dinsdag 02-10-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

de Volkskrant - Taliban hangen tiener op voor bezit dollars
Talibanextremisten hebben zondag in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand een 15-jarige tiener aan een boom opgehangen, omdat hij Amerikaans geld op zak had. Het slachtoffer kreeg vijf biljetten van een dollar in zijn mond gestopt als waarschuwing aan andere dorpelingen zich niet met de Amerikanen in te laten. De Afghaanse politie heeft dit maandag bekendgemaakt. De dollar is in Afghanistan naast de landelijke munt, de afghani, een veelgebruikt betaalmiddel, hoewel de munt in de grote steden, met internationale organisaties, meer ingang heeft gevonden dan in de provincie. Talibanstrijders doodden zaterdag in Sangin een man die om agrarische hulp en zaden had verzocht van een internationale hulporganisatie. De Taliban beschuldigden hem ervan een spion te zijn en schoten hem dood.
de Volkskrant - Belgisch parket onderzoekt misdaden Total in Birma
Het Franse energiebedrijf Total wordt mogelijk in België vervolgd wegens dwangarbeid en marteling bij de aanleg van de Yadana-gaspijpleiding in Birma. Het federaal parket in Brussel heeft een onderzoek heropend naar klachten die in 2002 werden ingediend. Eind deze maand is duidelijk of er een proces komt. Total ligt onder vuur omdat het zou samenwerken met het militaire regime in Birma, dat de laatste dagen demonstraties van boeddhistische monniken en protesten met geweld heeft beantwoord. Politieke partijen in onder andere Nederland, België en Frankrijk hebben op geroepen tot een boycot van de Total-tankstations. De Belgische zaak tegen Total werd vijf jaar ingediend door een groep vluchtelingen uit Birma. In 2005 werd hun zaak echter niet-ontvankelijk verklaard door het hof van cassatie, omdat de klagers geen Belgische nationaliteit hebben. Inmiddels is een van hen wel Belg geworden. In Frankrijk en de VS kocht Total vergelijkbare zaken af met een schikking. Volgens advocaat Alexis Deswaef van de vluchtelingen is er 'duidelijk bewijs dat Total medeplichtig is, niet alleen moreel en financieel, maar ook door logistieke en militaire hulp te aanvaarden bij de aanleg van de pijpleiding'.
Planet - VN-gezant ontmoet juntaleider Myanmar (Birma)
De speciale VN-gezant voor Myanmar (Birma), Ibrahim Gambari, heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de leider van de militaire junta in het Aziatische land, generaal Than Shwe. Gambari probeert in het Aziatische land te bemiddelen tussen de junta en de oppositie. Zondag had Gambari een ontmoeting met de oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Functionarissen van de VN zeiden dinsdag dat de ordetroepen in het Aziatische land in de afgelopen dagen ongeveer duizend tegenstanders van het regime hebben vastgezet. "De situatie was niet verslechterd als de eerste protesten tegen de verhoging van de brandstofprijzen niet zouden zijn uitgebuit door politieke opportunisten", aldus de minister. Ook zei U Nyan Win dat de situatie in het land weer genormaliseerd is.
Planet - 'Turkse leger vertraagt EU-hervormingen'
De Turkse legerleiding heeft de regering van premier Recep Tayyip Erdogan gemaand het rustig aan te doen met belangrijke hervormingen om te voldoen aan afspraken met de Europese Unie. Dat meldde de Turkse zakenkrant Referans maandag op gezag van anonieme functionarissen. ,,De Generale Staf volgt het hervormingsproces nauwlettend en heeft de regering gevraagd zeer terughoudend om te gaan met kwesties als Cyprus en artikel 301 van het wetboek van strafrecht (dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt)'', aldus Referans.
