inter arma silent leges

woensdag 18-02-2009 (overzicht artikelen)

DAG - Obama zet handtekening onder stimuleringsplan (17-02-2009)
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond zijn handtekening gezet onder het stimuleringsprogramma voor de economie. Het pakket omvat maatregelen ter waarde van in totaal 787 miljard dollar en voorziet in het scheppen of behouden van 3,5 miljoen banen. ,,Ik wil niet doen alsof vandaag het einde van al onze problemen betekent. Maar we willen de weg vrijmaken naar groei en welvaart voor de lange termijn”, aldus Obama in een toelichting.
Miljardensteun
Het programma voorziet in een groot aantal belastingvoordelen voor burgers en bedrijven, in totaal ter waarde van circa 300 miljard dollar. Zo’n 116 miljard dollar gaat op aan een direct belastingvoordeel van 400 dollar voor iedere werknemer.
Ook gepensioneerden, werklozen en andere mensen die niet werken, krijgen voordeel. Daarnaast zijn er voorzieningen voor huizenkopers, mensen die een nieuwe auto aanschaffen en ouders van studerende kinderen.
NOS.nl - Obama breidt missie Afghanistan uit
President Obama stuurt 17.000 extra manschappen naar Afghanistan. Ze worden in het zuiden van het land gelegerd, onder meer in de provincie Uruzgan, waar ook de Nederlandse militairen zitten. Er zijn nu 38.000 Amerikanen in het land.
Het Amerikaanse leger in Afghanistan wilde graag versterking, omdat het er niet voldoende in slaagt de veiligheid te handhaven in het gebied dat op de Taliban is veroverd. De ontwikkeling van dat gebied komt nu niet van de grond.
Obama vindt dat zijn voorganger Bush te veel aandacht heeft gegeven aan Irak. Daar gaat het nu beter en Obama wil de aandacht nu verleggen naar Afghanistan.
DePers.nl - Taliban kunnen Swatvallei omtoveren tot Sharialand (Pakistan)
Biedt het akkoord van de Pakistaanse regering met de taliban perspectief voor een deal in Uruzgan? Of moeten we blijven knallen?
Swat zal nooit meer hetzelfde zijn. Klein Zwitserland, zoals het prachtige berggebied in Noordoost-Pakistan wordt genoemd, is afgelopen maandag door de Pakistaanse overheid weggegeven aan de taliban. Door de deal staat het de talibs vrij de provincie Malankand, waarin de Swatvallei ligt, om te toveren tot Sharialand. In ruil voor rust en stabiliteit. Is dit wellicht een ideetje voor onze jongens in Uruzgan?
Het gebied is immers door het Pakistaanse leger herhaaldelijk met harde hand binnengevallen. Toch wisten de 12.000 manschappen amper iets uit te richten tegen de 3.000 talibanstrijders, die onder leiding van geestelijk leider Maulana Fazlullah de afgelopen twee jaar de macht overnamen. Sindsdien werden sharia-executies illegaal uitgevoerd en honderden meisjesscholen verwoest. Terwijl de (westerse) toerist kort ervoor nog veilig kon genieten van Pakistans toeristische trekpleister. ...
Het grote probleem van het Westen schuilt in de mate van wetteloosheid die in het gebied heerst. Dat is de belangrijkste parallel tussen de Swatvallei en Uruzgan, dat geeft de taliban een onderhandelingspositie. Door rust te beloven krijgen ze draagvlak onder de bevolking. Bij het gewelddadige conflict in de Swatvallei kwamen het afgelopen jaar 1.500 mensen om en raakten 100.000 Pakistani dakloos. Niet verrassend stond de bevolking na het akkoord voor de regionale televisie te juichen van vreugde. Toen de taliban halverwege de jaren negentig een einde maakte aan de Afghaanse burgeroorlog, gebeurde precies hetzelfde.
Orde is de oplossing, beweert Bob Templer van de International Crisis Group vanuit New York. Een akkoord is volgens hem een schijnoplossing. ‘Ze worden telkens verbroken, omdat er geen krachten zijn waardoor de taliban zich aan de deal houden.’
Normale politiemacht
‘In plaats van met militaire macht een gebied schoonvegen, moet je proberen een normale controlerende politiemacht in te voeren, die orde kan handhaven. Van dorp tot dorp gaan, de lokale bevolking erbij betrekken en een permanent politiesysteem opzetten. Maar zowel in de Swatvallei als in Uruzgan zijn veel te weinig middelen, te weinig mensen en te weinig geld.’
Volgens Templer is het frustrerend om te zien hoe het algehele beleid van de internationale gemeenschap faalt. ‘De manschappen in Afghanistan verliezen het vertrouwen. Het volk voelt zich steeds onveiliger. Ideale omstandigheden om steeds meer naar de taliban toe te trekken.’
RTL Nieuws.nl - The Times: VS-acties vanuit Pakistan
De CIA voert vanuit Pakistan wel degelijk acties uit tegen de taliban en al-Qaeda.
Shamsi Volgens de Britse krant The Times gebruikt de inlichtingendienst het vliegveld Shamsi als uitvalsbasis van militaire operaties.
Predator De Amerikaanse en Pakistaanse regering hebben dit herhaaldelijk ontkend. Maar The Times zegt dat vanaf Shamsi al een jaar onbemande Predator-vliegtuigen opstijgen.
Deze week Deze week kwamen bij raketaanvallen met onbemande vliegtuigen in Pakistan tientallen mensen om het leven. De meeste slachtoffers waren taliban.
DAG - Grote partij drugs van Taliban in beslag genomen
Ruim zevenhonderd Britse en Afghaanse militairen hebben op de Taliban vier fabrieken veroverd, waar heroïne werd gemaakt. De in beslag genomen spullen hebben een waarde van 55 miljoen euro.
Wapens
Dat heeft het Britse ministerie van Defensie woensdag laten weten. De militairen voerden de operatie tegen de Taliban uit in de Sangin-vallei in de zuidelijke provincie Helmand.
De troepen legden beslag op onder meer heroïne, chemicaliën en materiaal voor het vervaardigen van de drugs. Ook zijn wapens in beslag genomen.
De Britse minister van Defensie John Hutton zei dat de Afghaanse en Britse troepen de strijders van de Taliban uit grote delen van Helmand hebben verdreven.
de Volkskrant - FARC geeft moorden op indianen toe
De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft toegegeven dat ze acht leden van de inheemse Awá-stam heeft omgebracht in het departement Nariño in het zuidwesten van Colombia. Volgens de FARC waren de Awá informanten van het regeringsleger.
De Colombiaanse nieuwszender Caracol berichtte woensdag dat de FARC een verklaring heeft uitgegeven over de verantwoordelijkheid voor de moorden. Vorige week stelden Colombiaanse media dat niet acht, maar tientallen mensen van de Awá-stam door de FARC zijn gedood. De VN-Vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dat veel inheemse boeren voor de FARC op de vlucht zijn geslagen. Zij zijn er slecht aan toe na hun lange vlucht. Veel kinderen zijn ondervoed, aldus de Unhcr.
De van oorsprong marxistische beweging FARC werd in de jaren zestig opgericht. De FARC vocht aanvankelijk voor een socialistische staat, maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen.
mo.be - Democraten verdeeld over onderzoek naar Bush (analyse)
De Amerikaanse publieke opinie ziet een onderzoek naar mogelijke misdaden tijdens de ‘war on terror’ van president George W. Bush steeds meer zitten. Maar beleidsmakers en juridische experts zijn het niet eens over de manier waarop men dit best aanpakt. De houding van president Barack Obama lijkt ambivalent.
