donderdag 06-03-08

rtl.nl - 'Situatie Gaza ergste sinds 1967'
Nog nooit sinds het begin van de Israëlische bezetting was de humanitaire situatie in de Gazastrook zo slecht als nu. Volgens een rapport van acht Britse mensenrechten- en hulporganisaties is de huidige toestand door mensen gecreëerd en volledig vermijdbaar. De situatie is ernstig verslechterd sinds Israël vorig jaar de Gazastrook extreme beperkingen heeft opgelegd voor het transport van goederen en mensen in reactie op de machtsovername van Hamas en de raketbeschietingen van Israël vanuit de Gazastrook. De acht organisaties noemen de blokkade een collectieve straf, terwijl die Israël geen veiligheid brengt. De boycot heeft de economie van Gaza verwoest en de 1,5 miljoen Palestijnen in het gebied verpauperd. De blokkade heeft verder de gezondheidszorg dramatisch verslechterd en dreigt het onderwijssysteem volledig te doen instorten, aldus de Britse organisaties.
Planet - Toestand Gaza 'het slechtst sinds 1967'
Nog nooit sinds het begin van de Israëlische bezetting van de Gazastrook in 1967 was de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook zo slecht als op dit moment. Dat stelt een coalitie van acht Britse mensenrechten- en hulporganisaties waaronder Care International, Christian Aid en Amnesty International in een donderdag verschenen rapport. De huidige toestand is volgens de organisaties door mensen gecreëerd en volledig vermijdbaar. De situatie is ernstig verslechterd sinds Israël vorig jaar de Gazastrook extreme beperkingen heeft opgelegd voor het transport van goederen en mensen in reactie op de machtsovername van Hamas en de raketbeschietingen van Israël vanuit de Gazastrook. De acht organisaties noemen de blokkade een collectieve straf, terwijl die Israël geen veiligheid brengt. De boycot heeft de economie van Gaza verwoest en de 1,5 miljoen Palestijnen in het gebied verpauperd. De blokkade heeft verder de gezondheidszorg dramatisch verslechterd en dreigt het onderwijssysteem volledig te doen instorten, aldus de Britse organisaties.
nrc.nl - BBC: regering Kenia was betrokken bij geweld
De regering van Kenia is rechtstreeks betrokken geweest bij het grootschalige geweld dat uitbrak na de omstreden presidentsverkiezingen eind december. Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen hebben ontmoetingen gehad met leden van een beruchte sekte, de Mungiki, in de residentie van president Mwai Kibaki. De Keniaanse politie heeft zich opzettelijk afzijdig gehouden bij aanvallen van Kikuyu’s, van de stam van Kibaki, op Kenianen van andere stammen. Deze zware beschuldigingen zijn via de BBC geuit. De Britse nieuwszender voerde in haar tv-uitzending vanavond twee anonieme getuigen op, een politieagent en een Kikuyu die ondergedoken zou zijn na doodsbedreigingen. De Keniaanse regering noemt de aantijgingen nonsens.
nrc.nl - Sri Lanka schuldig aan 'verdwijningen'
De internationale waarnemers die moesten toezien op het onderzoek van de Sri Lankese regering naar mensenrechtenschendingen trekken zich terug. De Internationale Onafhankelijke Groep van Eminente Personen (IIGEP), twee jaar geleden opgericht door president Mahinda Rajapaksa, verklaarde vandaag dat hij te weinig medewerking kreeg van de regering. Mensenrechtenorganisaties dringen al jaren aan op een waarnemingsmissie van de VN, omdat ook het Sri Lankese leger verdacht wordt van mensenrechtenschendingen. Rajapaksa koos voor de IIGEP, die bestaat uit juristen en andere mensenrechtenexperts uit onder andere India, Japan en de VS. Human Rights Watch meldt vandaag in een ruim 200 pagina’s dik rapport dat het leger en daaraan verbonden milities betrokken zijn bij honderden verdwijningen sinds de oorlog twee jaar geleden weer oplaaide. De regering ontkent dat het leger hier iets mee te maken heeft.
de Volkskrant - Chávez dreigt Colombiaanse bedrijven te confisqueren
De Venezolaanse president Hugo Chávez overweegt Colombiaanse bedrijven in Venezuela te nationaliseren. Ook wil hij de handel tussen beide landen verminderen.
