woensdag 19-12-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

de Volkskrant - Gevangene Guantánamo krijgt toch hoorzitting
Een militaire rechter heeft ermee ingestemd dat een gevangene in het kamp Guantánamo een speciale hoorzitting krijgt over zijn status. Dit berichtte woensdag de American Civil Liberties Union (ACLU) die de procedures rond gevangenen van Guantanamo zo veel mogelijk volgt. De Amerikanen houden er ‘'vijandelijke strijders’ die ze de bescherming van krijgsgevangenen ontzeggen. Rechter Keith Allred stemde maandag in met het verzoek van de in Jemen geboren Salim Ahmed Hamdan. Hij vroeg om een zitting om te bepalen of hij niet toch een krijgsgevangene is. De gevangene was ooit chauffeur voor de voortvluchtige Saudische terrorist Osama bin Laden en zit al zes jaar vast zonder vooruitzicht op een proces of vrijlating. De regering Bush heeft gevangenen opgesloten in een kamp op een Amerikaanse militaire basis op Cuba aan de Baai van Guantánamo. De basis is geen Amerikaans grondgebied. De gedetineerden zijn er vrijwel volkomen rechteloos en missen ook de bescherming voor krijgsgevangenen zoals die in de Conventies van Genève staat. Indien de zitting voor Hamdan hem een status van krijgsgevangene oplevert, kan dat verregaande gevolgen hebben voor de andere gevangenen van Guantánamo.
Planet - Jacob Zuma nieuwe ANC-leider
Jacob Zuma is gekozen tot de nieuwe leider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC. Voormalig vicepresident Zuma is met zijn winst meteen de kansrijkste kandidaat voor het presidentschap van Zuid-Afrika vanaf 2009. In dat jaar loopt de tweede termijn van de huidige president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, af. De populistische Zuma, die in opspraak kwam door een verkrachtingszaak en beschuldigingen van corruptie, kreeg 2329 stemmen tegen 1505 voor zijn rivaal Mbeki.
Planet - Frankrijk bereid FARC-strijders op te nemen
Frankrijk is eventueel bereid in Colombia gevangen zittende strijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) op te nemen. Dit bevestigde woensdag de Franse premier François Fillon. Frankrijk is erg begaan met de talrijke slachtoffers van de FARC mede omdat een van hen een prominente Colombiaanse politica is die ook de Franse nationaliteit bezit, Ingrid Betancourt. De FARC zou volgens een voorstel 45 ontvoerde mensen laten gaan in ruil voor duizend mannen en vrouwen uit eigen gelederen die Colombia gevangen houdt.
nu.nl - Amerikanen verliezen 3,2 miljard door phishing
Amerikaanse internetgebruikers zijn dit jaar 3,2 miljard dollar kwijtgeraakt door phishing-aanvallen. n totaal werden 3,6 miljoen Amerikanen het slachtoffer van deze misleidende e-mails die gebruikers gevoelige informatie ontfutselen. Dat bleek woensdag uit een onderzoek onder 4500 volwassen internetters in Amerika, door onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Gemiddeld verloren slachtoffers dit jaar 886 dollar per aanval. eBay en PayPal worden het meest gebruikt als valse namen in phishingmails. Volgens Gartner worden ook buitenlandse bedrijven, goede doelen en electronische wenskaarten steeds vaker gebruikt om bijvoorbeeld bankgegevens te achterhalen.
nrc.nl - Brussel verbiedt transactietarief van Mastercard
Mastercard beperkt de concurrentie door een vergoeding te vragen voor grensoverschrijdende betaaltransacties. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) geeft de Amerikaanse maatschappij zes maanden de tijd om deze vergoedingen te schrappen, anders kan de Europese Commissie een dwangsom opleggen van 3,5 procent van de dagomzet van Mastercard.
nrc.nl - Angolese agenten doden 'gewapende' acteurs
De politie in de Angolese hoofdstad Luanda kan een gebrek aan ijver niet worden verweten. Agenten schoten er zonder blikken of blozen twee gewapende criminelen dood. Tenminste, dat dachten ze. In werkelijkheid ging het om twee acteurs in een misdaadfilm. De uiterst gewelddadige sfeer in Luanda houdt verband met de burgeroorlog in het Zuidwest-Afrikaanse Angola die in 2002 werd beëindigd. Bij gebrek aan middelen van bestaan laten veel vluchtelingen in Luanda zich nu in met criminaliteit.
Planet - Homohuwelijk Uruguay eerste in Latijns-Amerika
MONTEVIDEO (ANP) - Uruguay staat als eerste land in Latijns-Amerika een officiele verbintenis tussen homo's toe. De senaat stemde dinsdag unaniem voor de nieuwe wet. Verschillende steden in Latijns-Amerika hebben een vergelijkbare wet, maar Uruguay is de eerste natie, die het landelijk invoert. Echt trouwen is vooralsnog niet mogelijk in het land, waar de bevolking overwegend katholiek is.
