zaterdag 06-09-08

nrc.nl - Medvedev: VS herbewapenen Georgië
De Verenigde Staten herbewapenen Georgië onder het mom van humanitaire hulp. Die beschuldiging uitte de Russische president Dmitri Medvedev zaterdag tijdens een bijeenkomst op het Kremlin in Moskou. Hij schertste dat de Verenigde Staten ,,een complete zeemacht'' inzetten om humanitaire hulp te bieden aan Georgië. Rusland is woedend over de aanwezigheid van de USS Mount Whitney in de haven van de Georgische havenstad Poti. Het vlaggenschip van de Amerikaanse Zesde Vloot ging vrijdag voor anker. Tijdens de inval van het Russische leger in Georgië vorige maand, bezetten militairen uit Rusland checkpoints in de omgeving van Poti. Volgens Moskou maken de soldaten deel uit van een vredesmissie, maar de regering in Georgië ziet hen als een bezettingsmacht.
DAG - Moskouse journaliste veroordeeld
Een journaliste van een kleine Moskouse krant is donderdag tot vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude en afpersing. Volgens haar advocaat is de journaliste, Ajgoel Machmoetova, in werkelijkheid veroordeeld omdat ze corruptie onder Moskouse gemeentebestuurders aan de kaak heeft gesteld. Machmoetova werkt voor een krant die verschijnt in het Moskouse stadsdeel Kzoeminki en is lid van de partij Rechtvaardig Rusland, die de regering steunt. De partij heeft het in een brief aan president Dmitri Medvedev voor de journaliste opgenomen, maar het Kremlin heeft niet in het openbaar op de brief gereageerd. Een woordvoerder van de partij zei dat acties als de veroordeling van Machmoetova twijfel doen rijzen over de persvrijheid in Rusland.
de Volkskrant - Zardari wint presidentsverkiezingen Pakistan
Asif Ali Zardari, de weduwnaar van de vorig jaar vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, wordt de nieuwe president van Pakistan. Een meerderheid van parlementariërs en afgevaardigden van de vier provincies van het land hebben zaterdag voor Zardari gekozen tijdens presidentsverkiezingen. De weduwnaar van de vorig jaar vermoorde politica Benazir Bhutto volgt Pervez Musharraf op. Zardari won 458 van de 702 stemmen, die werden uitgebracht door leden van het nationale parlement en door afgevaardigden van de vier provincies van Pakistan. In het nationale parlement behaalde hij 281 van de 426 uitgebrachte stemmen. Rivalen In een eerste reactie sprak Zardari's Pakistaanse Volkspartij van ‘een overwinning voor de democratie’. Zijn rivalen waren Mushahid Hussain, de leider van Musharrafs partij PML-Q, en voormalig opperrechter Saeed-uz-Zaman Siddiqui van de Pakistaanse Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif. De nieuwe president wacht echter een lastige klus. Pakistan kampt met grote problemen. De economie van het rond 170 miljoen inwoners tellende land draait slecht. De veiligheidssituatie in Pakistan baart internationaal de meeste zorgen. Het politiek instabiele land beschikt over kernwapens en wordt geplaagd door geweld van extremistische moslims. Gevechten Zaterdag was het opnieuw raak. Een zelfmoordaanslag in Peshawar en gevechten elders in de Noordwestelijke Grensprovincie, bij de grens met Afghanistan, eisten tientallen doden en nog veel meer gewonden. Tijdens de verkiezingsdag werd Pakistan ook nog opgeschrikt door een aardbeving, met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers te betreuren zijn.