Planet - Chavez: Colombia en VS zijn oorlogszuchtig
'Colombia's oorlogszuchtige regering gehoorzaamt Washington.'
Het Parool - Clinton wil samen met Obama
De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft woensdag gezinspeeld op een gezamenlijke kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen met haar rivaal Barack Obama. De een als beoogd president en de ander als toekomstig vicepresident.
Planet - Nederland sluit meeste kinderen op
Nederland loopt op kop als het gaat om het aantal kinderen in justitiële jeugdinrichtingen. In vergelijking met België, Frankrijk, Engeland en Wales worden in Nederland veel kinderen opgesloten. Dat staat in een rapport van Defence for Children International Nederland, in samenwerking met dezelfde organisaties in België en Frankrijk. De capaciteit van justitiële jeugdinrichtingen in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld. In 1997 waren er 1410 plaatsen beschikbaar, tien jaar later 2753. Op 1 januari 2006 verbleven in Nederland 1177 kinderen in een jeugdgevangenis. Gedurende dat jaar werden 4726 kinderen opgesloten. Nederland springt er volgens de onderzoekers op Europees gebied ook uit bij het toepassen van afzonderingsmaatregelen, waarbij kinderen veelvuldig meerdere dagen in een isoleercel of op hun eigen kamer worden geplaatst. Het rapport benadrukt dat het opsluiten van kinderen in strijd is met het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het Kind. De straf mag alleen worden toegepast als uiterste maatregel.
Planet - Verhagen informeert islamitische ambassadeurs
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft op verzoek van de ambassadeurs van landen die zijn aangesloten bij de Organisation of Islamic Countries (IOC) het standpunt van de Nederlandse regering uiteengezet over de film die is aangekondigd door het Tweede Kamerlid Geert Wilders. Hij heeft de ambassadeurs opgeroepen er zorg voor te dragen dat Nederlandse burgers en instellingen in het buitenland worden beschermd. Tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken wees Verhagen erop dat Nederland staat voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst, zowel voor moslims als voor christenen, joden en anderen. De minister benadrukte dat de regering werkt aan een open dialoog en vreedzaam samenleven van alle bevolkingsgroepen in Nederland, en daarover fundamenteel van mening verschilt met de heer Wilders.
de Volkskrant - Geen enkele omroep wil film Wilders uitzenden
Geen enkele omroep, publiek of commercieel, is bereid de anti-Koranfilm van Geert Wilders uit te zenden. Het lijkt daarmee uitgesloten dat de film te zien zal zijn op de Nederlandse televisie.
Planet - Wilders welkom in Nieuwspoort
PVV-leider Geert Wilders kan zijn anti-Koranfilm Fitna eind deze maand presenteren in het internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. ,,Hij is welkom'', zei voorzitter Max van Weezel woensdagavond nadat het bestuur na een lange vergadering een unaniem besluit over het verzoek van het Tweede Kamerlid had genomen.
nrc.nl - OM wil meer tijd voor oordeel over strafbaarheid Wilders
Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft meer tijd nodig om een oordeel te vellen over de strafbaarheid van uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over de islam. Bij justitie kwamen daarover in de afgelopen maanden tientallen aangiften binnen. Deze week deed het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) aangifte. Volgens de SMN zet Wilders aan tot haat en discrimineert en beledigt hij moslims. De aangiften gaan niet over een op handen zijnde film van Wilders, maar vooral over een artikel van zijn hand in de Volkskrant van vorig jaar. Daarin schreef hij dat de Koran verboden moet worden net als Mein Kampf, omdat de Koran volgens hem fascistisch is. Vandaag heeft de Europese Commissie EU-vertegenwoordigingen in heel de wereld geïnformeerd over de film van Wilders. Over eventuele beveiligingsplannen van EU-vestigingen moeten de delegaties hun eigen beslissing nemen, zo zegt een woordvoerder.
