donderdag 24-04-08

Planet - 'VN staken humanitaire hulp Gazastrook'
De VN zien zich genoodzaakt de humanitaire hulpverlening aan de Gazastrook te staken. Door de Israëlische blokkade van de brandstoftoevoer naar het gebied kan de volkerenorganisatie er niet langer werken, meldde de Britse zender BBC donderdag. Volgens een VN-functionaris zal donderdag nog het uitreiken van voedselhulp aan 650.000 Palestijnen gestaakt worden en moet het ophalen van afval worden gestaakt. De organisatie kampt met een ernstig tekort aan brandstof voor haar voertuigen. ,,Tenzij brandstof wordt binnengelaten zal de Unrwa de voedselhulp aan 650.000 vluchtelingen moeten stopzetten, evenals het ophalen van vuilnis'', stelde ondersecretaris-generaal voor politieke aangelegenheden Angela Kane.
DAG - VN-ambassadeurs lopen weg na opmerking Libië
Vijf landen zijn woensdag weggelopen uit een besloten vergadering van de Veiligheidsraad van de VN, omdat Libië de situatie in de Gazastrook vergeleek met de nazi-concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat hebben VN-diplomaten gemeld. Direct nadat plaatsvervangend VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi van Libië zijn opmerking had geplaatst liepen de vertegenwoordigers van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Costa Rica weg. Volgens diplomaten beëindigde de voorzitter, de Zuid-Afrikaan Dumisani Kumalo, daarop de vergadering. Kumalo wilde niet bevestigen dat de vijf ambassadeurs wegliepen. Hij zei dat ambassadeurs bij vergaderingen van de Veiligheidsraad voortdurend in en uit lopen. De Veiligheidsraad vergaderde over de vraag of er een verklaring moest worden uitgebracht over de situatie in het Midden-Oosten. Kumalo zei de vergadering te hebben beëindigd omdat duidelijk was dat er geen overeenstemming zou worden bereikt over de inhoud van een verklaring. Sommige leden wilden het volgens hem alleen over de humanitaire situatie in de Gazastrook hebben, andere ook over de politieke situatie die daaraan ten grondslag ligt.
Planet - Taliban-topman beveelt bestand in Pakistan
Een topman van de Taliban in Pakistan, Baitullah Mehsud, heeft zijn strijders opgeroepen alle aanvallen in Pakistan te stoppen. Dat meldde de BBC. Mehsud is volgens de autoriteiten verantwoordelijk voor de moord op oppositieleider Benazir Bhutto. In het grensgebied met Afghanistan worden pamfletten verspreid met dit bevel. Iedereen die doorgaat met aanslagen, zal worden gestraft, aldus Mehsud, die wordt verdacht van banden met al-Qaeda. Het bestand volgt na de vrijlating maandag van de vooraanstaande Pakistaanse militant Maulana Sufi Mohammad. De nieuwe regering verklaarde eerder met radicale islamitische groepen te willen overleggen om een eind te maken aan het geweld in de grensregio.
Planet - Brown voor wapenembargo Zimbabwe
De Britse premier Gordon Brown wil een wapenembargo tegen Zimbabwe. Hij heeft dit woensdag gezegd tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis in Londen. Zuid-Afrikaanse havenwerkers hebben deze week geweigerd een Chinees schip te lossen dat een lading wapens voor Zimbabwe aan boord had. De vrees bestaat dat de regering van president Robert Mugabe de wapens zal gebruiken tegen politieke tegenstanders, die de overwinning in de op 29 maart gehouden verkiezingen opeisen. Het hoofd van de anglicaanse kerk in Zuid-Afrika, aartsbisschop Thabo Makgoba, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een wapenembargo tegen Zimbabwe in te stellen. Ook Amnesty International heeft opgeroepen alle zendingen lichte wapens en munitie uit China voor Zimbabwe tegen te houden. De oproep geldt ook de verkoop van traangas, waterkanonnen en andere rellenbestrijdingsmiddelen voor de Zimbabwaanse politie. De organisatie zegt ernstige schendingen van de mensenrechten door soldaten en politieagenten tegen aanhangers van de oppositie na de verkiezingen te hebben gedocumenteerd. Samen met 'oorlogsveteranen' en aanhangers van de regerende Zanu-PF zouden zij mensen die niet 'correct' gestemd hebben mishandelen en martelen. Sommige slachtoffers hebben aangifte gedaan, maar de daders lijken straffeloos hun gang te kunnen gaan, zegt Amnesty. De Britse premier Brown ontving woensdag ook de leider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Jacob Zuma. Brown is een fel tegenstander van Mugabe en dringt er bij Afrikaanse leiders op aan diens regime niet langer te erkennen. Zuma zei in een interview met de BBC dat het niet aan Mugabe, maar aan de kiesraad in Zimbabwe ligt dat de uitslag van de presidentsverkiezingen nog altijd niet gepubliceerd is. Hij verwierp verwijten aan het adres van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, dat hij Mugabe niet genoeg onder druk zet."Mbeki is bemiddelaar", zei Zuma. "Je kunt geen bemiddelaar hebben die partij kiest, die stelling neemt en kritiek levert op mensen bij wie hij probeert te bemiddelen." Volgens Zuma doet Zuid-Afrika meer dan wie ook. "Wat zouden wij nog meer kunnen doen? Moeten wij het leger er op af sturen?"
de Volkskrant - China haalt wapenschip voor Zimbabwe terug
Een Chinees schip met munitie voor Zimbabwe keert terug naar China. Dat maakte een Chinese regeringsfunctionaris donderdag bekend. Verscheidene Afrikaanse landen weigerden de An Yue Jiang te lossen of toe te laten tot hun havens.‘Naar mijn weten heeft het Chinese bedrijf besloten het schip terug te halen’, zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De Verenigde Staten vroegen Peking onlangs het schip terug te halen, terwijl de Britse regering een algeheel wapenembargo van Zimbabwe wil. Zimbabwe verkeert in een diepe politieke crisis. Bijna vier weken na de presidentsverkiezingen is de uitslag nog steeds niet bekend gemaakt.
