zaterdag 15-12-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

NOS.nl - Gemengde reacties op klimaatakkoord
Milieu-organisaties als Greenpeace en Milieudefensie vinden het zonde dat er op de Bali-top geen concrete afspraken zijn gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot. Volgens de organisaties heeft Amerika de ambities van andere landen ernstig ondermijnd. Het Wereldnatuurfonds vindt wel dat er wezenlijke vooruitgang is geboekt. Het WNF is blij met de afspraken over de bescherming van bossen en het aan de arme landen overdragen van technologie. Minister Cramer noemt het winst dat de VS gaat meeonderhandelen over een nieuw verdrag, waarin alsnog percentages van CO2-uitstoot kunnen worden afgesproken.
Planet - Akkoord op klimaattop Bali
De klimaattop van meer dan 180 landen op het Indonesische Bali heeft na bijna twee weken van gesprekken een soort 'routekaart' aangenomen voor komende onderhandelingen. Die moeten in 2009 in Kopenhagen leiden tot een nieuw wereldwijd pact. Het nieuwe pact moet dwingender worden dan de huidige afspraken die tien jaar geleden in Kyoto werden vastgelegd. Volgens minister Jacqueline Cramer (Milieu) is er geen sprake van een halfbakken overeenkomst. Er staan geen harde reductiedoelen meer in de slotverklaring voor de rijke landen, zoals de Europese Unie wilde. In een voetnoot wordt nu verwezen naar het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Volgens de minister staan daarin ,,klip en klaar'' conclusies op basis waarvan verdere klimaatafspraken kunnen worden gemaakt. De ontwikkelingslanden hebben voor het eerst beloofd dat zij de uitstoot van broeikasgassen verminderen, merkte ze op. Cramer verwacht verder dat na de presidentsverkiezingen over een jaar in Washington een nieuwe regering aantreedt die reductiedoelstellingen zal onderschrijven.
nrc.nl - Reactie VS op akkoord klimaattop
De VS maken zich "ernstige zorgen" over het akkoord dat op de VN-klimaattop op Bali is bereikt. Dat maakte het Witte Huis vandaag bekend. De Amerikaanse regering maakt zich onder meer zorgen over de rol van de belangrijke ontwikkelingslanden in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens het Witte Huis kan de klimaatverandering niet worden tegengegaan door het terugdringen van de CO2-uitstoot van alleen de rijkere landen. De Amerikaanse regering benadrukte dat maatregelen die CO2-uitstoot beperken, moeten aansluiten bij de economische belangen van de deelnemende landen.
Trouw - De EU heeft een akkoord, de VS niet
De klimaattop op Bali sleepte zich gisteravond in de richting van een akkoord. Zonder harde afspraken over de uitstoot van CO2, want alleen zo konden de VS binnenboord worden gehouden. Het grote struikelblok was de Europese eis om de uitstoot van broeikasgassen de komende 13 jaar met 25 tot 40 procent te verminderen. De VS wilden sowieso geen harde doelen, bovendien wilden ze dat de ontwikkelingslanden aan dezelfde eisen zou moeten voldoen als de geïndustrialiseerde landen. Hoewel de arme landen als eerste gedupeerd worden door klimaatverandering, is het milieu van ons allemaal. De VS kunnen wel de winnaar van de onderhandelingen worden genoemd. De streefpercentages voor reductie staan niet meer in de slotverklaring. En de Amerikanen leggen zich nergens op vast: iedereen mag zelf weten in hoeverre ze proberen de CO2-uitstoot te verminderen. De EU is daarover ontevreden. Ze hadden gehoopt verder te komen. In 2009 moet er immers een vervolg komen op het Kyoto-protocol, en deze eerste stap is een kleine. De ontwikkelingslanden steunen de EU. Zij toonden doordrongen te zijn van de noodzaak om iets te doen. Dankzij die noodzaak hebben ze ook veel voor elkaar gekregen; een plan om ontbossing tegen te gaan, een fonds voor technologieoverdracht en geld voor aanpassingen aan de klimaatverandering. Dit lukte mede dankzij de EU, en daarom stonden ze hun Europese partners de hele tijd bij. Bali heeft een eerste, hetzij kleine, stap gezet voor een akkoord in Kopenhagen in 2009.