NOS.nl - Syrië wil Golanhoogte op agenda
Syrië wil alleen deelnemen aan een conferentie over het conflict tussen Israël en de Palestijnen volgende maand als dan ook de Golanhoogte op de agenda staat. Deze Syrische hoogvlakte wordt sinds 1967 door Israël bezet. De Syrische president Assad zegt in een interview met de BBC dat hij weinig vertrouwen heeft in de resultaten van de vredesconferentie. De bijeenkomst is georganiseerd door de VS. Volgens Assad toont Israël weinig wil tot vrede. Begin vorige maand wierpen Israëlische vliegtuigen bommen af op Syrisch grondgebied. Assad vindt dat Israël aanstuurt op een conflict.
Planet - Kim Jong-il verwelkomt president Zuid-Korea
Voor het eerst in vijftig jaar schudden de leiders elkaar de hand. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il heeft dinsdag in Pyongyang de president van Zuid-Korea Roh Moo-hyun verwelkomt. Op de televisie was live te zien, dat de twee leiders elkaar de hand schudden. Het is de tweede keer in vijftig jaar tijd, dat de leiders van communistisch Noord-Korea en kapitalistisch Zuid-Korea elkaar ontmoeten. Roh zei eerder met Kim Jong-il te willen praten over vrede. De verwachtingen van de ontmoeting zijn hooggespannen na de Noord-Koreaanse toezegging om het nucleaire programma nog dit jaar volledig te ontmantelen.
Planet - Universiteit Iran nodigt Bush uit
Een Iraanse universiteit heeft de Amerikaanse president George W. Bush uitgenodigd. Bush is welkom op de campus van de Ferdowsi universiteit in de stad Mashad om met studenten over mensenrechten, terrorisme en de Holocaust te praten. Dat heeft de president van de Ferdowsi universiteit, Alireza Afshour, dinsdag gezegd. Hij wees erop dat het Iraanse staatshoofd Mahmoud Ahmadinejad onlangs de universiteit Columbia in New York bezocht en toen respectloos werd behandeld. Het bezoek van Ahmadinejad vorige week aan de universiteit Columbia liep uit op een klucht.
Planet - President Poetin overweegt premierschap
Tijdens een congres van de pro-Poetin partij Verenigd Rusland in Moskou zei het staatshoofd dat hij de partij wil aanvoeren bij de parlementsverkiezingen in december. Daardoor is hij verzekerd van een plaats in het Russische parlement. Poetins presidentstermijn loopt volgend jaar af. Hij mag zich volgens de grondwet niet een derde achtereenvolgende keer verkiesbaar stellen. ,,Het is best een realistische suggestie, maar het is nog te vroeg om er over na te denken'', aldus Poetin over het mogelijke premierschap. Politieke analisten verdenken hem ervan dat hij met opzet een zwakke en loyale opvolger kiest, zodat hij kan doorregeren vanuit een andere belangrijke positie, zoals die van premier.
de Volkskrant - Brussel wil register van niet-Europese bezoekers
Europees commissaris Franco Frattini (justitie) vindt het ‘dringend nodig’ dat de EU een register aanlegt van alle niet-Europese bezoekers. Het bezoek- en vertrekregister moet de groei van het aantal illegalen helpen tegengaan. Het register moet voor een deel bestaan uit biometrische lichaamskenmerken van de aanvragers (bijv. de iris in iemands oog), vindt de EU-commissaris. ‘Wie zijn kenmerken vrijwillig laat registreren en de EU binnenkomt, merkt bij de grens dat de deuren zich letterlijk voor hem openen’, zei een woordvoerder van Frattini. ‘Het vergemakkelijkt het reizen van bonafide passagiers enorm.’ Grenscontroleurs kunnen zich dan richten op de echte risico-gevallen, is de gedachte. Voor het bezoekersregister wil de eurocommissaris diverse bestanden gaan koppelen. Hij denkt aan de gegevensbanken voor visa en voor vingerafdrukken. Huidig EU-voorzitter Portugal verwerpt de kritiek dat het systeem de unie op weg helpt naar ‘Big Brother', het blootleggen van iemands gehele privéleven.
