kamer heeft veel kritiek op de man, die premier Balkenende "nog geen deurmat waardig" en "een hypocriet" heeft genoemd. Ook heeft de man kritiek geuit op christenen in het algemeen.
Verder heeft de imam gezegd dat moslims vrouwen geen hand hoeven geven. Ook de eigen partij van De Vries, het CDA, heeft grote bedenkingen over de imam.
De Vries gaat nu met de betrokkenen praten of de benoeming wel moet worden doorgezet. Defensie heeft ruim vijf jaar naar een geschikte imam gezocht.
DAG - Imam toch wat te omstreden voor Defensie (08-04-09)
Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie gaat heroverwegen of het wel zo’n goed idee is een omstreden imam aan te stellen als geestelijk verzorger bij Defensie. Onder druk van een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer gaat hij daarover in gesprek met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat de imam had geselecteerd, en met de imam zelf.
Balkenende hypocriet
Dat is de uitkomst van een Kamerdebat over de zaak woensdagmiddag. De imam is de Nederlander van Marokkaanse afkomst Ali Eddaoudi. Hij werkte eerder als geestelijk verzorger in de Koepelgevangenis in Breda. De afgelopen jaren schreef hij columns waarin hij premier Jan Peter Balkenende een hypocriet noemde en ,,nog geen deurmat waardig”. Ook schreef hij dat er van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn en dat de Nederlandse missie in Afghanistan bedoeld is om de Afghanen in eigen land te terroriseren.
NOSJOURNAAL - De Vries heroverweegt benoeming imam
Een meerderheid van de Tweede Kamer is woedend over de benoeming van een imam bij de krijgsmacht door staatsseretaris De Vries van Defensie. De man zou morgen beginnen aan zijn baan als geestelijk verzorger van militairen.
De imam werd door een islamitische organisatie naar voren geschoven en bij Defensie kwam hij gemakkelijk door de selectie.
'Deurmat'
De imam heeft in het verleden zeer kritische uitlatingen gedaan over premier Balkenende. Hij noemde hem in een column een "dolle kruisvaarder" en "nog geen deurmat waardig".
De imam zou ook de wrijving tussen moslims en christenen aanwakkeren door zijn uitspraken over christenen in het algemeen als: "ze zijn nog altijd met met de islam in oorlog" en "we kunnen elkaar hooguit tolereren". Eerder zei hij ook dat hij vindt dat moslims vrouwen de hand mogen weigeren.
Staatssecretaris De Vries is behoorlijk in verlegenheid gebracht. Hij zegt dat ook hij onaangenaam verrast was toen hij van de columns hoorde. Grote bedenkingen
Een groot deel van de Kamer vindt de imam de verkeerde man op de verkeerde plaats. Ook De Vries' eigen partij het CDA heeft grote bedenkingen.
De Vries heeft aangegeven dat hij de benoeming van de imam heroverweegt. Hij gaat nu met de betrokkenen praten of de benoeming wel moet worden doorgezet.
PAROOL - Meesterstrateeg (de Vries) - THEODOR HOLMAN
Met Jack de Vries op Defensie kunnen we wel een oorlog winnen. Vooral als die in Afghanistan is. Vooral als we vechten tegen de Taliban. Vooral als we onze christelijke waarden en normen willen uitdragen. Vooral als we willen laten zien dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen en ook homo's een plek onder de hete Afghaanse zon verdienen. Vooral als we daar democratie willen brengen. (Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.)
De militaire strateeg Jack de Vries heeft in deze strijd waarin de Taliban al is opgerukt naar Kamp Holland en steeds meer van onze jongens sterven, een meesterlijke strategische zet bedacht: we halen voor onze militairen een imam naar Afghanistan.
En niet zomaar een imam: een imam die onze minister-president verwijt dat hij een christen is. Een imam die over onze minister-president zegt dat hij 'hypocriet' is en 'nog geen deurmat waardig'. Een imam ook die heeft geschreven dat 'van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn'. Een imam ten slotte die over de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gezegd dat hij bedoeld is 'om de Afghanen in eigen land te terroriseren'. Onze eigen inlichtingendienst - geweldige mensen, petje af - heeft deze imam 'gescreend' en niets kunnen vinden waarom de man, Ali Addaoudi, niet naar Afghanistan zou kunnen.
