maandag 21-01-08

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

Het Parool - Gaza in donker, protest Abbas
De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft de internationale gemeenschap opgeroepen druk op Israël uit te oefenen om de Gazastrook weer van elektriciteit te voorzien. De enige elektriciteitscentrale van de Gazastrook werd gisteren stilgelegd wegens gebrek aan brandstof. De centrale voorziet in dertig procent van de energiebehoefte van de Palestijnen in Gaza. President Abbas, wiens autoriteit zich niet uitstrekt tot Gaza, zei deze 'misdaad tegen burgers' aan de kaak te willen stellen in de VN-Veiligheidsraad. De stillegging is het gevolg van een Israëlische blokkade. De Israëlische regering sloot de grensovergangen van de Gazastrook vier dagen geleden als vergelding voor voortdurende raketaanvallen van Palestijnse groepen op Israëlische grensplaatsen zoals Sderot. Volgens het bestuur van de Gazastrook zitten 800.000 mensen zonder stroom. Het vreest ernstige gevolgen voor ziekenhuizen en de watervoorziening. Enkele duizenden inwoners van Gaza-Stad gingen uit protest met kaarsen de straat op. Mensen hamsteren kaarsen, batterijen en voedsel. De VN waarschuwen voor een humanitaire crisis als de boycot voortduurt. Maar volgens een zegsman van het Israëlische ministerie van Defensie heeft de centrale in Gaza voldoende brandstof om stroom te produceren. Hamas tracht in de rest van de wereld medelijden op te wekken, aldus de woordvoerder.
nrc.nl - 'Israël verliest propagandaslag'
In Israël zijn de meningen verdeeld over de blokkade van de Gazastrook om Hamas te dwingen een einde te maken aan de raketbeschietingen. Dat in de Gazastrook die de enige elektriciteitscentrale wegens gebrek aan dieselolie heeft stilgelegd, niet aan de wereld kan worden uitgelegd.
de Volkskrant - 'Israël heeft straks geen olie meer nodig'
Israël wil zijn invoer van olie drastisch terugdringen door met elektrische auto's te gaan rijden. De Israëlische president Shimon Peres zei in de maandageditie van de Financial Times dat zijn land over een paar jaar de helft minder olie nodig heeft. Met meer gebruik van vooral zonne-energie heeft Israël over een tien jaar helemaal geen olie meer nodig, verwacht Peres. De regering maakt deze week plannen om in anderhalf jaar tijd een half miljoen oplaadpunten over het hele land te verspreiden voor batterijen in auto's. Het initiatief komt uit de particuliere sector maar de overheid omarmt het enthousiast. Het is volgens Peres vanuit politiek en economisch oogpunt een goed plan.
rtl.nl - Zoon Bin Laden: pappa, stop het geweld
Omar bin Laden, de zoon van Osama, doet een oproep aan zijn vader: papa, stop het geweld, zegt hij op CNN. CNN interviewde Omar bin Laden in Egypte, waar hij woont. Hij is ooit door al-Qaeda getraind in Afghanistan. Hij besloot, met toestemming van zijn vader, dat hij niet voor al-Qaeda wilde strijden. De zoon van de meestgezochte terrorist vindt dat zijn vader een andere manier moet vinden om zijn doel te bereiken. "De bom, de wapens, het is niet goed om zomaar tegen iedereen in te zetten." Omar, een van de vele kinderen van Osama, zegt dat hij bewust de publiciteit heeft opgezocht, omdat hij wil dat er geen onschuldige slachtoffers meer vallen in de wereld, zoals tijdens de aanslagen van 11 september 2001. Omar bin Laden denkt dat zijn vader achter die aanslagen zat. Toch wil hij zijn vader geen terrorist noemen. Hij heeft geen contact meer met Osama. Hij weet ook niet waar hij verstopt zit.
nu.nl - Turkije blokkeert YouTube
Een Turkse rechtbank heeft wederom de toegang tot website YouTube geblokkeerd. Naar verluidt zou de blokkade van de site, waar videofilmpjes geplaatst en bekeken kunnen worden, samenhangen met de plaatsing van filmpjes die Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de republiek Turkije, zouden beledigen. In maart werd de site, die beheerd wordt door het Amerikaanse bedrijf Google, ook al voor twee dagen geblokkeerd voor Turkse gebruikers van het internet, wegens beledigende filmpjes over Atatürk. YouTube verwijderde toen de filmpjes. De blokkades illustreren de problemen omtrent de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Verscheidene Turkse journalisten en schrijvers - onder hen de Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk - zijn vervolgd wegens het beledigen van 'de Turkse identiteit'.
