vrijdag 06-06-08

NOS.nl - Israël zinspeelt op aanval op Iran
De Israëlische vice-premier Mofaz zegt dat een aanval op de nucleaire installaties van Iran onvermijdelijk is als het met zijn kernwapenprogramma doorgaat. Hij zegt in de krant Yedioth Ahronoth dat de sancties tegen Iran niet werken. Iran weerstaat al jaren de druk om zijn nucleaire programma op te geven. Volgens Iran is het alleen bedoeld om energie op te wekken. Israël en de VS hebben altijd de mogelijkheid van een aanval op Iran opengehouden, maar hebben er nog nooit zo expliciet mee gedreigd. Mofaz wordt genoemd als opvolger van Ehud Olmert.
Elsevier.nl - Israël: Aanval op Iran lijkt onvermijdelijk
Een Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties lijkt onvermijdelijk, nu steeds duidelijker wordt dat sancties tegen Iran niet werken, zegt de Israëlische vicepremier en minister van Transport Shaul Mofaz. Mofaz sprak deze dreigende woorden vandaag in een interview met Yedioth Ahronoth, de grootste krant van Israël. Mofaz is nu vice-premier en was eerder minister van Defensie en opperbevelhebber van het Israëlische leger. 'Als Iran doorgaat met zijn atoomprogramma, zullen we aanvallen. De sancties zijn ineffectief,' zegt Mofaz. Atoomambities Ondanks (economische) sancties tegen het islamitische land weigert de Iraanse regering zijn atoomambities op te geven. Bovendien heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verschillende keren gezegd dat hij Israël 'van de kaart wil vegen'. Iran beweert dat het atoomprogramma is bedoeld om energie op te wekken. Maar de Verenigde Staten, Israël en de Europese Unie geloven daar niets van. Kernmacht Mofaz reageerde ook op dreigende taal van Ahmadinejad: 'Iran zal eerder zijn verdwenen dan Israël.' Israël heeft nooit openlijk toegegeven dat het land kernwapens heeft, maar er wordt vanuit gegaan dat Israël de enige kernmacht in de regio is. De Israëlische luchtmacht vernietigde in 1981 een kerncentrale in Irak. En in vorig jaar september werden bombardementen uitgevoerd in buurland Syrië, waar volgens Israël ook werd gewerkt aan een atoomprogramma.
Planet - Top luchtmacht VS weg na blunders met kernwapens
De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft de twee hoogste functionarissen bij de luchtmacht donderdag ontslagen na blunders met nucleaire wapens. Gates zei dat voor een ,,substantieel aantal'' generaals en kolonels disciplinaire straffen volgen. De twee topfunctionarissen die moeten opstappen zijn luchtmachtbevelhebber generaal Michael Moseley en Michael Wynne. Een incident betrof het verschepen van ontstekers voor nucleaire raketten naar Taiwan in 2006. In plaats van bestelde batterijen voor helikopters, werden ontstekers voor intercontinentale raketten naar het eiland voor de kust van China gestuurd. De tweede kwestie speelde in augustus vorig jaar. Een B-52-bommenwerper vloog met nucleaire raketten over Amerikaanse staten, zonder dat iemand zich realiseerde dat de wapens aan boord waren.
Planet - Hoofddoekjesverbod universiteit
De rechter heeft het verbod donderdag gehandhaafd. Het Turkse constitutionele hof heeft donderdag het verbod op het dragen van islamitische hoofddoekjes op Turkse universiteiten gehandhaafd. De uitslag is een nederlaag voor de islamitisch georiënteerde regering, die de hoofddoekjes op grond van de religieuze en persoonlijke vrijheden wilde toestaan. Het hof oordeelde dat amendementen die in februari door het parlement werden aanvaard strijdig zijn met de seculiere beginselen van de Turkse grondwet. Volgens sommige waarnemers voorspelt de uitspraak weinig goeds voor de regering in een andere zaak, waarin de hoogste Turkse aanklager de ontbinding van de regerende AK-partij vraagt omdat de partij 'het brandpunt van anti-seculiere activiteiten' zou zijn.
