inter arma silent leges

maandag 16-02-2009 (overzicht artikelen)

NOS.nl - Kernonderzeeërs botsen in oceaan
In de Atlantische Oceaan zijn een Britse en Franse kernonderzeeër op elkaar gebotst. De Britse marine zegt dat de schepen erg langzaam voeren, dat de schade meevalt en dat er niemand gewond is geraakt.
Eerder wilden Londen en Parijs niets over het ongeluk zeggen, omdat ze dat nooit doen over oefeningen en andere operaties van onderzeeërs. In Londen werd alleen meegedeeld dat de nucleaire veiligheid nooit in gevaar is geweest.
De onderzeeërs voerden allebei een standaardpatrouille uit. Vermoedelijk hebben ze elkaar niet gezien omdat ze moderne anti-sonarapparatuur hebben.
DAG - ‘Britse en Franse Kernonderzeeër botsen op elkaar’
De aanvaring had volgens het Britse boulevardblad The Sun 'ondenkbare' gevolgen kunnen hebben.
Twee kernonderzeeërs zijn eerder deze maand met elkaar in aanvaring gekomen op de Atlantische Oceaan. De beide schepen raakten beschadigd, maar konden op eigen kracht boven water komen en hun thuishavens bereiken. Dat meldde het Britse boulevardblad The Sun maandag op basis van bronnen binnen de Britse marine.
Nucleair lek
De Britse HMS Vanguard en Le Triomphant uit Frankrijk zouden beiden kernwapens aan boord hebben gehad ten tijde van de botsing. De aanvaring had volgens de bron van The Sun dan ook ,,ondenkbare” gevolgen kunnen hebben: ,,Een nucleair lek was mogelijk. We hadden ook de bemanning en de koppen van de raketten kunnen verliezen. Dat zou een nationale ramp zijn geweest.” De strijdkrachten van Frankrijk en Groot-Brittannië benadrukten in een reactie echter dat de ,,nucleaire veiligheid” geen moment in gevaar is geweest.
Hoe de botsing kon gebeuren is nog een raadsel. Onderzeeërs gebruiken doorgaans sonar om andere schepen te zien, maar door de moderne technologie zijn duikboten tegenwoordig in staat om onzichtbaar te zijn voor sonar.
nrc.nl - Twee onderzeeërs met kernwapens botsen
Een Britse en een Franse onderzeeër, met allebei kernwapens aan boord, zijn eerder deze maand diep in de Atlantische Oceaan met elkaar in botsing gekomen. Beide vaartuigen zijn beschadigd, maar er is geen radioactiviteit vrijgekomen. Ook vielen er geen gewonden.
Dat heeft een Britse functionaris vandaag gezegd in reactie op berichten over het incident in de Britse pers. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie wilde de functionaris alleen anoniem reageren.
Het gaat om de Britse HMS Vanguard, bewapend met kernraketten van het type Trident, en de Franse Le Triomphant, eveneens van nucleaire raketten voorzien. Het vermogen van de Vanguard om een rol te spelen in de strategische afschrikking is niet aangetast, aldus de Britse functionaris, en de nucleaire veiligheid is door de botsing niet in gevaar gekomen.
De HMS Vanguard is in 1994 in de vaart genomen. Het is één van de vier Britse onderzeeërs die met kernenergie worden aangedreven en uitgerust kunnen worden met elk zestien kernraketten.
Het Franse ministerie van Defensie gaf op 6 februari een korte verklaring uit dat Le Triomphant bij een patrouille op „een object onder water (waarschijnlijk een container)” gebotst was. De sonarkoepel, aan de voorkant van de onderzeeër, raakte daarbij beschadigd. Van een Britse onderzeeër werd niet gerept.
De Britse Campaign for Nuclear Disarmament noemt de botsing „een nucleaire nachtmerrie van de eerste orde”. „Er had een grote hoeveelheid straling kunnen vrijkomen en kernkoppen op de zeebodem kunnen belanden.”
Elsevier.nl - Botsing onderzeeërs: bijna nucleaire ramp
De Atlantische Oceaan is maar net ontsnapt aan een nucleaire ramp. Een Franse en Britse onderzeeër, beiden zwaar bewapend met nucleaire projectielen, botsten in de nacht van 3 op 4 februari op elkaar, meldt The Sun.
De Britse onderzeeër HMS Vanguard en de Franse Le Triomphant worden beiden door kernenergie aangedreven. Op het moment van de botsing hadden ze nucleaire wapens en samen 250 bemanningsleden aan boord.
Zwaar beschadigd
De onderzeeërs zijn zwaar beschadigd, maar de bemanning bleef ongedeerd. De boten hadden dodelijk, radioactief materiaal kunnen lekken. Maar volgens het Britse ministerie van Defensie is de nucleaire veiligheid niet in gevaar gekomen. Aan beide kanten van het kanaal is wel een onderzoek ingesteld naar hoe dit levensgevaarlijke ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Falende technologie
In zowel de Franse als Britse onderzeeër weigerden de uiterst geavanceerde sonarsystemen. Hierdoor merkten de boten elkaar niet op in de Atlantische Oceaan, de op één na grootste oceaan ter wereld. Beide boten zijn inmiddels aangekomen in hun thuishavens.
DAG - Duizenden ontvluchten geweld in Congo
De mensen vluchten vooral door een gezamenlijk offensief van Congo en buurland Rwanda tegen Rwandese Hutu-rebellen.
Al ruim zevenduizend mensen zijn sinds begin dit jaar uit de Democratische Republiek Congo naar het buurland Uganda gevlucht. Ze proberen te ontkomen aan het geweld in het oosten van het Afrikaanse land, meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties maandag vanuit de Ugandese hoofdstad Kampala.
De organisatie spreekt van een forse toename van de vluchtelingenstroom door recente gevechten en een gezamenlijk offensief van Congo en buurland Rwanda tegen Rwandese Hutu-rebellen in de regio. De arrestatie van de Congolese rebellenleider Laurent Nkunda vorige maand zou tot paniek onder inwoners hebben geleid.
NOS.nl - Sharia ingevoerd in deel Pakistan
In de Pakistaanse Swat-vallei wordt de zuivere sharia ingevoerd. Dat is de regionale regering overeengekomen met de Taliban. Alle wetten die niet in overeenstemming zijn met de Koran worden ongeldig verklaard.
