inter arma silent leges

woensdag 04-03-2009 (overzicht nieuwsberichten)

nrc.nl - VS zinspelen op afblazen raketschild
In een brief aan zijn Russische ambtgenoot Medvedev heeft de Amerikaanse president Obama gezinspeeld op het afblazen van het omstreden Amerikaanse raketschild. De regering-Obama tast de mogelijkheden af om de relatie met Rusland te verbeteren.
Medvedev zei gisteren dat zijn regering open staat voor gesprekken met de Amerikanen over het schild. Maar hij wees het idee van de hand dat er een uitruil mogelijk zou zijn, waarbij Washington afziet van het raketschild op voorwaarde dat Moskou helpt bij het intomen van de nucleaire ambities van Iran.
De kwestie kwam in de openbaarheid nadat The New York Times en de Russische krant Kommersant melding hadden gemaakt van de brief. Een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken blijkt het schrijven drie weken geleden in Moskou aan Medvedev persoonlijk overhandigd te hebben.
Er stond ondermeer in dat het raketschild niet nodig is als Moskou kan helpen Iran ervan te weerhouden raketten voor de lange afstand en kernkoppen te ontwikkelen. Tijdens de verkiezingscampagne maakte Obama al duidelijk dat hij veel minder waarde hechtte aan het raketschild dan toenmalig president Bush. Rusland heeft zich steeds fel verzet tegen het schild, waarvoor onderdelen in Polen en Tsjechië moeten komen.
Medvedev zei gisteren op een persconferentie in Madrid, waar hij een ontmoeting had met de Spaanse premier Zapatero, dat een uitruil van raketschild en Iranbeleid contraproductief zou zijn. Maar hij voegde daar in verband met het raketschild aan toe: „Wat we begrijpen van onze Amerikaanse partners is dat ze bereid zijn over de kwestie te discussiëren. Dat is goed, want nog maar een paar maanden geleden kregen we heel andere signalen.”
Obama zei later dat hij Medvedev geen ‘quid pro quo’ had aangeboden, maar een feitelijke vaststelling had gedaan. De VS hebben steeds gezegd dat het schild bedoeld is als bescherming tegen raketten uit Iran. Obama sprak van „een lange brief waarin een waaier aan kwesties aan de orde kwam” – van de verspreiding van kernwapens tot Afghanistan en terrorisme. De brief is niet openbaar gemaakt.
De regering-Bush had met Polen en Tsjechië afgesproken in die landen respectievelijk onderschep-pingraketten en een radar te plaatsen als deel van het schild. Obama zei gisteren dat die landen en de andere NAVO-leden kunnen blijven rekenen op Amerikaanse steun voor hun veiligheid.
nrc.nl - Obama herstelt bescherming bedreigde dieren
De Amerikaanse president Barack Obama heeft afgeschafte regels die dieren en de natuur moeten beschermen, opnieuw ingevoerd. Voortaan moet voorafgaand aan alle projecten van de overheid advies worden gevraagd over de gevolgen voor de flora en fauna.
Met zijn beslissing draait Obama een aantal besluiten van oud-president George W. Bush terug. ,,De afgelopen drie decennia heeft de wetgeving voor bedreigde diersoorten succesvol de dieren beschermd die in ons land het meest bedreigd zijn. We moeten zoeken naar versterking van die wetgeving, niet naar afzwakking'', aldus Obama.
Door de regels van Bush konden energiebedrijven stukken land opkopen of naar olie boren voor de kust van de Verenigde Staten, zonder te bekijken wat de gevolgen voor het milieu zouden zijn.
Obama bekijkt alle beslissingen die Bush in de laatste maanden van zijn presidentschap heeft genomen. De nieuwe president heeft al een reeks wetten en maatregelen teruggedraaid.
mo.be - Een nieuw landbouwmodel, sleutel voor een duurzaam samenlevingsmodel
Agro-ecologie, een antwoord op de crisis
‘Velen, president Obama op kop, hebben het over een New Green Deal als antwoord op de crisis. Ze verwijzen dan naar projecten voor groene energie en naar groene jobs. Dat is prima, maar niemand heeft het over het landbouwmodel en de manier waarop we in ons voedsel voorzien. Dat zou eveneens onderdeel moeten zijn van zo’n New Green Deal.’ Dat stelde Europarlementslid David Hammerstein gisteren op de conferentie “Duurzame landbouw, een vernieuwend paradigma”.
In de aanloop naar een herziening van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid wordt er deze maanden in de EU-vertrekken heel wat gedebatteerd over dat landbouwmodel. Onderwerpen zoals biobrandstoffen, GGO’s en landbouwsubsidies zijn maar enkele van de hete hangijzers. De conferentie van gisteren stelde het model zelf ter discussie, en dit aan de hand van het zogenaamde IAASTD, International Assessment of Agricultural Knowledje, science and Technology for Development, het gezaghebbende rapport dat vorig jaar in april verscheen.
Het failliet van de grootschalige landbouw
Hans Herren, co-directeur van het IAASTD: ‘De financiële crisis heeft de wereld door elkaar geschud. Maar eigenlijk zijn alle crisissen – de ecologische en klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, de voedselcrisis en de financiële crisis- met elkaar verbonden. We moeten dan ook op zoek gaan naar wat er fundamenteel fout zit.’ Volgens Herren heeft het grootschalige industriële landbouwmodel afgedaan. Het is geen antwoord meer op de problemen van vandaag. ‘We hebben steeds meer voedsel geproduceerd, maar het aantal mensen dat honger lijdt, stijgt. De Groene Revolutie heeft meer problemen gecreëerd dan het heeft opgelost. Vandaag stellen we de kostprijs vast van dit model: waterschaarste, bodemuitputting, verlies aan biodiversiteit en een zware bijdrage aan de globale opwarming. Bovendien stellen we vast dat de armoede groeit, vooral bij arme mensen die leven van de landbouw, de gezondheidsproblemen groeien en de ongelijkheid in handel van landbouwproducten neemt ook toe.’
Het IAASTD-rapport, dat heel binnenkort in boekvorm verschijnt, wil een antwoord formuleren op al die problemen. Het rapport is het resultaat van een breed onderzoek, waaraan 520 auteurs uit Noord en Zuid aan meewerkten. Dat onderzoek kwam er op initiatief van de VN maar werd grotendeels gefinancierd door Croplife International, een federatie van zaadbedrijven. Croplife en ook Syngenta verlieten het onderzoek in de loop van het proces, omdat ze het niet eens waren met de standpunten omtrent biotechnologie. Hans Herren: ‘Wij hebben ons nooit radicaal uitgesproken tegen ggo’s. Wij maken wel een duidelijk onderscheid tussen moderne biotechnologie en de toepassing van ggo’s. Als we kijken naar de realiteit, zien we dat de toepassing van ggo’s in de landbouw geen enkel probleem heeft opgelost: het is geen antwoord geweest op armoede, honger, ondervoeding, gezondheidsproblemen of milieu. Het heeft misschien wel bedrijven rijker gemaakt. Een tweede reden waarom we ons kritisch uitlaten over ggo’s in de landbouw is dat ze het genetische spectrum verengen. Ze stimuleren een landbouw die minder genetisch gevarieerd is, en dat is een verarming en een verzwakking van het landbouwmodel.’ Ook de VS, Canada en Australië distantieerden zich van het rapport en weigerden het te ondertekenen. Duitsland, dat bij de lancering van het rapport in april de ondertekening misliep, gaat dit nu wel doen omdat het zich schaart achter de aanbevelingen van het rapport. Ook een speler van formaat als Brazilië, ondertekende het rapport. Minder is meer
Die aanbevelingen gaan in de richting van agro-ecologie en organische landbouw. Herren: ‘De praktijk wijst uit dat die aanpak een hoger rendement geeft wanneer je naar het hele bedrijf kijkt, dat het beter is voor de bodem en een reëel antwoord kan zijn op honger en armoede, verlies van biodiversiteit en klimaatopwarming.’
Mensen terug naar het platteland halen, het platteland terug aantrekkelijk maken en boeren volwaardig vergoeden voor het voedsel dat ze produceren en voor het onderhouden van het landschap en de ecosystemen, dat is de weg van de toekomst, volgens Herren.