DAG - Vier Iraanse feministes veroordeeld
Vier Iraanse feministes zijn deze week in Iran tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat ze via internet hebben gepleit voor gelijkberechtiging voor vrouwen. Dat hebben een onafhankelijke Iraanse krant en een feministische website gemeld. De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zei vrijdag dat uit de veroordelingen opnieuw blijkt dat het respect voor de mensenrechten in Iran afneemt. Een van de veroordeelde vrouwen is Parvin Ardalan, die in maart de Zweedse Olof Palmeprijs kreeg. Ze mocht van de Iraanse autoriteiten niet naar Zweden om de prijs in ontvangst te nemen. Ardalan kreeg de mensenrechtenprijs omdat ze erin geslaagd zou zijn de strijd voor gelijkberechtiging van vrouwen tot een centraal onderdeel van de strijd voor democratie in Iran te maken. In 2006 werd ze tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld omdat ze had deelgenomen aan een demonstratie voor vrouwenrechten in Teheran. Ze zou daarmee de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht.
Iraanse feministes hebben hun strijd voor gelijke rechten het laatste jaar opgevoerd. Ze eisen onder andere dat de echtscheidingsregels en het erfrecht worden veranderd, omdat die discriminerend zijn voor vrouwen. De regering pakt de actievoersters steeds harder aan. De andere veroordeelde vrouwen zijn Jaleh Javahiri, Mariam Hosseinkhah en Naheed Kashavarz.
rtl.nl - Chaotische verkiezingen Angola
"Een puinhoop," noemt de leider van de oppositie de parlementsverkiezingen in Angola. EU-waarnemers bevestigen dat. Mislukt Isaias Samakuva, de leider van de Angolese oppositiepartij UNITA, eist nieuwe verkiezingen. Bij de stembureaus ontstonden chaos en enorme vertragingen, en Samakuva noemt de verkiezingen 'mislukt'. Eerder al zeiden EU-waarnemers dat de organisatie een 'enorme ramp' was. Portugal De oppositiepartij UNITA moet het opnemen tegen de regeringspartij MPLA. Beide partijen ontstonden als verzetsbewegingen tegen de Portugese overheerser. Toen Angola in 1975 onafhankelijk werd, droeg Portugal de macht over aan de MPLA. Er ontstond een bloedige burgeroorlog, die bijna dertig jaar duurde. MPLA Sinds de onafhankelijkheid zijn er maar twee keer verkiezingen geweest in Angola. De laatste keer was tijdens een staakt-het-vuren in 1992, maar de toenmalige UNITA-leider Savimbi weigerde zijn nipte verlies te accepteren. Koude oorlog Tot 1992 had de UNITA in de strijd tegen de -marxistische- MPLA steun gehad van de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Maar met het einde van de Koude Oorlog, het einde van de apartheid in Zuid-Afrika en de onwil van Savimbi om vrede te sluiten, boog de publieke opinie om ten gunste van de MPLA. Executie Na de mislukte verkiezingen laaide de burgeroorlog weer in alle hevigheid op. Een strafcampagne van het regeringsleger tegen de UNITA mondde in 2002 uit in de executie van Savimbi en een abrupt einde van de oorlog. Dos Santos President José Eduardo dos Santos (66) heeft verkiezingen zes jaar voor zich uit weten te schuiven, met als excuus de oorlog en de schade aan de infrastructuur. Eerder had hij beloofd niet mee te doen aan de presidentsverkiezingen, maar daar heeft hij zich later niet meer over uitgelaten. Optimistisch Ondanks de chaos lijken de Angolezen optimistisch. Velen stonden al om vier uur 's ochtends in de rij te wachten tot de stembureaus open zouden gaan, en lieten zich niet uit het veld slaan door de vertragingen. Angola telt 8,3 miljoen kiesgerechtigden. Ruim 20% daarvan brengt zijn of haar stem uit in de hoofdstad Luanda.
NOS.nl - Protest na aankomst Gül in Armenië
In de Armeense hoofdstad Jerevan hebben duizenden mensen gedemonsteerd bij het bezoek van de Turkse president Gül. Hij is de eerste Turkse leider die Armenië bezoekt sinds het land in 1991 onafhankelijk werd. De betogers eisen dat Turkije de massamoord in 1915 op de Armeniërs erkent als genocide. Gül bezocht vanavond met zijn Armeense ambtgenoot het kwalificatieduel voor het WK voetbal Armenië-Turkije (0-2). Het bezoek dat de banden moet helpen normaliseren, is omschreven als voetbal- diplomatie. De twee landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen en de onderlinge grens is gesloten.
