dinsdag 04-03-08

rtl.nl - 'FARC kreeg 300 miljoen van Chávez'
De Venezolaanse president Chávez heeft 300 miljoen dollar gegeven aan de linkse Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Dat blijkt volgens Colombia uit documenten die zijn gevonden na een aanval op een FARC-kamp in Ecuador. Daarbij werd een hoge FARC-leider gedood. Colombia beschuldigde eerder de Ecuadoriaanse president Correa ervan banden te onderhouden met de FARC. Ecuador heeft alle diplomatieke banden met Colombia verbroken en heeft 3.200 militairen naar de grens met Colombia gestuurd.
rtl.nl - Ecuador verbreekt banden met Colombia
De spanningen in Zuid-Amerika lopen hoog op. Ecuador heeft alle diplomatieke banden met buurland Colombia verbroken. Dit weekend zou het Colombiaanse leger onterecht hun grens zijn overgestoken om leden van de FARC aan te vallen. Daarbij is de tweede man van de rebellenbeweging, Raúl Reyes, omgekomen. Volgens de Ecuadoraanse president Rafael Correa is hierdoor een mogelijk akkoord over de vrijlating van een aantal gijzelaars mislukt. Correa zegt dat de FARC bereid was elf prominente gijzelaars, onder wie Ingrid Betancourt, vrij te laten. Colombia beschuldigt Ecuador ervan banden te hebben met de rebellen. Ook zegt Bogotá dat de Venezolaanse president Chávez 300 miljoen dollar heeft gegeven aan de FARC. Venezuela ontkent dit en heeft alle Colombiaanse diplomaten per direct het land uitgezet. Venezuela en Ecuador hadden hun ambassadeur al teruggeroepen uit Bogotá. Ook hebben beide landen extra militairen naar de grens met Colombia gestuurd.
nu.nl - EU-agentschap wil transport aanpakken
Het EU-agentschap voor milieu wil een keiharde aanpak van de verkeer en transportbranche. De groeiende uitstoot van broeikasgassen moet aan banden worden gelegd, stelt het Europees Milieuagentschap EMA uit Kopenhagen maandag in een rapport. De transportsector stoot volgens het agentschap alsmaar meer CO2 uit, als enige sector in de EU. "De motoren en brandstof worden milieuvriendelijker. Maar het resultaat gaat teniet door het groeiende transportverkeer. Per saldo stijgt de CO2-uitstoot 1,4 procent per jaar", waarschuwde Gordon Mcinnes, adjunct-directeur van het agentschap maandag in het Europees Parlement in Brussel. Europeanen gebruiken alsmaar meer auto's: 18 procent tussen 1995 en 2004. Ze zitten er ook bovendien vaker alleen in, wat minder efficiënt is. Het vliegverkeer steeg zelfs met 49 procent in dezelfde periode. Mcinnes pleit voor nieuwe automotoren die veel minder CO2 uitstoten dan de Europese Commissie had voorgesteld als norm. Hij wil ook ander gedrag van consumenten. "Techniek alleen is niet genoeg. Dat is een sprookje", zei Mcinnes. "We moeten anders gaan winkelen, anders op vakantie gaan en anders naar ons werk." Hij hekelt de goedkope vliegreizen naar exotische oorden. Europeanen zouden meer moeten lopen en fietsen, vooral dankzij veiliger fietspaden. Autorijden moet duurder, door de schade door luchtvervuiling en lawaai van auto's door te berekenen aan automobilisten. Alternatief is een beter openbaar vervoer en grotere capaciteit voor vrachttreinen. "Vrachttreinen reizen nu met de snelheid van een ijsbreker in de Oostzee. Dat kan veel beter", schamperde transportdeskundige Peder Jensen van het agentschap. Jensen is lovend over Nederlandse acties voor eco-rijden, zoals milieuvriendelijker rijden door bijvoorbeeld minder snel op te trekken. Jensen verwacht ook nog veel milieuwinst als Duitsland een maximumsnelheid zou invoeren op de Autobahn.
rtl.nl - EU-leiders feliciteren Medvedev
EU-leiders hebben Dmitri Medvedev, die de Russische verkiezingen heeft gewonnen, gefeliciteerd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown hebben Medvedev gefeliciteerd met de zege. Merkel was wel kritisch over de onregelmatigheden in de aanloop naar de stembusgang. Haar woordvoerder wees erop dat de internationale waarnemers bij de verkiezingen niet konden werken zoals ze eigenlijk wilden. Merkel wil Medvedev snel ontmoeten. Ze wil Medvedev helpen bij het verbeteren van de mensenrechtensituatie in Rusland. Brown liet weten dat Londen een nieuwe Russische regering zal beoordelen op basis van haar handelen. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso zegt dat hij 'er vertrouwen in heeft dat onder Medvedev de Russische Federatie en de Europese Unie hun strategische partnerschap verder zullen verstevigen en ontwikkelen.'