Toren van Babel
Om zo’n aanpak voor de toekomst te ontwikkelen, zou er ook geld moeten vrijgemaakt worden voor onderzoek en ontwikkeling op het domein van agro-ecologische landbouw,  argumenteerden de sprekers van de conferentie. Stephan Albrecht, van de Federatie van Duitse Wetenschappers stelde in die zin: ‘We zijn aangekomen bij een nieuwe Toren van Babel. Wetenschap en technologie hebben ons heel ver gebracht. We zijn in staat om ongeveer alles te ontwikkelen of te produceren. Het probleem is: we slagen er niet meer in om door de grote fragmentatie het geheel nog te zien. Alle segmenten zijn zo uit elkaar gedreven, dat we er niet meer in slagen ze samen te brengen en het geheel te overzien. De problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden, hebben betrekking op het hele systeem, dus de antwoorden moeten we ook op dat niveau zoeken. Er is meer onderzoek en ontwikkeling nodig, maar geënt op de concrete realiteit en op de prangende problemen van vandaag en met oog voor het geheel.’   
mo.be - Afrikaanse burgemeesters binden strijd aan met klimaatverandering
In het Keniaanse Nairobi hebben burgemeesters van 33 Afrikaanse hoofdsteden en andere metropolen op het continent een akkoord gesloten om hun steden te wapenen tegen de klimaatverandering.
Afrikaanse steden dragen relatief weinig bij tot de uitstoot van broeikasgassen, maar ze krijgen wel te maken met de effecten van de klimaatverandering. “De klimaatverandering is niet gisteren begonnen, en niet in Afrika”, zei Adam Kimbisa, burgemeester van Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania.
Na twee dagen vergaderen ondertekenden de burgemeesters vrijdag (27 februari) de Verklaring van Nairobi. Ze beloven bij de ontwikkeling van hun stad rekening te houden met de klimaatproblematiek. De burgemeesters spraken ook af om internationaal een gemeenschappelijke stem te laten horen in de aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar.
Directeur Anna Tibaijuka, hoofd van het Human Settlements Programme van de Verenigde Naties, is blij met het resultaat van de conferentie. “Ik ben tevreden dat de resultaten van de conferentie zich niet opnieuw beperken tot veel lovenswaardige uitspraken, maar een realistische oproep tot collectieve actie zijn”, zegt ze.
Kwetsbaar
“Alle landen moeten samenwerken in de strijd tegen de klimaatverandering”, zei Marie-Antoinette Alexis, burgemeester van de hoofdstad Victoria op de Seychellen. “Onze 116 eilanden liggen op de frontlinie. We kunnen onze stranden, ons toerisme, ons land en onze manier van leven verliezen als we niet snel iets ondernemen.”
Maar het zijn niet enkel steden aan de kust die zich ernstig zorgen maken. Mahamat Zène Bada, burgemeester van de Tsjadische hoofdstad N'djamena, zei dat onregelmatige neerslag en houtkap rond de stad geleid hebben tot enorme overstromingen in 1999, 2001 en 2008.
mo.be - India beschermt traditionele geneesmiddelen tegen patentering
De Indiase regering heeft tweehonderdduizend traditionele medicijnen bestempeld als “publiek bezit”. Dat moet buitenlandse farmaceutische bedrijven verhinderen er patenten op te nemen.
De Indiase overheid was gealarmeerd door het groeiende aantal buitenlandse bedrijven dat patenten neemt op geneeskrachtige planten of traditionele medische praktijken. Na onderzoek bleek dat er internationaal al vijfduizend van dergelijke patenten werden uitgereikt. Tweeduizend daarvan hebben betrekking op behandelingen binnen traditionele Indiase systemen als ayurveda of siddha.
Lijst
Acht jaar lang hebben tweehonderd onderzoekers van de Digitale Bibliotheek voor Traditionele Kennis gewerkt aan een lijst met 200.000 medicijnen. Die geneesmiddelen zijn voortaan “publiek bezit”, waardoor iedereen ze kan gebruiken maar ze niet verkocht kunnen worden. De lijst zal onder meer door het Europese Patentbureau gecontroleerd worden voor er nieuwe patenten toegekend worden.
Met de nieuw samengestelde encyclopedie wil de overheid ook aantonen dat veel van de bestaande patenten ingetrokken moeten worden, omdat de geneesmiddelen al lang gebruikt werden.
Het is niet de eerste keer dat India de strijd aangaat met internationale bedrijven over patentkwesties. Om de patenten op medicijnen uit neem, een Indiase boom, te doen intrekken, moest de staat meer dan 4 miljoen euro uitgeven. Het proces sleepte bijna tien jaar aan. “Uiteindelijk wonnen we omdat we konden aantonen dat de geneesmiddelen onderdeel vormden van de traditionele Indiase kennis. Er was geen innovatie, en dus kon er geen patent uitgeschreven worden”, zegt Dr Vinod Kumar Gupta van de Digitale Bibliotheek in de Britse krant The Guardian.
Yoga
Verrassend genoeg maakt de Indiase regering zich ook zorgen over Yoga, dat gezien wordt als een traditionele geneeswijze. De regering wil dat de Verenigde Staten yoga erkent als een “bekend” merk en stelt vragen bij 130 patenten die al zijn toegekend.
“We willen niet dat iemand yoga als een eigen merk recupereert”, zegt Gupta. “Onze oude teksten beschrijven 1.500 houdingen en oefeningen. We vertalen die en nemen ze op in de lijst, zodat niemand er aanspraak op kan maken.”
mo.be - ‘Wondererwt’ klaar voor commerciële verspreiding
Arme boeren hebben een nieuw wapen tegen de honger. Een international onderzoeksprogramma heeft een variëteit van de struikerwt opgeleverd die zelfs op arme gronden een hoog rendement oplevert. De nieuwe erwt, een belangrijke eiwitleverancier voor wie geen vlees kan betalen, is met succes getest in India. Daar is de commerciële productie van zaden nu in volle gang.
De Pushkal, zoals de nieuwe variëteit is gedoopt, is de eerste commercieel beschikbare hybride van een peulvruchtensoort, zegt William Dar, directeur-generaal van de Indiase onderzoeksinstelling ICRISAT. “De Pushkal levert 40 procent meer op dan de beste traditionele variëteiten in India, het is dus echt een wondererwt.”
Volgens Dar kost de hybridevariëteit weinig, waardoor het gewas snel verspreid zal kunnen worden. Planten en zaden die door ICRISAT en veertien andere landbouwkundige onderzoeksinstellingen worden ontwikkeld die samenwerken in de Consultative Group for International Agricultural Research (CGIAR), worden niet gepatenteerd. Armenkost
Struikerwten (ook bekend onder Engelse naam pigeon pea) worden wereldwijd op bijna vijf miljoen hectare geteeld. In India, Birma, het oosten en het zuiden van Afrika en de Cariben is het een belangrijke eiwitleverancier voor arme mensen. Het gewas kan goed tegen droogte en groeit ook op slechte landbouwgrond.
De nieuwe struikerwt is vooral belangrijk in het licht van de voedselcrisis. Vorig jaar haalden de prijzen van belangrijke voedingsmiddelen als maïs, tarwe, soja en rijst recordhoogtes. Ook struikerwten werden duurder, waardoor miljoenen arme mensen in ontwikkelingslanden minder eiwitten binnenkregen.
Doordat in de tweede helft van het jaar aardolie opeens veel goedkoper werd, gingen ook de voedselprijzen weer dalen, maar experts verwachten dat het effect maar tijdelijk is. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw denkt dat de prijzen dit jaar hoger zullen blijven dan in 2006 en 2007. “Dit wordt weer een hard jaar voor arme landen”, verklaarde Joseph Glauber de hoofdeconoom van het ministerie, in een interview met de Financial Times.
ICRISAT werkt in India al sinds 1974 aan gewasverbetering, maar de ontwikkeling van variëteiten met hoog rendement van struikerwten of andere peulvruchten bleek moeilijk omdat de planten zichzelf bestuiven. Een nieuwe techniek maakte dit nu toch mogelijk.
