maandag 26-05-08

de Volkskrant - EU-ministers willen actie tegen kinderarbeid
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen maatregelen nemen tegen kinderarbeid. Volgens de bewindslieden moet de Europese Commissie bekijken of producten gemaakt door kinderen van de markt geweerd kunnen worden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Het streven is volgens het departement een initiatief van minister Verhagen. Hij spreekt zelf van ‘een doorbraak’. Het gaat om een verbod op producten die met de ergste vormen van kinderarbeid worden gemaakt. Het gaat daarbij om prostitutie, slavernij of kinderhandel. Driekwart van de werkende kinderen is daar slachtoffer van. Wereldwijd werken 200 miljoen kinderen, stelt het ministerie. De nationale ministers willen onder meer dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, onderzoekt hoe bedrijven duidelijk kunnen maken dat hun producten niet door kinderhanden zijn gemaakt. Ook moet de commissie landen met veel kinderarbeid bewegen internationale verdragen tegen deze vorm van arbeid te ondertekenen en na te leven. Dat laatste is op dit moment vaak een probleem.
Planet - Mars-sonde landt op rode planeet
De landing van de Phoenix verliep voorspoedig en er is contact met het vaartuig. Na een reis van tien maanden is het NASA-ruimtevaartuig Phoenix zondagnacht aangekomen op de plaats van bestemming: de noordpool van Mars. De sonde gaat de komende negentig dagen onderzoeken of in de permafrost van de planeet ooit leven is geweest. De landing van de Phoenix verliep voorspoedig en de opluchting daarover in het NASA-controlecentrum in Californië was groot: minder dan de helft van alle landingspogingen op Mars is succesvol verlopen. Het is de eerste keer dat een sonde zo ver noordelijk op de planeet is geland. Een hitteschild, een parachute en een dozijn stuwraketten zorgden ervoor zorgen dat de Phoenix intact bleef, terwijl hij in zeven minuten van een snelheid van bijna twintigduizend kilometer per uur tot stilstand kwam. De laatste keer dat de NASA een sonde met behulp van stuwraketten op Mars liet landen was in 1999, maar die operatie bij de zuidpool van Mars mislukte en het ruimtevaartuig stortte neer. De Phoenix wordt in de gaten gehouden door een aantal satellieten die in een baan rond de planeet draaien. Op het oppervlak van mars rijden al sinds 2004 twee Amerikaanse onderzoeksvoertuigen rond, Rovers Spirit en Opportunity. Zij hebben informatie verzameld over het gebied rond de evenaar. De Phoenix is echter ontworpen om op één plek te blijven en met een robotarm monsters te nemen uit de permafrost. Aan boord bevindt zich een klein laboratorium, waar de monsters kunnen worden opgewarmd en onderzocht op organische deeltjes.
nrc.nl - Milieunormen voor raffinaderij Curaçao
De raffinaderij op Curaçao moet zich vanaf december houden aan de milieunormen voor uitstoot van giftige gassen. Dat is verankerd in het Sociaal Economisch Initiatief dat staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) vrijdag ondertekende met het Curaçaose bestuur. De raffinaderij, begin twintigste eeuw gebouwd door Shell, wordt sinds 1985 door het Curaçaose bestuur verhuurd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA). De uitstoot van giftige gassen ligt al jaren hoger dan is toegestaan. Volgens PdVSA moeten er miljoenen euro’s worden geïnvesteerd voordat de verouderde raffinaderij aan de milieueisen kan voldoen. Uit onderzoeken blijkt dat jaarlijks 18 Curaçaoënaars vroegtijdig overlijden door de normoverschrijding van de raffinaderij.
nu.nl - Geen beloftes G8 over terugbrengen uitstoot CO2
De G8-landen hebben de 'politieke wil' om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 tot de helft te hebben teruggebracht. Ze deden echter geen beloftes. De ministers van milieu van de industrielanden zijn maandag bijeen op een vergadering in het Japanse Kobe. De ministers vinden dat hun landen het voortouw moeten nemen in de strijd tegen het broeikaseffect, maar deden geen ferme toezeggingen. De Europese Unie, de klimaatchef van de Verenigde Naties en milieuorganisaties hadden gehoopt dat de ministers zich sterk zouden maken voor het streven dat hun landen de uitstoot van broeikasgassen voor 2020 met 25 tot 40 procent terugbrengen. Dat deden ze echter niet. Ontwikkelingslanden Wel riepen ze ontwikkelingslanden die steeds meer broeikasgassen uitstoten op hun best te doen om de toename van die uitstoot te beperken. De milieuministers kwamen bijeen ter voorbereiding op de G8-top die in juli wordt gehouden in Toyako, eveneens in Japan.