nrc.nl - Hoofddoekverbod weer ingevoerd in Turkije
De hoogste Turkse rechtbank heeft vandaag bepaald dat hoofddoeken niet mogen worden gedragen op Turkse universiteiten. Het vonnis is een zware klap voor de regerende islamitische AK-partij en zal de verhouding met haar seculiere tegenstanders verder op scherp zetten. Het Turkse parlement had in februari ingestemd met een grondwetswijziging die studentes het recht geeft de hoofddoek te dragen binnen universiteiten. Daarvoor was dat verboden omdat Turkije en seculiere republiek is met een scheiding tussen kerk en staat. De regering van premier Erdogan presenteerde de opheffing van het in 1982 ingestelde ingestelde verbod als een triomf van de democratie. Volgens haar gaat het om persoonlijke en religieuze vrijheid. Maar het Constitutionele Hof bepaalde vandaag dat de poging van de regering het verbod op te heffen een schending is van seculiere principes. De hoofddoek is een controversiële kwestie in Turkije, waar de regering een machtstijd uitvecht met de seculiere elite, die wordt gesteund door het leger en andere staatsinstellingen. De AK-partij bracht bij de parlementsverkiezing vorig jaar het seculiere kamp een zware nederlaag toe. Het vonnis is een slecht voorteken voor de regering. De hoogste Turkse aanklager probeert namelijk in een andere zaak voor dezelfde rechtbank de AK-partij van premier Erdogan te verbieden. Volgens de aanklager is de partij een broeinest van anti-seculiere activiteiten geworden en ondermijnt zij als zodanig het seculiere karakter van de Turkse Republiek. De aanklager eist ook dat 71 kopstukken van de AK-partij, onder wie president Abdullah Gül en premier Erdogan, gedurende vijf jaar van politieke ambten worden uitgesloten. Hij heeft pogingen van de regering om het hoofddoekverbod op te heffen aangehaald als voorbeelden van anti-seculiere activiteiten. Een verbod op de AK-partij zal Turkije in een politieke crisis storten. De regering heeft nog niet direct gereageerd. De vicepremier zei dat de regering eerst de argumenten van het hof wil zien voordat zij reageert.
Trouw - Turks hof draait hoofddoekvrijheid terug
Uitspraak is slecht voorteken voor AK-partij van premier Erdogan. Een nieuwe tegenslag voor de regerende AK-partij in Turkije: het dragen van een hoofddoek op de universiteit wordt opnieuw verboden. Het Turkse hooggerechtshof verbiedt het toelaten van hoofddoeken op de universiteit. Volgens de rechters zijn de hoofddoeken in strijd met het seculiere karakter van de Turkse grondwet. De uitspraak van het hof is een zware nederlaag voor de regerende AK-partij van premier Erdogan. Die loodste in februari een wetswijziging door het parlement die het dragen van hoofddoeken in universiteitsgebouwen toestond als uiting van persoonlijke en religieuze vrijheid. Maar tegen die wet waren grote protesten van seculiere Turken, onder wie veel generaals, rechters en universiteitsdocenten. Zij vrezen dat de wet de opmaat kan vormen voor verdere islamisering van de Turkse staat. Het proces was aangespannen door de seculiere partijen in het parlement. De uitspraak van de rechters is een slecht voorteken voor de AK-partij, waartegen nog een apart proces loopt. De openbaar aanklager heeft de rechters van het hooggerechtshof om een verbod van de partij gevraagd, en vijf jaar uitsluiting van de politiek geëist tegen 71 prominente AK-leden, onder wie premier Erdogan. Die zaak is nog in behandeling. Belangrijkste argument in de aanklacht is dat de AK-partij anti-seculiere activiteiten nastreeft, waarbij de hoofddoekwet het belangrijkste voorbeeld is. De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben eerder dit jaar de aanklacht tegen de Turkse regeringspartij veroordeeld, omdat die niet voldoet aan de regels binnen de EU over een eventueel verbod van politieke partijen. Ook heeft de AK-partij veel politieke en economische hervormingen doorgevoerd die noodzakelijk zijn om toetreding van Turkije tot de EU mogelijk te maken. Overigens hadden de meeste universiteiten de hoofddoek nog niet toegelaten, in afwachting van dit proces en van eventuele gedetailleerde regels over welke soorten hoofdbekleding zijn toegelaten. Het parlement moest maar aangeven of studenten ook boerka's en chadors mogen dragen, klonk het vanuit universitaire hoek. De hoofddoek is verboden op universiteiten en scholen en in overheidsgebouwen sinds een coup door het leger in 1980. Vorig jaar verkeerde Turkije maandenlang in een patstelling omdat AK-kandidaat Abdullah Gül door het parlement niet werd geaccepteerd als nieuwe president. Pas na nieuwe verkiezingen, die de AK-partij met overmacht won, kon hij staatshoofd worden. Daarbij was lang onduidelijk of het leger Güls benoeming zou accepteren. Uiteindelijk bleef het bij wat waarschuwende woorden. (lees de reacties)
Planet - Betogingen wegens herinvoering opgedoekte wet
Honderden gesluierde vrouwen hebben vrijdag in Turkije geprotesteerd tegen een arrest van het hooggerechtshof. Dat bepaalde donderdag dat het verbod op het dragen van hoofddoekjes op de universiteit niet geschrapt mag worden. Zeker vijfhonderd vrouwen demonstreerden in Diyarbakir in het zuidoosten en honderden anderen gingen in Istanbul de straat op. ,,Ik voel me verslagen en wanhopig. Ik voel me niet meer gelijk aan ieder ander in dit land'', aldus de 29-jarige Esra, die op haar negentiende de universiteit verliet omdat ze er geen hoofddoek mocht dragen. Duizenden vrouwen hebben niet gestudeerd aan de universiteiten in Turkije wegens het verbod, dat strikt gehandhaafd werd sinds 1997. Velen gingen studeren in een ander land, waar een hoofddoek op de universiteit wel is toegestaan.
