zondag 28-09-08 (overizht artikelen)

NOS.nl - Voorlopig akkoord reddingsplan VS
In Washington is ingestemd met een voorlopig akkoord over een nationaal reddingsplan voor de financiële crisis. Dat is bekendgemaakt door minister van Financiën Paulson en de leiders van de Democratische en Republikeinse Partij. In het overleg over de staatssteun van 700 miljard dollar zat tot gisteravond weinig beweging. Er was kritiek op de rol van de overheid en het gebrek aan toezicht op de uitvoering van het plan. Alle partijen zouden zich nu kunnen vinden in een bemiddelingsvoorstel van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De overeenkomst is nog niet ondertekend.
GeenStijl - Obama vs. McCain: links
Vannacht vond het eerste grote debat tussen Obama en Mccain plaats. Voor diegene die wel normaal in de kroeg stond, maar even wat meer wil weten dan wat het journaal je voorschotelt, hier paar relevante links naar videos, audios en poll. Uiteraard vindt het rechtse kamp dat McCain het uitstekend heeft gedaan, maar volgens de peilingen van CNN en Foxnews net na het debat is Obama de grote winnaar. CBS zegt zelfs dat 40 procent van de kijkers Obama de grote winnaar vindt, slechts 22 procent ziet John McCain als de pw0n3r van het debat. Obama staat in de algehele politieke peilingen trouwens ook nog steeds op winst. Check hier handige soundbites en bij Huffingtonpost staan nog meer versneden debatvideo's onder elkaar. Een volledige (audio)stream staat bij de NPR, de Amerikaanse NOS. GeenStijl- you decide!
mo.be - Amerikaanse overheid hindert oorlogsveteranen bij verkiezingen
Voor ongeveer 100.000 Amerikaanse oorlogsveteranen is het nog onzeker of ze bij de presidentsverkiezingen op 4 november hun stem kunnen uitbrengen. Veteranen die met handicaps en ernstige ziekten in overheidsinstellingen zijn opgenomen, kunnen zich alleen registreren met behulp van vrijwilligers. Organisaties die de veteranen willen helpen met het registratieproces, worden gehinderd door bureaucratische romplomp bij het Departement voor Veteranenzaken (VA). “We hebben nog maar een paar weken om kiezers te registreren, maar ze blijven bij het departement hindernissen opwerpen”, zegt Sharon Kufeldt, vice-voorzitter van Veterans for Peace. Op 12 september vroegen Kufeldt en andere activisten toestemming om veteranen in de VA-instelling in San Francisco te registreren. “Er werd ons te kennen gegeven dat dat pas kon na een procedure die twee weken ging duren”, zegt ze. Kufeldt probeert nu via de rechtbank af te dwingen dat de veteranen toegang krijgen tot registratiefaciliteiten. De meeste veteranen in VA-instellingen dienden in Irak en Afghanistan. Ongeldig Onder de huidige wetgeving is het zo dat de oude registratie van militairen ongeldig wordt als ze in een VA-instelling worden opgenomen. Een veteraan moet zich opnieuw registreren om te kunnen stemmen. In mei van dit jaar besloten de autoriteiten de mogelijkheid tot registratie in VA-instellingen af te schaffen. De Verenigde Staten tellen ruim 1.300 VA-instellingen in vijftig staten. Eerder deze maand nam het Departement voor Veteranenzaken gas terug, nadat wetgevers de zaak hadden aangekaart. Veteranen in instellingen kunnen nu hulp krijgen bij het stemmen, maar onduidelijk is wat dat precies inhoudt. “We zijn blij met de koerswijziging, maar hebben er weinig vertrouwen in dat daad bij woord gevoegd wordt”, zegt Paul Sullivan, uitvoerend directeur van Veterans for Common Sense in Washington. “Tot nu toe is er niets veranderd.” Afgelopen week stuurde Sullivan samen met leiders van vijf andere veteranenorganisaties een brief naar de Senaat. In die brief wordt aangedrongen op snelle aanname van de Veteran Voting Support Act, een wetsvoorstel van de Democratische senatoren Diane Feinstein en John Kerry. Die wet zou ervoor moeten zorgen dat veteranen niet gehinderd worden bij het uitbrengen van hun stem bij de verkiezingen op 4 november. Een soortgelijke wet werd op 17 september aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Ex-gedetineerden Naast de oorlogsveteranen, zijn er nog miljoenen Amerikanen die niet kunnen meedoen aan de verkiezingen omdat ze veroordeeld zijn geweest voor misdrijven. Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties constateerde in 2006 dat het onthouden van stemrecht aan veroordeelden die hun straf hebben uitgezeten of die voorwaardelijk vrij zijn, in strijd is met het internationale recht. De VS tellen zo’n vier miljoen van deze ex-veroordeelden.
