zondag 16-12-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

nrc.nl - De afspraken in Bali op een rij
Twee jaren van onderhandelingen: Bijna 190 landen zijn het eens geworden om met twee jaar durende onderhandelingen, uiteindelijk in 2009 in Kopenhagen een nieuw milieupact te sluiten. Dit zal in 2012 in werking treden, als het Kyoto-verdrag is verlopen. De eerste gesprekken beginnen in april 2008. De landen zijn overeengekomen dat ,,diepgaande vermindering van wereldwijde emissies vereist is om de uiteindelijke doelstellingen te bereiken''. Arme en rijke landen: In de tekst wordt onderscheid gemaakt tussen rijke en arme landen. Het roept de rijkere landen op tot meetbare uitstootbeperkingen en ontwikkelingslanden tot 'verminderingsacties'. Routekaart Bali: In de zogeheten 'Bali routekaart' staan afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het brengen van schonere technologieën naar ontwikkelingslanden, het stoppen van ontbossing, het helpen van arme landen bij de bescherming van hun welvaart en bevolking tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals droogte, cyclonen en stijgende zeeën. Fonds voor arme landen: Het VN-fonds om arme landen te helpen bij klimaatschade moet beter worden gevuld. Het adaptatiefonds bevat nu slechts 25 miljoen euro, maar kan toenemen tot ongeveer een à drie miljard euro per jaar rond 2030 als investeringen in groene technologie in ontwikkelingslanden toenemen. Emissierechten: Een betaal- en behoudsysteem moet de CO2-uitstoot door ontbossing terugdringen. Armere landen mogen vanaf 2013 emissierechten verkopen aan rijkere landen als ze hun tropische bossen niet aantasten. Groene technologie: Groene technologie vormt een belangrijke eis van de ontwikkelingslanden. Zij willen geen economische groei opofferen om klimaatverandering tegen te gaan, maar kunnen klimaatvriendelijkere technologieën niet betalen.
Yahoo! News - Congress, Bush in clash over CIA interrogation tapes
Congress and President George W. Bush were headed for confrontation Saturday as US lawmakers accused the Justice Department of blocking their probe into whether the CIA tried to cover up torture by destroying interrogation tapes.
Het Parool - Bush en Congres botsen over CIA-tapes
De Amerikaanse regering en het Amerikaanse Congres zijn verwikkeld in een steeds feller wordende ruzie over de vernietigde CIA-tapes waarop hardhandige verhoren van terreurverdachten stonden. President Bush, de CIA en de minister van Justitie Michael Mukasey willen niet dat de volksvertegenwoordiging een eigen onderzoek begint en zijn zelfs tegen rechterlijke inmenging.
NOS.nl - Britten dragen gezag over in Basra
De Britse troepen in het zuiden van Irak hebben het gezag overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Die zijn nu zelf verantwoordelijk voor handhaving van de orde en openbare veiligheid in de olierijke provincie Basra. Met de overdracht komt de definitieve aftocht van Groot-Brittannië weer een stap dichterbij. Vlak na het verdrijven van Saddam Hussein had het land 40.000 militairen in Irak, komend voorjaar nog maar 2000. Dat zijn voornamelijk instructeurs die zich bezighouden met de opleiding van Iraakse militairen. Irak is nu in 9 van de 18 provincies weer de baas.
NOS.nl - Turkse leger bestookt dorpen Irak
Het Turkse leger heeft tien dorpen in Noord-Irak bestookt. Volgens het leger was het een aanval op posities van de Koerdische PKK en zullen er nog meer operaties volgen. Vliegtuigen voerden bombardementen uit. Daarna volgden artilleriebeschietingen. Bij de aanvallen zou een vrouw zijn omgekomen;het zou de eerste keer dit jaar zijn dat er in Irak een burger om het leven komt bij een Turkse actie. De laatste maanden voert het Turkse leger sporadisch aanvallen uit over de grens. Veel dorpen daar zijn verlaten. Aan de Turkse kant van de grens zijn 100.000 militairen samengetrokken.