Planet - Olympisch vuur duikt onder
De olympische vlam is woensdag op zijn reis over de wereld op weg naar Beijing in Australië aangekomen en direct naar een geheime locatie overgebracht om activisten het nakijken te geven. Het vliegtuig met de vlam kwam uit Indonesië en landde op een streng bewaakte luchtmachtbasis bij Canberra. Daar werd de vlam onder het geluid van traditionele instrumenten de vliegtuigtrap afgedragen en aan een Aboriginal-leider overhandigd. Agnes Shea, een leider van het Ngunnawal-volk, verwelkomde de vlam 'in de geest van vrede' namens haar volk 'waarvan de geschiedenis hier teruggaat tot het begin van de tijd'. Hekken langs de route De vlam zal donderdag door tachtig hardlopers door de Australische hoofdstad Canberra worden gedragen. Langs de route is een metershoog hekwerk geplaatst en honderden politieagenten zullen worden ingezet om ordeverstoringen te voorkomen. Ze hebben een speciale, tijdelijke bevoegdheid gekregen om mensen te fouilleren op zaken als eieren en verfbommen. Op verschillende plaatsen in de wereld is de fakkelestafette gepaard gegaan met protesten tegen schendingen van de mensenrechten in China. In Parijs en Londen werd de estafette door activisten verstoord. Woensdagavond hielden zo'n 150 tegenstanders van de Chinese aanwezigheid in Tibet een wake voor de Chinese ambassade in Canberra. Boycot In China is de Franse supermarktketen Carrefour doelwit geworden van nationalistische demonstranten die boos zijn over de protesten tijdens de fakkeltocht in Parijs. Op internet worden Chinezen aangespoord Franse producten te boycotten en er is gedemonstreerd bij de Franse ambassade in Beijing. De directeur van de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China, Jörg Wuttke, waarschuwde woensdag dat een grootschalige boycot zou kunnen leiden tot soortgelijke acties tegen Chinese bedrijven door Europeanen. De secretaris-generaal van de KvK in China wees erop dat Europese supermarktketens in China vooral Chinese producten aan de man brengen. In Nepal werd een westerse bergbeklimmer gedwongen zijn beklimming van de Mount Everest te beëindigen omdat hij een spandoek bij zich had met daarop de tekst 'Free Tibet'. Het is de bedoeling dat de olympische vlam volgende week door bergbeklimmers de berg op wordt gedragen. Nepal heeft voor de periode 1-10 mei een verbod op beklimmingen in de buurt van de top afgekondigd om anti-Chinese protesten te voorkomen. De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, ligt op de grens van Nepal en China. De olympische beklimming zal vanaf de Chinese kant plaatsvinden.
de Volkskrant - Boze Chinezen eisen 1,3 miljard dollar van CNN - Buitenland
Een leraar en een schoonheidsspecialiste hebben in New York een klacht ingediend tegen nieuwszender CNN wegens 'anti-Chinese uitlatingen'. Ze eisen 1,3 miljard dollar schadevergoeding - een dollar per beledigde Chinees. Dat meldt donderdag een krant in Hong Kong. De Chinezen zijn woedend over uitspraken van CNN-commentator Jack Cafferty, die Chinezen schurken noemde en Chinese producten als rotzooi afdeed. Afgelopen weekeinde betoogden duizenden mensen voor een CNN-kantoor in Los Angeles tegen de uitlatingen. De Chinese regering eist excuses. Eerder deze maand kwamen veertien advocaten in Peking al met een aanklacht tegen de zender. CNN heeft eerder deze week verklaard dat het niet Cafferty’s bedoeling is geweest om het Chinese volk te kwetsen. Wel uitte hij een ‘krachtig standpunt’ over de Chinese overheid. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, die de hoofdredacteur van CNN China had ontboden voor excuses, neemt geen genoegen met deze uitleg. De rechtbank van Peking heeft de CNN-zaak nog niet in behandeling genomen. Er is momenteel veel kritiek op Westerse media in China, vooral vanwege hun berichtgeving over onrust in Tibet en protesten rondom de olympische fakkel, die een tocht maakt door diverse wereldsteden.
Planet - Boete voor 'promoten homoseksualiteit'
Een tv-zender in Singapore heeft een homo-paar positief in beeld gebracht. Een tv-zender in Singapore heeft een boete gekregen vanwege een uitzending waarin een homoseksueel paar op positieve wijze werd voorgesteld. Dat heeft de media-autoriteit van de Zuidoost-Aziatische stadstaat donderdag bekendgemaakt. De boete voor Mediacorp TV Kanaal 5 bedraagt zevenduizend euro. In een aflevering van een serie over binnenhuisarchitectuur waren twee homo's te zien die hun spelletjeskamer wilden verbouwen tot een kamer voor hun adoptiekind. De boodschap van de aflevering was dat er niets mis is met een dergelijke gezinssamenstelling, oordeelde de media-autoriteit. Het is in Singapore verboden om op tv homoseksualiteit als normaal voor te stellen. Een kabelzender kreeg eerder deze maand een boete van 4600 euro voor het uitzenden van een reclame waarin lesbiennes elkaar zoenden. Op seks tussen mensen van hetzelfde geslacht staat in Singapore een maximumstraf van twee jaar cel. Ondanks het verbod worden zelden vervolgingen ingesteld.