nrc.nl - ‘Europees verdrag is zelfde als oude’
De belangrijkste delen van het nieuwe Europese verdrag zijn identiek aan de eerdere Europese Grondwet, die werd verworpen door nee-stemmen van Nederland en Frankrijk. Dat zegt een Britse commissie van het Lagerhuis in een gisteren gepubliceerd rapport. Vandaag begint in Londen een parlementair debat over het nieuwe verdrag, dat in december is ondertekend door premier Brown. Het verdrag moet in alle EU-lidstaten worden geratificeerd voor het van kracht wordt. De Britse regering wil het verdrag niet per referendum voorleggen aan het volk. Dat gaat wel gebeuren in Ierland, en mogelijk in Slowakije. Ook het Nederlandse kabinet vindt het niet nodig om een referendum te houden. Het advies van de Raad van State stelde immers dat het nieuwe verdrag, anders dan het oude, geen elementen bevat die zo ingrijpend zijn dat het op dezelfde manier zou moeten worden behandeld als een grondwet.
Trouw - Klimaatregels zetten Brussel onder druk
Minder CO2, meer duurzame energie en meer biobrandstoffen – alle voorstellen voor een beter klimaat die Brussel woensdag presenteert liggen bij voorbaat onder vuur. De milieubeweging vindt de ambitie wat CO2-uitstoot betreft te laag. De Europese industrie, vooral de ondernemingen die veel energie gebruiken, verzetten zich tegen de nieuwe regels voor de handel in emissierechten. De vakbonden hebben zich bij de ondernemers aangesloten, uit angst voor het verdwijnen van grote aantallen banen. De transportsector vindt dat biobrandstoffen helemaal niet zoveel milieuvriendelijker zijn dan diesel. En voor een keer zijn de transporteurs en de milieubeweging het eens: biobrandstoffen worden vaak gemaakt van gewassen die groeien in voormalige natuurgebieden, zoals gekapte oerwouden. Zelfs een intern rapport van de commissie wijst op dit probleem. Maar de commissie verzekert dat ze strikte voorwaarden zal stellen: Alleen duurzaam geproduceerde biobrandstoffen tellen mee voor de doelstelling. Frankrijk vraagt speciale aandacht. Dat land haalt een groot deel van zijn energie uit kerncentrales en die produceren nauwelijks CO2. Maar kernenergie is volgens de commissie, en de meeste lidstaten, nu eenmaal niet duurzaam.
Elsevier.nl - Zware kritiek op nieuwe klimaatplannen EU
De plannen van de Europese Commissie die de klimaatverandering moeten tegengaan kunnen rekenen op een storm van kritiek: ze zijn slecht voor het Europese bedrijfleven, en helpen het klimaat niet, zo zeggen critici. Woensdag presenteert de Europese Commissie zijn nieuwe klimaatplannen, een uitwerking van de vorig jaar geformuleerde Europese klimaatdoelen. De Commissie wil de uitstoot van CO2 in 2020 met 20 procent omlaagbrengen. Dat moet onder meer lukken door het bedrijfsleven te laten betalen voor de emissierechten, die bepalen hoeveel CO2 een bedrijf mag uitstoten. Nu krijgen ongeveer 12.000 Europese bedrijven deze emissierechten nog van de EU en moeten ze die bijkopen als ze meer CO2 willen uitstoten. Maar volgens de nieuwe plannen zouden de emissierechten al in eerste instantie worden geveild. Dat zou het Europese bedrijfsleven miljarden euro's gaan kosten. Ook moet 20 procent van alle opgewekte energie in de EU van 'hernieuwbare energiebronnen' afkomstig zijn. Er is o.a. forse kritiek op het EU-plan om de productie van biobrandstof te bevorderen: in The Financial Times becijferen verschillende economen dat dit de EU in 2020 jaarlijks 23 miljard euro aan subsidies kan kosten. Dat geld kan veel beter worden besteed. Bovendien blijken biobrandstoffen veel schadelijker voor het milieu te zijn dan lange tijd werd beweerd, zo moest ook eurocommissaris Stavros Dimas vorige week toegeven. Critici snappen dan ook niet dat de biobrandstofdoelstelling toch wordt gehandhaafd.