rtl.nl - Verdachten 'onmenselijk' behandeld
De situatie in politiecellen van de Antilliaanse eilanden Sint Maarten en Curaçao is onmenselijk. In de huidige politiecellen in Philipsburg, St. Maarten, blijven verdachten soms 90 tot 100 dagen zitten, waar maximaal 18 is toegestaan. Soms met zeven mensen in een cel van drie bij drie meter, zonder bed en zonder te worden gelucht. Maar ook op Curaçao blijven verdachten, mensen die nog niet veroordeeld zijn, langer dan wettelijk is toegestaan de politiecellen. “Dat is onmenselijk, het is bijna foltering”, zegt advocaat Sulvaran in de Antilliaanse krantAmigoe. Hij vindt dat de rechters 'doelbewust' de mensenrechten schenden. "Ze zijn bereid onmenselijke detentiesituaties te aanvaarden indien de samenleving daarbij voldoende belang heeft. Maar welk belang kan dat zijn?"
rtl.nl - Zuma favoriet om ANC-leider te worden
De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC is bijeen om een nieuwe partijleider te kiezen. De strijd gaat tussen de huidige ANC-leider en president Thabo Mbeki en Jacob Zuma. Die laatste is favoriet. Toch is Zuma omstreden. Hij werd in 2005 ontslagen als vice-president omdat hij corrupt zou zijn. Ook stond hij terecht in een verkrachtingszaak. Als Zuma wordt gekozen tot ANC-leider zal hij in 2009 vrijwel zeker de nieuwe president worden. Mbeki is bezig met zijn laatste ambtstermijn als president en kan niet herkozen worden. Hij kan wel ANC-leider worden. Morgen wordt de uitslag verwacht.
de Volkskrant - Wakker Dier verrast door succes eigen actie
De leden van de stichting Wakker Dier zijn verbaasd en aangenaam verrast door het succes van hun campagne tegen het onverdoofd castreren van biggen. Het was eigenlijk vrij onverwacht dat bedrijven zoals Hema en Burger King zo snel omvielen’, aldus Sjoerd van der Wouw van de stichting zondag in het programma Vroege Vogels op Radio 1. Veel instanties en bedrijven, zoals ook Unox, McDonalds en de Vereniging van Keurslagers hebben inmiddels besloten uiterlijk per 1 januari 2009 te stoppen met de verwerking van vlees van pasgeboren onverdoofd gecastreerde biggen. Wakker Dier, opgericht tijdens de grootschalige uitbraak van varkenspest in Nederland, bestaat deze maand tien jaar.
NOS.nl - v.d.Hoeven wil nieuwe energielabels
Minister Van der Hoeven vindt dat er nieuwe energielabels moeten komen voor huishoudelijke apparaten. Het huidige systeem werkt niet meer goed, zei ze in het tv-programma Kassa. De labels geven aan hoeveel energie een apparaat gebruikt, waarbij A staat voor zuinig en G voor extreem onzuinig. Toen het systeem in 1995 werd ingevoerd, was C het gemiddelde. Nu de apparaten veel zuiniger zijn geworden, hebben ze bijna allemaal het label A. Consumenten zien daardoor geen verschil meer. Van der Hoeven wil de normering in EU- verband aanpassen om de technologische ontwikkeling verder te stimuleren.
nu.nl - Rijk laat burger via internet meedenken
Burgers, bedrijven en belangengroepen kunnen vanaf volgend najaar bij wijze van proef via internet hun zegje doen over nieuwe wetten. Door hen bij de voorbereiding ervan te betrekken, verwacht het kabinet dat mensen nieuwe regels makkelijker aanvaarden. Ook zou dat de handhaving van wetten ten goede komen. Het ministerie van Justitie doet al een tijdje aan openbare consultatie via internet. De ministerraad ging vrijdag akkoord met een voorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om er een proef van te maken waaraan alle ministeries deelnemen. Het experiment duurt twee jaar. Zie ook:
09/11/2006 Online meepraten over nieuwe wetten