Planet - Duitsland stemt in met EU-verdrag
Het Duitse parlement heeft donderdag ingestemd met het nieuwe EU-verdrag, de opvolger van de afgewezen ontwerpgrondwet van de EU. Voor het verdrag stemden 515 parlementariërs, 58 volksvertegenwoordigers stemden tegen en er was een onthouding. De Bondsraad stemt op 23 mei over het verdrag waarna president Horst Köhler het nog moet ondertekenen, pas dan is het geratificeerd. Tot dusver hebben negen van de 27 landen het verdrag geratificeerd. Portugal keurde het verdrag woensdag goed. Pas als alle lidstaten van de Unie het nieuwe verdrag hebben geratificeerd wordt het van kracht op 1 januari 2009.
Elsevier.nl - Brussel wil einde verkoop 'nep-groene stroom'
De Europese Commissie komt met een nieuwe richtlijn die een einde moet maken aan de Europese handel in groenestroomcertificaten. Ongeveer de helft van de groene stroom die Nederlandse huishoudens gebruiken, wordt niet in Nederland opgewekt, aldus het Financieele Dagblad (FD). Scandinavië Energiebedrijven zoals Nuon, Essent, Eneco en Oxxio kopen massaal groenestroomcertificaten buiten Nederland, voornamelijk van Scandinavische landen waar met waterkracht veel groene stroom wordt opgewekt. Deze certificaten kosten weinig en leiden niet tot meer investeringen in duurzame energie. ‘De energieconcerns bedrijven in feite gratis groene marketing,’ aldus een criticus in het FD. Nederland koopt ongeveer 21 procent van de beschikbare Europese certificaten. Windmolens De Europese Commissie wil nu een einde maken aan die handel, tot onvrede van de energiebedrijven. Essent bijvoorbeeld investeert in windenergie in Duitsland en wil die groene stroom ook in Nederland kunnen verkopen. In Nederland is de drempel hoger om te investeren in windenergie doordat vergunningen voor windmolenparken moeilijk te verkrijgen zijn. Essent vreest een tekort aan groene stroom als het wetsvoorstel, dat volgende maand in het Europese Parlement wordt behandeld, doorgaat.
DAG - Leven op de Maan?
De mens zoekt nieuwe plekken om te wonen en te werken, op de maan en op aarde. Stephen Hawking van de Universiteit van Cambridge roept op om massaal te investeren in kolonies op Mars en de maan. De verlamde natuurkundige denkt dat een bemande basis op de maan in 2020 al mogelijk moet zijn. 'Het zal een basis zijn voor verdere reizen in het universum.' Volgens Hawking is Mars de logische volgende stap in de ruimtekolonisatie 'met zijn grote voorraad bevroren water en de opwindende mogelijkheid dat er leven op deze planeet is geweest'. Ook op aarde zoekt de mens nieuwe plekken om te wonen en te werken. Onder water Het mythische Atlantis verdween volgens de Griekse filosoof Plato zo'n 9500 voor Christus onder de zeespiegel door een grote zondvloed. Het bestaan van het eiland is nooit bewezen, maar het is wel voer voor de fantasie om onder water te kunnen leven. Zo vinden in het stripblad Donald Duck Dagobert, Donald en de neefjes een complete onderwaterwereld. In Dubai en Fiji wordt deze fantasie werkelijkheid. Het hotel Hydropolis in Dubai wordt zo'n twintig meter onder zeeniveau op de zeebodem gebouwd en bestaat uit tientallen glazen bollen. De aanleg kost inmiddels al meer dan driehonderd miljoen dollar en moet in 2008 klaar zijn. De gasten van de 220 kamers krijgen dan ook wel waar voor hun duizend euro kostende overnachting, een prachtig uitzicht op de vissen en kwallen in de Perzische Golf. Voor de kust van Fiji is een ontwikkelaar bezig met eenzelfde concept. Het hotel Poseidon Mystery Island opent over een paar maanden en biedt dan ruimte aan zo'n honderd gasten. De kamers zijn twee keer zo duur als in Dubai. Maar dan heb je wel uitzicht op een prachtig koraalrif. Op het water Als oplossing voor het ruimteprobleem in Nederland bedacht de Technische Universiteit Delft het project 'De drijvende stad'. Op het IJmeer zou een volledige stad moeten verrijzen. De ontwikkeling hiervan neemt nog jaren in beslag, maar diverse bouwbedrijven kijken serieus naar de optie van dit 'waterbouwen'. Ook de gemeente Almere voert de discussie rond de 'floating city'. Het bouwconcern Duravermeer heeft inmiddels al een complete kas op het water gebouwd. Ze hebben bouwtekeningen liggen om hetzelfde te doen met aantal woningen. In Maasbommel staan ongeveer tien woningen in de steigers die los van de grond komen wanneer het water stijgt. Wonen op het water is overigens niet nieuw. In 1998 kwam de Amerikaan Norman L. Nixon met het idee voor een complete stad op zee. 'Freedom Ship' is 1,3 kilometer lang, 200 meter breed en 100 meter hoog. De boot kan volgens het ontwerp meer dan 50.000 mensen huisvesten. Net als een normale stad huisvest het een ziekenhuis, basisscholen, supermarkten en voetbalvelden. De laatste tijd is het stil geworden rond het project. De kosten zouden naar schatting 11 miljard euro bedragen en het lijkt erdan ook op dat dit idee naar de bodem is gezonken. Onder de grond Onder de Canadese stad Montréal ligt een groot netwerk van tunnels. Het systeem heet The Underground en verbindt duizenden bovengrondse woningen, warenhuizen, hotels, kantoren en openbare gebouwen. Onder de grond bevinden zich ook zestig wooncomplexen en kantoren. Het ondergrondse complex is in de jaren zestig opgezet om mensen te beschermen tegen de klimaatextremen die de stad kunnen treffen, van bijtende kou tot benauwde warmte. Dagelijks maken 500 duizend mensen gebruik van de 32 kilometer gangen.