NOS.nl - Nederland erkent Kosovo
Nederland heeft de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. In een verklaring zegt minister Verhagen van Buitenlandse Zaken dat de rechten van minderheden in Kosovo voldoende worden gewaarborgd. Dat was voor Nederland een voorwaarde om Kosovo te erkennen. Kosovo verklaarde zich op 17 februari onafhankelijk. Een aantal landen, waaronder de VS, erkende de nieuwe staat bijna direct. Nederland is tevreden over de kalme en verantwoordelijke opstelling van Kosovo sinds 17 februari. Verder noemt Verhagen het positief dat Kosovo wil samenwerken met de internationale vertegenwoordiger in het gebied, de Nederlander Feith.
rtl.nl - VN legt Iran nieuwe sancties op
De Veiligheidsraad van de VN heeft nieuwe sancties opgelegd aan Iran om het Iraanse kernprogramma te beknotten. De VN wil dat Iran zijn productie van nucleaire brandstof opschort. Westerse landen zijn bang dat Iran een atoombom wil maken. Iran zegt dat het kernenergie produceert voor vreedzame doeleinden. Veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie, die was ingediend door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Indonesië, het land waar de meeste moslims wonen, onthield zich van stemming. Het wordt voor medewerkers van het Iraanse atoomprogramma moeilijker om te reizen. Er komen handelsbeperkingen voor goederen die ook militair kunnen worden gebruikt. Iraanse bankrekeningen in het buitenland kunnen worden bevroren en er komt meer toezicht op buitenlandse handel. Iran had tevoren al gewaarschuwd dat nieuwe sancties de betrekkingen met het Westen alleen maar ingewikkelder zullen maken.
Planet - Verhagen roept Rusland en VS op tot ontwapening
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag Rusland en de Verenigde Staten opgeroepen zich in te zetten voor verdere nucleaire ontwapening. Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen 95 procent van de nucleaire wapens in de wereld. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zei de minister tijdens de conferentie over ontwapening in Genève. In 2010 is er weer een conferentie over het non-proliferatie verdrag. Verhagen vindt dat er dan serieuze vooruitgang in het ontwapeningsproces moet worden gemaakt.
Planet - China verhoogt militaire uitgaven fors
Peking geeft dit jaar bijna 40 miljard euro uit aan wapentuig, onderzoek en personeel. China heeft dinsdag een verhoging van zijn militaire uitgaven aangekondigd van 17,6 procent ten opzichte van 2007. De verhoging komt voornamelijk door hogere salaris- en brandstofkosten, zei een woordvoerder van het Nationale Volkscongres. Het Volkscongres, dat de Chinese begroting moet goedkeuren, begint woensdag aan zijn jaarlijkse zitting van twee weken. De militaire uitgaven stijgen dit jaar tot 417,8 miljard yuan (38,65 miljard euro). De stijging is ongeveer gelijk aan die van dit jaar (bijna 18 procent). Sinds het begin van de jaren negentig heeft China de militaire uitgaven elk jaar met meer dan 10 procent verhoogd. Andere landen zeggen dat China in werkelijkheid wel drie keer meer aan zijn leger uitgeeft dan officieel bekend wordt gemaakt. China heeft dinsdag een rapport van het Amerikaanse ministerie van defensie, waarin staat dat het eraan werkt om satellieten van potentiële tegenstanders tijdens crises te kunnen uitschakelen, als 'Koude-oorlogsdenken' van de hand gewezen. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken riep de VS op hun zienswijze op China en zijn ontwikkeling bij te stellen en bij te dragen 'aan ons wederzijds vertrouwen en onze constante samenwerking'. Voorts riep hij de VS op de militaire banden met Taiwan te verbreken en het eiland geen wapens meer te leveren.
nu.nl - China wil tijdens Spelen geen bemoeienis met politiek
China verwacht dat deelnemers aan de Olympische Spelen zich niet gaan bemoeien met de Chinese politiek. Dat zei woordvoerder Qin Gang van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. "We verwelkomen atleten uit alle landen. We zijn er van overtuigd dat zij zich houden aan de olympische regels." Qin Gang refereerde vervolgens aan een passage in de olympische charter die politieke, religieuze en racistische propaganda op de Spelen verbiedt. De spanningen lopen intussen hoog op. Binnen- en buitenlandse critici gebruiken de aanstaande Olympische Spelen als platform om hun zaak te bepleiten. Ook de Nederlandse zwemcoach Jacco Verhaeren uitte onlangs kritiek op de schending van de mensenrechten in China. Steven Spielberg beëindigde zijn artistieke bijdrage aan de Spelen uit onvrede over de Chinese steun aan Darfur.