Planet - Tv-programma manipuleert item over vrouw in boerka
Een vrouw in boerka die op de drukke Amsterdamse Nieuwendijk een mand met sinaasappels laat vallen, wordt niet geholpen om ze op te rapen. Een vrouw zonder boerka krijgt wel meteen hulp. Dat laat een filmpje van het digitale kanaal van BNN en de publieke omroep 101.tv zien, waarin een actrice eerst in gewone kleding en daarna in boerka een mand met sinaasappels laat vallen. Maar van dat beeld klopt niets, de beelden zijn gemanipuleerd. Dat blijk uit opnames die de Amsterdamse stadsomroep AT5 maakte. Een cameraman van AT5 stuitte toevallig op de crew van 101 tijdens de opnames op de Nieuwendijk. Daar legde hij vast hoe de opnameleider van 101 winkelend publiek dat de vrouw in boerka wil helpen, op afstand houdt. ‘Doorlopen, opnames’, roept de opnameleider. En ‘stop maar’, tegen de cameraman als een voorbijganger de sinaasappels voor de vrouw opraapt. In het uiteindelijk resultaat op 101.tv klaagt de actrice dat ‘niemand’ haar wil helpen als ze een boerka draagt. ‘Wat een verschil.’ Geconfronteerd met de beelden van AT5 heeft 101.tv het item van de website gehaald. Hoofdredacteur Paul van Keulen van 101.tv zegt in een reactie dat het item werd gemaakt door jonge televisiemakers. Volgens hem is van bewuste manipulatie geen sprake. Hij vindt de ophef ‘overdreven’
Het Parool - Aanbesteding kost overheid miljarden
De overheid verspilt jaarlijks miljarden euro's gemeenschapsgeld bij het uitschrijven en verlenen van opdrachten. Dat zeggen deskundigen op het gebied van aanbestedingen. De verspilling komt deels door gebrek aan kennis bij ambtenaren. Zij kunnen niet aangeven welke kwaliteit zij willen en wat een redelijke prijs is. Ook veel aanbestedingen zelf lopen mis, waardoor ze opnieuw moeten worden gedaan. Zelfs nadat de opdracht is verleend, kunnen de kosten nog uit de hand lopen doordat de eisen worden opgeschroefd. De overheid weet niet eens hoeveel geld zij aan opdrachten uitgeeft. De schattingen lopen uiteen van vijftig tot honderd miljard euro per jaar. Ambtenaren krijgen vaak onmogelijke opdrachten van politici. De organisatie van overheidsopdrachtgevers pleit daarom voor speciale inkoopambtenaren die veel dichter op de politieke besluitvorming komen te zitten, net als in het bedrijfsleven. Zij moeten politici adviseren, zodat ambtenaren niet worden opgescheept met onuitvoerbare projecten.
de Volkskrant - Afgeserveerd referendum gewoon weer terug
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wil niet, maar de Tweede Kamer wel: het referendum maakt een comeback. Een voorstel van PvdA, D66 en GroenLinks voor een correctief referendum kan rekenen op genoeg steun in de Tweede Kamer, zo bleek woensdag bij een overleg over bestuurlijke vernieuwing. Een verbond van links tot rechts – SP, PVV en bijna alles daartussen aan oppositie, plus de regerende PvdA – wil wel. ‘Het betreft een adviserend correctief referendum’, preciseert Wijnand Duyvendak van GroenLinks, een van de indieners. ‘Een advies van de burgers aan de regering.’ Het voorstel wordt binnenkort aan de Tweede Kamer voorgelegd. Het kabinet, in casu PvdA-minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken, heeft de bestuurlijke vernieuwing ondertussen de nek omgedraaid. Gisteren sprak de Kamer daarover met Ter Horst. Duyvendak: ‘Nu het kabinet niets wil, is de Kamer aan zet. Het referendum keert terug. Via de Tweede Kamer.’