In Nederland kwam begin dit jaar aannemer Strukton met een plan om voor tien miljard euro een gigantische stad onder Amsterdam aan te leggen. De reden hiervoor is ruimtegebrek. Bij het zogenoemde Amfora worden delen van de gracht tijdelijk drooggelegd. Dan kunnen onder de bodem tot zes verdiepingen diep ondergrondse ruimtes worden gebouwd, bijvoorbeeld parkeergarages, bioscopen, fitnesscentra of winkels. De gemeente kijkt naar de haalbaarheid van het plan. In de lucht Een gebouw in de lucht laten zweven is technisch haast onmogelijk en peperduur om in stand te houden. Toch is er een plek op aarde waar de bewoners het gevoel hebben in de lucht te wonen. De Burj-toren in Dubai is bijna klaar en torent meer dan 800 meter boven het aardoppervlakte. De precieze hoogte wordt geheim gehouden om de race te winnen van 'het hoogste gebouw ter wereld'. Ook in Bahrein doen ze een poging de titel voor het hoogste gebouw ter wereld binnen te halen. Daar wordt hard gewerkt aan het ontwerp voor de Murjan Tower. Deze reus moet bijna een kilometer hoog worden. Saoedi-Arabië wil de race winnen met de Mile-high tower. De toren met een hoogte van een mijl, torent 1,6 kilometer de lucht in. Geraamde kosten: 11 miljard euro.
nrc.nl - Tweede Kamer fluit Van der Hoeven terug
De Tweede Kamer gaat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) terugfluiten door een motie van D66 te steunen. Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Kamer over biobrandstoffen. Van der Hoeven had een raamovereenkomst met Brazilië gesloten over de gezamenlijke stimulering van biobrandstoffen. Maar daarin stonden geen harde afspraken over de criteria voor de productie van de grondstoffen. ,,Slecht werk'', stelde GroenLinks, ,,het voldoet niet aan de eigen criteria van het kabinet.'' Volgens Van der Hoeven hoeft dat ook niet. Ze moet nog met Brazilië onderhandelen over de uitwerking van de raamovereenkomst. De door het kabinet gehanteerde Cramercriteria die gaan over milieu- en sociale effecten bij de productie zijn daarbij het uitgangspunt, zei ze. Van der Hoeven wil zich wel inspannen voor dat resultaat, maar weigerde zich vast te leggen op een zogenoemde resultaatsverplichting, zoals het CDA haar vroeg. Er is op internationaal niveau geen overeenstemming over alle criteria en de sociale criteria zijn niet meetbaar, was haar argument. Een brede meerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie, VVD, GroenLinks en D66 neemt hier geen genoegen mee. Het gaat om een Nederlands-Braziliaans akkoord en dat moet aan de Nederlandse eisen voldoen, stelde D66.
nrc.nl - Geheime diensten spioneren schaamteloos
Inlichtingendiensten uit hele wereld zijn actief in Nederland. De spionage is gericht op technische informatie, maar ook willen de diensten weten wat ‘hun’ migranten uitspoken. Soms is spionage onzichtbaar: acht jaar lang werden belangrijke vergaderingen in het gebouw van de Europese Raad in Brussel afgeluisterd. Welk land de afluisterapparatuur – een omvangrijk systeem met uitgebreide bekabeling – had geplaatst is nooit ontdekt. En soms is spionage overduidelijk: Russische inlichtingenofficieren vroegen Nederlandse defensieambtenaren de afgelopen jaren herhaaldelijk en „zonder veel omhaal” om militaire informatie. Sinds de Koude Oorlog is de alertheid van bedrijven, overheidsinstellingen en wetenschappelijke instituten voor buitenlandse spionage in Nederland „dramatisch gekelderd”, zegt Edwin Bakker, inlichtingendeskundige bij het Instituut Clingendael. En dat is naïef, zegt hij. Spionage kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks veel geld, en kan ook tot maatschappelijke problemen leiden. Buitenlandse inlichtingendiensten „uit de hele wereld” zijn behoorlijk actief in Nederland, zo schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn gisteren verschenen jaarverslag van 2007. Ze zoeken wetenschappelijke, technische en economische informatie, maar bemoeien zich ook met ‘hun’ migrantengemeenschappen. De AIVD noemt twee landen bij naam: China en Rusland. Betrapt Dat sommige Chinese studenten niet alleen naar Europa komen om zichzelf bij te scholen is al langer bekend. In 2005 arresteerde de Franse politie een Chinese vrouw die als stagiaire bij een groot toeleveringsbedrijf voor de auto-industrie werkte. Bij een huiszoeking vond de politie drie computers en twee harde schijven met geheime gegevens over auto-ontwerpen, bestemd voor China. De stagiaire is niet de enige Chinese die de afgelopen jaren werd betrapt. De spionagevoorbeelden