nu.nl - Björk provoceert Chinezen
Björk heeft haar reputatie als provocateur weer eens waargemaakt. De IJslandse zangeres pleitte dit weekeinde tijdens een optreden in Shanghai voor de bevrijding van Tibet. Aan het einde van haar nummer 'Declare independence' schreeuwde de kleine zangeres 'Tibet! Tibet!' De natie in het Himalayagebergte wordt al 58 jaar bezet door China. Haar politiek getinte uitspraak zou bij de concertgangers niet in goede aarde zijn gevallen. "De sfeer was heel vreemd, ongemakkelijk vergeleken met de rest van het concert", zei een toeschouwer. Mensen zouden geen boegeroep hebben laten horen, maar de concerthal gehaast hebben verlaten. In de door de staat gecontroleerde media was niets terug te lezen over het gedurfde optreden van de 42-jarige ster. Op websites en blogs werden haar uitspraken wel hevig bediscussieerd. Het politieke statement komt niet geheel onverwacht. Björk heeft 'Declare independence' al eerder aangegrepen om de onafhankelijkheid van staten aan de kaak te stellen. Zo droeg ze het nummer vorige maand tijdens een concert in Japan op aan Kosovo. In de videoclip bij het nummer draagt ze een overall met daarop de vlaggen van Groenland en de Faeröer-eilandengroep, beide behorend tot Denemarken.
nrc.nl - Drugsbestrijders in VS complimenteren justitie
Voor het Nederlandse Openbaar Ministerie is het nog steeds taboe: de inzet van criminele infiltranten bij opsporingsonderzoek. Maar toch is de samenwerking met de Amerikaanse opsporingsdienst Drugs Enforcement Administration (DEA) bij gecontroleerde afleveringsacties, ook omstreden sinds de IRT-affaire, de afgelopen jaren aanzienlijk geïntensiveerd. Met name de omslag in goedkeuring voor gecontroleerde afleveracties wordt in het rapport opmerkelijk genoemd. In 2004 wees Nederland nog elk verzoek voor dergelijke acties van de hand, maar in 2006 gaf justitie na 31 verzoeken vijf keer toestemming. Daarbij ging het voornamelijk om partijen drugs van minder dan vijf kilo die per post vanuit Zuid-Amerika werden verstuurd. In Nederland zijn gecontroleerde doorlaatacties verboden, alleen gecontroleerde afleveracties, waarbij de drugs wel in beslag worden genomen, zijn beperkt toegestaan. Vorig jaar bleek dat de DEA bij dergelijke acties twee keer de Nederlandse soevereiniteit had geschonden. Daarbij ging het om operaties die zonder toestemming van Nederland waren uitgevoerd. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zegde de Tweede Kamer daarna toe dat de DEA maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Het rapport is minder positief over de samenwerking tussen de DEA en de marechaussee op Schiphol. Eind 2006 besloot het ministerie van Justitie dat de marechaussee geen persoonsgegevens van drugskoeriers meer mag doorspelen naar de DEA omdat dat in strijd zou zijn met Nederlandse privacywetgeving. Voor fractiespecialisten in de Tweede Kamer die deze week in de debateren deze week over de toekomst van het Nederlandse drugsbeleid, zal het opmerkelijk zijn dat in het Amerikaanse rapport melding wordt gemaakt van een aantal successen. Zo is het aantal drugsverslaafden laag, in vergelijking met Europese landen en is de gemiddelde leeftijd gestegen. Drugsbeleid wordt in Nederland vooral benaderd vanuit het perspectief van de volksgezondheid, niet vanuit rechtshandhaving. Ook de vorig jaar gepresenteerde Rotterdamse en Haagse plannen om coffeeshops in de buurt van scholen te sluiten, krijgt aandacht in het rapport, net als het plan van de gemeente Maastricht om buitenlandse drugstoeristen te weren.
rtl.nl - Onderzoek Belgische terreurleider
Een informant van de Belgische geheime dienst blijkt rechtstreekse orders te hebben gekregen van al-Qaeda. De man zit nu vast in Marokko. De Belgische federale politie is een onderzoek begonnen. De man wordt verdacht van zes politieke moorden in België. Hij zou hebben toegegeven dat hij contacten had met terreurnetwerk al-Qaeda, onder meer met al-Qaedaleider al-Zawahiri. De man was sinds 2000 informant voor de geheime dienst. Hij verbleef in 2001 in Afghanistan en in 2005 in een trainingskamp van al-Qaeda in Algerije.
nrc.nl - VVD wil solidariteit van EU na Wilders-film
VVD-Europarlementariërs Jeanine Hennis en Jules Maaten roepen hun collega's op om Nederland onvoorwaardelijk te steunen als Geert Wilders zijn anti-islamfilm uitbrengt. Hennis heeft tevens aan de Europese Raad en de Europese Commissie gevraagd of beide instellingen van plan zijn ,,maatregelen te treffen, eventueel op voorhand, tegen landen die geweld of een boycot niet schuwen''. Volgens de parlementariërs moet Nederland meer steun krijgen van de Europese Unie dan Denemarken heeft gekregen tijdens de cartoon-kwestie. Maaten vindt als Nederland of Nederlanders na het uitbrengen van de film in de problemen komen, ons land op solidariteit van de EU moet kunnen rekenen die ,,Denemarken indertijd tot schande van de EU ontbeerde''. Volgens Hennis hebben de ministers van de EU-landen (die samen de Raad vormen) en het dagelijks bestuur van Europa naar aanleiding van de publicatie van de gewraakte cartoons in Deense kranten destijds ,,schoorvoetend aangegeven dat de vrijheid van meningsuiting één van de belangrijkste grondbeginselen van de Europese Unie is, maar dat de publicatie van de cartoons wellicht ietwat ondoorzichtig was''. Volgens de parlementariër heeft die ,,zwakke stellingname van toen de geloofwaardigheid van de EU geen goed gedaan''. Ze wil daarom van de Raad en de Commissie weten of zij vinden dat de vrijheid van meningsuiting en de pers nooit mag buigen voor opvattingen van radicale moslims met een fundamentalistische uitleg van de Koran.