De islamitische wet werd al toegepast, maar beroepszaken werden afgehandeld in Peshawar, waar seculiere wetten gelden.
De Taliban hebben in de Swat-vallei een bestand afgekondigd. Na anderhalf jaar oorlog met het Pakistaanse leger hebben ze het gebied goeddeels onder controle. Ze hebben er islamitische rechtbanken opgezet en honderden meisjesscholen gesloten.
NOS.nl - Taliban bieden bestand Pakistan aan
De Taliban hebben een wapenstilstand voor tien dagen afgekondigd in de Swat-vallei, een gebied in Pakistan dat grenst aan Afghanistan. Het aanbod komt na de geslaagde onderhandelingen met de Pakistaanse regering over de vrijlating van een Chinese ingenieur.
Volgens de Taliban zijn er met Pakistan ook afspraken gemaakt over de invoering van elementen van de sharia, de streng- islamitische wetgeving, in de vallei.
Vrijdag dreigden de Taliban na drie dagen een ontvoerde Amerikaan te doden als hun eisen niet worden ingewilligd. Het bestandsaanbod is volgens de VS alleen bedoeld om tijd te winnen.
NOS.nl - Chávez onbeperkt herkiesbaar
President Chávez van Venezuela kan zich voortaan onbeperkt verkiesbaar stellen. 54 procent van de bevolking stemde in een referendum voor het voorstel van Chávez om de grondwet te veranderen.
Voortaan kan de president van het land onbeperkt worden herkozen. Chávez hield het referendum, omdat hij denkt nog zeker tien jaar nodig te hebben om zijn socialistische revolutie te voltooien. Hij is al tien jaar aan de macht. Zijn huidige termijn loopt nog tot 2013.
Door de grondwetswijziging kunnen ook alle andere politici in Venezuela vanaf nu onbeperkt worden herkozen.
nrc.nl - VN: mensenhandel is slavernij van nu
De wereld moet meer werk maken van de bestrijding van mensenhandel, stellen de Verenigde Naties in een rapport dat eind vorige week verscheen.
Document - VN-rapport mensenhandel (pdf)
Mensenhandel is „een misdaad die ons allemaal te schande maakt”, aldus de ondertitel van het rapport van het VN-bureau voor drugs end misdaad, UNODC.
Het rapport biedt een breed overzicht van het probleem over de hele wereld, maar stelt tegelijk vast dat nog veel te weinig bekend is over de omvang van mensenhandel. De opstellers waarschuwen overigens dat de term ‘mensenhandel’ misleidend kan zijn, „omdat het de nadruk legt op het transactie-aspect van een misdaad die nauwkeuriger omschreven kan worden als slavernij”.
Volgens het onderzoek is opvallend dat vrouwen een veel prominentere rol spelen in deze tak van criminaliteit dan in andere vormen van misdaad. In een derde van de 155 landen waar de VN onderzoek deden waren de meeste mensenhandelaren vrouwen. In Oost-Europa en Centraal-Azië zijn vrouwen goed voor zestig procent van de veroordelingen voor mensenhandel.
Ook verreweg de meeste slachtoffers zijn vrouwen. Veel handelaren zijn zelf slachtoffer geweest. Seksuele uitbuiting is de meest vastgestelde vorm van mensenhandel (79 procent), gevolgd door dwangarbeid (18 procent).
Hoewel er vaak grote internationale netwerken betrokken zijn bij mensenhandel, vinden de meeste gevallen toch plaats dichtbij huis: in eigen land of regio.
De UNODC stelt vast dat de bewustwording van het probleem de afgelopen jaren in grote delen van de wereld is gegroeid. Er worden nieuwe wetten voor aangenomen, rechters nemen hun verantwoordelijkheid en er komt aandacht voor de slachtoffers. Het aantal landen dat het VN-protocol tegen mensenhandel heeft ondertekend is sinds 2006 verdubbeld.
Maar nog altijd ontbreekt een goed begrip van „de hedendaagse slavenmarkt”, aldus UNODC-directeur Antonio Maria Costa, die oproept tot meer studie naar het verschijnsel.
mo.be - Mensenhandelaars profiteren van druk vliegverkeer
Mensenhandel kent geen grenzen meer. Ook in zuidelijk Afrika en Centraal-Amerika werken vrouwen die door mensenhandelaars in Oost-Azië zijn gerekruteerd. De internationale luchtvaart speelt daarbij een centrale rol, zeggen de VN.
De mensenhandel in Oost en Zuidoost-Azië heeft de grootste internationale vertakkingen. Slachtoffers uit China, Thailand en de Filipijnen komen ook terecht in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten en zelfs in landen als Afghanistan, Zuid-Afrika, Gabon, El Salvador en Venezuela. Dat blijkt uit een rapport dat het VN-Bureau over Drugs en Misdaad (UNODC) vrijdag (13 februari) publiceerde.
Ook vrouwen uit pakweg West-Afrika worden door mensenhandelaars naar verre bestemmingen gestuurd, maar het aantal landen is veel beperkter. De intercontinentale mensenhandel vanuit Azië wordt in de hand gewerkt door de talloze vliegverbindingen tussen de miljoenensteden in het Verre Oosten en andere delen van de wereld.
Nietsvermoedende slachtoffers 
Vaak is het moeilijk de slachtoffers in die fase op te sporen, want velen beginnen hun reis in de overtuiging dat er overzee een goede baan op hen wacht, zegt Christopher Lowenstein-Lom van het Aziatische kantoor van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). “De mensenhandelaars zorgen voor tickets, paspoorten en alle andere documenten die nodig zijn. Pas bij aankomst realiseren de slachtoffers zich dat ze in de val zijn gelopen. Ontsnappen is moeilijk omdat ze bedreigd worden, omdat hun papieren worden ingehouden en omdat ze vaak de taal niet spreken.” De IOM voert daarom voorlichtingscampagnes in luchthavens en andere transportcentra om slachtoffers tijdig te bereiken.
De mensenhandelaars maken misbruik van luchtvaartmaatschappijen die het niet zo nauw nemen met de controle van de passagiers. Sommige arme maatschappijen uit Azië en Afrika staan daarvoor bekend, zegt een bron uit de luchtvaartsector die niet wil worden genoemd. Ook luchthavens zijn soms zo lek als een zeef. “Sommige luchthavens zijn echte doorvoerhavens geworden omdat ze een soepele visumregeling hebben. In andere luchthavens verslapt de aandacht als mensen in groep inchecken.”