komen uit een brochure van de AIVD om het bewustzijn over buitenlandse spionage te verhogen. Want die is misschien onzichtbaar, maar „dichterbij dan je denkt”, schreef de inlichtingendienst. Ondanks het gebrek aan aandacht is spionage nooit weggeweest. Wel nieuw is de „schaamteloosheid” waarmee landen zich ermee bezighouden, zegt Bakker. Eind 2007 riep de Russische president Poetin medewerkers van zijn inlichtingendienst „expliciet” op economische en technisch-wetenschappelijke informatie te verzamelen, schrijft de AIVD in zijn jaarverslag. Bakker: „Het is gewoon een oproep tot diefstal.” Diepgewortelde traditie Eigenlijk ligt het volstrekt voor de hand, zegt Ben de Jong. Hij deed onderzoek naar de oude inlichtingendiensten van de Sovjet Unie. „Rusland heeft een diepgewortelde traditie in het bespioneren van westerse landen. In de wet op de inlichtingendiensten staat zelfs de verplichting om economische en technologische informatie te verzamelen.” In de jaren negentig lag de Russische overheid „op zijn gat”, zegt De Jong. Bij de KGB gingen veel mensen weg, vestigingen van de inlichtingendienst in het buitenland werden gesloten. Maar sinds een paar jaar is Rusland „in retoriek en in daden veel nationalistischer en agressief anti-westers geworden”, zegt De Jong. Voor Rusland en China zijn economische belangen ook vaak staatsbelangen. Zeker de gas- en oliesector zijn een „verlengstuk van de staat”, zegt De Jong. De grote Chinese en Russische oliebedrijven zijn staatseigendom. „Die bedrijven hebben dus eigenlijk een eigen veiligheidsdienst”, zegt Bakker. En die wordt zonder terughoudendheid ingezet, denken de deskundigen. De Jong: „Veel landen zijn heel erg bezig met hun toekomstige energievoorziening. Er worden veel geo-politieke machtsspelletjes gespeeld.” Dat geldt overigens ook voor een oliebedrijf als Aramco, dat in handen is van de Saoedische staat. Bedrijven als Gasunie en Shell moeten zich realiseren dat Rusland en China veel belangstelling voor ze zullen hebben. Niet alleen om technologische kennis over olie- en gaswinning, maar ook bijvoorbeeld om meer te weten over plannen voor pijpleidingen, onderhandelingen over concessies. Maar ook universiteiten, TNO of een defensiebedrijf als Thales zijn potentieel interessante doelwitten zijn voor spionage, zegt Bakker. Warme belangstelling Het zijn niet alleen techniek en geld die inlichtingendiensten naar Nederland lokken. China, Iran, Syrië, maar ook bijvoorbeeld Wit-Rusland tonen een warme belangstelling voor geëmigreerde landgenoten. Buitenlandse regimes zien migrantengemeenschappen vaak als een bron van problemen – omdat oppositiegroepen bijvoorbeeld vanuit de veiligheid van het Westen de overheid bekritiseren. Buitenlandse inlichtingendiensten hebben „beheers- en beïnvloedingsnetwerken” in Nederland, schrijft de AIVD. Van de Chinese inlichtingendienst is bekend dat ze naar het buitenland uitgeweken oppositiebewegingen structureel tegenwerken. Inlichtingendiensten „manipuleren, beïnvloeden en controleren migrantengroepen in ons land”. Dat deed ook Libië, dat de integratie van de Utrechtse moslimgemeenschap probeerde te verhinderen door een inlichtingenofficier vermomd als imam te ‘planten’ bij een Marokkaanse moskee .
nrc.nl - NS wil conducteurs handboeien geven
De Nederlandse Spoorwegen willen bij wijze van proef een aantal conducteurs met handboeien en een wapenstok uitrusten. Bovendien moeten zij de mogelijkheid krijgen zwartrijders te fouilleren. De NS is met het ministerie van Justitie in overleg om toestemming te krijgen voor het experiment. Het staat nog niet vast wanneer de NS met de proef wil beginnen. NS wil dat maximaal duizend van de 3.200 conducteurs deelnemen aan de proef van drie maanden in de regio’s Amsterdam en Zwolle.
Het Parool - Onderzoekt naar schade Rijksmuseum
De gemeente Amsterdam gaat onderzoek doen naar de economische schade die de stad oploopt door de vertraging van de verbouwing van het Rijksmuseum. De gemeenteraad nam woensdag een voorstel hierover van GroenLinks aan. Die partij is bang dat de hoofdstad de komende jaren onder meer minder toeristen zal trekken doordat het Rijks later opengaat. In februari bleek dat de renovatie van het museum circa twee jaar vertraging oploopt. Doordat de aanbesteding opnieuw moet, kan de culturele instelling pas eind 2012 of begin 2013 de deuren heropenen. Tot voor kort hoopte het Rijks dat de verbouwing in 2010 klaar zou zijn. Volgens de oorspronkelijke plannen had dat al dit jaar moeten zijn.
