vrijdag 28-09-07

Free Tibet / Free China / Free Birma / Free North Korea / Free Palestine /

Het Parool - Birma pakt internet aan
Het generaalsregime in Birma heeft vrijdag de toegang tot internet voor het publiek afgesneden, vermoedelijk om te voorkomen dat nog meer video's, foto's en informatie over het neerslaan van de opstand de buitenwereld bereikt. Internetcafés zijn gesloten en de helpdesk van de belangrijkste provider is niet meer te bereiken. Veel nieuws over de opstand tegen de militaire junta is de afgelopen dagen door burgerjournalisten naar buiten gebracht. Ze gebruikten websites zoals Facebook of verborgen nieuwsberichten in e-mailwenskaarten. Nieuwsorganisaties van de oppositie gebruikten eveneens internet om hun verhalen en foto's het land uit te krijgen. Volgens een functionaris bij de Myanmar Post en Telecom werkt internet niet ''omdat een kabel onder water is beschadigd''. (ANP)
rtl.nl - Leger schiet op betogers in Birma
In Rangoon, de grootste stad van Birma, heeft het leger opnieuw het vuur geopend op demonstranten. Zo'n 1000 studenten en monniken hadden zich verzameld bij de Sule Pagode. Volgens getuigen daagden de betogers de militairen uit. Mensen schreeuwden in het Engels: 'Fuck you, army. We only want democracy." De militairen reageerden in eerste instantie met enkele kleine charges. Zij riepen de menigte met luidsprekers op zich te verspreiden. Toen dat niet hielp openden de militairen het vuur. Over slachtoffers is niets bekend.
NOS.nl - Kloosters in Birma afgegrendeld
In Birma heeft het leger het centrum van Rangoon en vijf kloosters van de buitenwereld afgesloten. De militairen sloegen opnieuw in op demonstranten, en losten waarschuwingsschoten. Gisteren schoot het leger 9 betogers dood, maar volgens de Australische ambassadeur is het dodental vele malen hoger. De junta lijkt het internet te hebben afgesloten, om te voorkomen dat er nog langer informatie over de opstand naar buiten komt. Internet is een belangrijke informatiebron over de opstand. China en Japan hebben afgesproken samen te werken om een diplomatieke oplossing voor de crisis in Birma te bereiken.
Bush komt met sancties tegen Birma
De Amerikaanse president Bush zal in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN nieuwe sancties aankondigen tegen het militaire regime in Birma. Zo krijgen leiders van het regime en hun familie geen visa meer voor de VS. Met de nieuwe sancties wil Bush de roep om democratie in het land steunen. In het land is het al wekenlang onrustig. Het protest tegen de militaire leiders wordt geleid door boeddhistische monniken. In Rangoon (Yangon) werd gisteren een betoging gehouden, waar zo'n 100.000 mensen aan meededen. In 1988 waren er voor het laatst demonstraties. Deze werden toen door het leger keihard neergeslagen. Het regime dreigt voor het eerst met optreden tegen de monikken, die in Birma groot aanzien hebben. De protesten in Birma begonnen enkele weken geleden nadat de brandstofprijzen werden verhoogd. Het Amerikanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er bij het regime in Birma op aangedrongen niet hardhandig op te treden tegen de vreedzame demonstranten. Birma werd in 1989 door de militaire machthebbers omgedoopt in Myanmar.
Planet - Acties tegen Myanmar (Birma)
Naast president Bush heeft ook premier Balkenende donderdag opgeroepen tot acties tegen de junta in Myanmar (Birma). Woensdag riep de Franse president Sarkozy al op om niet meer in Myanmar te investeren. Zo riep hij onder meer oliegigant Total tot de orde. Donderdag verzochten ook de Nederlandse politieke partijen SP, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren mensen om de tankstations van Total te boycotten.,,Rij de Total-stations gewoon voorbij'', vinden de linkse partijen in Nederland. Door het hele land namen veiligheidstroepen vele honderden boeddhistische monniken gevangen. De monniken worden verantwoordelijk gehouden voor de steeds massaler wordende protesten. De demonstraties begonnen op 15 augustus toen het regime plotseling de prijs van gas met 500 procent, de prijs van diesel met 200 en die van benzine met 67 procent verhoogde. Sinds 1962 bestuurt een junta het land. Het bewind wordt beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte donderdag bekend dat het de banktegoeden van de veertien belangrijkste bestuurders van de junta in Myanmar heeft bevroren. President Bush heeft China onder druk gezet om actie te ondernemen tegen het regime. China heeft als een van de weinige landen goede contacten met Myanmar. Peking heeft er grote economische belangen en China weigert als vast lid van de Veiligheidsraad sancties tegen Myanmar te steunen.