NOS.nl - Topberaad in Brussel over Fortis
In Brussel is topberaad aan de gang over de toekomst van Fortis. Minister Bos van Financiën en president Wellink van de Nederlandsche Bank nemen deel, en ook president Trichet van de Europese Centrale Bank en eurocommissaris Kroes zijn in Brussel. Verder is sinds het begin van de avond het Belgische kabinet bijeen voor crisisberaad. Eerder vandaag kwam naar buiten dat het Belgische kabinet het spaargeld van Fortis-klanten voor 100% garandeert. Fortis is in zwaar weer beland na de koersval van de afgelopen week. Voor de beurzen in Europa morgen openen, wordt meer duidelijk over een reddingsplan.
NOS.nl - Oostenrijk kiest nieuw parlement
In Oostenrijk zijn vandaag vervroegde parlementsverkiezingen. Voor het eerst in de geschiedenis van Europa mogen ook 16- en 17-jarigen hun stem uitbrengen. Uit peilingen blijkt dat de socialisten of de christendemocraten het grootst worden. De rechtse partijen BZÖ van Jörg Haider en de FPÖ zouden gezamenlijk op ongeveer 25% van de stemmen mogen rekenen. Zij maken volgens analisten pas kans op deelname aan de regering als alle andere opties mislukken.
In juli stapten de christendemocraten uit de regering, nadat de socialisten hadden voorgesteld om een referendum te houden over elk groot EU-voorstel.
Elsevier.nl - Rechter behandelt toch aangiftes tegen Wilders
Het gerechtshof in Amsterdam gaat alsnog beoordelen of vervolging van Geert Wilders op basis van aangiftes van advocate en PvdA-politicus Els Lucas 'wenselijk is'. Dat heeft Lucas, die voor de PvdA kandidaat-raadslid was in Lelystad, zaterdag aan het ANP laten weten. Fitna Zij ontving zaterdag een brief van het hof, waaruit blijkt dat eventuele vervolging toch wordt bekeken. Lucas deed aangifte tegen Wilders naar aanleiding van een stuk in de Volkskrant van de PVV-voorman onder de noemer Genoeg is Genoeg, en naar aanleiding van passages in de film Fitna. Mein Kampf In dat stuk vergelijkt Wilders de Koran met Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. Het Openbaar Ministerie seponeerde eerder de aangiftes tegen Wilders. Advocate Lucas heeft vervolgens een klaagschrift ingediend op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering. Niet verplicht ‘Ik vond het heel belangrijk dat een onafhankelijke rechter hier toch naar keek,’ aldus Lucas. De mondelinge behandeling zal plaatsvinden ‘voor de kerst'. Wilders is hier ook voor uitgenodigd, stelt de advocate, maar niet verplicht te verschijnen.
