maandag 03-09-07

Free Tibet

Planet - Noord-Korea staakt nucleaire programma eind 2007
Noord-Korea heeft de Verenigde Staten beloofd om tegen het einde van het jaar al zijn nucleaire programma's op te doeken. Dat is de uitkomst van tweedaags overleg tussen onderhandelaars van beide landen in het Zwitserse Genève. De internationale gemeenschap ijvert al vier jaar voor een stopzetting van het nucleaire programma van het communistische regime in Pyongyang. Vorig jaar nog voerde Noord-Korea geruchtmakende rakettesten uit. Het regime van het straatarme land kwam echter steeds meer onder druk te staan. In februari beloofde het land zijn nucleaire programma's stop te zetten in ruil voor omvangrijke economische hulp. In juli sloot Noord-Korea reeds zijn belangrijkste kernreactor in Yongbyon.
Planet - N-Korea van lijst landen die terrorisme steunen
De Verenigde Staten halen Noord-Korea van de lijst van landen die het terrorisme sponsoren. Dat heeft een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag tegen het staatsperbureau KCNA gezegd. Volgens het Noord-Koreaanse ministerie is Washington tot het besluit gekomen naar aanleiding van de uitkomst van het overleg dit weekeinde tussen onderhandelaars van beide landen in het Zwitserse Genève. Tijdens die onderhandelingen beloofde Noord-Korea de Verenigde Staten tegen het einde van het jaar al zijn nucleaire programma's te staken. Voor de Amerikanen is de ontmanteling van alle nucleaire complexen de voorwaarde voor de normalisering van de betrekkingen.
nu.nl - 'Groot-Brittannië verliest oorlog Irak'
Groot-Brittannië verliest de oorlog in Irak. Dat meent meer dan twee derde van de Britse bevolking volgens een maandag gepubliceerde peiling in opdracht van het BBC-programma Newsnight. Meer dan de helft (52 procent) van de ondervraagden zei dat de oorlog reeds was verloren, terwijl 17 procent zei dat men bezig was de oorlog te verliezen. Slechts een op de acht ondervraagden had een positief oordeel over de uitkomst van de oorlog in Irak. Volgens het onderzoek vindt 42 procent van de Britten dat premier Gordon Brown zo snel mogelijk de troepen moet terugtrekken. Een op de drie ondervraagden meent dat de aanwezigheid van Britse militairen de situatie alleen maar slechter maakt.
rtl.nl - Bush: minder troepen Irak mogelijk
De Amerikaanse president Bush heeft zijn bliksembezoek aan Irak afgesloten met een toespraak. Daarin richtte hij zich tot het Amerikaanse en Iraakse volk. Bush gaf in zijn toespraak aan tevreden te zijn over de huidige ontwikkelingen in het land. Volgens Bush kunnen er Amerikaanse militairen naar huis als de veiligheid zich blijft verbeteren.
Planet - Britten bevestigen ongelukje atoombom Duitsland
Op 2 mei 1984 is een atoombom van een transportwagen gevallen op het vliegveld Brüggen bij het de Duitse plaatsje Elmpt, vlakbij Roermond. De Britse strijdkrachten hebben deze ,,slordigheid'' nu pas bevestigd, berichtte de Rheinische Post maandag. Het gaat om een kernbom die acht keer zoveel explosieve kracht bevatte als de atoombom die in 1945 het Japanse Hiroshima vernietigde. De bom gleed in de regen van de vrachtauto, doordat hij niet goed was vastgemaakt.
Planet - Siciliaanse ondernemers in opstand tegen de maffia
Nu de hoogte van beschermingsgelden de pan uit rijzen hebben Siciliaanse ondernemers besloten tegen de maffia in opstand te komen. Ze willen geen verplicht beschermingsgeld meer betalen. Ook werd zaterdag op een buitengewone vergadering van de Siciliaanse werkgeversfederatie Cofindustria besloten, dat ieder lid dat wel betaalt aan maffiosi, uit de federatie wordt gegooid. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Palermo vraagt de maffia ongeveer 60 euro per maand van straatventers en worden winkeliers gedwongen om zeker 450 euro per maand af te dragen, meldde de krant La Republica zondag. Restaurants en kleine hotels zitten al aan de 600 euro per maand en bouwbedrijven betalen zeker 17.000 euro per locatie. In ruil voor het geld laat de maffia de ondernemers met rust. De totale inkomsten aan beschermingsgeld voor de maffia worden geschat op 10 miljard euro per jaar.
de Volkskrant - Duits Bisdom in verlegenheid door seksueel wangedrag priester
Het Zuid-Duitse bisdom Regensburg is in verlegenheid gebracht door de arrestatie van een 39-jarige priester. De man, die donderdag werd aangehouden, wordt verdacht van langdurig seksueel misbruik van een misdienaar. De priester werd in 2000 ook al voor seksueel misbruik van twee misdienaars veroordeeld. Dat belette de leiding van het bisdom niet hem in een andere parochie aan te stellen. Volgens een woordvoerder van de rechtbank van Nürnberg wordt hij ervan verdacht tussen 2003 en 2006 een misdienaar misbruikt te hebben. Een groep slachtoffers eist dat de justitie ook de leiding van het bisdom vervolgt, als de priester schuldig wordt bevonden. ‘Het is onverantwoord en menselijk onvergeeflijk zulke zielzorgers nog eens aan mensen toe te vertrouwen’, zegt Johannes Heibel van de actiegroep tegen geweld en seksueel misbruik van kinderen en jongeren. De hoofdschuld ligt bij het bisdom, vinden ook de parochieleden. ‘Dit was te voorkomen, als het bisdom zich had geïnformeerd over de betekenis van pedofilie’.