de Volkskrant - Klimaatakkoord: opluchting én kritiek
Opluchting en blijdschap overheersen in de reacties op het moeizaam bereikte klimaatakkoord op Bali. Zaterdag werden de deelnemers aan de internationale top op het Indonesische eiland het alsnog eens over een klimaatpact in 2009. De Britse premier Gordon Brown noemde zaterdag het akkoord ‘een essentiële stap voorwaarts voor de hele wereld’. ‘De routekaart die op Bali is overeengekomen is slechts een eerste stap. Nu begint de zwaarste klus. Alle landen moeten nu gaan samenwerken om een akkoord in Kopenhagen in 2009 te bereiken’, zei de premier. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) prijst de mondiale consensus over het aanpakken van de klimaatverandering. De organisatie wees er op dat ontwikkelingslanden zoals China, Zuid-Afrika, Brazilië en India hebben toegezegd concreet aan de slag te gaan. Milieudefensie reageert ook opgelucht dat de VS uiteindelijk hebben toegegeven, maar is zwaar teleurgesteld dat er geen concrete reductieafspraken zijn gemaakt. Het gebrek aan concrete afspraken om de CO2-uitstoot te beperken, is vooral nadelig voor de arme landen, aldus Oxfam Novib. ‘Zolang duidelijke doelstellingen ontbreken, dreigen we de grens van 2 graden verwarming te passeren en riskeren we meer cyclonen, overstromingen, droogte’, meldde de ontwikkelingsorganisatie.
nrc.nl - Gemengde reactie Milieudefensie op uitkomst klimaattop
Milieudefensie is zwaar teleurgesteld dat er geen concrete reductieafspraken zijn gemaakt. De organisatie is hoopvol over een kopgroep van de huidige Kyoto-landen, het leeuwendeel van de rijke landen minus de VS, die zich wel bereid heeft verklaard om in 2020 de uitstoot van CO2 met 25 tot 40 procent te verminderen. Zo vindt Milieudefensie dat Nederland in navolging van Groot-Brittannië een klimaatwet moet invoeren, waarin een jaarlijkse CO2-reductie van tenminste 3 procent juridisch bindend wordt vastgelegd. Campagneleider Willem vindt ook dat de EU op onderdelen onvoldoende ambitie heeft getoond. Volgens hem heeft Brussel geen goede voorstellen gedaan om technologie over te dragen aan ontwikkelingslanden en heeft Brussel te weinig gedaan om een substantieel fonds in te stellen voor arme landen om de gevolgen van klimaatwijzigingen op te vangen.
Het Parool - WNF prijst mondiale consensus over klimaat
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) spreekt van een ''historische en unieke brede'' mondiale consensus die in Bali is bereikt om afspraken te maken over de aanpak van de klimaatverandering. De organisatie wees er zaterdag op dat ontwikkelingslanden zoals China, Zuid-Afrika, Brazilië en India hebben toegezegd concreet aan de slag te gaan samen met de EU en andere geïndustraliseerde landen. Het WNF vindt dat er wezenlijke vooruitgang is geboekt op bepaalde terreinen. Zo treedt het adaptatiefonds in werking, zijn er afspraken gemaakt om bossen te beschermen en technologie over te dragen aan arme landen. Verder noemt Donald Pols, hoofd klimaat WNF, het opvallend dat er nu politieke erkenning is voor de IPCC. Hun wetenschappelijke bevindingen zijn het uitgangspunt voor het beleid van de wereldgemeenschap. Het akkoord dat op de klimaattop op het Indonesische Bali is bereikt, is volgens Greenpeace ''een ondermaats begin van een antwoord op de wereldwijde klimaatcrisis''.
