zaterdag 14-07-07

rtl.nl - Rusland schort militair verdrag met Europa op
Rusland schort de deelname op aan het verdrag dat het aantal conventionele troepen in Europa reguleert. President Poetin heeft een decreet getekend waarin het verdrag wordt opgeschort. Rusland klaagde al eerder dat de VS en West-Europa het verdrag uit 1999 nooit hebben geratificeerd.
Planet - Poetin schort verdrag conventionele wapens op
Het verdrag dat aanvankelijk werd gesloten tussen NAVO-landen en het toenmalige Oostblok, stelt maxima aan de hoeveelheid conventionele wapens in Europa. Rusland heeft herhaaldelijk gedreigd het CFE-verdrag niet na te leven zo lang niet alle NAVO-landen het ratificeren.
de Volkskrant - Albanië vernietigt chemische wapens
Albanië heeft als eerste land al zijn chemische wapens vernietigd. Dat meldde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Albanië had een voorraad van 16.678 kilo chemische wapens. De OPCW is een autonome, multilaterale organisatie, die sinds 1997 alle chemische wapens wereldwijd probeert uit te bannen. Inmiddels zijn 182 landen lid van de OPCW. Onder toezicht van 200 inspecteurs is al 33 procent van hun chemische wapens vernietigd. Dertien landen, waaronder Congo, Irak, Noord-Korea en Israël, weigeren lid te worden. Rusland, de VS en Libië, die ook chemische wapens bezitten, zijn wel lid. Het doel van de OPCW is alle chemische wapens tegen 2012 uit te bannen. Rusland zal die tijdslimiet waarschijnlijk niet halen.
Planet - Beloning voor oppakken Osama Bin Laden verdubbeld
De beloning voor het vangen van de voortvluchtige terroristenleider Osama Bin Laden is verdubbeld tot 50 miljoen dollar. De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag vrijwel unaniem met een wetsvoorstel ingestemd waarin staat dat het bedrag wordt uitgekeerd ,,voor de vangst of dood of informatie die leidt tot de vangst of dood van Bin Laden''.
Planet - Ban waarschuwt voor economische ineenstorting Gaza
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft vrijdag gewaarschuwd voor het gevaar van een volledige economische ineenstorting van de economie van de Gazastrook. Hij eiste de onmiddellijke heropening van de grensovergangen naar het Palestijnse gebied. Volgens een rapport van de Wereldbank hebben door de blokkade afgelopen maand meer dan 65.000 Palestijnen hun baan verloren.
Planet - Kamerleden: gesprek met Hamas-leider was nuttig
De Tweede Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks die afgelopen nacht een gesprek hebben gehad met een Hamasleider in Syrië, vinden dat dit nuttig is geweest. Delegatiegenoten van het CDA, VVD, ChristenUnie en D66 waren fel tegen de ontmoeting
rtl.nl - Kamerleden ruziën over gesprek met Hamas
Een delegatie van Kamerleden die op reis is in het Midden-Oosten is zwaar verdeeld geraakt omdat de SP, de PvdA en GroenLinks met een leider van Hamas hebben gepraat. CDA, de ChristenUnie, VVD en D66 wilden hier niet aan meedoen. Ze vinden dat een gesprek met Hamas 'dwars door het EU-beleid fietst'.
rtl.nl - Balkenende betreurt gesprek met Hamas
Premier Balkenende en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken betreuren het bezoek dat Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks hebben gebracht aan een Hamasleider. Balkenende wijst er op dat de Kamer eerder instemde met het besluit geen contacten te hebben 'met de terroristische organisatie Hamas'.
Trouw - Vogelaar: Islam wordt deel van onze cultuur
„De Islam wordt deel van onze cultuur", zegt Ella Vogelaar (PvdA), minister voor wonen, wijken en integratie. Ze hoopt een einde te maken aan ’het negativisme en de angst voor de islam’. „Ik wil moslims helpen zich hier thuis te voelen. Islam en moslims moeten zich hier kunnen wortelen, juist omdat moslims ook burgers zijn van dit land.” Vogelaar heeft er dan ook geen problemen mee als de (lokale) overheid steun geeft, ook financiële, aan religieuze instellingen van nieuwe Nederlanders. „Zolang je sociaal-maatschappelijke doelen subsidieert, en geen religieuze activiteiten. Anders zou je een grens overgaan.”
