maandag 08-12-08 (overzicht artikelen)

NOS.nl - Rapport: Taliban in 72% Afghanistan
De Taliban zijn permanent aanwezig in 72 procent van Afghanistan. Dat schrijft de International Council on Security and Development (ICOS, voorheen bekend als Senlis Council) in een rapport. Een jaar geleden stond het percentage op 54.De rebellen zouden vooral rond de hoofdstad Kabul actiever zijn geworden. Met 'permanente aanwezigheid' bedoelt de ICOS dat de Taliban in een bepaald gebied gemiddeld minstens één keer per week een aanslag plegen. De NAVO noemt het ICOS-rapport niet geloofwaardig. De Taliban zouden alleen in het zuiden en westen zitten, minder dan de helft van het grondgebied.
rtl.nl - 'Taliban in bijna heel Afghanistan'
Is de opmars van de taliban in Afghanistan niet meer te stuiten, of valt dat wel mee? Denktank De NAVO denkt het laatste, maar de gezaghebbende denktank ICOS bestrijdt dat. ICOS zegt dat de taliban in 72% van Afghanistan permanent aanwezig zijn. Dat percentage is veel hoger dan vorig jaar, toen de taliban volgens ICOS in 54% van het land aanwezig waren. Ongeloofwaardig Maar de NAVO vindt de cijfers van ICOS 'ongeloofwaardig': "De taliban zijn alleen aanwezig in het zuiden en oosten. En dat is al minder dan 50% procent van het land."
nrc.nl - Obama benoemt criticaster Irak tot minister
De aanstaande Amerikaanse president Obama heeft gisteren een bekend criticus van zijn voorganger Bush gepresenteerd als zijn toekomstige minister voor Veteranenzaken.
Generaal b.d. Eric Shinseki (66) was in de opmaat naar de Irak-oorlog een van de weinigen binnen de krijgsmacht die publiekelijk kritiek uitten op de voorgenomen strategie van de regering. In 2003 getuigde hij in het Congres als bevelhebber van de landmacht dat ook na de val van Saddam „enige honderdduizenden” militairen nodig zouden zijn.
Toenmalig minister van Defensie Rumsfeld stond een veel kleinere bezettingsmacht voor en Shinseki werd door onderminister Wolfowitz openlijk op de vingers getikt. Uiteindelijk werd hij op een zijspoor gezet en ging hij met vervroegd pensioen. Bij zijn afscheidsceremonie lieten Rumsfeld en Wolfowitz verstek gaan.
In 2007 besloot president Bush het aantal troepen in Irak alsnog uit te breiden met vijf brigades – een van de redenen dat het geweld er fors afnam. „Hij had gelijk”, zei Obama gisteren over Shinseki, een Vietnam-veteraan en voormalig NAVO-commandant in Bosnië.
Obama droeg hem voor op de dag dat de Japanse aanval op Pearl Harbor, op 7 december 1941, werd herdacht. Shinseki is van Japanse komaf en groeide, net als Obama, op in Hawaii. Hij is de eerste Aziatische-Amerikaan in het etnisch al relatief diverse kabinet-Obama.
Verder zei Obama in een gisteren uitgezonden interview met tv-programma ‘Meet The Press’ dat hij het Witte Huis meer wil gaan open stellen voor burgers „om de mensen er aan te herinneren dat dit het huis van het volk is”. Hij en zijn vrouw willen bijvoorbeeld dichters, musici en wetenschappers uitnodigen, maar ook schoolkinderen uit de stad. De president, die tijdens de campagne met wisselend succes probeerde te stoppen met roken, beloofde niet te roken in de ambtswoning.
GeenStijl - Crisis? AK-47 is de tool (VS)
Ook in Compton, de meest bezongen (nog 1) wijk van Los Angeles is de crisis keihard toegeslagen. Veel mensen in deze arme -overwegend zwarte en latino wijk- hebben geen geld meer om eten te kopen. Ze zijn hier afhankelijk van voedselbonnen. De oplossing om een deel van deze financiële ellende te verzachten? Het project 'Gifts for Guns'. Jazeker, only in America kan je je gun inleveren zodat je er cadeaubonnen voor terugkrijgt. Ruim 100 dollar per gun en $200 voor zware assault wapens zoals AK's. Dus als je er een -zoals veel Comptonaren- hebt, dan is het binnenlopen. De geweren en pistolen worden verzameld door de politie, gecontroleerd en vervolgens vernietigd. Dit jaar was er volgens de autoriteiten een 'recordopbrengst', allemaal dankzij die financiële crisis. Zo komt John Splinter through the winter!
DAG - Verdachte Mumbai vertelt over zichzelf
De enige schutter die het er bij de aanslagen in Mumbai van vorige week levend van af bracht was een straatdief die tot zelfmoordguerilla werd gedrild. Dat heeft de hoogste onderzoeker van de aanslagen gezegd.
De 21-jarige Mohammed Ajmal Kasab was een van de tien mannen die met een rubberen bootje in Mumbai aan wal kwamen en er vervolgens dood en verderf zaaiden. Sinds Kasab is gearresteerd wordt hij regelmatig verhoord door de politie, zei hoofdonderzoeker Rakesh Maria, die overigens niet wilde zeggen welke verhoormethoden er worden toegepast. Maria zei alleen dat Kasab 'redelijk mededeelzaam' was.
Kasab zei volgenms Maria dat hij uit een gezin met vijf kinderen kwam in het Pakistaanse stadje Farid Kot. Zijn vader werkte als arme verkoper op straat. Maar de inwoners van Farid Kot, zo'n 140 kilometer onder Lahore, zeggen nog nooit van Kasab te hebben gehoord. De burgemeester van het stadje zei onderzoek te hebben gedaan, maar geen spoor van de verdachte te hebben gevonden.