nrc.nl - Het vermeende brein achter 9/11 wil doodstraf
Khalid Sheikh Mohammed heeft gisteren gezegd dat hij de doodstraf wil en dat hij een martelaar wil worden. Het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center en het Pentagon, en vier andere belangrijke verdachten zijn gisteren voorgeleid voor een militair tribunaal op de Amerikaanse marinebasis op Guantánamo Bay op Cuba. Het was voor het eerst sinds Khalid Sheikh Mohammed gevangen werd genomen in Pakistan in 2003 dat hij in het openbaar verscheen. De militaire rechter zei tegen hem dat hij hij de doodstraf zal krijgen als hij wordt veroordeeld voor het organiseren van de aanval op de VS. Het antwoord van Mohammed: „Dat is wat ik wil, ik wil al heel lang een martelaar worden.” Mohammed, het meest vooraanstaande Al-Qaedalid dat in Amerikaanse handen is, weigert hulp van advocaten om hem te verdedigen. Toen de rechter hem vroeg of hij tevreden was met de Amerikaanse militaire advocaat die hem is toegewezen, stond Mohammed op en begon hij te zingen in het Arabisch, waarbij hij vrolijk pauzeerde om zijn eigen woorden in het Engels te vertalen. „Mijn schild is Allah, de meest verhevene”, zei hij en voegde eraan toe dat zijn religie hem verbiedt een Amerikaanse advocaat te accepteren. Hij wil zichzelf in de rechtszaak verdedigen. De andere verdachten
  • Ramzi Binalshibh, een Jemenitische man die door de Amerikaanse aanklagers wordt omschreven als de coördinator van de aanslagen van 11 september. Hij zou, volgens Amerikaanse inlichtingendiensten, eigenlijk een van de kapers zijn, maar hij kon geen visum voor de VS krijgen.
  • Mustafa Ahmad al-Hawsawi, een man uit Saoedi-Arabië die de Amerikaanse inlichtingendienst omschrijft als een van de twee belangrijkste financiers van de aanslagen.
  • Ali Abd al-Aziz Ali, die ervan wordt beschuldigd een belangrijke luitenant te zijn van Khalid Sheik Mohammed – zijn oom – tijdens de voorbereidingen van de aanslagen.
  • Walid Bin Attash, een man uit Jemen die volgens het Pentagon heeft toegegeven dat hij het brein was achter de aanslag op het Amerikaanse vliegdekschip USS Cole voor de kust van Jemen in 2000. Ook wordt hij beschuldigd betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.
De vijf verdachten worden beschuldigd van terrorisme en 2.973 aanklachten van moord. Khalid Sheikh Mohammed heeft bekend dat hij de aanslagen in 2001 „van A tot Z” heeft gepland. De militaire aanklagers zullen de doodstraf tegen de verdachten eisen. Wanneer het proces echt van start gaat, is nog onduidelijk. De officier van justitie wil dat het proces begint op 15 september. Volgens de advocaten van de vijf verdachten is deze datum bewust gekozen om de Amerikaanse verkiezingscampagne te beïnvloeden.
NOS.nl - VN-voedseltop wil honger uitbannen
Op de wereldvoedseltop in Rome is een actieplan aangenomen dat de honger in de wereld moet uitbannen."Voor iedereen moet er genoeg voedsel zijn, vandaag en morgen", zo staat in de slotverklaring. Door investeringen in de landbouw moet de productie van voedsel gestimuleerd worden. Ook moeten handelsbelemmeringen worden weggenomen. De verklaring stuit op kritiek van een aantal landen in Zuid-Amerika. Ze vinden het een vaag stuk, waar de mensen die honger lijden niets aan hebben. Kritiek komt ook van de niet-gebonden landen op de top in Rome. Het slotducument bevat geen concrete voorstellen, zeggen zij.
