zaterdag 02-08-08

DePers.nl - 'VS beschermde Karadzic'
De Verenigde Staten beschermden Radovan Karadzic totdat de de inlichtingendienst CIA erachter kwam dat de ex-president van Republika Srpska zich niet hield aan een deal met de Amerikanen. Dit stelt de Servische krant Blic zaterdag op gezag van een anonieme bron bij de Amerikaanse geheime diensten. Die bevestigt de stelling van Karadzic dat de VS hadden beloofd dat hij ongemoeid zou blijven als hij zich uit het openbare leven terugtrekt. Aan de Amerikaanse bescherming kwam een einde toen de CIA door een afgeluisterd telefoontje erachter kwam dat Karadzic zich bemoeide met de Bosnische verkiezingscampagne in 2000, aldus de bron. ,,Ik weet niet zeker of er een geschreven document was dat dit bevestigt, maar ik heb Holbrookes bekentenis van mondelinge garanties die aan Karadzic zijn gegeven van het hoogste niveau van de VS'', aldus de bron bij de Amerikaanse geheime dienst. De Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke slaagde er in 1996 in de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Karadzic over te halen om af te treden als president van de Bosnisch-Servische Republika Srpska. Holbrooke heeft echter de afgelopen jaren herhaaldelijk ontkend dat er een deal zou zijn dat Karadzic niet zou worden vervolgd door het Joegoslavië-Tribunaal. In 2000 kwam de CIA erachter dat Karadzic persoonlijk vergaderingen bleef voorzitten van zijn zogenaamde Servische Democratische Partij (SDS). ,,In Amerika werden ze stapelgek toen zij beseften dat Karadzic ze voor de gek hield'', aldus de bron.
nrc.nl - Aanklacht fraude tegen Citigroup
Citigroup zou in het verleden „herhaaldelijk en voortdurend fraude hebben gepleegd” door klanten voor te spiegelen dat investeringen in een bepaald financieel instrument veilig waren, terwijl ze eerder dit jaar opeens onverkoopbaar bleken. De Zwitserse bank UBS is in deze kwestie reeds aangeklaagd en ook naar andere banken lopen onderzoeken. Het draait om de markt voor zogeheten auction rate securities (‘veilingobligaties’, waarvan de rente regelmatig via openbare veilingen opnieuw wordt vastgesteld). De markt in deze typisch Amerikaanse instrumenten had ooit een waarde van 330 miljard dollar, maar de handel is in februari van dit jaar volledig ingestort. Ondanks beloftes van handelaren bleek de markt niet zo liquide te zijn als eerder voorgespiegeld. In de vorige week ingediende aanklacht tegen UBS stelt het OM dat de bank de obligaties aan klanten verkocht „juist om het eigen risico te verminderen”. Daarbij zouden ook topmensen van de bank veilingobligaties in eigen bezit ter waarde van 21 miljoen dollar hebben verkocht. Citigroup kan de strafrechtelijke vervolging voorkomen als het onder meer instemt met het terugkopen van de obligaties van investeerders tegen de nominale waarde, met het vergoeden van hun schade en met het betalen van een forse boete. Citigroup heeft nog geen commentaar gegeven op de aankondiging van Cuomo. Er loopt ook een onderzoek naar deze zaak door de beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission. Banken die onderworpen worden aan onderzoek zijn onder meer Bank of America, Merrill Lynch & Co en Wachovia.
NOS.nl - Klein lek in kernonderzeeer VS
Een kernonderzeeër van de Amerikaanse marine heeft mogelijk enkele maanden minieme hoeveelheden radio-actief water gelekt. Een woordvoerder van de marine heeft dat gezegd. Bij een controle in juli werd ontdekt dat een klep van de onderzeeër Houston niet goed sloot. Mogelijk is dat al sinds maart het geval. De Houston is in die tijd op Guam, Hawaii en in Japan geweest. De VS zegt dat maar heel weinig radio- actief materiaal kan zijn vrijgekomen. Het zou gaan om minder dan een halve micro-curie, minder dan er zit in een zak met kunstmest. (kunstmest)
nrc.nl - VS helpt kernenergie ontwikkelen in India
Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen heeft vandaag goedkeuring verleend aan het nucleaire akkoord tussen de Verenigde Staten en India. De voltallige 35-koppige raad van gouverneurs steunde het plan, dat volgens voorzitter Mohamed ElBaradei bijdraagt aan nucleaire ontwapening. Drie jaar geleden kwamen de Amerikaanse president George W. Bush en de Indiase premier Manmohan Singh overeen dat de VS nucleaire technologie en brandstof voor kerncentrales gaat leveren aan India, dat een groeiend energietekort wil bestrijden met kernenergie. Het akkoord is controversieel omdat India een kernmacht is en op gespannen voet staat met buurland Pakistan, terwijl het weigert het Non-Proliferatieverdrag te ondertekenen. Vorige week overwon Singh een regeringscrisis die ontstaan was wegens het akkoord. Het IAEA heeft nu ingestemd met de inspectie van veertien Indiase nucleaire reactoren door de Verenigde Naties. India weigert zijn militaire nucleaire installaties open te stellen voor controle. Critici van het akkoord vrezen dat India door de ambigue formulering van de afspraken met het IAEA de toegang tot de opengestelde reactoren alsnog kan beperken. ElBaradei ziet het akkoord als een methode om India via een omweg alsnog binnen de non-proliferatiegemeenschap te halen. Volgens hem zijn de afspraken „goed voor India en goed voor de wereld.” Hij sprak van „een zeer grote stap voorwaarts naar het begin van civiele nucleaire samenwerking met India terwijl ook het non-proliferatiebeleid van de wereld versterkt wordt”. Het hoofd van de Indiase Atoonenergiecommissie, Anil Kakodkar, zei te hopen dat de wereld India „een schone, onvoorwaardelijke vrijstelling” verleent. Hoewel alle landen instemden met het akkoord, waren er ook kritische geluiden. Oostenrijk vroeg om een wettelijk bindende lijst van te inspecteren installaties. Naar verluidt hebben ook Ierland en Zwitserland zorgen over het akkoord. Iran, dat onder grote internationale druk staat omdat het land verdacht wordt van de ontwikkeling van een kernwapen, is geen lid van het agentschap maar had spreektijd aangevraagd. Teheran vreest dat de „Amerikaanse dubbele standaard” een precedent gaat vormen voor Israëlische „clandestiene wapenactiviteiten”. Iran heeft het Non-Proliferatieverdrag wel ondertekend, Israël niet. De kernmachten India en Pakistan hebben sinds hun ontstaan in 1947 drie oorlogen gevoerd. Islamabad zegt dat de instemming van het IAEA „de kansen op een nucleaire wapenwedloop op het subcontinent dreigt te vergroten”. India en Pakistan voeren sinds vier jaar voorzichtige vredesbesprekingen over Kashmir, maar die hebben nog niets opgeleverd. Gisteren zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Menon dat recente aanslagen in India, en een zelfmoordaanslag op de Indiase ambassade in Kabul in juni, het vredesproces hebben geschaad. Vandaag ontmoeten Singh en de Pakistaanse premier Gilani elkaar in Colombo.
