donderdag 02-08-07

NOS.nl - Sarkozy: geen wapendeal met Libie
De Franse president Sarkozy ontkent dat zijn land wapens gaat leveren aan Libië in ruil voor de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegkundigen en een Palestijnse arts. Die mochten een week geleden terugvliegen naar Bulgarije. Over de vrijlating werd een akkoord gesloten maar de details daarover zijn niet bekendgemaakt. Volgens een zoon van de Libische leider Kadhafi krijgt Libië Franse anti-tankraketten ter waarde van honderd miljoen euro. Ook zouden Libië en Frankrijk samen wapens gaan maken. Maar Sarkozy spreekt dat met klem tegen en zegt dat er in het akkoord helemaal niets is afgesproken over wapens.
Planet - Doden door gevechten in noordoosten Turkije
Acht mensen zijn om het leven gekomen tijdens gevechten tussen militairen en Koerdische rebellen in de provincie Tunceli in het noordoosten van Turkije. Dat hebben Turkse regeringsfunctionarissen donderdag gezegd.
Het Parool - Moskou zet vlag onder pool
De Russische marine laat vandaag twee mini-onderzeeërs afdalen naar de zeebodem onder het ijs van de Noordpool. De bemanning zal daar een capsule achterlaten met een Russische vlag. Rusland claimt een groot deel van het poolgebied. Het plaatsen van de Russische vlag onder de Noordpool moet de claim van Moskou op het zogeheten Lomonosov Rif kracht bijzetten. Dit onderzeese gebergte werd in 1948 door de Sovjet-Unie ontdekt. In 2001 claimde Moskou dat het rif, dat ongeveer de helft van het poolgebied beslaat, behoort tot het Euraziatische continent en dus Russisch grondgebied is. Die claim werd door de VN afgewezen, maar de Russen zijn van plan in 2009 hun aanspraak opnieuw in te dienen. De VS, Canada en Denemarken (waartoe Groenland behoort) betwisten de Russische claim. Onder de Noordpool worden enorme hoeveelheden olie en gas vermoed; een kwart van de wereldvoorraad volgens sommige schattingen.
NOS.nl - Geld voor 'gestolen'Aboriginalbaby'
Een gerechtshof in Australië heeft bijna 330.000 euro schadevergoeding aan een Aboriginal toegekend. Hij werd als baby bij zijn ouders weggehaald en door blanken opgevoed. Tussen 1910 en 1970 gebeurde dat met 100.000 Aboriginalkinderen. Volgens de wet was de Aboriginalbevolking gedoemd te verdwijnen. Gedwongen adoptie zag men als humane oplossing voor de kinderen. Ze heten nu de 'gestolen generatie'. De man die nu als eerste compensatie krijgt, kwam als ondervoede baby in een ziekenhuis terecht. De artsen vulden op zijn papieren in dat hij wees was en gaven hem mee aan een blank gezin.
de Volkskrant - Nederland onderzoekt positie van homo’s in buitenland
Nederlandse ambassades inventariseren in 36 ontwikkelingslanden hoe het is gesteld met de rechten en positie van homoseksuelen. Het betreft landen waarmee Nederland een intensieve samenwerkingsrelatie heeft. Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft hiertoe opdracht gegeven. In ruim de helft van de ontwikkelingslanden die Nederland financieel steunt, is homoseksualiteit strafbaar. Het betreft achttien landen en de Gazastrook. Straffen variëren van zweepslagen en dwangarbeid tot geldboetes en levenslange gevangenisstraf. In drie landen kan zelfs de doodstraf worden opgelegd voor homoseksuele handelingen. Boris Dittrich, directeur bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in New York, vindt dat partnerlanden moeten worden gekort als ze niet voldoen aan een minimumstandaard voor homorechten. Dittrich heeft zo’n standaard samen met 29 internationale experts ontwikkeld.
nu.nl - Fisher-Price haalt Chinees speelgoed terug
Het Amerikaanse speelgoedbedrijf Fisher-Price haalt 1,5 miljoen stuks in China geproduceerd speelgoed uit de handel omdat de verf mogelijk te veel lood bevat. Het gaat om 967.000 plastic speeltjes op de Amerikaanse markt en 533.000 in de rest van de wereld. Het gaat onder meer om figuren zoals Pino uit Sesamstraat. Volgens Mattel kwam het probleem tijdens intern onderzoek aan het licht en heeft het Chinese bedrijf zich niet aan de afspraken gehouden. Amerika kondigde vorige maand een importstop aan voor Chinese visproducten nadat in vis sporen van antibiotica waren aangetroffen. Eerder weerden de VS al onder meer Chinese tandpasta, autobanden, speelgoed, medicijnen en diervoeding.
Planet - 'Peepshow geen kunst, maar seks'
Het kan kunstig of gekunsteld zijn, maar kunst? Dat ziet advocaat-generaal bij de Hoge Raad C. van Ballegooijen niet in peepshows. Ook al is er een podium waarop iemand een voorstelling geeft aan betalend publiek, het is geen culturele prestatie, meent hij.
Planet - Illegale gokker wordt harder aangepakt
Overtreders van het kansspelbeleid kunnen binnenkort harder worden aangepakt. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil de mogelijkheden verruimen om illegale gokkers te beboeten. Ook komt er meer toezicht op kansspelen in Nederland.
nu.nl - 'Hyves is groter dan Google'
Hyves lijkt in Nederland Google te passeren als meest bezochte website. Dat blijkt althans uit cijfers van webstatistiekenbureau Alexa.