Een cartoonist laat het CDA oppakken, maar een imam die achter de doelstellingen van Al Qaida staat, mag onze jongens geestelijk bijstaan.
Hirsch Ballin wil de vrijheid van meningsuiting beperken, maar hij betaalt wel een paar ton om een imam die onze premier vergelijkt met een deurmat (waarop je je schoenen afveegt), naar Kamp Holland te laten vertrekken.
Wat een fantastisch militair inzicht heeft die Jack de Vries. Veiligheid boven alles! En wat een geweldige geheime dienst!
In navolging van Jack de Vries heb ik het volgende idee ontwikkeld: laat alle imams in Nederland naar Afghanistan gaan en haal onze jongens terug. Jack zal dat veel te gevaarlijk vinden, ben ik bang.
Maar ja, hij is dan ook de meesterstrateeg.
DAG - Verhagen: ik wil niet leven in het land van Wilders (08-04-2009)
Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen (CDA) heeft hard uitgehaald naar Geert Wilders. In een toespraak op de slotavond van het filmfestival Movies that Matter, verweet Verhagen de PVV-voorman dat hij de kloof tussen autochtonen en allochtonen vergroot.
‘Wilders zaait verdeeldheid’
‘Met al zijn generalisaties zaait Geert Wilders verdeeldheid; hij zet groepen mensen tegen elkaar op’, aldus Verhagen. ‘Dan gaan mensen hun hele identiteit, hun hele wezen, ophangen aan wat in feite maar één kenmerk van hun leven is: hun godsdienst. Wilders maakt daarmee met zijn uitspraken Nederland een land van “wij tegen zij”. Dat is niet het Nederland waar ik wil leven. Ik wil leven in een Nederland van gedeelde waarden’, zei de minister.
‘Verhagen kan de pot op’
Verhagen en Wilders vallen elkaar wel vaker verbaal aan. Toen Verhagen Wilders vorig jaar geleden in niet mis te verstande bewoordingen opriep zijn anti-koranfilm Fitna niet uit te brengen, brieste de PVV’er dat Verhagen ‘de pot op kan.’
En toen Verhagen en Balkenende begin dit jaar weigerden het Britse inreisverbod tegen Wilders in Europees verband aan de orde te stellen, diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen beiden. Wilders zei toen: ‘We wisten al dat de premier en de minister van Buitenlandse Zaken bereid zijn om ons meest dierbare grondrecht - de vrijheid van meningsuiting - te slachten op het altaar van de islam om boze moslims te plezieren. Maar inmiddels weten we ook dat dit kabinet naast de vrijheid ook de democratie aan haar laars lapt.’
‘Moslims moeten hun geloof kunnen belijden’
Movies that Matter vond afgelopen week plaats in Den Haag en wordt georganiseerd door Amnesty International. Op het festival draaien films en documentaires over mensenrechten. Verhagen zei in zijn toespraak het volgende over dat thema: ‘Het recht om in vrijheid te geloven, of om niet te geloven, is daar een belangrijk onderdeel van. Dat betekent dus dat moslims hun geloof moeten kunnen belijden in Nederland. Het betekent evengoed dat christenen hun geloof moeten kunnen belijden in Iran of Turkije. Het betekent dat je het recht hebt om van geloof te veranderen.’
De PVV doet het ondertussen beter dan ooit in de peilingen.
GeenStijl - CDA doet Wilders in de BAN
Dat wordt dus geen coalitie CDA, VVD en PVV. Zo zijn de Christen Democraten zich namelijk de tiefus geschrokken van de kritiek op de eerdere flirt met Wilders. En dus betuigt CDA-voorzitter Van Heeswijk vandaag spijt en trekt hij zijn eerdere uitspraak over eventuele coalitie snel weer in. Om ook echt te laten zien dat het menens is, trok ook Maxime Verhagen gisteravond fel van leer tegen Adolf Wilders. Onze minister van Buitenlandse Zaken liet weten, net als overigens Alexander Pechtold, te zullen emigreren wanneer Geert Wilders het in Nederland voor het zeggen krijgt. Volgens het CDA-kopstuk zet Wilders groepen mensen tegen elkaar op en drukt hij gelovigen in een hoek. De PVV'er maakt volgens Verhagen Nederland een land van “wij tegen zij''. “En dat is niet het Nederland waar ik wil leven. Ik wil leven in een Nederland van gedeelde waarden.” Wij ook Maxime, maar hoe zit het met de normen?