Kasab zei tijdens de verhoren verder dat hij als tiener mensen onder bedreiging van een mes beroofde. Maar het liefste wilde hij leider van zijn eigen bende worden. Daarvoor ging hij in de buurt van Lahore op zoek naar wapens en zo kwam hij in contact met iemand die hem wel naar een wapentraining wilde sturen. Zo kwam Kasab terecht in een trainingskamp van Lashkar-e-Taiba, een verboden groepering die volgens inlichtingenmensen nauwe banden onderhoust met de Pakistaanse geheime dienst. Op een bepaald moment besloot Kasab de heilige oorlog tot doel van zijn leven te maken.
In verschillende trainingskampen, en gedurende een periode van achttien maanden, werden Kasab de kneepjes van het vak bijgebracht: hij deed veel aan conditietraining, leerde schieten en ook varen en navigeren. Ondertussen werd hij geïndoctrineerd met het gedachtegoed van de heilige oorlog.
Drie maanden voor de aanslagen werd Kasab met negen hem volslagen onbekenden in afzondering geplaatst in een huis in Pakistan en werden zij getraind voor de aanslagen in Mumbai. Dat gebeurde door vier of vijf operationeel leiders. De tien werden verdeeld in vijf teams van steeds twee man. Kasab en zijn partner werden ingedeeld voor de aanslag op het Chhatrapati-treinstation. Ze werden overhoord aan de hand van zeer gedetailleerde foto's van het station, kennelijk genomen door een handlanger in India.
De opdracht was eenvoudig: zo veel mogelijk slachtoffers maken en de gijzelingen en bezettingen zo lang mogelijk laten duren. De mannen kregen alle tien vervalste identiteitskaarten van Indiase universiteiten, om wanneer de terroristen eenmaal dood zouden zijn, onderzoekers in de war te brengen over de oorsprong van de aanslagplegers. Kasab heeft de politie inmiddels de echte namen van zijn medeterroristen gegeven. Die worden vrijgegeven als de politie ze heeft gecheckt, aldus Maria.
Trouw - Drie miljoen hadj-gangers bijeen in de buurt van Mekka
Bijna drie miljoen moslims zijn gisteren iets buiten Mekka bijeengekomen voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar die plaats in Saoedi-Arabië.
De meeste moslims beschouwen de hadj als puur religieuze aangelegenheid. Toch waren er gisteren ook enkele duizenden die zich bezighielden met de zogenoemde ’verwerping van de heidenen’, een ceremonie die door Iran wordt ondersteund en zich tegen de VS richt. De Saoedische regering had gewaarschuwd geen openbare anti-Amerikaanse demonstraties te accepteren. Maar de ceremonie werd binnen gehouden, in tenten op de vlakte van Arafat. Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren in eigen land het offerfeest. Dat feest begint vandaag en duurt drie dagen. (lees de reacties op de site) [o.a. Zou heerlijk zijn als al die moslims eens zo massaal de straat op gingen om zich uit te spreken tegen islamitisch geweld en haat teksten // Bijna drie miljoen moslims die stenen gooien naar een pilaar .... en dus geloven in een duivel (impliciet de heidenen). Reizen naar Mekka is een religieuze verplichting voor moslims en betekent een vast inkomen voor de Saoedi's, elk jaar! Reken maar uit - elk jaar rond de 3 miljoen bezoekers en 1.5 miljard moslims wereldwijd! Wat een afschuwlijk slimme zet, die verplichting. ]
DAG - Demonstratie tegen opvattingen paus over homo's
Homorechtenactivisten en politici hebben zaterdagavond een kleine demonstratie gehouden nabij het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Zij wezen het beleid van het Vaticaan op het vlak van homoseksualiteit af.
Ongeveer tweehonderd mensen, onder wie een aantal Italiaanse politici, verzamelden zich zaterdag laat in Rome aan de grens van stadstaat Vaticaanstad en demonstreerden daar tegen het verzet van het Vaticaan tegen de legalisering van homoseksualiteit in een aantal landen waar die nu nog verboden is.
De gezant van het Vaticaan bij de Verenigde Naties zei laatst dat de paus tegen een VN-voorstel is om homoseksualiteit uit de sfeer van de criminaliteit te halen. Het Vaticaan is bang dat een VN-resolutie van die strekking in sommige landen zou kunnen leiden tot de erkenning van het homohuwelijk.
Het Vaticaan zegt tegen 'onterechte' discriminatie te zijn.
mo.be - Amerikaans bedrijfsleven wil einde Cubaboycot
"Wij willen een volledige opheffing van alle handels- en reisbeperkingen tegenover Cuba." Dat schrijven de belangrijkste belangengroepen uit de Amerikaanse bedrijfswereld aan Barack Obama, de volgende president van de VS. Onder de ondertekenaars van de donderdag (4 december) verstuurde brief bevinden zich de Amerikaanse Kamer van Koophandel, de American Farm Bureau Federation en de Business Roundtable, die heel wat politiek gewicht in de schaal leggen. Volgens experts zal het zo'n vaart niet lopen, maar komt er onder Obama wel een geleidelijke ontmanteling van het Amerikaanse embargo tegen Cuba.
Het Amerikaanse bedrijfsleven verwacht bij het aantreden van Obama onmiddellijk bilaterale gesprekken met Havana over migratie, milieu en de illegale drugshandel. In hun brief dringen de belangengroepen verder aan op een onmiddellijke opheffing van alle beperkingen op reizen en een verdere versoepeling van de handel in voedsel en medicijnen. Verder moeten alle "landbouwapparatuur en zware machines uit het embargo geschrapt worden, net als andere exportartikelen die de nodige technologie kunnen leveren om de schade van de recente stormen te boven te komen."
'Hefboom' voor politieke verandering
Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Obama verschillende keren verklaard dat hij onvoorwaardelijk gesprekken zou aanknopen met de Cubaanse regering. Hij beloofde het embargo te versoepelen om het voor Cubaanse Amerikanen weer mogelijk te maken naar hun land van herkomst te reizen en geld naar hun familie te sturen. De regering van George W. Bush had dit onmogelijk gemaakt als onderdeel van een nieuw politiek offensief tegen Havana.