rtl.nl - Obama toch voor olieboringen Alaska
Barack Obama heeft een verrassende U-bocht gemaakt op het gebied van olieboringen bij Alaska. Boringen verboden De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten is toch vóór het omstreden plan. Alaska is een erkend natuurgebied, en boringen zijn nu verboden. Door de hoge olieprijs en de afhankelijkheid van buitenlandse olie, wordt er toch op aangedrongen. Met name de Republikeinse tegenstrever van Obama, John McCain, is voor. Milieubewust Obama maakte de boringen tot nu toe belachelijk. Het zou te weinig olie opleveren en energiebesparing zou veel effectiever zijn. Obama is nu dus voor, als het boren maar milieubewust gaat. Impasse doorbreken In een interview met een krant zei Obama dat hij nu voor is, om de impasse in het debat te doorbreken. Hij kondigde aan een nieuw plan voor olieboringen van senatoren van de Democratische en Republikeinse partij te steunen.
NOS.nl - Braziliaans fonds voor regenwoud
De Braziliaanse president Lula heeft een fonds opgericht voor de bescherming van het regenwoud. Dat wordt bedreigd door houtkap en door het platbranden van stukken oerwoud voor landbouwgrond. De broeikasgassen die daarbij vrijkomen dragen bij aan de klimaatverandering. Lula hoopt dat veel landen geld doneren aan het fonds. Zo moet het vernietigen van bos worden tegengegaan. Verder moet het fonds wetenschappelijk onderzoek in het Amazonegebied stimuleren. Greenpeace zegt dat het de eerste keer is dat Brazilië een verband legt tussen klimaatverandering en het verdwijnen van tropisch regenwoud.
PAROOL - Nuon stapt in schonere energie
Energiebedrijf Nuon heeft een investeringsfonds van veertig miljoen euro opgezet. Dit geld gaat naar jonge bedrijven die zich bezighouden met schone energie. Dit geld gaat naar jonge bedrijven die zich bezighouden met schone energie.
Het fonds, Yellow & Blue, komt lost te staan van Nuon en gaat onder andere investeren in bedrijven die zich richten op nieuwe energiebronnen, biobrandstof, waterstof en terugdringing van CO2-uitstoot. Albert Fischer, directeur van Yellow & Blue, noemt als mogelijke investering een bedrijf dat biobrandstof ontwikkelt uit agrarisch afval in plaats van uit grondstof voor voedsel. Hiermee wordt voorkomen dat de voedselcrisis verergert. Schone energie is een snelgroeiende, maar ook riskante markt, zegt Fischer. Zijn fonds zal zoveel mogelijk samenwerken met andere investeerders, om meer geld bijeen te krijgen en het risico te spreiden. Yellow & Blue wil 35 procent van de investeringen in Nederland doen. Fischer verwacht voldoende talentvolle bedrijven te vinden. ''Nederland heeft een grote traditie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling,'' zegt hij. ''De Technische Universiteit Delft en de Universiteit Utrecht doen veel onderzoek. En uit Shell, ECN, DSM en Akzo Nobel kunnen ook nieuwe, interessante bedrijven ontstaan. En wij sluiten de uitvinder thuis ook niet uit.'' Wereldwijd gaat er al veel geld om in de markt van schone energie. In 2007 staken financiers ruim 95 miljard euro in deze sector, zestig procent meer dan een jaar eerder. In Nederland moet deze markt nog loskomen, zegt Fischer. ''Er zijn wel investeringsfondsen, maar Nederlandse partijen lopen meestal niet voorop bij de financiering van jonge, risicovolle bedrijven.'' De rendementen die het fonds maakt, gaan naar de aandeelhouders, waarvan Nuon tot nu toe de enige is. Yellow & Blue kan zijn investeringen te gelde maken door zijn bedrijven te verkopen of naar de beurs te brengen. Fischer acht een beursgang mogelijk, maar denkt hierbij eerder aan Londen dan aan Amsterdam. ''De Amsterdamse beurs is kleiner en heeft minder traditie met risicovolle bedrijven.'' Yellow & Blue moet eind dit jaar klaar zijn om de eerste investeringen te doen.