Elsevier.nl - CDA-voorzitter sluit coalitie met Wilders toch niet uit
CDA-voorzitter Peter van Heeswijk ontkent dat CDA-Tweede Kamerleden hebben gedreigd op te stappen als hij uitspraken over samenwerking met de PVV niet zou terugnemen. Van Heeswijk laat aan elsevier.nl weten dat het CDA geen enkele democratisch gekozen partij uitsluit als coalitiegenoot, ook niet de PVV van Geert Wilders.
Van Heeswijk laat aan elsevier.nl weten dat het CDA geen enkele democratisch gekozen partij uitsluit als coalitiegenoot, ook niet de PVV van Geert Wilders. Trouw schreef donderdag dat Van Heeswijk, onder druk van de CDA-Tweede Kamerfractie, een eerdere uitspraak over samenwerking met de PVV, had moeten intrekken.
Samenwerking
Enkele Kamerleden zouden volgens het dagblad hebben gedreigd om op te stappen als hij in het openbaar samenwerking met de PVV blijft overwegen. Van Heeswijk ontkent die beweringen van anonieme bronnen in Trouw. Het artikel in het dagblad zou volgens Van Heeswijk niet kloppen.
Verhagen
Gisteravond haalde minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) uit naar Wilders en zijn partij. Volgens de CDA-minister maakt volgens Wilders met zijn uitspraken van Nederland een land van ‘wij tegen zij’. ‘Dat is niet het Nederland waar ik wil leven. Ik wil leven in een Nederland van gedeelde waarden,’ zei Verhagen woensdag in een toespraak gehouden bij het film- en debatfestival Movies that Matter van Amnesty International.
Trouw - Adolf Wilders (opinie)
Speculeren is een riskant tijdverdrijf. Zeker als het gaat om een verkiezingsuitslag, coalitievorming en mogelijke premiers. Sinds Maurice ons opzadelt met een virtuele Geert als volgende verkiezingsoverwinnaar, zijn de angstprojecties niet van de lucht. Sindsdien bombardeert het journaille Wilders als mogelijke primus inter pares.
Je kunt er om lachen, je schouders ophalen, zuchten, vroegtijdig juichen, maar ook gillend vluchten. Dit laatste doet het vooral goed bij mensen bij wie begrippen als democratie en rechtsstaat nog niet goed zijn doorgedrongen. Lieden dus, met weinig fiducie in hun grondwettelijke omgeving. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht doorgewinterde politici in deze categorie aan te treffen. Neem nou D66-leider Pechtold die gisteren in het politieke café Libertijn verklaarde: ‘Wilders als premier is voor mij een Haags horrorscenario. Dan word ik asielzoeker.’ Jeetje! Met Geert als premier verwacht ik Alexander als verzetsleider van de oppositiebrigade dagelijks aan de interruptiemicrofoon. Veel armzwaaien, gelikte metaforen en op de achtergrond de rinkelende electorale kassa. Wie anders dan Pechtold kan premier Wilders op zijn nummer zetten? Een paar interrupties en je weet bijna zeker dat Maurice D66 rond de 40 of 50 zetels gaat peilen. Dan hoef je alleen nog een paar weken en de eerste kabinetscrisis van Wilders-I af te wachten en klimt Alexander zo in het torentje. Geert als willige lift voor de ambitieuze Alex. Maar nee, Pechtold waarschuwt ons: het wordt voor hem een partijtje paspoort-inslikken in het vliegtuig naar vluchtelingenkamp Benidorm. Of geduldig je vingertoppen verbranden, want ook met een PVV op 32 zetels en Wilders iedere maandag op de thee bij Beatrix, zal Nederland aangemerkt blijven als een veilige regio. Als Hollander kan asielzoeker Alexander zijn A-status dus alvast op zijn buik schrijven. Een beetje laf is die veronderstelde vlucht wel. Ik blijf in ieder geval en schrijf elke dag een leuke column om onze nieuwe hoofdredacteur Doekle