Elsevier.nl - VN-voedseltop: Honger in zeven jaar halveren
De honger in de wereld moet in 2015 zijn gehalveerd. Tot dat doel hebben de VN-landen besloten op de wereldvoedseltop in Rome. De deelnemende landen hebben in een slotverklaring beloofd dat zij voedsel niet zullen gebruiken als politiek of economisch wapen. Minister Bert Koenders (PvdA) voor Ontwikkelingssamenwerking is blij met de verklaring. 'De landbouw is een wereld van tegenstellingen tussen import en export, stedelingen en het platteland. Nu is er consensus tussen 191 landen, er zijn plannen en projecten.' Afgezwakt Maar Argentinië, Venezuela en Cuba hekelen de slotverklaring omdat die geen echte maatregelen zou bevatten om de honger uit de wereld te helpen. Ook Italië is kritisch. 'De verklaring is tamelijk afgezwakt vergeleken met de oorspronkelijke ambities,' zegt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. Actie Voorafgaand aan de conferentie zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de voedselproductie wereldwijd met 50 procent moet zijn toegenomen in 2030. De slotverklaring roept op tot 'urgente en gecoördineerde actie' om de negatieve consequenties van de gestegen voedselprijzen te bestrijden in de 'kwetsbaarste landen'. Koenders zegt de uitvoering van de slotverklaring kritisch te zullen volgen. [Biobrandstof De productie van biobrandstoffen en hun effect op de voedselvoorziening in de wereld is een kwestie die in de slotverklaring wordt omzeild. Gesteld wordt dat er sprake is van 'uitdagingen en mogelijkheden' en dat de kwestie van de biobrandstoffen nader moet worden bestudeerd. Voor de strijd tegen honger is de afgelopen dagen in totaal zo'n 4,1 miljard euro opgehaald. Schenkers zijn onder meer Nederland, Spanje, Japan, Venezuela en Koeweit.]
NOS.nl - "Halvering CO2 kost $45 biljoen"
Als de wereld niets doet, zal de CO2- uitstoot in 2050 met 130 procent zijn toegenomen en de behoefte aan olie met 70 procent. Dat staat in een rapport van het Internationaal Energie Agentschap. Het IEA is de energiewaakhond van 27 geïndustrialiseerde landen. Het roept op tot een wereldwijde revolutie op het gebied van energietechnologie. Er is een investering van zo'n 45.000.000.000.000 (45 biljoen) dollar nodig om te komen tot een halvering van de CO2-uitstoot. Dit weekeinde vergaderen de ministers van Energie van de G8-landen in Japan, samen met China, India en Zuid-Korea. De CO2-uitstoot staat ook op de agenda.
rtl.nl - IEA roept op tot energierevolutie
De wereld moet een revolutie op het gebied van schone energie beginnen om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met de helft terug te dringen. Dat zegt het internationale energiebureau IEA. Voor die revolutie is 45 biljoen dollar (2900 miljard euro) nodig aan extra investeringen in de ontwikkeling van schone technologieën. Volgens het IEA moet de wereld nu actie ondernemen, anders stijgt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tot 2050 met 130%. De wereldwijde olievraag zal in die periode met 70% toenemen, waarschuwt het IEA. Om de doelen te bereiken, zouden volgens het IEA jaarlijks 32 nieuwe kerncentrales en 17.500 nieuwe windmolens in de wereld moeten worden gebouwd.
de Volkskrant - Russische ambtenaren stelen jaarlijks 77 miljard
Corrupte Russische ambtenaren stelen jaarlijks 77 miljard euro, oftewel een derde van het nationale budget van Rusland. Dat heeft een topman van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gezegd. President Dmitri Medvedev heeft eerder beloofd corruptie flink aan te pakken. Volgens economen bedreigt de corruptie de snelgroeiende economie. Donderdag werd nog een ambtenaar van de Russische financiële waakhond Rossfinnadzor opgepakt. Hij had 13.600 euro aan steekpenningen aangenomen, berichtte de krant Rossiiskaya Gazeta vrijdag.
