donderdag 12-06-08

NOS.nl - Ierland houdt referendum over EU
In Ierland is het referendum aan de gang over het EU-verdrag van Lissabon. Drie miljoen kiesgerechtigden hebben tot 23.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. De verwachting is dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen de ja- en nee-stemmers. Het Verdrag van Lissabon is pas geldig als alle 27 landen van de Europese Unie ermee instemmen. Achttien EU-lidstaten, waaronder Nederland, hebben het verdrag inmiddels goedgekeurd. De grote politieke partijen in Ierland hebben opgeroepen 'ja' te stemmen, maar het kamp van de nee-stemmers heeft de laatste weken veel terrein gewonnen.
rtl.nl - Grieken en Finnen achter 'Lissabon'
Griekenland, Finland en Estland hebben het Europese Verdrag van Lissabon goedgekeurd. Met de ratificatie door de drie landen hebben al 18 EU-lidstaten zich achter de hervormingsovereenkomst geschaard. Alle 27 EU-landen moeten het verdrag bekrachtigen zodat het vanaf januari kan gaan gelden. Alle ogen in Europa zijn nu gericht op Ierland, dat als enige EU-lidstaat zich in een referendum uitspreekt over het verdrag.
nrc.nl - Historische excuses Canada aan indianen
De Canadese regering heeft gisteren historische excuses aangeboden aan de indianenbevolking van Canada voor het voormalige beleid van kostscholen, waar tot in de vorige eeuw ongeveer 150.000 Indiaanse kinderen werden ondergebracht voor gedwongen assimilatie in de blanke maatschappij. Tijdens een emotionele plechtigheid in het Lagerhuis in Ottawa, bijgewoond door leiders van Indianenorganisaties en honderden oud-leerlingen van kostscholen, sprak premier Stephen Harper zijn spijt uit over de internaten, waar indianenkinderen van hun culturele identiteit werden beroofd en geestelijk, lichamelijk en soms seksueel werden misbruikt.„De regering erkent dat de gevolgen van het Indiaanse kostscholenbeleid enorm negatief waren, en dat dit beleid blijvende schade heeft toegebracht aan Indiaanse cultuur, erfgoed en talen,” aldus Harper. „De Canadese regering biedt haar oprechte verontschuldigingen aan en vraagt om vergeving van de indianenvolken voor de grove nalatigheid die hen is aangedaan. Het spijt ons.” De excuses vormen de kroon op andere maatregelen ter nationale verzoening rond de beruchte kostscholen, in de negentiende eeuw voor het eerst ingesteld met als doel ,,het Indiaanse probleem’’ op te lossen. De laatste van ruim 130 kostscholen sloot in 1973; de ongeveer 80.000 oud-leerlingen die nog in leven zijn hebben recht op duizenden tot tienduizenden dollars aan schadevergoeding. Leiders van Indianenorganisaties reageerden positief op de excuses. „Dit is een nieuw begin voor verhoudingen tussen ons en de rest van Canada,” zei Phil Fontaine, opperhoofd van de Assembly of First Nations, bij een unieke toespraak tot het Lagerhuis (waar normaal alleen leden het woord voeren). „Nooit meer zal dit huis ons als ‘Indiaans probleem’ beschouwen, uitsluitend om wie we zijn,” aldus Fontaine, gehuld in een grote verentooi. Ook Mary Simon, hoofd van de grootste organisatie van Inuït (‘Eskimo’s’), sprak in het Canadese parlement. „Na geluisterd te hebben voel ik groot optimisme dat we vandaag het einde markeren van een donkere periode in onze gemeenschappelijke geschiedenis. Er is een nieuwe dag aangebroken, in het teken van verzoening.” De ceremonie in het Lagerhuis werd vertoond op een groot scherm voor een publiek op het gazon voor het parlement. Daar werden drumdansen uitgevoerd en werd gezongen. De toespraken riepen bij vele toeschouwers tranen op. Ook in tal van Indiaanse gemeenschappen in het land werd de plechtigheid gevolgd op grote schermen en televisie.
nu.nl - Schoonmaakster leefde 14 jaar in slavernij
Een Braziliaans echtpaar heeft een huishoudster veertien jaar lang als slavin in huis gehouden. Dat meldde de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo woensdagavond. De nu 25-jarige vrouw mocht in al die jaren het huis in het Noord-Braziliaanse Salvador niet verlaten, aldus de politie. Ze moest iedere dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat sloven. Ook zou het echtpaar, een ondernemer en een lerares, haar geregeld hebben mishandeld. Voor haar werk werd de vrouw nooit betaald. Experts schatten dat meer dan een miljoen minderjarigen in Brazilië als huishoudster werken. De meesten hebben geen vakantie en verdienen ver onder het wettelijk minimumloon van ongeveer 165 euro per maand. Ook is seksueel misbruik van de werksters gemeengoed.
