vrijdag 03-08-07

Het Parool - Franse wapens in ruil voor gijzelaars
Libië heeft met Frankrijk contracten getekend voor de levering van Franse antitankraketten en communicatieapparatuur voor een waarde van zo'n 400 miljoen euro. De overeenkomst, die in Frankrijk blootstaat aan veel kritiek, volgt op de vrijlating door Libië van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts. Zij waren acht jaar gevangen gehouden op de verzonnen beschuldigingen dat ze met opzet Libische kinderen hadden geïnfecteerd met het hiv-virus. Franse ministers willen geen commentaar geven op het wapenakkoord met Libië, maar Libische functionarissen maken gewag van de aanschaf van onder meer Franse Milanraketten en de laatste snufjes op het gebied van Franse militaire communicatie.
Elsevier.nl - Franse minister geeft wapendeal met Libië toe
Ja, Frankrijk en Libië hebben een wapendeal gesloten, maar nee, dat heeft niets te maken met de vrijlating van de Bulgaarse verpleegkundigen, zegt de Franse minister van Defensie Hervé Morin.
BBC NEWS - Libya sales deal fuels French row
News of a huge Franco-Libyan arms deal reignites a controversy in France about how the release of medics by Tripoli was secured.
rtl.nl - Bulgarije scheldt Libië schuld kwijt
Bulgarije heeft alle schulden van Libië kwijtgescholden na de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts. De schuld, 55 miljoen dollar, dateert uit de Sovjet-tijd. In Frankrijk is een debat ontstaan over Franse wapenleveranties aan Libië. De oppositie eist opheldering over wat Libië nou precies gekregen heeft in ruil voor vrijlating van de verpleegsters. De oppositie herinnerde eraan dat Libië in het verleden als 'schurkenstaat' werd beschouwd wegens steun aan terrorisme. De EU hanteerde tot 2004 een wapenembargo tegen het land.
NOS.nl - Libie af van schuld aan Bulgarije
Na de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegkundigen heeft Bulgarije alle schulden van Libië kwijtgescholden. Het gaat om een schuld van 41 miljoen euro uit de Sovjet-tijd. De verpleegkundigen zaten samen met een Palestijnse arts acht jaar in Libië vast, omdat ze expres kinderen zouden hebben besmet met hiv. In Frankrijk is discussie ontstaan over de rol van president Sarkozy bij het vrij krijgen van de zes. Een zoon van president Kadhafi zegt dat Sarkozy een wapendeal met Libië heeft gesloten. Libië zou voor 296 miljoen euro aan antitankwapens en communicatiesystemen hebben gekocht. Sarkozy ontkent dit.
de Volkskrant - ‘Praten over rechten is het beste drukmiddel’
Toen de regering-Bush deze week een wapendeal ter waarde van twintig miljard dollar met Saoedi-Arabië en andere partners in het Midden-Oosten aankondigde, was de mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW) een van de eerste die reageerden. Net als de Democraten in het Congres beschouwt HRW zulke militaire steun als onverstandig en contraproductief. Volgens president Bush is de militaire hulp noodzakelijk om een tegenwicht te bieden aan de groeiende invloed van Iran; het regime van president Ahmadinejad werkt daar aan een nucleair programma. In de ogen van Washington is het eind van het liedje ongetwijfeld een levensgevaarlijke, islamitische dictatuur-met-kernwapens. Tom Malinowski van HRW onderkent het probleem, maar heeft kritiek op de aanpak. ‘De boodschap aan Egypte en Saoedi-Arabië is: wij hebben jullie meer nodig dan jullie ons’, zegt hij. ‘Daarmee verdwijnen mogelijkheden om druk uit te oefenen, de druk om de mensenrechten te verbeteren. Je kunt verandering alleen aanmoedigen door diplomatiek betrokken te zijn. De mensenrechten moeten onderdeel zijn van elke dialoog die er wordt gevoerd met landen als Saoedi-Arabië en Iran. In Iran falen Europa en de Verenigde Staten beide. De Europeanen praten wel, maar zijn bang om de mensenrechten naar voren te brengen. De Amerikanen praten helemaal niet. Een nucleair Iran is natuurlijk een groot probleem. We zijn ook niet tegen sancties die het regime treffen. Maar het verhogen van de militaire druk is niet effectief. Het wordt beschouwd als een actie tegen het volk.’’
