maandag 17-03-08

Planet - Rode Kruis: grote problemen Irak
De humanitaire situatie is kritiek, zeggen beide hulporganisaties. Vijf jaar na de Amerikaanse invasie is de mensenrechtensituatie er in Irak niet beter op geworden. Zo loopt de bevolking dagelijks het risico om ten prooi te vallen aan sektarische strijders of door de overheid te worden opgepakt en gemarteld. De ruim vier miljoen Iraakse vluchtelingen zijn voor hun overleving grotendeels afhankelijk van voedselhulp. Tot die verontrustende conclusie komt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag verschenen rapport. Geen drinkwater Onder Saddam Hussein waren mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag, maar wat er voor in de plaats is gekomen biedt de Irakezen geen soelaas. Dat zegt Malcolm Smart, Midden-Oostendirecteur van Amnesty. Er zijn miljoenen gespendeerd aan het verbeteren van de veiligheid, maar twee op de drie Irakezen hebben nog altijd geen toegang tot schoon drinkwater. Bovendien is dat veel te duur. Volgens het Rode Kruis zijn gezinnen met één kostwinner eenderde van hun maandinkomen kwijt aan water. Zelfs in de relatief rustige Noord-Iraakse Koerdische regio heeft de economische vooruitgang geen verbetering in de mensenrechtensituatie gebracht. Willekeurige arrestaties, vrijheidsberoving en marteling vormen ook hier geen uitzondering, zo stelt het rapport. Politieke dissidenten worden zonder proces vastgezet en de autoriteiten schieten tekort in het terugdringen van eerwraak.

Oneerlijke rechtspraak Het meest verontrustende aspect voor de toekomst van Irak noemt Smart de onmacht van de overheid om de martelpraktijken binnen haar eigen gelederen aan te pakken. Ook verlopen volgens hem veel rechtszaken oneerlijk, waarbij er zelfs doodvonnissen worden uitgesproken op basis van bewijs dat door middel van marteling is verkregen. Ook op humanitair gebied is de situatie in Irak zeer slecht. Dat meldt het Rode Kruis. Veel Irakezen hebben nog altijd te kampen een gebrek aan basale gezondheidszorg, sanitair en schoon water. De humanitaire situatie is kritiek, zegt de hulporganisatie. Het huidige conflict verergert de gevolgen van eerdere oorlogen en sancties die Irak zijn opgelegd. Ziekenhuizen hebben onvoldoende gekwalificeerd personeel, standaardmedicijnen zijn er vaak niet en de faciliteiten worden slecht onderhouden. Er is in Iraakse ziekenhuizen slechts plaats voor dertigduizend mensen, maar er zijn tachtigduizend bedden nodig. Sinds 2003 zijn in Irak 2200 artsen en verplegers vermoord in Irak en meer dan 250 ontvoerd. Van de 34 duizend mensen die in 1990 als arts geregistreerd stonden, hebben twintigduizend Irak inmiddels verlaten.

Planet - VN herovert gerechtsgebouw Kosovo
Het gebouw was vrijdag in Servische handen gevallen. Oproeragenten van de Verenigde Naties hebben maandag een door de VN gerunde rechtbank in Kosovo bestormd. Het gebouw was vrijdag in handen van Servische Kosovaren gevallen die met de actie protesteerden tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. De honderd man sterke VN-politiemacht zette traangas in tegen een menigte van duizenden Serviërs, die zich voor het gebouw had verzameld. Volgens ooggetuigen vielen er aan beide zijden gewonden en werd een voertuig van de VN in brand gestoken. De politie verrichte naar eigen zeggen vijftig arrestaties. Honderden Servische Kosovaren vielen vrijdag de rechtbank binnen en vervingen daar de VN-vlag door een Servische vlag. Agenten van de VN-oproerpolitie die het gebouw bewaakten werden aan de kant geschoven. Sinds Kosovo zich vorige maand onafhankelijk verklaarde van Servië, demonstreren er dagelijks Servische Kosovaren bij het gerechtsgebouw. De betogers proberen de plaatselijke instellingen, die sinds 1999 door de VN worden beheerd, over te nemen.
de Volkskrant - Serviërs schieten op NAVO-militairen
NAVO-militairen zijn maandag onder vuur komen te liggen van Servische demonstranten in de Kosovaarse plaats Mitrovica. Tientallen VN-agenten zijn daarbij gewond geraakt. Ze werden met automatische wapens beschoten, meldde een Franse NAVO-zegsman vanuit de hoofdstad Pristina.