Obama wil het embargo op zich wel aanhouden als 'hefboom' voor politieke hervormingen. Die noemt hij "een voorwaarde voor het normaliseren van de relaties". Toch is dat standpunt veel progressiever dan dat van John McCain of Hillary Clinton. Die namen tijdens de verkiezingscampagne beiden een sterk conservatieve positie in om de hardliners in de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in de strijdstate Florida te bekoren.
Belangrijke precedenten
Obama kan het handelsembargo versoepelen zonder daarvoor een politieke strijd te moeten leveren. Zijn voorganger Bush keurde immers zelf bijvoorbeeld de handel in mobiele telefoons en draagbare computers goed nadat het persoonlijk bezit van dergelijke toestellingen eerder dit jaar gelegaliseerd was door Cuba. Bush verleende bovendien licenties aan farmaceutische bedrijven uit de VS om biomedische producten uit Cuba te importeren voor tests.
Deze precedenten kunnen door Obama ingeroepen worden om verdere veranderingen door te voeren. Volgens William LeoGrande, een specialist van de American University in Washington, kan Obama zich beter niet wagen "aan een krachtmeting met het Congres" om het embargo op te heffen. "Het is veel makkelijker het embargo stukje bij beetje te ontmantelen", zegt hij.
"We weten dat de veranderingen niet voor morgen zijn", staat te lezen in de brief van de belangengroepen uit de bedrijfswereld, "maar ze kunnen niet langer op zich laten wachten." De brief vermeldt verder dat het handelsembargo en de pogingen om Havana politiek te dwarsbomen overblijfselen zijn van de Koude Oorlog en nu "helemaal voorbijgestreefd zijn."
De brief volgt op andere belangrijke publicaties die aandringen op een herziening van het VS-beleid tegenover Cuba. Een rapport van de Raad voor Buitenlandse Zaken dat in mei werd uitgegeven, riep op tot een herziening van alle economische sancties en restricties op reizen, en stelde een uiteindelijke opheffing voor van het embargo.
Twee weken geleden gaf het Brookings Institute, een invloedrijke diplomatieke denktank, een rapport uit dat de onmiddellijke verwijdering van Cuba eiste van de lijst van landen die het terrorisme steunen. Bovendien zou Cuba geïntegreerd moeten worden in globale en regionale samenwerkingsverbanden. Volgens Brookings, een instituut dat het merendeel van de buitenlandse staf van Obama zal leveren, heeft Washingtons vijandigheid tegenover Havana "constructieve samenwerking met andere landen in de regio steeds in de weg gestaan."
TVGids.nl - Zembla (subprime hypotheken) (uitzending 07-12-2008)
In Nederland zijn in de afgelopen jaren achtduizend risicovolle hypotheken verkocht door ELQ, een dochterbedrijf van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Net als in de Verenigde Staten richtte ELQ zich met haar hypotheken op een doelgroep van mensen die bij reguliere banken geen hypotheek konden krijgen. Veel van deze mensen zijn de afgelopen maanden in de problemen geraakt, doordat zij hun hypotheeklasten door de stijgende rente nauwelijks meer konden betalen. Een ex-directeur van ELQ in Zembla: ‘Ik weet honderd procent zeker dat er fouten zijn gemaakt.’
De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers was hét voorbeeld van een risicobank. Op 15 september ging de bank failliet, het startsein voor de wereldwijde kredietcrisis. Lehman Brothers verkocht in Amerika via dochterondernemingen zogenaamde subprime hypotheken, hypotheken met stijgende lasten, gericht op lage inkomensgroepen.
In 2004 besloot Lehman Brothers ook in Nederland hypotheken aan deze doelgroep aan te gaan bieden. De speciaal daarvoor opgerichte dochteronderneming ELQ richtte zich op mensen zonder vast inkomen, kleine zelfstandigen en mensen met een BKR-notering; een ‘gat in de markt’ volgens ELQ. Een groot deel van de hypotheken die ELQ aanbood hebben een variabele rente: iedere maand opnieuw wordt de rente bepaald, aan de hand van de zogeheten Euribor, de rente van leningen tussen banken onderling. Die rente steeg vanaf september met grote sprongen.
Verschillende cliënten vertellen in Zembla dat zij door de tussenpersonen die voor hen een hypotheek bij ELQ afsloten, niet goed zijn voorgelicht over de risico’s van de variabele rente. Daarnaast sloten tussenpersonen tegelijkertijd verzekeringen met hoge kosten af, waarover geen duidelijke afspraken waren gemaakt.
Volgens ex-directeur E. de Jong van ELQ waren sommige tussenpersonen meer geïnteresseerd in de aantrekkelijke provisies, dan in de vraag of cliënten wel in staat waren om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen.
De Jong stelt ook dat de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die toezicht houdt op het werk van hypotheekverstrekkers en tussenpersonen, nauwelijks van zich liet horen. ‘Ik heb verbijsterend weinig van activiteiten van de AFM gemerkt.’
Maar AFM-bestuurder Th. Kockelkoren vindt dat de toezichthouder wel degelijk haar werk heeft gedaan.
DePers.nl - Topman Merrill Lynch eist bonus
De Amerikaanse bank Merrill Lynch heeft dit jaar tot nu toe een verlies van 11,7 miljard dollar geleden en wordt binnenkort definitief verkocht aan de Bank of America. Toch vindt topman John Thain dat hij recht heeft op een miljoenenbonus. Volgens Thain heeft hij, na zijn aantreden vorig jaar, de bank behoed voor groter onheil.
Thain, wil voor zijn werkzaamheden bij de bank dit jaar een bonus ontvangen van 10 miljoen dollar. Het bestuur heeft in de huidige economische omstandigheden echter geen trek om aan dat verzoek te voldoen, zo schrijft maandag de krant The Wall Street Journal.