“Niemand staat boven de wet,” zei Obama, “en als er duidelijke misdrijven zijn, dan moet de dader vervolgd worden zoals elke gewone burger. Maar algemeen gesproken kijk ik liever vooruit dan achteruit.”
Ministerie van Justitie Eric Holder sprak vóór zijn aanstelling hardere taal: “Onze regering gaf toestemming voor het gebruik van foltering, keurde het gebruik van geheime elektronische afluisterapparatuur tegen Amerikaanse burgers goed, arresteerde in het geheim Amerikaanse burgers zonder ze voor de rechter te brengen, ontzegde honderden vermeende vijandelijke strijders het recht beroep aan te tekenen en gaf groen licht voor procedures die zowel het internationaal recht als de Amerikaanse grondwet schenden… We zijn het Amerikaanse volk verantwoording schuldig.” Maar tijdens zijn hoorzitting voor de senaat klonk hij al een stuk gematigder.
De Democratische senator Patrick Leahy, voorzitter van de justitiecommissie van de Senaat, stelde voor een Waarheidscommissie op te richten die niet alleen de misbruiken tegen gevangenen maar ook politiek geïnspireerde beslissingen bij Justitie en een hele reeks andere reeks maatregelen van de periode-Bush zou onderzoeken. Leahy liet zich inspireren door de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie die de apartheid onder de loep nam: dagvaarden kan, vervolgen niet. De getuigen zouden een beperkte mate van onschendbaarheid krijgen.
Strafonderzoeken
Democraat John Conyers, voorzitter van de justitiecommissie in het Huis van Afgevaardigden, en negen andere parlementsleden vragen een Nationale Commissie voor Presidentiële Oorlogsbevoegdheden en Burgerlijke Vrijheden, eveneens met dagvaardingsbevoegdheid. De commissie zou sterk lijken op de 9/11-commissie, die de antiterreurpolitiek van de regering onderzocht maar geen vervolgingen uitlokte. Andere Democraten pleiten voor echte strafonderzoeken tegen de verantwoordelijken voor de omstreden praktijken in de ‘war on terror’.
Ook juridische experts vragen een onderzoek. Marjorie Cohn, voorzitter van de Nationale Advocatengilde, is geen voorstander van een Waarheids- en Verzoeningscommissie. “Zoals president Obama zei: ‘Niemand staat boven de wet.’ Zijn minister van Justitie zou een speciale procureur moeten aanduiden die de functionarissen en juristen van de regering-Bush onderzoekt en vervolgt, de mensen die het beleid hebben uitgestippeld dat tot oorlogsmisdaden heeft geleid. Waarheids- en Verzoeningscommissies zijn voor jonge democratieën in transitie. Door de getuigen immuniteit te geven, zouden de verantwoordelijken voor folteringen, misbruiken en illegale spionage nooit voor de rechter komen.”
Peter M. Shane, een professor recht aan de Ohio State University, is het daarmee eens. “Maar anderzijds heeft ons land er behoefte aan dat het verhaal volledig naar buiten komt. Democratieën moeten, denk ik, hun verleden zonder schrik onder ogen zien en begrijpen.” Hij pleit ervoor de immuniteit zo beperkt mogelijk te houden. “Maar als het te delicaat wordt, dan is geschiedenis belangrijker dan vervolging.”
Obama in een lastig parket
David Cole (Georgetown University), een van de meest prominente grondwetspecialisten, vindt dat Obama “op zijn minst een onafhankelijke onderzoekscommissie van topkwaliteit moet aanduiden die de verantwoordelijkheden moet aanduiden voor de ondervragingen onder dwang die de Verenigde Staten hebben toegepast.”
Deze uiteenlopende standpunten brengen president Obama in een lastig parket. De meest recente opiniepeiling door Gallup toont dat een meerderheid van de Amerikanen voorstander is van een onderzoek naar de misbruiken in de Bush-periode. Maar Obama wil niets doen dat het land verder zou kunnen verdelen. Bovendien wil hij de Republikeinen niet tegen de haren in strijken, want hij kan hun steun nog nodig hebben.
de Volkskrant - Bedrijf Berlusconi kocht advocaat Berlusconi om (17-02-2009)
De veroordeling van een Britse advocaat brengt de Italiaanse premier Berlusconi in grote verlegenheid. ‘In een normaal land was hij allang afgetreden.’
De Italiaanse premier Berlusconi is dinsdag in grote verlegenheid gebracht door de veroordeling van de Britse advocaat David Mills tot 4,5 jaar cel. Mills heeft volgens de rechtbank in Milaan 600 duizend dollar van Berlusconi’s bedrijf Fininvest ontvangen, in ruil voor valse verklaringen in twee corruptie- en fraudezaken tegen de zakenman-politicus.
Voor Berlusconi is het vonnis uiterst belastend, omdat Mills volgens de aanklagers is omgekocht door een manager van Fininvest. Aanvankelijk was ook de premier aangeklaagd. Maar dankzij een wet van zijn eigen minister van Justitie ligt de zaak tegen hem stil zolang hij premier is.
Berlusconi’s partij deed het vonnis gisteren onmiddellijk af als ‘politiek gemotiveerd’.
De rechtszaak heeft betrekking op processen uit de jaren negentig. In de ene zaak werd Berlusconi beschuldigd van het betalen van smeergeld aan belastinginspecteurs die in de boeken van zijn media-imperium doken. In de andere zaak zou hij illegaal de partij van zijn toenmalige politieke beschermheer Bettino Craxi hebben gefinancierd. Mills heeft tegen betaling in beide processen onwaarheden verteld om Berlusconi vrij te pleiten, stelt de rechtbank.
‘In een normaal land zou de premier allang zijn afgetreden’, sneerde oppositielid Antonio Di Pietro. ‘Als Mills is veroordeeld als corrupt, betekent dit dat er een omkoper is. Maar men weet hoe zaken in Italië gaan (...) Als je hier een getuige omkoopt, word je minister-president.’
DePers.nl - Exploitant Britse kerncentrale beboet (17-02-2009)
De exploitant van een Britse kerncentrale moet van de rechter 250 duizend pond betalen omdat er tussen 1990 en 2004 radioactief water in de grond is gelekt bij de kerncentrale bij Chelmsford, tachtig kilometer ten noordoosten van Londen.
Het bedrijf, Magnox Electric, moet ook de proceskosten van 150 duizend pond betalen. De lekkage kon al die jaren doorgaan doordat Magnox zich niet hield aan de voorgeschreven inspectie van een opslagtank. De milieudienst zei dat Magnox het probleem zelf heeft gemeld en dat er geen gevaar was voor de omwonenden.
nrc.nl - ‘Iran vertraagt verrijking’
Iran heeft de uitbreiding van zijn belangrijkste verrijkingsfabriek in Natanz vertraagd. Dat heeft de directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, gisteren in Parijs gezegd. „Onze inschatting is dat dit een politieke beslissing is”, zo zei ElBaradei.
De nieuwe Amerikaanse regering van president Obama bestudeert op het ogenblik de mogelijkheid van een diplomatiek intiatief richting Iran.
„Ze [de Iraniërs] hebben niet werkelijk centrifuges toegevoegd, wat een goede zaak is”, zei Elbaradei in een bijeenkomst met een denktank in Parijs. Centrifuges zijn machines die uranium verrijken. Onder zware druk van de Verenigde Staten heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geëist dat Iran zijn verrijkingsprogramma opschort, en inmiddels tot driemaal toe sancties afgekondigd omdat Teheran te enenmale weigert aan de eis te voldoen. Het Westen vreest dat Iran heimelijk kernwapens ontwikkelt. Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma alleen civiele doelen dient.