NOS.nl - Zakenbank VS voor koopje verkocht
De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft concurrent Bear Stearns gekocht. JP Morgan betaalt 2 dollar per aandeel, een fractie van de waarde die Bear Stearns vorige week had. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft de overname goedgekeurd. Bear Stearns kwam vorige week in acute geldnood. Omdat de bank geen leningen meer kon krijgen, gaf de Fed een grote noodlening. Verder heeft de Fed vannacht het rentetarief voor leningen aan de banken verlaagd van 3,5 tot 3,25%. De maatregelen moeten voorkomen dat het financiële stelsel in elkaar klapt en dat wereldwijd paniek toeslaat.
de Volkskrant - Honderden arrestaties in Tibet
De autoriteiten in Tibet hebben honderden mensen opgepakt die verdacht worden van deelname aan de protesten van afgelopen dagen. Sinds zondag houdt volgens het Centrum voor Mensenrechten en Democratie in Tibet de politie razzia's in de hoofdstad Lhasa.
nu.nl - Honderden arrestaties in Tibet
Planet - Chinees pantser rolt Lhasa binnen
NOS.nl - China noemt optreden Tibet beheerst
Planet - 'Honderden doden bij protesten in Tibet'
De protesten van de afgelopen dagen in Tibet hebben honderden mensenlevens geëist. Dat is te lezen in een communiqué dat het Tibetaanse parlement in ballingschap maandag heeft uitgegeven.
nrc.nl - Peking weert buitenlanders uit Tibet
Planet - China blokkeert YouTube vanwege Tibet
China heeft zondag de toegang tot de internetsite YouTube geblokkeerd.
nrc.nl - Dalai Lama en IOC: geen boycot Spelen
NOS.nl - EU vindt Tibet geen reden boycot OS
Het neerslaan van de demonstraties in Tibet door China is geen reden voor een boycot van de Olympische Spelen. Dat vinden de Europese ministers van Sport. Zij spraken vandaag met de Olympische Comités van de Europese landen. De ministers vinden Tibet een zaak voor politici en niet van sporters. Bovendien hebben boycots van Olympische Spelen in het verleden nauwelijks effect gehad terwijl het wel een negatief gevolg had voor de sporters.
Erica Terpstra was aanwezig namens het Nederlands Olympisch Comité. Ook zij is bezorgd over de situatie in Tibet maar ziet geen aanleiding voor een boycot.
Planet - Nederland roept ambassadeur China op matje
Staatssecretaris Timmermans is 'erg verontrust' over de situatie in Tibet.
NOS.nl - Franse kiezers straffen Sarkozy af
In Frankrijk hebben de socialisten bij lokale verkiezingen gewonnen van de conservatieven. Volgens de uitslagen staat de conservatieve partij UMP van president Sarkozy op verlies. De Fransen konden in twee stemrondes, gisteren en vorige week zondag, nieuwe burgemeesters en gemeenteraden kiezen. De kiezers straffen de Franse president af voor zijn hervormingsbeleid en de perikelen rond zijn privéleven. De UMP van Sarkozy is de stad Toulouse kwijtgeraakt aan de socialisten en in Marseille is het een nek-aan-nekrace. De president heeft gezegd dat hij zijn beleid hoe dan ook voortzet.
Planet - Iran was nog nooit zo conservatief
Verharding politiek voor komende jaren. Nadat hervormingsgezinde kandidaten vooraf grotendeels waren uitgeschakeld, viel dat te verwachten. De uitslag in Iran is desondanks verrassend en veelzeggend. Want Iran is na deze verkiezingen radicaal-conservatiever dan ooit. Voor de binnenlandse en buitenlandse politiek van Iran zal dat in de komende jaren een verharding betekenen. Conservatieven in Iran kun je niet op één hoop gooien. Bij voorgaande verkiezingen deed een coalitie van conservatieven mee, waarvan de aanhangers van president Ahmadinejad een onderdeel waren. Deze coalitie van conservatieven nam de macht vier jaar geleden over, nadat de kiezers de hervormers hadden afgestraft door of weg te blijven of conservatief te stemmen. Toenmalig president Khatami wilde politieke en sociale hervormingen, op een moment dat het economisch met Iran niet goed ging. Dat leidde alom tot ontevredenheid. Iraniërs die hervormingen wilden, meestal de middenklasse, waren teleurgesteld dat het maar niet opschoot met die beloofde hervormingen. Iraniërs die het slechter hadden, met name in dorpen en de armste wijken van de steden, zagen liever brood op tafel dan discussie over vrijheid die sowieso weinig opleverde. Ahmadinejad De populist Ahmadinejad, die zichzelf afficheert als kampioen van de kleine man, speelde handig op die ontevredenheid in. Hij en zijn volgelingen beloofden dat de olie-inkomsten terug zouden vloeien naar de kiezers die het krap hadden. Hij zou de alomtegenwoordige corruptie bestrijden. Die was volgens hem oorzaak van de slechte staat van de economie. Ook zou hij arme Iraniërs geld geven in de vorm van goedkope leningen. Daarmee won Ahmadinejad het presidentschap in 