dinsdag 17-07-07

Planet - Vluchtelingenprobleem in Irak groeit
Het vluchtelingenprobleem in Irak neemt steeds grotere vormen aan. Slechts een fractie van de bijna 2,2 miljoen ontheemden in Irak ontvangt voldoende hulp, aldus een zegsman dinsdag van de International Organisation for Migration (IOM). De gebrekkige hulp is onder meer te wijten aan geldtekort. Naast de 2,2 miljoen ontheemden in Irak zijn nog eens 2 miljoen Irakezen naar het buitenland gevlucht.
Elsevier.nl - 'Nieuwe EU-verdrag is met opzet onleesbaar'
Om te voorkomen dat Europese burgers nieuwe referenda over het EU-verdrag zouden eisen, is de tekst van dit verdrag met opzet onleesbaar gemaakt. Dat zegt de Italiaanse oud-premier Giuliano Amato, die meer dan een jaar lang nauw betrokken was bij het opstellen van de verdragstekst, meldt EUobserver.
nu.nl - Klimaat ook bij Europese bedrijfsleven populairder
Het tegengaan van klimaatverandering wordt ook in het Europese bedrijfsleven steeds belangrijker. Stond het onderwerp vijf jaar geleden nog op de achtste plek in de agenda van bedrijven, nu bezet het de vierde plek. Dit blijkt uit een onderzoek onder de tweehonderd grootste Europese ondernemingen uitgevoerd door de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit. Het tegengaan van corruptie, transparantie en gezondheid en veiligheid blijven de meest belangrijke thema's voor de ondernemingen. Het minst lopen de bedrijven warm voor armoedebestrijding, handel, ecologische diversiteit en opleiding. Ook een onderwerp als inkomensongelijkheid krijgt weinig aandacht.
rtl.nl - EU komt in actie tegen fout hout
Brussel komt eind dit jaar met een plan om het importeren van hout van illegaal gekapte bomen wettelijk te verbieden. De EU heeft nu vrijwillige afspraken met landen die hout produceren, zoals Maleisië, Indonesië en Ghana. Maar bedrijven die 'fout hout' afleveren, vinden altijd nog wel wegen om naar de EU te exporteren.
nu.nl - EU-landen oneens over gen-aardappel
EU-landen zijn te verdeeld om een besluit te nemen over toelating van een genetisch aangepaste aardappel. Ze moeten een besluit nu formeel overlaten aan de Europese Commissie, die doorgaans toestemming geeft. Minister Gerda Verburg (landbouw) stemde voor toelating voor industriële doelen en voor veevoer. Milieuorganisatie Greenpeace reageerde verheugd dat de gen-aardappel maandag nog niet is toegelaten. "Het is nu tien jaar dat er geen nieuwe gen-gewassen in de EU zijn toegelaten voor teelt." De organisatie vreest risico's voor milieu en gezondheid door de BASF-aardappel. De aardappel bevat immers een gen dat resistent maakt tegen antibiotica.
nrc.nl - Amnesty wil actie EU tegen Birma (nrc.nl sluit de browser van webfacts)
De EU schendt het wapenembargo tegen Birma als zij akkoord gaat met de verkoop van een Indiase gevechtshelikopter aan de junta in Pyinmana. Dat zegt Amnesty International in een brief aan de EU. De Advanced Light Helicopter die gebouwd wordt door Hindustan Aeronautics Ltd is niet operationeel zonder uit Europa afkomstige onderdelen, zoals een remsysteem uit Italië en brandstoftanks uit Groot-Brittannië. De EU kondigde in 1988, toen de huidige junta aan de macht kwam, een wapenembargo af. India heeft een dergelijke regeling niet.
nu.nl - Eurosceptici in Polen verenigen zich
De moeizame verhouding tussen de Polen en de EU dreigt de komende tijd nog verder te verslechteren. De populistische Poolse boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging) en de ultrakatholieke Liga van Poolse Gezinnen (LPR) beginnen samen een nieuwe partij waarin zij hun eurosceptische opvattingen zullen bundelen.
nu.nl - VVD wil Europese aanpak 'WW-toerisme'
De VVD wil dat de Europese regels worden aangepast om 'WW-toerisme' te voorkomen. Sinds de grenzen 1 mei zijn opengegaan voor werknemers uit Oost-Europese EU-landen, kunnen deze werknemers na hier een tijd te hebben gewerkt, een uitkering aanvragen als zij werkloos worden. Die uitkering ligt veelal hoger dan in het eigen land.