In zijn laatste rapport over Iran meldde het IAEA in november dat Teheran van plan was om begin dit jaar nog eens 3.000 centrifuges toe te voegen aan de 3.800 die al in bedrijf zijn en nog eens 2.200 die geleidelijk worden geïntroduceerd. Maar het tempo is veel lager dan werd verwacht. „Natanz wordt geacht 50.000 centrifuges te hebben. Op dit moment zijn het er 5.000”, zei ElBaradei.
Hij bagatelliseerde de vrees, bijvoorbeeld in Israël, dat Iran snel over een atoombom zou kunnen beschikken. „Ze hebben waarschijnlijk over een jaar zoveel laag verrijkt uranium dat ze één nucleair wapen zouden kunnen hebben, als ze dat zouden opwerken tot hoog verrijkt uranium en als ze de kennis zouden hebben om er een wapen van te maken”, aldus ElBaradei. Maar hij zei dat Iran dan nog veel andere stappen zou moeten zetten, zoals vertrek uit het nucleaire Non-proliferatie Verdrag, uitzetting van de IAEA-inspecteurs en het zich eigen maken van de technologie om een kernexplosie te produceren.
DePers.nl - Gletsjers Andes verdwijnen
De gletsjers in het Andesgebergte in Zuid-Amerika kunnen binnen twintig jaar zijn verdwenen als er geen afdoende maatregelen tegen de klimaatverandering worden genomen. Dat stelt de Wereldbank in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Volgens het rapport is de omvang van de gletsjers in Peru in de afgelopen 35 jaar met 22 procent afgenomen. Veel minder zoet water is nu beschikbaar voor de bevolking aan de kust, het gebied waar de meeste Peruanen wonen.
In het rapport waarschuwt de Wereldbank dat als de temperaturen verder stijgen, dat ernstige gevolgen kan hebben voor het waterbeheer en daardoor ook voor onder meer de landbouw.
NOS.nl - Nieuw financieel schandaal in VS
In de Verenigde Staten is een nieuwe financiële fraudezaak aan het licht gekomen. De financiële toezichthouder heeft een inval gedaan bij investeerder Sir Allen Stanford. Hij zou klanten voor 8 miljard dollar hebben opgelicht.
Stanford zou zijn klanten vals hebben voorgelicht en hoge rendementen hebben voorgespiegeld. Stanford is een bekende in de cricketwereld. De cricketbond van Engeland heeft overleg met Stanford over sponsorcontracten afgebroken.
In december werd de financier Madoff in de VS gearresteerd wegens oplichting voor 50 miljard dollar. Hij betaalde uit met de inleg van nieuwe beleggers.
DePers.nl - Brussel: extreem begrotingstekort in zes EU-landen
Zes EU-landen kampen met zo'n buitensporig begrotingstekort dat de Europese Commissie hiertegen correctieprocedures wil beginnen. Het gaat om Frankrijk, Ierland, Griekenland, Spanje, Letland en Malta.
De overheid in deze landen kampt met een begrotingstekort dat is opgelopen boven de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Ierland loopt dat dit jaar zelfs op tot 9,5 procent. Voor Spanje komt het uit op 5,8 procent, voor Frankrijk op 4,4 procent.
De Europese Commissie vraagt de landen om tijdelijke en gerichte belastingmaatregelen te nemen. De meeste landen werken daar al aan. Alleen Griekenland heeft nog niets gedaan.
,,Door de scherpe wereldwijde financiële en economische crisis staan de overheidsfinanciën in de EU onder druk'', zei EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken). ,,De crisis zorgt voor minder belastinginkomsten en stijgende uitgaven voor bijvoorbeeld uitkeringen en het economisch herstelplan."
mo.be - Europees handelsbeleid en de mondiale crisis
De wereldhandel is de voorbije maanden scherp gekrompen en dat zorgt voor problemen in het Zuiden. Maar of meer vrijhandel goed of slecht is voor de wereld, daarover waren deelnemers aan een debat in Brussel het dinsdagvoormiddag grondig oneens.
bar del solElke uitweg uit deze zware economische crisis moet noodzakelijk via internationale handel verlopen.bar del sol
MNO's en KMO's
Susan George, voorzitter van Transnational Institute en ondervoorzitter van de Franse Attac, stelde de termen van het debat bij. Zij insisteerde dat het Europees handelsbeleid in feite vooral een beleid is ter ondersteuning van de grote multinationale bedrijven, ook al komt de overdonderdende meerderheid van tewerkstelling en zelfs van economische productie van kleine en middelgrote ondernemingen. 
Om die stelling te onderlijnen verwees George naar de correspondentie tussen de Europese Commissie en de waterMNO's in de periode waarin het General Agreement on Trade and Services vormgegeven werd. In alle brieven en mails die vanuit de EC vertrokken stond in feite de vraag aan de MNO's wat ze verwachtten van welke landen en hoe het openenen van grenzen hun doelstellingen kon dienen.
Zowel Gaspar Frontini, Chief Economist bij DG Handel van de Europese Commissie, als Ignasi Guardans, Europees Parlementslid en ondervoorzitter van het EP Comité voor Internationale Handel, betwistten die stelling. Guardans argumenteerde dat de export van de MNO's de facto neerkwam op export vanuit KMO's ook, omdat zoveel kleine ondernemingen ingschakeld zijn in de productieketen van de MNO's. 'Grenzen sluiten voor MNO's betekent ook KMO's sluiten', was zijn stelling.
Myriam Vanderstichelen, onderzoekster aan het Amsterdamse Center for Research on Multinational Corporations, was het daar niet mee eens. Volgens haar wordt de reeds grote ongelijkheid tussen MNO's en KMO's op handelsvlak nog versterkt door de huidige kredietcrisis. Bovendien, stelde ze, zorgen de MNO's wel voor een grote omzet, maar dat levert absoluut niet de tewerkstelling op die KMO's met zo'n omzet zouden realiseren. 'Unilever groeide enorm in de periode 1995-2005, maar slaagde er in die periode wel in om 100.000 arbeidsplaatsen te schrappen.'
EU handelsbeleid
De centrale vraag van het debat was of het Europese handelsbeleid een deel van de oorzaak van de huidige crises is of juist een noodzakelijk deel van de oplossing. Volgens Frontini en Guardans is het eerder het tweede. Guardans: 'Handel kan uiteraard niet alle problemen oplossen, maar elke uitweg uit deze zware economische crisis moet noodzakelijk via internationale handel verlopen.'
Vanderstichelen liet in het midden of dat wel zo onvermijdelijk was, maar stelde een aatal scherpe vragen bij het concrete beleid dat vanuit de EU gevolgd wordt. 'Los van de theoretische voor- of nadelen van internationale vrijhandel, stellen wij vast dat de onderhandelingsposities van de EU binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en bij de gesprekken met derdewereldlanden over vrijhandelsverdragen, allesbehalve constructief is. De EU heeft maar één mantra: wij willen voor onze bedrijven meer markttoegang op andere markten. Het uitgangspunt lijkt te zijn: wij willen hier beter van worden en we trekken ons niets aan van de gevolgen voor de economie of de samenleving aan de andere kant.'