Klaar voor internationale doorbraak
De nieuwe soort werd met succes getest door arme boeren in India. Nu worden er op grote schaal zaden aangemaakt. In India is al ongeveer 5000 hectare ingezaaid met Pushkal, en die oppervlakte zal waarschijnlijk snel stijgen. Birma, Brazilië, de Filipijnen en China hebben al interesse getoond.
Voor Afrika biedt de nieuwe variëteit geen oplossing. Net als de andere struikerwten in India levert de Pushkal kleine, bruine zaden op, die gesplitst worden klaargemaakt. De zaden van de struikerwten die in Afrika worden gegeten, zijn groter en wit en worden in hun geheel gekookt. De Indiase variëteiten zijn ook niet afgestemd op de Afrikaanse bodems, weersgesteldheid en veelvoorkomende plagen.
ICRISAT heeft in Afrika andere variëteiten ontwikkeld die beter aangepast zijn aan de Afrikaanse omstandigheden. Ook die variëteiten leveren een hogere opbrengst op. Sommige van de nieuwe Afrikaanse struikerwtsoorten die ICRISAT ontwikkelde, beantwoorden aan de Indiase smaak. Ze kunnen van mei tot oktober geëxporteerd worden naar India. In die maanden zijn struikerwten daar schaars.
Trouw - Arrestatiebevel tegen Sudanese president
Het Internationale Strafhof heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Omar al-Bashir. De Soedanese president wordt gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Soedanese provincie Darfur, zo hebben de onderzoeksrechters van het Hof besloten. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo vroeg vorig jaar juli om het aanhoudingsbevel.
Bashir heeft als president het bevel over de strijdkrachten. „Hij wordt verdacht van criminele verantwoordelijkheid (...) voor het bewust aanvallen van een groot deel van de burgerbevolking van Darfur, het vermoorden, uitroeien, verkrachten, martelen en het gewelddadig verdrijven van grote aantallen burgers en het roven van hun eigendom”, aldus de woordvoerder van het Hof.
Genocide maakt vooralsnog geen deel uit van de aanklacht, anders dan de hoofdaanklager graag had gewild. De onderzoekrechters vonden nog geen aanwijzingen voor de intentie tot volkerenmoord, die noodzakelijk is voor een veroordeling. De beschuldiging kan later nog wel toegevoegd worden aan de aanklacht als de aanklager aanvullend bewijs levert.
Landen die het Strafhof erkennen, zijn nu verplicht Bashir te arresteren en uit te leveren als hij in hun land opduikt. De president hoeft in eigen land níet te vrezen voor uitlevering. Soedan heeft gezegd de jurisdictie van het hof niet te erkennen, en verklaarde direct dat het arrestatiebevel onderdeel is van een ’neokoloniaal complot’.
Voorafgaand aan de bekendmaking van het Internationaal Strafhof in Den Haag, namen tientallen mensen uit Darfur deel aan een herdenking voor de slachtoffers van misdaden in Darfur. (lees de reacties op de site)
de Volkskrant - Sudan zet Artsen zonder Grenzen Darfur uit
De regering van Sudan heeft Artsen zonder Grenzen opgedragen onmiddellijk de westelijke regio Darfur te verlaten. Dat heeft de hulporganisatie woensdag gezegd. Mogelijk houdt het besluit verband met de zaak die bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag loopt tegen de Sudanese president Omar al-Bashir. Het ICC maakt woensdagmiddag bekend of de rechters een arrestatiebevel tegen het staatshoofd uitvaardigen.
De Franse tak van de organisatie, Médecins sans Frontières (MSF), trekt haar personeel terug uit Darfur na het bevel tot vertrek. ‘De regering heeft MSF bevolen al het internationale personeel te evacueren uit een aantal projecten in het westen en zuiden van Darfur tot uiterlijk 4 maart.’ Dat staat op de website van MSF .
Khartoum stelde niet in staat te zijn de veiligheid van de hulpverleners te kunnen garanderen door het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) over de Sudanese president Omar al-Bashir, aldus MSF. Het ICC in Den Haag maakte woensdagmiddag bekend dat de rechters een arrestatiebevel tegen het staatshoofd hebben uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Dinsdag heeft MSF zeventig mensen, onder wie buitenlanders en Sudanezen die niet uit Darfur komen, teruggetrokken uit vier plaatsen in het gebied.
nrc.nl - 'Melamine-ouders' mogen nu naar rechter (China)
Ouders van de meer dan 300.000 baby’s in China die vorig jaar ziek werden na gevoed te zijn met vergiftigde melk hebben het recht gezamenlijk rechtszaken aan te spannen tegen de 22 grote melkfabrieken. Rechtbanken in het hele land mogen niet langer weigeren deze zaken in behandeling te nemen.
Dit heeft het Chinese Hooggerechtshof in een uniek besluit bepaald aan de vooravond van het Nationale Volkscongres, de jaarlijkse bijeenkomst van vrijwel alle nationale en regionale leiders van het land.
Tot vorig week weigerden districtsrechtbanken met steun van de autoriteiten in te gaan op de aanklachten en eisen om compensatie van ouders van wie de kinderen het slachtoffer waren geworden van het zogeheten melamine-schandaal. De Chinese Communistische Partij maakt zich echter in toenemende mate zorgen over „de sociale stabiliteit” als gevolg van de economische crisis en heeft instructies uitgevaardigd om „gevoelig te reageren op de zorgen van het volk”.
Melamine-schandaal
Het melamine-schandaal was niet alleen bron van zorg, maar ook van aanhoudende boosheid over het gebrek aan openheid, lage compensatie en het ontbreken van een efficiënte levensmiddeleninspectie. Doordat de melk was aangelengd met deze chemische kunststofverharder en de 22 grote zuivelconcerns hadden verzuimd de aangeleverde melk te controleren stierven vorig jaar 6 baby’s en moesten 300.000 baby’s en jonge kinderen met ernstige nierstoornissen worden behandeld in ziekenhuizen.
De verontwaardiging over de misdadige praktijken van melkleveranciers, de zuivelfabrikanten en corrupte partijfunctionarissen zwakte niet af na het proces tegen tussenpersonen en fabrieksdirecteuren die of ter dood of tot levenslange celstraffen werden veroordeeld. Campagne voerende ouders en advocaten voerden vooral op het internet de druk op om ook in de rechtszaal gehoord te worden.
Voedselveiligheidswet
In een poging de woede te sussen kondigden de Chinese autoriteiten in Peking maandag een nieuwe voedselveiligheidswet aan die de 50.000 bestaande, vaak tegenstrijdige verordeningen per 1 juni zal gaan vervangen. Een dag later werd bekend gemaakt dat de rechtbanken „klaar zijn” om de honderden zaken in behandeling te nemen. Prompt werden vandaag in de provincies Shandong, Hebei, Guangdong en in Peking door groepen van honderden ouders gezamenlijke rechtszaken aangespannen.
de Volkskrant - Chinees staatsbanket voortaan zonder likeuren
De Chinese regering gaat gasten minder genereus onthalen dan gebruikelijk. De crisis noopt tot een soberder aanpak van het staatsbanket. Dit liet parlementswoordvoerder Li Zhaoxing woensdag weten.
Chinese likeuren die tot dusverre rijkelijk vloeiden in de glazen van gastheren en gasten, komen in het geheel niet meer ter tafel. Het eten wordt voorts beperkt tot een soepje vooraf en hooguit nog drie andere gangen. Wanneer onze president en premier buitenlandse staatshoofden uitnodigen zal, het menu van het staatsbanket niet uitgebreider zijn dan dat, aldus Li.
Hij zei dit in de Grote Hal van het Volk, waar buitenlandse staatshoofden voor de crisis toesloeg zeer omvangrijke maaltijden en grote hoeveelheden drank kregen voorgeschoteld. Li zei niet of er al staatsbezoeken zijn afgezegd.
nrc.nl - Europa - Wij hebben wél macht (03-03-2009)
Het Europees Parlement is veel machtiger dan menigeen denkt, zegt de Britse liberaal Graham Watson. Hij stelt zich kandidaat als parlementsvoorzitter.