Planet - Plasterk veroordeelt vrouwenstandpunt SGP
Minister Ronald Plasterk (Emancipatie) vindt het ,,van de ratten besnuffeld dat de SGP geen vrouwen in bestuurlijke functies wil''. De minister zegt dat deze week in een interview met de Gay Krant. Twee weken geleden besliste de Raad van State nog dat minister Guusje ter Horst de SGP alsnog subsidie moet geven. De rechtbank in Den Haag had eerder juist bepaald dat de SGP geen subsidie meer mocht krijgen van de overheid omdat de partij weigerde vrouwen toe te laten als lid en het voor hen onmogelijk maakte en nog steeds maakt om gekozen te worden in bestuursfuncties. Plasterk: ,,In mijn ogen moet je een totale streep zetten als het om discriminatie gaat, daar kan geen discussie over zijn!''
Het Parool - 'Groen gas' kan veel aardgas vervangen
In Nederland kan over twaalf jaar 8 tot 12 procent van het aardgas worden vervangen door 'groen gas', en in het jaar 2050 kan dit zijn opgelopen tot 50 procent. Het gaat vooral om gas dat vrijkomt bij vergisting van organische reststoffen zoals mest, en van reststoffen bij afvalverwerking en waterzuivering. Bovendien kan het gaan om gas dat vrijkomt bij het op hoge temperatuur brengen van biomassa. Dit staat in het rapport Vol Gas Vooruit, dat woensdag is aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. 'Groen gas' moet leiden tot vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Het is nu nog duurder dan aardgas en daarom heeft Van der Hoeven er geld voor over in de aangekondigde subsidieregeling van duurzame energie, die bedoeld is voor het opwekken van groene stroom. Vervanging van aardgas door 'groen gas' kan niet voor de volle 100 procent aangemerkt worden als vermindering van uitstoot van CO2. Bij het proces wordt energie verbruikt en daardoor wordt de netto-opbrengst geraamd op 70 procent. Volgens het rapport kan de doelstelling van het kabinet om in 2020 het aandeel duurzame energie te verhogen naar 20 procent niet gehaald worden zonder inzet van 'groen gas'.
Het Parool - 'Liever innovatie dan landbouw'
De EU moet in de toekomst veel minder geld uittrekken voor het gemeenschappelijke landbouwbeleid en voor steun aan armere regio's, en veel meer voor het bevorderen van de concurrentiekracht, voor innovatie en voor vredesmissies. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een gisteren gepresenteerd rapport. Volgens een AIV-werkgroep o.l.v. Carlo Trojan wordt de discussie over de financiering van de Unie al sinds 1984 vergiftigd door de korting ('rebate') die de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher binnen wist te halen. Groot-Brittannië behoort inmiddels tot de rijkste EU-landen. Desondanks krijgt het land nog steeds een jaarlijkse korting van ruim vijf miljard euro. Zelfs de nieuwe EU-lidstaten uit Centraal- en Oost-Europa betalen mee aan de Britse korting. De adviesraad denkt dat de rebate en andere speciale regelingen per land moeten verdwijnen. Daarentegen moet er veel meer geld worden uitgetrokken voor onderzoek en ontwikkeling en voor 'extern beleid': conflictpreventie, crisisbeheersing en wederopbouw buiten Europa. Dit hoeft niet te leiden tot een hogere EU-bijdrage van de lidstaten. De contributie kan op het huidige niveau blijven, net onder één procent van het bruto nationaal inkomen. Dat is 260 euro per inwoner van de EU per jaar.
nrc.nl - Kamer dwingt 'nee' tegen EU-bodembeleid af
Milieuminister Jacqueline Cramer zal op last van de Tweede Kamer donderdag tegen het invoeren van één Europees gemeenschappelijk bodembeleid stemmen. Brussel wil problemen als erosie en vervuiling Europees en grensoverschrijdend aanpakken. Het kabinet is ertegen omdat Nederland al goede regels heeft. Nieuwe Europese regels betekenen alleen maar meer bureaucratie en extra kosten.
NOS.nl - Overheden kunnen worden vervolgd
Overheden en hun bestuurders kunnen in de toekomst naar aanleiding van overtredingen bij de beheersing van een ramp worden vervolgd. De CU en het CDA steunen een PvdA-wetsvoorstel dat vervolging mogelijk moet maken. Het CDA heeft afgedwongen dat overheden een beroep op overmacht kunnen doen als ze alleen een ramp kunnen bedwingen door de regels te negeren. Het PvdA-Kamerlid Wolfsen kwam met het initiatief vanwege de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in een Volendams café. In beide gevallen werden de verantwoordelijke bestuurders per definitie gevrijwaard van vervolging.
de Volkskrant - Adviesorgaan van Kamer houdt ermee op
De Raad van Economisch Adviseurs (REA), het adviesorgaan van de Tweede Kamer, stopt. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de raad dinsdag het vertrouwen te missen in zijn advieswerk op financieel en economisch terrein. Daarnaast waren er ook partijen die juist niet gediend waren van de soms scherpe stellingnames in de REA-adviezen. Tekenend is dat de Kamer nog geen enkele keer zelf om een advies vroeg. De raad, bestaande uit vrijwel alleen hoogleraren, werd ruim drie jaar geleden op initiatief van vooral het CDA opgericht. De REA moest gevraagd en ongevraagd adviseren en tegenwicht bieden aan adviesorganen als het Centraal Planbureau of het Sociaal-Cultureel Planbureau die vooral voor het kabinet werken.
