donderdag 20-12-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

NOS.nl - Minder executies in de VS in 2007
In de VS zijn dit jaar 42 mensen geëxecuteerd: het laagste aantal sinds 1994.De meeste doodvonnissen werden voltrokken in Texas. In bijna alle gevallen kregen de veroordeelden een dodelijke injectie. Eén keer werd de elektrische stoel gebruikt. De daling zou verband houden met de juridische strijd over de vraag of een dodelijke injectie in strijd is met de grondwet. Het hooggerechtshof moet daar nog een uitspraak over doen en tot die tijd zijn veel executies opgeschort. New Jersey schafte deze week de doodstraf af. Daardoor zijn er nu 14 staten die geen doodstraf meer kennen.
BBC NEWS - US passes tighter gun control law
The US Congress has approved the first major gun control law since 1994, improving background checks on buyers. The bill was prompted by the deaths of 32 people at Virginia Tech University in April, when a mentally ill student used two guns he had been able to buy. Under existing legislation from 1968, people barred from buying guns include those convicted of a crime punishable by more than a year in prison, drug addicts and those found by a court to be mentally disabled. But privacy laws and budget restraints have meant most states fail to pass on such information to the National Instant Criminal Background Check System (NICS), the main way gun dealers determined whether potential buyers are legally able to purchase a gun. But a campaign group, the Violence Policy Center (VPC), said the legislation had been "hijacked by the gun lobby and would now do far more harm than good". "Rather than focusing on improving the current laws prohibiting people with certain mental health disabilities from buying guns, the bill is now nothing more than a gun lobby wish list," the VPC said. It is estimated that there are some 250m privately-owned guns in the US, which has a population of 300m.
nrc.nl - Staatsfonds van China stapt in Morgan Stanley
Zakenbank Morgan Stanley heeft voor 5 miljard dollar de hulp ingeroepen van een Chinees staatsfonds, nadat de Amerikanen een recordafboeking moesten doen op ‘besmette’ hypotheken. Het staatsfonds China Investment Corporation (CIC) krijgt een belang van 9,9 procent in de noodlijdende bank en wordt daarmee in één klap de op één na grootste aandeelhouder. Dat maakte bestuursvoorzitter John Mack gisteren bekend bij de presentatie van de resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007. Mack ziet wegens het verlies af van een bonus. Vorig jaar kreeg hij nog 40 miljoen dollar. Morgan Stanley is de derde grote zakenbank die zich deze maand inlaat met staatsinvesteringsfondsen. Eerder al wendde de Amerikaanse bank Citigroup zich voor 7,5 miljard dollar tot een fonds in Abu Dhabi en het Zwitserse UBS riep de hulp in van de Government of Singapore Investment Corporation, dat 9 procent van de aandelen UBS kocht.
Planet - HRW: Eerlijke verkiezingen Pakistan onmogelijk
NEW YORK (ANP) - Eerlijke en vrije parlementsverkiezingen in Pakistan zijn ,,onmogelijk'' door de ontmanteling van de onafhankelijke rechtspraak en de politiecampagne tegen critici. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag in een rapport. De Pakistanen mogen op 8 januari een nieuw parlement kiezen. Volgens de organisatie zitten nog steeds veel advocaten, rechters en andere critici van de regering vast, ondanks de opheffing van de noodtoestand op 15 december. President Pervez Musharraf kondigde de noodtoestand op 3 november af in verband met de strijd tegen het terrorisme. Algemeen wordt aangenomen dat Musharraf met deze stap wilde voorkomen dat het hooggerechtshof zijn herverkiezing tot staatshoofd ongedaan zou maken.
Planet - Australië tegen vertrek Nederlanders uit Uruzgan
Australië wil dat de Nederlandse troepen langer in Afghanistan blijven dan eind 2010. De Australische regering hoopt dat Den Haag het besluit heroverweegt om zijn militairen over drie jaar terug te trekken. Volgens Australië loopt de militaire inzet van de Australiërs op de lange termijn gevaar door het Nederlandse besluit. De Nederlanders zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Australische militairen op hun basis in de provincie Uruzgan.