Elsevier.nl - Groot protest in Utrecht tegen kraakverbod (27-09-08)
Honderden activisten uit het hele land hebben zaterdag in de binnenstad van Utrecht gedemonstreerd tegen het door de Tweede Kamer gewenste kraakverbod. Het protest richtte zich behalve tegen het kraakverbod ook tegen het verdwijnen van betaalbare huizen door stadsvernieuwing en de speculatie op de huizenmarkt. Geen ongeregeldheden De demonstratie eindigde rond 16.30 uur. Volgens de politie hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan. PVV, CDA, ChristenUnie en VVD willen een verbod op kraken invoeren. Krakers hangt dan een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot bijna drie jaar. Wetsvoorstel Intussen hebben de partijen hiervoor een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. Naast het kraakverbod moet de wet regelen dat gemeenten voortaan langdurig leegstaande panden kunnen gebruiken. Zij kunnen dan makkelijker over leegstaande panden beschikken door er bijvoorbeeld huurders in te zetten. Samen met de PvdA zien de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag niets in een kraakverbod. De steden pleiten in plaats van een verbod voor extra mogelijkheden om zelf leegstand aan te pakken, zoals financiële sancties tegen eigenaren.
Trouw - Alles moet mega (megastallen dierenindustrie)
Hoe sterk is een vooroordeel? We werden uitgenodigd om in Vredepeel, Noord-Limburg, een paar megastallen te bezoeken. De dag was georganiseerd door (ja, door wie?) Zo was ik op slag verliefd op mijn collega van het landbouwblad Stal en Akker. Ze hadden nog meer titels, zei ze, zoals Veldpost en Veen en Gewas. Maar die waren voor andere delen van het land. In de winter gaat de frequentie van hun verschijnen omhoog. Dan hebben de boeren meer tijd om te lezen. Ik onderdrukte romantische voorstellingen van lezende keuterboeren bij de kachel die ik met mijn collega zou interviewen en probeerde me weer op mijn vooroordeel te concentreren. De megastal. Is daar iets aardigs over te zeggen? Moeilijk. Zo’n megastal, dat is toch een gesloten, ammoniak en fijnstof uitstotende inrichting waar honderdduizenden dieren – kippen, varkens, koeien – onder dier-onterende omstandigheden worden vetgemest of uitgemolken voor de goedkoopst mogelijke menselijke consumptie? Ja dat is de visie van mensen zoals ik, die een koe of een varken herkennen aan de kleur van het gehakt in de schappen. Goed. Nu zouden we de dieren in complete staat kunnen zien, in drie megastallen, een voor koeien, een voor kippen en een voor varkens. De varkensboer liet echter weten toch geen bezoek te kunnen ontvangen en de kippenboer kon – om hygiënische redenen – uitsluitend de buitenkant van zijn stallen laten zien. Zagen er netjes uit, kijk maar naar de foto. Van de binnenkant had hij na even aandringen een zelfgemaakte dvd – met excuus voor de povere opnamekwaliteit. Maar dat was wel precies zoals je het interieur van zulke stallen kent, schimmig, grofkorrelig gefilmd door een geheime camera, met bleek uitziende hennen in stalen kooien. Uiteindelijk stonden we 1300 koeien te aaien, die gehuisvest waren in ligboxenstallen met open zijgevels (frisse lucht!) en die dagelijks drie keer een enorm 24-uurs-melkcarrousel in sloften om met 22 dieren tegelijk gemolken te worden. Hier hoorden we de boer zeggen dat koeien helemaal niet houden van buitenlopen in de zon of in de regen, de ligbox met matras is hun lust en hun leven, kijk maar eens hoeveel melk ze produceren. En ze worden via een chip in hun halsband 24 uur per dag in de gaten gehouden. Kom daar maar eens om in die kleine uitstervende gezinsbedrijven. Voor de landbouw is maar een toekomstweg mogelijk: alles moet mega. Aan de A 73 bij Grubbenvorst ligt die toekomst. Gepland is daar een megabedrijf met 1,2 miljoen kippen en 90.000 varkens en een eigen mest verwerkende bio-energiecentrale. Goed voor het milieu en er zijn minder diertransporten nodig. De collega van Stal en Akker keek me aan. Zei te blijven geloven in kleine gezinsbedrijven. Ik beschouwde het als een aanzoek. (lees de reacties op de site)