NOS.nl - Kamer wil onderzoek gedoogbeleid
De Tweede Kamer wil een diepgaand onderzoek naar de gevolgen van het Nederlandse drugsbeleid. PvdA, SP,VVD, D66 en GL zullen er vandaag op aandringen. Het onderzoek moet de gevolgen van het gedoogbeleid duidelijk maken. De laatste jaren komen steeds meer jongeren die softdrugs gebruiken in problemen. De Kamer wil weten hoe dat komt. SP, GL en D66 vinden het hypocriet dat softdrugsgebruik wordt gedoogd, maar de handel wordt aangepakt. De VVD wil hoe dan ook geen ruimer gedoogbeleid. Het CDA is tegen het onderzoek. Ook zonder onderzoek is wel duidelijk dat niemand softdrugs moet gebruiken, zegt het CDA.
nrc.nl - Nederlanders slecht geïnformeerd over Europees Parlement
Van alle Nederlanders weet 50 procent niet dat Europarlementariërs rechtstreeks worden gekozen. In geen enkele andere lidstaat van de Europese Unie is dat percentage zo hoog. Dat blijkt uit de nieuwste Eurobarometer, waarvoor eind 2007 de Europese publieke opinie over het Europees Parlement is gepeild. De Eurobarometer is een periodieke opiniepeiling in opdracht van de Europese Commissie. Veel Nederlanders vinden verder dat het Europarlement niet naar Europese burgers luistert. Ze associëren woorden als „inefficiënt” en „niet dynamisch” met het instituut. In Nederland, Finland, Zweden en Groot-Brittannië wordt het minst positief gedacht over het parlement.
nu.nl - 'Nieuwe kerncentrales pas in 2030'
In Nederland zouden pas in 2030 eventueel weer kerncentrales kunnen worden gebouwd. Dan zijn er pas centrales die veilig genoeg zijn en is het afvalprobleem een stuk kleiner. Dat heeft minister Jacqueline Cramer (Milieu) woensdag gezegd. "Mijn inzet is dat we zo strikt mogelijke randvoorwaarden stellen aan de bouw van nieuwe kerncentrales, zei Cramer in het NOS Journaal. Minister Maria van der Hoeven, verantwoordelijk voor de energievoorziening, noemde in het journaal vooruitlopen op 2030 "een beetje voorbarig". Het kabinet praat binnenkort over kernenergie. In het regeerakkoord staat dat er in deze kabinetsperiode geen kerncentrales bijkomen. Daarna moet bekeken worden welke rol kernenergie kan spelen in de energievoorziening, ook in het licht van de terugdringing van het broeikasgas CO2. Daarvoor zijn doelen gesteld in 2020, maar volgens Cramer zullen kerncentrales in Nederland sowieso niet bijdragen om die te halen. Mocht er alsnog besloten worden tot kerncentrales, dan zullen deze niet voor 2020 klaar zijn. Duurzame energie Daarom wil de PvdA-minister vooral inzetten op de ontwikkeling van duurzame energie. Het CDA houdt veel nadrukkelijker vast aan kernenergie als de problemen met veiligheid en afval kunnen worden opgelost.
NOS.nl - Campagne tegen lange veetransporten
Veetransporten over lange afstanden moeten worden verboden. De dieren moeten geslacht worden dichtbij de plaats waar ze zijn gefokt. Dat is de boodschap van een campagne die vandaag begint. Dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de Dierenbescherming, organiseren een handtekeningenactie. Ze willen dat de Europese Commissie met betere regels komt en strenger gaat controleren op de naleving van de regels. De dierenbeschermers zeggen dat elke week een miljoen slachtdieren duizenden kilometers of meer moeten afleggen. Dat kan volgens hen niet zonder dierenleed of de dood van dieren.