Planet - Veel meer DNA-afnames op Schiphol
Materiaal komt in databank en wordt gebruikt om misdaden op te lossen. De marechaussee op Schiphol heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar bij 87 passagiers DNA afgenomen. Dat meldt de marechaussee vrijdag. Vorig jaar werd op Schiphol in totaal 115 keer DNA afgenomen. Met de invoering van de DNA-wet ruim drie jaar geleden zijn personen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat, verplicht DNA-materiaal af te staan. Zij staan gesignaleerd in de systemen van het ministerie van Justitie. Wanneer zij reizen via Schiphol, wordt dan duidelijk dat zij nog DNA moeten afstaan. Nadat het DNA is afgenomen, kunnen reizigers doorgaans hun reis vervolgen. De marechaussee meldt dat het om zowel in- als uitreizende passagiers gaat. Puttense moordzaak Het DNA wordt opgeslagen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Daar kunnen DNA-matches gebruikt worden om oude en nieuwe misdrijven op te lossen. Vorige maand werd aan de hand van een DNA-match nog een verdachte aangehouden in de veertien jaar oude Puttense moordzaak
Trouw - de wijk / Nederland offert zijn vrijheid op het altaar der controle (opinie)
Nederland tapland. Kennelijk bevinden zich op Nederlands grondgebied meer dan in enig ander land terroristen, criminelen en lieden die anderszins een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. Anders kan ik niet verklaren waarom Nederland koploper is in het aantal telefoontaps. Minister Ernst Hirsch Ballin meldde dat de politie in de tweede helft van het vorig jaar 12.491 telefoonnummers afluisterde en dat er 1681 taps per dag werden uitgevoerd. Let wel, dat zijn slechts de taps van de politie. De inlichtingendiensten vallen hier buiten. Hoeveel ambtenaren zijn nodig om al die informatie in hanteerbare rapportages aan de autoriteiten te presenteren, vraag ik mij dan af. En zijn die autoriteiten vervolgens wel in staat om die enorme hoeveelheid informatie te verwerken? In de Verenigde Staten werden in een heel jaar 2208 telefoons afgetapt. Wat in de Verenigde Staten gebeurt, wordt hier vaak afgedaan als ’Amerikaanse toestanden’. Zou dat ook voor het aantal telefoontaps gelden? Of is onze nationale veiligheid daadwerkelijk in het geding en zijn die taps hard nodig? Ik heb mijn twijfels. Wat ik wel weet is dat het uiterst verontrustend is dat er nauwelijks een debat plaatsvindt over de voortdurende aantasting van onze privacy en dat geen politicus aangeeft of de draconische maatregelen daadwerkelijk onze veiligheid vergroten. In de VS staat privacy wel hoog op de agenda. In 2003 werd de Patriot Act van kracht, die een direct gevolg was van de aanslagen van 11 september 2001. De wet verruimde de mogelijkheid voor de overheid om informatie te vergaren ten behoeve van de terrorismebestrijding. De Amerikanen discussieerden hevig over de wet. De kritiek spitste zich toe op de aantasting van de privacy. Om die reden was de wet tijdelijk en eind 2005 stemde de senaat tegen verlenging, hoewel elementen van de wet via andere wet- en regelgeving behouden bleven. Het felle debat over de aantasting van de privacy dat destijds in de Verenigde Staten werd gevoerd en het feit dat de Patriot Act als een bedreiging voor de vrijheid van de burger werd gezien, mis ik in ons land ten enen male. Ongeveer tegelijk met Hirsch Ballins openbaarmaking van het aantal taps kwam het bericht dat treinen van camera’s worden voorzien om de veiligheid van de mensen te vergroten. En weer ontstond er geen debat. Dat gebeurde ook al niet naar aanleiding van het cumulatieve effect van de antiterrorismewetgeving. Bevoegdheden zijn verruimd en een ’aanwijzing’ in plaats van een ’redelijk vermoeden’ is voldoende om preventief in actie te komen. Vrees voor aantasting van de privacy wordt vaak afgedaan met de mededeling dat als je niets fout doet, je ook niets te vrezen hebt. Dat is een drogreden. De afgelopen jaren is het politieke landschap onherkenbaar veranderd. Populisme en intolerantie zijn gemeengoed geworden. Twintig jaar geleden had niemand kunnen voorspellen dat het anno 2008 voorbij zou zijn met onze wereldberoemde tolerantie en dat Nederland een naar binnen gerichte natie zou zijn geworden met angst voor vreemdelingen en voor een snel veranderende wereld. Betekent dit dat er een reëel risico is dat populisme en intolerantie verder doorschieten en dat onze privacy verder wordt aangetast omdat we afstevenen op een controlestaat? Ik wil het niet helemaal uitsluiten. Want het meest verontrustend is dat niemand het iets lijkt te interesseren. Het uitblijven van een maatschappelijk debat dat duidt op onverschilligheid. Daarom kom ik er zo langzamerhand achter dat die beroemde tolerantie van de Nederlander helemaal geen tolerantie was, maar gewoon desinteresse. Daardoor kunnen de inperkers van onze privacy hun gang gaan en loopt onze vrijheid uiteindelijk gevaar. En daarmee sterft een belangrijke democratische verworvenheid. (lees de reacties)