Planet - Cuba maakt einde aan gelijke inkomsten
Het communistische Cuba gaat een salarissysteem afschaffen waarin iedereen bijna hetzelfde verdient. Werknemers en managers verdienen voortaan op basis van productiviteit, aldus de Britse omroep BBC woensdagavond. Ook is het maximumsalaris geschrapt. Viceminister van Werkgelegenheid Carlos Mateu zei dat het huidige systeem niet langer geschikt is. Verschil in salarissen moet de productie opschroeven. Omdat iedereen toch hetzelfde verdient, worden werknemers onvoldoende gestimuleerd om hun best te doen, aldus Mateu. De meeste Cubanen, van chirurg tot vuilnisman, verdienen rond de omgerekend 13 euro per maand. Bedrijven hebben tot augustus om het nieuwe systeem in te voeren. President Raul Castro voerde een serie hervormingen in sinds hij het roer overnam van zijn oudere broer Fidel in februari. Eerder hief Raul het verbod op mobiele telefoons en computers op.
Planet - Noorwegen stelt huwelijk open voor homo's
Het Noorse parlement heeft woensdag het huwelijk opengesteld voor homo's. De nieuwe wet verruimt ook de mogelijkheden voor paren van hetzelfde geslacht om kinderen te adopteren. Personen met een geregistreerd partnerschap kunnen die verbintenis in een huwelijk omzetten. Met de stap volgt Noorwegen landen als Nederland, België, Spanje en Zuid-Afrika.
mo.be - Rusland en Noorwegen onderhandelen over de Barentszee (10-06-08)
Rusland en Noorwegen onderhandelen vandaag in de Russisch-Noorse grensstad Kirkenes over het vaststellen van hun maritieme zones in de Barentszee, een deel van de Noordpool dat rijk is aan gas- en olievoorraden. De onbepaalde grenzen zijn al meer dan dertig jaar onderwerp van discussie.  Tot nog toe zijn Rusland en Noorwegen er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de bestemming van de 175.000 vierkante kilometer grote grijze zone die tussen de Noorse en Russische territoriale wateren ligt. Russische media spreken intussen over de ‘gouden zone’ aangezien de zeebodem grote olie- en gasreserves herbergt. Russische kapers op de kust Op dit moment is het Noorse StatoilHydro de enige oliemaatschappij die olie ontgint in de Barentszee. Maar er zijn andere kapers op de kust. Rusland liet Noorwegen eind april weten dat het de komende veertig jaar 12 miljard Russische roebel zal investeren in koolwaterstofexploratie in de zogenaamde grijze zone. Volgens Sergei Bogdanchikov, CEO van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, herbergt die zo’n 14 miljard ton olie.
Om spanningen tussen beide landen in de toekomst te vermijden, is het vaststellen van maritieme zones van groot belang. In oktober 2007 zetten beide landen al een stapje in de goede richting. Ze bereikten een akkoord over de exploitatie van het Shtockmangasveld, het grootste offshore-gasveld ter wereld. Vanaf 2013 zal StatoilHydro de Russische energiereus Gazprom helpen met de ontwikkeling van dit natuurlijke gasveld dat zich voor de Russische noordkust bevindt. Beide partijen verwachten goed akkoord Een akkoord laat nog op zich wachten maar de verschillende partijen hebben hoge verwachtingen van de lopende onderhandelingen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we een goed akkoord zullen bereiken over de afbakening van de grenzen. Dit zal nog gebeuren voor we beginnen met de exploitatie van het Shtokmangasveld in 2013,’ liet Jonas Gahr Stoere, Noors minister van buitenlandse zaken, optekenen in The Norway Post. Ook zijn Russische collega, Sergei Lavrov gelooft in een goede afloop. ‘Deze onderhandelingen zullen de samenwerking tussen Noorse en Russische olieconcerns zeker ten goede komen,’ aldus Lavrov in The Moscow Times. ‘Noordpool bevat een kwart van onontdekte gas- en olievoorraden’ De ontginning van olie en gas zal de komende decennia steeds verder richting de Noordpool oprukken. Door de smeltende ijskappen wordt het gebied immers veel toegankelijker voor exploitatie. De noordelijkste offshore-boring ooit werd vorig jaar uitgevoerd in de Barentszee op 75 graden noorderbreedte. Volgens The Arctic Oil and Gass Assessment, een rapport van een internationale commissie die de activiteiten van oliemaatschappijen in het Arctische gebied onderzocht, zou de Noordpool gebied een kwart van de onontdekte gas- en olievoorraden bevatten.