Elsevier.nl - 'Kinderopvang kost kabinet 1,5 miljard extra'
Het kabinet houdt er rekening mee dat de kosten van de kinderopvang flink hoger uitvallen dan begroot: mogelijk 1,5 miljard euro.
NOS.nl - Geld persoonsgebonden budget al op
Het geld dat het kabinet voor 2008 voor het persoonsgebonden budget heeft gereserveerd, is bijna op. Dat betekent dat zieken en gehandicapten die nu nog een aanvraag doen, mogelijk achter het net vissen. Er was voor dit jaar 1,8 miljard euro beschikbaar. Waarschijnlijk is het voor de zomer al op. Ook vorig jaar was het geld al snel op. Het kabinet moest toen tot driemaal toe het budget verhogen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het aantal mensen dat gebruik maakt van een persoonsgebonden budget fors is gestegen. Een jaar geleden waren het er ruim 65.000,dit jaar aanzienlijk meer.
DePers.nl - Word geen klokkenluider
De strijd van defensieklokkenluider Fred Spijkers duurt nu al 23 jaar. Hij moest liegen, weigerde en werd ontslagen. Sindsdien strijdt Spijkers voor rehabilitatie. Bron: Eenmantegendestaat.nl
Bewindslieden en de landsadvocaat ontnamen hem zijn recht, de bedrijfsarts zette hem neer als patiënt en de Ombudsman deed onvolledig onderzoek. In de zaak-Spijkers ging heel veel fout. Het onderzoeksrapport van de Universiteit van Amsterdam dat donderdag wordt gepubliceerd in het vakblad Openbaar Bestuur, kenschetst hoofdrolspelers als ‘onrechtvaardig’, ‘slecht’ of ‘kwaadaardig’. De zaak-Spijkers is zonder twijfel het grootste en langst lopende klokkenluidersschandaal van Nederland. De voormalige bedrijfsmaatschappelijk werker van Defensie onthult in 1984 dat de landmacht ondeugdelijke landmijnen van Nederlandse makelij heeft gebruikt. Dit kost begin jaren tachtig in totaal aan zeven dienstplichtige militairen en aan een burgerambtenaar het leven.
Elf academici, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), hebben onder leiding van rechtsethicus Joep van der Vliet een jaar lang onderzoek gedaan naar de zaak van Fred Spijkers. Zij concluderen dat ‘ministers, staatssecretarissen en hun ondergeschikten Spijkers gedurende 23 jaar het leven en de uitoefening van zijn rechten onmogelijk hebben gemaakt, omdat hij onrecht aan de kaak stelde.’ ‘Niemand in Nederland is zo lang en zo ingrijpend door de Nederlandse overheid gecriminaliseerd en zwartgemaakt,’ stelt hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts van de Vrije Universiteit (VU). Het rapport meldt verder: ‘De onthutsende conclusie is dat sommige hoofdrolspelers namens de rechtsstaat niet eens ‘onrechtvaardig’ waren, maar erger: ze hebben rechtstatelijke middelen 23 jaar lang gebruikt om onrecht te begaan en zijn dus ‘slecht’ of zelfs ‘kwaadaardig’ wegens de onverschilligheid over dat onrecht.’ ‘Het zorgwekkende van de zaak is dat alle correctiemechanismen in deze zaak faalden,’ zegt hoogleraar integriteit van bestuur Hans van den Heuvel van de VU. Het onderzoek toont volgens Van den Heuvel aan dat bestuurders en politici in klokkenluiderszaken geen verantwoordelijkheid willen nemen. De rechtsstaat vergt meer correctiemechanismen, zo leert dit onderzoek volgens de geleerden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zou het artikel volgens de hoogleraren moeten lezen. Zij weigert tegemoet te komen aan een meerderheid in de Tweede Kamer, die klokkenluiders beter wil beschermen. Volgens de PvdA-minister volstaat de huidige bescherming. ‘Als de minister zich dertig minuten in de zaak-Spijkers zou verdiepen,’ stellen Van den Heuvel en Huberts, ‘dan weet ze dat het een drogreden is.’
