woensdag 10-10-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

de Volkskrant - 'Veiligheidsraad veroordeelt Birma niet'
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen harde veroordeling gaan uitspreken over het recente geweld in Birma. De ontwerptekst van de permanente raadsleden VS, Groot-Brittannië en Frankrijk repte aanvankelijk nog van een veroordeling, maar onder Chinese druk staat er nu dat de raad het geweld in Birma ‘zeer betreurd’. China verzet zich met kracht tegen scherpe veroordelingen en sancties tegen het buurland. Peking zegt dat een dergelijke opstelling alleen tot escalatie zal leiden. China heeft grote economische belangen in Birma. Een Myanmarese dissident die afgelopen maand werd gearresteerd in verband met de aanhoudende demonstraties in het Aziatische land heeft zijn detentie niet overleefd. Volgens de actiegroep AAPP ter bescherming van politieke gevangenen is de 42-jarige Win Shwe doodgemarteld.
NOS.nl - Oppositie Birma: geen eisen vooraf
Oppositieleider Aung San Suu Kyi wil zonder voorwaarden vooraf praten met de junta van Birma. De generaals hadden eerder gezegd met haar te willen praten als ze de sancties niet blijft steunen. In Birma protesteerden vorige maand tienduizenden mensen tegen de junta. Het regime onderdrukte na enige tijd de opstand. Tienduizenden mensen werden opgepakt en er vielen zeker 10 doden. De internationale gemeenschap veroordeelde Birma, maar is verdeeld over sancties. Het is onduidelijk of Suu Kyi, die al 12 jaar huisarrest heeft, contact heeft gehad met haar partij over de mogelijke gesprekken met de militaire regime.
NOS.nl - Levenslang voor 'martelpriester' (Argentinie)
In Argentinië is voor het eerst een priester veroordeeld voor zijn rol bij de militaire dictatuur (1976-1980).De voormalige hulppriester Christian von Wernich (69) kreeg levenslang. Von Wernich probeerde als biechtvader politieke gevangenen te bewegen om te bekennen. In geheime gevangenenkampen keek hij toe bij martelingen. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij zeven moorden en tientallen gevallen van ontvoering en marteling.
De priester ontkent alles, volgens hem zijn de getuigen door de duivel bezeten. Tijdens de dictatuur zijn zo'n 30.000 mensen vermoord of verdwenen.
NOS.nl - Amnesty wil moratorium doodstraf
Vandaag doet Amnesty International, op de dag tegen de doodstraf, een oproep voor een wereldwijd moratorium. In de VN wordt binnenkort gesproken over een resolutie die de doodstraf wereldwijd moet uitbannen. Al 133 landen hebben zich daarvoor uitgesproken. De EU kan het verdrag niet ondertekenen omdat Polen dat heeft geblokkeerd. Polen eist dat ook het recht op leven in het verdrag wordt opgenomen en wil daarmee een verbod op abortus invoeren. Volgens officiële cijfers zijn er vorig jaar bijna 1600 executies uitgevoerd. Het grootste deel in China, de VS, Iran, Irak, Pakistan en Sudan.
Planet - Wereld staat stil bij doodstraf
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International doet woensdag op de internationale dag tegen de doodstraf een oproep aan regeringen om een wereldwijd moratorium op de doodstraf te steunen. Polen heeft kortgeleden deelname van de EU aan deze dag tegen de doodstraf geblokkeerd. Het land eiste dat in de verklaring tegen de doodstraf die de lidstaten op 10 oktober wilden aannemen, ook het ,,recht op leven'' zou worden opgenomen. Het katholieke Polen doelt daarmee op een verbod op abortus en euthanasie.
Planet - Weg naar Mount Everest opgeknapt
PEKING (ANP) - De weg naar het basiskamp voor beklimmers en bewonderaars van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest in Tibet, is flink opgeknapt. De autoriteiten hebben de weg laten verbreden en het wegdek geëffend omdat het aantal mensen dat de berg bezoekt blijft groeien. De 110 kilometer lange weg is nog niet geasfalteerd. Mogelijk wordt dat bij een volgende opknapbeurt gedaan. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde woensdag dat de klus is geklaard.