mo.be - VN brengen aftakeling en herstel Afrikaans milieu in kaart
Afrikaanse beleidsmensen hebben sinds gisteren (10 juni) een veel een betere kijk op de toestand van het milieu in hun landen. Het Milieuprogramma van de VN (UNEP) heeft een atlas van bijna 400 pagina’s gepubliceerd die de verbluffende verandering van de Afrikaanse natuur in beeld brengt. Kaarten, satellietbeelden en gewone foto’s geven een indruk van de ecologische uitdagingen waarvoor het continent staat. De atlas zet honderden oude satellietbeelden tegenover recente opnames. Het resultaat is niet altijd negatief. In het zuiden van Niger groeien nu tien tot twintig keer meer bomen dan in de jaren 70, het resultaat van plantacties en de bewustmaking van de plaatselijke boeren. Ook in en rond natuurreservaten in Tunesië, Mauritanië, Kenia en Liberia is een duidelijke toename van de begroeiing en van waardevolle moerasgebieden te zien. Vroeger en nu Maar de meeste beelden zijn schrikbarend. Naast de bekende satellietfoto’s van het opdrogende Tsjaadmeer, de wegsmeltende gletsjers op de Kilimanjaro en de dalende waterspiegel in het Victoriameer, zijn er ook veel beelden van milieuproblemen die tot hiertoe meer verborgen bleven. De gletsjers van Rwenzori, een bergketen op de grens tussen Oeganda en de DRC, zijn tussen 1987 en 2003 met de helft gekrompen. Langs de wegen die door de rijke bossen in het noorden van de Democratische Republiek Congo voeren, worden brede stroken kaalgekapt terwijl nieuwe wegen steeds meer maagdelijke gebieden ontsluiten. Steden als Dakar en Addis Abeba dijen aan een onvoorstelbaar tempo uit en vreten aan het groen in de wijde omgeving. Droogte kan uitgestrekte grasvlaktes in één jaar tijd helemaal doen verdorren. Zowat alle Afrikaanse landen zitten middenin een ecologische crisis. Volgens de auteurs van de atlas is ontbossing is een groot probleem in 35 landen, waaronder Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Nigeria. Afrika verliest ongeveer 40.000 vierkante kilometer bos per jaar – meer dan de oppervlakte van België. Ongeveer evenveel landen hebben te kampen met een sterke achteruitgang van de soortenrijkdom. De kwetsbare Afrikaanse bodems takelen in 32 landen gevaarlijk af – in sommige gebieden gaat per jaar meer dan 50 ton vruchtbare aarde per hectare verloren. Samen met verzilting en vervuiling heeft die erosie nu al ongeveer 65 procent van de Afrikaanse akkers en weiden aangetast. Ook verwoestijning, watertekorten en vervuiling bedreigen veel mensen. De toekomst ziet er niet goed uit. De Afrikaanse bevolking groeit nog relatief snel aan en de klimaatverandering dreigt veel problemen nog te verergeren. Nu al hebben meer dan 300 miljoen Afrikanen te kampen met waterschaarste. Tegen 2050 zou het aantal streken waar watertekort heerst in Afrika bezuiden de Sahara met een derde toenemen. Afrika heeft ook minder middelen dan andere continenten om de effecten van de klimaatverandering op te vangen.