de Volkskrant - ‘Zonnestroomregels zijn te ingewikkeld’
Branche stelt dat de subsidieregeling voor zonne-energie zo veel gedoe oplevert, dat helft van aanvragers zal afhaken. Zonnecelfabrikanten en stroombedrijven vinden de subsidieregeling voor zonnestroom nodeloos ingewikkeld. Daardoor zal slechts de helft van de aanvragers hun voorgenomen plannen verwezenlijken, verwacht branchevereniging Holland Solar. De overheid heeft op aandringen van de Tweede Kamer 83 miljoen euro gereserveerd om particulieren te stimuleren zonnepanelen te kopen. De afgelopen maanden zijn er volgens subsidiegever SenterNovem 9.000 aanvragen ingediend voor zonne-installaties. Als al die projecten doorgaan is de subsidiepot leeg. Vrijdag was de sluitingsdatum. Consumenten krijgen subsidie op de stroomproductie, variërend van 4.300 tot 25.000 euro. Het lokale stroombedrijf vergoedt bovendien vijftien jaar de aan het net geleverde stroom die de consument niet direct zelf gebruikt. Holland Solar, de belangenvereniging van stroombedrijven, zonnecelproducenten en systeemleveranciers, vindt de aanvraag ingewikkeld: er moeten te veel formulieren worden ingevuld en te veel instanties benaderd. Bovendien zijn er in huis twee stroommeters nodig; om zowel de opgewekte elektriciteit te meten als de hoeveelheid stroom die aan het net is geleverd. De standen moeten jaarlijks worden afgelezen door een bedrijf, waarvoor moet worden betaald, zegt Holland Solar. Uiteindelijk zal volgens de branche maar de helft van de projecten worden uitgevoerd. ‘Belangstellenden haken af als ze zich realiseren wat er nog moet worden gedaan nadat hun aanvraag is gehonoreerd’, zegt Holland Solar, dat zich baseert op reacties in het veld. SenterNovem stelt echter dat de aanvraag eenvoudig is. ‘Vijf procent van de formulieren is verkeerd ingevuld. Mensen hebben tot vrijdag te tijd gekregen de fouten te herstellen.’
PAROOL - BMW voor college
Burgemeester Job Cohen en de Amsterdamse wethouders worden binnenkort in een BMW rondgereden. Dat worden de nieuwe representatieve auto's van het gemeentebestuur. Dat worden de nieuwe representatieve auto's van het gemeentebestuur. De BMW 523i is als eerste naar voren gekomen uit de Europese aanbesteding. Tegelijk werden ook allerlei andere auto's aangeschaft, van kleine personenwagens tot bestelbusjes. De auto's moesten allemaal een energielabel A of B hebben, de zuinigste of op een na zuinigste categorie. De directeuren van diensten krijgen een Ford Mondeo, Citroën C5 III of Volkwagen Passat. De BMW voor de leden van het college kost volgens de catalogus van BMW 50.070 euro. Hij verbruikt 7,3 liter per honderd kilometen en stoot 174 gram CO2 per kilometer uit. ''Op deze keuze valt niets aan te merken,'' zegt autojournalist Robbert Keegel. ''Ze hebben geen diesel genomen, die zijn veel zuiniger. Maar dat komt door de heersende dieselfobie. Zelfs de groene politici kunnen hier geen bezwaar tegen hebben, tenzij ze vinden dat de burgemeester en wethouders geen auto meer mogen rijden.''
Trouw - Verbied de roltrap en de kroket (opinie)
Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum: De epidemie van overgewicht valt niet te bestrijden met voorlichting. Evolutionair is de mens er op ingesteld om veel te eten.
Anderhalf jaar geleden bezocht een bezorgde patiënt onze polikliniek voor diabeteszorg in het Leids Universitair Medisch Centrum. Het was een man van 48 jaar, die 25 kilogram was aangekomen sinds hij enkele jaren terug gestopt was met sporten. Hij had dorst en plaste meer dan anders. Zijn huisarts stelde vast dat de concentraties van suiker, cholesterol en andere vetten in zijn bloed veel te hoog waren. Nader onderzoek in de kliniek wees uit dat hij suikerziekte had, dat zijn bloeddruk was verhoogd, dat de lever ontstoken was en het hart niet goed meer werkte, omdat beide organen vervet waren. Hij had door al deze afwijkingen een 10 maal verhoogde kans op een hartinfarct. Hij is niet de enige. Ons lichaamsgewicht is de laatste 50 jaar sterk toegenomen. Dan neemt het risico op ziekte exponentieel toe. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekte en verschillende vormen van kanker. Hoe komt het toch dat er zo veel mensen te zwaar zijn? Tot ongeveer 12.000 jaar geleden moesten we hard werken om voldoende voedsel te verzamelen. Wij verzamelden planten en fruit en joegen op wild. Honger lag altijd op de loer. De evolutie voorzag de mens daarom van een uiterst krachtig biologisch systeem dat maakt dat we alle voedsel dat voorhanden is tot ons nemen en zo min mogelijk bewegen om energie te sparen). Er zijn veel aanwijzingen dat dat in onze genen besloten ligt. Door de Industriële Revolutie kwam voedsel, voor het eerst in de geschiedenis, continu ter beschikking. De levensverwachting bij geboorte verdubbelde van minder dan 45 jaar in 1850 tot ongeveer 80 nu. Tegelijkertijd heeft de Industriële Revolutie echter problemen gebracht. Kort geleden nog, in evolutionaire termen, was elke dag noeste arbeid nodig om voldoende voedsel te verzamelen. De huidige wereldburger kan één keer per week met de auto naar de supermarkt, om twee keer te veel voeding in te slaan. Intuïtief valt wel begrijpen dat dit overgewicht in de hand werkt. Door de vooruitgang zijn we beland in het land van bitterbal en boterkoek. Waarom is dan niet iedereen te zwaar vandaag de dag? Wetenschappelijk werk laat overtuigend zien dat genen voor een belangrijk deel bepalen hoe veel wij eten, hoe veel van dat eten door de darm wordt opgenomen, en hoe zuinig