Oplossingen
“Het is verbazend hoeveel achterpoortjes er zijn”, zegt ook Imtiaz Muqbil, de uitgever van Travel Impact News Wire, een nieuwsorgaan van de Aziatische reissector. Volgens Muqbil zijn de luchtvaartmaatschappijen zich wel bewust van het probleem en wordt er gediscussieerd over oplossingen. “Sommige maatschappijen controleren hun passagiers al beter.” Ook bij de opleiding van luchthavenpersoneel is er meer aandacht voor het probleem.
Volgens het UNODC zijn de meeste slachtoffers uit Oost-Azië vrouwen en meisjes. Ze komen meestal in de prostitutie terecht, maar sommigen moeten ook andere vormen van dwangarbeid verrichten. Ook bij de daders spelen vrouwen een belangrijke rol.
NOSJOURNAAL - 'Goedkopere medicijnen voor allerarmsten'
'Medicijnen in ontwikkelingslanden moeten goedkoper worden, zodat ook de allerarmsten er gebruik van kunnen maken'.
Deze uitspraak komt deze keer niet van een hulporgansiatie, maar van een grote medicijnmaker. Andrew Witty, topman van GlaxoSmithKline, zegt in The Guardian dat de prijzen voor geneesmiddelen in ontwikkelingslanden fors omlaag moeten. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het voorlopig ook, want Wittty heeft de hulp nodig van de rest van de farmaceutische industrie. Hij wil onder meer dat de fabrikanten hun kennis over medicijnen delen.
Pool
Op veel geneesmiddelen zit nu een patent, waar de eigenaren veel geld mee verdienen. Witty stelt voor om de kennis in een 'pool' onder te brengen, zodat alle producenten daar gebruik van kunnen maken, waaronder die in arme landen. Het plan van Witty is opmerkelijk omdat de farmaceutische industrie tot nu toe geldt als een bedrijfstak die ongevoelig is voor dit soort pleidooien. In het bijzonder wordt de concerns verweten dat ze de prijzen voor HIV-medicijnen hoog houden, terwijl miljoenen patiënten in Azië en Afrika aan aids sterven.
Corrupt
De reputatie van de medicijnfabrikanten kwam onder druk te staan na de publicatie van het boek en de film The Constant Gardner van John le Carré in 2005, waarin de medicijnmakers worden afgeschilderd als onverschillig en corrupt. De topman van GlaxoSmithKline, de tweede geneesmiddelenproducent ter wereld, streeft er naar dat de prijs van medicijnen in de vijftig armste landen omlaag gaat naar 25 procent van die in Groot-Brittannië en de VS.
Bovendien wil hij dat de industrie twintig procent van de winst in de minst ontwikkelde landen ter plaatse investeert in de gezondheidszorg.
Tropische ziekten
Ook stelt hij een samenwerking voor tussen industrie, hulporganisaties en overheden naar de ontwikkeling van nieuwe medicamenten voor tropische ziekten. Witty verwacht dat aandeelhouders voor zijn plannen te winnen zijn. "De farmaceutische concerns moeten laten zien dat ze niet alleen oog hebben voor de resultaten op korte termijn, maar dat ze een breder visie hebben." De ontwikkelingsorganisaties Oxfam en Artsen Zonder Grenzen reageren voorzichtig positief.  
de Volkskrant - Mugabes geven miljoenen uit in Azië (15-02-2009)
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace hebben in het diepste geheim voor 4,5 miljoen euro een huis gekocht in Hongkong. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times.
Het stel heeft de woning, die zich in een exclusief complex bevindt, weten te bemachtigen via een schimmige tussenpersoon wiens kantoor is geregistreerd in een oude flat.
The Sunday Times deed onderzoek naar de financiële belangen van de Mugabes in Azië. Het dagblad ontdekte dat het echtpaar via een netwerk van handlangers miljoenen euro’s heeft gestald op bankrekeningen.
Grace Mugabe betaalde daarmee de aanschaf van marmeren beeldjes ter waarde van 60.000 euro en een handtas van 10.000 euro.
In Hongkong betaalden haar medewerkers een hotelrekening uit een zak die 11.700 euro bevatte aan contanten.
Journalisten van The Sunday Times zijn vorige week aangevallen door Grace Mugabe en twee van haar lijfwachten, omdat ze foto’s maakten van het huis in Hongkong. Een van hen werd de keel dichtgeknepen.
NOS.nl - Brazilianen in problemen door xtc (15-02-2009)
Steeds meer jongeren in Brazilië komen in de problemen door Nederlandse xtc-pillen. Dat zegt een Braziliaanse drugsexpert in the New York Times.
Volgens hem gaan Braziliaanse studenten steeds vaker naar Amsterdam om pillen te kopen. Corrupte agenten zien de rijke studenten met drugs als een mooie bron van inkomsten. Ze doen van alles om hen te kunnen betrappen.
Wanneer een corrupte Braziliaanse agent iemand in een universiteit of club pakt met xtc, dan eist hij een flink bedrag aan zwijggeld. Als de student weigert te betalen, kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van maximaal twintig jaar.
de Volkskrant - 'Hollandse’ xtc bedreigt Braziliaanse jeugd (15-02-2009)
De chemische drug ecstasy (xtc), veelal afkomstig uit Nederland, dreigt een steeds groter probleem te worden voor de Braziliaanse jeugd uit betere kringen. Corrupte agenten zien studenten met drugs als een lucratieve bron van inkomsten door ze af te persen. Dat berichtte The New York Times zondag op zijn website.
Dat berichtte The New York Times zondag op zijn website.
Steeds meer Braziliaanse studenten stappen op het vliegtuig naar Amsterdam om xtc-pillen te kopen sinds het Zuid-Amerikaanse land in de ban is van dancefeesten, aldus een Braziliaanse drugsexpert. Eenmaal terug dreigen flinke straffen, tenzij ze de politie voor veel geld kunnen omkopen. De straffen op drugshandel zijn sinds 2006 verhoogd naar acht tot twintig jaar celstraf, voor moord is dat zes tot twintig jaar.