nrc.nl - Wilders: Premier oorzaak wereldwijde onrust film
PVV-leider Geert Wilders vindt dat de wereldwijde onrust over zijn anti-Koranfilm Fitna geheel te wijten is aan premier Jan Peter Balkenende. ,,Hij heeft het zelf groot gemaakt en mijn filmplannen laten uitlekken'', zei het Tweede Kamerlid vandaag. Volgens Wilders creëert de minister-president een ,,self-fulfilling prophecy'' en toont Balkenende zich daarmee een zwak leider. ,,Hij heeft ervoor gezorgd dat van Timboektoe tot Afghanistan iedereen weet dat die film er komt'', stelde hij. Wilders deed zijn uitspraken voorafgaand aan het vragenuur in de Tweede Kamer. De parlementariër typeerde de minister-president als een ,,bange en laffe man'' en de zwakste premier sinds de Tweede Wereldoorlog. Wilders verwijt hem ook toe te geven aan de dreigementen die vanuit de moslimwereld zijn geuit, zonder de film te hebben gezien. ,,Balkenende zwicht voor de Talibaan en dat neem ik hem zeer kwalijk.'' De premier, die vrijdag een verklaring aflegde waarin hij waarschuwde voor de ernstige gevolgen van de film, wilde niet reageren op de uitlatingen van Wilders. Wilders zoekt een omroep die Fitna ('Beproeving') volledig wil uitzenden op televisie. Dat is volgens hem een moeilijke opgave. Maar als het lukt, kan dat al binnen enkele dagen. Is geen enkele omroep daartoe bereid, dan presenteert de politicus zijn film later deze maand op een persconferentie en daarna via internet. Wilders weigert Fitna van tevoren te laten zien aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra. Die wil dat graag om de juiste veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen. Wilders eist echter de garantie van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dat de voorvertoning niet wordt gebruikt om de film te verbieden of het Openbaar Ministerie te informeren. Die toezegging kan niet worden gedaan. Bronnen op het ministerie van Justitie wijzen erop dat het een principekwestie is. Iedere ambtenaar heeft een ambtsplicht en die houdt onder meer in dat hij een vermoeden van een strafbaar feit moet melden aan het Openbaar Ministerie. De minister kan ambtenaren niet van die plicht ontslaan. Wilders wil in Fitna zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. ,,Het wordt een prachtige en keurige film binnen alle kaders van de Nederlandse wet'', benadrukt hij. ,,We leven helaas in een land waar overwogen wordt een film vooraf te verbieden.'' CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vindt dat Wilders oorzaak en gevolg door elkaar haalt. Volgens hem zou Wilders er goed aan doen ,,zijn verantwoordelijkheid te nemen in plaats van die bij anderen neer te leggen''. Andere partijen als de PvdA en de VVD wilden niet reageren. Ongeveer driehonderd Afghaanse parlementariërs demonstreerden dinsdag buiten het parlementsgebouw in de Afghaanse hoofdstad Kabul tegen de film van Wilders en de in Deense media afgedrukte cartoons van de profeet Mohammed. Verscheidene betogers riepen leuzen als ,,dood aan de vijanden van de islam''. Ze willen dat Nederland de film verbiedt.
Elsevier.nl - Wilders: Premier veroorzaakt wereldwijde onrust
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft er met zijn oproep voor gezorgd dat 'iedereen van Timboektoe tot Afghanistan' weet dat de koranfilm er aan komt. De premier is daarom zelf verantwoordelijk voor de toenemende wereldwijde onrust. De premier riep Wilders vrijdag op zijn verantwoordelijkheid te nemen en goed na te denken over de gevolgen van zijn koranfilm, voordat hij die vertoont.  Maar volgens Wilders vergroot de premier daarmee de onrust en veroorzaakt hij zo een 'self-fulfilling prophecy'. 'De minister-president heeft het zelf groot gemaakt en mijn filmplannen laten uitlekken.' Wilders noemt Balkenende vandaag een 'bange en laffe man' en de zwakste premier sinds de Tweede Wereldoorlog. 'En ik laat me niet ringeloren door een bange minister-president.' Ook houdt hij Balkenende verantwoordelijk voor 'alle ellende die er komt'. Verder laat Wilders weten dat hij toch bereid is zijn film een dag voor de officiële première te laten zien aan Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra, zodat er eventueel extra veiligheidsmaatregelen kunnen worden getroffen. Maar als de NCTb de voorvertoning wil aangrijpen om de film te verbieden, gaat Wilders 'absoluut niet' akkoord. Omroepen hoeven niet bang te zijn dat de film in strijd is met de wet: 'Het wordt een prachtige en keurige film binnen alle kaders van de Nederlandse wet,' benadrukt Wilders.