Het debat concentreerde zich dan rond de EU-positie in de zogenaamde Doha Development Agenda, de vastgelopen onderhandelingsronde rond het verder liberaliseren van de wereldhandel binnen de WTO. Volgens Vanderstichelen blijft de EU in die onderhandelingen -ondanks de financiële crisis- vasthouden aan het dereguleren van de financiële diensten, wat inhoudt dat landen geen beperkingen mogen opleggen aan het functioneren van de financiële sector en er geen overheidsingrijpen mag zijn -terwijl alle rijke landen intussen wel miljarden pompen in hun eigen banken.
Ook de "begeleidende maatregelen" die beloofd worden aan armere landen die hun dienstensector zouden moeten openstellen voor internationale concurrentie staan nog steeds nergens, volgens Vanderstichelen. 'Is de Europese Commissie bereid om vrijhandelsverdragen te weigeren als er geen sociale en ecologische clausules in staan? En is men bereid om daadwerkelijk landen te belonen die zich wel degelijk aan ecologische en sociale regels wensen te houden? Tot nu is daarvan in elk geval weinig te merken', aldus Vanderstichelen.
Lissabon
Volgens Susan George zal een goedgekeurd Verdrag van Lissabon er bovendien voor zorgen dat het handelsbeleid voor eens en voor goed verdwijnt uit de (nationale) democratische debatten, omdat de EU op dat moment als rechtspersoonlijkheid zelf en rechtstreeks kan onderhandelen, zonder zelfs nog de nationale overheden te consulteren. George vreest daarbij duidelijk dat de neoliberale tendens van de Commissie nog zwaarder zal doorwegen. Ignasi Guardans reageerde scherp door te stellen dat het omgekeerde het geval zal zijn: 'Met een goedgekeurd Verdrag krijgt het Europees Parlement de macht om afspraken die de Commissie wil maken te bespreken en goed te keuren of te verwerpen.' Volgens hem zal het handelsbeleid dan eindelijk aan echte -Europese- democratische controle onderworpen zijn.
de Volkskrant - Klap zal nog vele jaren doordreunen
De economische voorspellingen zijn dramatisch. Het kabinet heeft amper ruimte om banen te scheppen of het begrotingstekort te beteugelen.
Het gitzwarte scenario dat het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag voor de economie schetste – een krimp van 3,5 procent, verdubbeling van de werkloosheid – maakt één ding pijnlijk duidelijk: de hoop dat Nederland tamelijk ongehavend de crisis kan doorstaan, is ongegrond.
Tot voor kort wees het kabinet op de gunstige uitgangspositie van Nederland. Die optimistische toon is weg. Volgens premier Balkenende is het een ‘ illusie’ dat de overheid de problemen alleen de baas kan. ‘Iedereen moet zijn steentje bijdragen.’
De open economie die zoveel welvaart bracht, is nu de grote boosdoener. ‘Het kernprobleem is de wereldhandel’, zegt CPB-directeur Teulings. Die daalt met bijna 10 procent en dat voelt Nederland direct. ‘We gaan in een half jaar van een begrotingsoverschot van 1 procent naar een tekort van 5,5 procent. Dat is bijna 40 miljard euro. In geen ander land is de situatie zo radicaal omgeslagen’, zegt minister Bos (Financiën).
Nederland als een scheepje in een zware oceaanstorm. Er zit niet veel anders op dan de zeilen vastsjorren en schuilen in de kajuit.
De opties om de overheidsfinanciën snel terug in het gareel te krijgen, zijn schaars. Bezuinigen of hogere belastingen knijpen de zieltogende economie nog verder af. Dus loopt het begrotingstekort in 2010 op tot 5,5 procent. Dat is niet alleen boven de grens die het kabinet zelf hanteert (2 procent van het binnenlands product), maar ook boven de 3 procent die Europees geldt. Zelfs het CDA, dat tot gisteren stug vasthield aan de begrotingsregels, liet die eis los.
Maatregelen die de economie een duw in de rug moeten geven, hebben nauwelijks effect. Scholen bouwen, jeugdinstellingen isoleren, wegen sneller aanleggen – het helpt, een beetje. De vakbonden lanceerden direct een werkgelegenheidsplan van 7 miljard euro, maar ze zwegen over loonmatiging en andere concessies. Gezien de omvang van de crisis zal zelfs een miljardenimpuls voor banen niet veel uitmaken.
Minister Bos is in elk geval sceptisch. ‘We moeten de verwachtingen matigen. De klap is zo groot, die kom je niet te boven met investeringsprogramma’s.’ Hij neemt impliciet afscheid van het optimistische kabinetsmotto dat Nederland per saldo ‘sterker uit de crisis kan komen’.
Enkele extra investeringen zal het kabinet heus wel doen. Die zullen de explosie van het begrotingstekort nog wat heftiger maken. En dus rest het kabinet weinig anders dan impopulaire maatregelen te treffen die op lange termijn de rijksinkomsten verhogen: langer doorwerken, lagere uitkeringen, of het afschaffen van fiscale subsidies.
‘Het is onacceptabel de hele rekening door te schuiven naar de volgende generatie’, zegt Balkenende. Zijn CDA maakte vlotjes de draai naar een verhoging van de AOW-leeftijd.
De overheidsfinanciën hebben jaren nodig om van de klap te bekomen – als het geen decennia worden. Toen het kabinet in 2006 begon, ging het uit van een ‘trendmatig groeipad’ van jaarlijks 2 procent. Sinds de ineenstorting van de financiële sector is het zeer de vraag of zulke groeicijfers snel terugkomen – zelfs als de economie weer aantrekt.
nrc.nl - Parlement Tsjechië steunt EU-verdrag
Het Tsjechische parlement heeft vanmorgen het nieuwe verdrag van de Europese Unie, het Verdrag van Lissabon, goedgekeurd.
Weblog - Europablog over Verdrag van Lissabon
Van de 200 parlementariërs stemden er 125 voor en 61 tegen, waarmee de voor goedkeuring vereiste tweederde meerderheid werd gehaald.
De senaat, de Tsjechische Eerste Kamer, moet het verdrag nog behandelen. President Vaclav Klaus wacht, hoe dan ook, met zijn handtekening tot na het tweede Ierse referendum over ‘Lissabon’, komend najaar.
Behalve in Tsjechië en Ierland loopt de goedkeuringsprocedure van het EU-verdrag ook nog in Duitsland en Polen. Het wordt pas van kracht als alle 27 EU-landen ermee hebben ingestemd.
nu.nl - Brussel wil EU-agentschap voor asielzaken
Een nieuw EU-agentschap moet zorgen voor meer eenheid in het asielbeleid van Nederland en andere EU-landen. EU-commissaris Jacques Barrot (Justitie) heeft dat woensdag voorgesteld aan de EU-landen. De bedoeling is dat er een einde komt aan de huidige grote verschillen in de beoordeling van asielaanvragen.
''De kans dat een Irakees in een EU-land bescherming krijgt, varieert bijvoorbeeld van amper 2 procent tot 71 procent'', aldus de Europese Commissie.
Asielstelsel
EU-commissaris Barrot streeft naar een Europees asielstelsel in plaats van nationale systemen. ''Daartoe is het van essentieel belang dat wij niet alleen onze wetgevingen maar ook onze praktijken op elkaar afstemmen.''
Het agentschap moet vanaf volgend jaar al ondersteuningsteams leveren aan de asielbureaus in de EU-landen.
Enkele EU-landen hadden tevoren al kritisch gereageerd. Ze zeggen te vrezen dat ze hun eigen bevoegdheden kwijtraken.
