maandag 17-09-07

Free Tibet

rtl.nl - Greenspan: Irak-oorlog om de olie
Bij de Amerikaans-Britse aanval op Irak in 2003 ging het 'voornamelijk om olie'. Dit schrijft de voormalige chef van de Amerikaanse centrale bank Alan Greenspan in zijn memoires die vandaag verschijnen. In zijn bijna 20 jaar als chef van de Amerikaanse centrale bank was 'Het Orakel' voorzichtig in zijn uitlatingen. Nu hij met pensioen is, gebruikt hij duidelijker taal. "Ik ben bedroefd dat het politiek niet uitkomt toe te geven wat iedereen weet: bij de oorlog in Irak gaat het vooral om olie", aldus Greenspan. Officieel hebben Washington en Londen Irak aangevallen omdat het land massavernietigingswapens zou hebben. Die zijn na de bezetting nooit gevonden.
Planet - Greenspan: Irak-oorlog om de olie
Bij de Amerikaans-Britse aanval op Irak in 2003 ging het ,,voornamelijk om olie''. Dit schrijft de voormalige chef van de Amerikaanse centrale bank Alan Greenspan in zijn memoires.
Het Parool - Greenspan haalt uit naar Bush
Bij de Amerikaans-Britse aanval op Irak in 2003 ging het 'voornamelijk om olie'. Dit schrijft de voormalige chef van de Amerikaanse centrale bank Alan Greenspan (81) in zijn memoires, die vandaag in de VStaten verschijnen. Nu hij met pensioen is, gebruikt hij duidelijker taal in zijn boek The age of turbulence: Adventures in a new world. ''Ik ben bedroefd dat het politiek niet uitkomt toe te geven wat iedereen weet: bij de oorlog in Irak gaat het vooral om olie.''' Greenspan gaat ook tekeer tegen president George Bush, omdat zijn regering zo veel geld uitgeeft. De regering-Bush heeft volgens Greenspan het Republikeinse streven naar minder overheidsbemoeienis 'verraden'. Toen Bush in 2001 president werd, hadden de Verenigde Staten nog een ruim begrotingsoverschot, dat was bereikt door de Democratische president Bill Clinton. Na het aantreden van de Republikein Bush smolt het overschot snel weg. In 2004 was het begrotingstekort zelfs gestegen tot recordhoogte: 413 miljard dollar. ''De Republikeinen in het Congres zijn de weg kwijt,'' schrijft Greenspan. ''Ze hebben principes ingeruild voor macht. Ze zitten nu zonder beide. Ze verdienen het om (de verkiezingen, red.) te verliezen.'' Eind 2008 zijn de volgende presidentsverkiezingen.
Trouw - Greenspan geeft Bush ervan langs om diens beleid en de Irakoorlog
Iedereen weet dat de oorlog in Irak vooral om olie draait. Dat schrijft Alan Greenspan, de voormalig directeur van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse banken, in zijn vandaag te verschijnen memoires. Greenspan zegt te betreuren dat het politiek onverstandig is om in het openbaar te zeggen waarom de oorlog is begonnen. De Republikein Greenspan gaat in zijn boek, ’ The age of turbulence: Adventures in a new world’, ook tekeer tegen president George Bush, omdat diens regering zoveel geld uitgeeft. Mijn grootste frustratie bleef dat de president nooit zijn veto wilde gebruiken tegen bovenmatige uitgaven.” De regering-Bush heeft volgens Greenspan het Republikeinse streven naar minder overheidsbemoeienis verraden. Toen Bush in 2001 president werd, hadden de VS nog een begrotingsoverschot, sinds die tijd niet meer. In 2004 was het begrotingstekort gestegen tot recordhoogte: 413 miljard dollar. De oorlog tegen het terrorisme was hier vooral debet aan, plus een verlaging van belastingen.
nrc.nl - Greenspan waarschuwt voor hogere inflatie
Alan Greenspan, oud-voorzitter van de Fed, verwacht dat de inflatie in Europa en de VS op de middellange termijn structureel zal oplopen tot rond de 5 procent – en dat de rentetarieven daarom richting 10 procent zullen moeten stijgen. Een stijgende inflatie kan grote gevolgen hebben voor de financiële huishouding van burgers. Als Greenspans voorspelling uitkomt, zullen bijvoorbeeld de hypotheeklasten voor veel huishoudens fors stijgen. Volgens Greenspan zijn Republikeinse politici op het moment „alleen maar echt geïnteresseerd in machtsbehoud, niet in het uitvoeren van beleid. Diep bedroefd word ik daarvan”.