NOS.nl - Recordbedrag Wereldbank voor steun
De Wereldbank heeft een recordbedrag ingezameld voor steun aan arme landen. Op een bijeenkomst in Berlijn brachten donorlanden zo'n 17,4 miljard euro bij elkaar voor de komende drie jaar. Dat bedrag komt bovenop de 11,4 miljard euro die de Wereldbank al beschikbaar had uit andere bronnen. Het geld wordt vooral gebruikt voor renteloze leningen met een lange aflossingstermijn. Grootste geldschieter is voor het eerst Groot-Brittannië, dat met 2,9 miljard euro de VS overtreft. Nederland draagt zo'n 400 miljoen euro bij. In totaal zijn er 45 donorlanden, waaronder voor het eerst ook China, Egypte en Cyprus.
nu.nl - Recordbedrag Wereldbank voor hulp armste landen
Donorlanden hebben overeenstemming bereikt over hun bijdragen aan de Wereldbank voor de armste landen. Op een bijeenkomst in Berlijn kwamen ze tot een bedrag van 25,1 miljard dollar. Het geld is bestemd voor het zachte-leningenloket van de Wereldbank, IDA. Over vrijwel alle leningen van IDA is geen rente verschuldigd.
Elsevier.nl - Europese Unie - 'Zware straf' voor klokkenluider Van Buitenen
Europarlementariër Paul van Buitenen is op de vingers getikt door de voorzitter van het Europees Parlement. Omdat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt krijgt hij een zeldzame schriftelijke waarschuwing. Van Buitenen, die in Europa bekendstaat als klokkenluider, had informatie uit een besloten vergadering op zijn website gezet. Het ging over mogelijke misstanden bij de antifraudedienst OLAF van de Europese Commissie. ‘We moeten een voorbeeld stellen. Anders durft niemand nog vertrouwelijke informatie te geven', zei een woordvoerder van de voorzitter Pöttering v.h. Europees Parlement. Van Buitenen vindt dat de verwachte waarschuwing afleidt van het onderzoek naar misstanden bij de antifraudedienst, meldde hij eerder. Hij vermoedt onregelmatigheden bij benoemingen en over besteding van bepaalde gelden.
nu.nl - Olieproductie Irak weer op niveau van voor inval
De olieproductie in Irak is weer op het niveau van voor de Brits-Amerikaanse inval in 2003. Dat staat in een rapportage van het Internationaal Energie Agentschap IEA. Momenteel produceert Irak circa 2,3 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De oliefaciliteiten in Irak zijn overigens nog erg kwetsbaar voor aanslagen en sabotage, volgens het IEA. Bij deze adviserende organisatie voor internationaal energiebeleid zijn 27 rijkere landen aangesloten, waaronder Nederland. Irak bezit een van de grootste bewezen olievoorraden ter wereld.
Het Parool - Hamas viert feest in Gaza
Hamas vierde zaterdag feest in Gaza-stad. De Palestijnse beweging bestaat twintig jaar. Zeker 150.000 mensen verzamelden zich volgens de BBC in het centrum. Hamas trok in juni met geweld alle macht in Gaza naar zich toe. De verbannen Hamas-leider Khaled Meshaal waarschuwde in een boodschap voor een nieuwe intifada tegen Israël. ''Verzet en jihad is de beste weg naar de bevrijding van Palestina, niet onderhandelingen of bijeenkomsten'', zei Ismail Haniyah, de voormalige Palestijnse premier. De massale opkomst bewijst volgens Hamas dat de streng islamitische partij nog steeds veel steun geniet. De toestand in de Gazastrook, waar 1,5 miljoen mensen wonen, verslechtert intussen met de dag. De Israëlische regering heeft de kuststrook tot 'vijandelijke entiteit' verklaard en Gaza bijna volledig van de buitenwereld afgesloten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een ''onhoudbare situatie''. Het Rode Kruis riep deze week nog op tot politieke actie om een eind te maken aan de ''diepe crisis''.