te behagen. Ach, niet zo onnozel doen, want ik begrijp de amper verhulde boodschap van Pechtold wel: Geert is Sadam, of Kim il Jong of, nog erger, een atheïstische leider à la Mao/Stalin. Overigens niet alleen Pechtold kan er wat van. Neem Ewout Klei, gisteren in Trouw. Een historicus nota bene, die een mogelijke coalitie van partijen met de PVV in 2010 in historisch perspectief plaatst: ‘In 1933 ging het in Duitsland behoorlijk fout toen de gematigde rechtse partijen besloten om met de grote winnaar van de verkiezingen, de antiparlementaire NSDAP van Hitler, samen te werken.’ Klopt. Ik zie trouwens de SA’s van Adolf Wilders al een tijdje langs mijn geliefde singel marcheren en de lijken van dissidenten worden iedere ochtend uit het grauwe water gevist. Als columnist vind ik chargeren, overdrijven en licht demoniseren best grappig. Maar nu wordt het mij te veel. Mijn advies aan Pechtold en Klei: koop gewoon wat advertentieruimte. De tekst? ‘Zoek nette idealist al dan niet met liefde voor dieren voor urgent karwei. Sollicitatiegesprekken na 18 uur op parking Mediapark.’ (lees de reacties op de site)
DePers.nl - Onterechte vergoedingen ambtenaren
Bijna een kwart van alle rijksambtenaren die tijdelijk bij internationale organisaties zoals de Verenigde Naties worden gestationeerd, heeft vergoedingen van de Nederlandse staat gekregen, veelal tegen de regels in. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer.
Herfkens betaalt subsidie niet terug
Herfkens hoeft huursubsidie niet terug te betalen
'Kabinet loog over Herfkens'
Herfkens 'te druk' voor VN-regels
Geen huis voor Herfkens?
Het gaat om 184 ambtenaren die de afgelopen zes jaar door ministeries zijn gedetacheerd. Zij kregen geen salaris van het ministerie meer, maar van de internationale organisatie waar zij werkten. Vijf ministeries betaalden echter wel vergoedingen voor bijvoorbeeld huur of pensioen. Volgens de Nederlandse regels mag dat, maar volgens die van de internationale organisaties vaak niet.
Zo hebben 42 ambtenaren vergoedingen ontvangen voor zaken als huur, verhuiskosten en cursussen, voor bijna twee miljoen euro. Minstens een kwart daarvan was in strijd met de regels. Daarnaast heeft veertig procent van de gedetacheerde ambtenaren ten onrechte pensioenbijdragen van Nederland ontvangen, voor een totaalbedrag van bijna 2,5 miljoen. De Rekenkamer zegt grote moeite te hebben gehad deze cijfers te achterhalen, omdat de administratie bij veel ministeries niet op orde is.
De Rekenkamer heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Aanleiding was de affaire rondom oud-minister Eveline Herfkens (PvdA). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek haar tegen de regels in 280 duizend dollar aan huursubsidie te hebben betaald.
Internationale organisaties staan meestal niet toe dat hun ambtenaren vergoedingen van derden ontvangen, inclusief hun 'thuisland'. Deze regels zijn bedoeld om de totale onafhankelijkheid van de ambtenaren te waarborgen. In veel gevallen overleggen ministeries helemaal niet met de internationale organisaties over het vergoedingenbeleid, constateert de Rekenkamer.
De Rekenkamer raadt het kabinet aan alleen nog bij hoge uitzondering vergoedingen te verstrekken en daarover altijd te overleggen met internationale organisaties. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zegt toe dat vergoedingen alleen nog worden verstrekt na toestemming van de internationale organisatie. Ten onrechte betaalde pensioenbijdragen worden zo mogelijk teruggevorderd.