Merrill Lynch is, in tegenstelling tot onder meer branchegenoot Lehman Brothers, niet omgevallen. Bovendien zijn door de verkoop aan Bank of America volgens Thain duizenden banen gespaard gebleven, aldus The Wall Street Journal.
mo.be - Gsm levert meer op dan olie in Nigeria
Het mobieltje heeft Nigeria pas laat bereikt, maar de gsm is er zo populair dat hij de oliesector al ver achter zich gelaten heeft. Bijna de helft van de Nigerianen beschikt nu over een mobiele telefoon, en de sector heeft al meer dan een miljoen jobs opgeleverd.
Daarmee heeft Nigeria op indrukwekkende wijze zijn achterstand ingehaald op telecomvlak. Nigeria is pas in 2001 gestart met mobiele netwerken, maar is inmiddels de grootste markt op het continent geworden, groter zelfs dan Zuid-Afrika.
De cijfers zijn indrukwekkend: “In minder dan zes jaar heeft de telecomsector vijftien miljard dollar aan buitenlandse investeringen aangetrokken. De sector is goed voor bijna 34 procent van het bruto binnenlands product (BBP)", zegt econoom Kunle Adebayo. Daarmee laat de telecomsector de olie-industrie ver achter zich, die amper 13 procent van het BBP uitmaakt.
Gegeerd object
De opmars van de gsm onder de 140 miljoen inwoners van Nigeria is des te verbazend omdat het land voor 2001 amper 867 000 telefoonabonnementen telde. In zeven jaar tijd is het aantal mensen met een telefoon gestegen tot 61 miljoen, goed voor 43 op 100 inwoners. In 93 procent daarvan gaat het om mobiele telefoons.
De late opmars van de gsm in Nigeria heeft volgens professor Akinwunmi Oladele vooral te maken met de weigering van de militaire bevelhebbers om de telecomsector te liberaliseren. In 1998 weigerde dictator Sani Abacha bijvoorbeeld om licenties toe te kennen aan private operatoren uit schrik voor een te grote en moeilijk te controleren vrijheid van meningsuiting. De honger van de Nigerianen naar de gegeerde gsm was zo groot, dat de lancering in 2001 een overrompeling was. In zes maanden tijd telde operator MTN al meer dan een miljoen abonnees, ondanks de aanvankelijk torenhoge prijzen. De komst van Globacom in 2003 zorgde voor dalende prijzen, waardoor de gegeerde mobiele telefoon voor meer Nigerianen bereikbaar werd.
Economische motor
De economische impact van de telecommunicatiesector is enorm. De sector geeft rechtstreeks werk aan meer dan een miljoen Nigerianen, maar creëert onrechtstreeks ook heel wat jobs. Bovendien is het succes van de telecommunicatie een zegen voor het zakenleven. “Ik spaar heel wat tijd uit en sta niet langer urenlang in de files”, zegt zakenman Affis Moruf. Emeka Okafor, lesgever in een privéschool in de hoofdstad, is dan weer erg blij met het frequente nieuws van zijn familie die op het platteland is achtergebleven, zonder dat hij de lange en dure reis naar huis moet ondernemen.
Het succesverhaal is ongetwijfeld nog niet ten einde. De Nigeriaanse telecomoperatoren voorzien tien miljoen nieuwe aansluitingen in de volgende vijf jaar. “Aan dit tempo zal de hele bevolking aangesloten zijn tegen 2020”, voorspelt Ernest Ndukwe, voorzitter van de NCC.
mo.be - Lage olieprijzen bedreigen alternatieve energiebronnen
De olieprijzen hebben zich vandaag (8 december) hersteld nadat de Opec zaterdag had aangekondigd dat het kartel volgende week een “verrassende” productiebeperking kan goedkeuren. Maar volgens sommige experts zal de vraag naar olie zeker tot de zomer 2009 ondermaats blijven, wat de prijzen laag kan houden. Dat brengt de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en energiezuinige motoren in gevaar.
De Europese referentiesoort Brent was vrijdag bij het sluiten van de markt in Londen nog amper 39,82 dollar per vat waard.  In New York ging een vat West Texas Intermediate (WTI), de Amerikaanse referentiesoort, voor 41,42 à 41,62 dollar van de hand. Dat waren de laagste prijzen die de afgelopen drie jaar zijn opgetekend. Vanmorgen was Brent wel alweer 42,25 dollar waard in Londen.
Maar de internationale groeivertraging zou de prijzen nog verder kunnen doen teruglopen. Volgens een studie van het Amerikaanse Merryl Lynch zullen de olieprijzen de komende zes maanden verder dalen alvorens te herstellen. Een prijsverval tot 25 dollar per vat behoort volgens de studie tot de mogelijkheden als China zwaar getroffen wordt door de crisis. De Wall Street Journal denkt ook dat de olieprijs tot ongeveer 30 dollar per vat kan terugvallen.
Slappe vraag
Evanan Romero, een Venezolaanse expert, wijst op de forse afkalving van de vraag, “met 7 procent in de VS en bijna 12 procent in Japan.” Het Internationaal Energie-Agentschap verwacht dat de gemiddelde vraag in 2008 zal uitkomen op 86,2 miljoen vaten per dag, 700.000 vaten minder dan wat de instelling nog in juli had geschat. De komende vijf jaar zal het dagelijkse verbruik volgens het agentschap toenemen met 1,2 miljoen vaten per jaar, in plaats van met de eerder verwachte 1,6 miljoen vaten per jaar. Volgens Romero zit een echt herstel van de vraag er pas voor 2010 in.
Dat is goed nieuws voor veel bedrijven en verbruikers, maar het kan de politieke wil fnuiken om werk te maken van energie-efficiëntie en alternatieven voor fossiele brandstoffen. “We weten niet wanneer de daling ophoudt, maar zeker is dat de meeste alternatieve brandstoffen en nieuwe technologieën die het energieverbruik terugdringen maar op de markt kunnen komen bij een WTI-prijs van 40 dollar of meer”, zegt Elie Habalián, een andere Venezolaanse expert. Ook de Wall Street Journal waarschuwde voor een verminderde ijver bij de ontwikkeling en de toepassing van zuinigere en minder vervuilende technologie.
