woensdag 18-07-07

nos teletekst / D66 - aantal gelovigen anders tellen
Pagina 107 teletekst wo 18 jul: D66 wil dat het kabinet een andere methode gaat hanteren om de omvang van geloofsgemeenschappen te meten. Nu wordt iemand als moslim geteld,als de ouders in een islamitisch land zijn geboren. Ook als iemand afstand neemt van zijn geloof,blijft hij als moslim tellen. Eerder wees D66 er al op dat zoiets ook geldt voor mensen die nog te boek staan als lid van een christelijke kerk, maar in feite die kerk hebben verlaten. In vragen aan de regering zegt D66 dat het zelfbeschikkingsrecht hierdoor in het gedrang komt. Bij de verdeling van zendtijd op radio en tv gaat zo te veel tijd naar geloofsgemeenschappen.
teletekst.nl / D66 - Laat mensen zelf hun identiteit bepalen (teletekst.nl is niet heropvraagbaar)
Politiek/Bron: D66, 17-07-2007 17:05: D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt het kabinet af te stappen van de huidige methode om de omvang van bevolkingsgroepen vast te stellen. Op dit moment is het zo dat iemand als moslim wordt geregistreerd, wanneer zijn ouders in een islamitisch land geboren zijn. Het huidige cijfer - één miljoen moslims - dat in het publieke debat voortdurend wordt aangehaald, heeft geen feitelijke basis.
de Volkskrant - Gevangenen Guantánamo gaan naar Saoedi-Arabië
Een groep van zestien gevangenen is deze week overgebracht van Guantánamo Bay naar Saoedi-Arabië, heeft het Pentagon gemeld. Een van hen is Jumah Al-Dossari, die meerdere zelfmoordpogingen deed in de Amerikaanse militaire gevangenis in Cuba. Er zitten nog 360 mensen vast in Guantánamo. Sinds begin 2002 worden hier ‘vijandelijke strijders’ uit Afghanistan en andere landen vastgehouden, buiten de jurisdictie van de Amerikaanse wet en de Geneefse Conventies. Het Hooggerechtshof in Washington heeft geoordeeld dat de situatie in Guantánamo onconstitutioneel is. Het Hof besloot onlangs om een groep verdachten te horen in de volgende zittingsperiode. Ze bestrijden een wet waarin hun de toegang tot het Amerikaanse rechtsysteem wordt ontzegd.
de Volkskrant - EU-rapporteur Marty onder vuur
Dick Marty, de Zwitserse rapporteur van de Raad van Europa over de geheime detentiecentra van de CIA, is dinsdag flink onder vuur komen te liggen in het Europees Parlement. Marty kreeg het verwijt dat hij een Poolse en een Roemeense europarlementariër in zijn rapport aan de schandpaal had genageld op basis van de uitlatingen van anonieme bronnen.
Planet - Poolse Europarlementariër vergelijkt Merkel met Hitler
De Poolse Europarlementariër Maciej Giertych van de nationalistische Liga van Poolse Families (LPR) vergelijkt in een interview de Duitse bondskanselier Angela Merkel met Adolf Hitler. Hij zegt dat in de krant Zycie Warszawy van woensdag: " Merkel gaat ongeveer gelijk te werk, maar zij is veel gewiekster.''
Trouw - Bioindustrie mag groeien, nu mest beter wordt verwerkt
De bioindustrie mag van landbouwminister Verburg fors uitbreiden, omdat boeren het mestprobleem tegenwoordig beter aanpakken. Er kunnen nog eens 4 miljoen kippen en 75.000 varkens bij, vindt landbouwminister Gerda Verburg. De milieubeweging staat kritisch tegenover deze aanpak. „We hebben niks tegen krulstaarten, maar in Brabant is de ammoniak-uitstoot een groeiend probleem”, zegt Piet Rombouts van de Brabantse Milieufederatie. „De mestverwerking kan dan goed geregeld zijn, varkens blijven gedurende hun leven in de stal wel gewoon ammoniak produceren.”  Rombouts vindt daarom dat inkrimping hét antwoord is om natuur en milieu te beschermen.
Planet - Bioindustrie mag fors uitbreiden
Er mogen 4 miljoen kippen en 75.000 varkens bij in Nederland, vindt landbouwminister Gerda Verburg. Omdat boeren het mestprobleem beter aanpakken, mag de bioindustrie uitbreiden, bericht dagblad Trouw. In Nederland leven 11 miljoen varkens en 95 miljoen kippen. Uit gegevens van het ministerie blijkt dat vooral boeren uit Brabant en Limburg kunnen gaan uitbreiden.
de Volkskrant - Productie biodiesel fors omhoog
De Europese productie van biodiesel is fors gestegen: van 3,2 miljoen ton in 2005 naar bijna 4,9 miljoen ton in 2006. In twee jaar is de productie nu verdubbeld, meldde de brancheorganisatie Europese Biodiesel Bestuur (EBB) woensdag. De brancheorganisatie verwacht in 2007 een groei naar een capaciteit van 10,2 miljoen ton, waarvan 115.000 liter in Nederland. De Europese capaciteit zal echter niet geheel benut worden, vreest de EBB. De concurrentie van goedkopere biodiesel uit Amerika is te hevig.