mo.be - “Sarkozy belooft trouw aan Merkel maar verneukt klimaat"
Milieuorganisaties zijn niet mals voor het Frans-Duitse akkoord over de reductie van de uitstoot van broeikasgassen door personenwagens. Ze zien in de voorstellen die de Franse president Nicholas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel eendrachtig hebben gepresenteerd de hand van de Duitse autolobby. Sarkozy en Merkel kondigden na een tête-à-tête in het Beierse stadje Straubing aan dat ze het voorstel van de Europese Commissie steunen om de uitstoot van koolstofdioxide door personenwagens tegen 2012 te beperken tot 120 gram per gereden kilometer. “We hebben een doorbraak bereikt in een onderwerp waar onze posities ver uit elkaar lagen”, zei Merkel. Milieuorganisaties die het Frans-Duitse voorstel kritisch onder de loep namen, zien minder reden tot juichen. Zij vinden dat het strenge voorstel van de Commissie wordt uitgehold door allerlei achterpoortjes. Volgens Greenpeace zullen autobouwers in 2012 in realiteit modellen kunnen aanbieden met een gemiddelde uitstoot van 138 gram CO2 per kilometer. Op aandringen van de Duitsers worden namelijk ook “eco-innovatieve” technologieën in aanmerking genomen, zoals banden die voor minder weerstand zorgen, zonnepanelen in het dak en een zuinigere airconditioning. Milde straffen Sarkozy en Merkel gaven ook aan dat constructeurs die de normen lichtjes overschrijden, op relatief milde sancties zullen kunnen rekenen. De Commissie had eerder een boete van 20 euro gesuggereerd per auto en per gram CO2 boven de norm van 120 gram per kilometer. Greenpeace pleit zelfs voor een boete van 150 euro. “Dit is allemaal erg ver verwijderd van wat Europa zou moeten doen”, zegt Anne Valette van Greenpeace Frankijk. “Met zo’n zwakke regels riskeert de EU haar verplichtingen onder het Kyotoprotocol niet te halen.” Het Verdrag van Kyoto verplicht de EU ertoe haar uitstoot in 2010 8 procent onder het niveau van 1990 te brengen. De uitstoot in de transportsector ligt tegenwoordig 26 procent boven het niveau van 1990. Auto’s produceren 12 procent van de Europese broeikasgassen. De bocht van Sarkozy Frankrijk, dat vooral kleine auto’s produceert, steunde aanvankelijk de strengere richtlijn die de Europese Commissie had opgesteld. In de aanloop naar het Franse voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2008 en om de goede verstandhouding met Duitsland te redden, lijkt Sarkozy te hebben toegegeven aan de verzuchtingen van de Duitse autobouwers, die meer luxevoertuigen met grotere motoren produceren. “Sarkozy belooft trouw aan Merkel maar verneukt het klimaat”, zo titelde Greenpeace boven zijn persbericht. De Europese Federatie voor Transport en Milieu waarschuwt dat Europa op deze manier “zorgwekkend afhankelijk blijft van geïmporteerde olie uit Rusland en het Midden-Oosten.” “Frankrijk en Duitsland doen niets om de oliefactuur te verminderen”, zegt Aat Peterse van de Federatie. “Die is vrijdag opgelopen tot 1 miljard euro per dag.”
DAG - Amsterdam wil snel beginnen met duurzaam bouwen
Alle nieuwe woningen en kantoren in Amsterdam moeten vanaf 2015 klimaatneutraal worden gebouwd. Dat zeggen de Amsterdamse GroenLinks-wethouders Marijke Vos en Maarten van Poelgeest donderdag in dagblad Trouw. Volgend jaar wordt een begin gemaakt met de bouw van tienduizend nieuwe woningen waarbij al het uitgestoten CO2 wordt gecompenseerd door energiebesparende maatregelen. Bij klimaatneutrale nieuwbouw wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen en energieopwekking door zonnecollectoren. Het kabinet wil dat bouwers en gemeenten in 2020 overstappen op klimaatneutraal bouwen, maar het Amsterdamse college vindt dat te laat. Volgens Vos kost het gemiddeld tienduizend euro om een woning klimaatneutraal te maken. "Bij de huidige energieprijzen bespaar je ruim achthonderd euro per jaar, dus zo'n investering verdient zich snel terug", zegt ze in Trouw. De investering moet door de huurder of koper worden opgebracht.
PAROOL - Nieuw huis in de stad zonder energienota
Nieuw huis in de stad zonder energienota - AMSTERDAM - Alle woningen en kantoren die vanaf 2015 in Amsterdam worden gebouwd, moeten voor honderd procent hun eigen energie kunnen opwekken. Bij de selectieprocedures van de projectontwikkelaars gaat de gemeente veel strenger kijken naar energieprestaties. Vanaf 2010 moet een derde van de nieuwbouwwoningen in Amsterdam al klimaatneutraal worden gebouwd, heeft het college van b. en w. besloten. Nieuwbouwwoningen zullen vanwege de energievriendelijke aanpassingen gemiddeld een kleine elfduizend euro duurder worden, zegt Maarten de Boer van het Klimaatbureau van de gemeente. ''Je hebt een hogere hypotheek, maar de energierekening verdwijnt. Dat verdien je dus terug. Zeker omdat de energieprijzen in de toekomst blijven stijgen.'' Het nieuwbouwhuis anno 2015 zal volgens De Boer niet heel anders ogen. ''Je zult er teleurstellend weinig aan zien. Driedubbele ramen en mogelijk zonnepanelen en warmwatercollectoren op het dak.''