De productiebeperkingen die de Opec, het kartel van olieproducerende landen, sinds november zegt door te voeren, konden het prijsverval tot hiertoe niet stoppen. Irak niet meegerekend zouden de Opec-landen nu per dag 27,3 miljoen vaten bovenhalen in plaats van de 28,8 miljoen vaten die ze eigenlijk onderling hebben afgesproken. Maar volgens sommige experts ligt de werkelijke hoeveelheid dichter bij de 30 miljoen vaten.
De voorzitter van de Opec, Chakib Khelil, verklaarde zaterdag dat het kartel op zijn bijeenkomst van 17 december in Algerije de markt kan “verrassen” met een drastische productiebeperking. Iran, een van de leden, heeft gepleit voor een beperking met 2 miljoen vaten per dag. De Opec hoopt dat ook niet-leden als Rusland, Mexico, Egypte en Oman hun productie zullen willen terugschroeven.
de Volkskrant - Vliegtuigen kunnen stukje afsnijden
Vliegtuigen hoeven niet langer om te vliegen door onhandige grenzen in het luchtruim, als het aan ministers van Verkeer van de 27 EU-landen ligt. De ministers stemmen dinsdag in met een voorstel om het Europese luchtruim logischer in te delen, meldden bronnen in Brussel maandag.
Nu is het luchtruim en de verkeersleiding veelal nog ingedeeld naar landsgrenzen. Functionele indeling scheelt zo'n 49 kilometer per vlucht: dat spaart tijd, vertragingen, geld en CO2. De vliegtijd van Amsterdam naar Milaan bijvoorbeeld is nu nog 23 procent langer dan nodig.
Het Europees Parlement stemt naar verwachting in januari in met het plan, dat in 2012 moet ingaan. Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk zijn al gesprekken begonnen over een logischer luchtruim, zo meldden ze deze zomer. Vorige maand kondigden ook Groot-Brittannië en Ierland een initiatief aan. Ook de Scandinavische landen overleggen over hun luchtruim.
Na het verbeterde Europese luchtruim moet ook de luchtverkeersleiding in Europa efficiënter worden. De EU-landen besloten daartoe in oktober een nieuwe generatie navigatie-apparatuur te laten ontwerpen voor grondradar en vliegtuigen. Maandag geven betrokken instanties in Brussel de aftrap voor dit zogeheten SESAR. Het bedenken van deze techniek gaat de EU circa twee miljard euro kosten. Doel is dat vliegtuigen in 2020 nog efficiënter vliegen.
DePers.nl - Nederland beste ontwikkelingsbeleid
Nederland voor het vierde jaar op rij het beste van 22 rijke landen in de bijdrage voor de ontwikkeling van arme landen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Center for Global Development dat maandag in Den Haag is gepresenteerd.
'Ontwikkelingshulp overschat'
Nederlands ontwikkelingsbeleid beste ter wereld 
Na Nederland volgen Zweden, Noorwegen, Denemarken en Ierland op de lijst. Voor het eerst is nu ook Zuid-Korea opgenomen. Het Aziatische land staat onderaan en verdringt daar nu Japan van de laatste plaats. Dat land stond jarenlang onderaan de lijst. De Verenigde Staten staan op de zeventiende plaats.
De denktank uit Washington kijkt niet alleen naar ontwikkelingsgeld, maar ook naar handel, investeringen, milieu, veiligheid, technologie en migratie. Met name op het punt van migratie, handel en milieu is er ook kritiek op Nederland.
Buitenlandse studenten moeten te veel collegegeld betalen, er komen weinig migranten uit ontwikkelingslanden binnen, de landbouwsubsidies en de invoerrechten op landbouwproducten zijn te hoog en Nederland stoot teveel broeikasgassen uit. Bovendien moet Nederland nog steeds de tweede fase uitvoeren van een verdrag tegen omkoping en er is kritiek op het verstrekken van met octrooien te vergelijken eigendomsrechten aan ontwikkelaars van datacompilaties opgebouwd met gegevens uit het publieke domein.
Maar directeur Nancy Birdsall van het Center for Global Development is wel te spreken over de Nederlandse ontwikkelingshulp. Die gaat voornamelijk naar arme landen die een redelijke mate van goed bestuur hebben en waar weinig corruptie is, zei zij maandag. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is blij met het rapport. ,,We zijn op de goede weg. Ik zal de resultaten gebruiken'', zei de minister die werkt aan de zogenoemde ,,modernisering'' van ontwikkelingshulp.
DePers.nl - Verhagen wil onderzoek diamanten Zimbabwe
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil dat de EU onderzoek doet naar mogelijkheden om de illegale winsten op de diamanthandel in Zimbabwe aan te pakken.
Verhagen zal dat maandag aan zijn collega's van andere EU-landen voorstellen, zei hij vlak voor aanvang van EU-beraad in Brussel. De regering van Zimbabwe zou zich flink verrijken door illegale diamanthandel. De Europese Unie zal vrijwel zeker ook meer functionarissen rond president Robert Mugabe een visumverbod opleggen.
Verhagen vindt dat de EU zo een sterk signaal moet afgeven dat Mugabe verkeerd bezig is. ,,Mensen worden gemarteld, een mensenrechtenactiviste is spoorloos verdwenen, de regering blokkeert hulp voor de hongerigen en cholera-patiënten'', somde Verhagen op.
EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei maandag dat de tijd is gekomen dat Mugabe aftreedt. Hij wil de politieke druk daarvoor fors opvoeren.
de Volkskrant - PvdA-top ruziet over Irak-onderzoek
PvdA-leider Wouter Bos zegt dat hij tijdens de kabinetsformatie wel degelijk geknokt heeft voor het door zijn partij verlangde Irak-onderzoek. Hij weerspreekt daarmee PvdA-coryfee Klaas de Vries, die dit weekeinde zei dat Bos de weigerachtige houding van het CDA ‘als een gegeven had aangenomen’.