Planet - Iran waarschuwt Den Haag over film Wilders
Een Iraanse parlementariër heeft de Nederlandse regering maandag gewaarschuwd over de anti-islamfilm van Geert Wilders. Als Den Haag de vertoning niet voorkomt, zal het Iraanse parlement de Iraanse regering oproepen haar betrekkingen met Nederland te heroverwegen. Dat meldde het Iraanse persbureau IRNA maandag. Volgens de afgevaardigde Alaeddin Boroujerdi, die voorzitter is van de parlementaire commissie voor Nationale Veiligheid en Buitenlands Beleid, kan de film leiden tot ,,uitgebreide negatieve reacties'' van moslims over de hele wereld. Iran gaat gebukt onder een islamistisch regime.
Planet - Helft Nederlanders optimistisch over dialoog islam
Bijna de helft van de Nederlanders is optimistisch over de stand van de dialoog tussen het Westen en de islam. Eveneens ruim 40 procent vindt dat de moslimlanden te weinig doen om de relatie met het Westen te verbeteren en dat het Westen de moslims te weinig respecteert. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup onder inwoners van 21 landen, dat is gepubliceerd in een rapport voor het Wereld Economisch Forum in Davos. De jaarlijkse bijeenkomst in de Zwitserse stad heeft deze week plaats. Gallup ondervroeg ongeveer duizend inwoners van elk van de 21 landen. Daartoe behoren westerse staten als Nederland, de Verenigde Staten, Spanje en Italië, maar ook moslimlanden als Saudi-Arabië en Pakistan.
rtl.nl - Poll: 64% wil geen verbod op Koranfilm
Een meerderheid van de bezoekers van RTLNieuws.nl wil niet dat de Koranfilm van Geert Wilders wordt verboden. 5000 stemmen. De nieuwspoll op de website luidt: "De Wildersfilm mag nooit worden verboden, ook niet als het de veiligheid van Nederlanders in gevaar brengt." 64% van de bezoekers is het eens met de stelling, blijkt na 5500 stemmen. 36% is het daar niet mee eens.
de Volkskrant - Kamerlid Dibi wil tegenfilm Wilders maken
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil in ieder geval een en misschien zelfs twee films maken in reactie op de film waar PVV-voorman Geert Wilders mee zegt te komen. Dibi zegt dat maandag in een interview met de gratis krant Metro.
Elsevier.nl - Moslims komen met waakhond tegen Wilders
De Marokkaanse schrijver Mohammed Jabri wil een comité oprichten dat iedereen die de islam beledigt juridisch wordt vervolgd. Met een nog op te richten waakhond wil Jabri bijvoorbeeld voorkomen dat Geert Wilders nog 'discriminerende' opmerkingen over moslims kan maken. 'Onze advocaten staan klaar,' aldus Jabri.
de Volkskrant - Nederland leeft kinderrechten slecht na
Nederland leeft de rechten van het kind nog onvoldoende na. Illegale kinderen worden uitgesloten van allerlei voorzieningen, aanpak van kindermishandeling schiet nog tekort en de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn te lang. Het wordt hoog tijd dat er in Nederland een kinderombudsman komt.
de Volkskrant - Nederlandse test pleit Amerikaan vrij
Forensische onderzoekers in Amerika kregen het niet voor elkaar maar de Nederlander Richard Eikelenboom wel: dankzij dna-onderzoek in Nunspeet zal een Amerikaan worden vrijgelaten die negen jaar geleden levenslang kreeg voor moord.
de Volkskrant - FNV: personeel staat bloot aan risico's nanotechniek
De vakcentrale FNV is bezorgd over de bescherming van duizenden werknemers die te maken hebben met nanotechnologie. Volgens FNV-bestuurder Leo Hartveld is nog weinig bekend van de jonge technologie met synthetische en natuurlijke stoffen. Maar ondertussen staat wel personeel in onder meer de voedings- en chemische industrie bloot aan moleculaire en atomaire deeltjes.
nrc.nl - Mobieltje naast bed kan nachtrust verstoren
Een mobiele telefoon op het nachtkastje kan tot verlies van essentiële slaap leiden. Dat meldt de Belgische krant Gazet van Antwerpen maandag naar aanleiding van een Europees onderzoek. Tijdens het onderzoek werd het slaapgedrag van 35 mannen en 36 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar getest. Een deel van de proefpersonen werd tijdens de slaap blootgesteld aan evenveel straling als een mobieltje uitzendt. Die groep deed er langer over om in slaap te vallen, sliep minder diep en de remslaap was ook korter dan bij de 'gsm-loze' groep. Volgens de onderzoekers houdt de straling van het mobieltje het alertheitsniveau in de hersenen te hoog. Ook kan die straling 's morgens leiden tot hoofdpijn en depressiviteit. Lees hier het stuk in de Gazet van Antwerpen.