NOS.nl - Pelgrims in Mekka bijeen voor hadj
In de Saudische stad Mekka hebben zich ongeveer anderhalf miljoen mensen verzameld voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart voor moslims. De hadj is één van de vijf zogenoemde zuilen van de islam. Elke gezonde moslim die de reis kan betalen moet in ieder geval één keer in zijn leven naar Mekka gaan.
nrc.nl - ‘Wallen over tien jaar heel anders’
Het moest een gewone bedrijfstak worden, ontdaan van criminaliteit en vrouwenhandel. En de positie van prostituees zou beter worden. Maar zeven jaar na de afschaffing van het bordeelverbod constateert de Amsterdamse burgemeester Job Cohen dat het niet gewerkt heeft. Daarom wil de gemeente Amsterdam nieuwe regels om de uitbuiting van vrouwen te bestrijden. Zoals gebiedsverboden voor loverboys en verhoging van de minimumleeftijd van prostituees naar 21 jaar.
Trouw - Aanpak van wietmaffia is hard nodig
Minister Hirsch Ballin van justitie wil een hardere aanpak van de georganiseerde misdaad. Hiertoe behoort nu ook de wietteelt. ... Daarmee lijken ook de coffeeshops hun langste tijd achter zich te hebben en raakt het gedogen van softdrugs meer uit de gratie. (zie ook: rtl.nl - Oproep aan premier over drugsbeleid Premier Balkenende moet zich hard maken voor nieuwe internationale drugsverdragen. Die oproep doet een aantal (oud-)politici. Onder hen zijn oud-minister Borst, oud-premier Van Agt en de burgemeesters Leers van Maastricht en De Graaf van Nijmegen. Volgens hen belemmeren de huidige verdragen uit de jaren zestig Nederland om het softdrugsbeleid verder te versoepelen. De politici vinden het huidige softdrugsbeleid niet meer geloofwaardig en effectief. Zo kunnen productie en bevoorrading van coffeeshops niet worden gedoogd, omdat internationale verdragen dit tegenhouden. Komend jaar houden de VN een grote top over het drugsbeleid. Balkenende zou die topconferentie moeten aangrijpen om zich in te zetten voor een nieuwe aanpak. NOS.nl - Oproep aan Balkenende over cannabis / Planet - (Oud-)politici willen versoepeling softdrugsbeleid / de Volkskrant - 'Premier moet streven naar nieuw softdrugsverdrag' - zie archief / 13-12-07)
zie vooral ook: De War on Drugs (2) De Verliezers
Trouw - CDA maakt zich al te gemakkelijk af van actie ’Stop fout vlees’ (commentaar)
Misschien is het een illusie om te denken dat het ooit nog eens zover komt dat er in dit land uitsluitend nog biologisch verantwoord en ’duurzaam’ vlees wordt geproduceerd. Maar dan nog is dat geen reden om het burgerinitiatief ’Stop fout vlees’ van Milieudefensie als overbodig af te serveren en zijn voorstellen als praktisch onuitvoerbaar en veel te kostbaar aan de kaak te stellen, zoals het CDA deze week in het parlement deed. Hoe men ook over dit burgerinitiatief oordeelt, het vertegenwoordigt de zorgen van veel burgers over de intensieve veehouderij, het daarmee al dan niet gepaard gaande dierenleed en de effecten ervan op de duurzaamheid van de aarde. Dieren produceren niet alleen broeikasgassen, zij eten ook veevoersoja, voor de productie waarvan oerwoud gekapt wordt in onder meer het Amazonegebied. Pogingen van de burgerij om zo’n onderwerp op de agenda te te krijgen verdienen daarom serieuze aandacht, en moeten niet ter zijde worden geschoven als te kostbaar, overbodig en onwerkbaar. (lees vooral de reacties op het artikel!)