NOS.nl - Weer een Amerikaanse bank failliet
In de VS heeft de Silver State Bank zijn deuren moeten sluiten. Het is de elfde Amerikaanse bank die de dupe is van de kredietcrisis. De bank heeft 17 vestigingen in Arizona en Nevada. In de raad van bestuur van de Silver State Bank zat tot voor kort een zoon van presidentskandidaat John McCain. Andrew McCain legde zijn functie in juli neer.
de Volkskrant - Poolse justitie onderzoekt bestaan CIA-gevangenis
Het Pools Openbaar Ministerie onderzoekt de beschuldigingen dat er in Polen Al Qaida-verdachten zijn vastgehouden, verhoord en mishandeld in geheime gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dit heeft een adviseur van premier Donald Tusk vrijdag gezegd. Poolse media meldden vrijdag dat een geheime notitie van de Poolse geheime dienst het bestaan van een CIA-gevangenis in Polen heeft aangetoond. ‘Ik ben niet bekend met een dergelijke notitie en ik denk dat premier Donald Tusk dat ook niet is’, aldus een woordvoerder. De premier heeft echter de minister van Justitie om opheldering in de zaak gevraagd. Het Amerikaanse dagblad The Washington Post berichtte in 2005 als eerste over geheime CIA-gevangenissen in Polen en Roemenië. Beide landen hebben altijd ontkend dat er op hun grondgebied CIA-kampen hebben bestaan. De Amerikaanse president George Bush heeft wel het bestaan van geheime gevangenissen erkend. Maar hij noemde destijds geen landen en voegde eraan toe dat de gevangenen zijn overgebracht naar Guantánamo Bay en dat de complexen zijn gesloten. Vorig jaar werd een rapport van de Raad van Europa gepubliceerd waarin staat dat tussen 2003 en 2005 wel degelijk dergelijke detentiecentra bestonden op Pools en Roemeens grondgebied. De CIA-gevangenis in Polen zou destijds in een opleidingscentrum van de Poolse geheime dienst bij Stare Kiejkuty gesitueerd zijn geweest. In een ‘veiligheidszone’ in het zuidoosten van Roemenië was een vergelijkbaar detentiecentrum, aldus de Raad van Europa.
mo.be - Onderzoek naar bestaan van CIA-gevangenis in Polen
In Polen loopt momenteel een onderzoek naar het bestaan van een CIA-gevangenis op zijn grondgebied. De bewakers in die gevangenis zouden methodes gebruikt hebben die dicht aanleunen bij foltering, zei de topadviseur van de eerste minister. Poolse media berichtten deze week over een geheim document van de Poolse geheime dienst. Dat zou het bestaan van een CIA-basis in Polen bewijzen, aldus het persagentschap Reuters.