Het meningsverschil is pikant, omdat De Vries als lid van de Eerste Kamer zinspeelt op een parlementair onderzoek naar de politieke steun die Nederland in 2003 verleende aan de Amerikaanse invasie in Irak. Formeel is de PvdA in de Eerste Kamer niet gebonden aan de afspraken die tijdens de kabinetsformatie gemaakt zijn.
In het VPRO-radioprogramma Argos noemde De Vries het zaterdag ‘een grote vergissing’ van de PvdA om zich neer te leggen bij het standpunt van CDA-leider Jan Peter Balkenende dat er geen onderzoek mag komen. Temeer omdat De Vries van ‘zeer goed geïnformeerde bronnen’ vernomen heeft dat Bos er geen halszaak van gemaakt had.
Bos betwist dat. Volgens een woordvoerder van de vicepremier was het ‘een van de grootste strijdpunten tijdens de kabinetsformatie’ van 2007. Eerder had Bos aan zijn teleurgestelde achterban geschreven: ‘We hebben het geprobeerd, maar het lukte niet.’ Belangrijker vond hij dat ‘door deel te nemen aan dit kabinet de PvdA kan garanderen dat het verlenen van politieke steun aan zo’n oorlog niet meer zal voorkomen’.
De Vries, oud-minister en voordien jarenlang lid van de Tweede Kamer, vindt het onverteerbaar dat het parlement in feite buitenspel is gezet. ‘De verantwoordingsplicht van de regering, de essentie van de democratie, kun je niet wegonderhandelen.’
Op dit moment is er geen meerderheid te vinden in de Eerste Kamer voor een eigen onderzoek. Daarin kan verandering komen als de regering binnenkort antwoordt op meer dan honderd vragen die De Vries en de linkse oppositie gesteld hebben over steun voor de Irak-oorlog. ‘Ik zit niet te wachten op een parlementaire enquête. Maar ik wil ook niet met vraagtekens blijven zitten. Onze vragen moeten adequaat beantwoord worden.’
Het is nog niet voorgekomen dat de Eerste Kamer een enquête instelt. In de Tweede Kamer sneuvelden voorstellen voor een Irak-onderzoek keer op keer. De voorstanders, waaronder de PvdA, stuitten steeds op de regering en een Kamermeerderheid. Daardoor doet zich volgens De Vries de onverkwikkelijke situatie voor dat Nederlandse parlementariërs minder weten dan collega’s uit de VS, Groot-Brittannië en andere landen uit de coalition of the willing – de alliantie in de oorlog tegen Irak – die wél onderzoek deden.
De opeenvolgende kabinetten-Balkenende hebben hun afwijzende houding gemotiveerd door de ‘eigen positie’ van Nederland te schetsen. Niet de veronderstelde aanwezigheid van massavernietigingswapens in het Irak van Saddam Hussein was voor de Nederlandse regering doorslaggevend, maar het feit dat de dictator VN-resoluties aan zijn laars lapte.
Elsevier.nl - Kamer eist: Albayrak, sluit pardonloket!
Officieel zouden illegalen in dit land sinds 1 januari 2008 geen aanspraak meer kunnen maken op het generaal pardon. Toch blijkt dat er nog steeds gemeenten zijn die pardonverzoeken in behandeling nemen. De Tweede Kamer eist nu dat Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie (PvdA) het loket sluit.
De Kamer reageert verontwaardigd op het bericht dat De Telegraaf gisteren publiceerde over het gedogen door de gemeenten.
Onbegrijpelijk
Ook regeringspartij CDA snapt niets van de gang van zaken rondom het pardon. De partij vindt het, samen met een meerderheid van de Kamer, onbegrijpelijk dat burgemeesters nog steeds illegalen kunnen aandragen voor het pardon. 'Dit is absurd,' zei CDA-Kamerlid Wim van de Camp in De Telegraaf.
'De hele intentie bij het generaal pardon was een gesloten regeling. Dit lijkt op een open einde. Dat is nooit de bedoeling geweest, ook niet van de coalitiepartners.' VVD-Kamerlid Henk Kamp heeft in de krant ook zijn onvrede geuit over de gang van zaken. 'Dit is een ernstige fout, we moeten zo snel mogelijk een einde maken aan de regeling.' Moedeloos
Sietse Fritsma, Kamerlid voor de PVV, noemde het generaal pardon 'een gebed zonder einde'. Volgens hem leidt het pardon tot meer mensen en meer kosten. 'Het is om moedeloos van te worden.'
Rita Verdonk, leider van Trots op Nederland, vindt dat burgermeesters hun eigen wetten maken. Volgens haar zouden een hoop burgemeesters niet mee hebben willen werken aan het terugsturen van illegalen naar hun land van herkomst. 'Dit is weer een volgend voorbeeld. Er moet een einddatum worden gesteld en die moet keihard worden gehandhaafd.'
NOS.nl - Pleidooi voor vastzetten veelpleger
Rechters moeten veelplegers harder straffen. Dat schrijft de Amsterdamse politiecommissaris Schönfeld in een opiniestuk in De Volkskrant. Na vijf of tien veroordelingen moeten rechters niet meer de prioriteit geven aan resocialisatie, vindt Schönfeld. Hij vindt dan alleen nog een straf op zijn plaats, om de maatschappij tegen nieuwe misdrijven te beschermen. Ook zouden de slachtoffers daarmee meer genoegdoening krijgen. In april hield de Flevolandse korpschef Wijbenga een vergelijkbaar pleidooi. De Raad van Hoofdcommissarissen laat zich er niet over uit.
nu.nl - Milieuorganisaties zwaar teleurgesteld in Bos
Nederlandse milieu- en hulporganisaties zijn zwaar teleurgesteld dat minister Wouter Bos van Financiën wegblijft van overleg met collega's in het kader van de klimaattop van de Verenigde Naties in het Poolse Poznan.