Corrupte agenten zien de rijke, studerende jeugd als nieuwe melkkoe. De jacht op drugshandel heeft zich voor een deel van de sloppenwijken verplaatst naar universiteiten en clubs. Agenten in burger proberen de studenten op heterdaad te betrappen. Zo dreigen de corrupte dienders jongeren met enkele pillen of wiet op zak aan te klagen voor drugshandel, tenzij ze vele duizenden, soms honderdduizenden, dollars betalen, aldus de krant.
Niet iedereen lukt het om de gevangenis met smeergeld te ontwijken, waardoor vele honderden studenten in de beruchte Braziliaanse gevangenissen vastzitten wegens drugshandel. Een 24-jarige student die op het vliegveld van Sao Paulo met wiet uit Amsterdam werd gepakt betaalde 13.000 dollar (10.000 euro) aan een agent. Dat was niet voldoende om een aanklacht wegens drugshandel te voorkomen. Hij kreeg vijfeneenhalf jaar cel.
NOS.nl - Hennepactie Twente: 16 arrestaties
In Twente zijn 16 mensen aangehouden wegens hennepteelt. De arrestaties waren het gevolg van een groot onderzoek dat maanden heeft geduurd en waaraan meer dan honderd agenten hebben meegedaan.
Gisteren zijn invallen gedaan in Almelo en Hengelo, waarbij vier kwekerijen zijn ontdekt. De elektriciteit daarvoor werd illegaal afgetapt. Enkele verdachten werden op heterdaad betrapt terwijl ze de hennep aan het oogsten waren.
De politie heeft 1374 hennepplanten in beslag genomen, met een geschatte waarde van 125.000 euro. Verder nam de politie auto's, een boot, contant geld en drie vuurwapens in beslag.
Trouw - Politie pakt 16 henneptelers op (15-02-2009)
De politie heeft tijdens een grootscheepse actie tegen de illegale hennepteelt in Almelo zestien verdachten opgepakt. De actie had zaterdag plaats. Er deden honderd politiemensen aan mee, meldde de politie zondag.
De actie volgde op maanden van recherchewerk. De politie deed invallen op adressen in Almelo en een in Hengelo. Op vier locaties trof de politie wietplantages aan. In totaal ging het om 1374 planten die na de oogst 125.000 euro aan wiet hadden kunnen opleveren.
Behalve hennepplanten nam de politie ook auto's, contant geld, een boot en drie vuurwapens in beslag. De zestien verdachten zijn tussen de 21 en 50 jaar oud. Vijftien van hen komen uit Almelo, een uit Hengelo. (lees de reacties op de site)
Trouw - PVV stijgt verder in peiling (15-02-2009)
De commotie rond Geert Wilders die Engeland niet in mocht, legt zijn partij geen windeieren. De PVV is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond goed voor 25 zetels in de Tweede Kamer als er nu verkiezingen worden gehouden.
Dat zijn er twee meer dan een week geleden. De partij bezet momenteel negen Kamerzetels. Omdat de regeringspartijen CDA en PvdA elk één zetel verliezen, staat de PVV op de tweede plaats. De partij heeft slechts twee zetels minder dan het CDA van Jan Peter Balkenende maar twee zetels meer dan de PvdA van Wouter Bos.
SP
Het verschil in de peiling tussen de grootste partij, het CDA met 27 zetels, en de partijen op de zesde plaats, te weten SP en D66 met elk zeventien zetels, is nog maar tien zetels. Geen enkele combinatie scoort meer dan 75 zetels. CDA, PvdA en ChristenUnie, die momenteel kunnen bogen op een Kamermeerderheid met respectievelijk 41, 33 en zes zetels, staan nog maar op 55 zetels. (lees de reacties op de site)
NOS.nl - PVV wil ook in Europees parlement
De PVV doet mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. PVV-leider Wilders wil campagne gaan voeren onder het motto 'Voor Nederland'. Wilders rekent op twee tot drie van de 27 zetels voor Nederland.
De PVV wil de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU terugdraaien en die van Turkije onmogelijk maken. Over de samenstelling van de lijst wil Wilders nog niets zeggen. Pas na de verkiezingen wil hij een besluit nemen over samenwerking met andere partijen in het Europees parlement.
De Europese verkiezingen worden in Nederland op 4 juni gehouden.
NOS.nl - Vertrouwen in regering toegenomen
Meer Nederlanders hebben vertrouwen in de regering sinds het uitbreken van de economische crisis. 55 procent van de bevolking had in het laatste kwartaal van 2008 vertrouwen in de regering. In de maanden daarvoor was dat 45 procent.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeert verder dat de economische ontwikkelingen de Nederlanders somber stemmen. Toch maken de meeste mensen zich geen zorgen over hun persoonlijke financiële situatie.
Meer dan 80 procent van de mensen vindt dat de overheid meer geld moet besteden aan onderwijs en gezondheidszorg en minder aan militaire missies.
GeenStijl - Politiek: Wij zijn fantastisch
Geen idee wat er vannacht precies gebeurd is. Maar volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau vindt u het kabinet en het parlement ineens helemaal te gek. Dat wist u niet? Nou bij deze dan. Schrijft u maar op: Volgens de Commissie Balkenende is de worst van slagerij Balkenende "uitstekend". Heeft u dat? Mooi. Weet dan ook dat maar liefst 55% van u er van overtuigd is dat JeePee en Wouter c.s. Nederland van alle denkbare problemen zullen verlossen. Vooral qua financiële crisis en het oplossen daarvan kunnen de jongens en meisjes politici niet meer kapot bij u. Echt stuk voor stuk toppers. Kanjers met de beste bedoelingen. De fine fleur van Bestuurlijk Nederland. Driewerf hoera voor onze leiders. Roep allemaal maar even in koor: Balkenende Bedankt! Right. GeenStijl vraagt zich af hoe groot de paniek op het Binnenhof werkelijk is nu dit soort belachelijke hiep-hiep-hoera berichtgeving uit Den Haag via kranten/radio en televisie naar voren wordt geschoven. Opmerkelijk vooral omdat hetzelfde SCP in de Televaag laat weten dat u iets heel anders vindt: Namelijk dat het kabinet per omgaande moet ophouden geld uitgeven aan in uw ogen futiele randzaken. Te weten: Putten slaan en bommen gooien in vreemde verre landen en het met vliegtuigen tegelijk brengen van 4,8 miljard euro aan taxpoet door Minister Koenders aan Afrikaanse dictators. Goed opgelet sherlocks van het SCP! Nu nog even zien door te dringen tot onze uitmuntende oogkleppen aan de top.