Elsevier.nl - Wall Street Journal steunt Wilders: Beschaving in gevaar (17-02-2009)
Nadat eerder de gerenommeerde Britse krant The Times het opnam voor Geert Wilders, krijgt de PVV-leider nu steun van de Amerikaanse krant Wall Street Journal. ‘Als we Salman Rushdie altijd hebben verdedigd, waarom nu Wilders dan niet?’
In een redactioneel commentaar verbaast Bret Stephens zich vooral over de stellingname van linkse partijen in de kwesties waarin Wilders is verwikkeld.
Haat zaaien
Vorige week kwam hij het Verenigd Koninkrijk niet in omdat hij de openbare orde zou verstoren en in Nederland wordt hij vervolgd wegens onder meer ‘haatzaaien’ en beledigen van moslims. Juist de linkse partijen steunen die vervolging en het verbod, aldus de Amerikaanse krant. Stephens verwijst naar het geval Salman Rushdie die vanwege zijn Duivelsverzen in Iran in 1989 een fatwa kreeg opgelegd. Deze oproep tot het doden van Rushdie geldt nog steeds.
Vrije woord
Wereldwijd werd 'geschokt' en met 'afschuw' gereageerd, aldus Stephens. Maar in het vergelijkbare ‘geval Wilders’ kiezen veel linkse media en politici partij tegen de PVV’er, die gebruik maakt van het vrije woord en zo ageert tegen de Koran en de islam. Sterker nog, de jacht op Wilders wordt zelfs geleid door linkse partijen, aldus Stevens. Hij vindt het ongelooflijk dat Wilders zo weinig steun krijgt. Hij noemt de kwestie dan ook een test voor de Westerse beschaving.
Beschaving op het spel
Het Duitse weekblad Der Spiegel beschuldigt Wilders van ‘haatzaaien’ en de Britse regering weigert Wilders toe te laten. Onbegrijpelijk voor een geciviliseerde samenleving, schrijft Stephens. ‘Dit is een oproep aan alle liberalen en conservatieven: Let op. Als Wilders niet mag worden verdedigd, dan mag Rushdie dat ook niet. De Westerse beschaving staat op het spel.’
DAG - Kamerdebat over Londentrip Wilders (17-02-2009)
De Tweede Kamer houdt woensdag een debat over het Britse besluit om PVV-leider Geert Wilders de toegang tot Groot-Brittannië te ontzeggen. Het parlement zal met premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ook spreken over de Nederlandse reactie op die weigering.
Het debat vindt op verzoek van Wilders zelf plaats. Nadat de Britse regering hem had laten weten dat hij het land niet in mag, stapte het Tweede Kamerlid vorige week donderdag toch op het vliegtuig naar Londen. Bij de douane werd hij echter tegengehouden en vervolgens naar Schiphol teruggestuurd.
Elsevier.nl - Spoeddebat over gedwongen soepeler asielbeleid (EU) (17-02-2009)
De Tweede Kamer houdt donderdag een spoeddebat over een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, die EU-lidstaten mogelijk dwingt ruimhartiger om te gaan met asielaanvragen. De VVD en PVV maken zich ‘grote zorgen' over de uitspraak.
Het Europees Hof heeft bepaald dat vluchtelingen niet per se hoeven te bewijzen dat ze in hun vaderland gevaar lopen door dreigingen die specifiek tegen hen zijn gericht.
Voldoende aanleiding
Bij wijze van uitzondering kan ook willekeurig geweld in het land van herkomst voldoende aanleiding zijn om het asielverzoek te honoreren. Het hof deed de uitspraak in een zaak over een echtpaar uit Irak, van wie eind 2006 een asielverzoek in Nederland werd geweigerd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) oordeelde dat de twee niet voldoende hadden duidelijk gemaakt dat sprake was van een reëel risico op ernstige individuele bedreiging in hun land van herkomst.
Verslapping
De andere partijen in de Tweede Kamer wilden staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA, Justitie) meer tijd gunnen om schriftelijk in te gaan op de uitspraak. De VVD en PVV hebben echter geen zin daar op te wachten en dwongen dinsdag een spoeddebat af. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft ook schriftelijk vragen gesteld over de kwestie. Daarin roept hij Albayrak op niet mee te gaan ‘in deze verslapping'.
de Volkskrant - Dertig jaar cel voor mensenrechtenactivist (NL - Iran)
De 62-jarige Maastrichtenaar van Iraanse afkomst Abdullah al Mansouri is door een Iraanse rechtbank tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat heeft hij dinsdag in een telefonisch gesprek met zijn familie in Maastricht meegedeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de veroordeling woensdag niet bevestigen.
Eerder waren er ook al geruchten dat de Maastrichtenaar ter dood was veroordeeld of zelfs al geëxecuteerd zou zijn. Al Mansouri is een vluchteling uit Iran, die sinds 1989 in Maastricht woont en Nederlands staatsburger is. Hij is voorzitter van de Ahwaz Liberation Organisation (ALO), die streeft naar onafhankelijkheid van de Iraanse olierijke regio Khuzestan of (volgens de ALO) Al-Ahwaz. Hij werd in 2006 in Damascus gearresteerd en door Syrië uitgeleverd aan Iran.
Bomaanslagen
Iran verdenkt de Maastrichtenaar van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in de provincie. In Khuzestan zijn de afgelopen jaren enkele bloedige bomaanslagen uitgevoerd.
Volgens zoon Adnan Faleh al Mansouri streeft de ALO echter langs niet-gewelddadige weg haar doelen na. Maar hij zegt ook dat de bevrijdingsorganisatie niet alle Ahwazi’s in de hand heeft. Volgens de Iraanse ambassade wordt op de Arabischtalige website van de ALO expliciet tot aanslagen opgeroepen.
Twee jaar geleden hebben prominenten, onder wie burgemeester Leers van Maastricht, via onder meer radiospotjes actie gevoerd voor Al Mansouri. Ze eisten van de Iraanse autoriteiten opheldering over het lot van de Maastrichtenaar.
Telefoongesprek
Zijn zoon Adnan Faleh al Mansouri zegt dat hij dinsdag tijdens het telefoongesprek met zijn vader is bedreigd en geïntimideerd door Iraanse veiligheidsagenten, die op de achtergrond meeluisterden. Tijdens het telefoongesprek zei zijn vader dat hij door de rechtbank tot dertig jaar cel is veroordeeld en is overgeplaatst van de gevangenis in de regio Khuzestan (Al-Ahwaz) naar het noorden van Iran. Begin december ging volgens zoon Adnan Faleh ook al het gerucht over de gevangenisstraf, maar wilde de Iraanse overheid dat bevestigen noch ontkennen.
In Maastricht zette Al Mansouri zich in voor de mensenrechten in zijn vaderland en in het algemeen. Hij was actief in Amnesty International. Hij zette zich ook in voor de integratie van allochtonen in Maastricht. In 2001 kreeg hij voor zijn werkzaamheden een koninklijke onderscheiding en werd hem een lintje van de orde van Oranje- Nassau op het revers gespeld.
nu.nl - 'Meerderheid Kamer wil mogelijk referendum als noodrem' (17-02-2009)
DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat mensen de mogelijkheid moeten krijgen een besluit van de overheid tegen te houden of terug te draaien. Maar of dit er ooit van komt, is nog maar zeer de vraag.
Voor de invoering van een bindend correctief referendum moet de grondwet worden gewijzigd. Daarvoor is steun van twee derde van het parlement nodig. Door tegenstand van CDA, VVD en SGP is die meerderheid er nu niet.