Planet - 'Casteren biggen onnodig'
'Berengeur' komt lang niet zo vaak voor als gedacht. Een rapport van de universiteit Wageningen ondergraaft de noodzaak voor het castreren van biggen. Jaarlijks worden in Nederland tien miljoen biggen gecastreerd vanwege de zogenaamde berengeur, maar die onaangename geur die sommige niet gecastreerde varkens ontwikkelen bij verhitting in de pan, komt bijna niet meer voor, zo ontdekten de onderzoekers. Hoogstens enkele procenten van het vlees van niet gecastreerde mannelijke varkens voldoet nog aan de definitie van berengeur. Tot nu toe werd aangenomen dat het percentage tussen de 5 en 25 lag. Consumenten herkennen berengeur niet Bovendien blijkt uit het Wageningse onderzoek Beren op de weg dat consumenten spek met ‘berengeur’ vaak niet herkennen en nauwelijks minder waarderen dan ‘normaal’ ruikend varkensvlees. Een gelijktijdig in Zwitserland uitgevoerd onderzoek komt tot gelijkluidende conclusies. De vooral door de supermarkten afgedwongen praktijk om biggen te castreren is erg omstreden. Dierenwelzijnsorganisaties zijn fel tegen, maar ook boeren willen er het liefst mee stoppen. Vanaf volgend jaar moeten de biggen weliswaar verdoofd worden voor castratie, maar met dit compromis is geen van de partijen echt blij. De overheid en de belangenorganisaties – waaronder de supermarkten – spraken vorig jaar af, te streven naar het afschaffen van castratie van biggen in 2015. Direct verbod Volgens onderzoeksleider Gé Backus moet dat eerder kunnen. ‘Berengeur is erfelijk, dus met doorfokken kunnen we het gehalte van de stoffen die berengeur veroorzaken verlagen. Wat er dan overblijft, kan eventueel in het slachthuis worden gedetecteerd.’ De Stichting Varkens in Nood eist een direct verbod op castratie van biggen. Voorzitter Hans Baaij: ‘Het is verbijsterend dat jaarlijks in Europa honderd miljoen biggen worden gecastreerd vanwege de minieme kans op een enkele ontevreden consument.’ Volgens Backus zijn het vooral de Duitse supermarkten die een castratieverbod tegenhouden.

Planet - Groot tekort aan speelruimte
Het tekort aan speelruimte is te vergelijken met 27 duizend voetbalvelden. Het tekort aan veilige gemeentelijke speelruimte in Nederland is ongeveer 17.500 hectare. Omgerekend zijn dat ongeveer 27 duizend voetbalvelden. Dat meldt de organisatie van de landelijke actie 'Ik wil buiten spelen' op basis van onderzoek. De resultaten daarvan zijn woensdag op de eerste actiedag gepresenteerd aan Tweede Kamerlid en initiatiefnemer van de Wet Buitenspeelruimte Agnes Kant (SP). In de wet moet de norm worden vastgelegd die het ministerie van Vrom adviseert. Het ministerie adviseert per gemeente drie procent aan veilig speeloppervlak. Dat houdt in dat drie procent van het bebouwde gebied van een gemeente wordt bestemd voor speelvoorzieningen voor kinderen van alle leeftijden. Een speelruimte is dan maximaal 0,2 hectare en gemiddeld 0,04 hectare groot. Het is overigens lastig een exacte definitie van gemeentelijk beheerd speelterrein te geven, aldus het rapport. Zo rijst de vraag of een schoolplein buiten schooltijd tot een veilig gemeentelijke speelruimte behoort. Ook parken en plantsoenen worden dan weer wel en dan weer niet meegerekend. Op dit moment is het oppervlak aan gemeentelijk beheerde speelgelegenheid in Nederlandse gemeenten 1,4 procent. Alleen Alkmaar en Ameland komen boven de drie procent uit. De landelijke actie is een initiatief van Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation, de Richard Krajicek Foundation, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting Jump, het Diabetes Fonds en Fonds Gehandicaptensport. De organisaties gaan geld inzamelen en gemeenten motiveren om meer speelruimte te creëren.