Trouw - Vragen stellen aan tweede man Al-Kaida via internet
Al-Kaida heeft iedereen die wil, waaronder journalisten en organisaties, uitgenodigd om vragen te stellen aan de nummer 2 van de organisatie, Ayman al-Zawahiri. Op bepaalde islamitische internetfora, die vaker gebruikt worden voor het verspreiden van boodschappen van Al-Kaida, kan iedereen tot 16 januari zijn vragen achterlaten. Deze worden vervolgens letterlijk doorgestuurd aan Al-Zawahiri. De oproep werd geplaatst op verschillende extremistische websites door Al-Sahab, de mediatak van Al-Kaida. Volgens analisten laat het zien dat Al-Kaida zich goed bewust is van het belang aandacht te behouden in de media.
Planet - Massagraf en martelcomplex ontdekt in Irak
Coalitietroepen hebben een massagraf en een 'martelcomplex' gevonden in Noord-Irak. Dat staat in een verklaring van de multinationale divisie noord, meldde de Amerikaanse tv-zender CNN donderdag op zijn website. In het massagraf lagen 26 lijken. In het martelcomplex stond een bed dat op de stroom zat aangesloten.
Webwereld - EU verplicht gebruik zuinige apparatuur
De EU verplicht overheidsinstanties van alle lidstaten computerapparatuur te gebruiken met het milieuvriendelijke Energy Star label. Alleen apparatuur die voldoet aan stringente Brusselse efficiëntie-eisen krijgt het Energy Star label. Het scala producten met het label loopt uiteen van simpele scanners tot desktop pc's. Energy Star is onderdeel van een Europese strategie om energieverbruik terug te dringen en klimaatverandering een halt toe te roepen. "De nieuwe Energy Star richtlijn zal fabrikanten stimuleren om zuinige apparaten te ontwikkelen. Het doel van de EU om energieverbruik terug te dringen komt zo steeds dichterbij", zei Andris Piebalgs, Europees commissaris voor energiebeleid.
Trouw - Klimaatbeleid VS mist gevoel voor urgentie
De wereld wacht op Amerikaans leiderschap in de internationale klimaat- onderhandelingen. Komt dat er wel als Bush begin 2009 het Witte Huis uit trekt? De macht van de olie- en kolenlobby blijft intussen niet te onderschatten. Die liet eerder deze maand zijn tanden zien in Washington door met steun van Republikeinse senatoren een energiewetsvoorstel af te zwakken. Het haalde de plicht voor energiebedrijven om op termijn vijftien procent van de stroom uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind, van tafel. Deze lobby zal vast alles uit de kast halen om eventuele strenge klimaatafspraken tegen te houden. Maar er groeit ook een tegenlobby vanuit het bedrijfsleven. Eerder dit jaar sloten grote bedrijven als Chysler, General Electric en Dow Chemical het US Partnerschap voor KlimaatActie. Zij redeneren dat de VS veel geld kunnen verdienen aan een handelstelsel in emissierechten en aan technologische vernieuwing. Big oil mag het Witte Huis niet langer in zijn greep hebben, stellen zij. Als de Amerikaanse kiezers tegen 2009 nog geen streng klimaatbeleid eisen, dan zou een nieuwe president nog altijd naar die multinationals kunnen luisteren.
nrc.nl - Kettingreactie bracht klimaat lang geleden uit balans
Oplopende temperaturen hebben 55 miljoen jaar geleden geresulteerd in een uit de hand gelopen broeikaseffect. Dat blijkt uit een publicatie van wetenschappers van de Universiteit van Utrecht, vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Uit het voorkomen van onder andere de alg Apestodinium maken de wetenschappers op dat de temperatuur 55 miljoen jaar geleden ging oplopen, mogelijk als gevolg van grootschalig vulkanisme. De opwarming loopt daarna uit de hand doordat grote hoeveelheden broeikasgas in de atmosfeer terecht komen, misschien doordat methaanijs is vrijgekomen uit de zeebodem.
Planet - 2007 stevent op warmterecord af
DE BILT (ANP) - Het jaar 2007 lijkt op een warmterecord af te stevenen. Dat heeft het KNMI donderdag bekendgemaakt. De gemiddelde temperatuur komt waarschijnlijk uit op 11,2 graden.