Geert Wilders is wat hem betreft welkom. Net als Václav Klaus, de Tsjechische president die zo veel kritiek heeft op de EU. „Een tegengeluid maakt hen die Europa willen verdedigen scherper”, zegt Graham Watson , de leider van de liberalen in het Europees Parlement. „Let’s have the bloody debate.”
De Schot Graham Watson (52) is één van de betere debaters in het Europees Parlement. Ruim zeven jaar is hij leider van zijn fractie. Hij behoort in Brussel dus tot de gevestigde orde. Toch wil juist hij ook het Europees Parlement opschudden. Watson maakte onlangs bekend dat hij na de Europese verkiezingen in juni voorzitter wil worden van het Parlement. Hij daagt iedereen die dat ook wil uit het tegen hem op te nemen. Tot nu toe spraken fracties altijd achter gesloten deuren af wie er voorzitter werd.
Waarom wilt u voorzitter van het Europees Parlement worden?
„Václav Klaus heeft een punt. Er is een gezegde: zelfs een kapotte klok geeft twee keer op een dag de goede tijd aan. Dat is misschien beledigend voor Klaus, maar hij heeft gelijk als hij zegt dat de afstand tussen het Europees Parlement en de burger te groot is. „Kijk naar de VS, waar met Obama is gekozen voor de meest verbazingwekkende maatschappelijke vernieuwing. Ik ben niet zo naïef dat ik de voorzitter van het Europees Parlement wil vergelijken met de president van de Verenigde Staten. Maar de burger kan niet stemmen voor een voorzitter van de Europese Commissie. Niet voor de voorzitter van de Europese Raad. De enige plek in Europa waar je een dergelijk debat kunt hebben, is het Europees Parlement.” Het gerucht gaat dat socialisten en christen-democraten onderling al een deal hebben gesloten dat ze ieder voor tweeënhalf jaar de voorzitter leveren. „Ik geloof dat die deal bestaat in de hoofden van twee of drie mensen aan de top van die groepen. Maar ik betwijfel of hij standhoudt.”
Wat als niemand het tegen u wil opnemen? Dan is er geen race.
„Dat risico neem ik. Ik denk dat ik, door te laten zien dat een open debat mogelijk is, mijn kans vergroot. Zelfs als er al een deal is tussen socialisten en christen-democraten dan zal ik die proberen te breken.” Het Europees Parlement wordt doorgaans niet gezien als de machtigste instelling in Brussel. „Ik heb iemand het weleens horen omschrijven als een Mickey Mouse-parlement”, zegt Watson. Maar volgens hem ís het parlement al de machtigste Europese instelling, al beseffen veel van zijn collega’s dat niet. „De Europese Commissie heeft op papier meer macht. Maar zij is onder de laatste voorzitters – Santer, Prodi en Barroso – genoegen gaan nemen met de rol van uitvoerder.” En de Europese Raad, het overleg van staatshoofden en regeringsleiders? „Die heeft theoretisch óók meer macht, maar in de praktijk valt dat tegen, om twee redenen. Het voorzitterschap, dat elk half jaar roteert. En de moeilijkheid om onder 27 leden overeenstemming te bereiken. Blijft over het Europees Parlement, dat op papier minder macht heeft, maar gewend is compromissen te sluiten waarmee 27 landen kunnen leven.”
Noemt u eens een voorbeeld?
„Kijk naar de dienstenrichtlijn , naar Reach , de wet voor chemische stoffen, en naar wetgeving voor telecommunicatie en transport. De echte deals worden in Straatsburg gesloten.”
Wat wilt u als voorzitter doen?
„Het lastige is dat ik twee campagnes moet voeren. Eén voor de parlementariërs, die de nieuwe voorzitter moeten kiezen. Die gaat erover hoe het Parlement transparanter en efficiënter moet worden. Maar dat interesseert gewone mensen niet. „Een tweede campagne voer ik voor het publiek. De grootste uitdagingen waarmee mensen te maken hebben, in welk land dan ook, zijn uitdagingen op een supranationaal niveau: klimaatverandering, energie, migratie, terrorisme. Ook voor de economische crisis hebben we een gecoördineerde aanpak nodig. De EU kan niet het volledige antwoord geven, maar wel veruit het meest effectieve. We hebben nu eenmaal geen effectief functionerende VN. De meeste burgers zijn zich daarvan bewust.”
Maar burgers wenden zich ook in toenemende mate tot eurosceptische politici. Veel zittende Europarlementariërs zijn daar als de dood voor.
„Dat klopt, al weet ik niet of die angst terecht is. Maar het doet één ding. Parlementariërs moeten op hun tenen lopen om Europa te verdedigen.”
Hoe gaat u Europa verdedigen?
„Eén van mijn prioriteiten is om Euronews de status te geven van publieke omroep in elk EU-land. Er zijnlanden waar Euronews niet te ontvangen is via de kabel, terwijl het behoorlijk goed is, beter dan CNN.” Geert Wilders zal zeggen: nog meer belastinggeld om jullie boodschap te verkondigen. „Het gaat er niet om een boodschap uit te dragen. Er moet een forum zijn voor informatie en debat, dat nationale omroepen niet verschaffen.”

Europees Parlement gaat van 785 naar 736 leden

Het Europees Parlement telt nu nog 785 leden, onder wie 27 uit Nederland.

Voorzitter is de Duitser Hans-Gert Pöttering, een christen-democraat.

Het Parlement wordt om de vijf jaar gekozen. De volgende verkiezingen zijn van 4 t/m 7 juni. In Nederland op 4 juni. Het EP krijgt dan 736 leden (25 uit Nederland).

De verkiezingen zijn nationaal georganiseerd: de leden worden in eigen land gekozen. Ze vormen een fractie met collega’s uit andere landen die ongeveer hetzelfde denken.

NOSJOURNAAL - Nog steeds instortingsgevaar in Keulen
Het zoeken naar de twee nog overgebleven vermisten in Keulen wordt ernstig bemoeilijkt door instortingsgevaar.
Het restant van het stadsarchief wordt gestut en ook omliggende gebouwen kunnen nog altijd instorten.
Mannen
Inmiddels is de identiteit van de twee vermisten bekend. Het gaat om twee mannen die elk een ander appartement bewoonden. Mogelijk waren ze tijdens de instorting niet thuis. Aanvankelijk waren er negen vermisten, maar in de loop van gisteravond hebben zich zeven van hen gemeld. Verschillende panden zijn beschadigd en geparkeerde auto's zijn bedolven onder het puin.
U-Bahn

Dichtbij het historische gebouw in de binnenstad wordt gewerkt aan een U-Bahn. Mogelijk heeft de instorting daarmee te maken. Twee jaar terug verzakte al eens een kerk in Keulen en toen bleek de aanleg van diezelfde metrolijn de oorzaak te zijn. De burgemeester van Keulen noemde het vanochtend op een persconferentie 'onverantwoord' om verder te bouwen aan de metrolijn. Het stadsarchief in Keulen was één van de grootste archieven van Europa. Het telde vier verdiepingen en was open voor publiek toen het instortte. Volgens de Duitse tv-zender WDR werd in 2008 geconstateerd dat er verzakkingen in de kelder van het gebouw waren.
Ooggetuigen
"Het vier verdiepingen tellende archief stortte in als een kaartenhuis", zeggen getuigen. "Een gebied van ongeveer 50 bij 70 meter ligt volledig in puin en er hangt een donkere stofwolk". Volgens een kioskmedewerkster in de buurt lijkt het wel 11 september 2001, waarmee ze verwijst naar de terreuraanslagen in New York.
PAROOL - Keulen en Amsterdam: angstig veel gelijkenis (Noord/Zuidlijn)
De enorme ravage boven de metrobouw in Keulen heeft Amsterdam opgeschrikt. De stad volgde het bouwproces al op de voet. Ze heeft, na het instorten dinsdag van het stadsarchief boven de Noord/Zuidlijn van Keulen - Nord-Süd Stadtbahn geheten - de contacten aangehaald.
Vaststaat dat één van de belangrijkste Duitse aannemers van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn ook werkzaam is bij het metroproject in Keulen. Het gaat om de firma Züblin.
Züblin moet samen met de Nederlandse aannemer Dura Vermeer het boorwerk onder de oude binnenstad gaan doen. Dat gaat volgens een methode die voor Amsterdam nieuw en nu al omstreden is.