DAG - Rijk gaat recessie te lijf met bouwen en isoleren
Het gaat onder andere om onderhoud aan scholen, bruggen, wegen, monumenten en 'groene' maatregelen.
Bouwen en isoleren. Dat zijn de voornaamste ingrediënten waarmee de Rijksoverheid denkt de economie een slinger te geven. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de ministeries, die hun stimuleringsprojecten deze week bij een hoge ambtelijke werkgroep moeten inleveren. Uiteindelijk moet een bescheiden stimuleringspakket op tafel liggen.
De tientallen projecten worden beoordeeld op de mate waarin zij de werkgelegenheid stimuleren. Het kabinet zal de plannen meewegen in de besluitvorming over de Voorjaarsnota, waarover de onderhandelingen deze week beginnen. De ministeries hoeven geen schatting te geven van de hoeveelheid werk die hun voorstellen opleveren. Ambtenaren op het ministerie van Financiën zijn bezig de plannen te beoordelen.
Achterstallig onderhoud
Veel projecten liggen al op de plank, en worden naar voren gehaald. Te denken valt aan achterstallig onderhoud aan scholen, wegonderhoud, bruggen opknappen en aan renovatie van monumenten. Ook populair zijn groene maatregelen: het isoleren van woningen, scholen en kantoren. Verkeersminister Eurlings heeft met zijn collega Van der Laan (Wonen en Wijken) een nationaal plan in de pijplijn. De bewindslieden willen bouwend de recessie door.
Ook andere Europese landen zetten hun stimuleringsgeld vooral in voor bouw- en infrastructuurprojecten. De reden daarvoor is dat de ‘weglekeffecten’ het minst groot zijn bij infraprojecten: de bouwwerken blijven in eigen land. Overheden willen dat hun stimuleringseuro’s zo veel mogelijk ten goede komen aan de eigen economie.
Europees aanbesteed
Meer geld in de portemonnee van de burgers, bijvoorbeeld door het verlagen van de btw, is daarom vrijwel nergens een optie.
Wel geldt dat grote projecten (vanaf 5 miljoen euro) Europees moeten worden aanbesteed. Dus ook bedrijven uit het buitenland kunnen meedingen naar de opdrachten. In Brussel gaan stemmen op de grens voor aanbestedingsprojecten te verhogen.
De vraag is hoeveel geld het kabinet uittrekt voor de stimuleringsmaatregelen. De speelruimte is klein, en lijkt met de week af te nemen. Vorige week werd bekend dat volgend jaar bezuinigingen van 20 miljard dreigen, als het kabinet wil vasthouden aan zijn eigen begrotingsregels.
Trouw - Dank voor het falen! (vertrekpremie zorgbestuurders) (opinie)
‘Zorgbestuurders krijgen 20 miljoen vertrekpremie’ kopt vandaag de website Skipr, een site voor ‘beslissers in de zorg’. Ruim tachtig bestuurder zijn in 2008 de laan uit gestuurd.
Het is onduidelijk waarom zij precies moesten vertrekken, maar vast staat dat de bestuurders die vertrokken gemiddeld een kwart miljoen meekregen. Dit is werkelijk absurd veel, veel te veel. Zeker voor een sector waarin geld tekort is.
De afgelopen weken en maanden tuimelen de falende bestuurders en toezichthouders in de zorg over elkaar heen. Bij de gehandicapteninstelling Philadelphia is op een totaal verkeerde wijze omgegaan met de prioriteiten. Bestuurders zagen in vastgoedaankopen leuke producten voor de toekomst en in een venijnig rapport staat letterlijk dat door deze vastgoed ‘speeltjes’ van de bestuurders het leiden van de zorginstelling op de achtergrond verdween.
Deze bestuurders zijn geofferd om de ondernemingsraad aan tafel te houden. Hoeveel zouden ze meegekregen hebben? Eerst een puinhoop maken, dan nog even dikke centen mee. En dan te bedenken dat het hoofd van de Toezichthouders, de heer Brinkman (CDA), pas opstapte toen de Kamer zich ging roeren.
Bij het Dokkumse ziekenhuis, in financieel zwaar weer, zijn onlangs twee bestuurders vertrokken. Gezamenlijk kregen zij 9 ton aan bonus mee voor ‘bewezen’ diensten. Wat er bij de andere ziekenhuizen in nood aan de bestuurders wordt betaald, is nog een groot vraagteken.
En dan de thuiszorgorganisatie Meavita. De absurd grote instelling (leve de fusies!) staat op instorten. Voor 100.000 mensen die zorg krijgen, maar ook voor 20.000 mensen die er werken heerst grote onzekerheid. Dit alles is voor de bestuurders geen enkele reden om in te zien dat zij een probleem zijn voor de toekomst. Ze houden stevig vast aan hun positie en zetten zelfs de staatssecretaris een voet dwars als die tot een oplossing probeert te komen. Toch is hier ook één bestuurder geslachtofferd. Hoe vet zal de vertrekcheque zijn geweest als dank voor bewezen onkunde?
Thuiszorg, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg: ze kunnen blijkbaar failliet gaan in de zorgwereld van vandaag. Bestuurders krijgen absurd hoge salarissen. Fusies die leiden tot mega-instellingen volgen elkaar op. En nu ook vertrekbonussen van tonnen. Het personeel van de vloer zou er niet over denken om het in eigen zak te steken.