nrc.nl - Cramer wil niet tornen aan klimaatafspraken
Minister Jacqueline Cramer (Milieu, PvdA) is er fel op tegen dat sommige EU-landen willen tornen aan de klimaatafspraken van de Europese Unie. Ze vindt het ,,niet acceptabel'' dat zeven Oost-Europese landen een uitzonderingspositie eisen bij de vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide). Cramer zei dat vandaag na afloop van overleg met haar EU-collega's in Luxemburg. De zeven landen onder leiding van Hongarije willen dat voor hen bij de CO2-vermindering 1990 als peiljaar geldt, in plaats van 2005 zoals in de EU is afgesproken. Zij vinden dat peiljaar oneerlijk, omdat de ineenstorting van het communisme begin jaren negentig al had geleid tot het verdwijnen van veel zware industrie en daarmee een veel lagere CO2-uitstoot. Als ze ten opzichte van dat onnatuurlijk lage niveau nog eens 20 procent moeten gaan verminderen, wordt het wel heel moeilijk, stellen de Oost-Europese landen. Maar andere landen, waaronder Nederland, willen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke voorstellen blijven. ,,Als je er een kaart uithaalt, stort het hele huis in elkaar'', zei Cramer. Ze toonde zich opvallend optimistisch, ondanks de eisen van een groot aantal landen tot aanpassingen of afzwakkingen. ,,Ik ben na afloop optimistischer dan van tevoren. De sfeer was constructief en iedereen wil het tempo er in houden.'' Cramer kreeg naar eigen zeggen van haar EU-collega's steun voor het Nederlandse idee om ook voor de lange termijn vast te stellen wat de auto-industrie moet doen om minder kooldioxide uit te stoten. Dan kan de industrie zich er niet meer achter verschuilen dat ze geen tijd heeft gehad zich voor te bereiden op EU-regels. De EU eist nu van de autofabrikanten dat hun auto's in 2012 gemiddeld niet meer dan 130 gram CO2 per kilometer uitstoten, waar het gemiddelde niveau in 2006 nog lag op 160 gram. Daarnaast moet er nog eens 10 gram gewonnen worden via onder meer betere bandenspanning en zuiniger rijden. Nederland wil voor 2020 een doel afspreken van maximaal 80 gram uitstoot van kooldioxide per gereden kilometer. De auto-industrie, gesteund door Duitsland en Frankrijk, protesteert heftig tegen de geëiste CO2-reducties. De EU wil in december een definitief akkoord bereiken over het klimaat- en milieupakket.
rtl.nl - Meer geld voor duurzame energie
Er komt meer subsidie voor duurzame energie. Minister van der Hoeven van Economische Zaken wil honderden miljoenen extra uittrekken voor energie die opgewekt wordt door zonnepanelen en windmolens. Dit staat in een brief die volgende week in het kabinet wordt besproken, maar waarvan de inhoud nu al bekend is bij RTL Nieuws. Het geld komt uit aardgasopbrengsten. Die opbrengsten zullen de komende decennia dalen, want ons aardgas raakt op. En dus wil Van der Hoeven nu investeren in andere vormen van energie. Zo betaal je met oude energie voor nieuwe energie, is de redenering. Sinds begin dit jaar is er een nieuwe subsidieregeling voor groene stroom. Wie met een zonnepaneel of windmolen energie opwekt, en die stroom verkoopt aan het energiebedrijf, krijgt daar subsidie op. En daar komt dus veel geld bij.
rtl.nl - Mogelijk geen milieuzone Amsterdam
De milieuzone in Amsterdam komt er wellicht niet. Wethouder Herrema is bereid af te zien van de 'milieuzone' als de Europese normen voor luchtkwaliteit ook zonder deze maatregel te halen is. Begin dit jaar liet de gemeente weten dat vervuilende auto's medio 2009 niet meer welkom zijn binnen de ring van Amsterdam en ten zuiden van het IJ. Het gaat onder meer om auto's op lpg en benzine van voor 1992 en dieselauto's zonder roetfilter. Ook vrachtwagens en bestelauto's zouden, op termijn, geweerd worden. Voordat Amsterdam definitief zal besluiten tot invoering van een milieuzone wordt de luchtkwaliteit getoetst. Als die op dat moment voldoende verbeterd is, komt de milieuzone er mogelijk niet.
Webwereld - Onderzoekers OV-chipkaart vreesden DoS aanval
