woensdag 08-08-07

de Volkskrant - Tibetanen organiseren protesten tegen Chinese bezetting Tibet
Tibetaanse actievoerders gaan woensdag in de hele wereld protesteren tegen de Chinese bezetting van Tibet. De actie wordt georganiseerd door het in New Delhi gevestigde Tibetaans Jeugdcongres. Zo'n twintigduizend Tibetanen zullen bij demonstraties in Nepal, Bhutan, Europa, de VS en Japan aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen die China in Tibet begaat, zei voorzitter Kalasang Phuntsok Godrukpa dinsdag op een persconferentie in de Indiase hoofdstad. Het congres is radicaler dan de Dalai Lama. Het eist bijvoorbeeld onafhankelijkheid op voor Tibet, terwijl de Dalai Lama streeft naar grotere autonomie voor Tibet binnen China. De Tibetanen vrezen dat een nieuwe spoorlijn tussen Beijing en de Tibetaanse hoofdstad Lhasa ertoe zal leiden dat zich zoveel Chinezen in Tibet vestigen dat de Tibetanen een minderheid worden in eigen land.
VS stoppen honderden miljoenen drugsstrijd Mexico
De VS willen buurland Mexico met honderden miljoenen dollars gaan helpen in de strijd tegen drugskartels. Beide regeringen zijn dicht bij een overeenkomst die moet uitmonden in de grootste Amerikaanse anti-drugsoperatie in het buitenland in jaren. Dit meldde dagblad The Washington Post woensdag. De VS willen Mexico ondermeer afluistermateriaal leveren, radars waarmee vliegbewegingen van de maffia kunnen worden gevolgd en vliegtuigen om anti-drugsteams te vervoeren. Er zijn nog wat voetangels, zoals de weerzin in Mexico tegen te veel Amerikaanse aanwezigheid in het land, maar betrokkenen in beide landen stellen dat een akkoord dichtbij is. In Mexico woedt een oorlog tussen grote drugskartels die elkaar op leven en dood bestrijden. Gewelddadigheden hebben het afgelopen jaar meer dan 3000 levens geëist. Het land werd opgeschrikt met beelden van onthoofdingen en op internet verschenen filmpjes van moordaanslagen. President Felipe Calderón laat 20.000 agenten en militairen de bendes bestrijden, maar is er nog niet in geslaagd het geweld te stoppen. De kartels smokkelen jaarlijks tonnen cocaïne, marihuana en amfetamine de grens met de VS over.
de Volkskrant - Een hoger hongerloon voor Chinees met McJob
Een McJob is een baan die slecht betaalt, geen prestige heeft, weinig vaardigheden vraagt en nog minder uitdagingen biedt. Mc Donald’s en de fastfoodconcurrent KFC kwamen vorige maand onder vuur te liggen omdat hun medewerkers in Guangdong tot 40 procent minder betaald zouden krijgen dan het officiële minimumloon van circa 0,72 euro per uur. Beide bedrijven verdedigden hun personeelsbeleid en zeiden dat ze handelen in overeenstemming met de arbeidswetten. Het loon varieert in verschillende delen van het land. De employés van McDonald’s in Shanghai krijgen een minimumuurloon van 0,55 euro.
de Volkskrant - 'Moskou zet Iran onder druk om atoomprogramma'
Iran moet openheid van zaken geven omtrent zijn nucleaire activiteiten, anders levert Moskou geen brandstof voor de door de Russen gebouwde kernreactor bij Bushehr. Dat heeft een Europese diplomaat dinsdag gezegd op voorwaarde van anonimiteit. De Russen verhogen de druk op Iran volgens een Amerikaanse zegsman in de hoop dat Teheran stopt met het tarten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VN eisen dat Iran stopt met het verrijken van uranium en willen onvoorwaardelijk toezicht op zijn atoomprogramma. Gevreesd wordt namelijk dat Iran heimelijk werkt aan een atoombom.
Planet - Franse Novarka wint contract sarcofaag Tsjernobyl
Het Franse consortium Novarka heeft de aanbesteding gewonnen om een nieuwe sarcofaag te bouwen voor de nucleaire reactor van Tsjernobyl, maakten Oekraïense autoriteiten dinsdag bekend. Novarka gaat de klus opknappen voor ongeveer 490 miljoen euro. In 2006 luidde milieuorganisatie Greenpeace de noodklok over de sarcofaag van staal en beton die na de kernramp in 1986 om reactor 4 is gebouwd, om te voorkomen dat meer radioactief materiaal ontsnapt. Het onderhoud aan de sarcofaag werd al twintig jaar verwaarloosd, waardoor het omhulsel op instorten staat.