we met onze energie omgaan. De evolutie gaf ons genen die leiden tot efficiënte inname en opslag van energie in tijden van overvloed, want die brachten voordeel in tijden van schaarste. Om terug te komen op de patiënt aan het begin van dit stuk: hij besloot zijn voedselinname sterk te beperken en regelmatig te gaan sporten. Na anderhalf jaar is hij 23 kilogram afgevallen, zijn zijn lever en hart vrijwel vetvrij, is zijn bloeddruk normaal en zijn diabetes volledig verdwenen. Daar is geen medicament aan te pas gekomen. Fysieke activiteit en minder eten brengen de mens terug naar zijn evolutionaire wortels. De combinatie is de effectiefste en veiligste manier om overgewicht en diabetes te behandelen. Het overgrote deel van de mensheid kan zich echter onmogelijk conformeren aan deze leefstijl in de huidige habitat. Dat verbaast niets, in het licht van de uiterst krachtige biologische drive die de evolutie ons heeft meegegeven om voedsel te verzamelen en zuinig met energie om te gaan. Het is een illusie dat het verstand het kan winnen van de genen. Dat is ongeveer hetzelfde als mensen vertellen dat seks slecht is voor de gezondheid, en verwachten dat ze er dan mee ophouden. Een hardnekkig misverstand zegt, dat gebrek aan wilskracht ten grondslag ligt aan overgewicht. Met wilskracht overwin je geen biologisch systeem dat in miljoenen jaren is geperfectioneerd. Er kunnen twee dingen gedaan worden om het hoofd te bieden aan de epidemie. We kunnen proberen de omgeving zo te veranderen, dat iedereen gedwongen wordt verstandig te eten en meer te bewegen, of trachten te interveniëren in het biologische systeem dat de vetmassa controleert. Dat laatste is mijn vak. Hoewel er de laatste jaren vooruitgang is geboekt, is veilige interventie in het uiterst complexe systeem dat de stofwisseling reguleert erg moeilijk. Bovendien vind ik het onverteerbaar dat er miljarden worden gespendeerd aan een leefomgeving die slecht voor mensen is, en tegelijkertijd miljarden worden uitgeven aan geneesmiddelen die de gevolgen daarvan moeten bestrijden. Verandering van de omgeving dan. Voorlichting over voeding en fysieke activiteit is belangrijk, maar sorteert onvoldoende effect. Ik ben er van overtuigd dat mensen moeten worden gedwongen gezonde keuzes te maken. Dat kan zonder dat zij ongelukkig worden of honger lijden. Er zijn sprekende voorbeelden. Een patiënt van de polikliniek kampte al jaren met overgewicht en diabetes. Enkele maanden terug kwam hij op controle en was 9 kilogram afgevallen in een half jaar. De directie van de school waar hij werkt en altijd zijn (warme) lunch gebruikt, had besloten ’ongezonde’ voedingsmiddelen uit de kantine te weren. Ander voorbeeld. Belangrijk werk van de Amsterdamse hoogleraar sociale geneeskunde Willem van Mechelen laat zien dat bijna 8 procent van de bevolking in de Amsterdamse stadswijk Boerhaave veel te zwaar is, in de buitenwijk de Punt is dat percentage 21, bijna drie keer zo hoog. In de Punt is meer ruimte om te parkeren en zijn mensen geneigd die auto te gebruiken. Het is belangrijk om de relatie tussen stadsstructuur en gewicht grondig te onderzoeken. Maatregelen zijn per definitie impopulair. We hebben onze omgeving niet voor niets gemaakt om maximaal vet op te kunnen slaan. Een mogelijkheid is ook: drastische beperking van het aantal liften en roltrappen, ook als gebouwen 20 verdiepingen hoog zijn. Wellicht zou vervoer per auto in de stad alleen bij uitzondering toegestaan moeten worden. Ook is het nodig om kritisch te kijken naar de producten van de voedingsindustrie. Deze interventies zijn ingrijpend, maar een apert ongezonde leefstijl verbeteren, moet met maatregelen die in eerste instantie erg ongemakkelijk zijn. Architecten, stadsplanologen, industrie, voedingskundigen en politici moeten met een deltaplan komen om de epidemie van overgewicht en diabetes in te perken.
nu.nl - TNO oogst wereldsucces met computerprogramma
Onderzoeksinstituut TNO en ingenieursbureau Vialis oogsten veel succes met een nieuw computermodel dat exact uitrekent wat wijzigingen in verkeerssituaties voor effect hebben op het milieu. Al tientallen gemeenten en overheden in binnen- en buitenland hebben het computerprogramma, dat in mei op de markt is gebracht, besteld of willen dat gaan doen. Autoriteiten Een zegsman van TNO heeft zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. Onder de geïnteresseerden bevinden zich "bijna alle grote Nederlandse steden" en autoriteiten uit "onder meer Europa, Australië en Japan". Het model Enviver koppelt voor het eerst kennis over uitstoot van diverse soorten voertuigen aan mogelijke veranderingen in verkeerscirculatieplannen, zoals een nieuw stoplicht of een extra rijbaan. Tijdens tienduizend laboratoriumtests werd de emissie van fijnstof, CO2 en NOx gemeten van allerlei soorten auto's en vrachtwagens onder verschillende omstandigheden.
DAG - Duitse Olympiërs kritiseren China
Negen Duitsers die meedoen aan de Olympische Spelen hebben zich met afbeeldingen van Chinese dissidenten voor hun gezicht laten fotograferen. Daarmee gaven de sporters gehoor aan een oproep van de Süddeutsche Zeitung aan tweehonderd Duitse Beijing-gangers om mee te doen aan de actie 'Wij zijn allemaal Chinezen'. Met de actie refereert de krant aan de beroemde woorden die de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 uitsprak in Berlijn: "Ich bin ein Berliner." De krant wil zo aandacht vragen voor bepaalde mensenrechtenschendingen in China, zoals het gebrek aan vrije meningsuiting.