Trouw - Mensenrechtenraad laat Burma links liggen
De Mensenrechtenraad van de VN beëindigt vandaag zijn zesde sessie. De raad nam het opmerkelijke besluit Burma pas in 2011 te behandelen. De Mensenrechtenraad is een jaar na zijn oprichting nog steeds in opbouw. De raad is de opvolger van de Mensenrechten- commissie, dat een forum was geworden waar notoire schenders van mensenrechten Westerse democratieën en vooral Israël konden bekritiseren. Maar ook de opvolger heeft in de eerste vijf sessies vrijwel uitsluitend resoluties aangenomen over het Palestijns-Israëlische conflict. Daarnaast kwam er – slechts na grote moeite – een halfzachte tekst over de Soedanese conflictregio Darfur. De mensenrechtenraad telt 47 leden, gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De samenstelling wordt bepaald door de omvang van regionale blokken, zodat alle delen van de wereld naar verhouding vertegenwoordigd zijn. Een gevolg is dat echte democratieën ver in de minderheid zijn.
Trouw - De Wijk / Veel steun hoeven de Burmezen niet te verwachten
Het ziet er niet naar uit dat de internationale gemeenschap zal doorpakken. De crisis is niet erg genoeg, de belangen van de leden van de Veiligheidsraad lopen te veel uiteen. Burma is voor het Westen niet van strategisch belang. De onlusten vormen bovendien geen gevaar voor de hele regio. Daarom leidt de opstand slechts tot westerse diplomatieke protesten en discussies over het aanscherpen van sancties. Voor China ligt de situatie anders. Voor dat land is Burma wel van strategisch belang. China is de belangrijkste wapenleverancier en financiert de economische ontwikkeling het land. Maar het belangrijkste is dat China grip wil op de enorme olie en gasvoorraden en aast op een pijpleiding van de Golf van Bengalen dwars door Myanmar naar de Chinese provincie Yunnan.
de Volkskrant - Kamerfracties roepen op tot boycot Total
In de grootste stad van Birma heeft het leger vrijdag opnieuw het vuur geopend op demonstranten. De betogers scholden de militairen uit, aldus getuigen. Mensen schreeuwden in het Engels: ‘Fuck you, army. We only want democracy.’ De Mensenrechtenraad van de VN belegt een spoedvergadering over Birma, zo meldden diplomaten vrijdag. Een verzoek daartoe van de Europese landen kreeg de steun van eenderde van de lidstaten van de raad. De Mensenrechtenraad heeft tot dusverre driemaal een buitengewone vergadering gewijd aan vermeende mensenrechtenschendingen door Israël en één aan de situatie in Darfur. De Kamerfracties van SP, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren roepen mensen op om de tankstations van Total te boycotten. Het Franse oliebedrijf werkt in Birma samen met het militaire bewind.
Het Parool - 'Operatie in Afghanistan is kansloos'
De Westerse militaire operatie in Afghanistan is gedoemd te mislukken. Dit zeggen hooggeplaatste Russische militairen die betrokken waren bij de Sovjetbezetting van het land. ''Wij faalden totaal. En dat zullen jullie ook doen.'' Generaal Lev Serebrov en majoor Roeslan Aoesjev - beiden niet meer in actieve dienst - zijn onverbiddelijk in hun oordeel. Puttend uit hun eigen ervaringen in Afghanistan, dat van 1979 tot 1989 door de Sovjet-Unie werd bezet, stellen ze dat de militaire inzet van de VS en de Navo niet anders kunnen eindigen dan in een fiasco. ''Zelfs al stuur je er honderd keer zo veel soldaten heen als nu, dan nog heb je geen enkele kans,'' aldus Aoesjev. Serebrov zegt: ''Zolang er ook maar één buitenlandse militair in Afghanistan is, zal daar geen vrede heersen.'' De Russen uitten hun waarschuwing tijdens een videoconferentie, georganiseerd door de Atlantische Commissie en het Russische persbureau RIA Novosti. In Den Haag werden hun woorden opgetekend door het ministerie van Defensie, politici en wetenschappers. Wat moet de Nederlandse regering besluiten over de missie in Oeroezgan? ''Direct vertrekken,'' zegt Serebrov. ''Dat spaart geld en mensenlevens. Het is onmogelijk in Afghanistan iets te bereiken langs militaire weg.''
