zaterdag 04-08-07

rtl.nl - Nieuwe 'dode zone' in Golf van Mexico
Het fenomeen van de 'dode zone' in de Golf van Mexico, dat sinds 1970 wordt waargenomen, heeft zich uitgebreid. Het gaat om een gebied in de zee van zo'n 20 vierkante kilometer, dat geen zuurstof meer bevat en waaruit alle leven is verdwenen. De oorzaak is het gebruik van kunstmest in de landbouw. Tot nu toe ontstond de dode zone elke zomer bij de monding van de Mississippi aan de kust van Louisiana. Nu hebben onderzoekers een zone van 4,5 vierkante kilometer gevonden bij Texas. Door het overdadig gebruik van kunstmest in de landbouwgebieden rond de Mississippi wordt de groei van algen in de rivier enorm gestimuleerd. De algen maken alle zuurstof in het water op, waardoor in het water niets meer kan leven. De VS verergert het probleem door het verbouwen van maïs te stimuleren. Uit maïs wordt ethanol geproduceerd, de biobrandstof die de VS minder afhankelijk van olie uit het buitenland moet maken. De VS verbouwt dit jaar 15% meer maïs. Groot nadeel is dat maïs veel meer kunstmest nodig heeft dan andere gewassen.
Tienduizenden vissen gedood in Maas
Door de vervuiling van de Maas met 80 kilo pesticiden zijn zeker 20.000 vissen doodgegaan. Er drijven vooral veel baarzen en voornen in de rivier, zegt de Waalse visserijdienst. Vrijdag werd bekend dat een chemisch bedrijf uit Luik de Maas had vervuild. Wallonië en Nederland hebben beide een visverbod ingesteld. Nederland heeft een eerder zwemverbod weer opgeheven. Volgens de Waalse milieuminister is het Luikse bedrijf veel te laat geweest met het melden van de vervuiling. Daardoor zijn duizenden vissen onnodig gedood. De lozing was dinsdag, pas twee dagen later werd de milieupolitie ingelicht.
de Volkskrant - Rijksoverheid: niet zwemmen in de Maas
Vervuiling van rivier de Maas met een giftig insectenbestrijdingsmiddel heeft zaterdag geleid tot een negatief zwemadvies. Ook raadde de overheid het ten stelligste af om in de rivier te vissen en gevangen vis uit de Maas te eten. Uit metingen van het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) in Lelystad vrijdag bleek dat de rivier is vervuild met chloorpyrifos, een insectenbestrijdingsmiddel voor gewassen dat zeer giftig is voor vissen. De vervuiling is afkomstig van het chemisch bedrijf Chimac-Agriphar uit het Belgische Ougrée, bevestigde het bedrijf vrijdagmiddag. Het bedrijf kampte dinsdag met een storing in het eigen zuiveringsstation. De fabriek sloot de verbinding met de Maas, maar uit analyses woensdag bleek er toch 80 kilo insecticiden in de Maas was beland. Het bedrijf waarschuwde daarop donderdag de Waalse milieupolitie.
Planet - EU doet Brits vee en vlees in de ban
De EU gaat de export van Brits vee en vlees verbieden na de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) op een boerderij in Engeland. Volgens het Productschap Vee en Vlees was de invoer van Brits rund- en kalfsvlees in 2005 gedaald tot 1,8 miljoen kilo op een totale import van 255 miljoen kilo. De waarde hiervan was dat jaar gezakt tot 11,4 miljoen euro op een totale import van 678 miljoen euro. Japan maakte zaterdag bekend geen Brits varkensvlees meer te zullen importeren.
Planet - Mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië
De Britse autoriteiten hebben vrijdagavond een verbod op het vervoer van herkauwers en varkens afgekondigd na de ontdekking van het uiterst besmettelijke mond- en klauwzeer op een boerderij nabij Guildford in Surrey. Groot-Brittannië werd in 2001 op grote schaal getroffen door de ziekte. De autoriteiten registreerden toen meer dan tweeduizend uitbraken en in totaal moesten toen 9400 boerderijen worden geruimd. Bijna vier miljoen dieren werden destijds afgemaakt. De schade bedroeg volgens een overheidsrapport ongeveer 12,5 miljard euro.
Planet - Veehouders en ministerie nemen maatregelen
Alle veehouders in Nederland moeten hun dieren controleren op verdachte symptomen van mond- en klauwzeer. Dat advies heeft LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren, zaterdag gegeven naar aanleiding van de MKZ-uitbraak op een rundveebedrijf in Engeland. De laatste uitbraak van MKZ in Europa was in 2001.
Planet - VS en GB willen grotere rol VN in Irak
De VS en Groot-Brittannië willen dat de Verenigde Naties een grotere rol gaan spelen in Irak. Daartoe hebben beide landen donderdag in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie gepresenteerd.
NOS.nl - Polen blijft bij anti-homobeleid
Polen houdt vol dat het in 2005 een homo-betoging mocht verbieden. Het land gaat in beroep tegen een uitspraak van het Europees Hof voor de Mensenrechten, dat het verbod onrechtmatig noemde. Volgens het Hof was het verbieden van de betoging in Warschau in strijd met de vrijheid van vereniging. Maar Polen vindt dat Europa zich niet mag bemoeien met 'moraliteits-aangelegenheden', zoals Warschau het zelf noemt. De huidige president Kaczynski had het verbod zelf afgekondigd, want hij was in 2005 burgemeester van Warschau. Het katholieke Polen krijgt herhaaldelijk kritiek vanwege zijn anti-homobeleid.
Het Parool - COC bepleit straatverbod
De rechter moet jongens die zich op internet tegen homo's keren, een gebiedsverbod kunnen opleggen, ook al hebben zij hun dreigementen nog niet ten uitvoer gebracht. Dit vindt het COC. De belangenorganisatie wil potentiële potenrammers weren uit uitgaansgebieden voor homoseksuelen.
Planet - PVV wil opheldering over Contact Groep Islam
De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil opheldering over de Contact Groep Islam. De voorzitter van deze organisatie, een officiële gesprekspartner van de regering, zou door inlichtingendiensten worden gezien als een spin in het web van de fundamentalistische Moslim Broederschap.
Planet - CDA en SP willen bescherming koningin behouden
Het CDA en de SP willen dat majesteitsschennis zwaarder bestraft blijft dan andere vormen van belediging. De bestaande regeling hierover beschermt de uitzonderlijke positie van de koningin, die zich niet publiekelijk mag verweren.
de Volkskrant - Ook kritiek op bustournee Vogelaar
De organisatie van de bustour die minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie langs de veertig probleemwijken heeft gemaakt, is niet aanbesteed. De tour kostte 595.000 euro. Dat is boven de grens van 137.000 euro die Europees geldt voor verplichte aanbesteding door de overheid. Volgens de Rekenkamer heeft de overheid in 2006 ter waarde van 45 miljoen euro opdrachten ten onrechte onderhands uitbesteed.