Financieele Dagblad - Greenspan maakt balans op
In zijn memoires haalt Greenspan uit naar de regering van president Bush. De Amerikaanse inval in Irak was volgens hem 'voornamelijk om olie' te doen. 'Ik ben bedroefd dat het politiek niet uitkomt toe te geven wat iedereen weet: bij de oorlog in Irak gaat het vooral om olie', aldus Greenspan. De Amerikaanse regering zei altijd dat Irak werd aangevallen omdat het land massavernietigingswapens zou hebben. Hoogleraar Sylvester Eijffinger zegt op BNR Nieuwsradio dat Greenspan wel gelijk heeft met de beschuldigingen aan het adres van Bush. 'Maar zijn tekst komt veel te laat.' Greenspan vindt dat de Fed de rente nu niet te veel moet verlagen in verband met de inflatiedruk. Dinsdag zal de Fed onder leiding van Greenspans opvolger Bernanke vermoedelijk besluiten het belangrijkste rentetarief te verlagen. Greenspan zegt verder niet uit te sluiten dat de euro de belangrijkste reservemunt in de wereld wordt. Nu is de dollar dat. De Europese Centrale Bank heeft zich volgens hem weten op te werken tot een 'mondiale economische kracht die serieus genomen moet worden'.
Het Parool - Parijs voorziet oorlog met Iran
De wereld moet zich voorbereiden op een oorlog met Iran met als inzet Teherans atoomprogramma. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, in een interview gezegd. ''We moeten ons op het ergste voorbereiden en het ergste is een oorlog,'' zo zei Kouchner op een Franse nieuwszender. Volgens Kouchner moet de wereld de onderhandelingen met Iran over hun atoomprogramma 'tot het einde blijven voeren'. Een Iraanse atoombom zou volgens hem 'een serieuze bedreiging voor de wereld vormen'. Kouchner gelooft niet direct dat het tot een oorlog komt. ''Maar dat is geen reden om niet alvast plannen te maken.''
Financieele Dagblad - Franse minister waarschuwt voor oorlog met Iran
De Franse minister Bernard Kouchner van Buitenlandse Zaken heeft in interviews gewaarschuwd voor oorlog met Iran over zijn nucleair programma. 'We moeten ons voorbereiden op het ergste, en het ergste is oorlog', zei hij zondagavond op de Franse radio en tv. De Veiligheidsraad heeft Iran al twee keer sancties opgelegd omdat het land niet wil stoppen met uraniumverrijking. Vooral het Westen vreest dat Teheran werkt aan een kernwapen. Iran zegt slechts vreedzame, civiele doeleinden na te streven met zijn nucleair programma. Kouchner overlegt maandag in Moskou over nieuwe sancties tegen Iran. Het is lang niet zeker dat Rusland en China hiermee instemmen. Het is niet  uitgesloten dat de Verenigde Staten en Ede uropese Unie daarop besluiten Iran eenzijdig nieuwe sancties op te leggen.
de Volkskrant - Kouchner: Europa staat geen Iraanse atoombom toe
De Franse minister Bernard Kouchner van Buitenlandse Zaken heeft in interviews gewaarschuwd voor oorlog met Iran over zijn nucleair programma. ‘We moeten ons voorbereiden op het ergste, en het ergste is oorlog’, zei hij zondagavond op de Franse radio en tv. De VN-Veiligheidsraad heeft Iran al twee keer sancties opgelegd omdat het land niet wil stoppen met uraniumverrijking. Vooral het Westen vreest dat Teheran werkt aan een kernwapen. Iran zegt slechts vreedzame, civiele doeleinden na te streven met zijn nucleair programma. Kouchner overlegt maandag in Moskou over nieuwe sancties tegen Iran. Het is lang niet zeker dat Rusland en China hiermee instemmen. Beide landen hebben grote belangen in Iran en hebben vetorecht in de Veiligheidsraad. De kans is groot dat de VS en mogelijk ook de EU daarop besluiten Iran eenzijdig nieuwe sancties op te leggen. Zowel Frankrijk als Duitsland steunt dit idee, aldus Kouchner. Het onderwerp zal ook ter sprake komen op de algemene jaarvergadering van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN, die maandag in Wenen is begonnen. IAEA-topman Mohammed ElBaradei is tot een akkoord gekomen met Iran over opheldering van nog openstaande vragen over het Iraanse project. Volgens de VS probeert Iran met dit akkoord slechts tijd te kopen voor zijn kernprogramma.
de Volkskrant - NAVO onderschept Iraanse wapens in Afghanistan
Militairen van de NAVO-vredesmacht ISAF hebben in Afghanistan explosieven onderschept, die uit Iran afkomstig waren. Dat heeft de commandant van de ISAF-troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Dan McNeillm, zondag gezegd. McNeill benadrukte dat niet bekend is of de Iraanse regering de explosieven naar Afghanistan heeft gestuurd. Volgens The Washington Post was het explosieve materiaal vanuit Iran naar de provincie Farah in het westen van Afghanistan verscheept. De krant meldde dat ISAF-militairen in april en mei ook al uit Iran afkomstige wapens in beslag namen in de provincie Helmand in zuidelijk Afghanistan.
de Volkskrant - Drugsbendes Brazilië hebben wapens legers buurlanden
De drugsbendes in de grote steden van Brazilië hebben wapens die afkomstig zijn van de legers van de buurlanden Uruguay, Paraguay, Argentinië en Bolivia. Dat blijkt uit een onderzoek van de Braziliaanse politie, meldde de krant Folha de Sao Paulo zondag. Uit het onderzoek blijkt dat eenvijfde van de wapens van de drugsbendes afkomstig zijn van legers in de buurlanden. ‘We hebben het over oorlogswapens en niet over pistolen of revolvers’, stelt Vantuil Cordeiro, hoofd afdeling internationale drugscriminaliteit van de Braziliaanse politie. Volgens de Folha de Sao Paulo zijn militairen en politiemensen uit buurlanden betrokken bij de wapenleveranties, onder wie een Uruguayaanse generaal.