Elsevier.nl - Brits parlement: EU-verdrag gelijk aan Grondwet
Het nieuwe EU-verdrag is 'grotendeels gelijk' aan de eerder in Franse en Nederlandse referenda verworpen Grondwet. Daarom moeten nu ook de Britten erover gaan stemmen in een referendum. Dat concludeert een door Labour geleide commissie van het Britse Lagerhuis in een dinsdag gepubliceerd rapport. De druk op de Britse regering om een referendum over het verdrag uit te schrijven wordt daarmee steeds groter. Net als het Nederlandse kabinet houdt de regering van Labour-premier Gordon Brown vol dat het verdrag substantieel afwijkt van de verworpen Grondwet. Maar zulke beweringen zijn 'niet handig' en 'mogelijk misleidend', concludeert de commissie, want het verdrag is zeker zo ingrijpend als de Grondwet, en behalve symbolische zaken als vlag en volkslied zijn alle belangrijke vernieuwingen van de Grondwet behouden gebleven. Geheim Ook op de totstandkoming van het verdrag uit de commissie scherpe kritiek. De tekst werd 'in het geheim en overhaast' opgesteld door de Europese Commissie. Die kwam bovendien tot op het laatste moment met toevoegingen, en oefende daarna druk uit om snel tot overeenstemming te komen. Het gehele proces 'had niet beter kunnen worden ingericht om de rol van de nationale parlementen te marginaliseren'. Opt-outs De commissie ziet bovendien een fundamenteel bezwaar in het feit dat het verdrag nationale parlementen verplicht bij te dragen aan 'het goed functioneren van de Unie'. Daarmee wordt hun soevereiniteit aangetast. Volgens premier Brown heeft Groot-Brittannië in het huidige verdrag uitzonderingsclausules bedongen die het fundamenteel verschillend maken. Maar de commissie zet vraagtekens bij de effectiviteit van die zogeheten 'opt-outs'. (zie ook: 'Verdrag bijna identiek aan verworpen grondwet'. Volgens de Britse denktank Open Europe is de knip-en-plak-grondwet een voorbeeld van schokkende oplichterij.)
Planet - Overdosis landbouwgif op fruit in Europarlement
Fruit in het Europees Parlement in Brussel bevat te hoge doses bestrijdingsmiddelen. Milieudefensie heeft dat woensdag gemeld. De Nederlandse milieuorganisatie heeft acht stuks fruit getest uit een winkel in het parlement. In drie daarvan (een abrikoos, druiven en een sinaasappel) zat meer landbouwgif dan volgens de EU-norm is toegestaan. De sinaasappel bevatte van het kankerverwekkende imazalil 40 procent meer dan toegestaan. Milieudefensie deed het onderzoek omdat het parlement eind oktober beslist over bestrijdingsmiddelen. ,,Ons onderzoek toont de dringende noodzaaak voor directe actie'', vindt Milieudefensie. Zij vindt dat de Europarlementsleden de gezondheid van mensen beter moeten beschermen door maatregelen te treffen om pesticideresten te weren uit de Europese voedselketen. ,,Zelfs babyvoeding heeft aanzienlijke niveaus van restanten bestrijdingsmiddelen'', stelt Milieudefensie. Volgens de organisatie zijn de lange-termijn effecten van de chemicaliën lastig te voorspellen. ,,Maar de oorzaak wegnemen is simpel. De EU gebruikt nu ruim 200.000 kilo pesticiden per jaar. Deze chemicaliën blijven voor een deel achter in de gewassen en komen dus zo in ons lichaam.''
de Volkskrant - Scheepvaart vervuilender voor milieu dan gedacht
De negatieve gevolgen van scheepvaart voor het milieu zijn veel ernstiger dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de International Maritime Organization IMO waarover de Britse krant The Independent woensdag berichtte. De bedrijfstak stoot bijna twee maal zo veel broeikasgassen uit dan de luchtvaartbranche. Hoewel scheepvaart lange tijd het predicaat groen kreeg, lijkt dat niet helemaal correct, aldus de krant. Volgens nog vertrouwelijke cijfers die de internationale associatie van onafhankelijke tankereigenaren Intertanko aan de IMO heeft gezonden, stoten alle schepen wereldwijd meer dan 1 miljard ton aan broeikasgassen uit. Tot nog toe dachten onderzoekers dat de branche ‘slechts’ verantwoordelijk was voor 600 miljoen ton. Op het vlak van vervuiling streeft de scheepvaart de luchtvaart ruimschoots voorbij. Vliegtuigen produceren naar schatting 650 miljoen ton CO2.