Trouw - ephimenco / Explosieve Spelen
Minder dan een week voor de openingsceremonie in Peking, is de toestand rond de Olympische Spelen explosief. Na de harde onderdrukking van de Tibetaanse opstand en de perikelen rond de olympische vlam heeft het dictatoriale Chinese regime, voor even, op de sympathie van de rest van de wereld kunnen rekenen. Hoe wreed ook: daar was een verwoestende aardbeving in de Chinese provincie Sichuan voor nodig. De relatieve openheid van de staatsmedia en de regering tijdens de reddingsoperaties strooide de internationale publieke opinie heel even wat zand in de ogen. Maar terwijl de wereld een traan wegpinkte en zich solidair met de getroffenen verklaarde, gingen de arrestaties, pesterijen en andere vormen van onderdrukking van dissidenten, intellectuelen, activisten en advocaten onverminderd door. Het fabeltje dat het toekennen van de Spelen aan Peking de rechten van de mensen in heel China ten goede zou komen, is helaas een fabeltje gebleven. Men kan zelfs constateren dat de Spelen tot een verergering van de situatie hebben geleid. De Chinese machthebbers zijn onvermurwbaar in hun arrogante minachting van de in hun ogen inferieure rest van de wereld. De komedie over het afschaffen van de internetcensuur (heel wat pagina’s van ‘staatsvijandige’ sites zijn nog steeds geblokkeerd) heeft hier niets aan veranderd. Het Chinese regime stimuleert zelfs de vijandige houding van de bevolking jegens buitenlandse journalisten. Er zijn speciaal daarvoor internetsites de lucht ingegaan. Maar dit verwerpelijke regime maakt een enorme misrekening. Door een sluimerende strijd met de buitenlandse pers in stand te houden, heeft het de deur op een kier gezet naar een totale oorlog. Tussen die dertigduizend journalisten die in China neerstrijken, zijn heel wat gemotiveerde persmuskieten die van plan zijn over iets anders dan sport te berichten. Dat belooft heel wat incidenten die hun stempel op deze Spelen kunnen gaan drukken. Wiens schuld is dat? Zeker niet die van sporters die men niet kan verwijten naar China te gaan om dat te doen waarvoor ze jarenlang hebben getraind. Nee, men kan niet genoeg benadrukken hoe dom, arrogant, cynisch en kortzichtig het IOC en zijn leden zijn geweest toen men de keus op Peking liet vallen. Daar is de Nederlander Hein Verbruggen, die zich als voorzitter van de evaluatiecommissie van het IOC als een van de grootste China-propagandisten ontpopte, een goed voorbeeld van. Je zou denken dat de man die eerder mislukte als UCI-baas (de internationale wielerbond), nu met een lange witte baard en een alternatief kapsel zich ergens in een ondergrondse bunker schuil zou houden. Maar nee, hij etaleert zijn onnozele arrogantie en kwaadaardige provocaties liever in de media. Vorige week nog zei de slippendrager van rode slagers tegen NRC Handelsblad: „Een Chinese leider heeft al gezegd dat de Spelen op den duur ook bijdragen aan verbetering van de mensenrechten. Het was de eerste keer dat ik een Chinees het woord ‘mensenrechten’ in de mond heb horen nemen. Dat vind ik een hele stap.” (lees de reacties)
DAG - Artis trekt homo-dieren uit de kast (video)
De dierentuin geeft tijdens de Gay Pride rondleidingen over homofiele dieren. Doel is het publiek duidelijk te maken dat homoseksualiteit heel normaal is.
DAG - Vier ton voor acceptatie homo's op de werkvloer
Minister van Emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) stelt de komende drie jaar vier ton beschikbaar om de sociale acceptatie van homoseksuelen op de werkvloer te verbeteren. Dat maakte de bewindsman vrijdag bekend tijdens een internationale bijeenkomst over dit onderwerp. Nederland scoort dan wel relatief hoog op het gebied van homotolerantie, homoseksualiteit mag niet te dichtbij komen. "Op hun werk zijn homo's vaak op hun hoede om 'uit de kast te komen' vanwege het risico op pesten, uitsluiting en discriminatie. Daarom voelen zij zich niet veilig." De sociale acceptatie van homoseksuele werknemers op de werkvloer moet daarom beter, stelt de bewindsman. Het geld gaat naar de organisator van de conferentie Company Pride Platform (CPP). Het CPP gaat samen met vakcentrale FNV proberen een 'mentaliteitsverandering' binnen bedrijven teweeg te brengen. Gedragscodes en 'trainingen op maat' moeten homoseksualiteit makkelijker bespreekbaar maken op de werkvloer. Grote bedrijven als ING, TNT en IBM hebben zich inmiddels aangesloten bij het 'roze bedrijfsnetwerk' CCP. Plasterk maakte zijn besluit om de positie van homoseksuele werknemers te verbeteren bekend tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De bewindsman neemt zaterdag deel aan de Canal Parade met zijn 'OC&Gayboot'. Behalve Plasterk monsteren nog vier PvdA-bewindslieden aan op de regeringsboot, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst.
Elsevier.nl - 'PvdA provoceert CU en CDA met meevaren GayPride'
Zelfs tijdens het zomerreces zijn er kwesties waar het kabinet niet op één lijn zit. Een flink aantal PvdA-kabinetsleden vaart vandaag mee met de Gay Pride en dat vindt minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) maar raar. In het radioprogramma Tros Kamerbreed noemde Van Middelkoop het ‘opvallend’ dat zoveel PvdA’ers zaterdag meevaren in de botenparade van Gay Pride in Amsterdam. ‘Ik vind het misschien zelfs een beetje provocerend’ tegenover de coalitiepartners CDA en zijn eigen partij. Geen begrip Volgens Van Middelkoop is het verklaarbaar dat PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs), die over homo-emancipatie gaat, meevaart. Daarnaast doen zaterdag ook onder andere de PvdA-bewindslieden Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) mee. En daar heeft Van Middelkoop veel minder begrip voor. Van Middelkoop benadrukte dat zijn collega's vrij zijn om te doen wat ze willen. Hij constateerde wel dat de PvdA 'in zekere zin een claim heeft gelegd' op het thema. Tolerant Verder zei de ChristenUnie-minister dat de cultuur en deze parade ver van hem afstaan: ‘Ik hoef er niet heen, ik heb er weinig mee,’ aldus Van Middelkoop. De laatste tijd kwam de kleine regeringspartij regelmatig in het nieuws omdat het niet tolerant tegenover homo’s zou staan.
