Webfacts  
   
home
rubrieken
 
   
religie/folklore
           
     
wapens
           
      documentaires            
      hot items            

     
documentaire

'De War on Drugs (1)' De Winnaars, VPRO/Tegenlicht, 2003

In de jaren '80 verklaarde president Reagan de oorlog aan de drugsproducenten, -handelaren en -gebruikers. Wat is inmiddels de impact van deze miljarden verslindende oorlog op het leven van veel gewone Amerikanen?
De Amerikaanse Staat geeft elke seconde $ 630 uit om drugs te bestrijden, iedere 20 seconden wordt iemand gearresteerd op verdenking van een drugsdelict en elke dag worden er 117 mensen met een minimum straf van 5 jaar naar de gevangenis gestuurd. Mede hierdoor zitten er in de VS inmiddels ruim 2 miljoen mensen achter de tralies. De ooit door Ronald en Nancy Reagan gestarte 'War on Drugs' woedt nog steeds in alle hevigheid. Het belangrijkste resultaat echter is niet een afname in drugsgebruik maar het feit dat er iedere dag meer geld aan wordt verdiend. Geen hond dus die deze oorlog nog wil stoppen: teveel partijen verdienen er teveel geld aan.
Wanneer in Nederland weer een nieuw idee tegen het drugsprobleem wordt gelanceerd, blijkt telkens weer dat wij met handen en voeten gebonden zijn aan internationale afspraken waar ministers en staatsecretarissen zich dan ook graag achter verschuilen.
Het is duidelijk dat vooral Amerika het internationale drugsbeleid coördineert en domineert gedreven door één motief: in eigen land is er een oorlog aan de gang die al decennia lang woedt, de 'War on Drugs'.
Deze oorlog die dit jaar in Washington voor 37,1 miljard dollar op de begroting staat, is er een van vele superlatieven, vooral in bedrijfsmatige zin. De politie is van misdaadbestrijder verworden tot een ondernemer die elke potentiële drugscrimineel arresteert met maar één doel: het in beslag nemen van zijn geld en zijn bezittingen. De veelal geprivatiseerde gevangenis industrie kan met een populatie van ruim 2 miljoen de positieve bedrijfsresultaten op Wall Street verzilveren. De behandelindustrie moet op haar beurt jaarlijks honderdduizenden veroordeelde verslaafden proberen uit de handen van de geprivatiseerde gevangenissen te houden. En ook daar hangt weer een prijskaartje aan.
Door de 'War on Drugs' worden de contouren zichtbaar van een samenleving die winstmaximalisatie en moraal heeft gecombineerd met de drugsproblematiek, die zo een hele, vooral zwarte generatie totaal dreigt te criminaliseren en zo het beeld oproept van een dronken reus die niet weet dat hij in zijn eigen voeten schiet.
samenstelling: Frank Wiering
research: Cristina Berio en Olaf Oudheusden

'De War on Drugs (2)' De Verliezers, VPRO/Tegenlicht, 2003

In dit tweede deel van de uitzending over de Amerikaanse oorlog tegen de drugs wordt de vraag gesteld wat de impact van dit 'perpetuum mobile' is op het leven van veel gewone Amerikanen. Want als de oorlog door moet gaan, moeten er wel steeds nieuwe slachtoffers worden gevonden.
Duidelijk is dat de drugsoorlog als een wildeman om zich heen slaat en bij steeds meer bevolkingsgroepen slachtoffers maakt, met name bij zwarten, armen en vrouwen. De minimum strafmaat is sinds 1986 drastisch verhoogd, mensen worden beloond als ze elkaar aangeven en de opsporing richt zich vooral op de kleinere, makkelijk te arresteren gebruikers. Dit alles heeft na ruim tien jaar geresulteerd in een landschap van uiteengeslagen gezinnen, gecriminaliseerde buurten en in sommige gemeenschappen zo goed als verloren generaties. Alleen al in New York staan dit jaar 50.000 kinderen op lijsten om geadopteerd te worden of bij pleegouders geplaatst te worden. De reden: hun moeders zitten allemaal in de gevangenis.
Uiteraard zijn er ook in deze oorlog onschuldige slachtoffers. De uitvoerende instanties hebben onbegrensde bevoegdheden gekregen om mensen in staat van beschuldiging te stellen. Niemand lijkt intussen veilig voor het steeds strengere beleid van de Amerikaanse overheid dat slechts in een één ding geïnteresseerd lijkt: continuïteit van de oorlogsmachine die een van de grootste groei-industrieën in de Amerikaanse geschiedenis is.
samenstelling: Frank Wiering
research: Cristina Berio en Olaf Oudheusden