de Volkskrant - VS willen 85-jarige SS'er uitzetten
De VS zijn een uitzettingsprocedure begonnen tegen een 85-jarige Duitser die beschuldigd wordt van het bewaken met en trainen van aanvalshonden in twee concentratiekampen van de nazi's. Het ministerie van Justitie wil dat de in de Amerikaanse staat Georgia wonende Paul Henss het land verlaat. In 1979 begon het ministerie met het opsporen van voormalige mededaders van de Holocaust die in de VS wonen. Sindsdien heeft het 106 zaken gewonnen en 180 mensen de toegang tot het land kunnen verhinderen. (veel SS-er's werden vanaf 1945 zonder berechting de VS 'binnengehaald' t.b.v. contraspionage)
Planet - 'Blackwater schiet meestal eerst'
Het Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater is sinds begin 2005 betrokken geweest bij zeker 195 schietincidenten in Irak. In 84 procent van de gevallen hebben de Blackwater-mensen als eersten geschoten. Dit heeft de Amerikaanse parlementariër Henry Waxman maandag gezegd op basis van onderzoek van rapporten van het bedrijf zelf. Hij is de voorzitter van een commissie van het Huis van Afgevaardigden die zich vanaf dinsdag buigt over het optreden van Blackwater in Irak. Aanleiding voor het onderzoek is een incident op 16 september, toen Blackwater-medewerkers elf Irakezen doodschoten. Waxman vond in de documenten ook informatie over andere dodelijke schietincidenten waarbij Blackwater betrokken was. Zo heeft een waarschijnlijk dronken Blackwater-medewerker op 24 december 2006 een lijfwacht doodgeschoten van de Iraakse vicepresident Adel Abdul-Mahdi. De Blackwater-man werd weggehaald uit Irak en nooit aangeklaagd. Uit e-mailverkeer van de Amerikaanse ambassade in Bagdad blijkt hoe verbolgen daarop gereageerd werd: ,,Iraki's konden niet begrijpen dat een buitenlander een Irakees kan doden en dan als vrij man naar eigen land terug kan keren.'' Waxman repte ook over een geval waarbij een ,,onschuldige Iraki'' werd doodgeschoten en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maar 5000 dollar wilde betalen om ,,deze onfortuinlijke zaak snel achter ons te laten''.
Trouw - Met A-team lokt Dawkins atheïsten VS uit de kast
Atheïsten moeten uit de kast komen, vindt evolutiebioloog en atheïstisch voorman Richard Dawkins. Ze kunnen T-shirts met een ’A’ kopen. Professor en vooraanstaand atheïst Richard Dawkins is een organisatie begonnen waarmee hij atheïsten in de VS wil steunen. Atheïsten vormen in Amerika een minderheid van zo’n veertien procent. Volgens een onderzoek dat vorig jaar aan de Universiteit van Minnesota verscheen, worden ze in de VS nog meer gewantrouwd dan andere minderheden, zoals homoseksuelen of moslims. Dawkins zegt regelmatig Amerikanen te ontmoeten die bang zijn om voor hun goddeloosheid uit te komen. „In brieven schrijven ze me: ’ik durf niet te zeggen wat ik denk, ik ben bang voor mijn collega’s, bang om ontslagen te worden.’” Het is volgens Dawkins belangrijk dat het atheïsme juist in Amerika openlijker geuit wordt. „Dit land is zo machtig en politiek zo invloedrijk. De rest van de wereld hobbelt er maar achteraan.” Als schrijver is Dawkins al jaren beroemd en berucht. In zijn boeken – zoals het recente ’The God Delusion’ (vertaald als ’God als misvatting’) – keert de evolutiebioloog zich fel tegen het geloof en de ’wetenschappelijke’ uitwerking daarvan in het creationisme. Met zijn campagne hoopt hij de vanzelfsprekendheid van religie in de VS een halt toe te roepen: „Ik wil kinderen bevrijden van de indoctrinatie met religie door hun ouders of gemeenschap. Ik wil iedereen bevrijden van de aanname dat je alleen met religie een fatsoenlijke burger kunt zijn.”