De door de politiek opgelegde concurrentie in de zorg gaat ten kosten van de mensen die zorg nodig hebben, en de mensen die eerzaam werk doen. En uiteindelijk krijgt de belastingbetaler de rekening. Want de falende bestuurders komen in tijden van financiële nood bij de Staat uit voor extra geld. Komt dat er niet, dan is de zorg voor en het werk van veel mensen in gevaar. Een uitstekende positie om te ‘onderhandelen’ over hulp van het ministerie. Het is hoog tijd dat minister Klink en staatssecretaris Bussemaker ingrijpen. Ze moeten de falende bestuurders op non actief stellen, zonder bonus. Kosten moeten verhaald worden op de verantwoordelijken en er moet een einde komen aan de vermarkting. Want welke belofte over ‘efficiëntere’ én ‘goedkopere’ zorg die de concurrentie zou opleveren, is inmiddels waargemaakt? (lees de reacties op de site)
nrc.nl - Cohen: 'stadsdelen onmisbaar, maar soms te klein'
Op de Amsterdamse grachten razen steeds vaker bootjes met luidruchtige opvarenden. Op pleinen houden schreeuwende junks omwonenden soms wakker. Typisch de overlast van de grote stad, maar wie pakt de herrie aan? Het stadsdeel waar de boot of de junk doorheen gaat? De centrale stad? Allebei?Nieuws - Advies: verklein aantal stadsdelen Amsterdam
„Er is bestuurlijk een groot grijs gebied ontstaan”, zegt burgemeester Job Cohen. „Het is zaak dat we helderheid scheppen in de verdeling van taken en bevoegdheden van de besturen in Amsterdam.” Dat is ook een aanbeveling van de commissie-Mertens, die er onlangs voor pleitte om het aantal stadsdelen terug te brengen van veertien naar tien of zeven.
Sinds de verschijning van het rapport-Mertens kibbelen de politieke partijen in de hoofdstad vooral over de vraag wat het ideale aantal stadsdelen is, terwijl sommigen pleiten voor volledige opheffing. Morgen komt het college van B & W met een voorlopige reactie op het rapport-Mertens. Cohen wil aan de vooravond wat vertellen over de stadsdelen.
De stadsdelen zijn onmisbaar in Amsterdam, vindt hij. „Allereerst voor de stedelijke ontwikkeling. Een mooi voorbeeld is de herinrichting van het Timorplein.” Aan dit plein in stadsdeel Zeeburg is de oude ambachtschool verbouwd tot het budgethotel Stay Okay en het (film)theatercomplex Studio K, die de Indische Buurt omhoog trekken. „Dat had de centrale stad nooit zo kunnen regelen. Verder vormen de stadsdelen een sociaal netwerk, waarmee het bestuur contact houdt met de bevolking. Dat netwerk heeft bijvoorbeeld na de moord op Van Gogh ongelooflijk goed gewerkt.”
Cohen is het eens met Mertens dat er minder maar wel grotere stadsdelen moeten komen. „Sommige stadsdelen zijn gewoon te klein om veel goede mensen aan te nemen. En bij bestuurlijk overleg is er te weinig evenwicht tussen grote stadsdelen als Noord en Zuidoost en de kleinere zoals De Baarsjes.” Moeten er zeven of tien stadsdelen komen? ,,Dat vind ik de minst belangrijke discussie.”
Het is volgens Cohen veel belangrijker dat nu eens heel goed wordt bekeken wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat is onlangs al gebeurd met het zogeheten ‘bestuurlijk toezicht’, waarbij onderwerp voor onderwerp is uitgekamd; van lozingen door woonboten tot illegaal gokken en van scholieren die de sfeer verzieken in de tram tot het slopen in monumenten. Cohen: „Het uitgangspunt is dat toezichthouders van het stadsdeel als ‘oren en ogen van een wijk’ zoveel mogelijk zelf doen en dat de centrale stad zich er alleen mee bemoeit als er gespecialiseerde kennis nodig is.”
Neem de overlast te water. Het stadsdeel let op de harde muziek en de golfslag van de boot, maar de centrale stad houdt toezicht als er veel recreanten afkomen op concerten of Gay Pride. Het stadsdeel bestrijdt de overlast door drugsgebruikers, maar als het uit de hand loopt komt de burgemeester met bijvoorbeeld een pleinverbod. „Op deze manier moeten we ook duidelijkheid scheppen bij de zorg, de inburgering, het jeugdbeleid en de gezondheid”, zegt Cohen.
Een voorbeeld is het leerlingenvervoer. „Dat liep onder meer niet goed doordat de organisatie ervan was verdeeld over de stadsdelen. Dat is nu gecentraliseerd.” Had de centrale stad niet ook in moeten ingrijpen in het conflict tussen het Rijksmuseum en stadsdeel Oud Zuid over de onderdoorgang? Cohen: „Misschien. De centrale stad moet vaker de regie naar zich toetrekken, maar het is de vraag of het in dit geval anders was afgelopen.”
De gemeenteraad moet in juni een knoop doorhakken over de stadsdelen. Het uitkammen van alle dossiers op de taakverdeling is zeer tijdrovend. „Het is de vraag of we daarmee op tijd klaar zijn”, zegt Cohen: „Maar deze operatie is zo belangrijk dat het desnoods maar wat later wordt.”
PAROOL - Minder meldingen rassendiscriminatie
Het aantal klachten over discriminatie op grond van ras loopt iets terug.
Dat blijkt uit een overzicht over de afgelopen 12,5 jaar van het gemeentelijk Meldpunt Discriminatie. Rond 2000 kwamen er jaarlijks ruim driehonderd klachten binnen, vorig jaar waren dat er 229.
Desondanks start de gemeente deze week een nieuwe campagne om discriminatie tegen te gaan, met posters en advertenties, in de hoop dat meer mensen zich melden. Het meldpunt bestaat deze maand precies 12,5 jaar.
De gemeente richt zich in de campagne vooral op discriminatie in de horeca en op scholen; het tegengaan van homofobie krijgt eveneens prioriteit.
In 2008 kwamen er bij het meldpunt zestien klachten binnen over antisemitisme; ook daar waren de cijfers de afgelopen jaren aanzienlijk hoger, in 2002 zelfs 105.
Vorig jaar kwamen 55 klachten binnen wegens discriminatie op grond van seksuele geaardheid, in 2007 waren dat er 134.
Een stijging is te zien bij discriminatie op grond van godsdienst dan wel levensovertuiging: vorig jaar kwamen 99 klachten binnen tegen 64 vorig jaar.
nu.nl - 'Mannenhersenen zien halfnaakte vrouw als object'
Het mannelijk brein beschouwt schaars geklede vrouwen daadwerkelijk meer als 'objecten' dan als mensen. Dat hebben Amerikaanse psychologen ontdekt met een hersenonderzoek.
De onderzoekers van Princeton University lieten mannelijke proefpersonen verschillende foto's van mannen en vrouwen bekijken. Al snel stuitten ze op een opmerkelijk verschijnsel in de hersenen van de mannen.