De grootste bespaarders zitten binnen. ''Isolatie staat op 1. De isolatiematerialen in de muren worden dikker en er komt driedubbel glas.'' Ook wordt de warmte van het douchewater en de lucht hergebruikt met warmtewisselaars. ''Eigenlijk heel simpel: ze leggen de afvoer van het warme douchewater naast de leidingen waardoor het koude water van buiten het huis in stroomt.'' 'Klimaatneutrale' huizen komen in de tweede fase van IJburg, op het Zeeburgereiland, in het Houthavengebied, op de Noordelijke IJoevers, in Overamstel en op de Zuidas.
Trouw - ’Klimaatneutraal bouwen dringend noodzakelijk’
Het college van Amsterdam heeft zich een ambitieus doel gesteld voor duurzaam bouwen. Alle nieuwbouwprojecten -woningen en kantoren- moeten vanaf 2015 klimaatneutraal uitgevoerd worden. Dat willen de wethouders Marijke Vos en Maarten van Poelgeest (beiden GroenLinks). Het energieverbruik van deze nieuwbouw wordt straks gecompenseerd door het gebruik van duurzame materialen, of door lokale energieopwekking via bijvoorbeeld zonnecollectoren.„Zeker ambitieus, maar vooral dringend noodzakelijk”, zegt milieu-wethouder Marijke Vos over het besluit, dat b. en w. dinsdag nam. Maarten van Poelgeest, wethouder voor ruimtelijke ordening, vult aan: „Onze huidige energiebronnen zijn in 20 jaar uitgeput. En de energiekosten lopen heel snel op. Veel Amsterdammers willen iets doen.” Omdat huizen en kantoren goed zijn voor 30 procent van het totale energieverbruik, denkt Amsterdam daar in de toekomst fors op te kunnen besparen. Vraag is waarom Amsterdam niet nu al overschakelt op duurzaam bouwen, maar pas in 2015. „De huidige bouwlocaties zitten vast aan contracten. Die verander je niet even”, verduidelijkt Van Poelgeest. „Wel gaan we vanaf 2010 tot en met 2014 tienduizend nieuwe woningen geheel klimaatneutraal bouwen. Dat is 40 procent van de geplande woningbouwproductie in de stad.” De overige nieuwbouw zal overigens ver boven de landelijke besparingsnorm voor woningen komen te liggen. Gesprekken met marktpartijen en de woningcorporaties zijn daarover gaande, aldus Van Poelgeest. Amsterdam is van mening dat de rijksoverheid de lat te laag legt. Het Rijk wil dat bouwers en gemeenten pas in 2020 overstappen op klimaatneutraal bouwen. Vos: „Het is noodzakelijk om tempo te maken. Het Rijk richt zich nu op de achterhoede van bouwers en projectontwikkelaars, terwijl er veel bedrijven zijn die al veel verder gaan bij bouwprojecten.” Bij de openbare aanbestedingen van bouwprojecten wordt duurzaamheid een belangrijk criterium, laat Van Poelgeest weten. Hoe belangrijk kan hij nog niet zeggen. „De procedures daarvoor moeten nog worden uitgewerkt.” Het college is niet bang dat marktpartijen afhaken vanwege de aangescherpte milieuvoorwaarden. „In de stad is nu al een behoorlijke groep bedrijven aan de slag die duurzaam bouwt. Die zullen ook hier graag op intekenen”, verzekert Van Poelgeest. „Het stimuleert tegelijkertijd anderen hun best te doen.” De gemeente heeft in een eerste opzet laten doorberekenen hoe groot de extra investeringen zijn. „Een gemiddelde woning klimaatneutraal maken vergt 10.000 euro”, aldus Vos. „Bij de huidige energieprijzen bespaar je ruim 800 euro per jaar.” „Zo’n investering verdient zich snel terug”, zegt Van Poelgeest. De investering zal wel door de huurder, dan wel koper, moeten worden opgebracht. „Maar op korte termijn heeft de bewoner geen last meer van almaar stijgende energierekeningen.” Een wijziging van het woonwaarderingsstelsel voor de huursector is al in de maak. Van Poelgeest denkt dat hypotheekverstrekkers een hogere koopsom geen beletsel zullen vinden als blijkt hoe groot de besparingen zijn. Na de zomer gaat de stad aan de slag. Een aantal scholen wordt tot pilotproject gemaakt. Er komt binnen afzienbare tijd een Duurzaamheidsteam (D-team) dat de kennis op gebied van duurzame vastgoedontwikkeling bijeen moet brengen. In december volgt in de Zuiderkerk in Amsterdam de presentatie van de definitieve bouwplannen. [Klimaatneutraal bouwen is meer dan dan woningen energiezuinig maken. Het wil zeggen dat alle CO2-uitstoot van alle energieverbruik in het huis wordt gecompenseerd. Dat kan middels zonnecollectoren op het dak of windmolens. Een andere methode is om de eigen stroom op te wekken in een wijkpark. Ook moet met klimaatneutraal bouwen voorkomen worden dat gebouwen over 30 of 40 jaar afgebroken worden omdat de bouwmaterialen te belastend zijn voor het milieu. Het is bouwen van de wieg tot voorbij de sloop.] (lees de reacties)