Trouw - Pakistan: Familie wil honderden vermisten terug hebben
Geheime diensten Pakistan hebben vrij spel. In Pakistan zijn sinds 2001 honderden mensen spoorloos verdwenen. Hun familie denkt dat ze in handen zijn van de inlichtingendiensten. Ontvoeringen door de geheime diensten kwamen nauwelijks voor in Pakistan tot 2001, het jaar waarin de door de Verenigde Staten geleide oorlog tegen het terrorisme begon. Nu is het een trend, zegt I.A. Rehman, hoofd van de Pakistaanse Mensenrechtencommissie (HRCP). De organisatie spande 240 zaken aan bij de Hoge Raad, maar volgens Rehman is het werkelijke aantal vermisten veel hoger. HRCP noemt het een schending van de mensenrechten en van de Pakistaanse grondwet. De vermisten zijn journalisten, wetenschappers, activisten, zakenmensen en tegenstanders van de overheid. Vooral in de provincies Baluchistan en Sindh, waar nationalisten strijden voor een groter deel van natuurlijke opbrengsten en meer autonomie, zijn velen verdwenen, melden mensenrechtengroeperingen.
De door de Amerikanen geleide oorlog tegen het terrorisme heeft overheden wereldwijd alibi’s gegeven voor foltering en slechte behandeling, stelt Amnesty International. De Amerika-connectie gaat verder. De Pakistaanse inlichtingendiensten en het leger onder leiding van president Musharraf krijgen jaarlijks miljoenen dollars van de Amerikanen om de strijd tegen terrorisme te financieren. De Amerikaanse denktank Rand Corporation zei in een rapport dat de VS hulp aan landen zouden moeten stoppen of herzien als blijkt dat hun veiligheidsdiensten hun transparantie, behandeling van mensenrechten en effectiviteit niet verbeteren.
Planet - Wereldwijd maatregelen tegen verspreiding MKZ
Wereldwijd hebben landen voorzorgsmaatregelen genomen om een eventuele verspreiding van de veeziekte mond-en-klauwzeer tegen te gaan. Minister Gerda Verburg laat 265.000 doses MKZ-vaccin aanmaken. Vaccinatie is echter pas mogelijk als de Europese Commissie in geval van een MKZ-uitbraak akkoord gaat met een vaccinatieplan. De Zwitserse autoriteiten kondigden dinsdag een importverbod af voor vlees en vleesproducten uit Groot-Brittannië. In Polen komt geen Engelse sandwich het land meer in.
de Volkskrant - Blauwtong rukt verder op
Terwijl de boeren hun hart vast houden in verband met de uitbraak van mond-en-klauwzeer in Engeland, grijpt blauwtong, een andere dierziekte steeds verder om zich heen. Dinsdag maakte het ministerie van Landbouw bekend dat het virus is aangetroffen op bedrijven in Heeten (Overijssel) en Snelrewaard (Utrecht).
de Volkskrant - EU overweegt registratieplicht Amerikaanse bezoekers
De Europese Commissie overweegt om een registratieplicht in te voeren voor Amerikanen die Europa willen bezoeken, net als de Verenigde Staten dat over enkele maanden gaan doen voor Europeanen. President Bush ondertekende zaterdag een nieuwe wet die toeristen en andere reizigers naar de VS verplicht om zich minstens 48 uur tevoren online te registreren tegen betaling. De VS verplichtte bezoekers eerder tot een biometrisch paspoort.
de Volkskrant - Wilders: verbied de Koran, ook in moskee
Geert Wilders wil de Koran verbieden. Dat schrijft de fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant. De politicus vergelijkt het islamitische heilige boek met Mein Kampf van Adolf Hitler. Dat boek mag in Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer worden verkocht. Wilders over de Koran: ‘Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is!’
Planet - Aangifte tegen Wilders wegens aanzetten tot haat
Een advocaat uit Lelystad heeft woensdag bij de politie aangifte gedaan tegen Geert Wilders. Volgens advocaat Els Lucas zet de politicus in een ingezonden brief in de Volkskrant aan tot haat tussen bevolkingsgroepen.
de Volkskrant - Omstreden wet tegen kindermisbruik ingediend in Australië
De Australische regering heeft dinsdag een wetsontwerp ingediend waarmee zij zegt paal en perk te willen stellen aan kindermisbruik in de Aboriginalgemeenschappen in het Northern Territory. Critici noemen de aangekondigde maatregelen - een verbod op alcohol en pornografie en controle op de individuele besteding van uitkeringen - discriminerend en de doodsteek voor de inheemse cultuur.
PvdA wil sociale dienstplicht - Het Parool
De Amsterdamse Partij van de Arbeid pleit voor een sociale dienstplicht voor radicaliserende moslimjongeren. Zo'n dienstplicht kan hun helpen hun isolement te doorbreken en het contact met de Nederlandse samenleving te hervinden. De sociale dienstplicht is slechts één van de vele maatregelen en aandachtspunten waarmee de PvdA radicalisering te lijf wil gaan. Verplichte lessen in Nederlandse normen en waarden, discussiebijeenkomsten, trainingen, lezingen en werkgroepen, alsmede het extra activeren van vrouwen worden gezien als middelen om radicaliserende jongeren weer bij de les te halen.