nu.nl - Wereld telt meer dan 100 gigawatt aan windmolens (01-04-08)
Fabrikanten van windmolens draaien erg goed. Na een recordgroei van 20 gigawatt in 2007 en nieuwe plaatsingen in 2008, staat er nu meer dan 100 gigawatt opgesteld aan windmolens. Dat meldde brancheorganisatie Global Wind Energy Council (GWEC) dinsdag bij een conferentie in Brussel. Vooral in de VS en China verrijzen snel meer molens. Fabrikanten in China breiden fors uit om aan de grote vraag te voldoen. Door de sterkere groei dan verwacht, voorziet de GWEC nu dat er in 2012 al 240 gigawatt staat opgesteld.
nu.nl - 'Compensatie voor overlast windmolen'
Omwonenden die hinder ondervinden van windmolenparken moeten daarvoor compensatie krijgen in de vorm van korting op de stroomprijs. Dat stelt de fractie van de PvdA in Provinciale Staten van Groningen. Volgens Statenlid S. Rijploeg is ook de PvdA fractie in de Tweede Kamer enthousiast over dit idee en heeft Kamerlid Diederik Samsom laten weten de suggestie uit Groningen in de Kamer aan de orde te stellen. Slagschaduwoverlast Volgens de Groningse PvdA is het soms lastig om windmolenparken aan te leggen in de provincie Groningen omdat gemeenten en buurtbewoners vrezen voor geluids- of slagschaduwoverlast. "We willen deze mensen graag tegemoet komen door hen recht te geven op goedkopere stroom. Technisch is dat straks heel goed mogelijk omdat iedereen binnen een paar jaar een 'slimme' meter in huis heeft. Die meter kan registreren wanneer de windmolens draaien zodat de korting op de stroomprijs uitsluitend geldt wanneer de windmolens draaien en dan dus voor overlast zorgen", aldus Rijploeg. Verzetten De provincie Groningen wil graag een windmolenpark aanleggen langs de N33 tussen Veendam en Menterwolde. Maar beide gemeenten verzetten zich tegen de aanleg, omdat ze vinden dat de molens te dicht bij de bebouwing komen en overlast zullen veroorzaken. De PvdA stelt voor om buurtbewoners die binnen een straal van 2 tot 3 kilometer van het windpark wonen voor de korting in aanmerking te laten komen.
Planet - Miljoenensubsidie voor ethanol tankstations
Verkeersminister Camiel Eurlings wil voor tankstations met de alternatieve brandstoffen aardgas en ethanol zorgen. De bewindsman heeft maandag bekendgemaakt dat hij daarvoor 1,8 miljoen euro beschikbaar stelt. Eurlings wil een landelijk netwerk van deze tankstations realiseren, zodat iedereen aardgas en ethanol kan tanken. Auto's die daarop rijden, stoten aanzienlijk minder CO2 uit. Bij aardgas ligt de uitstoot ruim 20 procent lager, bij ethanol 30 tot 80 procent. Op dit moment bieden een paar tankstations deze brandstoffen al aan. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat groeit dat aantal gestaag. Eurlings wil deze groei versnellen door pomphouders en andere investeerders in tankstations voor alternatieve brandstoffen financieel te steunen.