fd.nl - EU wil onderzoek naar auto op waterstof
Europa moet veel meer onderzoek doen naar de mogelijkheden om auto's te laten rijden op waterstof. De Europese Commissie maakt daarvoor 470 miljoen euro vrij, mits de Europese industrie hetzelfde bedrag op tafel legt. Eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie) kondigde de voorstellen woensdag aan. Ze passen in het streven om olie en gas te vervangen door schonere brandstoffen. Verheugen zei dat de auto van de toekomst niet meer op benzine of diesel zal rijden. 'Maar ik ben niet zeker dat de waterstofauto de auto van de toekomst is', aldus de Duitser. Daarom moet er volgens hem eerst meer onderzoek komen, waarvoor de 470 miljoen euro in de eerste zes jaar bedoeld is. 
nrc.nl - Ten Cate levert 80.000 camouflagepakken (nrc.nl sluit de browser van webfacts)
Textielbedrijf Ten Cate heeft opnieuw orders ontvangen van het leger van de Verenigde Staten. De onderneming gaat ruim 80.000 camouflagepakken leveren. In totaal is met deze opdrachten een omzet gemoeid van 17 miljoen dollar. Dat heeft Ten Cate bekendgemaakt. (aan oorlog valt altijd te verdienen)
fd.nl - Proef Nuon: afvang CO2 in kolenvergassingscentrale
Nuon begint een proef met CO2-afvang op een kolenvergassingscentrale. Dat schrijft het energiebedrijf woensdag in een persbericht. De proef gaat plaatsvinden in de centrale van Nuon in het Limburgse Buggenum. Het Ministerie van Economische Zaken stelt in een afzonderlijk persbericht dat het in totaal drie projecten heeft geselecteerd. Naast het Nuon-project zijn dat de Zero Emission Power Plant (ZEPP) in Drachten en Cryogene CO2 afvang. In dit laatste project werken Enecogen en de provincie Zuid-Holland samen. Volgens het ministerie bedragen de kosten van de laatste twee projecten euro 60 mln en euro 36,5 mln. De projectkosten van CO2-afvang bij kolenvergassing zijn circa euro 44,5 mln.
rtl.nl - Proef met ondergrondse opslag CO2
Minister van der Hoeven trekt 30 miljoen uit om te kijken of CO2 onder de grond opgeslagen kan worden. Zo kan het broeikaseffect worden gereduceerd. Nu stoot de vervuilende industrie de koolstofdioxide nog in de lucht uit. In Drachten begint de overheid met een proef voor de ondergrondse opslag. Daarvoor is 10 miljoen uitgetrokken. De CO2 die vrijkomt wordt opgeslagen onder weilanden net buiten Drachten. Naast Drachten krijgen ook twee CO2-projecten in Limburg en Rotterdam geld van Van der Hoeven.
rtl.nl - Kamer wil openheid kosten koningshuis
De Tweede Kamer wil volledige openheid over de kosten van het Koninklijk Huis na een onderzoek van RTL Nieuws. Het Koninklijk Huis kost Nederland dit jaar in totaal 113 miljoen euro, aldus de officiële opgave. Maar onderzoek van RTL Nieuws toont aan dat de bestemming van dat belastinggeld erg schimmig is. De antwoorden op Kamervragen en in debatten en de begrotingen van de afgelopen 40 jaar rond het Koninklijk Huis leiden tot veel onduidelijkheid. Vast staat dat de totale kosten van het Koninklijk Huis in vier jaar tijd zijn gestegen van 83 miljoen euro (in 2005) tot 113 miljoen het komende jaar. Dat is een toename met 36%. Die cijfers worden sinds 2004 door de premier verstrekt, maar hij geeft geen specificatie. Bovendien duiken er steeds nieuwe Oranje-gerelateerde kosten op. Zo blijkt het ministerie van Landbouw ruim 1 miljoen euro subsidie te geven aan kroondomein het Loo, terwijl dat niet in het overzicht van Balkenende staat. Tegelijkertijd is het onduidelijk wat er gebeurt met de opbrengsten van Het Loo. De minister van Financien houdt de begroting van Het Loo geheim, waardoor onduidelijk is of die opbrengsten in de beurs van koningin Beatrix verdwijnen. Daarnaast is er onduidelijkheid over de beveiliging van de Oranjes. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is daar verantwoordelijk voor, maar toch zijn er kosten gedeclareerd bij het ministerie van VROM. De PvdA, de SP, de PVV, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren, samen goed voor een Kamermeerdeheid van 79 zetels, willen nu dat premier Balkenende volledige transparantie geeft over de kosten van het koningshuis. Dat is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis.