Planet - Zwendel bedreigt betaling slachtoffers Probo Koala
Slachtoffers van de ramp met het gifschip de Probo Koala in Ivoorkust zijn voorlopig niet zeker van de hun toegezegde schadevergoeding. De Ivoriaanse overheid keert op dit moment helemaal geen geld meer uit, omdat fraudeurs massaal een graantje proberen mee te pikken.
fd.nl - Doodstraf voor 'slavernij' in fabriek China
In het Chinese 'slavenschandaal' is dinsdag een man ter dood veroordeeld en 28 anderen kregen van de rechtbank celstraffen opgelegd variërend van achttien maanden tot levenslang. Vorige maand kwam aan het licht dat in mijnen en fabrieken in China honderden kinderen en volwassenen als slaven te werk worden gesteld. Beelden van ernstig mishandelde en vervuilde 'slaven' gingen de wereld rond. De ter dood veroordeelde man, Zhao Yanbing, had met een schop een 'slaaf' doodgeslagen die volgens hem te langzaam werkte. De politie begon de 'slaven' te bevrijden, nadat honderden ouders in de pers en op internet hadden geklaagd dat hun kinderen ontvoerd waren. Premier Wen Jiabao kondigde eind juni een nationale campagne aan tegen kinderarbeid en dwangarbeid.
Planet - Uitstel van executie voor Troy Davis
De Amerikaanse Troy Davis die dinsdag terechtgesteld had moeten worden wegens de vermeende moord op een politieman, heeft uitstel van executie gekregen. De zaak Davis heeft voor veel ophef gezorgd in de VS over de doodstraf. Terwijl bijna alle hoofdgetuigen hun belastende verklaringen hebben ingetrokken, leek Davis zijn doodvonnis niet meer te kunnen ontlopen. De zaak heeft ook internationaal tot protesten geleid. De Raad van Europa riep de Verenigde Staten maandag op de terdoodveroordeling niet uit te voeren. Een executie zal een ,,onherstelbare fout en tragisch justitieel dwalen'' zijn, aldus de raad.
Planet - Israël wil niet over kernproblemen praten
Israël is ,,op dit moment'' niet bereid te praten over de drie hoofdproblemen van het conflict in het Midden-Oosten: de grenzen van een Palestijnse staat, de status van Jeruzalem en de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. Dat heeft de woordvoerster van de Israëlische premier Ehud Olmert dinsdag gezegd. De Amerikaanse president George Bush had maandag opgeroepen tot een internationale conferentie over het Midden-Oosten. Op de bijeenkomst in de herfst zouden Israël, de Palestijnen en buurlanden met elkaar moeten praten om het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te brengen, aldus Bush in Washington. De Palestijnen hadden zich wel bereid getoond tot onderhandelingen over de kernproblemen.
Planet - Canada sluit akkoord met Cree-indianen
De Canadese regering is tot een schikking gekomen met de 15.000 leden tellende Cree-gemeenschap in de oostelijke provincie Quebec. Dat meldde de BBC dinsdag. De Cree ontvangen volgens de schikking over een periode van twintig jaar 1,4 miljard Canadese dollar (974 miljoen euro). Verder krijgen zij zeggenschap over onder meer het rechtssysteem, politie en economische ontwikkelingsprojecten. De oorspronkelijke bevolking kampt met werkloosheid en armoede. Recentelijk zijn indianen de straat opgegaan om uiting te geven aan hun klachten.
de Volkskrant - Kardinaal: excuses voor seksueel misbruik priester
De aartsbisschop van Los Angeles, kardinaal Roger Mahony, heeft de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters excuses aangeboden. De kardinaal maakte zijn excuses, nadat bekend was geworden dat het aartsbisdom in totaal 660 miljoen dollar (479 miljoen euro) betaalt aan vijfhonderd mensen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door priesters en leden van religieuze ordes en congregaties. Door de schikking, de grootste ooit in een zedenzaak, voorkwam Mahony dat deze week de rechtszaak zou beginnen. In het aartsbisdom Los Angeles wonen meer dan 4,3 miljoen rooms-katholieken. Er zijn bijna driehonderd parochies.
nu.nl - Driekwart steunt apart inzamelen verpakkingen
Het idee om plastic flessen en flacons apart in te zamelen is volgens 76 procent van de bevolking een goed idee. Ruim negen op tien Nederlanders zijn bereid hun plastic flessen te scheiden van het gewone afval. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van TNS-Nipo in opdracht van het ministerie van Vrom. Van de Nederlanders vindt 87 procent het belangrijk dat de overheid maatregelen treft om verpakkingsafval te verminderen. Bijna de helft (45 procent) vindt dat de overheid het bedrijfsleven moet verplichten minder verpakkingen te gebruiken en 42 procent van de burgers vindt dat naast papier en glas meer verpakkingsmaterialen gescheiden moeten worden ingezameld. Zeven op de tien Nederlanders (71 procent) zijn voorstander van statiegeld op kleine frisdrankflessen. Het huidige statiegeldsysteem draagt de goedkeuring weg van 96 procent van de burgers.