nrc.nl - Campagne Bomen voor Koeien stopt ermee
De campagne Bomen voor Koeien komt na acht jaar ten einde. Dat maakten initiatiefnemers Stichting wAarde, VARA's Vroege Vogels en Landschapsbeheer Nederland vandaag bekend. Dankzij de campagne zijn in acht jaar tijd ruim 77.000 bomen gepland die schaduw bieden aan koeien in de wei. Bomen voor Koeien begon in mei 2000 omdat de initiatiefnemers zich ergerden aan de kale Nederlandse weilanden. Koeien in de wei konden bij felle zon met de grootste moeite een schaduwplekje vinden. De campagne streefde naast bomen ook naar hagen en houtwallen om het Nederlandse landschap wat prettiger te maken voor mens en dier. De campagne stopt omdat veel boeren de voordelen van dier- en natuurvriendelijk landschapsbeheer inmiddels inzien, zegt een woordvoerder van Stichting wAarde. ,,Daarentegen sluit een ander deel van de boeren de koeien het hele jaar op in de stal. Daar kunnen we met Bomen voor Koeien weinig tegen doen.'' De initiatiefnemers willen met een laatste eindsprint uitkomen op 100.000 bomen. Door de aankoop van 'Bomen-voor-Koeien-certificaten' kunnen donateurs daaraan bijdragen.
rtl.nl - Virobuster tegen ziekenhuisbacteriën
Er komt een einde aan hardnekkige virussen in ziekenhuizen. Een in Nederland ontwikkeld apparaat kan virussen en bacteriën zoals MRSA, Sars, vogelgriep en tbc doden. Het gaat om de zogeheten Virobuster, die werkt als een soort luchtreiniger. Alle aanwezige micro-organismen worden met ultraviolet licht gedood. De Virobuster kan verspreiding van de virussen niet helemaal voorkomen. Micro-organismen die door menselijk contact verspreid worden, zijn niet tegen te gaan. De Virobuster is in twaalf ziekenhuizen geplaatst.
de Volkskrant - Korting op Koran voor Amsterdamse agenten
Politieagenten van het korps Amsterdam-Amstelland kunnen korting krijgen op de nieuwe Koranvertaling van schrijver Kader Abdolah. Als zij het boek aanschaffen, betaalt hun baas de helft van de prijs. Dat liet een politiewoordvoerder maandag weten. De bedoeling is dat de agenten meer inzicht in de islam en in de aanhangers van dat geloof krijgen. Veel politiemensen weten wel het een en ander van bijvoorbeeld de Bijbel, maar de Koran is voor velen nog vrij onbekend terrein, aldus de zegsman. Volgens hem is de toegankelijke vertaling van Abdolah zeer geschikt voor medewerkers die hun kennis op dit gebied willen bijspijkeren. De schrijver werkte meer dan twee jaar aan het werk. Hij vertaalde het heilige boek van de moslims rechtstreeks uit de oorspronkelijke, Arabische Koran van zijn vader. Daarbij raadpleegde hij onder meer vier Perzische en vijf Nederlandse vertalingen, de vijfdelige middeleeuwse uitleg van de Korankenner Tabari en zijn eigen 94-jarige oom.
de Volkskrant - 'Zorgen over toenemend racisme in Nederland’
De parlementen van Aruba en de Nederlandse Antillen zijn ‘bezorgd’ over het toenemend racisme tegen Antillianen en Arubanen in Nederland. Het beleid van Nederland in de richting van Antillianen en Arubanen wordt ‘ten stelligste’ verworpen. Dat heeft Statenlid Eunice Eisden zondag verklaard. De twee parlementen hebben afgelopen week op St. Maarten vergaderd in het kader van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK). Begin volgende maand overleggen de twee parlementen samen met een vertegenwoordiging van de Nederlandse parlementariërs. De kritiek van de Antilliaanse en Arubaanse delegaties zal dan worden overgebracht. Beide delegaties hebben nu alvast ‘met kracht’ afstand genomen van de ‘discriminatoire maatregelen’ die in Nederland worden genomen tegen de aldaar wonende Antillianen en Arubanen. De Verwijsindex Antillianen (VIA) voor Antilliaanse jongeren noemen ze ‘onnodig’. Eisden verwijst naar het eerder dit jaar uitgebrachte raport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Hierin wordt Nederland aangeraden zijn beleid ten opzichte van Antillianen te herzien. ‘We willen tijdens het aankomende POK dan ook een ontmoeting van de Europese commissie, omdat het gehele Nederlandse beleid met betrekking tot Antillianen niet gericht is op integratie maar het op zwart maken van deze kleine bevolkingsgroep. Dat willen we aan de kaak stellen.’