De bouw aan Noord/Zuidlijn in Keulen is, net als in Amsterdam, stilgelegd. In beide steden is nu onduidelijk wanneer en of de metrobouw wordt hervat.
De burgemeester van Keulen, Fritz Schramma (CDU), vindt het 'eigenlijk op voorhand al onverantwoord' de aanleg van de Noord/Zuidlijn in zijn stad voort te zetten. Schramma zei vanochtend dat eerst terdege bewezen moet worden dat men in steden metroverbindingen op dergelijke schaal kan aanleggen.
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam kan nog weinig zeggen: "We zijn het goed aan het uitzoeken. We willen weten wat de oorzaken zijn."
"We zoeken naar alle parallellen tussen het werk aan de Duitse metro en onze Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Wat is voor ons relevant? Welke lessen moeten we hieruit trekken? We zitten er in elk geval bovenop. Dat kan ook, want we hebben al geruime tijd contacten lopen met Keulen."
Het is niet helemaal zeker welke werkzaamheden Züblin precies in Keulen verricht. Het ligt voor de hand dat Züblin daar ook boort. De firma was daar een belangrijke adviseur voor de boortechnieken.
Ed. Züblin AG is één van de vijf grote Duitse aannemers die aan de metrobouwput in Keulen werken. Züblin werkt in Amsterdam samen met Dura Vermeer in de in 1993 opgerichte combinatie Saturn. Deze groep heeft in Amsterdam het contract voor het boren in bezit.
NOS.nl - Spoeddebat over Amsterdamse metro
De Kamer gaat een spoeddebat houden over de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Het CDA wil van de eigen minister Eurlings weten wat de kosten van de aanleg uiteindelijk worden.
Volgens de Amsterdamse ombudsman heeft de gemeente onbehoorlijk gehandeld bij bouwwerkzaamheden aan de Vijzelgracht, waardoor in september voor de tweede keer enkele huizen verzakten. Vorige maand stapte verantwoordelijk wethouder Herrema van Amsterdam op, na een nieuwe kostenoverschrijding van het project.
Inmiddels wordt verwacht dat de kosten van de Amsterdamse metrolijn oplopen tot 2,3 miljard euro.
DAG - Giftig Nederlands witgoed gedumpt in Ghana
Winkeliers omzeilen het officiële recyclesysteem en dumpen witgoed in Ghana. Hier worden op primitieve wijze materialen als koper, aluminium en ijzer uit de apparaten gehaald. Daarbij komen giftige stoffen vrij.
Vele duizenden huishoudelijke apparaten waarvoor consumenten verwijderingsbijdragen hebben betaald, zijn illegaal uitgevoerd naar Ghana. Met medewerking van winkeliers is het officiële recyclesysteem omzeild en is de elektronica – koelkasten, wasmachines, tv-toestellen – aan schrootmarkten in het West-Afrikaanse land verkocht.
De politie IJsselland hield dinsdag acht verdachten aan, die de apparatuur jarenlang inzamelden en naar Ghana vervoerden. Winkeliers in Oost-Nederland stonden de apparaten tegen betaling aan hen af. Zij hadden de goederen niet mogen meegeven aan een bedrijf zonder inzamelingsvergunning. Ze moeten worden ingeleverd bij erkende inzamelaars of bij recyclebedrijven die (deels) met de verwijderingsbijdragen worden gefinancierd.
Het is voor het eerst dat de politie in Nederland een dergelijke criminele lijn blootlegt. Greenpeace waarschuwde vorig jaar dat elektronica uit West-Europa massaal in Ghana wordt gedumpt, ondanks een Europees exportverbod. In het West-Afrikaanse land worden op primitieve wijze materialen als koper, aluminium en ijzer uit de apparaten gehaald. Daarbij komen giftige stoffen vrij.
1.257 televisies
Dinsdag werden drie hoofdverdachten – twee Nederlandse broers van Turkse afkomst en hun neef – gearresteerd in Deventer. Elders hield de politie vijf Ghanezen aan, die de in Overijssel en Gelderland ingezamelde goederen naar Amsterdam brachten voor verlading naar Afrika. In vier loodsen, waar 1.140 stuks witgoed en 1.257 televisies tijdelijk stonden opgeslagen, werden invallen gedaan.
Volgens chef Wim Hogenslag van het Interregionaal Milieuteam was het een lucratieve handel voor de hoofdverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op zeven woningen, een bedrijfspand, vrachtwagens en contant geld. De hoofdverdachten bezitten ook 33 appartementen in Turkije. Twee van hen hadden een uitkering van de sociale dienst, van de derde liep een aanvraag.
Vertakkingen
Hogenslag zegt dat hij graag verdere vertakkingen van de handel had willen onderzoeken. Dat zou echter hebben betekend dat nog meer partijen afval naar Ghana waren uitgevoerd. ‘Toen ik op tv had gezien hoe daar kinderen in giftige dampen koper uit de draden stonden te halen, kon ik niet langer toezien dat nog meer ladingen die kant opgingen.’
Lute Nieuwerth, directeur Opsporing van het korps IJsselland, zegt dat de politie met de aanpak van deze milieucriminaliteit een nieuwe weg inslaat. ‘Ons uitgangspunt zal voortaan niet alleen bestuurlijk toezicht, maar ook het strafrecht zijn.’
NOS.nl - Handelaren elektronica-afval gepakt
Met de aanhouding van acht mensen heeft de politie een bende opgerold die illegaal handelde in elektronica-afval. De hoofdverdachten zijn vier mannen uit Deventer, de anderen tussenhandelaren uit Amsterdam. Ze hadden geen vergunning voor verzamelen en opslaan van afval.
De Deventenaren haalden oude apparaten op bij winkeliers in Overijssel en Gelderland. Het afval werd via Amsterdam verscheept naar Ghana.
De hoofdverdachten hebben een uitkering maar tegelijkertijd bezitten ze diverse woningen in Nederland en in Turkije. Op al hun bezittingen is beslag gelegd. Ook zijn wapens en vrachtwagens ingenomen.
NOSJOURNAAL - "Bos moet optreden in klimaatcrisis"
Zes actievoerders van Greenpeace zijn aangehouden nadat zij een enorm bankbiljet met de afbeelding van minister Bos hadden opgehangen aan de gevel van het ministerie van Financiën in Den Haag.
De milieuorganisatie wil dat Bos zich inzet voor Europese klimaatsteun aan ontwikkelingslanden.
De EU moet, volgens Greenpeace 35 miljard bijdragen. "Dit komt voor Nederland neer op minder dan 2 euro per inwoner per week", aldus een zegsman.
Het bankbiljet op het spandoek had daarom ook een waarde van 2 euro.
NOS.nl - WW'er moet na jaar elke baan nemen
Mensen die langer dan een jaar in de WW zitten moeten vanaf 1 juli elke baan die ze aangeboden krijgen aannemen. De Kamer is het eens met een voorstel daartoe van minister Donner. De minister kreeg steun van het CDA, PvdA en PVV.
Werklozen die langer dan een jaar in de WW zitten, moeten straks ook werk onder hun opleidings- en kennisniveau accepteren. Als het werk minder betaalt dan de WW-uitkering, vult de staat het verschil aan.
De CDA-fractie wilde nog een stap verder gaan door een termijn van een half jaar te stellen, maar daar was in de Kamer geen steun voor.
DAG - Straks drs. vakkenvuller
Een Meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van minister Piet Hein Donner (sociale Zaken) om werklozen die langer dan een jaar WW ontvangen te verplichten iedere baan die hen wordt aangeboden aan te nemen. Dus ook werk dat onder het opleidings- en kennisniveau van de werkloze ligt, of werk dat slechter betaalt dan de uitkering van de WW’er.