2005. Eenmaal president bouwden Ahmadinejad en zijn groepring binnen de coalitie, het Verenigd Front der Principiëlen, de beweging uit tot een radicaal-conservatieve stroming. Die kreeg de steun van de hoogste leider van het land, ayatollah Khamenei. Afkeer van het Westen, de wil om strikt islamitische wetgeving te handhaven en het streven van Iran een nucleaire natie te maken, waren hoofddoelen. Ahmadinejad beloofde zichzelf nooit de fout te maken die Khatami maakte. Khatami had openingen naar het Westen gezocht, in de vorm van een 'dialoog van beschavingen'. Per saldo leverde het hem alleen op dat president Bush zijn land tijdens Khatami's presidentschap bij de As van het Kwaad voegde. Voor de conservatieven was de les dat zwakheid en dialoog niets opleveren. Zo'n vernedering wil Ahmadinejad nooit ondergaan. De populist brak daarop rustig maar gestaag de ruggengraat van de hervormingsgezinde beweging. Vrijwel alle toonaangevende intellectuelen, onder wie hoogleraren, schrijvers en journalisten, werden met al dan niet verhulde bedreigingen monddood gemaakt. Zijn radicaal conservatieven zetten een keiharde lijn in waarbij voor andersdenkenden geen plaats meer was. Daarmee haalde hij de traditionele conservatieven en de hoogste geestelijken rechts in. Hun macht moest wijken voor die van Ahmadinejads getrouwen, de Revolutionaire Garde, het leger. Inflatie, dure huur en onbetaalbare huizen Prompt kwam een tegenbeweging onder deze conservatieven op gang. De economische politiek van de radicalen leidde tot torenhoge inflatie, onbetaalbare huren en huizen en steeds hogere voedselprijzen. Gedeeltelijk maakten de stijgende oliepijzen dit goed. De regering kon daardoor brood en benzine blijven subsidiëren. Daarnaast gingen de pensioenen en salarissen van ambtenaren omhoog. De kleine man kreeg in ieder geval het gevoel dat Ahmadinejad zich om hem bekommerde. Maar de gematigd conservatieven vrezen dat Ahmadinejad niet alleen hun macht afneemt, zij vrezen ook dat hij de Iraanse economie op deze manier kapot maakt en zo het voortbestaan van de staat bedreigt. Ook zijn keiharde aanpak van het het Westen – Iran heeft olie genoeg, maar westerse handelspartners te weinig – zien zij met lede ogen aan. Iran is volgens de gematigde conservatieven niet gediend met deze president. Daarom besloten zij voor de verkiezingen hem aan te vallen. De topgeestelijken, woonachtige in het Vaticaan van de Sjia in Qum kozen Ali Larijani als hun man. Hij zou in het parlement de oppositie moeten gaan voeren tegen de president. Daarbij zou, waar nodig, samengewerkt kunnen worden met de hervormingsgezinden. In dat parlement kan, zo menen de gematigden, Larijani zijn sporen verdienen als toekomstig president. In 2009 vinden de presidentsverkiezingen plaats en Larijani – die in 2005 verloor – wil deze keer graag zijn rivaal verslaan. De gematigden willen terugvechten. Belangrijk De uitslag van deze parlementsverkiezingen is belangrijk omdat zij graadmeter is voor de populariteit van Ahmadinejad en zijn radicalen, dan wel die van de gematigde conservatieven. Het resultaat laat geen twijfel toe. Hoewel nog niet alle uitslagen bekend zijn, is duidelijk dat de radicalen hebben gewonnen. Hun aantal zetels is mogelijk bijna het dubbele van dat van de gematigden. Voor Ahmadinejad is dit een goddelijk teken dat hij op de goede weg is. Gematigde conservatieven en hervormers wacht de lastige taak deze radicale trend te doorbreken. De buitenwereld dient rekening te houden met een Iran dat de harde lijn met hernieuwde energie zal voorzetten. Voor de regering Ahmadinejad en de machtigste man van Iran, ayatollah Khamenei, is de uitslag een succes. Zij is voor hen onomstotelijk bewijs van het eigen gelijk. (zie ook:  Iran weigert drieduizend verkiezingskandidaten)
Planet - EU: verkiezingen Iran eerlijk noch vrij
De Iraanse parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag zijn ,,eerlijk noch vrij'' verlopen. Dat stelt de Europese Unie zondag in een verklaring van Slovenië, huidig voorzitter van de EU. De EU uit haar diepe bezorgdheid over het feit dat de verkiezingsprocedures onder de internationale standaarden lagen. Ze uit teleurstelling over het feit dat een derde van de kandidaten niet mee mocht doen. Het Iraanse volk kon daardoor niet vrijelijk kiezen uit het geheel van politieke opvattingen in het land. ,,Als resultaat daarvan, waren de verkiezingen eerlijk noch vrij'', aldus de EU-verklaring. Bij de verkiezingen van vrijdag haalden conservatieve kandidaten meer dan 70 procent van de zetels in het parlement, aldus de eerste voorlopige uitslagen. Volgens buitenlandse journalisten werd de stembusgang door veel Iraniërs geboycot.