Planet - Etende moslims beboet tijdens ramadan Maleisië
Een undercover islamitisch team in de Maleisische deelstaat Kelatan speurt naar moslims die de ramadan negeren. Een etende, rokende, of drinkende moslim kan rekenen op een boete van ruim 4 euro, aldus autoriteiten maandag. Het is de eerste keer dat een dergelijk team is ingezet. Een moslim mag tijdens de ramadan niet eten, roken of seks hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Islamitische eetgelegenheden die voor drie uur 's middags open zijn, krijgen een boete van ruim 100 euro. Kelatan is de enige Maleisische deelstaat die bestuurd wordt door de fundamentalistische islamitische oppositiepartij PAS. Vorig jaar veroorzaakte PAS verontwaardiging door boetes uit te delen aan vrouwen die in winkels en restaurants werken in minirokjes.
Het Parool - Microsoft moet code openbaren
Microsoft moet alsnog programmagegevens van zijn Windowsbesturingssysteem openbaar maken. Het concern heeft zijn machtspositie in de computermarkt wel degelijk misbruikt door andere softwareproducenten uit de markt te drukken. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bevestigde vandaag het oordeel van de Europese Commissie uit 2004. De rechter hield ook de eis van de Commissie overeind dat uit alle versies van het Windows-besturingssysteem de standaard aanwezige Windows Mediaspeler worden verwijderd. Door het spelertje voor muziek en video vast 'in te bouwen', heeft Microsoft andere producenten uit de markt gedrukt, aldus het Hof.
Consumenten zouden zo min of meer gedwongen worden die programma's ook te gebruiken en niet te kiezen voor alternatieve spelers zoals Realplayer van Real Networks of Quicktime van Apple of Winamp. De Europese Commissie heeft ook nog een andere, vergelijkbare procedure tegen Microsoft lopen, omdat het op het gebied van tekstverwerking (Word) en spreadsheets (Excel) ook concurrenten uit de markt zou hebben gedrukt.
de Volkskrant - Overheid moet toe naar ‘vrije’ software
De overheid moet meer gebruik gaan maken van ‘vrije’ software. Rijk en gemeenten worden daardoor minder afhankelijk van bepaalde leveranciers met een grote machtspositie. Dat beperkt de kosten. Bovendien biedt het kansen aan nieuwe innovatieve ondernemers. Dat staat in het Actieplan ‘Nederland Open in Verbinding’, waarmee het kabinet heeft ingestemd en dat maandag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. In de Tweede Kamer maken vooral de linkse partijen zich zorgen over de machtspositie van grote bedrijven als Microsoft en het gebrek aan concurrentie. Diensten van de overheid gaan gebruik maken van zogeheten open standaarden en open source software. Ze mogen daarvan alleen afwijken als ze daarvoor goede redenen kunnen aanvoeren, schrijft PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk in het actieplan. Open standaarden mogen door iedereen vrij gebruikt worden. Het gaat dan om de standaard ODF, naast bestaande standaarden als PDF en DOC. Nederland loopt daarmee in de pas met ‘voorlopers’ als Denemarken en België waar de overheid ODF al heeft ingevoerd. Het gebruik van open standaarden moet ook leiden tot meer gebruik van open source software. Bij open source software hoeft niet betaald te worden voor licenties en is er vrije toegang tot de zogeheten broncode. Deze software is vrijelijk te bewerken.
BBC - Internet crime 'is big business'
Internet crime is becoming a major commercial activity, a report by security firm Symantec says. The report said cyber crime had become increasingly professional and was now a multi-billion dollar industry. The underground economy has its own auction sites and marketplaces that sell valuable data such as credit card numbers and bank accounts. They also sell toolkits for novice cyber criminals who lack technical know-how to craft their own attacks.
de Volkskrant - Ophef over uitspraak Wellink
De uitspraak van DNB-president Nout Wellink dat banken door de kredietcrisis in het allerslechtste geval 1200 miljard euro moeten afwaarderen, heeft in het weekend veel reacties losgemaakt bij andere bankpresidenten en ministers van Financiën. Wellink vergiste zich vrijdag bij zijn schatting overigens in de aanduiding van 1200 miljard: de nationale bankpresident noemde dit abusievelijk 1,2 triljard in plaats van 1,2 biljoen.
nu.nl - FNV wil extra belastingschijf voor topinkomens
Voor inkomens boven de 185 duizend euro moet een extra belastingschijf komen van zestig procent. Dat staat in een plan van de vakcentrale FNV dat maandag wordt gepresenteerd. Daarnaast wil de FNV dat de vermogensbelasting voor mensen met een hoog inkomen wordt verdubbeld naar 2,4 procent en dat zij een pensioen krijgen op basis van het gemiddelde loon in plaats van het laatst verdiende.