SP en PVV
De SP en PVV spraken dinsdagavond wel ronduit hun steun uit voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA en D66 voor een bindende volksraadpleging. ''Een referendum is een noodrem om falende volksvertegenwoordigers tot de orde te roepen'', zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. PVV'er Raymond de Roon noemde zo'n referendum zelfs hoogst noodzakelijk, omdat de politiek soms wel erg ver verwijderd raakt van wat mensen bezighoudt.
PvdA
''We zien dit niet als een bedreiging, maar als een uitdaging. Democratie is niet voor bange mensen'', zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.
D66
Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het referendum geen aanval op de democratie, maar een moderne aanvulling. ''Volksvertegenwoordigers zijn niet onfeilbaar'', zei hij. Pechtold wil stevige toegangsdrempels, zodat referenda een uitzondering blijven.
ChristenUnie
De ChristenUnie is onder voorwaarden voor een correctief referendum. Zo gaat de fractie alleen akkoord als de drempels voor het houden ervan worden vastgelegd in de grondwet, aldus Kamerlid Ed Anker.
Ter Horst
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) steunt het voorstel om een bindend correctief referendum in te voeren. Het kabinet heeft er echter nog geen overeenstemming over weten te bereiken en bepaalt pas na het debat over de kwestie een standpunt.
Volksstemming
In afwachting van een bindend referendum kan er alvast een raadplegende volksstemming komen. Dat willen PvdA, GroenLinks en D66 regelen via een gewone wetswijziging, waarvoor een Kamermeerderheid is. Een groot deel van de Kamerleden vreest wel dat een raadgevend referendum in de praktijk als bindend zal worden beleefd. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij waarschuwde dan ook dan mensen het als een ,,fopspeen'' zullen zien.
Gestrande pogingen
Tot nu toe zijn pogingen om een bindend correctief referendum in te voeren, gestrand. In mei 1999 kreeg een voorstel om voor zo'n volksstemming de grondwet te veranderen niet de benodigde meerderheid van twee derde in de Eerste Kamer. De toenmalige senator Hans Wiegel stemde, ondanks een oproep van premier Wim Kok, als enige VVD'er tegen en dat gaf de doorslag. De Nacht van Wiegel leidde tot een crisis in het tweede paarse kabinet.
DAG - Snijden in ‘linkse hobby’s’ (17-02-2009)
Rechtse oppositie pleit voor bezuinigingen nu begrotingstekort groter dreigt te worden dan 2 procent. Coalitie durft het tekort echter wel verder te laten oplopen.
Zowel de VVD als de PVV roept het kabinet op fors te snijden in de begroting met het oog op de huidige economische crisis. Beide partijen hebben dit laten weten in een reactie op de negatieve economische voorspellingen van het Centraal Planbureau.
Linkse hobby’s
VVD-leider Mark Rutte wil miljarden weghalen bij de ministeries van Sociale Zaken, Verkeer, Ontwikkelingssamenwerking en bij ‘alle hobby’s van de ChristenUnie’. Volgens de VVD-voorman is het wijsheid om alleen dit jaar al ongeveer 10 miljard te bezuinigen, dit om het begrotingstekort niet verder op te laten lopen dan 2 procent. Tegelijkertijd moet de overheid geld in de economie pompen door investeringen in wegen, de bouw en het openbaar vervoer naar voren te halen.
Ook de PVV ageert op haar website tegen de huidige begroting. ‘Het kabinet moet nu fors gaan snijden in al die linkse hobby’s zoals de miljarden die worden uitgegeven aan de Europese Unie, ontwikkelingshulp, milieu- en kunstsubsidies, Vogelaarwijken, inburgering en ga zo maar door. Deze miljarden moeten gebruikt worden om de lasten voor burgers fors te verlagen waardoor de economie wordt aangejaagd.’
Coalitie wil niet bezuinigen
De voorstellen van beide rechtse oppositiepartijen lijken vooralsnog echter weinig gehoor te vinden bij het kabinet. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel sprak zich dinsdag juist uit tégen bezuinigingen. De partij is van mening dat het begrotingstekort de grens van 2 procent best mag overschrijden. ‘We moeten de economie niet kapot bezuinigen’, aldus Van Geel. Hiermee laat het CDA als laatste van de drie coalitiepartijen de wens om het begrotingstekort op maximaal 2 procent te houden vallen.
De coalitie vindt in haar wens liever niet te bezuinigen steun van de linkse oppositie. Volgens GroenLinks is ‘zelfs de Europese 3%-afspraak uit het stabiliteitspact niet heilig’. De partij pleit voor een pakket met grootschalige, groene, investeringen.
Ook de SP spreekt zich uit tegen bezuinigingen. De partij ziet liever dat de overheid extra geld uittrekt voor investeringen en er alles aan doet om de werkgelegenheid hoog te houden.
Trouw - Omroepstrijd: hard en fel (17-02-2009)
De publieke omroepen strijden harder en feller dan ooit om leden. Bij deze acties worden de uiterste grenzen opgezocht, constateert het Commissariaat voor de Media (CvdM) gealarmeerd.
Vandaag werd bekend dat ook de Telegraaf met een eigen publieke omroep komt: Wakker Nederland. De nieuwe omroep wil programma's maken die nauw aansluiten bij de normen en waarden van De Telegraaf. Als de omroep de benodigde 50.000 leden heeft, wordt in april een aanvraag tot erkenning ingediend bij minister Ronald Plasterk.
Op 1 april worden de leden opnieuw geteld, zoals gebruikelijk eens in de vijf jaar. Met de hete adem in de nek van maar liefst negen omroepinitiatieven, een unieke situatie, trekken gevestigde omroepen deze keer alles uit de kast om leden binnen te halen. Met bijvoorbeeld welkomstcadeautjes, duurder dan het lidmaatschap. Dat mag niet, want zo worden mensen lid van omroepen puur om de extraatjes, zegt beoogd CvdM-voorzitter Tineke Bahlmann. Ook lolletjes als de ’waterbelt’ van de KRO (houder voor een waterflesje voor tijdens het wandelen), of de Hotelbon van Llink hebben niet een direct verband met de waarden van de omroep, vindt het commissariaat. Ze tikte die omroepen op de vingers. Llink kreeg een officiële waarschuwing.
Aan creativiteit in ieder geval geen gebrek bij de ledenwerfacties dit jaar. Bij de VARA bijvoorbeeld kost een publieksstoel in de uitzending van ’De Wereld Draait Door’ voor niet-leden sinds kort zeven euro - precies het bedrag om lid te worden van de VARA. Voorheen kon iedereen deze uitzendingen gratis bijwonen, lid of geen lid. Dan jongerenomroep BNN. Die gebruikte de antwoorden van haar IQ-quiz om de BNN-slogan te verpakken en zo zieltjes voor de omroep te winnen. En GeenStijl gaat een feest geven waarbij alle bezoekers door entreegeld automatisch lid worden van PowNed. Het adverteren in programma's is aan regels gebonden en het commissariaat zegt ook dit te gaan uitzoeken.
EO-woordvoerder Jop Douma mist de inhoud in de ledenwerfcampagnes. „Wij organiseren evenementen zoals de EO-jongerendag en vragen dan: ’voel je je thuis bij wat we doen, word dan lid’. Maar iedereen schiet in de getallen. Het ledenaantal is weliswaar belangrijk voor omroepen, maar de acties moeten de inhoud vertegenwoordigen en de omroep moet daarmee een maatschappelijke stroming in de samenleving vertegenwoordigen.” Een definitie van wat tegenwoordig nog een maatschappelijke stroming is, kan zelfs het CvdM niet geven. Die bestudeert hiervoor momenteel verschillende modellen. (lees de reacties op de site)
Trouw - Slapend rechts lijkt eindelijk te ontwaken (opinie)
Jarenlang hingen ze als werkschuwe hippies op de bank te klagen over ’die linkse publieke omroep’, maar iets er aan doen, ho maar. Tot nu.