Het document dateert van enkele jaren terug, en werd geschreven na eerdere berichtgeving in de Washington Post over het bestaan van CIA-gevangenissen in Europa. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch duidde later in dat kader Polen en Roemenië aan als lokaties. Een anonieme bron die goede banden heeft met de Poolse geheime dienst bevestigde alvast aan Reuters dat er een goede samenwerking is geweest tussen de Poolse en de Amerikaanse geheime diensten. Betrokkenheid Het onderzoek zal ook klaarheid moeten brengen over de mogelijke betrokkenheid van de toenmalige Poolse regeringsleiders. Verondersteld wordt dat de gevangenis operationeel was tussen 2002 en 2005, onder het presidentschap van Aleksander Kwasniewski. De drie toenmalige en opeenvolgende premiers, de linkse Leszek Miller en Marek Belka, en de rechtse Kazimierz Marcinkiewicz ontkennen eveneens elke vorm van betrokkenheid. Ook de huidige Poolse Premier Donald Tusk ontkent ook maar iets van het bestaan van het document af te weten en draagt de minister van Justitie op om de zaak definitief uit te klaren. Vraag naar transparantie Een speciaal comité van het Europees Parlement bracht in februari 2007 al aan het licht dat veertien EU-lidstaten, waaronder Polen, duizenden verdachte VS-vluchten toestonden op hun grondgebied. In juni 2007 citeerde de New York Times een CIA-bron die zei dat de “belangrijkste” van hun “zwarte plaatsen” in de jaren na 11 september 2001 in Polen was, met name in Szymany, 160 kilometer ten noorden van Warschau. De Helsinki Stichting voor Mensenrechten vroeg toen al officiële opheldering over de hele zaak bij de Poolse regering, maar kreeg die nooit. De stichting eist vandaag eindelijk transparantie vanwege de Poolse regering. Intussen gaat het onderzoek verder in volledige geheimhouding.
de Volkskrant - Ministeries wisten al vanaf begin dat JSF minder profijtelijk zou zijn
Ambtenaren vonden 800 miljoen aan compensatieorders veel te hoog ingeschat. Maar die opvatting bleef wel intern. De ministeries van Economische Zaken en Defensie wisten vanaf het begin dat Nederlandse bedrijven veel minder zouden verdienen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) dan werd voorgespiegeld. De 800 miljoen dollar voor tegenorders waarmee de Tweede Kamer werd overgehaald mee te doen aan de ontwikkeling van het Amerikaanse toestel, was volgens ambtenaren zeker twee keer te hoog. Dat blijkt uit ambtelijke stukken die zijn geopenbaard op verzoek van het tv-programma Reporter.De stukken – inmiddels vrijgegeven op de website van Economische Zaken – laten zien hoe desastreus de onderhandelingen verliepen tussen het ministerie en JSF-producent Lockheed Martin. Toenmalig staatssecretaris Van Gennip haalde in 2003 alles uit de kast om de Amerikanen aan hun toegezegde ontwikkelingsorders van 800 miljoen te houden, maar haalde steeds bakzeil. Volgens haar ambtenaren was dat niet verwonderlijk. Het door de Amerikanen beloofde bedrag was namelijk veel te hoog en iedereen wist dat al lang, schreven ze in oktober 2003. ‘Nederland wist vanaf het begin dat 800 miljoen onhaalbaar is. Het is meer dan twee keer zo veel als onze eigen inschatting.’ Zelf rekende de ambtelijke top op dat moment met een compensatiebedrag van ongeveer 350 miljoen. Achteraf blijkt dat vrijwel te kloppen. Anno 2008 hebben Nederlandse bedrijven voor 332 miljoen dollar orders geboekt voor de ontwikkeling van de JSF. De onderhandelingen met de Amerikanen werden volgens de stukken gecompliceerd door de verschillende ontwikkelingsfases van het nieuwe toestel. In totaal zou Nederland voor 8,8 miljard aan orders kunnen binnenhalen, waarvan 800 miljoen in de ontwikkelingsfase, en 8 miljard tijdens de daarop volgende eerste en tweede productiefase. Volgens de Amerikaanse rekentruc werden de beloofde 800 miljoen gaandeweg 2003 echter ook uitgesmeerd over de eerste productiefase van het toestel, waar Nederlandse bedrijven aanvankelijk extra aan zouden verdienen. De manoeuvre leidde tot ‘algemene teleurstelling’ bij de ambtelijke top. ‘Politiek is de situatie wat betreft de JSF nog steeds explosief. Nederland is teleurgesteld en heeft dringend behoefte aan positieve signalen’, schreef men. Lockheed-topman Tom Burbage hield echter vast aan zijn rekenmethode, die sindsdien ook niet meer is veranderd. Nederlandse bedrijven krijgen bij de JSF geen echte compensatieorders, maar een voorkeursbehandeling zolang ze de beste producten leveren voor de gunstigste prijs. De totale toegezegde 8,8 miljard is nog lang niet in zicht. Eind vorig jaar was voor 700 miljoen dollar verkocht en voor 3 miljard aan ‘potentiële’ orders binnengehaald, uit te smeren over vijftien tot twintig jaar. Kamerleden van SP en D66 vroegen vrijdagochtend opheldering over de ambtelijke brieven. Volgens Alexander Pechtold (D66) bevatten die zelfs ‘brisant’ materiaal, met name over de nooit met de Tweede Kamer gedeelde voorkennis van de ambtelijke top over het overschatte bedrag van 800 miljoen.