NOS.nl - Draadloze telefoon is afluisterbaar
Telefoongesprekken die worden gevoerd met een draadloze huistelefoon zijn makkelijk af te luisteren. Daarvoor is slechts een laptop nodig met een speciaal telefoonkaartje dat voor 23 euro te koop is.
Het tv-programma NOVA luisterde op deze manier gesprekken af van advocaten, de politie, medici, de belastingdienst en zelfs van een minister. Minister Ter Horst heeft tegen NOVA gezegd dat ze alle ministers gaat aansporen om de veiligheidsmaatregelen na te leven.
Beveiligingsexpert Prins zei in NOVA dat de helft van de draadloze telefoons af te luisteren is.
DAG - ‘Kerk staat drugsprobleem Urk in de weg’
Harddrugsgebruik onder jongeren op Urk ligt twee keer boven het landelijk gemiddelde. Dat staat in een rapport. Toch wees de Urker politiek het onderzoek af, omdat de toon niet netjes genoeg is.
DePers.nl - Stedelijk Museum zoekt nieuwe directeur
Het Stedelijk Museum in Amsterdam is op zoek naar een opvolger van de huidige directeur Gijs van Tuyl. Potentiële kandidaten kunnen zich tot het einde van de maand bij het museum melden, zo maakte de raad van toezicht van het museum woensdag bekend.
De nieuwe algemeen artistiek directeur moet wel aan een lijst strenge eisen voldoen. Zo vraagt het museum onder andere een kunsthistorische opleiding, een uitgebreid internationaal netwerk van musea en kunstenaars en een uitstekende reputatie in de nationale en internationale museumwereld.
Het contract van Van Tuyl loopt aan het einde van dit jaar af. De raad van toezicht hoopt na de zomer zijn opvolger bekend te kunnen maken.
nu.nl - 'Wikipediageneratie' niet klaar voor universiteit
De 'Wikipediajeugd' is niet klaar voor een universitaire studie. Eerstejaarsstudenten zijn onvolwassen, vertrouwen te veel op internetbronnen als de online encyclopedie Wikipedia en ze verwachten succes zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen.
Dat is de uitkomst van een Canadees onderzoek onder 2000 professoren. Ruim 55 procent van de professoren vindt dat nieuwe studenten minder goed zijn voorbereid dan drie jaar geleden. ''Ze zien iets op internet en nemen het over'', aldus professor Brian Brown in de Canadese krant Ottawa Citizen. Gedegen onderzoek is er volgens hem niet meer bij. Brown is voorzitter van de confederatie van universiteiten in de Canadese provincie Ontario.
Zelfvertrouwen
De huidige jeugdcultuur van zelfvertrouwen, waardoor jongeren denken dat ze alles aankunnen, maakt dat ze het woord falen niet meer kennen. Omdat voor de studie betaald wordt denken ze dat ze goede cijfers hebben 'verdiend'.
De ouders van de eerstejaars hebben veelal een slechte invloed op de zelfstandigheid. Ze staan er ten eerste op dat hun kinderen gaan studeren omdat dat zo hoort. Vervolgens houden ze hun studerende kroost zo in de gaten, dat als er in hun ogen iets misgaat, ze direct het bestuur van de universiteit willen spreken. Voorheen kwam dat zelden voor, aldus Brown.
Beter geïnformeerd
De professoren uit het onderzoek waren overigens wel lovend over het feit dat de 'Wiki-generatie' beter geïnformeerd is dan eerdere generaties en haar mening meer dan ooit baseert op feiten. De website wikiscanner.virgil.gr. koppelt IP-adressen, het unieke nummer dat iedere computer identificeert, aan websites. Daardoor werd ontdekt dat honderdduizenden instanties en personen hun 'geschiedenis herschreven'.
Zo bleek dat prins Friso en prinses Mabel zelf informatie over Mabel op de Engelstalige Wiki gewijzigd hadden via een internetverbinding van Huis ten Bosch.
Er stond eerst dat de prinses voorafgaand aan haar huwelijk met prins Friso 'incomplete and false information' (onvolledige en onjuiste informatie) had verstrekt over haar verleden. Dat 'and false' werd verwijderd. Later is het echter teruggezet.