Want waar het verschijnsel activisme voorheen een overwegend linkse aangelegenheid was, is het tegenwoordig rechts dat zich graag gezellig ideologisch verenigt.
Daarmee volgt men de maatschappelijke golfbeweging als een koppel synchroonzwemmers. In het ene tijdsvak acht men de tijd rijp voor het einde der burgerlijkheid, in het andere stuurt men er juist op aan om de burger op een voetstuk te zetten. In die laatste golf zitten we nu.
De vijand is wél altijd dezelfde, trouwens: de zittende klasse. 2009 moet dan het jaar worden dat het volk de staatsomroep entert. Het jaar dus dat ’de stem van de hardwerkende Nederlander’ dan eindelijk op de televisie is te zien. Een geweldige noviteit zou dat zijn, want u weet: dat is nu nog niet zo.
Kijk maar eens naar SBS 6 (louter voor intellectuelen), de RTL’s (die zich alle vier uitsluitend richten op universitair geschoolden), Veronica (doelgroep: hbo-plus) en Net 5 (extreem intelligente vrouwen). Met andere woorden: de peentjes zwetende putjesschepper of de zich een ongeluk bliepende kassajuffrouw is weer eens de pineut en kan nergens terecht. Ook niet bij de publieken. Want de programmering van Nederland 1 kent u, die is slechts weggelegd voor de absolute elite.
De keihard voor zijn studiebeurs werkende student komt eveneens ernstig tekort, want jongerenzender Nederland 3 is er louter voor wonderkinderen met Nobelprijs-ambities. Zie ’Onderweg naar morgen’, zie ’Top of flop’, zie ’Kamphues boeit’, zie ’Baby te huur’, zie ’Topverkopers’.
Gelukkig komt er nu eindelijk erkenning voor de zwijgende meerderheid. Als het een beetje meezit is ’het gat van het volk’ straks in één klap gevuld met de omroepen ’PowNed’ en, sinds gisteren, ’Wakker Nederland’, de televisiewens van de grootste krant van Nederland.
OP NAAR HILVERSUM!’ kopte De Telegraaf in banketletters en zo zien we het graag.
Al zit er wel een jaren vijftig spruitjeslucht aan die goede bedoelingen. De volkse initiatieven van familieleden GeenStijl en De Telegraaf delen namelijk dezelfde volstrekt achterhaalde gedachte als eerder NPO-baas Henk Hagoort. Ze zeggen allemaal: de publieke omroep is er voor iedereen.
Een idealistisch en feitelijk oud-links idee, waar sinds de komst van internet en digitale televisie geen snars meer van klopt. Daar komt bij dat ’Publiek Nederland’ vol zit met de meest belachelijke omroepjes. Omdat ik nou juist van De Telegraaf en GeenStijl geleerd heb wat vol is vol betekent, zou ik dus zeggen: ga heen en vermenigvuldig u digitaal.
Maak vervolgens van de NPO één grote staatsomroep en sommeer eilandjes als de Nederlandse Moslim Omroep of de Boeddhistische Omroep Stichting om in Gods naam voor zichzelf te beginnen.
Gewoon, omdat het kan.
transcript
Sjuul Paradijs (hoofdredacteur De Telegraaf): „Deze omroepvereniging duikt in het gat dat Hilversum niet invult. Wakker Nederland vertegenwoordigt de waarden van heel veel Nederlanders. Zij vormen de ruggengraat van de Nederlandse samenleving. Voor gewone, hardwerkende mensen is geen plek in de programmering van Hilversum. Wakker Nederland, dat is nieuws met beide benen op de grond. ’Nova’, ’Buitenhof’, ’Pauw & Witteman’ ’EenVandaag’, noem maar op; cynisch en betweterig. Dezelfde meningen, dezelfde gezichten. Wakker Nederland gaat het anders doen, gaat zeggen waar het op staat. Minister Plasterk mag zijn handen dicht knijpen met Wakker Nederland, want eindelijk is er een omroep met een minder links geluid. De krant, het internet en straks ook tv voor wakkere Nederlanders. Eindelijk is het zover. Bent u ook zo ontevreden over het publieke bestel? Word dan nu lid van Wakker Nederland. Hoe lang kan Nederland nog zonder het geluid van Wakker Nederland?” (lees de reacties op de site)
Trouw - Dringen bij de slagboom van Hilversum
De spaanders vliegen in het rond bij de ledenwerfacties van de nieuwe omroepeninitiatieven. GeenStijl, De Telegraaf, dierenliefhebbers: allerlei clubjes en groepen vinden dat hun interesses niet genoeg aan bod komen binnen het huidige bestel. Waarom eigenlijk? ... (lees het artikel en de reacties op de site)
nu.nl - UPC zit klanten achter de broek via sms
Kabelbedrijf UPC achtervolgt slecht betalende klanten met sms'jes. "Betaal uw achterstallige rekeningen en voorkom extra kosten en afsluiting", luidt de tekst op de mobieltjes.
De Consumentenbond vindt de gang van zaken 'dubieus'. "Je kunt je afvragen hoe UPC aan het mobiele nummer van de klanten komt", zegt Consumentenbond-woordvoerder Marcel van Beusekom in De Telegraaf.
De krant laat ook een 'gedupeerde' uit Ridderkerk aan het woord. " Ik schrok me rot van dat dreigende sms'je. Ik was slechts vijf dagen te laat met betalen. Als ik een klacht over UPC heb, reageren ze altijd een stuk trager."
Volgens UPC zijn het geen dreigementen maar kattebelletjes die de consument helpen op tijd te betalen.
PAROOL - Rijksmuseum flinke schadepost
De vertraging bij de verbouwing aan het Rijksmuseum kost de stad tussen de 4,5 en 9,6 miljoen euro per twee jaar. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente.
De economische en toeristische schade voor de kunsthandelaars in het Spiegelkwartier is in een apart onderzoek vastgesteld. Zij lopen in twee jaar tussen de drie en 6,9 miljoen euro mis. Wat precies de rol van het vertraagde Rijksmuseum daarin is geweest, is onduidelijk. Volgens de onderzoekers gaan de zaken in de kunst- en antiekwereld sowieso matig.
Andere attracties in de stad krijgen meer bezoekers omdat het Rijksmuseum in verbouwing is. Nederlandse bezoekers stellen een tripje naar het museum uit tot het klaar is. Als het Rijksmuseum weer opengaat, kan de stad wel rekenen op winst. Er zou na de heropening jaarlijks 2,7 miljoen euro vrijkomen Die heropening wordt nu verwacht in 2013.
Vorig jaar heeft de Tweede Kamer al vragen gesteld over de effecten van de vertraging. Volgens minister Plasterk kwamen er zo'n 960.000 mensen naar het museum; niet veel minder dan voor de verbouwing. Weliswaar worden er 1,5 miljoen mensen verwacht als het gebouw klaar is, maar daar staat volgens hem tegenover dat de exploitatiekosten dan ook veel hoger zijn.
PAROOL - Ingesneeuwd - Theodor Holman
'We zitten vast, we zijn ingesneeuwd,'' zei de Majesteit. ''Help, wat moeten we doen? We moeten Balkenende bellen om ons te redden.''