de Volkskrant - Eerste Dag van slavernijverleden in Amsterdam
Voor het eerst vindt zaterdag in Amsterdam de Dag van het Slavernijverleden plaats. Aan de hand van debatten, lezingen en een stadswandeling krijgen bezoekers een beter beeld van de in 1863 afgeschafte Nederlandse slavenhandel. De dag is een gezamenlijk initiatief van het Historisch Nieuwsblad en het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis). De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kathleen Ferrier (VVD) en Joël Voordewind (ChristenUnie) zijn te gast tijdens een bijeenkomst in de Muiderkerk. In de ochtend kunnen bezoekers een stadswandeling maken langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden. ‘s Middags in de Muiderkerk komen vragen aan de orde als ‘wat was het aandeel van de Nederlanders in de Atlantische slavenhandel?’ en ‘waarom schafte Nederland de slavernij pas af in 1863?’. Ook is er een debat over de traumatische gevolgen van de slavernij.
Elsevier.nl - 'Ook moslimadvocaten moeten opstaan voor rechter'
Alle advocaten in ons land moeten zich houden aan de Nederlandse wet en opstaan wanneer rechters de zaal inkomen. Het maakt daarbij niet uit welk geloof een advocaat aanhangt. Dat heeft de algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, Willem Bekkers, zaterdag gezegd op Radio 1. Geloof Bekkers reageert hiermee op de onlangs beëdigde islamitische advocaat Mohammed Enait. Die wil wegens  zijn geloof niet opstaan voor de rechterlijke macht. Volgens zijn geloof zijn alle mensen gelijk en daarom kan hij niet voor andere mensen opstaan, stelde Enait. De rechtbank in Rotterdam gaf hem daarin gelijk. Nederlandse wetten Bekkers noemt dit een redenering die hij 'niet volgt'. 'De rechterlijke macht en de advocatuur hebben elkaar te respecteren,' zegt Bekkers. ' We zijn hier in Nederland, daar moeten Nederlandse wetten gelden.' Het gaat volgens de algemeen deken niet over de persoon voor wie je opstaat, maar over de autoriteit. Onafhankelijk college Bekkers denkt niet dat meer advocaten voortaan weigeren op te staan voor de rechters. De zaak-Enait kan volgens de deken voor een onafhankelijk college van rechters en advocaten komen wanneer er een klacht in de beroepsgroep ontstaat over Enait. Het college beslist dan of de klacht gegrond is. Moslimfundamentalist Enait kreeg twee jaar geleden landelijke bekendheid toen hij stennis maakte om een baan bij de Sociale Dienst. Die was hem geweigerd omdat Enait vrouwen geen handen wil schudden. Het bezwaar van Enait daartegen werd vorige maand afgewezen door de Rotterdamse rechtbank. Ook won de moslimextremist in 2006 de hoofdprijs in een essaywedstrijd van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijke bureau van de Partij van de Arbeid.