Donner kreeg dinsdag tijdens een debat in de Kamer steun van het CDA, de PvdA en de PVV. De nieuwe regel moet per 1 juli van kracht worden. Het CDA wilde zelfs nog iets verder gaan, door de termijn waarop een WW’er ieder werk aan moet nemen te verkorten naar een half jaar, maar daar wilden andere partijen niet aan. Kennisvernietiging
Helemaal zonder slag of stoot ging het debat echter niet. De SP trok bij monde van Kamerlid Paul Ulenbelt hard van leer. Ulenbelt stelde dat Donner aan ‘vernietiging van kennis doet’, door hoogopgeleid personeel in de kassen tomaten te laten plukken. Donner verweerde zich echter door te stellen dat de SP’er ‘met een zeker dedain praat over werk in de kassen.’ Volgens de minister kan het ‘heel goed zijn voor de zelfreflectie van een hoogopgeleide om op een zeker moment in de kassen te gaan werken’.
Trouw - Publiceer jaarverslag van koningshuis
Moderniseer het koningshuis door over het wel en wee van dit instituut ook een jaarverslag te publiceren. Dit pleidooi houdt Harry van Dalen, poblicist op gebied van de monarchie.
Oud-minister Zalm presenteerde deze week een prachtige begroting van het koningshuis, waaruit bleek dat de monarchie ons jaarlijks 110 miljoen euro kost.
Of dit veel of weinig is weet niemand, maar volgens Van Dalen kan door alleen over de kosten te praten makkelijk de indruk ontstaan dat het koningshuis een geldverslindend instituut is. Laat daarom in een overzicht zien wat de leden van het koningshuis allemaal voor het land doen. De praktijk wijst volgens Van Dalen uit dat de constitutionele monarchie goed werkt en dat moeten we laten zien. ''Een slimme minister president kan die troef eenvoudig uitspelen door de modernisering van het koningshuis te vervolmaken met een modern jaarverslag .'' (lees de reacties op de site)
NOS.nl - KLink: verzekeraar mag in ziekenhuis
Minister Klink heeft er geen bezwaar tegen dat verzekeraars mede-eigenaar worden van een ziekenhuis. Voordeel is dat de nadruk meer op preventie komt te liggen, zegt Klink.
Door het voorkomen van klachten hoeven minder patiënten naar een specialist. Dat bespaart verzekeraars weer geld. De Nederlandse Zorgautoriteit, de NMa en het ministerie van VWS zien erop toe dat verzekeraars geen monopoliepositie in bepaalde regio's krijgen.
De PvdA zegt dat niet goed is nagedacht over de consequenties van verzekeraars die mede-eigenaar worden. De partij vreest belangenverstrengeling.
nrc.nl - Verzekeraar mag hospitaal overnemen
Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil zorgverzekeraars niet verbieden ziekenhuizen of andere zorgaanbieders over te nemen. Daarmee legt hij de wens van een ruime Kamermeerderheid naast zich neer.
Dat blijkt uit antwoorden van de minister op Kamervragen. Vorige maand kondigde zorgverzekeraar DSW aan met verschillende regionale zorgpartijen het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam te willen overnemen. Dat zorgde voor heftige reacties in de politiek. Eerder was sprake van fusiegesprekken tussen de Rivas zorggroep in Gorinchem (leverancier van langdurige zorg) en zorgverzekeraar Univé. Rivas ontkende die overigens.
Kamerleden zijn zeer kritisch over zorgverzekeraars die zorg gaan verlenen omdat dit de keuzevrijheid van patiënten drastisch zou verminderen. Een motie van Kamerlid Schippers (VVD) voor een wettelijk verbod op zulke ‘verticale’ zorgfusies werd vrijwel unaniem door het parlement aangenomen. De Kamer wil nu met spoed een debat met de minster.
Minister Klink wijst vooralsnog een verbod af omdat volgens hem al voldoende waarborgen bestaan om machtsmisbruik van verzekeraars te voorkomen, zoals het toezicht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bovendien kunnen ontevreden verzekerden naar een andere verzekeraar overstappen.
Klink ziet voordelen in verzekeraars die participeren in zorgaanbieders. „Door te fuseren of andere samenwerkingsvormen aan te gaan, kunnen de verschillende partijen elkaar aanvullen en versterken en hierdoor meerwaarde voor cliënten bieden.” Dat voordeel ziet hij ook in personele unies tussen zorginstellingen en woningbouwcorporaties, zoals de woonzorggroep Espria. Dit biedt volgens hem kansen „voor innovatieve zorgconcepten”.
Kamerlid Schippers is verontwaardigd. Volgens haar kan de minister zorgverzekeraars niet zomaar toestaan ziekenhuizen over te nemen, omdat zulke fusies nooit meer zonder grote problemen terug te draaien zijn. In de gezondheidszorg zijn meer soortgelijke initiatieven. „De verzekeraar krijgt twee petten op. Als hij ook nog eens ziekenhuisdirecteur wordt, vertegenwoordigt hij heel andere belangen. Daar zijn patiënten en verzekerden absoluut niet bij gebaat”, aldus Schippers.
Ook Kamerlid De Vries (CDA) is niet tevreden met het standpunt van de minister. „Wij behouden ernstige twijfels.”
Trouw - Klink: verzekeraars mogen ziekenhuis bezitten
Een verzekeraar mag mede-eigenaar van een ziekenhuis worden. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) is hier niet op tegen en ziet er zelfs de voordelen van, zo zei hij woensdag in het Radio 1-Journaal.
Klink denkt dat als zorgverzekeraars zich inkopen in ziekenhuizen, meer aandacht gaat naar preventie. Zorgverzekeraars hebben er immers een groot belang bij dat zorgaanbieders vooral preventief te werk gaan, zegt hij. Meer preventie kan ervoor zorgen dat mensen minder vaak naar het ziekenhuis of de huisarts moeten, en dat betekent minder kosten. "Dat hebben we in Amerika gezien. Het kan echt een meerwaarde voor ons zijn in de gezondheidszorg."
Een nadeel kan zijn dat zorgverzekeraars in gebieden een monopoliepositie krijgen, erkent Klink. "Stel je voor dat een verzekeraar meerdere ziekenhuizen opkoopt en in de polisvoorwaarden zet dat je alleen nog naar die ziekenhuizen mag. Dan kun je altijd nog weg bij die verzekeraar, maar dan loop je toch het risico dat de verzekeraar te veel macht krijgt." De minister denkt echter niet dat dit gaat gebeuren: de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Nederlandse Zorgautoriteit zullen dit voorkomen, zegt hij.
Zorgverzekeraar DSW maakte onlangs bekend dat het samen met een aantal andere partijen eigenaar wordt van het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis. Het ziekenhuis zit diep in de rode cijfers. DSW zegt het ziekenhuis te willen kopen omdat ongeveer zeventig procent van de DSW-verzekerden gebruikmaakt van het ziekenhuis.
In de Tweede Kamer stuitte de stap van DSW op verzet. Een Kamermeerderheid van PvdA, SP en VVD eiste dat Klink een stokje steekt voor de investering. Zo zei Eelke van der Veen (PvdA) dat zorgverzekeraars niet opeens zorgverleners mogen worden, omdat financiële belangen dan van invloed zouden kunnen zijn op de kwaliteit van de zorg.
de Volkskrant - 'Nederlanders gezamenlijk 70 miljoen kilo te zwaar'
Alle volwassen Nederlanders dragen gezamenlijk 70 miljoen kilo aan overgewicht met zich mee. Met de overtollige kilo's vet kunnen 135 wedstrijdbaden worden gevuld. Deze berekeningen zijn woensdag door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) bekendgemaakt.
De organisatie geeft hoop: Al het vet is binnen een jaar weg te werken als alle Nederlanders minstens vijf dagen per week 28 minuten per dag stevig gaan lopen, bovenop hun normale beweging.
DePers.nl - Overgewicht vult 135 zwembaden
Met hun gezamenlijke overgewicht zouden Nederlanders boven de 20 jaar 135 zwembaden kunnen vullen. Samen zijn zij zeventig miljoen kilo te zwaar. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) berekend in het kader van de campagne 30minutenbewegen.
Door vijf dagen per week 28 minuten stevig te lopen of te joggen kan al het vet er volgens het instituut na een jaar vanaf zijn. Het lopen moet dan wel gebeuren bovenop de beweging die mensen normaal gesproken al krijgen.