''We gaan niks doen, moeder. Wees blij dat we er niet zijn. Nederland maakt net de ernstigste crisis mee sinds de jaren dertig, heeft Balkenende net zelf gezegd,'' zei Willem-Alexander.
''Maar wij willen skiën,'' zei de Majesteit.
''Ben je niet bang dat het kabinet valt, moeder?''
''Dat kabinet valt niet. Dat mag niet. Dat hebben wij tegen Jan Peter en Wouter gezegd. Jan Peter had me al zo te kijk gezet toen Claus was overleden. Toen hebben ze in de kerk de val van het kabinet zitten bespreken. Dat nemen wij hem diep kwalijk.''
''Waarom zou het kabinet niet mogen vallen, moeder?''
''Omdat ik dat niet wil! Ik ga 30 april aankondigen dat ik aftreed, dan heeft het volk weer iets om naar uit te kijken. Dat is dan mijn bijdrage om de crisis iets te verlichten.''
''De toestand is ernstig moeder, en wordt nog ernstiger.''
''Ach, wat weet jij daarvan.''
Willem-Alexander knikte - inderdaad, wat wist hij er eigenlijk van? De kredietcrisis... Betekende dit dat de paleizen minder waard werden? Met dat huis in Mozambique schoot het ook niet op, doordat Balkenende dwarslag, omdat hij het te duur vond. Dát moest Jan Peter maar eens naar voren halen!
''Als het echt crisis is in Nederland, kunnen we niet een groot feest geven, moeder,'' zei Willem-Alexander.
''Ach, natuurlijk wel. Wij betalen toch geen belasting? Dus dat kan best. Trouwens, ik zou niet weten hoe je een klein feest moet geven.''
''Alles staat ter discussie, moeder. Straks moeten wij de hypotheekrenteaftrek ook nog gaan betalen.''
''Ben je gek! Wat ben jij naïef. Wij betalen niks. Zo'n crisis gaat het koningshuis voorbij.''
Willem-Alexander was er niet gerust op. ''Verscheidene economen zeggen dat het nog zeker drie generaties duurt voordat de schulden die we nu maken, zijn afbetaald,'' zei Willem-Alexander.
''Ik ga er niet op in, Lex. Je bent prins, geen man van het volk. Begrijp dat nou eens.''
GeenStijl - Rouvoet: hulpverlening voortaan in handen van God (17-02-2009)
We zeiden het al eerder: die gristelijke 'hulpverlening' gaat nog eens heel groot worden in Nederland. Kwetsbare kinderen brainwashen in naam van God is dan (nog) wel een taboe, maar zodra je het hulpverlening noemt is er opeens geen vuiltje meer aan de lucht. Want hulpverlening is Altijd Goed en hulpverlening hebben we NODIG in de wijken. Zie bijvoorbeeld Youth for Christ in Amsterdam of Gezonde Liefde die in Tilburg seksuele voorlichting geeft. Vraag niet wat Gezonde Liefde adviseert aan beginnende homo's die in de knoop zitten, of hoe Youth for Christ aankijkt tegen onze automutilerende gothic jeugd. Die kunnen waarschijnlijk rekenen op een kinderbijbel en anders een enkele reis naar de hel. Maar goed, het is hulpverlening en dus is het goed. Zo vindt men ook in Almere waar gisteren het gristelijke buurthuis The Rock is geopend door niemand minder dan minister Rouvoet. De minister sprak hier lovende woorden over de gristendienstverlening, en gooide meteen maar even de scheiding tussen kerk en staat over boord: "Juist op het lokale vlak raken kerk en overheid elkaar direct. Jongerenwerk is lokaal werk en daarin moeten kerk en overheid hun beider verantwoordelijkheid kennen." Ja mensen, kerk en overheid gaan gewoon samen! Ook burgemeester Jorritsma ziet het he-le-maal zitten en heeft de zak subsidie al klaar liggen. NL ProbleemJeugd, wees blijde, jullie zijn gered. De Here is met jullie.
DAG - Eerste scheppings-flyers verspreid in Urk (17-02-2009)
Makers van de Evolutie of Schepping-brochure verspreiden donderdag de eerste exemplaren in Urk. Vanaf maandag valt de folder bij alle Nederlanders door de brievenbus. Dat heeft Kees van Helden, coördinator van de campagne evolutie of schepping bekend gemaakt.
De folder stelt de evolutieleer van Darwin ter discussie. Een groep van dertig christelijke organisaties steunt de campagne. Van Helden noemt de actie van donderdag een symbolische start van de campagne, omdat de initiatiefnemers zelf de brochure bij de inwoners van het dorp bezorgen. Om twaalf uur ’s middags verzamelen zij zich bij de vuurtoren in Urk vanwaar zij beginnen met het verspreiden van de folders. (lees de reacties op de site)
Elsevier.nl - Vergeet Mars; buitenaardse wezens op aarde (17-02-2009)
Buitenaards leven bevindt zich overal om ons heen, zelfs in ons eigen lichaam, beweert de Amerikaanse kosmoloog Paul Davies. Volgens de wetenschapper van Arizona State University delen wij onze planeet met een nog onbekende levensvorm.
De theorie van Paul Davies suggereert dat al het leven op aarde dezelfde voorouders heeft, maar dat het goed mogelijk is dat dit leven verschillende keren begonnen is. Dit zou betekenen dat de mens in het gezelschap verkeert van andere, nog onbekende, levensvormen.
De afgevaardigden van deze zogenaamde ‘tweede evolutie’ zijn tot nu toe onzichtbaar voor de mens.
Schaduw
De ‘buitenaardse’ levensvorm wordt door Davies ‘shadow life’ genoemd.  Davies wil dat wetenschappers een onderzoek starten naar deze ‘schaduw-biosfeer’. Het onderzoek zal de naam Mission to earth dragen. ‘We hoeven niet meer naar andere planeten om vreemde levensvormen te vinden’, aldus Davies.
Biochemie
Davies denkt dat deze ongekende levensvormen voor ons onopgemerkt blijven, omdat onze technieken vooral op onze eigen levensvorm gericht zijn. De biochemie van de wezens uit de tweede evolutie is verschillend van die van de mens. ‘Er moet niet alleen gezocht worden in giftige meren en gevaarlijke oceanen, maar ook in het menselijk lichaam’, voorspelt Davies.
De wetenschapper vraagt zich af waarom dit onderzoek niet eerder is verricht. Volgens hem is de kans op het vinden van voorgenoemde biosfeer heel aannemelijk. De kosten zullen beduidend minder zijn dan wanneer buitenaards leven op andere planeten onderzocht word.
nu.nl - Indiase peuter huwt met hondje
In het oosten van India is een jongetje uitgehuwelijkt aan een vrouwelijke hond om zijn voorspelde dood door een tijger te voorkomen. Dat meldde het Indiase persbureau UNI woensdag.
De ceremonie werd verricht in een hindoetempel in de deelstaat Orissa, met al de rituelen die bij een traditionele trouwerij horen, zoals een bruidsschat voor de bruid. Het teefje kon pronken met twee zilveren ringen en een zilveren ketting.
Extra tand
De 1,5 jaar oude peuter Sangula moest trouwen vanwege een extra tand die op een ongebruikelijke plek uit zijn tandvlees stak. Stamleiders zagen hier een voorteken in dat hij op latere leeftijd zou worden opgevreten door een tijger. Volgens lokale gebruiken kan dat worden voorkomen door een hond te huwen. Overigens kan Sangula later nog wel op een 'normale' wijze met een vrouw in het huwelijk treden.