Planet - Gevangenen in Guantánamo krijgen recht op advocaat
Veertien prominente terrorismeverdachten die vastzitten in Guantánamo Bay hebben recht gekregen op een advocaat. Dat meldde de Amerikaanse krant Washington Post vrijdag. Dit stelt de verdachten in staat hun status als zogenoemde 'vijandelijke strijder' aan te vechten. Onder de gevangenen bevindt zich Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001. De verdachten hadden gedurende hun gevangenschap geen toegang tot advocaten. De kans dat de werkwijze van de CIA zou uitlekken tijdens gesprekken tussen advocaat en verdachte was te groot, zo blijkt uit Amerikaanse rechtsdocumenten. De gevangenen werden eerder bijgestaan door militaire 'persoonlijke vertegenwoordigers'. Ten minste vier gedetineerden hebben verzocht om een advocaat.
Planet - Kritiek op optreden Blackwater in Fallujah
De Amerikaanse particuliere beveiligingsfirma Blackwater heeft zware kritiek gekregen over het optreden in maart 2004 in de Iraakse stad Fallujah. Vier medewerkers kwamen om door geknoei van de organisatie die veel beveiligingswerk doet in Irak. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden deed onderzoek naar het voorval en kwam tot een vernietigend oordeel. Blackwater negeerde verscheidene waarschuwingen wat betreft de gevaren in Fallujah. Daarnaast waren de escortevoertuigen volstrekt niet toegerust voor de operatie. Ze waren niet gepantserd en hadden veel te weinig vermogen, aldus de commissie. ,Deze acties roepen serieuze vragen op over de consequenties van het inzetten van privé op winst gerichte organisaties bij militaire operaties in een oorlogszone.'' Blackwater staat ook in de schijnwerpers wegens een recente schietpartij waarbij zeker tien en mogelijk zelfs bijna dertig Iraakse burgers omkwamen.
Planet - In VS zijn pedo's vogelvrij
In Nederland mag pedojaagster Yvonne van Hertum slechts beperkt gegevens van veroordeelde pedo's publiceren. In de VS gaan pedojagers veel verder in het online zetten van privacygevoelige gegevens. In de VS is de privacywetgeving anders. Daar is het publiceren van privacygevoelige gegevens gewoon legaal, zolang de gegevens kloppen. "Het hoort bij wet op vrijheid van meningsuiting," zegt pedojager Van Erck. Hij vindt het vreemd dat Yvonne van Hertum niet de volledige gegevens van veroordeelde pedoseksuelen mag plaatsen. "Raar dat bij jullie privacyschending boven de vrijheid van meningsuiting gaat. Het blijkt maar weer dat er grote verschillen zijn tussen de Verenigde Staten en Europa." Van Hertum is eerder door de rechter veroordeeld. Zij had een man, volgens haar een pedofiel, ten onrechte met foto en naam op internet gezet.
nrc.nl - Toch Europese dag tegen tegen doodstraf
Er komt toch een Europese dag tegen de doodstraf, ondanks Pools verzet daartegen. Dat is besloten door de Raad van Europa, een organisatie van 47 landen die zich vooral bezighoudt met mensenrechten. Vorige week torpedeerde de Poolse regering een plan van de EU om 10 oktober uit te roepen tot Europese dag tegen de doodstraf. Op die dag zou een plechtige verklaring worden afgelegd. Polen eiste dat er in die verklaring een verwijzing zou komen naar het ‘recht op leven’. Dat was voor alle andere EU-landen onacceptabel omdat dat zou kunnen worden uitgelegd als veroordeling van abortus en euthanasie. Polen nam niet deel aan de stemming in het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Alle andere 46 landen stemden voor. Anders dan bij de EU is er bij de Raad van Europa geen unanimiteit vereist.
Planet - 'Regering Aruba is criminele organisatie'
In een uitgebreid commentaar heeft Jossy Mansur, de hoofdredacteur van Aruba's grootste Papiamentstalige krant Diaro, het Arubaanse kabinet zijdelings ervan beschuldigd een criminele organisatie te zijn. Dit naar aanleiding van de aanhouding van zijn broer Luis Mansur, die maandag werd gearresteerd als een van de verdachten van een opgerolde drugsbende op Aruba. In de krant redeneert Mansur dat regeringspartij MEP net zo goed als deze drugsbende onder de juridische definitie van een criminele organisatie valt. Volgens hem stellen de premier en ministers zich misdadig op tegen het volk door zich schuldig te maken aan omkoping, maffiose bijdragen en geweld. Ook het water- en stroombeleid en de recente invoering van een omzetbelasting, ziet hij als een 'barbaarse' actie. Mansur meent dat er genoeg bewijs is, ook bij het Openbaar Ministerie (OM), om premier Nelson Oduber en minister Marisol Tromp (Onderwijs, Sociale Zaken en Infrastructuur) eveneens in de cel te gooien.
