Webfacts  
   
home
rubrieken
 
   
religie/folklore
           
     
wapens
           
      documentaires            
      hot items            

     
documentaire
'De Verkoop van een Oorlog' (IRAK), VPRO/Tegenlicht, 2008
 
In 'De Verkoop van een Oorlog' maakt Tegenlicht, 5 jaar na dato, een deconstructie van de communicatie strategieën van de Amerikanen om de internationale gemeenschap te overtuigen van de noodzaak van de oorlog in Irak. Het militaire apparaat, de internationale pers en zelfs de Coalition of the Willing, allemaal werden ze onderdeel van de beeldvorming, soms in de vorm van ‘behang’, figurant of als reclameslogan. 
Aan de hand van twee voorbeelden - de presentatie van Colin Powell voor de VN-Veiligheidsraad op 5 februari 2003 en de persconferentie met Luitenant Kolonel Jan Blom op 22 maart 2003 - spreekt Tegenlicht met direct betrokkenen die veelal letterlijk als instrument zijn gebruikt: Kolonel Lawrence Wilkerson (voormalig stafchef van Colin Powell), Luitenant Josh Rushing en Luitenant Mark Kitchens (beiden militair woordvoerder US Central Command), Schout-bij-nacht Per Tidemand (Denemarken), Kolonel Alan Lockwood (hoofd voorlichting Britse troepen) en Luchtmaarschalk Brian Burridge (opperbevelhebber Britse troepen in Irak). 
Ook sprak Tegenlicht met de analisten Ivo Daalder (adviseur buitenland beleid Barack Obama), Greg Allen (beeldanalist), Ron Suskind (auteur van o.a. The One Percent Doctrine), Michael Wolff (journalist Vanity Fair) en David Corn (auteur o.a. Hubris).
Vanuit een veelal militair perspectief wordt tot in het kleinste details ingegaan op de innovatieve technieken die het Witte Huis heeft ingezet bij de vorming van een coalitie van gewillige landen. Daarbij werden onbetrouwbare inlichtingen, onwaarheden, overhaaste conclusies, reputaties, een flesje talkpoeder en lessen uit Hollywood zonder gene ingezet.