Britse wetenschappers beschreven aanvankelijk ook een Denial-of-Service aanval op de OV-chipkaart. De waarschuwing werd uiteindelijk uit het rapport geschrapt. Die informatie staat te lezen in de eerste, niet gepubliceerde, versie 1.0 van het rapport naar de beveiliging van de kaart. De wetenschappers van de Royal Hollway University of London wijzen erop dat de kaart voor criminelen onaantrekkelijk is, maar waarschuwen dat "men meer publieke proof-of-concept demonstraties en mogelijke denial-of-service (DoS) aanvallen zou verwachten". Een DoS-aanval legt websites lam door de site te overspoelen met informatieverzoeken. Bij de OV-chipkaart zou een dergelijke aanval tot chaos op stations kunnen leiden omdat de poortjes gesloten blijven waardoor passagiers de perrons niet kunnen betreden of verlaten. Niet in definitieve versie Die waarschuwing heeft de uiteindelijke versie 1.00 die aan de Tweede Kamer is verzonden niet gehaald. Zoals Webwereld gisteren al meldde hebben ondermeer Trans Link Systems (TLS) en TNO de voorlopig versie voorzien van commentaar. TLS is verantwoordelijk voor de invoering van chipkaart. Het is niet bekend wie heeft aangedrongen op het schrappen van het DoS-scenario. Onderzoeker Keith Mayes van de Royal Hollway University of London zegt in een reactie dat zijn organisatie bang was dat de passage zou afleiden van de beveiliging zelf. "Het is niet de kern van de technische aanvallen op de OV-chipkaart", schrijft Mayes in een reactie aan Trouw en Webwereld. Ook wil de expert zijn publieke verantwoordelijkheid nemen: "Het zou sommige anti-sociale elementen in de maatschappij kunnen aanmoedigen DoS-aanvallen, dus vandalisme te plegen." Nieuwe aanvalsmogelijkheid Hoe kort de passage ook is, toch is dit nieuwe scenario belangrijk. Tot nu toe was alle aandacht gericht op het risico dat de kaart misbruikt zou worden voor digitale diefstal. Omdat dit risico gering zou zijn, is besloten de chip niet direct te vervangen. De mogelijkheid van een DoS-aanval zou dat besluit kunnen beïnvloeden. Vlak voor het verschijnen van het rapport wees Karsten Nohl, onderzoeker naar de gebruikte Mifare Classic-chips op dit risico. TLS woordvoerder Jannemieke Zandee wuifde de mogelijkheid van een DoS-aanval destijds weg: "Dan hebben we het over vandalisme en dat is iets anders", zei zij destijds in een reactie tegenover Webwereld. Geen commentaar, geen debat Trans Link Systems verbrak eerder deze week zonder opgaaf van reden de communicatie met Webwereld over de beveiliging van de chipkaart. De organisatie reageerde niet op een verzoek om commentaar over de mogelijkheid van een DoS-aanval. Het is daarom onduidelijk of het scenario is onderzocht. De Socialistische Partij heeft inmiddels zijn verzoek voor een spoeddebat over de verschillende versies van de contra-expertise ingetrokken. Kamerlid Emile Roemer wil eerst meer informatie hebben en stuurt aan op een uitbreiding van een al geplande openbare hoorzitting die waarschijnlijk op 18 juni wordt gehouden. Over het nieuwe risico is Roemer kort: "Dit past in het rijtje van redenen waarom je nu moet overstappen naar een veiligere chip. Ik snap niet waarom dat nou niet direct gebeurt." De verschillen tussen versie 1.0 en 1.00 kwamen aan het licht na bestudering van stukken, die Webwereld en Dagblad Trouw in handen hebben gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Trouw - Witte en zwarte zorg: nuttig of erg?
Diabetesspreekuren voor Marokkanen, thuiszorg speciaal voor allochtone ouderen, psychische hulp gericht op kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond: krijgen we, na witte en zwarte scholen, nu ook witte en zwarte zorg?Diabetesspreekuren voor Marokkanen, thuiszorg speciaal voor allochtone ouderen, psychische hulp gericht op kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond: krijgen we, na witte en zwarte scholen, nu ook witte en zwarte zorg? .... (lees de reacties)
Trouw - ChristenUnie zit klem in embryodebat
De CU voelt zich in het nauw gedreven door verruiming van de embryoselectie die staatssecretaris Bussemaker wil. Een oplossing in het kabinet lijkt nog ver weg. .... (lees de reacties)
PAROOL - Lallende caféganger buiten kan probleem zijn
Lallende caféganger buiten kan probleem zijn. De invoering van het rookverbod volgende maand kan leiden tot meer onveiligheid en overlast in het uitgaansgebied van Amsterdam. Oorzaak is dat meer rokers op straat staan en ...
Elsevier.nl - Hans Laroes: NOS gaat flink op de schop
De publieke zender NOS gaat flink op de schop, omdat het naar eigen zeggen te weinig geld krijgt, om 'alles te blijven doen, wat we nu doen', aldus NOS-hoofdredacteur Hans Laroes. De veranderingen bij de zender worden aangekondigd in interne stukken van hoofdredacteur Hans Laroes. Te weinig geld De NOS gaat onder meer de jaaroverzichten op televisie schrappen, de diensten van de serviceredactie Teletekst beperken en correspondenten in het buitenland die vertrekken op ‘meermansposten’ worden niet vervangen. De maatregelen zijn nodig, omdat NOS-Nieuws te weinig geld heeft om ‘alles te blijven doen wat we nu doen'. Ook wil de omroep vernieuwen en versterken. Verdwijnen Eerder werd al bekend dat de middaguitzendingen van het Radio 1 Journaal doordeweeks en op zaterdag en zondag gaan verdwijnen. De omroep wil verder het Radio 1 Journaal in de ochtenden gaan versterken, evenals de nieuwsfunctie van Radio 1 in de weekenden en het Acht Uur Journaal op televisie. Discussie ‘Eind vorig jaar werd duidelijk dat de geldstroom te klein was, waarna de hoofdredactie heeft besloten dat maatregelen nodig waren en de discussie op de werkvloer is aangegaan,’ aldus een NOS-woordvoerder donderdag. Als het aan de hoofdredactie ligt, wordt de nieuwe werkwijze per 1 januari ingevoerd. (sinds Laroes aan het roer zit moet men voor nieuws andere media raadplegen)