NOS.nl - Dierenwelzijn slecht gecontroleerd
Het ministerie van Landbouw ziet niet goed toe op de naleving van de regels over dierenwelzijn in de bio-industrie. Dat zegt de Algemene Rekenkamer. Minister Verburg stelt ieder jaar vast hoeveel uur de inspectie aan controles moet besteden, maar dat aantal is de afgelopen jaren enkele keren niet gehaald. De Rekenkamer twijfelt verder of het gaat lukken om aan de Europese mestnormen te voldoen, want binnenkort worden de melkquota verruimd en dan stijgt mogelijk ook de mestproductie. Milieudefensie vindt dat het ministerie beter kan worden opgeheven, omdat het de doelstellingen toch niet haalt.
Planet - Varkensboeren protesteren bij grote supermarkten
Groepjes varkenshouders voeren woensdag actie bij de supermarktconcerns Schuitema en Ahold. In Zaandam en Amersfoort delen ze symbolisch oranje ballen uit. Ze vragen hiermee aandacht voor de investeringen die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen. De varkenshouders kunnen daar binnenkort mee beginnen. Ze trekken aan de bel omdat de supermarkten volgens hen niet thuis geven nu de financiële compensatie moet worden geregeld voor de aanschaf van de box waarin de biggen worden verdoofd. Het lukt de boeren en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) al een maand niet hierover afspraken te maken. Als rond 1 juli niet wordt begonnen met het verdoofd castreren van biggen, kan er op 1 januari 2009 geen vlees van deze varkens in de supermarkten liggen, stellen de boeren. Fonds supermarkten Landbouworganisatie LTO Nederland, NVV (Nederlandse Varkenshouders Vakbond) en COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) roepen de supermarkten op hun eerdere toezegging uit de zogeheten verklaring van Noordwijk na te komen. Daarin werd eind 2007 afgesproken dat het castreren van biggen uiterlijk in 2015 stopt en dat de meerkosten van het verdoofd castreren gecompenseerd zouden worden. De varkensfokkers ramen die eenmalige investeringskosten voor de gehele sector op 3,5 miljoen euro. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) zouden de supermarkten een fonds kunnen vullen om die kosten van de boeren te vergoeden. De varkenshouders willen dat wel. Ze hopen hier woensdag over te kunnen praten met vertegenwoordigers Ahold en Schuitema.
Elsevier.nl - Spionagerel: AIVD zette CIA-baas het land uit
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in Nederland operaties uitgevoerd die niet bekend waren bij de Nederlandse regering. De hoofden van de Nederlandse veiligheidsdiensten zegden daarom het vertrouwen in 'station chief' van de CIA op. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant leidde het conflict tussen de Nederlandse veiligheidsdiensten en de CIA tot het vertrek van de in Den Haag gestationeerde CIA-chef in 2005. Publiciteit De spionageruzie is tot nu toe buiten de publiciteit gehouden, om de relatie met de Verenigde Staten niet onder druk te zetten. Mevrouw mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam, voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), verklaart dat de kwestie is opgelost door de vervanging van de CIA-chef. Bij een onderzoek naar de verspreiding van nucleaire technologie met vertakkingen naar Pakistan, stuitte de AIVD stuitte op activiteiten van de CIA die niet waren aangemeld volgens de geldende regels. Dit leidde tot een bizarre situatie bij een geheim bezoek aan de woning van een Nederlandse zakenman. Diplomatieker 'Kort nadat de AIVD zich toegang had verschaft en microfoons en camera's had geïnstalleerd, kwam opeens een team van de CIA opdagen dat hetzelfde pand binnenging. De AIVD'ers konden zo hun Amerikaanse collega's filmen,' zegt Michiels van Kessenich-Hoogendam in de krant. Sinds het vertrek van de CIA-functionaris zijn de verhoudingen aanzienlijk verbeterd. De nieuwe Amerikaanse 'station chief' zou diplomatieker te werk gaan.