de Volkskrant - ‘Kinderarbeid bij bioproducten’
EKO-keurmerken kunnen niet garanderen dat bij de teelt van biologische producten in ontwikkelingslanden geen kinder-en slavenarbeid voorkomt. Dat blijkt uit een enquête van de lobbyorganisatie Fairfood onder de 170 producten van het EKO-keurmerk. Skal, de organisatie die het EKO-keurmerk afgeeft, beoordeelt slechts of een product niet schadelijk is voor milieu, landbouw en dierenwelzijn. Arbeidsomstandigheden worden niet beoordeeld. Fairfood constateert dat bij de teelt van diverse bioproducten sprake is van slechte arbeidsomstandigheden. De organisatie noemt met name de biologische pindakaas en chocolade van Albert Heijn. ‘Ik ken verhalen van theeplantages waar kinderen twaalf uur per dag moeten werken’, zegt Eelco Fortuijn van Fairfood. ‘Die thee wordt later in Nederland als biologisch verkocht.’ Fairfood stelde onlangs voor het tweede jaar op rij een lijst samen met ‘eerlijke producten’. Bij de beoordeling werden ook kinderarbeid en arbeidsomstandigheden meegenomen. Opvallend is dat met biologische producten tegen de verwachting in nog veel mis is, in vergelijking met reguliere supermarktproducten.
Planet - Raad van State vernietigt beslissing kap Schinveld
De minister van VROM heeft in 2006 ten onrechte besloten het kappen van bomen mogelijk te maken in een gebied van 20 hectare in de Schinveldse bossen in de gemeente Onderbanken. Defensie mag voorlopig geen bomen meer kappen. Op het gemeentehuis van Onderbanken in Schinveld hangt sinds woensdagochtend de vlag uit. ,,De uitspraak is evenwel niet alleen van belang voor de gemeente Onderbanken, maar voor alle Nederlandse gemeenten omdat het belang van lokale autonomie wordt erkend en de rijksoverheid een gemeente niet zomaar kan overvallen met een Nimby-procedure'', zei wethouder Hans Ubachs van Onderbanken woensdag. ,,Nederland blijkt geen bananenrepubliek te zijn.''
Trouw - Sancties voor gemeenten die illegalen niet willen aangeven
Gemeenten die weigeren namen van illegalen door te geven die niet onder de pardonregeling vallen, kunnen rekenen op sancties van staatssecretaris Albayrak (vreemdelingenbeleid).
Elsevier.nl - Antillianen meest betrokken bij criminaliteit
Antillianen hebben de hoogste criminaliteitscijfers van alle allochtone bevolkingsgroepen in Nederland, gevolgd door Marokkanen.
Planet - Amsterdamse homo's mogen regenboogvlag uithangen
Eén vlag per woning weer toegestaan.
Planet - Meer gewonden door fosforwolk in Oekraïne
Minstens zeventig mensen zijn behandeld wegens vergiftigingsverschijnselen, nadat een goederentrein met een lading fosfor maandag in het westen van Oekraïne ontspoorde en in brand vloog. Dat meldden autoriteiten woensdag.
de Volkskrant - Duitse tv stopt met Tour na dopingnieuws
ARD en ZDF hebben woord gehouden. Ze hebben de berichtgeving over de Tour de France woensdagmiddag, na het nieuws over de te hoge testosteronwaarde van de Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz van T-Mobile, met onmiddellijke ingang beëindigd.
Elsevier.nl - Afghaanse papaver moet morfineproductie redden
Het Europees Parlement (EP) wil papaver uit het zuiden van Afghanistan gebruiken voor de productie van morfine voor ziekenhuizen in de wereld. In Afghanistan wordt bijna alle papaver omgezet in heroïne. De Taliban profiteren hier gigantisch van. Het  opmerkelijke plan is bedacht door de internationale denktank Senlis Council. Er is wereldwijd een groot tekort aan dure morfine. Zelfs rijke landen als Duitsland en Italië hebben hier last van. Ongeveer 80 procent van alle medicinale morfine gaat naar patiënten in de zes rijkste landen van de wereld. De Senlis Council wil mobiele morfinelaboratoria plaatsen in de Zuid-Afghaanse provincies Helmand en Kandahar, zegt een Nederlandse medewerker van de denktank. Hij zegt dat ook de Afghaanse president Hamid Karzai in principe het idee steunt, maar dat nog niet openlijk kan doen. De Europese Unie trekt 250 miljoen euro uit voor drugsbeleid in Afghanistan. De Amerikanen en de Britten hier sterk tegen medicinale papaverteelt in Afghanistan.
Het Parool - Al Qaida wint aan kracht
Al Qaida wint in Pakistan en Irak aan kracht en dreigt vanuit die landen met aanslagen op het grondgebied van de Verenigde Staten. Maar Europa loopt nog meer gevaar, vanwege de aanwezigheid van lokale moslim-extremisten.
Dat is de conclusie van de National Intelligence Estimate, de gecombineerde risicoanalyse van alle zestien Amerikaanse veiligheidsdiensten. De belangrijkste conclusies daarvan zijn door de Amerikaanse regering openbaar gemaakt.
Planet - Rusland wil 'gericht' reageren in diplomatieke rel
Rusland komt zeer spoedig met een gericht antwoord in de diplomatieke rel met Londen na de moord op de Russische ex-agent Litvinenko op Britse bodem.