media-ombudsman.nl - Grotere informatie-behoefte botst met afnemend vertrouwen in de media
Net als bij de verkiezingen voor een nieuwe president in de Verenigde Staten speelt bij de onlangs gehouden Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer het begrip ‘vertrouwen’ een centrale rol. De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie - het vierde kabinet-Balkenende - slaagt er na anderhalf jaar regeren niet goed in kiezers te overtuigen van de juistheid van de koers die wordt gevaren. Hoewel de werkloosheid laag is, er veel wordt geїnvesteerd in de samenleving en de nationale begroting geen tekort maar een overschot vertoont, gelooft een groot deel van de kiezers blijkens peilingen niet dat het met Nederland de goede kant op gaat. Het vertrouwen ontbreekt. ... Een grote krant als The New York Times heeft zich een paar jaar terug bij haar lezers verontschuldigd voor het feit dat zij zich na de terroristische aanslagen van september 2001 teveel heeft laten meeslepen door het patriottisme dat in de periode erna georkestreerd werd opgevoerd. En dat patriottisme schiep vervolgens het klimaat waarin de Verenigde Staten en enkele bondgenoten besloten tot een eenzijdige en een, naar later is vastgesteld, ongerechtvaardigde aanval op het Irak van de verguisde dictator Saddam Hoessein. De nieuwsmedia verzaakten hun rol van kritische waarnemer en verzuimden vragen te stellen die toen gesteld hadden moeten worden. Het was moedig van The New York Times dat te erkennen, al kwam die erkenning zoveel later.
Het zelfreinigend vermogen van de journalistiek vergt evenwel meer dan een eenmalige erkenning van gemaakte fouten. De democratische rechtsstaat dient in onafhankelijke, kritische journalistiek zijn grootste bondgenoot te vinden, zoals vooraanstaande politici meer baat hebben bij geestverwanten die hen durven tegenspreken dan bij volgelingen die alles maar beamen. Vertrouwen en respect, die voor een ontspannen samenleving onontbeerlijk zijn, gedijen alleen als tegenspraak en alternatief bespreekbaar zijn. Die rol is bij uitstek weggelegd voor de media. ...
In Nederland zijn de verhoudingen, zelfs als er verkiezingen zijn, minder gespannen dan in de Verenigde Staten. Maar ook hier dreigen vergroving en versimpeling, ook hier worden valse tegenstellingen tussen ‘de’ bestuurselite en ‘de’ gewone mensen geschapen. En ook hier laten media zich verleiden tot loze rellerigheid. De media behoren met zelfbewustzijn hun zelfstandige positie te behouden en te verdedigen en niet afhankelijk te worden van een sfeer van opwinding die sommigen moedwillig creëren. Met feiten die kloppen, analyses die verhelderen en commentaren die hout snijden beschikken de media over alle instrumenten die nodig zijn om de geloofwaardigheid van hun informatie te staven.
Van het verloop van verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten kan de journalistiek in Nederland vooral leren hoe het niet moet. De vraag is welke lessen de Amerikaanse journalistiek trekt, op straffe van een verdere teloorgang van het vertrouwen van de burger.
Villamedia - ‘Meer geld voor actualiteiten’
Als er extra geld komt voor de Publieke Omroep, dan profiteren de actualiteitenprogramma’s daar zeker van. Dat zegt Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, in een debat voor De Journalist met de hoofdredacteuren van NOVA, Netwerk en EénVandaag. Hagoort reageerde in het debat op Carel Kuyl (NOVA) en Herman van Gelderen (Netwerk) die aangaven dat ze steeds minder te besteden hebben. Door de digitalisering is de productie weliswaar goedkoper geworden, maar de budgetten zijn veel harder gedaald, betoogden de hoofdredacteuren. Meer bij De Journalist.
Villamedia - Drie keer de Volkskrant, of toch niet?