nu.nl - Ieder kind een laptop komt dichterbij
Er zijn inmiddels 125 duizend goedkope laptops geleverd aan kansarme kinderen. Dat is woensdag bekendgemaakt in het Europees Parlement. De bedoeling van het project 'een laptop per kind' is dat ieder kansarm kind een laptop krijgt met daarop een bibliotheek van duizend boeken. Er moeten nog miljoenen exemplaren bijkomen, volgens Maria Martens, CDA-leidster in het Europarlement. "Er komen steeds meer donaties van bijvoorbeeld de Rotary". De productiekosten zijn inmiddels gedaald tot 123 euro per computer. Zonne-energie De laptop is bedoeld voor kinderen vanaf vijf jaar en werkt op zonne-energie. Er is geen elektriciteit nodig, zodat de laptop overal te gebruiken is, ook in dorpjes in Afrika waar geen stroomvoorziening is. Zie ook: CDA wil laptop per kind in
Trouw - Maak bij wet een leven zonder internet mogelijk (opinie)
Mijn bank terroriseert mij. Omdat ik nog steeds papieren overschrijvingsformulieren gebruik, betaal ik elk jaar een extra bedrag aan ’servicekosten’. Bij elk rekeningafschrift word ik gewezen op de mogelijkheid om van betalingswijze te veranderen en voortaan ook via internet te bankieren. Als ik het informatienummer bel, vertelt een ingesproken stem mij dat ik voor al mijn vragen ook terecht kan op www.mijnbank.nl. En wanneer ik op de helft van mijn overschrijfboekje ben, zit daar een ’stopkaart’ waarmee ik kan aangeven dat ik geen nieuwe overschrijvingskaarten meer wil ontvangen. Het is duidelijk dat mijn bank wil dat ik via internet bankier. Dat spaart papier en verwerkingskosten. Hoewel papierbesparing waarschijnlijk niet het doorslaggevende argument is, gezien de enorme hoeveelheden junkmail die ik van mijn bank ontvang. Voor hypotheken, leningen en inderdaad: internetbankieren. De zachte dwang van de Postbank (waarom het beestje niet bij zijn naam genoemd?) staat niet op zichzelf. Ze maakt deel uit van een nationale trend. Steeds meer wordt het bezit van een internetverbinding als een sine qua non gezien, en het aanbieden van dezelfde diensten op normale wijze als een tegemoetkoming aan een hinderlijke groep achtergebleven consumenten. Kijk voor de actievoorwaarden op actievoorwaarden.nl. Doe mee via meedoen.nl. Bestel nu via nubestellen.nl. Steeds meer worden ook essentiële zaken uitsluitend via internet aangeleverd. De overheid doet vrolijk mee met ’internetloketten’ en DigID. Handig toch? Niet voor mij. Ik heb namelijk geen internetverbinding. En ik ben zeker niet de enige in Nederland. Er is een grote groep medelanders die alleen al vanwege hun leeftijd nooit vertrouwd zullen raken met computers en internet. Of die zich geen internetaansluiting kunnen veroorloven omdat ze van een minimum moeten rondkomen. Deze mensen wordt het steeds moeilijker gemaakt om ook de meest basale zaken te regelen op de manier die kortgeleden nog de gewoonste zaak van de wereld was. Het is niet alleen de ’virtuele’ leefruimte van bejaarden en minima die hier in het geding is. In laatste instantie gaat het om de ruimte van ons allemaal. De ruimte om keuzes te maken die indruisen tegen het commerciële belang van industrie en middenstand of de gemakzucht van de overheid. Ik ben niet tegen internet of het voortschrijden van de technologie op zich. Maar de ontwikkeling van de samenleving zoals die is, duwt ons steeds weer in een richting waarin we dingen moeten aanschaffen die we helemaal niet nodig hebben of zouden moeten hebben. Om te internetbankieren heb je een heleboel nodig. Een computer. Een telefoon- en internetaansluiting. Een bankrekening, een inkomen in geld, elektriciteit en een officieel goedgekeurde identiteit. Internetbankieren is slechts het topje van de ijsberg, het symptoom van een ontwikkeling waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Willen we dat wel? Het zou een goede zaak zijn als er een bepaald niveau van ’eenvoud’ mogelijk blijft in ons land. Bijvoorbeeld door wettelijk vast te stellen dat het mogelijk moet zijn zonder extra kosten van onmisbare diensten gebruik te blijven maken wanneer je niet in het bezit bent van bepaalde technische accessoires. Zodat ook mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen of niet willen meegaan met zaken als internetbankieren, op een basaal niveau in onze maatschappij kunnen blijven functioneren. Om een simpele vergelijking te gebruiken: elk openbaar gebouw in Nederland moet bij wet over een bejaardenlift en een nooduitgang beschikken. Wie zorgt daarvoor in het bouwwerk van onze beschaving?
Trouw - selim / Asielbeleid leidt tot onevenredige toename moslims
Bijna iedereen komt om in het werk maar de leden van de Eerste Kamer hebben niets te doen, las ik deze week. Menig Nederlander zal er jaloers op ze zijn. Het is niet aan senaatleden te wijten maar aan het kabinet dat slechts wetsvoorstellen doorstuurt die om weinig discussie vragen. Het kabinet zou zich moeten inspannen voor wetsvoorstellen die er toe doen. Het is op zijn minst merkwaardig dat het kabinet zich koest houdt over het onderwerp waarover het meest gedebatteerd wordt in Nederland, namelijk integratie van moslims. Problemen zijn weliswaar niet altijd op te lossen met nieuwe wetten maar hardnekkige integratieproblematiek maakt het noodzakelijk om goed te kijken naar andere dossiers zoals immigratie- en asielbeleid die om nieuwe wetgeving schreeuwen. Het leidende principe moet zijn dat immigratie de samenleving moet dienen en niet andersom. Officieel geldt in Nederland een streng immigratiebeleid voor landen buiten de EU en niet-Westerse landen. Een uitzondering daarop vormt het asielbeleid. Wat we nu zien gebeuren is dat onopgemerkt de immigratie van moslims gestaag toeneemt juist door het asielbeleid. De Categoriale Bescherming voor landen waar het momenteel onveilig is (iedereen die kan bewijzen dat hij/zij uit zo’n land komt, krijgt onmiddellijk een verblijfsvergunning voor 5 jaar), en het Generaal Pardon hebben namelijk feitelijk grotendeels betrekking op moslimgebieden. De omvang van de immigratie die zodoende plaats vindt, is niet te voorzien vanwege de mogelijkheid tot gezinshereniging die mensen hebben zodra zij hier een status krijgen. Een statushouder mag de partner en de minderjarige kinderen (gemiddeld zeer grote aantallen) hier naar toe halen. Het gaat dus om getallen die niemand heeft voorzien en die wel eens verrassend hoog kunnen zijn. Daarom is het verstandig er enig onderzoek naar te doen, voordat we over dertig jaar weer moeten herhalen dat de massamigratie door het asielbeleid onvoorzien en onbedoeld was, zoals er nu ook gezegd wordt over de gevolgen van gezinshereniging van de destijds geïmporteerde gastarbeiders. Natuurlijk wil Nederland mensen de mogelijkheid blijven bieden om te ontsnappen aan onmenselijke situaties in landen als Irak en Soedan, maar waarom wordt er zo weinig gedaan aan de opvang in de eigen regio, zoals vaak geopperd wordt? Met financiële hulp vanuit het Westen aan de omringende landen kan er veel geregeld worden omdat de capaciteit van opvang in Nederland niet onbeperkt is. Tegelijkertijd is het perspectief dat de onstabiliteit in het Midden-Oosten en andere islamitische landen waarschijnlijk alleen maar zal toe nemen in de komende jaren waardoor de stroom van politieke en economische vluchtelingen eerder zal toenemen dan afnemen. Daarom blijft het verwaarlozen van opvang in de eigen regio een onvergeeflijke laksheid. Het kabinet en vervolgens de Eerste Kamer kunnen niet alle wetten omtrent immigratie en asiel zelf veranderen, maar er is genoeg ruimte voor elk Europees land om de toepassing van die wetten zelf in te vullen. Zodoende bestaan er dus duidelijke verschillen tussen Europese landen. Verschillen die maken dat Nederland een favoriete bestemming is voor asielzoekers als het gaat om het verkrijgen van status, de opvang, de bekostiging van rechtshulp en de mogelijkheid tot gezinshereniging. Anderzijds vereist een ander beleid een gezamenlijke Europese wetgeving. Misschien een taak voor de europarlementariërs om zich mee bezig te houden, ter afwisseling op de wetten voor het etiketteren van voedingsmiddelen, het bestrijden van zogenaamde ’islamofobie’ en andere onbestaande fobieën, zodat de burger het nut van Europa iets meer kan waarderen? (lees de reacties)
Elsevier.nl - Vissoort overleeft duizenden jaren zonder seks
Een vissoort, die alleen uit vrouwen bestaat, overleeft al 70.000 jaar zonder zich seksueel voort te planten. Wetenschappers van de Schotse universiteit van Edinburgh hebben ontdekt dat de Amazon Molly, die in Texas en Mexico leeft, een speciaal genetische overlevingstactiek waardoor de vissoort niet uitsterft. Seks met vreemden Normaliter leidt een seksloze voortplanting in de natuur tot te veel schadelijke veranderingen, waardoor de soort na een tijd problemen krijgt met de voortplanting en vaak uitsterft. De wetenschappers uit Edinburgh hebben complexe wiskundige modellen bestudeerd om erachter te komen hoe het kan dat de Amazon Molly zo lang kan overleven zonder seksuele voortpanting. Zo hebben de wetenschappers berekend wanneer de vissoort logischerwijs zou zijn uitgestorven en ontdekten ze dat dit veel langer is dan verwacht. Nazaat Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de vis wel omgang heeft met mannetjes van andere vissoorten, maar dat dit niet noodzakelijk is voor de voortplanting. Het geeft hun reproductieproces een impuls. De vissen nemen wat van het DNA van de mannetjes over om hun eigen genenpool op te frissen. Het nazaat van de vissoort is een kloon van de moeder en erft geen enkel DNA van de mannelijke vis. Doctor Laurence Loewe van de universiteit zegt tegen de BBC dat het onderzoek aantoont dat de vis echt iets speciaals heeft, omdat 'seks met vreemde vissen de soort in stand houdt'.  
de Volkskrant - 1.740.000 Oost-Duitsers weg na 1989
Ongeveer 1,74 miljoen Oost-Duitsers zijn na de val van de Berlijnse Muur in 1989 naar het westelijk deel van het in 1990 verenigde Duitsland vertrokken. Dat heeft het Duitse onderzoeksinstituut IWH uit Halle woensdag laten weten. Voor de val van de Muur leefden 16 miljoen mensen in de toenmalige communistische DDR. Van een leegloop, zoals in de eerste jaren na 1989, is geen sprake meer, maar nog altijd pakken jaarlijks zo'n vijftigduizend mensen hun koffers en vertrekken naar de westelijke deelstaten. Vooral mensen tussen de 18 en 30 jaar denken in het westen een beter bestaan te kunnen opbouwen. De welvaart is daar nog altijd veel groter en de werkloosheid veel kleiner dan in het oosten, hoewel er vele honderden miljarden euro’s in dat deel van Duitsland zijn gepompt.
de Volkskrant - Historisch laag aantal verkeersdoden in 2007
Het aantal verkeersdoden is vorig jaar verder gedaald, tot 791. Dat maakte minister Camiel Eurlings van Verkeer donderdag bekend. Dat zijn er exact twintig minder dan in 2006, een afname van 2,5 procent, meldden het CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het aantal verkeersdoden lag niet eerder onder de achthonderd. Vijf jaar geleden waren het er nog 1088. In de jaren zeventig kwamen jaarlijks meer dan 3000 mensen om in het verkeer. Ondanks een dalende trend is het aantal verkeersdoden bij jongeren, en dan vooral snor- en bromfietsers, en jonge volwassenen wel gestegen. In die eerste groep (15-19 jaar) eiste het verkeer vorig jaar 79 levens, tegen 64 in 2006. In de leeftijdscategorie 20-29 jaar steeg het dodental van 137 naar 149. Zes van de tien van hen kwam om bij een auto-ongeluk, als inzittende. Bij de veertigers en zestiger daalde het aantal overledenen juist.