DAG - 'De Canal Parade is een PvdA-optocht'
De ChristenUnie-minister Van Middelkoop geeft aan 'ver af te staan van deze cultuurexpressie'. Het is minister van Defensie Eimert van Middelkoop niet duidelijk waarom er zaterdag een afvaardiging van vijf PvdA-kabinetsleden meevaart met de Canal Parade door de Amsterdamse grachten. In het programma Tros Kamerbreed zei de ChristenUnie-minister dat de botenoptocht tijdens de Gay Pride een 'PvdA-optocht' is geworden. ... Het thema van de Amsterdam Gay Pride dit jaar is 'Geloof, hoop en liefde'. Er varen echter geen bewindslieden van de twee christelijk coalitiepartijen CDA en ChristenUnie mee. Plasterk benadrukte vrijdag dat het hele kabinet de Gay Pride steunt. Van Middelkoop gaf zaterdag in Kamerbreed echter aan 'ver af te staan van deze cultuurexpressie'. De vier PvdA'ers hebben volgens Van Middelkoop in tegenstelling tot enkele andere ministers geen uitnodiging gehad om mee te varen, maar besloten uit eigen beweging toch mee te doen. Daarom concludeert hij dat het gaat om vrijetijdsbezigheden, al liet minister Ter Horst bijvoorbeeld weten met haar aanwezigheid het belang van de Nederlandse grondwet te willen onderstrepen. Daarin staat dat alle burgers gelijke rechten hebben, ook minderheden zoals homo's en lesbiennes. ...
nrc.nl - Hoger kindertal zinloos tegen vergrijzing
De vergrijzing wordt moeilijker te betalen door een beleid dat zich richt op het verhogen van het kindertal. Extra subsidie voor kinderopvang leidt bovendien nauwelijks tot een groter aantal gewerkte uren. Financieel voordeel voor mensen met jonge kinderen heeft daarom weinig tot geen positieve effecten op de economische welvaart noch op het overheidstekort dat ontstaat door de vergrijzing. Dit blijkt uit economisch en demografisch onderzoek naar het gezinsvriendelijke beleid van het kabinet. Vooral de verhoogde subsidie op de kinderopvang moet ouders er toe brengen meer te gaan werken. De grotere arbeidsdeelname moet leiden tot extra belastingen en premies om de kosten van de vergrijzing te dekken. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt echter dat het effect hiervan op de arbeidsdeelname minimaal is. De belastingheffing die nodig is voor de subsidie doet de positieve effecten van meer werkende ouders grotendeels teniet. De kindertoeslag heeft zelfs een negatief effect op de beslissing om meer te werken, omdat de toeslag afneemt als mensen meer gaan verdienen. De extra financiële voordelen die het kabinet voor gezinnen heeft uitgetrokken, waaronder de kindertoeslag en de verhoogde subsidie voor de kinderopvang, ziet de ChristenUnie als een van de belangrijkste winstpunten van haar regeringsdeelname. Dit zei minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie,) vorige week in een interview in deze krant. Het zou ouders ertoe moeten brengen meer te werken. Eerder dit jaar stelde Rouvoet in een interview dat het overheidstekort dat ontstaat door de vergrijzing noopt tot een discussie over het lage kindertal in Nederland. Net als de regeringen van veel andere landen heeft het kabinet het krijgen van kinderen financieel aantrekkelijker gemaakt. In totaal geeft de Nederlandse overheid jaarlijks meer dan 12 miljard euro aan financiële voordelen aan gezinnen. Verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, geven hier per hoofd van de bevolking nog veel meer aan uit. De hoop is dat tegenover een snel groeiende groep ouderen een grotere groep kinderen komt te staan. Maar economen en demografen geven aan dat een verhoging van het kindertal de komende decennia juist zal leiden tot extra kosten voor de overheid.
Nieuws.nl - Winkeliers boos over keuringen VWA
Winkeliers willen een onderzoek naar de Voedsel en Waren Autoriteit. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) komen er regelmatig klachten binnen over de keuringen van de VWA. Die zou producten afkeuren die later niets blijken te mankeren. Dat kost winkeliers die de producten uit de schappen halen veel geld, zei een woordvoerder van de RND in het Radio 1-Journaal. Simpelweg bezwaar aantekenen tegen de in hun ogen onjuiste beslissingen is voor de detaillisten vaak geen optie. Dat zou een langdurig en ingewikkeld proces zijn. Volgens de RND zijn de keuringen van de VWA niet deskundig en vaak inconsequent. De RND heeft hierover niet gesproken met de autoriteit. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) moet de dienst tegen het licht houden, stellen de winkeliers. Klink krijgt de komende week een brief hierover van de raad.Voor de VWA is de kritiek een verrassing, zei een woordvoerder in een reactie op de radio. "Wij herkennen de kritiek niet en die wordt ook niet door de feiten bevestigd." De zegsvrouw wees erop dat winkeliers ook een klacht kunnen indienen over de VWA zelf. Die procedure zou minder om het lijf hebben dan de bezwaarprocedure tegen een specifieke beslissing. De VWA wacht de brief af die aan de minister is verstuurd en nodigt de RND dan uit voor een gesprek.