Trouw - ’Belast vliegtuigbrandstof’
Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Bos (financiën) bij regeringen van buurlanden gaat pleiten voor een accijns op kerosine. De PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en CU schrijven in een opiniestuk in deze krant dat het niet terecht is dat op kerosine geen accijns wordt betaald. Het vliegverkeer groeit zo hard dat dit bijna alle besparingen op energie op de grond teniet doet. De partijen wijzen erop dat bus- en autoreizigers ook belasting op brandstof moeten betalen. Waarom vliegpassagiers dan niet? Voor de invoer van een accijns op vliegtuigbrandstof is wel de instemming van andere landen nodig. Daarom willen de partijen dat het kabinet in actie komt. Minister Bos en staatssecretaris De Jager moeten de buurlanden Duitsland, Engeland, België en Frankrijk van het nut van zo’n belasting overtuigen. Het uiteindelijke doel is om in de hele Europese Unie een accijns op vliegtuigbrandstof in te voeren.
Trouw - Nieuwe rol voor boer als gasproducent
Gas uit mest en biologisch afval kan snel rendabel worden en in een flink deel van de gasbehoefte voorzien. Vooral als boeren mogen ’inpluggen’ op het gasnet. De gasbeheerders zijn nog terughoudend. ... Groen gas bestaat voornamelijk uit methaan, net als aardgas. Het wordt gemaakt van mest en andere restmaterialen, zoals gft (groente-, fruit- en tuinafval), en reststromen uit de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie. In Nederland is volgens de denktank EnergieTransitie genoeg restmateriaal om meer dan 5 procent van het aardgas te vergroenen. Via import uit andere Europese landen kan het percentage groen aardgas flink oplopen, in 2010 al naar 10 procent. Dat is genoeg om 2 miljoen gezinnen volledig groen te laten stoken.
Planet - Minister tikt Postcodeloterij en Casino op vingers
De Nationale Postcode Loterij is volgens minister Hirsch Ballin over de schreef gegaan met reclame voor een actie waarbij deelnemers aan de loterij korting kunnen krijgen op een zorgverzekering bij Agis. Ook een advertentie van Holland Casino in Metro kan niet door de beugel.
Planet - Commissie: illegalen verdienen normale medische zorg
Ze moeten basisgezondheidszorg krijgen zoals alle Nederlanders.
Het Parool - Miljarden voor buurt in nood
Het Parool - Strop met feestlicht in Warmoesstraat
Morgen zou in de Warmoesstraat verlichting aangaan in de vorm van handboeien, condooms en paddo's. Maar gisteren bleek dat het ornament te zwaar was, en dus niet opgehangen kon worden.
de Volkskrant - Commotie in PvdA Amsterdam na ontslag columnist
Binnen de Amsterdamse PvdA is grote commotie ontstaan na het ontslag op staande voet van de kritische huiscolumnist. Prominente partijleden eisen zijn terugkeer. ... ‘Nadruk op aanpassing aan Nederlandse normen en waarden’, zo schreven Van der Garde en Mulder, ‘is een gevaar voor de democratie’. Hun artikel leverde talrijke boze reacties op, ondermeer van het lokale CDA en prominente PvdA’ers.
de Volkskrant - Politie Rotterdam experimenteert met zeppelin
De politie gaat vanaf komend voorjaar in de Rijnmond-regio zeppelins inzetten, zowel bemande als onbemande. Het betreft een proef, die moet uitwijzen of de stille luchtschepen taken kunnen overnemen van de luidruchtige en ook qua uitstoot minder milieuvriendelijke politiehelikopters.
de Volkskrant - Nieuwe hiv-pil hoeft maar éénmaal daags
De Europese medische autoriteiten EMEA hebben de verkoop goedgekeurd van de eerste eenmaaldaagse pil voor hiv-patiënten. In deze pil zitten drie hiv-remmers van verschillende, elkaar beconcurrerende farmaceutische bedrijven. Hiv-patiënten slikken nu veel pillen, een cocktail van verschillende remmers vaak enkele malen per dag.
Planet - Poetin 'man van het jaar' van TIME
Volgens het tijdschrift belichaamt hij de geest van Moedertje Rusland.
nrc.nl - Kunstmarkt in vier jaar verdubbeld tot 43,3 mld euro