(uit een reacties op de site van Trouw: "men mag zeker wel van een intellectuele achterlijkheid spreken wanneer men beseft dat in Amerika speciale belangenorganisaties bestaan voor atheïsten. Zo een organisatie kan bijv. rechtsbijstand aanbieden wanneer kindlief weigert de religieus-patriottische eed elke morgen op school uit te spreken en te maken krijgt met schorsing of zelfs verwijdering van de school. Dawkins actie is zeer begrijpelijk in de Amerikaanse context, het is puur een democratiseringsactie die pleit voor respect en acceptatie.") De Amerikaanse context wordt helder in de documentaire Jesus Camp. De invloed van christelijk rechts op de Amerikaanse politiek en de aanwas van jonge strijders in het leger van God; dat zijn de terugkerende elementen in Jesus Camp. Jesus Camp begint met beelden van Missouri: wegen, auto's, borden ('God Bless USA') en fier wapperende Amerikaanse vlaggen. Op de geluidsband klinken radioflarden over de benoeming tot het hooggerechtshof van Samuel Alito, een conservatieve rechter die fel tegen abortus is. Een vrouwenstem zegt dat Amerika teruggewonnen moet worden voor Jezus Christus. Een man merkt op dat de Christelijke machthebbers het land verdelen. 'Het is wij tegen zij. En er is geen speld tussen te krijgen; alles gebeurt in de naam van God. Wij voeren ook weer oorlog in de naam van God.' Vertwijfeld vraagt hij zich af wat er over is van de scheiding tussen kerk en staat. Becky Fischer, die zomerkampen organiseert voor bevattelijke, godvruchtige jongeren, stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse jeugd net zo gecommitteerd is aan God als de kinderen in Pakistan en Palestina aan Allah. 'De Palestijnen leren hun kinderen hoe ze bommen en machinegeweren moeten gebruiken. Wij moeten in actie komen, want wij hebben het gelijk aan onze zijde. Het is onze tijd, met dank aan president Bush.' Hoe kneedbaar de (Amerikaanse) jeugd is, wordt geïllustreerd door een aantal kinderen op zomerkamp. Hen wordt voorgehouden dat Harry Potter de duivel is, en dat eenderde van hun vriendjes en vriendinnetjes er helaas niet bij kan zijn; die zijn geaborteerd. Het gaat erin als zoete koek. Samen bidden ze voor een kartonnen foto van (Born Again Christian) George Bush. ...
nrc.nl - SER: Kernenergie vooralsnog niet duurzaam
Kernenergie kan in de huidige vorm niet als een duurzame technologie worden aangemerkt. Dat is een van de conclusies in het zogenoemde rapport Fact Finding Kernenergie van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat vandaag wordt uitgebracht. Volgens de SER-commissie Toekomstige Energievoorziening moet de technologie eerst nog verbeterd worden. Daarbij gaat het onder meer om aandacht voor de veiligheid, de levensduur van nucleair afval en het gevaar dat het in verkeerde handen van 'niet vreedzame' regimes terechtkomt. De uitbreiding van kernenergie is volgens het rapport onzeker zolang de energieproductie met veel CO2-uitstoot, zoals kolencentrales, nog goedkoper is. Alleen als de overheid een streng klimaatbeleid voert met hoge CO2-beprijzing, kan een kerncentrale ten opzichte van het fossiele alternatief macro-economische voordelen opleveren. Daar staat weer tegenover dat bij een uitbreiding van kernenergie mogelijk minder geïnvesteerd wordt in nieuwe, duurzame technologieën. Dan wordt ook minder geprofiteerd van positieve economische effecten die met innovatie samenhangen. De kostprijs van kernenergie ligt volgens het rapport tussen 3,1 en 8 cent per kilowattuur. De kostprijs voor windenergie ligt nu nog tussen 4,1 en 8 cent per kilowattuur bij windmolens op land en tussen 8,6 en 12 cent bij windmolens op zee. Door technische ontwikkelingen kan de kostprijs voor windenergie in de toekomst omlaag gaan.