Planet - 'Nederland krijgt joods-christelijke-islamitische traditie'
De politieke partijen PVV en VVD hebben scherpe kritiek op de uitlatingen die minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) zaterdag deed in een interview met Trouw. De islamitische cultuur nestelt zich zo diepgaand in de Nederlandse samenleving dat op de lange duur gesproken kan worden van een land dat uitgaat van een 'joods-christelijke-islamitische traditie', zei de minister. Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) reageerde zaterdag dan ook zeer ontstemd. "De islam staat haaks tegenover belangrijke normen en waarden van onze cultuur Die mogen wij niet te grabbel gooien.'' Vogelaar gaat volgens Wilders nog verder: "Ze staat ook achter financiële steun voor deze ontwikkeling''. Wilders dreigt met een motie van wantrouwen tegen minister Vogelaar.
nu.nl - Kritiek op uitlatingen minister Vogelaar over islam
De islamitische cultuur nestelt zich zo diepgaand in de Nederlandse samenleving dat op de lange duur gesproken kan worden van een land dat uitgaat van een 'joods-christelijke-islamitische traditie', zei minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) in een interview met Trouw. Vogelaar hoopt een einde te maken aan het negativisme en de angst voor de islam. Vogelaar zegt verder dat ze er geen problemen mee heeft als de (lokale) overheid steun geeft, ook financiële, aan religieuze instellingen van nieuwe Nederlanders. De minister geeft hiermee een ander signaal af dan de kabinetten-Balkenende de afgelopen jaren hebben gedaan. Het beleid benadrukte toen de aanpassing aan de normen en waarden in Nederland. De partij van Geert Wilders (PVV) wil weten waarom Vogelaar "niet opkomt voor het behoud en het versterken van onze Nederlandse en Westerse cultuur die gebaseerd is op de joods-christelijke traditie die vele malen beter en beschaafder is dan de achterlijke islamitische cultuur en traditie die daar haaks op staat." Ook VVD-fractievoorzitter Mark Rutte toonde zich verbijsterd. Hij wil van premier Balkende weten of Vogelaar namens het hele kabinet sprak. "Nederland heeft geen islamitische traditie. Natuurlijk niet, daar moet je duidelijk over zijn", vindt de VVD-voorman. "Mensen die naar ons land komen, hebben onze kernwaarden te onderschrijven, zoals gelijkheid van mannen en vrouwen en onze democratische rechtsstaat."
Het Parool - Jeugdzorg schakelt imams in
Het Amsterdamse Bureau Jeugdzorg geeft opvoedingscursussen aan Marokkaanse imams. Via hen hoopt Jeugdzorg toegang te krijgen tot de gezinnen die de hulpverleners nu buiten de deur houden. Met name de meer traditionele Marokkaanse ouders in West zien Jeugdzorg slechts als vijand die kinderen uit huis haalt. Doordat zij elke jeugdhulp weren, komt Jeugdzorg vaak pas met hen in aanraking als een kind een misdrijf heeft gepleegd. Imams zijn de belangrijkste vertrouwenspersonen binnen de gemeenschap. Als zij weten welke hulp Jeugdzorg kan bieden, in een vroeg stadium, kunnen ze die kennis overdragen aan ouders die hun zoons zien afglijden.
Planet - Scholen krijgen gedragscode van ministerie
Scholen krijgen binnenkort een gedragscode van het ministerie van Onderwijs met daarin richtlijnen en antwoorden op vragen rond religie en seksuele geaardheid. Aanleiding is de zaak van de docente die door een Utrechtse school werd ontslagen omdat ze uit religieuze overtuiging weigerde handen te schudden. Het ministerie zal in de code onder meer ingaan op zaken als docenten die in een nikab (een sluier die alleen de ogen onbedekt laat) willen werken en homoseksualiteit in de klas.
Planet - OM wil zwaardere straffen tegen homogeweld
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoeken hoe geweldsdelicten met een discriminerend karakter zwaarder en beter kunnen worden bestraft. Harm Brouwer, de hoogste baas van het OM, heeft dat in een gesprek toegezegd aan homobelangenorganisatie COC nadat het aantal meldingen van geweld tegen homoseksuelen in Amsterdam het afgelopen jaar substantieel was gestegen.
Trouw - Opvoedcursus past wel bij Kuyper (opinie)
Verplichte hulp bij opvoeding is het nieuwe toverwoord in de politiek en samenleving. Is heropvoeding werkelijk het antwoord op alle problemen?
Trouw - Burger wint aan macht, maar verliest vrijheid
Roken, sociaal gedrag, opvoeding: de overheid gaat zich (weer) bemoeien met de burger. Zijn die ingrepen verstandig, of onnodig en zelfs schadelijk? Aflevering 1 van een serie over ’betutteling’.