Jaarlijks wordt volgens het NISB vijf procent van de sterfte in Nederland veroorzaakt door overgewicht. Een te zware bevolking kost de samenleving per jaar 1,2 miljard euro, blijkt uit cijfers van het Rijksintstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het NISB heeft berekend hoeveel Nederlanders een te hoge body mass index hebben en hoe zich dat vertaalt naar het aantal kilo's overgewicht. Mannen hebben meer overgewicht dan vrouwen: 37 miljoen tegenover 33 miljoen kilo. Bij de berekening is geen rekening gehouden met mensen die fysiek niet in staat zijn extra te bewegen en ook niet met de invloed van voeding op gewicht.
Van 1 maart tot 24 april loopt de actie 30minutenbewegen, waarbij mensen op drieduizend locaties in Nederland kunnen kennismaken met nieuwe sport- en beweegactiviteiten. De actie is een samenwerking tussen sportbonden, provinciale sportraden, GGD's, welzijnsorganisaties en servicepunten.
Trouw - Crises dwingen tot andere aanpak
Het roer moet om in de economie en in ons consumptiepatroon. Er is durf nodig om te kiezen voor duurzaamheid, solidariteit en vrede. Aldus het appèl van dertig prominenten.
Grootschalige steun aan de industrie is ’rampzalig’, net als een terugkeer naar de bestaande consumptiepatronen. Juist nu moeten politiek en samenleving keuzes maken gericht op duurzaamheid, solidariteit en vrede. Dit betogen dertig vooraanstaande wetenschappers, politici en experts uit de hoek van milieu, ontwikkelingssamenwerking en kerken.
Onder anderen oud-minister Jan Pronk, voormalig bewindvoerder van de Wereldbank Herman Wijffels en directeur Farah Karimi van OxfamNovib onderschrijven het ’Appèl van Antwerpen’ dat het Platform Duurzame en Solidaire Economie vanmiddag naar buiten brengt. Daarin roepen ze op tot een fundamentele bezinning op de huidige economische, ecologische en sociale crises.
Ze uiten hun zorg dat „automatisch de weg van meer milieu verwoestende en ongelijkheid bevorderende materiële consumptie” wordt ingeslagen. De prominenten dringen aan op een ’nieuw en breed samenlevingsberaad’, een urgentieprogramma voor de aanpak van de crises en meer durf in beleid en inzet van technologie.
In het internationaal overleg, zoals de komende klimaattop in Kopenhagen, zou de Nederlandse regering haar nek moeten uitsteken. Het appèl vloeit voort uit een conferentie in Antwerpen en is een vervolg op een bijeenkomst in Tilburg.
Ook in een ander gezelschap met onder anderen prinses Máxima klonk de roep om koersverandering. In elk rijk land moet tien dollar op een vat olie worden geheven teneinde het klimaatprogramma te financieren dat eind dit jaar in Kopenhagen moet worden opgesteld. Dat zei Achim Steiner, topman van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) gisteren in Zeist.
Steiner was daar naast Máxima een van de twee sprekers bij de oprichting van de Global Alliance for banking on values, een netwerk van maatschappelijk betrokken banken. Steiner maakt zich grote zorgen over de financiering van het klimaatprogramma, dat als opvolger moet dienen voor het lopende Kyoto-protocol. Er wordt voor 3000 miljard dollar aan stimulering van de economie besteed, terwijl volgens hem niemand weet welk effect dat bedrag heeft.
Hij bepleit dat een deel van het geld niet wordt besteed aan het overeind houden van het huidige economische model, maar aan de transformatie naar een economie die minder afhankelijk is van olie. Voor de aanpassingen aan de klimaatverandering is jaarlijks 100 tot 150 miljard dollar nodig en de financiering daarvan dreigt in gevaar te komen. Vorig jaar augustus werd voor een vat olie nog 149 dollar per vat betaald. Een opslag van 10 dollar in de rijke wereld bovenop de huidige olieprijs van rond de 40 dollar moet volgens Steiner haalbaar zijn. (lees de reacties op de site)
Trouw - Het Appèl van Antwerpen
De drie crises – economisch, ecologisch, sociaal – vragen om fundamentele keuzes: voor een duurzame en sociale samenleving. Daar kan iedereen bij helpen.
Als bezorgde wetenschappers, ecologische economen en andere experts kwamen wij in januari in Antwerpen bijeen en formuleerden daar een reeks radicale oplossingen voor de huidige crises. Wij beseffen dat de economische, de sociale en de ecologische crises samenvallen. Samen roepen wij op om juist nu de fundamenten van een duurzame en solidaire samenleving te leggen. Een appèl in drievoud.
1 Er is een nieuw samenlevingsberaad nodig, met sociale partners, milieu-, vredes- en ontwikkelingsorganisaties, vrouwen, jongeren, wetenschappers en migranten.
Elke economische crisis kenmerkt zich door een daling in uitgaven. De economen die ons met deze crisis opzadelden willen zo snel mogelijk de consumptiepatronen in de economie herstellen door een massieve steunverlening aan de industrie.
Dat is een rampzalige koers die het feit negeert dat de situatie vandaag fundamenteel anders is dan bij vorige crises. Samen met de economische crisis ontplooit zich een nooit geziene energiecrisis, voedselcrisis, klimaatcrisis en expansie van armoede en sociale ongelijkheid.
Een fundamentele bezinning is nodig over welke keuzes nu mogelijk en nodig zijn, in plaats van automatisch de weg van nog meer milieu verwoestende en ongelijkheid bevorderende materiële consumptie in te slaan. Wij bepleiten keuzes gericht op een duurzame, solidaire en vreedzame samenleving.
2 Toets en vervang waar nodig het bestaand beleidsinstrumentarium met nieuwe instrumenten ten aanzien van een reeks speerpunten – fiscaal, monetair, openbare bestedingen – om de noodzakelijke koerswending naar een meer duurzame en solidaire economie te ondersteunen, uit te werken en te begeleiden. Maak een urgentieprogramma dat uitdrukking is van een strategie om op korte én lange termijn antwoorden te geven op de financieel-economische, ecologische en sociale crises van vandaag.
Vaak worden de eisen van wereldwijde gerechtigheid en van behoud van natuur en milieu tegenover elkaar gesteld en tegen elkaar uitgespeeld. Maar juist nu komen ze meer dan ooit samen. Mondiale bestedingsimpulsen moeten prioriteit geven aan versterking van de inkomens van de armsten. Dit kan bijvoorbeeld door schuldkwijtschelding. En ook door af te zien van een eenzijdige nadruk op exportgeleide ontwikkeling, of door mondiale instellingen die wereldwijd en op korte termijn bestaanszekerheid garanderen.
Zo’n solidaire bestedingsimpuls kan ook bijdragen aan een noodzakelijke herverdeling van het wereldinkomen. Zij kan bovendien uitstekend samengaan met een bewuste en doelgerichte verlegging van de bestedingspatronen in de rijkere landen. Minder materiële en energie verslindende consumptie ten voordele van investeringen in het sociale, humane en natuurlijke samenlevingskapitaal.
3 Een gedurfde beleidsinzet op elk niveau waarbij terughoudendheid ten aanzien van de materiële consumptiegroei gepaard gaat met gedurfde plannen voor een hernieuwde technologische inzet ten bate van zowel solidariteit als duurzaamheid.
Tot op heden blijft er een in de discussie verwaarloosd aspect: de fundamentele herziening van onze bestaande economische orde en internationaal geldstelsel. Deze laat duidelijk een overmaat van vrijheid toe aan kredietschepping en speculatieve hoogstandjes voor particuliere banken. Iedereen weet ondertussen dat dit één van de voornaamste oorzaken van de huidige crisis is, maar bijna niemand komt met alternatieven.
Echte regulering van de banksector moet drastisch zijn. Maxima voor de jaarlijkse kredietgroei in verhouding tot de reële groei van de economie. Duurzame en wettelijk opgelegde criteria voor financiële producten. Het zijn maar enkele voorbeelden. Even belangrijk is een structuurverandering ten aanzien van de gerichtheid van de technologische ontwikkeling.