Trouw - internet / Zoekt en gij zult niet gevonden worden
Iedereen gebruikt Google, maar Google gebruikt ook iedereen. Dat wil zeggen: u zoekt en vindt, Google verstrekt en bewaart. Als u het adres van uw oude klasgenoot opvraagt, weet de zoekreus waar uw computer woont. Alsof het een zaak is van 'voor wat hoort wat', slaat Google doodleuk uw ip-adres op. Voor altijd. Om u beter van dienst te kunnen zijn', stelt het bedrijf. Nu zijn er sommigen die zeggen: prima toch? Ik heb niks te verbergen. Maar niet iedereen heeft zo'n overzichtelijk leven als die sommigen. Zo heb je mensen die op YouTube (eigenaar: Google) naar illegaal geplaatste video's kijken. Tuig van de richel, natuurlijk, foei, maar uiteindelijk toch ook mensen met een privéleven. Bovendien betreft het hier een zaak van principes. De afspraak is dat ú de speurneus bent. Niet Google. Toch is de werkelijkheid dat uw gevlooi naar illegaal op internet geplaatste clips u nog duur kan komen te staan. In de VS eiste de rechter onlangs dat YouTube de persoonsgegevens van gebruikers die naar die clips hebben gekeken af moest staan. Dat feest ging uiteindelijk niet door omdat de eiser van inzage, MTV-eigenaar Viacom, een mildere houding aannam. Zo werden de gegevens uiteindelijk wel overhandigd, maar dan geanonimiseerd. Na een dagvaarding van filmmaatschappij Paramount, verstrekte YouTube voorts zonder boe of bah de gegevens van filmmaker Chris Moukarbel, die meteen daarop door Paramount voor de rechter gesleept werd. Moukarbel was de maker van een twaalf minuten durende clip, waarin hij beeldmateriaal van Paramount gebruikt had. Vast een domme actie van die Moukarbel, maar ook een die duidelijk maakte dat we niet hoeven te rekenen op persoonsbescherming van de kant van Youtube. En dus niet van Google. En ook niet van de rechter. Bij wijze van proef gaat de handige zoekmachine nu de persoonlijke informatie van zijn gebruikers beschikbaar stellen aan adverteerders. Ook weer om u van dienst te zijn, uiteraard. Sinds deze week is er hoop voor zoekers die niet gevonden willen worden. Ex-medewerkers van Google lanceerden www.cuil.com, een zoekmachine die zegt geen persoonlijke gegevens te bewaren. Dat komt omdat Cuil (spreek uit: cool) op de inhoud van pagina's zoekt en niet op het aantal kliks, zoals Google. Ook Nederland kent een zoeksite die geen sporen na laat. De speurmachine Ixquick ontving daarvoor zelfs een certificaat van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Ixquick bewaart uw ip-adres wel even, maar na 48 uur vinden ze het mooi geweest en wist men daar de databank weer. Het bedrijf slaat verder geen zogeheten 'çookies' op die tot personen te herleiden zijn. Welke zoekmachine vindt nu de meeste spelden in hooibergen? Dat wisselt nogal. De zoekterm 'privacy' levert bij Cuil 178,726,571 resultaten op. Ixquick hoestte liefst 2.799.999.010 verwijzingen op en Google indexeert 1.460.000.000 plekken op het net die over privacy gaan. Toch zal voorlopig iedereen wel Google gebruiken, ook al gebruikt Google iedereen. (lees de reacties)
Trouw - Afspraken over CO komen er niet 2 (opinie)
Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies: Landen gaan tot het uiterste om macht en welvaart te behouden. Deel drie van een serie over het onvermogen van de internationale politiek. Het ’prisoner’s dilemma’ verklaart veel van het gedrag van staten. Dit dilemma uit de speltheorie stelt dat samenwerking vrijwel onmogelijk is. Rationele spelers zijn beter af als ze elkaar bedriegen. Het ene land weet immers nooit of het andere land het spel zuiver speelt, maar weet zeker dat degene die de regels niet volgt de grootste kans op winst heeft. Als dat zo is, is het rationeel de ander te wantrouwen en het spel niet eerlijk te spelen. Dat maakt het lastig om internationaal grote vraagstukken als schaarste, het klimaatprobleem en vooral de machtsverdeling in de wereld aan te pakken. Landen hebben veel te verliezen en zullen tot het uiterste gaan om hun macht en welvaart ten koste van andere landen te beschermen. Dat geldt zeker voor het klimaat. Amerika weigerde het Verdrag van Kyoto te ratificeren. De Amerikanen gingen niet akkoord met uitzonderingsbepalingen voor China voor de uitstoot van COen zij vreesden dat hun economie kon worden geschaad. Vorig jaar december eindigde de VN-klimaatconferentie in Bali met een actieplan, maar zonder afspraken over concrete afrekenbare doelen en prestaties die het uitgangspunt moeten zijn voor de opvolger van Kyoto. Er werd veel moois afgesproken over de overdracht van technologie en er kwamen maatregelen tegen ontbossing. En de Amerikanen schaarden zich uiteindelijk achter het akkoord. Maar er waren zoveel losse einden en er bestond zoveel weerzin tegen harde afspraken dat het de vraag is wat voor verdrag er uiteindelijk in 2009 in Kopenhagen zal liggen. Behalve de intentie om in 2050, als geen van de huidige leiders nog in leven is, de uitstoot van broeikasgas te halveren ontbrak het de G8 begin juli aan concrete doelstellingen. De kern van het probleem is dat veel landen ten opzichte van andere landen niets van hun individuele welvaart willen afstaan in ruil voor collectief welzijn op de langere termijn. Nationaal stokt het klimaatdebat ook, door ideologie, disproportionele invloed van belangengroepen met vastgeroeste standpunten en trage procedures. Dit