Het Parool - 'Luchtvervuiling bedreigt woningbouw'
Als de luchtkwaliteit in Amsterdam in 2010 niet is verbeterd, kan de bouw van zo'n 10.000 woningen wel eens gevaar lopen. Daarvoor waarschuwde GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) donderdag tijdens een bijeenkomst over woningbouw. Volgens hem zijn wel degelijk strenge maatregelen, zoals het verhogen van de parkeertarieven binnen de ringweg, noodzakelijk om de beoogde norm te halen. ''Als dat niet lukt, lopen bouwprojecten rond de ring A10 en de grote invalswegen in de stad gevaar.'' Verkeerswethouder Tjeerd Herrema (PvdA) wil dat automobilisten die tussen 12.00 uur en 21.00 uur parkeren in vrijwel het gehele gebied binnen de ring het hoogste tarief betalen. Doel is luchtvervuiling tegen te gaan. Het plan kan tot nu toe op weinig steun rekenen. De VVD begon al een actie met de site www.stopherrema.nl. Ook Herrema's eigen partij liet deze week weten dat ze vindt dat de focus te veel ligt op de parkeertarieven. De PvdA wil eerst kijken naar andere maatregelen, zoals schonere auto's, schoner vrachtverkeer en beter uitgewerkte alternatieven voor het openbaar vervoer. (ANP)
NOS.nl - Cramer wil scholen ver van snelweg
Minister Cramer van Milieu wil dat nieuwe scholen op minimaal honderd meter van een snelweg worden gebouwd. Ze heeft dat gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over fijnstof dat wordt veroorzaakt door het autoverkeer. In Veldhoven zijn plannen voor de bouw van een school op veertig meter van een snelweg. Volgens Cramer leidt dat tot een onaanvaardbare luchtvervuiling voor de leerlingen. De Tweede Kamer ziet liever een grens van driehonderd meter, maar volgens de minister zou dat betekenen dat er in de grote steden nauwelijks meer nieuwe scholen kunnen worden gebouwd.
Het Parool - NS gaat OV-fiets exploiteren
De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan per 1 januari 2008 de OV-fiets exploiteren. Na het nodige gesteggel zijn Stichting OV-fiets en de NS het daarover eens geworden, zo maakte ProRail donderdag bekend. De NS heeft toegezegd 3 tot 7 miljoen euro te investeren in OV-fiets en streeft naar 750.000 ritten in 2010 en 1,4 miljoen in 2015. Ook zal de OV-fiets uiteindelijk op alle stations beschikbaar moeten zijn en worden geautomatiseerde stallingen geschikt gemaakt voor de OV-fiets. Het plan is de verhuur uit te breiden naar andere locaties dan NS-stations.
nu.nl - 'Misbruik regeling gezinshereniging'
Een onbekend aantal Turken en Marokkanen heeft tussen 1977 en 2006 in het kader van gezinshereniging meer dan acht 'partners' naar Nederland gehaald. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van het boek 'De Immigratieramp', dat maandag wordt gepresenteerd. Dat gaat over het vreemdelingenbeleid en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Als de partner na drie jaar een verblijfsvergunning kreeg werd de relatie verbroken en een nieuwe partner naar Nederland gehaald, schrijft de krant. Uit het boek zou verder blijken dat duizenden criminele vreemdelingen in de loop der jaren een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ook dat zou zijn gebeurd vanwege de gezinshereniging. Sinds 2005 krijgen buitenlandse criminelen die met hun Nederlandse partner willen wonen niet meer automatisch een verblijfsvergunning. Het boek is geschreven door voormalig IND-medeweker Sietse Fritsma. Hij citeert uit geheime IND-dossiers. Fritsma zit nu voor de PVV van Geert Wilders in de Tweede Kamer. (c) Novum
nu.nl - Een op de vijf raadsleden verzwijgt uitkering
Een op de vijf gemeenteraadsleden die een uitkering voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid ontvangen, geeft vergoedingen voor politiek werk niet (correct) op bij uitkeringsinstantie UWV. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek onder 10.047 raadsleden tussen juni 2006 en april dit jaar. In totaal bleken 195 van 1012 raadsleden met een uitkering hun vergoedingen niet op te geven. Het UWV heeft aan hen bij elkaar ruim 300.000 euro te veel aan uitkering betaald. Het te veel betaalde geld is teruggevorderd. Zodra een bedrag van meer dan 6000 euro niet is opgegeven, volgt er een sanctie of wordt aangifte gedaan bij de officier van justitie. 85 Mensen kregen een boete en tegen negen raadsleden is proces-verbaal opgemaakt. De rest heeft een waarschuwing gekregen. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) reageert in een brief aan de Tweede Kamer bezorgd op de onderzoeksresultaten. Hij stelt dat raadsleden zich ervan bewust dienen te zijn dat ze door hun functie een voorbeeldfunctie hebben. (ANP)
NOS.nl - Raadslid weg om lesbische relatie
Het raadslid Monique Heger van de ChristenUnie in Wageningen heeft haar zetel opgegeven. De reden is dat haar fractiemedewerkers en het CU-bestuur er moeite mee hebben dat ze een relatie is aangegaan met een vrouw. Ze is het enige CU-raadslid in Wageningen. De ChristenUnie laat weten dat het formeel niet noodzakelijk is dat Heger opstapt. Het lokale partijbestuur noemt het niettemin "een teken van kracht" dat ze plaatsmaakt voor een ander. Ook verklaart het bestuur dat het onder de indruk is van haar onbaatzuchtigheid. Heger vindt dat ze draagvlak mist om door te gaan als raadslid.