Planet - Nederlanders tot eind 2010 in Uruzgan
Nederlandse militairen blijven tot december 2010 in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Het CDA, PvdA, VVD, CU en de SGP steunen het voorstel van het kabinet om de missie te verlengen met twee jaar, zo lieten zij dinsdagavond weten in het afrondende debat. De SP, PVV, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren zijn tegen, evenals het lid Verdonk. De tegenstanders van de missie hebben geen vertrouwen in de militaire aanpak. Ze zouden de honderden miljoenen euro's die Nederland steekt in de missie liever besteden aan opbouw in veiliger delen van Afghanistan. Vechten is uit den boze en werkt averechts, stellen vooral de SP en GroenLinks. D66 mist vooral een eenduidige en deugdelijke strategie van de NAVO voor Afghanistan en omliggende landen.
nrc.nl - ICT-project bij VROM loopt uit op fiasco
Een belangrijk automatiseringsproject van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) is mislukt. Het 16,6 miljoen euro kostende ICT-project, dat de documentenhuishouding en het archief had moeten digitaliseren, is vorige maand gestaakt. Aan het project is vier jaar gewerkt.
Elsevier.nl - Pikante informatie referendum Utrecht op internet
Op de internetsite van de gemeente Utrecht heeft tot dinsdagmiddag een verslag gestaan van een besloten vergadering van de gemeenteraad over het burgemeestersreferendum. Hieruit blijkt onder meer dat de eerste vier kandidaten voor het burgemeesterschap allen PvdA'er waren.
Planet - 'Jongere in supermarkt wegwerppersoneel'
AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten gebruiken jongeren vaak als ,,wegwerppersoneel''. Van hun zestiende tot hun negentiende werken zij hard en op hun twintigste worden ze afgedankt en ingeruild voor een nieuwe jongere van 16. Van hun zestiende tot hun negentiende werken zij hard en op hun twintigste worden ze afgedankt en ingeruild voor een nieuwe jongere van 16. Die conclusie trekken de jongerenorganisaties FNV Jong en Dwars en Rood uit de ,,flexinspecties'' die zij begin augustus bij een aantal supermakten hielden.
de Volkskrant - NS haalt norm en maakt kaartje duurder
Het treinkaartje wordt op 3 februari 2008 duurder. De Nederlandse Spoorwegen (NS) mogen de prijs verhogen nu het is gelukt om 87 procent van de treinen op tijd te laten rijden.
Het Parool - Snel meer grotere woningen
De gemeente Amsterdam zal met een groot aantal maatregelen voor grotere huizen in de stad zorgen. De gemeente is ervan geschrokken dat vijfduizend gezinnen met drie of meer kinderen in huizen met minder dan zestig vierkante meter woonruimte wonen.
Elsevier.nl - Politie laat verdachte spacecake eten
Een 41-jarige verdachte ontving zondag op het politiebureau in Goes een plakje spacecake bij zijn lunch. De man wordt verdacht van het houden van een hennepteelt in Zierikzee. De politie noemt het een vervelend incident. 'Toen wij hem een lunchpakket gaven en later bij hem terugkeerden, zei hij dat er waarschijnlijk iets niet klopte.' Het bleek om een in beslag genomen spacecake te gaan waarin hasj is verwerkt. 'De dingen die wij in beslag nemen, zoals wapens en drugs, worden bewaard. De cake kan bederven en is daarom in een vrieskast bewaard,' legt een perswoordvoerder uit. 'De vrieskast wordt ook gebruikt voor het brood van de agenten. Dat is de reden waarom een van die agenten waarschijnlijk de cake verwarde met brood.'
de Volkskrant - Eén op de tien met partner verliefd op een ander
Uit onderzoek van Psychologie Magazine, waarvan de resultaten dinsdag naar buiten kwamen, blijkt dat één op de tien mensen met een relatie (9 procent) stiekem verliefd is op een ander dan zijn of haar partner.
Elsevier.nl - Op reis: alle handige websites bij elkaar
U gaat op reis maar wat is er eigenlijk allemaal te doen op de plek van bestemming? En welke prikken moet u halen voor een reis naar de tropen? Elsevier zette alle handige reiswebsites bij elkaar.