Planet - 'Mening Wilders gelijk aan antisemitisme'
Harry de Winter zegt dat in De Volkskrant.
Het Parool - Harry de Winter beschuldigt Wilders van racisme
nrc.nl - Advertentie tegen Wilders op voorpagina Volkskrant
nu.nl - Hirsi Ali wil weer in Nederland wonen
Trouw - Wetsartikel godslastering is zo dood als een pier (opinie)
Trouw - Laat het niet bij Luther (eerherstel door Ratzinger)
de Volkskrant - Obama distantieert zich van ‘God damn America’
Als Barack Obama zoals vrijdagavond interviews aanbiedt aan alle tv-netwerken en een verklaring uitgeeft, allemaal om zich te distantiëren van de uitlatingen van zijn dominee, weet je dat hij een probleem heeft.
de Volkskrant - Regime Glen Mills in strijd met de wet
De heropvoedingsinstelling Glen Mills hanteert een aanpak voor criminele jongeren die gedeeltelijk illegaal is. Als de jongeren agressief gedrag vertonen, worden ze vastgepakt door de leiding en zo lang als nodig op de grond gedrukt tot ze weer rustig zijn. Volgens de Inspectie voor de Jeugdzorg is dat in strijd met de wet op de jeugdzorg.
de Volkskrant - Jurylid World Press Photo klapt uit school
Jurylid Oliver Chanarin van de World Press Photo is voor het eerst in de geschiedenis van de fotowedstrijd uit de school geklapt over de manier waarop het er binnenskamers aan toegaat. Hoewel hij voor geheimhouding had getekend, besloot hij onlangs de afspraken te schenden. Hij wil een debat over de ‘crisis’ waarin de fotografie verkeert.
NOS.nl - Verhoor vaker via videoverbinding
Rechters gaan steeds vaker verhoren afnemen via videoverbindingen. Daartoe wordt in de rechtbanken en in de grote huizen van bewaring apparatuur voor videoconferentie aangelegd. Sinds vorig jaar is op drie locaties geëxperimenteerd met het verhoren op afstand."Telehoren" is goedkoper, omdat minder mensen van en naar de rechtbank vervoerd hoeven te worden. Dat maakt het systeem ook veiliger en beter voor het milieu. Het telehoren wordt in eerste instantie gebruikt om vreemdelingen, deskundigen en getuigen in het buitenland en gedetineerde verdachten te horen.
Planet - RIVM: plaag van zwarte ratten dreigt
De rat rukt op in Nederland. In Limburg en Noord-Brabant dreigt zelfs een plaag van de knaagdieren. Tegelijk met de zwarte rat rukt ook het door knaagdieren overgedragen bantavirus op dat ernstige nierschade kan veroorzaken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen. Het RIVM doet sinds begin dit jaar onderzoek naar het hantavirus bij in de zuidelijke provincies gevangen zwarte ratten. "Het wordt tijd om eens goed te kijken welke risico's voor de volksgezondheid we lopen", zei Jim van Steenbergen, hoofd van de landelijke coördinatiestructuur infectieziektebestrijding in Radio 1-programma De Ochtenden. In 2006 werden in Nederland acht gevallen van het hantavirus gemeld, een jaar later waren dat er 25. De meldingen kwamen uit het zuiden van Brabant en Limburg. In de Middeleeuwen was de zwarte rat de verspreider van de pest. De rat is moeilijker te bestrijden dan zijn bruine soortgenoot, omdat de zwarte rat het toegestane giftig lokaas niet eet. De VROM-inspectie heeft volgens het RIVM aangedrongen op maatregelen tegen zwarte ratten.