Webfacts  
   
home
rubrieken
 
   
religie/folklore
           
     
wapens
           
      documentaires            
      hot items            

     
documentaire
'No end in sight' (de oorlog in Irak), VPRO's Import, 19-03-08

Documentaire uit 2006.
20 maart 2008 is het vijf jaar geleden dat de oorlog in Irak begon, met een invasie van Engeland en de VS. Hoog tijd om terug te blikken en de balans op te maken. De makers (Enron the smartiest guys in the room, Taxi to the dark side) tonen een gedetailleerde en ontluisterende analyse van Amerika's rol in de democratisering van Irak. Een kijk in het politieke bedrijf achter de oorlog in Irak.
Documentairemaker en politicoloog Charles Ferguson maakt een heldere analyse van de besluitvorming die leidde tot de oorlog in Irak. Aan het woord komen hoge regeringsambtenaren, militaire deskundigen, soldaten en journalisten. Ze waren ooggetuigen van de ineenstorting van Irak na het afzetten van Sadam en hebben net als Ferguson vele vragen. Waar ging het fout? Wat waren de tekortkomingen van de regering Bush? Waarom stelde niemand kritische vragen over de massavernietigingswapens? Waarom werden de CIA-rapporten niet gelezen? Waarom trok men ten oorlog na slechts zestig dagen voorbereiding? En waarom was er geen onderbouwd plan voor de wederopbouw van Irak?
Na de laatste militaire gevechten in mei 2003, kwamen er meer dan 3.000 Amerikaanse soldaten om het leven en raakten er meer dan 20.000 gewond. Duizenden Irakezen zijn gestorven en hun land is aan puin geschoten. De infrastructuur van het land is ernstig aangetast en 7000 jaar cultuur werd in enkele weken na de invasie vernietigd. Hoe kon het zover komen? Waarom hebben de Amerikanen de situatie zo slecht ingeschat? Waren ze onnozel, hoogmoedig of is er sprake geweest van een geheime agenda?.
Ferguson laat een regering zien die uitvoert, wat slechts een paar mensen met elkaar besluiten. Mensen die kritische vragen en rapporten aan de kant schuiven. Mensen die aanbevelingen en advies van deskundigen uit het veld negeren. Met alle gevolgen van dien.
No end in sight won onder meer The special Jury Award op Sundance 2007.No end in sight (tv-tip Knack, Belgie)
... Dat de regering-Bush Irak is binnengetrokken zonder duidelijk plan wat er moest gebeuren nadat Saddam Hoessein verdreven was, is al langer bekend. Maar 'No End In Sight'- dat vorige maand nog genomineerd was voor een Oscar - maakt duidelijk hoe amateuristisch de architecten van de oorlog eigenlijk te werk zijn gegaan. ... 'No End In Sight' is eigenlijk het best te vergelijken met 'When The Levees Broke', Spike Lees schitterende documentaire over de doortocht van Katrina in New Orleans: het blikveld is even breed, de woede over de onkunde/onwil van de regering-Bush is even groot en de indruk die ze nalaat op de kijker is even diep. Niet te missen.