Planet - Beatrix met de billen bloot
Wat betaalt de belastingbetaler voor het koninklijk huis? Ook premier Balkenende geeft het toe: het is volstrekt onduidelijk hoeveel geld het koninklijk huis nou precies kost. Hij gaat nu onderzoeken hoe de financiële verslaglegging verbeterd kan worden. Beatrix stookt er met haar familie aardig wat overheidsgeld doorheen. Alleen al het onderhoud aan haar zes paleizen kost jaarlijks zo’n 35 miljoen euro. Op de loonstroken van al het personeel in de hofhouding prijkt in totaal zo’n anderhalf miljoen euro per jaar. En een nieuw hoedje voor hare majesteit? ‘Van grote ontwerpers, die bijvoorbeeld ook voor de Engelse koningin Elizabeth hoeden maken, zijn die niet te koop voor minder dan duizend euro’, weten ze bij de Amsterdamse hoedenzaak Hoeden M/V. Jurken en hoeden betaalt ze van haar ‘zakgeld’ van bijna acht ton belastingvrij per jaar. Daarnaast zijn er nog kosten die anderen voor haar maken. Gemeenten die Beatrix op Koninginnedag te gast wilden hebben, trokken daar tussen de 150.000 en 600.000 euro voor uit. Als ze een lintje komt doorknippen, moet daarvoor extra poltie worden ingezet voor de beveiliging en om het verkeer te regelen. RTL Al met al staat op het overzicht van de kosten waarvoor het Rijk opdraait een totaal van 107 miljoen euro. Maar uit stukken die RTL Nieuws boven water kreeg blijkt nu dat zeker twee miljoen euro aan vliegreizen daar nog niet in is meegerekend, doordat ze op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken waren gezet. Door miscommunicatie bij Defensie bleken ook de kosten voor het onderhoud aan Beatrix’ privéjacht de Groene Draeck niet te kloppen. ‘Funest voor de geloofwaardigheid van de begroting van het koninklijk huis’, noemt econoom Harry van Dalen de verborgen extra uitgaven van het koninklijk huis. Van Dalen deed eerder onderzoek naar de kosten van de Oranjes. ‘Een modern koningshuis zou ook een modern financieel verslag moeten maken. De Engelse Queen doet dat ook.’ Rommeltje Waarom het in Nederland dan toch zo’n rommeltje heeft kunnen worden? ‘Ik vermoed dat dat deels politiek is ingegeven', zegt Van Dalen. 'Als alle kosten bij elkaar zouden staan, zou dat maar tot klachten leiden over de hoge kosten. Een tweede argument was de veiligheid van de koningin. Daardoor konden niet alle kosten voor beveiliging specifiek in begrotingen worden opgenomen.’ Toch is het koningshuis volgens Van Dalen niet alleen maar een geld verslindende poppenkast. Hij deed onderzoek naar de economische prestaties van verschillende landen. ‘Daaruit blijkt dat het ‘merk’ Beatrix zeker zo’n vier miljard euro vertegenwoordigt. Het blijkt dat monarchieën over het algemeen veel vertrouwen uitstralen. En vertrouwen is in de economie cruciaal. Het is dan ook om te rekenen in een geldbedrag.’ Opbrengst Toch is het koningshuis volgens Van Dalen niet alleen maar een geld verslindende poppenkast. Hij deed onderzoek naar de economische prestaties van verschillende landen. ‘Daaruit blijkt dat het ‘merk’ Beatrix zeker zo'n vier miljard euro vertegenwoordigt. Het blijkt dat monarchieën over het algemeen veel vertrouwen uitstralen. En vertrouwen is in de economie cruciaal. Daardoor is het ook om te rekenen in een geldbedrag.' Zie ook:Beatrix krijgt extra zakgeld
Planet - 'Bernhard kreeg onterecht een miljoen Mark'
Dat zegt historicus Gerard Aalders vanavond in Nova. Prins Bernhard heeft in 1960 onterecht een miljoen Duitse Mark gekregen van de Nederlandse regering. Dat zegt historicus Gerard Aalders vrijdagavond in Nova. Hij kreeg het geld uit een pot die was bedoeld voor vervolgde Nederlanders. Bernhard liep tijdens de Tweede Wereldoorlog een erfenis van 87 duizend mark mis. Na de oorlog eiste hij bij de Duitse regering een schadevergoeding van een miljoen Duitse Mark. Dat werd afgewezen. Daarna zette Bernhard het Nederlandse kabinet onder druk. Uiteindelijk kreeg Bernhard zijn geld uit een pot geld van 275 miljoen euro die Duitsland aan Nederland had gegeven: de Wiedergutmachung. De regering sprak volgens Aalders af hier met niemand over te praten.