Trouw - Plastic smelten in de Afrikaanse zon
Ontwerper Rick Claassen (31) studeerde twee jaar geleden af met een ontwerp voor een zonneoven voor plastic hergebruik. Niet meer dan een kartonnen doos, afgedekt met een glasplaatje en een ’toeter’ erop van reflecterend materiaal dat het licht vangt. In de doos wordt de zonnewarmte vastgehouden op 175 graden, precies warm genoeg om plastic te smelten en om te vormen. Claassen: „Van alle materialen is plastic het meest geschikt om te recyclen, maar het wordt niet gedaan. Het komt uit een fabriek en als je het niet meer nodig hebt gooi je het weg. Ontzettend jammer. Het meeste wordt verbrand, wat heel belastend is voor het milieu, terwijl je het ook kunt omsmelten en opnieuw kunt gebruiken.” De toepassingen van hergebruikt plastic zijn volgens Claassen oneindig: matten, sierraden, rioolbuizen, keukengerij. Met een mal kan het plastic weer iedere vorm krijgen. Claassen bleek een mogelijke oplossing te hebben gevonden voor een gigantisch probleem in Afrika, namelijk het zwerfafval."Verschillende hulporganisaties wilden met me in zee." Sinds twintig jaar wapperen in Afrikaanse landen als Kenia, Ghana en Zuid-Afrika waar je ook kijkt plastic zakjes in de struiken. Er is geen goed vuilophaalsysteem en overal in het landschap ligt plastic rommel. Wordt het verbrand, dan geeft het afval giftige dampen af die ongezond zijn om in te ademen. Bovendien leidt het tot vervuiling van grondwater. Ook blijft het water in de regentijd in de zakjes staan, waardoor de malariamug wordt aangetrokken. Claassen „We kozen de arme provincie Wajir in Kenia als proefgebied uit. Het plastic-experiment wordt gefinacieerd door hulporganisatie Hivos. „In hulpverleningsland is inmiddels wel doorgedrongen dat je de mensen daar zelf het heft in handen moet geven.” De ontwerper heeft een inklapbaar prototype ontworpen van de oven, dat in de rugzak past. De mensen kunnen ter plekke voor weinig of geen geld zelf ook zo’n oven bouwen. De bedoeling is dat de lokale bevolking het nieuwe ambacht van plastic smelten zelf gaat beheersen.
de Volkskrant - Meer lekkage bij Japanse kerncentrale
‘s Werelds grootste nucleaire energiecentrale heeft dinsdag moeten toegeven dat er door de zware aardbeving van maandag in Japan meer straling is vrijgekomen dan eerder was gemeld.
Elsevier.nl - Hamas TV heeft alweer opvolger voor Jihad Mouse
Het omstreden Hamas-kinderprogramma Pioniers van Morgen introduceert met 'killerbee' Nahoul een nieuwe figuur die Palestijnse kinderen moet aanzetten tot extremisme en geweld tegen Israël.
Trouw - Hamas-kleuters krijgen nu Nahoel de bij
Twee weken geleden stierf Farfoer. Farfoer was de Mickey Mouse-achtige stripfiguur die elke vrijdag in het kinderprogramma van de Hamastelevisie ’Pioniers van Morgen’ met de presentatrice en de jonge kijkers kletste. Zijn boodschappen bestonden uit oproepen tot gewapend verzet tegen Israël en de verspreiding van de islam, waarbij Farfoer de kijkende kleuters aanmoedigde om ’de joden te vernietigen’. „Met jullie, kinderen, leggen wij het fundament voor de islamitische overheersing”, beloofde Farfoer in een van de uitzendingen.
Elsevier.nl - 'Virtuele barbiewereld binnenkort groter dan Second Life'
De virtuele wereld Barbie Girls, waar meisjes digitale barbies kunnen aankleden, is ongekend succesvol. Twee maanden na de lancering heeft de website drie miljoen geregistreerde gebruikers.
nu.nl - Iraans schietspel voor 'toewijding en moed' (video)
De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten verplaatsen zich naar het computerscherm. Een Iraanse vereniging van radicaal islamitische studenten heeft een schietspel ontwikkeld waarin de speler Iraanse atoomgeleerden moet bevrijden uit Amerikaanse en Israëlische handen. Spelletjesfabrikanten uit beide landen bestoken elkaar al langer met propagandistische games. Eerder maakten Iraanse studenten onder meer een spel waarin een Amerikaanse tanker moet worden opgeblazen. Volgens de makers moet het spel helpen de jeugd 'toewijding en moed bij te brengen'.
Planet - Ter Horst: jongeren weten te weinig van democratie
Een kwart van de kiesgerechtigden tot 25 jaar weet niet dat de gemeenteraad en Provinciale Staten door de bevolking gekozen worden, voor de Tweede Kamer weet 13 procent van de ondervraagde jongeren dat niet.
Planet - Nederlander wil graag iets betekenen voor ander of milieu
Bijna helf van Nederlanders loopt rond met een ideaal.