Planet - Spoeddebat over riant salaris omroepbazen
Zij krijgen veel meer dan volgens Balkenende-norm mag. De Tweede Kamer houdt een spoeddebat met minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) over de riante vertrekregelingen bij de publieke omroep. Een verzoek daartoe van de SP werd gesteund door de VVD, PVV en GroenLinks. Deze week werd bekend dat oud-mediadirecteur van de KRO Ton Verlind, die op 1 januari opstapte, nog tot 2011 ruim 647 duizend euro krijgt. Dit 'salaris' valt hoger uit dan de Balkenende-norm voor beloningen in de publieke sector. Eerder werd duidelijk dat ook voormalig Tros-voorzitter Karel van Doodewaerd en oud-presentator van de Avro Karel van de Graaf een riante vertrekregeling kregen, respectievelijk ongeveer zes en vijf ton. Reden voor de partijen om verantwoordelijk minister Plasterk in een spoeddebat aan de tand te voelen. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog niet bekend.

Elsevier.nl - Kamer eist debat hoge inkomens publieke omroep
De Tweede Kamer gaat in een spoeddebat de exorbitante inkomens en ontslagregelingen bij de publieke omroep 'aan de kaak stellen'. SP heeft het debat aangevraagd, met steun van VVD, PVV en GroenLinks. Woensdag werd bekend dat voormalig mediadirecteur van de KRO Ton Verlind nog tot 2011 op de loonlijst van de katholieke omroep blijft staan. 'Vrijgesteld van arbeid' Hij is ‘vrijgesteld van arbeid’, maar strijkt wel 647.000 euro op. Hij is niet de enige met een riant salaris bij de KRO. Zo verdienen vier presentatoren salarissen tussen de 160.000 en 210.000 euro. En uit de openbaar gemaakte jaarverslagen blijkt dat er steeds meer topverdieners bij de publieke omroep werken. Karel van de Graaf Omroepen zijn tegenwoordig wettelijk verplicht de topinkomens openbaar te maken. Op die manier werd eerder bekend dat voormalig AVRO-presentator Karel van de Graaf een gouden handdruk van 544.000 euro mee heeft gekregen. Van de Graaf gaf aan het bedrag wel terecht te vinden. De in 2006 vertrokken TROS-baas Karel van de Doodewaerd ving ruim 600.000 euro.
NOS.nl - PVV: onderzoek corruptie Antillen
De PVV wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de omvang van de corruptie op de Antillen. Aanleiding is een rapport van PVV-kamerlid Brinkman, dat vanmorgen is gepresenteerd. Bestuurders en overheidsmedewerkers op de Antillen maken zich volgens het rappport op grote schaal schuldig aan vriendjespolitiek, zelfverrijking en criminaliteit. Brinkman baseert zich grotendeels op krantenberichten van de afgelopen jaren en op andere openbare bronnen. Brinkman heeft een lijst opgesteld met 140 incidenten, maar hij denkt dat dat nog maar het topje van de ijsberg is.
Elsevier.nl - Asscher: Geen islamles op openbare scholen
De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van Onderwijs is het niet eens met zijn partijgenoot Ahmed Marcouch, die wil dat openbare scholen meer aandacht besteden aan de islam. Asscher vindt die extra aandacht voor religie op openbare scholen niet nodig, zo zei hij donderdag tegen de gemeenteraad. Volgens de wethouder bestaat er al een mogelijkheid tot het volgen van godsdienstlessen in het openbaar onderwijs. ‘Een verdere inmenging zou niet op zijn plaats zijn. Als je het openbaar onderwijs teveel zou theologiseren bestaat altijd het risico dat andere leerlingen onder druk komen te staan.' 'Uit nood' Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, zei zaterdag in Het Parool dat islamitische scholen ‘uit nood’ zijn ontstaan, omdat op openbare scholen - waar traditioneel nauwelijks godsdienstonderwijs wordt gegeven - onvoldoende ruimte is voor het geloof. Volgens Marcouch kunnen islamitische kinderen nu slecht terecht op openbare scholen, omdat ze zich steeds moeten verantwoorden over zaken als hoofddoekjes, gemengd douchen en zwemmen en feestdagen. Integratie en emancipatie Asscher ziet de uitspraken van Marcouch als ‘een noodkreet’. ‘Ik ken Marcouch als een strijder voor integratie en emancipatie. Hij probeert alle mogelijkheden daarvoor aan te wenden die hij kan bedenken. Ik heb het interview gelezen als een noodkreet over wat er in zijn stadsdeel gebeurt met kinderen.'