NOS.nl - PVV wil praten over voorvertoning
PVV-leider Wilders is bereid zijn anti-koranfilm een dag voor vertoning alvast te laten zien aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Maar dan wil hij de garantie hebben dat die gelegenheid niet wordt gebruikt om de film te verbieden. De PVV-voorman zei verder dat de premier verantwoordelijk is voor "alle ellende die er komt". Wilders noemde Balkenende een zwakke, bange man, die zwicht voor dreigementen.
Volgens Wilders wordt het een prachtige en misschien shockerende film. Hij zegt dat hij met verschillende omroepen in onderhandeling is over uitzending.
Het Parool - Militaire taken massaal uitbesteed
Nederland besteedt te veel militaire taken in Afghanistan uit aan burgers. Dat vinden de fracties van VVD, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer. Ook de PvdA is 'heel kritisch'. Op dit moment beveiligen 250 door Nederland betaalde Afghaanse bewakers de kampen in Oeroezgan. ''Bewaking is een militaire taak. Dat moeten we zelf doen of in samenwerking met bijvoorbeeld de Australiërs,'' zegt VVD-Kamerlid Hans van Baalen. Behalve ruim 1600 Nederlandse militairen zijn op dit moment zeker vierhonderd burgers direct of indirect voor Defensie aan het werk in Afghanistan. De schatting komt van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). De burgers runnen de kantine, sleutelen aan gepantserde voertuigen en beveiligen brandstofkonvooien. In december waarschuwde de AIV dat onduidelijk is met welk geweldsmandaat en onder wiens juridische aansprakelijkheid deze mensen werken. Ook de bescherming van ambassades en diplomaten is uitbesteed. Mariko Peters van GroenLinks deed daar als diplomaat in Kaboel zelf ervaring mee op. ''De beveiligers waarmee ik rond liep mochten schieten en straten afzetten. Dat zijn bevoegdheden die we met heel goede redenen aan de staat hebben gegeven. Het geweldsmonopolie is de kern van de rechtsstaat en die hol je uit. Ik vind dat héél problematisch.'' Doordat onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op grote schaal militaire bedrijven inhuren, worden Nederlandse militairen op uitzending steeds vaker geconfronteerd met collega's die vergelijkbaar werk doen, voor veel meer geld. Kleine aantallen militairen zijn inmiddels al overgestapt naar private militaire bedrijven, anderen spelen met de gedachte. Bij Prevent International, één van de weinige Nederlandse bedrijven die uitzenden naar risicogebieden, melden zich wekelijks belangstellende militairen. Defensie kampt intussen zelf met een groeiend personeelstekort. ''Door op grote schaal en ook voor veiligheidstaken bedrijven in te huren, organiseren we de uitstroom bij de krijgsmacht zelf,'' zegt Harry van Bommel van de SP. De parlementariër pleit voor een moratorium op het inhuren van beveiligers door Nederland tot duidelijk is wie aansprakelijk is als zij ongelukken maken, bijvoorbeeld doordat ze geweld hebben gebruikt. ''Je rijdt toch ook niet onverzekerd in een auto?''
Planet - Einde aan grootste ammoniaktransport
DSM sluit zijn Agro fabriek in IJmuiden op 1 maart 2010. Aan transporten met ammoniak tussen Geleen en IJmuiden komt uiterlijk eind volgend jaar een einde. Het Rijk heeft daartoe dinsdag een akkoord gesloten met DSM. Het bedrijf sluit de vestiging in IJmuiden en krijgt daarvoor van de overheid een schadevergoeding van 48 miljoen euro. Jaarlijks wordt er 116 duizend ton ammoniak per trein vervoerd van Geleen naar IJmuiden. Het gaat om de grootste ammoniakstroom van gemiddeld 116 treinen per jaar. Voor inwoners van Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven betekent het akkoord dat het risico van een ongeluk vanaf 2010 sterk verminderd wordt, melden de ministers van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) en Verkeer Camiel Eurlings (CDA). In 2006 sloot het Rijk al een akkoord met Akzo Nobel waarmee een einde kwam aan chloortransporten tussen Rotterdam en Delfzijl. De Agro fabriek in IJmuiden sluit op 1 maart 2010. Verder wordt een van de salpeterzuurfabrieken, die nu in IJmuiden staat, verplaatst naar Geleen. DSM onderzoekt de mogelijkheden om de kunstmestproductie in Geleen uit te bouwen en daarmee het capaciteitsverlies van IJmuiden grotendeels te compenseren.