Trouw - Recht op privacy laten we te snel varen (brief van de hoofdredactie)
Het recht op privacy wordt in Nederland met voeten getreden. Ook door instanties die we willen vertrouwen. Zo kan iedere zorgverstrekker beschikken over de gegevens van alle verzekerde Nederlanders. Omdat er tachtigduizend zorgverstrekkers zijn, ligt die informatie eigenlijk op straat. En daarbij zitten privégegevens die volstrekt overbodig zijn voor de zorgverlener, maar wel zeer handig voor mensen met minder goede bedoelingen. Een ander voorbeeld was de OV-chipkaart. Die maakt het voor NS mogelijk zijn abonnementhouders te volgen op hun treinreizen. NS wil die informatie gebruiken voor marketing, voor het slijten van geheel op het reisgedrag toegesneden aanbiedingen en producten. Maar dan kan ook de overheid die gegevens gebruiken om de gangen van mensen na te gaan.
NOS.nl - Wilders politicus van het jaar
Geert Wilders is bij de NOS gekozen tot politicus van het jaar. Gedeelde tweede zijn SGP-leider Van der Vlies en D66-leider Pechtold. De uitslag is gebaseerd op een peiling onder de parlementaire pers en een internetpeiling onder het publiek. Bij beide peilingen werd Wilders tweede. Van der Vlies was de favoriet van het publiek, Pechtold won bij de pers. Wilders wordt gekwalificeerd als iemand die voortdurend de publiciteit haalt met goed-getimede oneliners. Ook wordt gezegd dat hij iedereen steeds een stap voor is. De journalisten kozen de VVD'er Zijlstra tot talent van het jaar.
Planet - Wilders uitgeroepen tot winnaar in NOS-peiling
Pechtold was de grote winnaar bij de parlementaire pers. Politicus van het jaar
Het Parool - 'Eigen import' auto's loont
Een Volvo XC90, die in Nederland bijna 67.000 euro kost, kan door de lage dollarkoers voor 44.000 euro worden geïmporteerd uit de VS. Duitse personenauto's uit Amerikaanse import zijn goedkoper dan wanneer ze vanuit Duitsland worden ingevoerd. (leuk hoor, even een vliegtuig volboeken, fijn voor het milieu)
Trouw - (Religieositeit in het brein?) Meer dan een hersenspinsel
Religieuze gevoelens en ervaringen zijn letterlijk in ons brein aan te wijzen. Psychiater Herman M. van Praag onderzoekt de gevolgen van deze wetenschappelijke vaststelling. Al enige jaren zijn hersenonderzoekers bezig om spiritualiteit en religiositeit in de hersenen te lokaliseren, een terrein dat ’neurotheologie’ wordt genoemd. Tot nog toe zijn de resultaten bescheiden, maar ze hebben wel meteen voor nogal wat theologisch gekleurde ophef gezorgd, vooral in de VS. Atheïsten zien er een triomf in van hun visie: geloof is eindelijk letterlijk ontmaskerd als een hersenspinsel. Gelovigen zijn verontrust. Is religiositeit werkelijk niet meer dan het product van niet goed functionerende, of op z’n minst ongewoon functionerende hersensystemen? (hahahha)
(reactie op het artikel: Sorry, ik was eigenlijk niet van plan te reageren, maar dit: "Religie is door de eeuwen heen de enige bron van goedheid geweest, inclusief van ondewijs en ziekenzorg." kan ik toch niet onweersproken laten! Religie heeft door de eeuwen heen voor ellende gezorgd. Vervolgingen, verkettering, godsdienstoorlogen, brandstapels, zelfmoordterroristen, you name it... joop gerritse, kalkar (ja, in Duitsland), (15-12-2007)
Het Parool - Badhuis dreigt kopje onder te gaan
Het laatste openbare badhuis in Nederland staat op het punt failliet te gaan. Badhuis Da Costa aan de Da Costakade heeft al zes maanden geen geld meer en niemand lijkt zich erom te bekommeren. Voorzitter Bryan Schokking van de stichting badhuis en sauna Da Costa: ''Men moet de maatschappelijke functie van onze stichting niet onderschatten. Zowel voor de vrijwilligers als de daklozen die hier komen, is het badhuis een onmisbaar deel van hun leven.''