Planet - Campagne tegen meisjes als lustobject
Jongeren moeten af van het beeld van meisjes en vrouwen als lustobject. Het kabinet wil de jeugd via hun school en via internetsites, muziekzenders en tv-programma's weerbaar maken tegen seksueel geweld. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Plasterk wil geweld tegen vrouwen bestrijden en hun positie wereldwijd bevorderen. Volgens de bewindsman is werk de sleutel tot volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Om onder andere vrouwen met een deeltijdbaan meer uren te laten draaien, komt het ministerie van Sociale Zaken met de Taskforce Deeltijdplus. Het kabinet trekt 5 miljoen euro voor de werkgroep uit. De gemiddelde werkweek van vrouwen is 25 uur, die van mannen 37 uur. Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat in 2016 74 procent van alle vrouwen tussen de 20 en 64 jaar een baan heeft.
de Volkskrant - Kabouter Buttplug maakt mogelijk zijn comeback
Moeders haal uw kroost binnen: Buttplug returns. Paul McCarthy’s controversiële kunstwerk ‘Santa Claus’, beter bekend als ‘Kabouter Buttplug’, gaat wellicht op tournee door de stad Rotterdam. De 6 meter hoge bronzen kerstman met anale dildo in de rechtervuist blijft daarmee voor beroering zorgen. ‘Als je dit beeld in de stad een permanente locatie geeft, kun je je voorstellen dat je mensen in het harnas jaagt’, zegt Dees Linders, hoofd van de adviescommissie Internationale Beelden Collectie (IBC), die namens het college van B en W de kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam beheert. Zij acht daarentegen een stadstournee van ‘Santa Claus’ veel minder confronterend. Weten bewoners dat een kunstwerk, hoe shockerend ook, slechts tijdelijk logeert in hun wijk, dan maakt dat veel uit voor de acceptatiegraad, verzekert ze. ‘Hedendaagse kunst is bij uitstek geschikt voor een tijdelijke setting. Bovendien is kunst nadrukkelijk bedoeld om discussies los te maken.’ Nee, laat dat laatste maar aan Kabouter Buttplug over. Aanvankelijk zou het door de stad aangekochte beeld een vaste standplaats krijgen in Rotterdam-Centrum. Maar hoogoplopende meningsverschillen in de raad resulteerden twee jaar geleden in een compromis: Buttplug kreeg tijdelijk asiel in de binnentuin van het museum Boijmans van Beuningen. Wat CDA en ChristenUnie/SGP betreft blijft hij daar lekker in een hoekje staan. Maar intussen spreekt de IBC intern al over locaties voor een mogelijke Buttplug-stadstournee. Bestuurder Robbert Baruch (PvdA) van de deelgemeente Feijenoord (64 procent allochtoon) krijgt het er benauwd van, dat zijn Afrikaanderplein genoemd wordt als een van die tijdelijke locaties. ‘Ik wil niet aan kinderen hoeven uit te leggen wat een dildo is’, zegt hij. Bovendien staat de sekskabouter dan vol in het zicht van de Kocatepe Moskee. ‘Dat kan echt niet.’ Met de verantwoordelijke wethouder Orhan Kaya (GroenLinks) wil Baruch bezien of het omstreden beeld elders in zijn deelgemeente een tijdelijke standplaats kan krijgen: ‘En dan lever ik er wel een pot vaseline bij.’