Elsevier.nl - 'Beledigen hulpverleners is onderdeel Marokkaanse cultuur'
PvdA-Stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaart Ahmed Marcouch vindt dat de Marokkaanse jongeren, die hulpverleners beledigen 'streng moeten worden gestraft'. Marcouch zei vrijdagavond in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink, dat het bedreigen en beledigen van politie-agenten en brandweer in Marokko 'vaker voorkomt'. Cultuur Interviewer Andries Knevel legde hem voor dat het gaat om jongens die in Nederland zijn geboren. 'Ja,' antwoordde Marcouch, 'maar dat zit in hun cultuur.' In Marokko is het 'agressiviteit over en weer' volgens de stadsdeelvoorzitter. 'Mensen gaan daar bijvoorbeeld ook niet aan de kant als er een ambulance aankomt.' Oproep In De Telegraaf van zaterdag doet Marcouch een oproep aan de Marokkanen. 'We moeten ons in Nederland solidair verklaren met onze hulpverleners en bij wijze van spreken de komende dagen onze duim opsteken als we ze aan het werk zien.' 'We moeten van onze cultuur af dat hulpverleners dit gedrag accepteren. Hulpverleners moeten juist gerespecteerd en gewaardeerd worden. Ook justitie moet afstand nemen van deze cultuur van incasseren,' aldus de stadsdeelvoorzitter. 'Binnen onze gemeenschap moet hierover weer een stevig debat worden gevoerd, want dit gedrag is ontoelaatbaar en niet geciviliseerd,' vervolgt hij. Praten De redenen dat jonge Marokkanen de hulpverleners beledigen, zal Marcouch 'worst zijn, want je blijft van mensen af'. Naast de 'hogere straffen', vindt Marcouch dat de samenleving openlijk over dergelijke problematiek moet spreken. Hij erkende dat dit al jaren gebeurt, maar vindt het nog onvoldoende. Het ambulancepersoneel is de beledigingen helemaal beu en eist actie tegen het toenemend geweld.
Trouw - Weblog Van Dijk (SP) / Vrijheid van onderwijs
Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid SP: Artikel 23 van de Grondwet staat voor de vrijheid van onderwijs. Ouders hebben het recht om een bijzondere school te stichten en financiering te krijgen. Om die reden is nog steeds tweederde van de scholen bijzonder, voornamelijk katholiek of protestants. Het Artikel is de uitkomst van de schoolstrijd in 1917, toen het bijzonder onderwijs werd uitgeruild tegenover het algemeen kiesrecht. Tijdens de verzuiling (1917-1967) stond het bijzonder onderwijs nauwelijks ter discussie. Iedere zuil had zijn eigen school. Met de ontzuiling begon een proces van ontkerkelijking, wat ook terugkeerde in het onderwijs. Veel bijzondere scholen ‘verwaterden’ qua leerlingen. Bijzondere scholen moesten wel ‘andersoortige’ leerlingen aannemen, anders zouden ze leeglopen. Tegenwoordig zijn veel bijzondere scholen - met name in de grote steden - vooral in naam bijzonder. Tegelijk zijn er ook nog steeds scholen die vasthouden aan hun eigen grondslag met hun eigen leerlingen. Als ouders die grondslag niet onderschrijven, mag de school hun kind zelfs weigeren. De vrijheid van onderwijs geeft ouders ook het recht om godsdienstlessen op openbare scholen aan te vragen. Dit is waar Ahmed Marcouch op zinspeelde toen hij voorstelde om Koranlessen op scholen te promoten, vanwege negatieve berichten rondom Koranscholen waar kinderen in het weekend heen gaan. Het zou volgens Marcouch ook bijdragen aan de integratie: islamitische kinderen zouden meer in aanraking komen met andere kinderen en wellicht minder snel naar een Koranschool gaan. Los van de vraag of dit voorstel zou werken - het is twijfelachtig of de behoefte aan Koranscholen erdoor zou afnemen - is het plan ook eenzijdig. Wie consequent is, zou dit voorstel ook andersom moeten doen. Dat wil zeggen: niet-religieuze ouders zouden evengoed het recht moeten