nrc.nl - ‘Biodiesel in vervoer schaadt milieu’
De huidige biobrandstoffen dragen niet bij aan duurzaam transport. Het voorstel van de Europese Commissie dat de vervoerssector 10 procent van de energiebehoefte met biobrandstoffen te dekken, is „niet de beste optie" om milieu en natuur te sparen. Veel beter is om auto’s en trucks te maken die rijden op waterstof of elektriciteit. Dat zegt het Milieu- en Natuurplanbureau in een rapport, vandaag aangeboden aan het Europarlement. „Brussel zou het voorstel moeten heroverwegen”, aldus MNP-onderzoeker B. Eickhout. De enige manier om de doelstelling van 10 procent ‘hernieuwbare’ energie te halen, stellen de onderzoekers, is de inzet van biobrandstoffen. Die worden vooralsnog gemaakt van granen, maïs, suikerbieten en palmolie. Voor deze teelt is extra landbouwgrond nodig. De helft daarvan zal in Europa worden gevonden. „Dat leidt tot verdringing van de teelt van voedselgewassen. Daar wordt in dit voorstel geen rekening mee gehouden”, aldus Bas Eickhout. Voedselprijzen zullen stijgen, hetgeen vooral voor landen die voedsel importeren nadelig zal zijn. De andere helft van de benodigde landbouwgrond wordt vermoedelijk buiten Europa worden gevonden. Dat zal leiden tot verlies aan biodiversiteit, onder meer door ontbossing, aldus het rapport. „Het EU-doel om biodiversiteitsverlies te stoppen kan zo botsen met het doel om de emissies van broeikasgassen te verlagen.” Ook de nieuwe generatie biobrandstoffen, gemaakt van afvalstromen, is „niet altijd de beste optie” om broeikasgassen terug te dringen. De voorkeur verdienen nieuwe technieken zoals auto’s op waterstof en elektriciteit. Als deze technieken nog niet voorhanden zijn, aldus het MNP, zou Brussel de transportsector een algemeen reductieplafond kunnen opleggen. Méér klimaatwinst valt er volgens het planbureau te behalen door biomassa in elektriciteitscentrales in stroom om te zetten. Onlangs wezen Amerikaanse onderzoekers in Science er op dat grootschalige inzet van biobrandstoffen als alcohol en biodiesel het broeikaseffect dramatisch versterkt.
de Volkskrant - ‘Klimaatbossen wel zinvol’
Expert op het gebied van klimaatverandering: bos vermindert broeikaseffect. Het planten van bomen om CO2-uitstoot te compenseren heeft wel degelijk zin, zegt een expert op het gebied van klimaatverandering. Bomen planten om het klimaat te redden heeft geen zin. Het is onzeker of klimaatbossen lang genoeg blijven staan en of tien kilometer verderop geen andere bomen worden omgehakt, zo stelde het Wereldnatuurfonds (WNF) afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Wie zijn energiegebruik ‘klimaatneutraal’ wil maken, kan dat alleen doen via schone energieprojecten in ontwikkelingslanden. En alleen wanneer keihard is bewezen dat die projecten zonder klimaatgeld niet zouden zijn uitgevoerd. Volgens Eveline Trines (44), internationaal expert op het gebied van bossen en klimaatverandering, ziet het WNF dat verkeerd. Trines is opgeleid als bosbouwer, was toezichthouder bij de aanleg van klimaatbossen en werkte voor het klimaatsecretariaat van de Verenigde Naties en diverse ministeries. Met ingang van 1 april neemt ze de leiding op zich over de Nederlandse stichting Face, die klimaatbossen helpt aanleggen en beheren. Een van de bezwaren tegen klimaatbossen is dat de CO2 die daar wordt opgeslagen in bomen op de lange duur toch terugkomt in de atmosfeer. Vastleggen in bossen is dus niet echt duurzaam. Eveline Trines: ‘Dat is een cynische redenering, maar op zichzelf wel juist: als een boom omgaat, komt de opgeslagen CO2 uiteindelijk weer terug in het systeem. Ontwikkelingslanden die met onze steun bossen aanleggen, zouden die in principe na verloop van tijd weer kunnen omhakken. ‘Toch is het zinvol om klimaatbossen aan te leggen, want koolstof kan in de biosfeer alleen worden opgeslagen in vegetatie, bossen en bodems, of als CO2 in de atmosfeer. Het aanplanten van bossen haalt CO2 uit de atmosfeer. Dat vermindert het broeikaseffect, dringt de ontbossing terug en biedt kostbare tijd waarin economieën kunnen omschakelen naar andere energiebronnen of efficiënter energiegebruik. Dat is allemaal hard nodig.’ Toch: klimaatbossen dragen vrijwel niets bij aan de beperking van CO2-uitstoot. ‘Nu nog niet. In het klimaatverdrag van de Verenigde Naties zijn pas in 2003 exacte afspraken gemaakt over het clean development mechanism (CDM): het mechanisme waarin klimaatbossen kunnen worden aangelegd. Geïndustrialiseerde landen kunnen elders CO2- uitstoot terugdringen of bossen laten aanleggen, en mogen de CO2- opbrengst daarvan aftrekken van hun nationale uitstoot. ‘Maar voorlopig levert dat inderdaad geen substantiële bijdrage. De landen mogen hoogstens één procent van hun uitstoot compenseren met de aanleg van CDM-klimaatbossen. We mogen blij zijn als één procent van die één procent daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Dat is dramatisch weinig. ‘Daarnaast bestaat er een vrijwillige markt van klimaatcompensatie via bosprojecten. Ook die is nog klein, maar wel snel groeiend. Er bestaat nog geen algemeen geaccepteerd keurmerk voor, en dat moet er wel snel komen.’ Als we met nieuwe bossen ons energiegebruik willen compenseren, is de beschikbare ruimte op de wereld in tien jaar op. ‘Bosbouw blijft een marginaal instrument. De hoeveelheid beschikbare grond is beperkt, en het deel waar je echt nieuwe bossen zou kunnen realiseren, is nog veel kleiner. De meeste grond is veel te duur voor bosbouw of te hard nodig voor voedselproductie. ‘Bovendien zal de productie van biobrandstoffen (zoals oliepalm, red.) enorme arealen opslurpen, die anders voor landbouw of bosbouw zouden kunnen worden gebruikt. Het wordt nog een echte bedreiging voor de bossen als de productie van biobrandstoffen niet goed wordt geregeld.’ Volgens klimaatexperts hebben we maar vijftien jaar de tijd om de CO2- uitstoot te beperken. Dan is bosbouw toch tijdverspilling? ‘Vergeet niet dat twintig procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ontbossing. Op dat gebied kunnen we wel een belangrijke slag slaan. Je zou ontwikkelingslanden ook een grotere rol kunnen geven in het aanpakken van het klimaatprobleem door vrijwillige afspraken te maken over ontbossing in ruil voor ondersteuning.’ Kunnen we al onze vliegreizen klimaatneutraal maken door bomen te planten? ‘Nee, in dit stadium kan dat absoluut niet. Er zijn wereldwijd maar een paar klimaatbossen die aan de CDM-regels voldoen, en een paar dozijn klimaatbossen voor de vrijwillige markt. In de komende jaren zullen er waarschijnlijk weinig CDM-klimaatbossen bijkomen. ‘Daarnaast moet vooral de vraag worden beantwoord of het wel echt vaststaat dat de bossen additioneel zijn. Als ze er sowieso al zouden komen, of de bossen er eigenlijk al staan en niet worden bedreigd, voegen ze niets toe aan het vastleggen van CO2 of het voorkomen van uitstoot. Ook voor de vrijwillige markt moet een waakhond komen die afspraken kan opleggen en controleren. Twintig jaar geleden werden er veel onduidelijke investeringen gedaan in teakbossen, die later hun beloften niet waar maakten. Dat moet in deze markt worden voorkomen.’
nrc.nl - Nederland erkent recht op water als mensenrecht
Nederland zal het recht op water erkennen als een mensenrecht. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) aangekondigd in zijn toespraak voor de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Diverse hulporganisaties en de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP pleiten hier al jaren voor. Nederland wilde daar echter eerder niet aan. Verhagens partijgenote Agnes van Ardenne (voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking) zei in 2006 nog dat ze het een ,,academische discussie'' vond om van water een mensenrecht te maken. Wereldwijd hebben 1,8 miljard mensen slecht toegang tot water. Het consumeren van vervuild water zal nog decennia de belangrijkste oorzaak van slechte gezondheid en hoge sterftecijfers blijven. Het recht op water als mensenrecht zal dit probleem niet oplossen, erkende Verhagen maandag. Maar het zal helpen om de toegang tot water voor armen te bewerkstelligen. In zijn toespraak op de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens sprak de minister ook over martelingen, het recht op vrije keuze van religie en geloof, de vrijheid van meningsuiting, de rechten van homoseksuelen, en de rechten van vrouwen en kinderen. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft Verhagen onlangs bij de Europese Commissaris aangedrongen op een Europees verbod op handel in producten die tot stand zijn gekomen door de ergste vormen van kinderarbeid. De verwachting is echter dat een dergelijk verbod nog lang op zich zal laten wachten.