New York Times - A Wave of the Watch List, and Speech Disappears
An English travel agent’s Web site that sells trips to Cuba was shut down due to American domain registrars’ willingness to honor a little-known Treasury Department blacklist. Steve Marshall is an English travel agent. He lives in Spain, and he sells trips to Europeans who want to go to sunny places, including Cuba. In October, about 80 of his Web sites stopped working, thanks to the United States government. It turned out that Mr. Marshall’s Web sites had been put on a Treasury Department blacklist and, as a consequence, his American domain name registrar, eNom Inc., had disabled them. eNom shut down Mr. Marshall’s sites without notifying him and has refused to release the domain names to him. In effect, Mr. Marshall said, eNom has taken his property and interfered with his business. He has slowly rebuilt his Web business over the last several months, and now many of the same sites operate with the suffix .net rather than .com, through a European registrar. His servers, he said, have been in the Bahamas all along. Mr. Marshall said he did not understand “how Web sites owned by a British national operating via a Spanish travel agency can be affected by U.S. law.” Worse, he said, “these days not even a judge is required for the U.S. government to censor online materials.” Last March, the Lawyers’ Committee for Civil Rights issued a disturbing report on the OFAC list. Its subtitle: “How a Treasury Department Terrorist Watch List Ensnares Everyday Consumers.” The report, by Shirin Sinnar, said that there were 6,400 names on the list and that, like no-fly lists at airports, it gave rise to endless and serious problems of mistaken identity. But Mr. Marshall’s case does not appear to be one of mistaken identity. The government quite specifically intended to interfere with his business. Curiously, the Treasury Department has not shut down all of Mr. Marshall’s .com sites. You can still find, for now, www.cuba-guantanamo.com.
nu.nl - Bill Gates niet meer rijkste ter wereld
Microsoft-medeoprichter Bill Gates is na dertien jaar aan de top niet meer de rijkste persoon op aarde. De Amerikaanse investeerder en filantroop Warren Buffett loste de softwareontwikkelaar af met een geschat vermogen van 62 miljard dollar. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van rijkaards, dat het Amerikaanse vakblad Forbes woensdag publiceerde. Op de lijst staan vijf Nederlanders. De hoogst genoteerde Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken. Zij staat met een vermogen van 7,3 miljard dollar op de 127e plaats. Verder staan nog John de Mol, Frits Goldschmeding (Randstad Uitzendbureau), Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas) en Joop van den Ende op de lijst. De lijst is de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. De meeste miljardairs, 469 om precies te zijn, wonen in de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staat Rusland met 87. Opkomende landen in de lijst zijn India (in de top 10 staan vier Indiërs), China en Turkije. De jongste nieuwkomer is de 23-jarige Mark Zuckerberg van Facebook met 1,5 miljard dollar. De lijst telt in totaal 1125 miljardairs die samen een vermogen van 4,4 biljoen dollar bezitten.
nu.nl - 'Wel seks, geen loslopende honden in Vondelpark'
Hondeneigenaren kunnen een boete tegemoet zien als zij hun huisdier los laten lopen in het Amsterdamse Vondelpark, maar er mag voortaan wel seks worden bedreven in het park. Dat staat in een nog definitief vast te stellen gebruiksnota, meldt De Telegraaf. Wethouder Paul van Grieken (Amsterdam Oud-Zuid) maakt zich sterk voor de nota. De wethouder stelt wel dat het 'afval' moet worden opgeruimd en de seks alleen plaats mag vinden in de nachtelijke uren, ver weg van de kinderspeelplaatsen.
Het Parool - SGP tegen meevaren Plasterk Gay Pride
Fractieleider Bas van der Vlies van de SGP vindt het ''van de ratten besnuffeld'' dat minister Ronald Plasterk (Onderwijs) met een eigen boot meevaart tijdens de Gay Pride die in augustus in Amsterdam plaatsheeft.