Planet - Mogelijk extra zetels Europarlement voor Nederland
Het Europees Parlement gaat in 2009 naar het maximumaantal van 750 zetels in plaats van de eerder geplande 732 zetels. De extra zetels zijn bestemd voor enkele landen met een relatief laag aantal afgevaardigden, waaronder mogelijk Nederland. De zetels zijn nu wat scheef verdeeld als gevolg van vroegere onderhandelingen. Zo heeft Nederland bijna evenveel Europarlementariërs als België, maar de helft meer inwoners. Deze maand moet al een concreet cijfervoorstel klaar zijn. De EU-landen stemmen er in oktober over. Nederland heeft nu 27 afgevaardigden in het Europarlement. In 2009 was een daling naar 25 gepland.
Planet - Plasterk: Europa wetenschappelijk ontwikkelingsland
Europa is een wetenschappelijk ontwikkelingsland. Dat heeft onderwijsminister Ronald Plasterk gezegd bij de opening van het academisch jaar. Volgens de PvdA'er moet Europa leren van de universiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De hiërarchische structuur van de Europese universiteiten 'heeft in enkele decennia een einde gemaakt aan de dominante positie die Europa in de wetenschap had, en van Europa een wetenschappelijk ontwikkelingsland gemaakt', stelt Plasterk. Jonge slimmeriken moeten zelf kunnen bepalen wat zij willen onderzoeken, niet hun hoogleraren of de bestuurders aan universiteiten, aldus de minister. Plasterk besloot onlangs het geld voor onderzoek anders te verdelen. Voortaan gaat meer geld naar beurzen voor jonge wetenschappers.
nrc.nl - Academie moet wereldwijd concurreren
De Nederlandse universiteiten zetten zich schrap voor de concurrentie met opkomende kennislanden als China en India, bleek vandaag bij de opening van het academisch jaar.
NOS.nl - Plasterk pakt topsalarissen aan
Minister Plasterk gaat een eind maken aan onderwijs-salarissen die boven dat van de premier liggen. Om die reden heeft Plasterk aan de Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen een waarschuwing gestuurd. Die raad is van plan om de voorzitter van de raad van bestuur een salaris te geven dat boven de 'Balkenende-norm' ligt. Plasterk noemt het volstrekt ongeloofwaardig wanneer universiteiten zich niet aan die norm houden. Als de RU Groningen de omstreden benoeming toch doorzet, dreigt minister Plasterk de Raad van Toezicht, die het bestuur aanstelt, te schorsen.
de Volkskrant - Meer uitkeringsfraude en ‘moderne slavernij’
Uitkeringsinstanties, de Arbeidsinspectie en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) sporen steeds meer fraude op. Dat komt onder meer door een betere samenwerking tussen de verschillende instanties. Bovendien is de SIOD extra alert op uitbuiting van werknemers, ‘een moderne vorm van slavernij die steeds vaker lijkt voor te komen’.
Trouw - Ook Kamer wroet in Wikipedia
Niet alleen prins Friso en prinses Mabel hebben op de webencyclopedie Wikipedia het eigen imago willen oppoetsen, ook vanuit de Tweede Kamer lijken sommigen die verleiding niet te kunnen weerstaan. Op de website van Trouw zijn alle aanpassingen middels een link te bereiken. Veranderingen vanaf ip-adres Tweede Kamer: Boris van Der Ham, Jan Marijnissen, Marianne Thieme, Krista van Velzen, Lousewies van der Laan, Lousewies van der Laan. Aanpassing
NOS.nl -Kabinetstournee koste 3,2 miljoen
De 100-dagentournee van het kabinet heeft ruim 3,2 miljoen euro gekost. Tijdens de eerste honderd dagen van het kabinet trokken veel ministers het land in om te luisteren naar de samenleving. Premier Balkenende erkent in antwoord op Kamervragen dat verschillende projecten niet volgens de Europese regels zijn aanbesteed. Hij noemt onder meer de slotbijeenkomst in Utrecht en de Kindertop van minister Rouvoet. Oppositiepartijen SP en VVD vinden dat er met miljoenen is gesmeten. Volgens Balkenende zou een deel van de kosten ook zijn gemaakt als het kabinet niet op tournee was gegaan.
Planet - VVD schrikt van 'geldsmijterij' 100-dagentour kabinet
Er is voor meer dan 3,2 miljoen euro uitgegeven aan manifestaties etc. Oppositiepartij VVD zegt geschokt te zijn door de 'geldsmijterij' van het kabinet tijdens zijn gesprekken met de samenleving gedurende de eerste honderd dagen sinds zijn aantreden. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot is er voor meer dan 3,2 miljoen euro aan opdrachten uitbesteed voor manifestaties, filmpjes en presentaties. "Dat is schokkend voor alleen maar een reclameshow voor dit kabinet.''