Elsevier.nl - Ambtenaren massaal op dienstreis naar Antillen (03-03-08)
Alleen al in 2007 zijn er in totaal 180 delegaties van rijksambtenaren, die allen business class vlogen, naar de Nederlandse Antillen afgereisd. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma NOVA. Uit gegevens van het ministerie van Koninkrijksrelaties blijkt dat er vorig jaar gemiddeld om de dag een delegatie Haagse ambtenaren naar de Antillen vertrok. Daar zijn reizen van gemeenteambtenaren en Kamerleden niet bij opgeteld. De ambtenaren verbleven tussen de drie dagen en twee weken op de Antillen. De reizen, waaraan één tot acht ambtenaren deelnamen, kostten tussen de 5.000 en 42.000 euro. Volgens staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties (CDA) zijn de reizen allemaal nodig. ‘We gaan niet omdat we het allemaal zo leuk vinden, maar omdat het nuttig is. Een deel van de ambtenaren gaat voor business as usual en om relaties te onderhouden, een ander deel gaat om de nieuwe staatkundige indeling voor te bereiden.’ Het ministerie, dat de reizen coördineert, lijkt niet erg goed zicht te hebben op de dienstreizen: NOVA vroeg de gegevens op bij het ministerie en moest drie maanden op een antwoord wachten.
nu.nl - 'Beroepsgeheim arts staat onder druk'
Het beroepsgeheim van artsen komt steeds meer onder druk te staan. Dat stelt professor Kastelein, advocaat en bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vrijdag verschijnt. Artsen en ziekenhuizen komen volgens haar steeds vaker voor de rechter te staan in zaken die met hun beroepsgeheim te maken hebben. Sinds 2002 speelden er 124 zaken waarbij het Openbaar Ministerie (OM) medische dossiers had gevorderd. Kastelein noemt als voorbeeld gevallen van vermoedelijke kindermishandeling. Artsen staan bij die zaken volgens de hoogleraar niet te springen om het OM medische informatie over het kind te geven. Aan de ene kant omdat ze bang zijn dat het kind hierdoor nog meer in de problemen zou kunnen komen. Aan de andere kant omdat ouders steeds vaker de arts voor de rechter slepen. Ook komt het volgens haar vaker voor dat de medische dossiers van overledenen worden opgeëist door nabestaanden. Zij willen op die manier boven water halen dat er bijvoorbeeld tijdens de behandeling fouten zijn gemaakt. Het kan ook zijn dat nabestaanden op basis van het dossier willen aantonen dat de overledene vlak voor zijn of haar dood niet meer in staat was een testament te wijzigen.
nu.nl - 'Mozes aan geestverruimende middelen'
Toen de bijbelse figuur Mozes de tien geboden kreeg van God moet hij onder invloed zijn geweest van geestverruimende middelen. Dat beweert een Israëlische onderzoeker in een deze week gepubliceerde studie. Israëlieten gebruikten in bijbelse tijden hallucinogene plantenextracten voor religieuze doeleinden en dat zette professor Benny Shanon van de Hebrew University of Jerusalem naar eigen zeggen op het spoor van zijn ontdekking. "Bij Mozes op de berg Sinaï ging het niet om een bovennatuurlijk kosmische gebeurtenis of een legende die ik niet geloof, maar vermoedelijk om een gebeurtenis die Mozes en het volk van Israël overkwam terwijl ze onder invloed van narcotica verkeerden", aldus Shanon in een artikel in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Time and Mind. Klassiek fenomeen "De Bijbel stelt dat mensen geluid zien, en dat is een klassiek fenomeen", stelt de onderzoeker. Hij zegt in zijn studie dat er in het Amazonegebied door toediening van drugs vergelijkbare religieuze belevingen worden opgewekt bij mensen, waarbij ze "muziek zien". De professor in de cognitieve psychologie zegt zelf sensaties te hebben gevoeld die overeenkomen met de in de Bijbel beschreven gebeurtenissen, terwijl hij onder invloed verkeerde van ayahuasca, een krachtige psychotropische plant in het Amazonegebied.
nrc.nl - Moslimomroep behoudt zendtijd
De Nederlandse Moslimomroep herbergt diverse stromingen binnen de moslimgemeenschap en behoudt daarmee zijn zendtijd. Dat heeft het Commissariaat voor de Media vandaag besloten. Medio februari oordeelde de politiek dat de NMO meer moest doen om liberale moslims binnen de gelederen te halen. Het NMO-bestuur heeft verder toegezegd aanwijzingen van een accountant over de financiële administratie binnen drie maanden uit te voeren. Daarmee is voldaan aan de voorwaarden zoals die zijn gesteld bij de zendtijdtoewijzing. Het NMO-bestuur bestaat nu uit elf leden: negen mannen en twee vrouwen van uiteenlopende leeftijd die samen alle stromingen binnen de islam (Soennieten, Sji'ieten, Ahmadiyya en Alevieten) vertegenwoordigen. De bestuursleden vertegenwoordigen de Marokkaanse, Surinaamse, Irakese, Bosnische en autochtone Nederlandse moslimgemeenschap.
de Volkskrant - ‘Iraanse wet discrimineert vrouwen’
De Iraanse autoriteiten hebben een formele reden opgegeven waarom Parvin Ardalan (36), de winnares van de Olof Palme-prijs 2007, deze niet persoonlijk in Stockholm mag gaan ophalen. De voorvechtster van vrouwenrechten zat maandag al in een vliegtuig dat haar van Teheran naar Zweden zou brengen, toen ze uit het toestel werd gehaald.