Als de deelnemers aan het experiment naar schaars geklede vrouwen keken, lichtten er delen van hun brein op die over het algemeen worden geassocieerd met kijken naar objecten. Ook werd er een verminderde activiteit gemeten in hersendelen, die normaal gesproken betrokken zijn bij sociale interacties. Volgens hoofdonderzoekster Susan Fiske bewijst het experiment dat mannen een halfnaakte vrouw 'depersonaliseren' en meer zien als object dan als mens. Dezelfde manier
"Ik zeg niet dat ze de vrouwen letterlijk zien als object, uiteraard weten ze dat het om mensen gaat", zo verklaart Fiske in de Britse krant Daily Telegraph. "Maar de hersenscans laten zien dat hun hersenen in ieder geval op dezelfde manier reageren als wanneer ze naar een object kijken."
De onderzoekster onthulde de resultaten van het onderzoek op een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science. Ze gelooft dat de opmerkelijke reactie van mannenhersenen op vrouwelijk schoon kan worden verklaard door de vele seksueel getinte afbeeldingen van vrouwen die worden vertoond in de westerse samenleving. "Het is net als met geweld op televisie", aldus Fiske. "Als je het heel veel ziet, raak je eraan gewend."
Trouw - ’Betalen voor waarde natuur’
Alders: Behoud van biodiversiteit moet economisch interessant worden.
De biodiversiteit staat wereldwijd zwaar onder druk. Een commissie onder leiding van oud-minister Hans Alders ontwikkelt financiële instrumenten om het tij te keren.

Politieke aandacht is er genoeg om de biodiversiteit wereldwijd te beschermen, zegt Hans Alders, voormalig minister van vrom. Alders leidt in opdracht van het kabinet een commissie die de overheid moet adviseren over nieuw biodiversiteitsbeleid. De commissie moet daarbij laten zien wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld rijke landen permanent te laten meebetalen aan het behoud van biodiversiteit en hulpbronnen in arme landen.
De oud-minister herinnert zich nog scherp hoe op een wereldtop over het internationaal Bosverdrag, ruim tien jaar geleden, VN-lidstaten hartverwarmende toespraken hielden over de noodzaak van zo’n verdrag. Alders: „Er werd zo mooi gesproken, de tranen biggelden je over de wangen.” Totdat ’s ochtends om half vijf de minister van milieu van Indonesië aan het woord kwam. „Laten we hier vooral mee stoppen”, zei hij. „U heeft allen mooi gesproken. Maar als we onze bossen niet mogen kappen en u bent niet bereid te betalen voor het behoud, hoe houden we dan onze economie draaiende?”
De anekdote schetst in een notendop de tragedie van biodiversiteit. De longen van de aarde – bron van genetisch materiaal en medicijnen, onmisbare schakel in de waterhuishouding – leggen het af tegen de economische ontwikkeling. Bereidheid om dat met klinkende munt te voorkomen, is er nauwelijks. Het thema raakt bovendien gevoelige vraagstukken als de welvaartsverdeling wereldwijd.
De risico’s van biodiversiteitsverlies zijn echter groot. Ecosystemen raken uit balans en kunnen hun diensten aan de mens niet meer goed vervullen. „We weten niet waar we als wereld op aankoersen”, zegt Arthur Eijs, secretaris van de werkgroep-Alders en coördinator biodiversiteit van het ministerie van vrom. „Het is alsof we geblinddoekt langs de rand van een ravijn lopen. Iedereen weet dat het eens fout zal gaan. Maar wanneer? En met welke gevolgen?” De signalen dat het op sommige plekken al fout gaat, zijn legio. De overbevissing is een feit, net als de almaar groeiende lijst van beschermde en uitgestorven dier- en plantensoorten. In Nederland rest nog maar vijftien procent van de oorspronkelijke flora en fauna.
„Boekenkasten puilen uit met analyses over de waarde van biodiversiteit. Maar men krijgt dat niet vertaald in maatregelen waarmee we die waarde ook echt verzilveren. Hoe kan een land als Nederland zijn te grote ecologische voetafdruk verduurzamen en compenseren?”, zegt Alders. Over dat onderwerp organiseerde vrom vorige week in Amsterdam een bijeenkomst met experts uit verschillende landen. „Wereldwijd moeten we afspraken maken hoe we gaan betalen voor de waarde van biodiversiteit. En niet met losse projectfinanciering, maar permanent. Behoud van biodiversiteit moet economisch interessant worden”, zegt Alders. Uiteindelijk moet dat eind 2010 op de VN-top over biodiversiteit in Japan tot nieuwe afspraken leiden. De meest simpele vorm van compensatie is natuurlijk het principe ’ik koop hout en betaal ook voor de herplant van de omgehakte boom’, zegt Alders. „Of leg op de consumptie van grondstoffen een extra heffing.” Maar je kunt ook compensatiemethoden bedenken vergelijkbaar met de handel in emissierechten: ’biodiversiteitscredits’ die worden verkocht aan bedrijven of landen die per saldo te veel de wereld belasten. Misschien is zo betere compensatie mogelijk, denkt Alders. Dit soort voorstellen zal de komende jaren worden uitgewerkt.
Maar wil de consument hier uiteindelijk wel voor betalen? „Dat is natuurlijk de kern van de discussie”, zegt Alders. „Je moet dus laten zien dat het redelijk is om hiervoor te betalen.” En het compensatiebeleid moet in volle breedte worden omarmd door alle VN-lidstaten, inclusief de VS. Net als de internationaal erkende schurkenstaten hebben de VS het VN-biodiversiteitsverdrag uit 1992 nooit in maatregelen omgezet. Steun van de nieuwe Amerikaanse president zou daarom een belangrijk signaal zijn.
Open brief
In december 2006 richtten tachtig toplieden in het Nederlandse bedrijfsleven – Unilever, Shell, KLM, DSM – zich in een open brief tot de Haagse politiek. Daarin riepen ze de nieuw te vormen regering op prioriteit te geven aan de natuur, de basis van ons bestaan. De brief, een initiatief van IUCN – een internationale natuurbeschermingsorganisatie die tientallen organisaties overkoepelt – leidde onder meer tot de instelling van de commissie-Alders. Daarin praten topmannen van bedrijven als Nutreco, KLM en DSM over te nemen maatregelen. Ook organisaties als MKB-Nederland, LTO-Nederland, Oxfam Novib en Soldaridad nemen deel aan de gesprekken. (lees de reacties op de site)
Trouw - Een beter klimaat! (opinie)
natuurdagboek 16 februari 2009. Klimaatwebsites, overheidsvoorlichting, reclames van automerken zijn het roerend met elkaar eens. Het komt erop neer dat afspraken om CO2-uitstoot te beperken nagekomen moeten worden door uw en mijn spaarlampen.