Nederland komt hiermee zijn belofte niet na om een leidende rol te spelen bij het opstellen van een financieel plan voor een nieuw klimaatverdrag, stellen zondag vijf organisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, IUCN en ICCO. Frankrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, en andere invloedrijke landen zoals Noorwegen zijn wel van plan op zulk politiek niveau het overleg bij te wonen dat maandag in Warschau plaatsheeft. VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon komt verder ook.
Cruciale Thema's
Voortgang op het gebied van financiering van klimaatmaatregelen is bepalend voor een aantal cruciale thema's in Poznan, zoals ontbossing, aanpassing aan klimaatverandering en de overdracht van (schone) technologie. Yvo de Boer van het VN-klimaatbureau UNFCCC, ook present in Warschau, riep Bos eerder op een actieve rol te spelen, aldus de organisaties.
Een woordvoerster van Bos zei in een reactie dat de minister niet in de gelegenheid is naar Polen te gaan doordat hij dinsdag in de Eerste Kamer bij een debat over topbeloningen moet zijn, en daags daarna in de Tweede Kamer. Het zwaartepunt van het overleg in Warschau ligt volgens haar op dinsdag.
Muurvast
Alle onderhandelingen in Poznan zitten volgens ingewijden momenteel "muurvast". De klimaattop eindigt vrijdag. De dag ervoor schuiven de milieuministers aan bij de onderhandelaars, onder wie voor Nederland Jacqueline Cramer. Zij lanceerde zondag plannen voor internationaal topberaad medio 2009 in Nederland over financiering van klimaatmaatregelen.
Dit initiatief wordt in kringen van milieu- en hulporganisaties bekritiseerd. "We hebben een jaar nodig tot de volgende top in Kopenhagen om afspraken te maken met alle landen. Dat wordt ongelooflijk moeilijk. Een half jaar is gewoon te kort."
rtl.nl - Milieuorganisaties kwaad op Bos
Nederlandse milieu- en hulporganisaties zijn 'zwaar teleurgesteld' in minister Bos van Financiën.
Greenpeace
Ze zijn kwaad omdat de minister niet naar de klimaattop van de VN in het Poolse Poznan gaat. Bos blijft in Nederland om dinsdag bij een debat over topbeloningen te zijn. Vijf organisaties, waaronder het Wereld Natuurfonds en Greenpeace, vinden dat niet kunnen.
Financiering
Bos zou volgens hen aanwezig moeten zijn om zijn zegje te doen over de financiering van klimaatmaatregelen. In Poznan wordt onder meer gepraat over ontbossing en schonere technologie.
Minister Cramer Voor Nederland is wel minister Cramer van Milieu aanwezig. Maar zij en haar collega's van Milieu gaan niet over de financiering van de klimaatmaatregelen.
NOS.nl - Plan voor apk brommers en scooters
Ook bromfietsen en scooters moeten ieder jaar worden gekeurd. Dat vindt de Europese vereniging van fabrikanten van gemotoriseerde tweewielers, ACEM, die aan een richtlijn voor zo'n apk werkt. Volgens een woordvoerder van de RAI, die het voorstel steunt, kan een keuring effectief zijn tegen het grote aantal brommers en scooters die opgevoerd, lawaaiig en slecht onderhouden zijn. De apk voor gemotoriseerde tweewielers moet volgens de ACEM voorlopig nog vrijwillig zijn;eigenaren hoeven er dus niet aan mee te doen. Als blijkt dat er weinig animo voor is, dan wil de ACEM wettelijke regels.
PAROOL - De Wallen - 'Grote schoonmaak' Wallen hot news in buitenland
De Wallen zijn wereldnieuws. De plannen voor een grote schoonmaak van de rosse buurt zijn in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. In veel Engelse, Duitse, Franse en Amerikaanse kranten wordt het einde van een toeristische trekpleister aangekondigd. Zelfs in India en Nieuw-Zeeland haalde Amsterdam de krant.
'Minder hoeren en hasj,' kopte de Duitse krant Kölnische Rundschau. De krant spreekt van een renovatie van een wijk die al eeuwen 'één van de afwisselendste en interessantste' van Europa is.
De rechtse Amerikaanse nieuwszender Fox News toont zich ingenomen met 'de schoonmaak' in Amsterdam. Fox is vooral te spreken over de aanpak van de criminaliteit die het gevolg is van prostitutie en drugsbezit, en stelt dat die zal leiden tot het einde van 'het verval in het Amsterdamse stadscentrum'.
Als extra service plaatste Fox overigens wel een serie foto's van schaarsgeklede hoeren op de site.
Engelse kranten zoals The Guardian voorspellen dat Amsterdam bij veel Britten binnenkort zal hebben afgedaan als één van de populairste bestemmingen voor vrijgezellenfeesten en stedentripjes. ''Engelse toeristen komen hier voor de drugs en de ramen,'' zegt iemand in de krant. ''Dit zal Amsterdam geld kosten.''
The Guardian spreekt zelfs van een cultuurstrijd. De krant meldt dat veel Nederlanders de tolerante opvattingen over prostitutie en drugs zat zijn. Op de website is een lijstje geplaatst met attracties waar toeristen zich nu op kunnen storten. Daarop staan bijvoorbeeld de Melkweg en het Van Gogh Museum.
De Amerikaanse nieuwszender MSNBC ziet ook een positief punt van de plannen en citeert wethouder Lodewijk Asscher met een knipoog. ''Voortaan hoef je je niet meer te schamen als je zegt dat je hier bent gekomen.''
PAROOL - Veel kritiek op Wallenplannen
Bijna alle politieke partijen hebben min of meer kritiek op het voornemen van het gemeentebestuur de helft van de ramen en de coffeeshops op de Wallen te sluiten. Alleen de PvdA plaatst geen kanttekeningen.
De kritiek loopt sterk uiteen. Het CDA vindt dat het college ook buiten het Wallengebied coffeeshops moet sluiten. Andere partijen gaat het voorstel van burgemeester Job Cohen en wethouder Lodewijk Asscher juist te ver.