nrc.nl - Bloedverwantschap oorzaak allochtone babysterfte
De hogere babysterfte in Turkse en Marokkaanse families in Nederland is deels te verklaren door bloedverwantschap tussen de moeder en de vader. Baby’s van Surinaamse en Antilliaanse moeders daarentegen overlijden vaker in het eerste jaar na de geboorte, omdat ze lichter zijn en vroeger geboren worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC, waarop Ernst-Jan Troe over twee weken promoveert. Volgens de onderzoekers maakt de studie voor het eerst duidelijk dat de oorzaken van hogere babysterfte in allochtone families verschillen tussen bevolkingsgroepen. Hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg Johan Mackenbach van het Erasmus MC, die Troe begeleidde: „Dat is belangrijk, want dan moet je niet aankomen met een eenheidsbehandeling.” Troe gebruikte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en uit de Generation R-studie, een onderzoek onder bijna tienduizend Rotterdamse kinderen en hun ouders. Er is de afgelopen jaren veel aandacht voor kinderen die rond de geboorte en in het eerste levensjaar overlijden. In 2003 bleek dat in Nederland anderhalf keer zoveel baby’s in de maand na de geboorte sterven als in de best scorende Europese landen. De sterfte onder allochtonen in Nederland is echter nog eens bijna anderhalf keer zo groot als onder autochtonen. Bezien over het hele eerste levensjaar gaan er van de duizend allochtone baby’s zes of zeven dood. De hoge babysterfte in allochtone gezinnen draagt daarmee ook bij aan het hogere Nederlandse gemiddelde. Turkse en Marokkaanse baby’s sterven relatief vaak later in het eerste levensjaar, en ook vaak aan aangeboren afwijkingen. De onderzoekers berekenden dat 5 tot 23 procent van de sterfte het gevolg is van bloedverwantschap. Eén op de vijf paren in die etnische groepen was neef en nicht, of achterneef en -nicht. ...
nrc.nl - Dementie minder dankzij extra licht
Sterke TL-balken in verzorgingstehuizen zorgen ervoor dat demente ouderen iets beter functioneren. Ze zijn wat minder depressief en kunnen meer dingen zelf doen, zoals eten of naar het toilet gaan. Hun dementie schrijdt „marginaal" trager voort. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen hebben dat uitgetest in de gemeenschappelijke ruimtes van zes verzorgingstehuizen; zes andere instellingen dienden ter controle. De studie is vandaag gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association. De ouderen, van wie de meesten aan dementie leden, werden gemiddeld vijftien maanden gevolgd. In die periode werden zij gemiddeld steeds depressiever. Ouderen in de huizen met meer licht bleven echter wat vaker „licht depressief”. De achteruitgang van hun denken verliep ook trager, maar dat verschil was zo klein dat het in de praktijk niet merkbaar is. De lampen leverden drie keer zo sterk licht als gewoonlijk binnen heerst. Dat is overigens altijd nog minder dan buiten op een bewolkte dag. De onderzoekers denken dat de ouderen beter functioneren omdat hun dagritme door het licht versterkt wordt. Onderzoeksleider dr. Eus van Someren: „We hebben ook gekeken naar het dagelijkse verloop in het hormoon melatonine. Dat gehalte hoort ’s nachts hoog te zijn; in de instellingen met sterk zicht zagen we inderdaad een sterkere toename ’s nachts.” Daarnaast zou sterk licht het zicht verbeteren. Het onderzoek geeft een goed beeld van de praktijk omdat het lot bepaalde in welke verzorgingstehuizen de lampen werden opgehangen, en omdat verzorgers niet wisten welke lampen zij in huis hadden. De onderzoekers lieten in alle instellingen extra armaturen plaatsen.
NOS.nl - Commissie wil automatische donatie
De commissie die minister Klink over orgaandonatie adviseert heeft grote verwachtingen van een systeem waarbij mensen automatisch donor worden, tenzij ze aangeven dat ze dat niet willen. Voorzitter Terlouw voorziet dat het aantal orgaandonaties dan in vijf jaar met 20 tot 25 procent stijgt. Minister Klink ziet niets in het plan. Hij vindt dat toestemming nodig blijft. Als die uitblijft, is de beslissing aan de nabestaanden. De commissie noemt dat een schijnoplossing. Omdat Klink het advies al afwees vóór de presentatie, besloot de commissie het rapport niet aan hem aan te bieden.