We zullen af moeten van de wrange vanzelfsprekendheid waarmee die vrijwel uitsluitend wordt ingezet om de productiviteit per werkende in de marktsector te vergroten. Want daardoor stort zelfs een geringe verflauwing van de particuliere bestedingen ons in een situatie van toenemende werkloosheid. De technologie moet van die eenzijdige dienstbaarheid verlost worden door ze in de eerste plaats aan te wenden voor ecologisch behoud en de groei in de richting van meer duurzaamheid. (lees de reacties op de site)
nu.nl - Minder schuldsaneringen door aanpassing wet
Het aantal schuldsaneringen bij particulieren en mensen met een eenmanszaak is vorig jaar met ruim 38 procent afgenomen.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die woensdag zijn gepubliceerd. Het gaat volgens het CBS om de eerste daling sinds de invoering van de Wet Schuldsaneringen Natuurlijke Personen in december 1998.
Faillissementen
De omslag is toe te schrijven aan een aanpassing van de wet. Daardoor verwijzen rechters mensen met problematische schulden eerder terug naar schuldbemiddelaars of bureaus die daarin zijn gespecialiseerd. Een gevolg van de aanpassing is ook dat saneringen veel minder vaak eindigen in een faillissement. In totaal spraken rechters vorig jaar 9200 schuldsaneringen uit. In 2007 waren er dat nog bijna 15.000. Alleen in Friesland en Limburg steeg het aantal saneringen.
PAROOL - Strijd om kraakpand vooral in rechtszaal
Het touwtrekken om kraakpanden speelt zich deze dagen vooral af in de rechtszaal. De mobiele eenheid stuitte vanmorgen niet op verzet bij de eerste drie leeg te halen Amsterdamse panden in Oost, De Pijp en de Indische Buurt.
De geboden weerstand beperkte zich tot spandoeken. Pretoriusstraat 22: 'Wonen is geen luxe maar noodzaak!' Celebesstraat 33 en 34: 'Huisjesmelker, koppelbaas: elf jaar een krot, 800.000 euro winst!' Albert Cuypstraat 40 en 42: 'Alweer steunt Amsterdam vastgoedmaffia!' De krakers wachtten de ME niet af.
Op de drie gekraakte etages boven het Turks restaurant Meram in de Pretoriusstraat was bij zonsopgang nog leven te bespeuren, maar de krakers verlieten het pand toen de ME even na zeven uur de straat kwam inrijden. Toen de commandant de ontruiming in gang zette, stonden ze op veilige afstand de actie te becommentariëren.
In de Celebesstraat gaf de stevig gebarricadeerde voordeur enige vertraging. De doorcrusher bood uitkomst: met de hydraulische krik werkte de ME zich toch eenvoudig naar binnen. Daar was niemand.
De colonne, met in het hart de waterwerper, arriveerde al voor negen uur in De Pijp, waar de zes bovenwoningen in de Albert Cuypstraat slechts een half uurtje werk kostten.
NOSJOURNAAL - Omroepen in de dop: een tussenstand (03-03-2009)
Nog een paar weken en dan wordt duidelijk welke initiatieven kans maken toegelaten te worden tot het omroepbestel. Tien "omroepen in de dop" dingen mee naar een plaatsje bij de Publieke Omroep. Wakker Nederland, het initiatief van de Telegraaf heeft de 50.000 leden al gehaald. Hoe staat het met de andere? Hieronder een tussenstand.
SME Omroep (Afrikaanse achtergrond) 41.093
Powned (Geenstijl) 36.260
Oranje TV (Nederlandstalige artiesten)  26.500
Omroep C (cultuur) 21.000
Piep (dieren)  11.000
Zenit (multicultureel) minder dan 25.000
Zico TV (voor doven en slechthorenden) 6.000
De Vrije Omroep (spiritualiteit) onbekend
De Diversiteits Omroep Vereniging  onbekend
Opvallend is het hoge aantal van de SME Omroep, een omroep die zich richt op mensen met een Afrikaanse achtergrond, zoals Surinamers en Antillianen.
Powned, het initiatief van Geenstijl vist een beetje in dezelfde vijver als Wakker Nederland. De zogenaamde "one-issue" omroepen zoals Omroep C en Piep moeten nog flink aan de bak.
De PON, Populistische Omroep Nederland, een initiatief van Ronald Sorensen besloot zich aan te sluiten bij Wakker Nederland. "Zij doen precies wat wij willen en zij hebben de 50.000 al gehaald", licht Sorenson toe.
Voor omroep Llink blijft het spannend of ze hun aspirant status van zich af kunnen schudden en een volwaardige omroep kunnen worden. Zij moeten voor 31 maart 150.000 leden hebben. De teller staat nu op 132.500. De ouderenomroep Max is daar al zeker van, die hebben nu al 225.000 leden.
de Volkskrant - Halfnaakt EO-boegbeeld geschorst
De EO heeft zijn boegbeeld Arie Boomsma voor de komende drie maanden geschorst. Aanleiding zijn nog niet gepubliceerde foto’s in het blad Linda, waarop Boomsma schaars gekleed te zien is.
Linda de Mol maakte onlangs bekend een eenmalige homoglossy te maken.
EO-directeur Arjan Lock: 'Dit was een solo-actie van Arie die schadelijk is voor de missie van de EO. Wij willen het over de binnenkant van mensen hebben, juist in programma's als '40 Dagen Zonder Seks' waarvan Arie de presentator is. Het past niet bij de EO dat onze medewerkers opzettelijk schaars gekleed in welk blad dan ook poseren. Omdat dit de missie van de EO schaadt, hebben we met deze schorsing een duidelijk statement willen afgeven.'
Domineeszoon Boomsma (35) zegt er spijt van te hebben dat hij niet heeft overlegd over de fotoshoot. ‘Ik begrijp en betreur dat deze soloactie de EO schaadt. Ik kan niet anders dan begrip hebben voor het EO-standpunt.’
nu.nl - Piloten negeerden technisch probleem
De vliegramp bij Schiphol, vandaag een week geleden, is mogelijk veroorzaakt door onoplettendheid van de piloten.
Dat zei voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) Pieter van Vollenhoven bij de presentatie van een tussenrapportage in Den Haag. Volgens Van Vollenhoven was er een probleem met een van de hoogtemeters. De automatische piloot dacht dat het toestel zich een stuk lager bevond dan werkelijk het geval was en reageerde hierop door minder vermogen te geven.
Hoogtemeter
"De linker hoogtemeter schoot bij een hoogte van 1950 voet ineens naar een hoogte van -8 voet ", aldus Van Vollenhoven. "Dit werd door de piloten wel gesignaleerd, maar niet als probleem beschouwd." Hierdoor bleef het toestel snelheid minderen tot de minimale vliegsnelheid werd bereikt. Toen de piloten weer vol vermogen wilden geven was dit al te laat en stortte het toestel een kilometer voor het begin van de landingsbaan neer.
Slecht zicht
Van Vollenhoven kon nog niet zeggen of de bemanning verkeerd heeft gehandeld. ''Ik denk dat de vliegers gewoon niet hebben gezien dat er zich een probleem voordeed.'' Hij schreef dat mede toe aan het slechte zicht. De Polderbaan was pas laat zichtbaar door lage bewolking.
Boeing
Van Vollenhoven waarschuwde vliegtuigfabrikant Boeing. Hij roept op de handleiding van het toestel zo aan te passen dat de automatische piloot moet worden uitgeschakeld als er een probleem is met de hoogtemeter. Boeing heeft laten weten dat het luchtvaartmaatschappijen die met Boeings 737's vliegen er extra op gaat wijzen dat piloten hun instrumenten scherp in de gaten moeten houden tijdens cruciale delen van de vlucht. Uit de zwarte doos van het neergestorte toestel blijkt dat het toestel van Turkish Airlines in de acht voorafgaande vluchten tweemaal eerder problemen had met de hoogtemeter. Het is nog niet duidelijk op welke specifieke vluchten dat was.
Onderzoek
De Onderzoeksraad deed afgelopen week onderzoek naar de vliegcrash bij Schiphol. Onder andere de gegevens van de zwarte doos en de Cockpit Voice Recorder (CVR) werden geanalyseerd. Het ongeval kostte vier Amerikaanse en vijf Turkse inzittenden het leven. Tientallen passagiers raakten gewond en liggen nog in het ziekenhuis. Een persoon verkeert nog in kritieke toestand. De wrakstukken van het verongelukte toestel worden deze week geborgen.