De actualiteitenrubrieken maken ‘drie keer de Volkskrant’ zei topman Henk Hagoort van de NPO kort na zijn aantreden. Reden voor De Journalist om hem aan tafel te zetten met de hoofdredacteuren. Een gesprek over kluitjesvoetbal, vernieuwing, samenwerkende omroepen en ontzuiling. Zijn er teveel actualiteitenrubrieken? Hagoort: ‘Nee, wel het gevoel dat de hekjes die nu om die rubrieken staan, op de lange termijn misschien gaan knellen als je al deze problemen wilt oplossen. Maar ik heb mijn uitlatingen niet gedaan vanuit een behoefte om minder te investeren in journalistiek. Integendeel. Als er nieuw geld komt, dan mag er meer naartoe.’ Meer bij De Journalist.
Emerce - Kijkers UPC moeten zelf de weg vinden naar commercial
Na het testen van interactief adverteren via de rode knop wil UPC de mogelijkheden op dit vlak uitbreiden. In de nog op te richten VOD-zones kunnen kijkers zelf commercials of infomercials starten van het merk waarin zij geïnteresseerd zijn.
Voor de adverteerder is de lengte van de commercial in de video on demand-zone onbeperkt. De kijker gaat naar een speciale zone waar het betreffende filmpje wordt afgespeeld. UPC begint met een VOD Car Zone, een kanaal met enkel gesponsorde programma's en commercials over auto's, om dit concept uit te proberen. Of de kijker vrijwillig de gesponsorde content opzoekt zal de tijd moeten uitwijzen. Nieuw is ook de mogelijkheid voor adverteerders om aanklikbare banners in de elektronische televisiegids plaatsen die doorlinken naar de content van een bepaald merk. Rode knop UPC testte eerder twee typen van interactief adverteren. De I-ads, waarbij een interactieve laag bovenop de reclamespot de consument interactief bij het merk betrekt en de interactieve mogelijkheden rondom gesponsorde programma's waarbij een dialoog met de consument wordt gecreëerd. Dit laatste gebeurde onder meer bij het programma ‘Sterren dansen op het ijs'. Na een jaar testen met 25 ‘rode knop'-advertenties wil de organisatie hier een commerciële dienst van maken. UPC testte onder meer interactieve campagnes van Rabobank, Shell, Randstad en Amstel. De techniek is nu beschikbaar voor alle adverteerders. Interactieve campagnes Het kabelbedrijf noemt de interactieve advertenties een succes. "Dit succes voor de adverterende partijen lezen we af aan het aantal reacties of de informatie die is opgevraagd na het bekijken van de interactieve reclame. Het aantal kijkers dat meedoet aan een interactieve campagne, dat varieert per keer", aldus een woordvoerder van UPC. Uit de test bleek dat mensen die de rode knop indrukten meer dan drie minuten aan het desbetreffende merk besteedden. Hiervan liet eenderde van de kijkers zijn gegevens achter bij de adverteerder. Als voorbeeld wordt een grote shampoo producent van stal gehaald. "Deze producent gaf aan dat voor een dergelijke respons als ze hadden met de rode knop er een mailing verstuurd had moeten worden naar anderhalf miljoen huishoudens." Het shampoomerk, dat wil de woordvoerder in dit geval niet uit de doeken doen. L'Oreal wist nog elfduizend samples via de rode knop te verspreiden. Veertien miljoen streams UPC startte vorig jaar halverwege april als eerste kabelbedrijf in Nederland met video on demand voor digitale televisie. In de eerste helft van 2008 hebben digitale televisieklanten van UPC meer dan 14 miljoen VOD-streams opgevraagd. Veertig procent van deze kijkers gebruikt de interactieve televisietoepassing dagelijks. Dat betekent dat meer dan de helft, zestig procent de mogelijkheden nog moet ontdekken. De woordvoerder van UPC wijt dit aan de factor tijd: "De klant moet natuurlijk ook nog ervaring opdoen met VOD en zien wat het is. Ze moeten nog aan het principe wennen, het is relatief nieuw. Al verwacht ik wel de komende tijd een sterke stijging te zien." De VOD-bibliotheek van UPC bevat meer dan 400 films en een database met series, kinderprogramma's, documentaires en muziek. Eén van de meest succesvolle VOD-applicaties is ‘Programma Gemist' van de Publieke Omroep waarmee de kijker tot 10 dagen kan terugkijken.