Collegepartij GroenLinks zegt het 'niet zomaar goed te vinden' dat veel ramen in het Singelgebied moeten sluiten. ''Het betreft daar een ander soort prostitutie met een ander soort vrouwen,'' zegt fractievoorzitter Judith Sargentini. ''En hoeveel raamexploitanten blijven over? Een monopolie is niet goed. We moeten geen geld uitgeven om raamexploitanten die het een mooi moment vinden om met pensioen te gaan, straks net als Charles Geerts de gelegenheid te geven een mooi huis in Kenia te kopen.''
Ergerlijk
PvdA-raadslid Frank de Wolf vindt 'het geklaag' van GroenLinks 'langzamerhand ergerlijk'. ''Het is gelul dat het in het Singelgebied minder erg is. Dat is gebaseerd op een beeld van romantische prostitutie dat er nooit is geweest.''
Oppositiepartij VVD wijst op gevaren bij het sterk inperken van de raamprostitutie. ''Het risico bestaat dat de vrouwen die nu achter de ramen zitten, in de escort belanden, waar het toezicht tekortschiet, waardoor de problemen slechts zullen worden vergroot,'' zegt raadslid Marijn Ornstein.
CDA-fractieleider Maurice Limmen is juist enthousiast over de reductie van het aantal ramen. ''Dat is morele politiek en een trendbreuk van heb ik jou daar, die het internationale imago van Amsterdam zal beïnvloeden. Maar de berichten over het aantal coffeeshops zijn verwarrend. Ik begrijp niet dat het college buiten de Wallen coffeeshops wil handhaven, als je leest over de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld rond de Wallen. Houdt die vervlechting op buiten postcodegebied 1012? Dat lijkt me onwaarschijnlijk en het zou logisch zijn sluiting van alle coffeeshops na te streven.''
SP-raadslid Laurens Ivens bespeurt in het voorstel 'een vorm van planeconomie die doet denken aan de Sovjet Unie'. ''Het gaat mij te ver legale ondernemers weg te werken omdat ze een snackbar hebben en er iets hoogwaardigs voor in de plaats moet komen. Het college bepaalt dus: deze bonafide ondernemer wel, die niet. Dat is te ingrijpend en tast te zeer het kleinschalige karakter van de Wallen aan. We moeten van de Wallen niet een tweede PC Hooftstraat maken.''
GeenStijl - Amsterdam ten dode opgeschreven
En daar is de volgende die omvalt. Nu eens geen bank of autofabrikant, maar een stad: Amsterdam. Het nieuws dat 020 geen fuck meer aan is, heeft nu ook de Amerikaanse media bereikt. Associated Press pakt groot uit -zie ook FoxNews en MSNBC- met een verhaal over de ontmanteling van Amsterdam-Centrum as we know it. Het scenario wordt duidelijk; de Amerikanen die nog wel vakantiegeld hebben, boeken massaal hun tripje Europe om naar twee weken hoeren en snoeren in booming Brazilië. Want toeristen komen natuurlijk niet voor "hotels, restaurants, cultural organizations and boutiques in the city center." Welnee, die komen voor de felrealistische romantiek van raamhoeren, jonko's, paddo's, pr0n en dildo's. Natuurlijk is de strijd tegen vrouwenhandel juist, maar om daar een pracht van een reputatie mee plat te bombarderen is collateral damage die Amsterdam vervelend gaat opbreken. De stad was al failliet met dank aan de Noord-Zuidlijn, de provincie mist 100 miljoen met dank aan Ton Hooijmaijers, en de hardwerkende Nederlander laat Amsterdam voortaan ook links liggen nu parkeren naar vijf euri per uur gaat. Toedeledokie Mokum. Het was mooi je gekend te hebben. Gelukkig hebben we de beelden en de fotoos nog.
Elsevier.nl - Wilders op wereldtournee met Fitna
PVV-leider Geert Wilders maakt een internationale tour met zijn anti-Koranfilm Fitna. Hij laat de film onder meer zien in Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Wilders meldt dat maandag in dagblad Spits, zo bevestigde de PVV-voorman zondagavond zelf.
Gevaren
De zeventien minuten durende film kwam eind maart uit op internet. Wilders maakte de productie om de gevaren van de Koran en de islam te laten zien. Het doel van Wilders met Fitna is ‘allianties te sluiten voor vrijheid en tegen islamisering'. Wilders zegt op alle plaatsen die hij aandoet toespraken over deze onderwerpen te zullen houden. Vrijheid
Bekend was al dat Wilders volgend voorjaar ook in de Verenigde Staten is om de American Freedom Award in ontvangst te nemen. De American Freedom Alliance reikt de onderscheiding elk jaar uit aan een individu of organisatie die met moed en toewijding de vrijheid in de wereld verdedigt.
Elsevier.nl - Eén keer niezen in trein kan 150 mensen ziek maken (05-12-2008)
Met een enkele nies in een volgepropte bus of overvolle trein kan je in vijf minuten maximaal 150 medepassagiers een verkoudheid bezorgen.
Dat hebben Britse onderzoekers ontdekt. Mensen die naar hun werk reizen met het openbaar vervoer, hebben twee keer zoveel kans op het oplopen van een verkoudheid dan mensen die bijvoorbeeld vanuit huis werken.
100.000 druppels
Zonder gebruik van een zakdoek of tissue, worden er bij één keer niezen 100.000 met bacteriën gevulde druppels snot verspreid, die op stoeltjes, leuningen en handvatten terechtkomen. De druppels komen uit de neus met een snelheid van ongeveer 145 kilometer per uur.
98 procent
Uit het onderzoek bleek dat 98 procent van alle mensen die afgelopen winter regelmatig met de bus reisden en 96 procent met de trein, verkoudheden hadden opgelopen. Van de werknemers die voornamelijk vanuit huis werkten, werd 58 procent verkouden.