krijgen om niet-religieus onderwijs (bijvoorbeeld ‘les in humanisme’) op bijzondere scholen aan te vragen. Ook dat zou de integratie kunnen bevorderen, maar dat heeft Marcouch niet gezegd en het is wettelijk ook niet mogelijk. Godsdienst op openbare scholen, les in humanisme op bijzondere scholen: het wordt er niet overzichtelijker op. In 1917 was het bijzonder onderwijs de uitkomst van een strijd die breed leefde in de samenleving. In de huidige tijd is het legitiem om een aantal vragen te stellen: is Artikel 23 nog van deze tijd? Hoe kijken we aan tegen het feit dat orthodoxe scholen (reformatorische scholen, maar ook islamitische scholen) maar één groep leerlingen opnemen? Krijgt minister Plasterk het echt voor elkaar dat deze scholen geen homoseksuele leraren mogen weigeren? Is het niet beter om te pleiten voor ‘algemene scholen’, waar alle kinderen welkom zijn? Waar aandacht wordt besteed aan álle geestelijke stromingen, zonder één stroming te bevoordelen? Het zal er misschien niet snel van komen, zolang confessionele partijen een stevige machtsbasis hebben. Dat neemt niet weg dat we altijd discussie moeten kunnen voeren over de legitimiteit van wetten die lang geleden zijn bedacht. (lees de reacties op de site)
Trouw - De pr-show van Veerman (Deltacommissie)
Het rapport van de tweede Deltacommissie van oud-minister Cees Veerman is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dat is niet mis. Wetenschappelijke inzichten. Wie durft de commissie dan nog tegen te spreken? De wetenschap moet het advies van Veerman voor een voor het wassende water, veilig Nederland, het aureool van onaantastbaarheid en onfeilbaarheid geven. We spreekt nu de wetenschap tegen? De politiek in ieder geval niet. Afgelopen woensdag leek het niet tegenspreken van een staatscommissie, verheven tot hoogte politieke mores. Partijen, staatssecretaris en premier deden om beurten hun best te laten zien hoezeer zij het met orakel Veerman eens waren. Alleen de VVD deed een poging haar kritische, liberale kant te laten zien. Uiteraard niet door de noodzaak van het uitvoeren van Veerman’s aanbevelingen te betwisten, maar -hoe typerend- over hoe de centen daarvoor bij elkaar gesprokkeld moeten worden. De commissie wil daarvoor een deel lenen en daarmee wordt de last bij volgende generaties gelegd. Dat de dijken ook omhoog gaan in volgende generaties liet VVD-Kamerlid Neppérus maar even buiten beschouwing. Was er eindelijk een kritische noot, viel die weer niet serieus te nemen. En zo werd de presentatie van het advies van de commissie-Veerman voor iemand die de politiek serieus wil nemen, een zwarte dag. Zoveel eensgezindheid en zo weinig politieke distantie maakt een mens wantrouwend. Het rapport mag indringend zijn, het mag ook terecht de vinger leggen bij voor Nederland indringende gevolgen van klimaatverandering, maar dat er maar één antwoord mogelijk is en één uitwerkingsrichting, dat zou even uniek zijn als het jaar waarin Pasen en Pinksteren op één en dezelfde dag vallen. De presentatie van het rapport-Veerman was één grote mediashow, Veerman had een geoliede pr-machine gevonden. Water schijnt ons te verenigen.. Vreselijke clichés worden op zo’n moment met een lichte trilling in de stem gedebiteerd, we worstelen en we komen boven. Waarom Veerman en de zijnen voor deze mediashow kozen is eveneens een raadsel. Waarom zoveel machtsvertoon om politici op voorhand de mogelijkheid tot twijfel te ontnemen? Is het de taak van een staatscommissie om een advies met zoveel getamboereer te presenteren dat in één klap een heel volk ter plekke bekeerd wordt? Het filmpje, dat samensteller Hans Emans maakte ter inleiding van de presentatie van een rapport, was minder