nu.nl - 'Hackers veroorzaakten stroomuitval'
Hackers zouden er in geslaagd zijn om met behulp van internet stroomstoringen in regio's buiten de VS te veroorzaken. Dat meldde een medewerker van de CIA vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst van beveiligingsprofessionals in New Orleans. Hij vertelde dat de CIA er weet van heeft dat een verstoring van de stroomtoevoer door cybercriminelen meerdere steden getroffen heeft. De criminelen braken daartoe in op de computernetwerken van de nutsbedrijven. Ook maakte hij bekend dat de storingen gepaard gingen met afpersingen. In Amerika neemt men nu maatregelen om te voorkomen dat cybercriminelen van buitenaf de computers van de nutsbedrijven kunnen bereiken.
nu.nl - Helft werkend Nederland is forens
Ruim de helft van alle werkende Nederlanders wordt niet wakker in de gemeente waar zij werken. In gemeenten die aan een stad grenzen ligt dat percentage nog hoger. Daar hebben meer dan zes op de tien werkenden een baan in een andere gemeente dan de woongemeente. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers van het CBS geven een beeld van de situatie eind 2005. Westervoort bij Arnhem en Onderbanken bij Heerlen tellen de meeste forensen, met respectievelijk 83 en 82 procent van de werkenden.
TVGids.nl - Tegenlicht: Satellite queens / VPRO Tegenlicht - Satellite Queens
Bregtje van der Haak volgt de immens populaire Arabische talkshow Kalam Nawaem, zowel vóór als achter de schermen. Wekelijks bespreken vier gedreven en charmante presentatrices uit Egypte, Saoedi-Arabië, Syrië en Libanon controversiële onderwerpen als incest, terrorisme en masturbatie voor een publiek van miljoenen Arabische kijkers. Fawzia, Muna, Farah en Rania zijn de queens van deze recordbrekende talkshow, die iedere zondagavond primetime op MBC via de satelliet wordt uitgezonden. Wie zijn deze charmante vrouwen die tot in de woonkamers van meer dan 200 miljoen kijkers weten door te dringen en waar lijdt dat toe? Hoe zien zij de wereld? Bregtje van der Haak volgt de vier dames op de voet en zoekt de kijkers thuis op. Dit geeft een intieme kijk op de manier waarop pan-Arabische satelliettelevisie leefstijlen en opinies in het Midden-Oosten beïnvloedt.
Gazet van Antwerpen – 200.000 gelovigen steunen paus na incident met universiteit
Op het Sint-Pietersplein in Rome verzamelden zondag tien maal meer mensen dan gewoonlijk voor het traditionele zondagse Angelusgebed van paus Benedictus XVI. De sterke opkomst moet gezien worden als een teken van steun aan de paus, die onlangs een bezoek aan een plaatselijke universiteit moest afzeggen omdat er teveel protest was tegen zijn komst. De paus zou normaal gezien een bezoek brengen aan de La Sapienza universiteit, maar dat bezoek werd geannuleerd. Zo'n honderd universiteitsstudenten hielden een sit-in uit protest tegen de komst van de religieuze leider. Enkele linkse studenten dreigden er bovendien mee luide rockmuziek te zullen afspelen tijdens de toespraak van de kerkleider en een groep academici ondertekende een brief aan de rector, waarin ze hem vroegen zijn uitnodiging aan de paus -volgens hem een vijand van het vrije wetenschappelijke onderzoek - in te trekken. Paus Benedictus kwam in zijn toespraak zondag terug op het incident. Hij roept de studenten en het personeel van de universiteit op om "de meningen van anderen altijd te respecteren" en verklaarde dat ze "steeds op een verantwoorde manier moeten streven naar de waarheid en het goede". Na zijn speech en het gebed kreeg de paus een daverend, drie minuten durend applaus.(hahah, religie is nu juist niet gebaseerd op waarheid)
Planet - Hoofdredacteur Los Angeles Times ontslagen
James O'Shea weigerde te bezuinigen.