Planet - Kabinet akkoord met verhoging ministerssalarissen
Het kabinet is akkoord gegaan met het plan van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken om de ministerssalarissen deze kabinetsperiode met 10 procent verhogen. Dat heeft de minister vrijdagavond na afloop van de ministerraad gezegd.
fd.nl - ABP in duurzame bosbouw
Stichting Pensioenfonds ABP investeert euro 60 mln in duurzame bosbouw. Het vehikel daarvoor is het Global Solidarity Forest Fund (GSFF), dat vooralsnog drie duurzame bosbouwprojecten ontwikkelt in Mozambique en Angola. Met zijn investering krijgt het ABP een belang van 60%. 'Deze belegging is voor ABP een eerste stap op het gebied van beleggen in bosbouw. Bomen groeien ook als het economisch slecht gaat. Het biedt een aantrekkelijke combinatie van risico en rendement,' aldus ABP.
Het Parool - Subsidie op groene stroom komt terug
De subsidie op 'groene stroom' keert terug. Volgens minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven komt een voorstel daarover in de laatste ministerraad voor de zomervakantie aan de orde. Vorig jaar werd de subsidiekraan, de zogenoemde MEP-regeling, dichtgedraaid omdat de indruk bestond dat de doelstelling ook zonder dat soort steun wel gehaald zou worden. Maar nu keert in een andere vorm de subsidie op de productie van duurzame energie terug, aldus Van der Hoeven. Zo wordt het bedrag afhankelijk van de energieprijs en moeten meer soorten duurzame energie en innoverende bedrijven gestimuleerd worden. De nieuwe steun krijgt de naam Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE).
nu.nl - Minister test eerste muis op zonnecellen
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) gaat de eerste uitsluitend door zonnecellen gevoede computermuis testen. De test moet uitwijzen of de muis, genaamd 'Sole Mio', ook in drukke dagelijkse werkzaamheden wel aan opladen toekomt. De computermuis, waaraan vier jaar is gewerkt, is ontwikkeld door wetenschappers van TU Delft, Universiteit van Twente, Universiteit Utrecht en ECN. Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Sole Mio van Cramer is er een uit de eerste testserie van vijftien. Als de muis slaagt voor de test, zou dat op termijn wereldwijd honderden miljoenen batterijen kunnen besparen. De muis laadt op bij een combinatie van dag- en kunstlicht. Met zonne-energie kan het opladen onder ideale omstandigheden vijf keer zo snel verlopen als nu het geval is.
Trouw - Noordpool / Landen ruziën om schat onder smeltend poolijs
Door de klimaatverandering komen er in het Arctische gebied binnen afzienbare tijd grote reservoirs aan olie, gas, vis en mineralen vrij. Maar van wie is de Noordpool eigenlijk? Een kwart van de niet ontdekte gas- en olievelden zou in het Arctische gebied liggen. Ook liggen er diamant, zilver, koper, zink, en mogelijk, uranium. Ondertussen warmt de aarde op, en met iedere druppel gesmolten ijs op en rond de Noordpool neemt de spanning toe onder noordelijke regeringen, olie- en gasmaatschappijen, en milieu-organisaties.
Planet - Iraanse economen kraken beleid president
Een groep Iraanse economen hebben de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in het gezicht gezegd dat zijn economische politiek op niets is gebaseerd en uitermate kortzichtig is. ,,Geen enkele regering heeft sinds de islamitische revolutie van 1979 zo kunnen profiteren van zulke hoge olieprijzen en daarmee structurele problemen oplossen. (..) Maar wij zijn er bezorgd over dat we deze kans missen,'' zo meenden de groep van meer dan vijftig critici van de economische politiek van Ahmadinejad. Ahmadinejad werd feitelijk voor onverantwoordelijke knoeier uitgemaakt.
nrc.nl - Alarm China over kwaliteit van voedsel (nrc.nl sluit de browser van webfacts)
Gezondheidsfunctionarissen in China hebben opgeroepen tot scherper toezicht op de productie van voedsel en geneesmiddelen. Bedrog door producenten en handelaren ondermijnt de volksgezondheid, bedreigt de export en tast zelfs de slagkracht van het leger aan. Vice-minister van Gezondheid, Wang Longde, zei op een persconferentie dat betere coördinatie tussen de toezichthoudende instanties dringend nodig is om de kwaliteit van voedsel en geneesmiddelen te garanderen. Alleen door betere samenwerking tussen de ministeries en inspecties en door aanscherping van de wetgeving kan het geschonden consumentenvertrouwen worden hersteld, aldus minister Wang.