Planet - Poolse postorderbruid eist steeds meer
Oekraïnse bruiden zijn de 'te veeleisende' Poolse vrouwen voorbijgestreefd. De Poolse dames worden wat kritisch de laatste tijd, vindt Geert Schooff. Ze hebben duidelijk meer noten op hun zang sinds Polen lid is van de Europese Unie (2004). Schooff ‘doet’ daarom steeds minder in Poolsen. Hij heeft de aanbodkant van zijn nering grotendeels verlegd naar de Oekraïne. De vrouwen dáár zijn tenminste nog lief, zorgzaam en huiselijk, aldus Schooff. ...
Elsevier.nl - Halsema: Weg met de consumptiemaatschappij
'Het roer moet om,' zegt Femke Halsema. De GroenLinks-fractievoorzitter komt daarom met een manifest tegen de consumptiemaatschappij. Afgelopen zaterdag onthulde Halsema haar plannen tijdens het GroenLinks Toekomstforum, meldt dagblad Trouw. Halsema wil af van de consumptiemaatschappij, waarin mensen 'alleen maar consument' zijn. 'Huizen staan overvol met mechanische rotzooi, kleren en troep die we niet nodig hebben,' klaagt Halsema, 'en toch kopen we door.' Toekomstbeeld Volgens haar moet er daarom worden nagedacht over hoe mensen kunnen worden verleid minder te consumeren en 'meer ontspannen te leven'. Haar toekomstbeeld wil Halsema na de zomer presenteren in een nieuw manifest. Daarin moet de aandacht minder worden gelegd op werken en consumeren. Niet vies 'Wij kopen steeds meer omdat anderen dat ook doen. Het geeft status of compenseert het gebrek daaraan,' zegt Halsema, die toegeeft dat ze zelf een 'jurkjesverslaving' heeft. Ook heeft de fractievoorzitter grote moeite met de economische groei, die het hoogste doel lijkt voor de politiek. Wel voegt Halsema daaraan toe dat 'groei niet vies is, zolang die groei groen is.'
Elsevier.nl - Society - Brink gaf VVD geld om Fortuyn 'tegen te houden'
Om 'tegenwicht' te bieden aan de opkomst van Pim Fortuyn, doneerden zakenvrouw Nina Brink en drie kennissen van haar in 2002 in totaal 72.000 euro aan de VVD. Brink heeft dit bevestigd aan het Financieele Dagblad. De giften zijn niets bijzonders zegt, Brink: 'Het is niet meer dan een vriendenkring die al jaren de VVD steunde.' Opvallend De voormalig topvrouw van World Online maakte onlangs bekend dat zij, haar dochter en haar moeder de beweging van Rita Verdonk financieel steunen. Brink doneert 50.000 euro aan Trots op NL omdat het de doelstelling van de familie Brink is 'vrouwen te helpen'. Dat is opvallend omdat juist 'haar' VVD - Brink is nog steeds lid van de liberale partij - haar geld momenteel goed kan gebruiken. Op het partijcongres vandaag en morgen in Noordwijkerhout wordt uitgebreid gesproken over de partijfinanciering. De VVD hoopt meer geld bijeen te krijgen via het bedrijfsleven. Ook wil het VVD-bestuur het 'tientjeslidmaatschap' introduceren: voor 15 euro kunnen geïnteresseerden zes maanden vrijblijvend lid worden. 