verklaart waarom niet meer dan 2,8 procent van de Nederlandse energie duurzaam is. Neem kernenergie. Het Nederlandse kabinet zette met de Energienota 2008 de deur terecht verder open. Doorbraaktechnologieën zijn voor de energievoorziening niet in zicht. Windturbines, getijdencentrales en zonne-energie leveren leveren mogelijk rond 2050 iets op. Kolen zijn voorlopig een vervuilend alternatief. De afhankelijkheid van Russisch gas wordt zo groot dat politieke afhankelijkheid van het Kremlin kan ontstaan. Voorlopig is kernenergie het schoonste, goedkoopste en meest haalbare alternatief. De Fransen die voor hun elektriciteit voor bijna 80 procent van kernenergie afhankelijk zijn, hebben decennia geleden strategisch een meesterlijk besluit genomen. Helaas heeft de Nederlandse regering feitelijk geen besluit genomen, door te stellen dat pas over 42 jaar meer van kernenergie gebruik zal worden gemaakt. Ook al een maatregel die de huidige leiders niet zullen meemaken. Ik ben geen helderziende. Maar wat ik wel weet, is dat binnen een decennium elektriciteit belangrijker wordt voor de mobiliteit. Fabrikanten zijn druk doende te investeren in auto’s die op el elektriciteit of waterstof lopen. In beide gevallen is elektriciteit nodig om batterijen op te laden of waterstof te produceren. Dit betekent dat wij minder afhankelijk van olie worden, wat de vraag des te prangender maakt hoe al die elektriciteit wordt opgewekt. Kernenergie lijkt de beste oplossing, maar het debat wordt gesmoord door lobbygroepen die hun zinnen hebben gezet op andere vormen van energie. Zij helpen het debat om zeep met dooddoeners over een afvalprobleem dat in het niet valt bij de uitdagingen waarvoor we staan. Weer anderen zetten al hun kaarten op verminderde afhankelijkheid van energie, terwijl dit voorlopig een illusie is. In het debat spelen feiten nauwelijks een rol, wel meningen en gevoelens. Haast is geboden want bij de bouw van kerncentrales is het aansluiten in de rij. Maar wij polderen nationaal door en kunnen internationaal geen draconische maatregelen nemen terwijl energie schaarser wordt en het ene na het andere rapport van de klimaatcommissie van de VN de noodklok luidt. Het enige lichtpunt in de hele discussie zijn producenten en consumenten. Voor autofabrikanten wordt ‘zuinig’ een belangrijk verkoopargument, waardoor zij gedwongen worden nieuwe technologieën te ontwikkelen. Autofabrikant Honda levert in Californië momenteel de eerste waterstofauto’s af. Dit soort ontwikkelingen dwingt een ander overheidsbeleid af. Want grotere elektriciteitsconsumptie kan mogelijk tot versnelde besluiten over kerncentrales leiden. (lees de reacties)
[o.a.:
Hier is toch sprake van ernstige desinformatie. Kijk naar Nederland: als we nu besluiten tot een nieuwe kerncentrale van 1000 Megawatt dan staat deze er niet voor 2023. Als we nu stevig inzetten op offshore windenergie dan staat er in 2020 minstens 6000 Megawatt. Na correctie voor de geringere bedrijfsuren is dat equivalent aan 3000 Megawatt kernenergie. De Wijk draait dit volledig om.Vlaar, Zeist, (02-08-2008, 09:15 uur) / Hoe komt de schrijver erbij om te stellen dat kernenergie het beste alternatief is? Niet alleen het afvalprobleem speelt een rol, maar ook de hoeveelheid "gewone" energie die nodig is om de centrales, de uraniumstaven en de afvalbunkers te bouwen maakt de uitstoot aan CO2 net zo groot als van een gasgestookte centrale. Verder is de winbare uraniumvoorraad snel uitgeput wanneer we allemaal zouden overschakelen.Van welke lobby is hij lid? Beter, Son, (02-08-2008, 10:14 uur) / Even een paar feiten rechtzetten. Het is inderdaad zo, dat kernenergie nu een veel groter deel van onze energievoorziening verzorgt dan duurzame energie.Het plaatje is echter anders als je naar *nieuwe* capaciteit kijkt. Er wordt nu meer per jaar meer aan windenergie gebouwd, dan aan kerncentrales (ook als je rekening houdt met beperkte wind).Voor zonnecellen zal dat rond 2012 gebeuren.In 2030 is het goed mogelijk dat we al 100 Gigawatt uit de Sahara halen door zonnecellen of thermische zonnecellen (met zonnestoom turbines aandrijven). Dit volgens een Europese studie. Lucas, Eindhoven, (01-08-2008, 21:55 uur) / CO is de formule van koolmonoxide (kolendamp), een heel ander gas dan kooldioxide (koolzuurgas). De Wijks artikel is verder wel gedegen, maar zo'n fout maakt toch een beetje ondeskundige indruk.Gerard van Wilgen, Bilthoven, (02-08-2008, 12:23 uur)]
Elsevier.nl - 'Bewijs' gevonden voor snelle klimaatverandering
Een internationaal team wetenschappers zegt bewijzen te hebben voor een 'extreem snelle klimaatverandering' eeuwen geleden in West-Europa. Dat heeft het Duitse wetenschappelijk instituut GFZ bekendgemaakt. 12.700 jaar geleden had een temperatuurdaling van drie tot vijf graden plaats, binnen een tot drie jaar. De klimaatverandering vond veel eerder plaats dan de eerste veranderingen in de atmosfeer die door mensen zijn veroorzaakt. Bewijzen De wetenschappers zeggen bewijzen te hebben gevonden in bezinksels van het kratermeer Meerfelder Maar in de Duitse Eifel. Uit de samenstelling van de zeer dunne laagjes kon de klimaatverandering worden afgeleid. De drastische afkoeling volgde op een instabiele periode van enkele tientallen jaren. De temperatuur daalde door een verandering van windrichting en door een toename van de windsterkte.