onheilspellend dan de film die hij maakte over de Schipholbrand. Met die film werd de toon rond het rapport van Pieter van Vollenhoven over de brand in het cellencomplex op Schiphol gezet. Dat Veerman dezelfde vorm en dezelfde maker hanteerde, met een wat rustiger toon, doet toch vermoeden dat hij een zelfde effect beoogde. Zou het rapport van de commissie-Veerman een nuchterder ontvangst gekregen hebben, als de presentatie wat neutraler had plaatsgevonden? De vraag is niet te beantwoorden. Rijzing van de zeespiegel, meer water dat via de Nederlandse delta naar zee wordt afgevoerd, verzilting van het grondwater.. Het zijn stuk voor stuk trends, waarover weinig maatschappelijke twijfel is. Alleen bij Wilders’ PVV worden de klimaatverandering en dus de gevolgen voor Nederland botweg ontkend. Wat Veerman in ieder geval bereikt heeft is dat het onderwerp nu gedepolitiseerd is. Dat dus ook gezonde tegenspraak achterwege blijft. Dat kan niet de bedoeling zijn nu Nederland op zoek moet naar de beste antwoorden op de gevaren die we mogelijk de komende honderd jaar het hoofd moeten bieden. (lees de reacties op de site)
nu.nl - Nieuwste film Michael Moore gratis online
Oscarwinnend regisseur Michael Moore biedt zijn nieuwste film 'Slacker Uprising' aan als gratis download later deze maand. De film, het vervolg van zijn laatste film 'Sicko', markeert Moore's 20e verjaardag als filmmaker en zal vanaf 23 september drie weken gratis beschikbaar zijn, meldt Uncut magazine. In 'Slacker Uprising' zie je hoe Michael Moore in 2004 tijdens de presidentsverkiezingen door de VS is gereisd om mensen over te halen om te gaan stemmen. Oscar Eerdere films van Moore zijn 'Bowling For Columbine' uit 2002 waarvoor hij een Oscar voor beste documentaire kreeg en 'Fahrenheit 9/11'.
nu.nl - Europarlement wil nieuwe normen voor straling
De Europese limieten voor elektromagnetische straling door gsm's, bluetooth, wifi en andere zaken moeten nodig worden bijgesteld, stelde het Europees Parlement donderdag in een rapport. De normen dateren uit 1999. Ze zijn inmiddels achterhaald door nieuwe technologieën zoals krachtig draadloos internet, aldus het rapport van het Belgische Europarlementslid Frédérique Ries. Het parlement wil de normen dringend herzien. "Anders riskeren we dat consumenten onnodige gevaren lopen", zei Ries. "Een groeiend aantal studies toont dat herhaalde blootstelling aan elektromagnetische stralen kan leiden tot gevaar vooor kanker, Alzheimer, slaap- en psychologische problemen." België, Italië en Oostenrijk hebben inmiddels strengere normen dan de EU-limieten, aldus het Europarlementslid.
GeenStijl - Herfkens blijft vangen bij VN
Weet u het nog. De voormalig PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking, Eveline Herfkens kreeg geen straf voor haar VN-huursubsidiefraude, maar een promotie. Ze mag Nederland tot in lengte van dagen blijven vertegenwoordigen bij de VN, ook al zit helemaal niemand daar op te wachten. Mevrouw de 'Executive Coordinator for the Millennium Campaign' zou een jaar lang voor 1 dollar bij de VN te New York blijven werken. Dat betekent lekker reizen en chillen in haar bosvilla. Maar zoals we al schreven doet Eveline het helemaal niet voor 1 dollar. In de praktijk krijgt ze een riant salaris en dito levensstijl. Dat is gewoon een kwestie van declareren, zoals elke andere VN-werknemer kan doen. "Als Herfkens voor haar werk langer dan negen uur in een vliegtuig moet zitten, mag ze businessclass reizen, en voor elke dag in het buitenland krijgt ze ook gewoon de dagvergoeding van 500 dollar per dag." We hebben zo'n vermoeden dat Eveline het komende jaar zo'n 357 dagen in het buitenland zit. Pik in, het is alweer bijna winter...