Planet - Ook Bob Barr wil president VS zijn
Libertariër kan vooral John Mccain stemmen kosten. Voor de Amerikaanse kiezer zijn er in november meer smaken dan Barack Obama en John McCain. Naast de onvermijdelijke Ralph Nader, voorman van de Green Party, is er sinds zondag ook Bob Barr. Het 59-jarige voormalige Republikeins congreslid uit Georgia werd dit weekeinde in Denver door de Libertarische Partij als kandidaat gekozen. ‘De Amerikanen willen een andere keuze en die keuze hebben ze ook’, aldus een partijwoordvoerder. Zelf sprak Barr van een ‘historische en positieve campagne die zeker zal slagen.’ Om er strijdbaar aan toe te voegen: ‘We hebben nog 163 dagen om de verkiezingen in november te winnen, dus laten we geen dag verspelen!’ Pure bluf natuurlijk, want de kans dat een kandidaat van een andere partij dan de Republikeinen of de Democraten president van Amerika wordt, bestaat alleen op papier. Maar Barr kan wel degelijk verschil maken als hij daadwerkelijk stemmen wegtrekt bij John McCain, zoals veel Amerikaanse media voorspellen. Hij wordt al de nieuwe Ralph Nader genoemd. Ontevreden kiezers De onafhankelijke Nader- die ook dit jaar weer meedoet- trok tijdens de verkiezingen van 2000 als links alternatief voor Al Gore honderdduizenden stemmen. Stemmen die Gore volgens sommige analytici de overwinning op George W. Bush hebben gekost. Barr op zijn beurt geldt als het meer conservatieve alternatief voor John McCain, die er in de ogen van sommige kiezers veel te liberale opvattingen op na houdt. De notoire oerconservatief Barr pleit bijvoorbeeld voor radicale belastingverlaging en wil de overheidsbemoeienis tot een absoluut minimum beperken. Ook is hij pro-life en tegen het homohuwelijk. Maar volgens het invloedrijke webmagazine The Huffington Post, spreekt Barr ook veel Democratisch gezinde kiezers aan. Zo is hij- hoewel hij destijds vóór stemde- een fel tegenstander van de Patriot Act, de wet die de overheid het recht geeft om burgers in verregaande mate te controleren. Ander wapenfeit: net als Obama was hij vanaf het begin tegen de oorlog in Irak. Zelf denkt Barr dat het gevaar voor McCain wel meevalt. ‘Hij staat voor heel andere dingen dan ik. Mijn stemmen zullen komen van ontevreden kiezers, van mensen die sowieso niet op John McCain stemmen’, aldus de kandidaat in weekblad Newsweek. Slagroom en moedermelk Bob Barr is geen totale onbekende bij het grote publiek. In de jaren negentig haalde hij de kranten toen hij tijdens een liefdadigheidsfeestje slagroom van de borsten van een vrouw likte. Later was hij een van de breinen achter de afzettingsprocedure tegen Bill Clinton na het seksschandaal rond Monica Lewinsky. Zijn kandidatuur voor een zetel in de Senaat eindigde niet veel later abrupt toen hij tijdens een fondsenwervingbijeenkomst per ongeluk een pistool afvuurde. Filmliefhebbers kennen hem van zijn optreden in de komedie Borat, waarin hij een stuk van moedermelk gemaakte kaas eet.
Andere outsiders in de verkiezingsrace
Wie? Waarvan? Waarom?
Chuck Baldwin Constitution Party Baptistische pastoor, die tegen globalisering is, tegen de VN, pro-life en pro-wapenbezit.
Gene Amondson Prohibition Party Strijdt voor een algeheel alcoholverbod.
Brian Moore Socialist Party USA Wil de troepen terugtrekken uit Irak, is voor een werklozenuitkering voor iedereen die geen baan heeft en wil meer diplomatiek in de politiek.
Frank Moore Onafhankelijk Kunstenaar die pleit voor gratis onderwijs, openbaar vervoer en medische zorg. Wil het defensiebudget halveren en de wapenverkoop illegaliseren. Iedere belastingbetaler moet zelf kunnen bepalen waar zijn geld naartoe gaat.
Jonathon Sharkey Onafhankelijk Bokser en worstelaar. A.k.a. The Impaler en Lord Ares. Geeft zich uit voor vampier en heks, en zet zich in voor de belangen van die 'bevolkinsgroepen.'

nu.nl - Man belt 500 keer naar bedrijf
Een Japanse loodgieter was zo onder de indruk van de vrouwelijke stem op een antwoordapparaat van een voedselbedrijf dat hij vijfhonderd keer naar de onderneming belde om de ingesproken boodschap te horen. De politie heeft de 38-jarige beller uit Tokio gearresteerd op verdenking van het tegenwerken van het voedselbedrijf. Een politiewoordvoerder liet maandag weten dat het voedselbedrijf uit de stad Takasaki, ten noorden van de hoofdstad Tokio, voor de kosten van de telefoontjes opdraaide. De loodgieter belde in totaal 3100 uur voor een totaalbedrag van ongeveer 2500 euro. Het is onduidelijk of hij de kosten moet terugbetalen aan de onderneming in Takasaki.