Het Parool - Milieu schiet niets op met vliegtaks
Het milieu schiet niets op met de 'vliegtaks' die het kabinet op vertrekkende vluchten wil invoeren. Volgens de Stichting Economisch Onderzoek is het effect de komende jaren minimaal en op langere termijn nihil. Het SEO, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, is één van de onafhankelijke economische adviesorganen van het kabinet. Het kabinet wil vanaf 1 juli 2008 voor elke vertrekkende vlucht een milieuheffing invoeren: 11,25 euro voor Europese vluchten, 45 euro voor intercontinentale. Volgens het SEO zullen passagiers zich door de heffing niet laten beïnvloeden.
nu.nl - Nederland krijgt extra zetel in Europa
Nederland krijgt in het Europese Parlement een zetel meer. Nederland krijgt nu, mits het EP en de regeringsleiders met de verdeling instemmen, 26 vertegenwoordigers in het nieuwe parlement. De zetelwinst van Nederland is relatief, want aanvankelijk zou er één vertegenwoordiger minder komen. Er zitten nu 27 Nederlanders in het EP. Als de herverdeling niet doorgaat, krijgt Nederland volgens het oude verdrag van Nice 25 zetels. (de zetelverdeling blijft desalniettemin ondemocratisch!)
Planet - Verdonk: bescherming Hirsi Ali taak van overheid
Oud-VVD-minister Rita Verdonk vindt dat de veiligheid van Ayaan Hirsi Ali, sinds maandag weer terug op Nederlandse bodem, een zaak van de Nederlandse overheid is. Nederland zou niet meer willen opdraaien voor de kosten van de beveiliging van het oud-VVD-Tweede Kamerlid in de VS, waar ze sinds september vorig jaar voor een rechtse denktank (American Enterprise Institute) werkt. Verdonk stelde dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van haar burgers. De overheid zou dan ook de kosten moeten betalen, of terughalen bij de Amerikaanse overheid of de Amerikaanse werkgever, voegde zij eraan toe.
de Volkskrant - Wilders tegen betaalde beveiliging in buitenland
PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland niet langer de kosten moet betalen van de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in de VS. Als iemand zich definitief vestigt in het buitenland, is het volgens hem ‘onzinnig om te verwachten dat Nederland voor eeuwig blijft betalen’.
Het Parool - Bewaking politici kost miljoenen (07-04-07)
De bewaking van politici en leden van het koninklijk huis kostte in 2006 34 miljoen euro. In de periode voor de moord op Pim Fortuyn lag dit rond de 12 miljoen euro per jaar.
de Volkskrant - Corporatie legt beslag Westermoskee
Woningcorporatie Het Oosten heeft beslag laten leggen op de goederen en banktegoeden van Manderen BV, de beleggingsmaatschappij die de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wilde bouwen. Het Oosten wil voorkomen dat geld en bezittingen op een gegeven moment verdwenen zijn. De woningcorporatie ligt al een tijd overhoop met Manderen BV, die opereert namens de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. Volgens Het Oosten heeft de beleggingsmaatschappij ‘enkele miljoenen euro’s’ aan bezittingen. Zo zou er zo’n 3 miljoen euro aan grondopbrengsten in een depot bij de notaris zitten. Het Oosten en Manderen BV kregen het met elkaar aan de stok over de religieuze koers van de moskee na een bestuurswisseling bij de beleggingsmaatschappij. Sindsdien ligt het project stil.
Planet - Donner krijgt jeugd op de kast met schooluniform
Een verplicht schooluniform kan volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voorkomen dat al op jonge leeftijd schulden worden gemaakt, omdat leerlingen elkaar niet meer de loef afsteken met nieuwe kleding. De bewindsman zorgde er maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer met zijn stelling voor dat een groot deel van de ruim honderd aanwezige jongeren naar de interruptiemicrofoon liep.