In deze krant is laatst berekend dat één warme douche voor honderden branduren aan spaarlampen verbruikt. Warmte vreet energie. Spaarlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, doordat ze niet gloeien. ’s Zomers scheelt dat. In de winter compenseren we de koele spaarlamp met een hogere verwarming. Druppels op de gloeiende... Toch moeten worden we tot spaarlampen verleid, bijvoorbeeld met deze onthutsende slogan ’U wilt toch ook een beter klimaat?’.
Tuurlijk, een lekker zonnetje, zonder jas naar buiten, een eeuwige lente, wie wil dat niet? Wat dat betreft zou je het klimaat zo snel mogelijk veranderen. Scheelt waarschijnlijk duizenden chartervluchten naar de Middellandse, Caribische en noem nog eens een azuurblauwe zee. Maar wacht, dat is helemaal niet de bedoeling. Naast de advertentie voor een beter klimaat, staat in de krant het bericht dat de luchtvaarttaks wordt afgeschaft, omdat er minder mensen vliegen. Dat komt door de financiële crisis. Die crisis is nog veel ernstiger dan de klimaatcrisis. Over het klimaat neuzelen we al vijftien jaar dat er iets moet gebeuren. De financiële crisis wordt meteen aangepakt met miljarden euro’s en dollars. Hoe groter de financiële crisis, des te meer geld er is.
Die crisis pakt gunstiger uit voor het milieu dan alle spaarlampen bij elkaar. Dertig procent minder auto’s betekent dertig procent minder uitstoot op de weg. Prompt krijgen autofabrieken miljarden. Geld zat! Overheidsgeld. Het geld van ons allen. We willen immers een beter klimaat? Dat gaat lukken, dat krijgen we wel voor elkaar! (lees de reacties op de site)
Trouw - Telefoons op zonne-energie gepresenteerd
Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung brengt dit jaar een telefoon op de markt die op zonne-energie kan werken. Dit liet het bedrijf vandaag weten.
Samsung presenteerde de telefoon op een grote telecombeurs in Barcelona. Het blauwe toestel met de naam Blue Earth heeft zonnepaneeltjes aan de achterkant, die de batterij voor tien tot veertien uur kunnen opladen. De 'eco mode' zou het energieverbruik daarbij nog sterk kunnen verminderen.
Interessante toepassing van de telefoon is de ‘eco walk’ functie. Gebruikers kunnen met de ingebouwde stappenteller bijhouden hoeveel ze hebben gelopen. De ‘eco walk’-software rekent vervolgens uit hoeveel CO2 er minder gebruikt wordt door te lopen in plaats van de auto te gebruiken. Het programma drukt zich uit in het aantal geredde bomen.
Om het groene karakter van Blue Earth te onderstrepen, meldde het concern ook dat de telefoon is gemaakt van gebruikte waterflessen.
Rivaal LG Electronics showt in Barcelona een prototype van een solartelefoon. Het is nog onduidelijk wanneer dit toestel op de markt komt. (lees de reacties op de site)
DePers.nl - 'Satellietconfetti' 10.000 jaar gevaarlijk (13-02-2009)
Door een botsing tussen twee satellieten die zich dinsdag voordeed zijn naar schatting tienduizenden stukjes ruimtepuin ontstaan die mogelijk nog tienduizend jaar om de aarde blijven cirkelen en gevaar opleveren voor andere satellieten.
Dat hebben ruimtevaartdeskundigen vrijdag gezegd. NASA-veteraan James Oberg omschreef de botsing boven Siberië, de eerste tussen twee intacte satellieten, als een 'rampzalige gebeurtenis'.
Drukste deel
Het hoofd van het Russische ruimtevluchtleidingscentrum, Vladimir Solovjov, zei dat de botsing - tussen een uitgewerkte Russische militaire satelliet en een nog functionerende Amerikaanse commerciële satelliet - plaatsvond in het drukste deel van de nabije ruimte - zo'n achthonderd kilometer van de aarde.
De puinwolk levert ernstig gevaar op voor communicatie- en gps-satellieten die bij voorkeur gebruik maken van deze baan, zei Solovjov. Zo'n botsing veroorzaakt een supersonische schokgolf die het materiaal 'letterlijk tot confetti versnippert'.
Brokstukjes
De meeste brokstukjes zijn in een wolk in de baan van de aanvaring blijven hangen, maar een klein deel werd naar andere banen geslingerd, over een afstand tussen vijfhonderd en dertienhonderd kilometer boven de aarde, zei Aleksandr Jakoesjin, stafchef van de Russische Ruimtestrijdkrachten.
DePers.nl - 'Miljarden aardes in heelal' (15-02-2009)
Er zouden miljarden op de aarde lijkende planeten in het heelal kunnen zijn. Volgens dr Alan Boss van het Carnegie Institute of Science is het mogeiljk dat deze werelden zijn bewoond door simpele vormen van leven. Hij deed zijn uitspraken op het jaarlijkse cogres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), zondag in Chicago. Dat meldt de BBC.
Tot dusver hebben telescopen zo'n driehonderd planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. De meesten zijn echter niet in staat om leven te herbergen. Ze bestaan uit gas, zoals Jupiter, of staan zo dicht bij sterren dat iedere vorm van leven direct zou verbranden.
Maar gezien het geringe aantal planeten dat tot dusver is ontdekt, schat dr Boss in dat iedere ster die gelijkenis vertoont met de zon, gemiddeld een op de aarde gelijkende planeet in de buurt moet hebben. Volgens deze simpele berekening zijn er dus grote hoeveelheden planeten waar organismes kunnen overleven.
Toch hoeven we niet te verwachten binnenkort naar een andere aarde te kunnen verhuizen: "Deze planeten zijn niet alleen bewoonbaar, ze zullen ook bewoond worden, waarschijnlijk door dingen die drie tot vier miljard jaar geleden op aarde leefden," aldus Boss. Bacteriën, dus.