nrc.nl - Huis VS: journalist mag bron beschermen (nrc.nl sluit de browser van webfacts)
Nieuwe wetgeving moet Amerikaanse journalisten beschermen die hun bronnen niet willen bekendmaken. De juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd. President Bush is tegen. De president en andere tegenstanders zeggen dat de maatregelen schadelijk zijn voor de nationale veiligheid. Mediabedrijven en belangengroeperingen van journalisten vinden wetgeving nodig om het publiek te kunnen blijven informeren over onder meer corruptie bij de overheid.
rtl.nl - Miljoenen dakloos door noodweer Zuid-Azië
Ruim 20 miljoen inwoners van India, Bangladesh en Nepal zijn getroffen door de zware overstromingen die de landen al weken teisteren. De regio heeft elk jaar te maken met zware moessonregens, maar dit jaar zijn het de zwaarste sinds mensenheugenis. Sinds het begin van het moessonseizoen in juni kwamen naar schatting ruim 1000 mensen om.
Reporters sans frontières - Turkey
Reporters Without Borders condemned the abduction and beating of journalist Sinan Tekpetek by police in the Istanbul district of Beyoglu on 26 July. Tekpetek, who edits the newspaper Yüzde 52 Ofke (52 Per Cent of Anger): “They did not stop insulting me and telling me: ‘You are going to be killed.’ It could be linked to my work as a journalist or it could because in 2005 I gave evidence against two plain-clothes policemen who beat someone to the ground. I and five other people gave evidence at the time in protest against the mistreatment of the victim. The authorities tried to prosecute us for resisting the police.” According to the Human Rights Association, there were 22 cases of police mistreatment in Beyoglu alone in the first six months of this year.
Planet - Brug stond op nominatie voor sloop
De ingestorte brug die eergisteren in de Amerikaanse stad Minneapolis voor horrorscènes zorgde, is in 1990 al als onvoldoende bestempeld door veiligheidsinspecteurs. De brug stond op de nominatie voor vervanging, maar in plaats daarvan besloot men steeds tot noodreparaties.
Planet - Minstens 43 miljoen euro aan verkeerde aanbestedingen
Ministeries hebben vorig jaar voor minstens 43,4 miljoen euro aan opdrachten aanbesteed die niet voldeden aan de Europese regels. Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie van de Algemene Rekenkamer op verzoek van NRC Handelsblad. Woensdag stelde werkgeversorganisatie MKB-Nederland dat in 70 procent van de gevallen de overheid, dus inclusief bijvoorbeeld gemeenten en provincies, de eigen regels voor het aanbesteden van werk aan haar laars lapt.
Het Parool - Amsterdamse wethouders varen mee in Gay Pride
Aan de grachtenparade van de Gay Pride doet zaterdag nog een nieuwkomer mee. De gemeente Amsterdam is voor het eerst als geheel vertegenwoordigd.
de Volkskrant - ‘Beledigen koningshuis even erg als van burgers’
PvdA-senator Peter Rehwinkel bepleit afschaffing van het ‘onrechtvaardige’ verbod op majesteitsschennis. Volgens hem is het wetsartikel uit 1881 onrechtvaardig, omdat belediging van leden van het Koninklijk Huis zwaarder wordt bestraft dan dat van andere burgers. De rechter kan bij majesteitsschennis vijf jaar celstraf opleggen. Ter vergelijking: voor laster geldt een maximum van twee jaar. Voor een ‘eenvoudige belediging’ drie maanden. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde in 1992 dat de grens van toegestane kritiek juist ruimer is als een belediging zich richt op de regering. ‘Aangezien het staatshoofd deel uitmaakt van de regering, staan de bepalingen rondom majesteitsschennis op gespannen voet met het Europese recht.’
Elsevier.nl - Nieuwe wet tegen misleidende belspelletjes
Minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaat de belspelletjes op televisie aanpakken. Een nieuwe Wet op de kansspelen moet het mogelijk maken om onder meer de duur, de deelname en reclame-uitingen rondom de misleidende spelletjes aan banden te leggen.
Trouw - Energie besparen thuis, maar hoe?
Iedereen praat over spaarlampen, maar de echte energievreter in huis zit in de verwarmingsketel.
Reporters sans frontières - China
Closure or blocking of 11 websites since start of July heralds “Black Summer” for Internet users and cyber-dissidents.
Elsevier.nl - Chinezen doden en martelen ambtenaren online
In de strijd tegen corruptie bij de overheid heeft de Chinese regering een computerspel bedacht waarin frauduleuze ambtenaren moeten worden gemarteld en gedood. Doel van de regering is om burgers te onderwijzen over de gevaren van corruptie.