rtl.nl - 'Poolse schietlessen voor Hirsi Ali'
Ayaan Hirsi Ali heeft vorige maand een tijdje in Polen vertoefd. Zij verbleef bij de voormalige minister van Defensie Sikorski, die haar schieten heeft geleerd. Dat meldt De Telegraaf. Sikorski zou Hirsi Ali hebben bijgebracht hoe ze met pistolen en revolvers om moet gaan. Sikorski noemt het schandalig dat Hirsi Ali in het buitenland niet meer wordt beschermd. Hirsi Ali kent Sikorski omdat die voor dezelfde conservatieve denktank heeft gewerkt waar de oud-VVD-politica actief is. Sikorski noemt Hirsi Ali 'een icoon van de strijd tegen de radicale islam'.
fd.nl - Hirsi Ali moet zelf opdraaien voor beveiliging
Ayaan Hirsi Ali moet haar beveiliging in Amerika waarschijnlijk zelf betalen. De Tweede Kamer vindt, net als minister Hirsch Ballin van Justitie, dat Nederland die verantwoordelijkheid niet meer kan dragen. Alleen GroenLinks wil de bijdrage nog één keer verlengen, maar de partij kreeg daarvoor in een spoeddebat geen steun. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei dinsdag tijdens een spoeddebat dat hij de verantwoordelijkheid voor de beveiliging in het buitenland niet meer kan dragen. Daarvoor ontbeert hij de bevoegdheden en het inzicht in de risico's die de oud-politica in Amerika loopt. De Tweede Kamer heeft Hirsch Ballin kritisch bevraagd over de mogelijkheden om Hirsi Ali respijt te geven. De oud-politica heeft aangegeven dat ze zelf haar beveiligers wil betalen, maar dat ze meer tijd nodig heeft om fondsen te werven. De Telegraaf meldt woensdag dat Hirsi Ali schietles heeft gehad in Polen. De voormalig minister van Defensie in Polen had haar uitgenodigd op zijn boerderij waar hij haar leerde schieten met revolvers en pistolen. Hij vindt het een schande dat Nederland haar beveiliging niet betaalt.
Elsevier.nl - 'Minister komt met verbod op verkoop paddo's'
Minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid komt deze week met een verbod op de verkoop van paddo's. De bewindsman komt daarmee tegemoet aan een Kamermeerderheid die maatregelen eist tegen de hallucinogene paddestoelen. Het aantal ernstige ongelukken met de hallucinogene paddenstoelen is laatste jaren in Amsterdam fors toegenomen. Vorig jaar moest de ambulance 128 keer uitrukken, tegen 55 keer twee jaar eerder.
Planet - Weblogs kabinetsleden aan banden
Kabinetsleden mogen hun weblogs niet meer gebruiken voor partijpolitieke doeleinden of voor 'persoonlijke imagebuilding'. Dat staat in een notitie die vrijdag ter inzage in de ministerraad ligt, zo bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws. Ministers en staatssecretarissen mogen op hun weblog alleen schrijven over hun eigen beleidsterrein. De teksten moeten bovendien in lijn zijn met het kabinetsbeleid. Voor weblogs met een politieke boodschap moeten ze gebruik maken van de websites van hun partijen. Er zijn op dit moment overigens geen bewindslieden die op de site van hun departement een 'politiek' weblog publiceren. Slechts vier bewindslieden houden actief een weblog bij.

Terzake - Tibet - canvas.be
Zaterdag 6 oktober 2007: Tanggula Express: trein op het dak van de wereld. De Tanggula Express kwam op 1 juli 2006 voor het eerst aan in het Tibetaanse Lhasa. De trein loopt over het Tibetaans plateau op een gemiddelde hoogte van 4500 meter en steekt een col van meer dan 5.000 meter over, geen trein doet beter. Een prestige project waar elke Chinese keizer van droomde, een droom die de communisten nu vervuld zien. Maar het is niet allen prestige, de spoorlijn is ook van geweldig strategisch belang. Troepen en arbeidskrachten kunnen vlot de ene richting uit, bodemrijkdommen uit Tibet gaan de andere kant op, richting moederland dat als een koekoeksjong nooit genoeg heeft. Maar misschien heeft China zijn hand overspeelt, zo worden er grote vragen gesteld bij de stabiliteit van de ondergrond. De kans op seismologische activiteit is bijzonder groot en een deel van het traject loopt over bevroren ondergrond. De opwarming van de aarde zou het verkeer wel es parten kunnen spelen. Afgezien daarvan denken wetenschappers dat de effecten van de spoorlijn op het milieu pas over vijf tot tien jaar echt merkbaar zullen zijn. Een trein op het dak van de wereld maakt misschien een beetje ijl in het hoofd. France TV, 2007.