dinsdag 10-07-07

nu.nl - IEA waarschuwt voor olietekort
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt voor een wereldwijd olie- en gastekort over vijf jaar, omdat de vraag sneller stijgt dan verwacht en het aanbod achterblijft.
Planet - Irak en Afghanistan: 12 miljard dollar per maand
De militaire operaties in Irak en Afghanistan kosten de Amerikaanse staat elke maand circa twaalf miljard dollar. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het onafhankelijke onderzoeksbureau CRS van het Amerikaanse Congres. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben de VS nu in totaal 610 miljard dollar uitgegeven aan de twee oorlogen in Afghanistan en Irak. De kostenpost zal rond oktober 2008 zijn opgelopen tot 758 miljard, als het Congres alle door president Bush gevraagde extra gelden ook toekent. Alleen in Irak zal dan in totaal 567 miljard zijn uitgegeven.
Trouw - Bush ziet steun afbladderen
President Bush komt steeds meer alleen te staan wat betreft de aanwezigheid van VS-troepen in Irak. Ook trouwe Republikeinse bondgenoten vallen hem nu af. De Senaat houdt deze weken een reeks stemmingen over defensieuitgaven. Nagenoeg alle Democraten willen het Witte Huis alleen nieuw geld geven als het de oorlog geleidelijk vermindert. President Bush heeft het recht alle wetsvoorstellen te vetoën, maar dat wordt moeilijker als hij helemaal alleen staat.
Het Parool - Irak-strategie onder druk
De druk op president George Bush om de koers in Irak te wijzigen is nog verder toegenomen nu vier prominente Republikeinse senatoren hun steun aan de militaire strategie hebben ingetrokken. De Senaat debatteert deze week over de financiering van de oorlog en zal ook stemmen over een voorstel van de Democraten voor terugtrekking van de troepen. De Republikeinse Susan Collings en de Democraat Ben Nelson willen dat de Amerikaanse militairen in Irak zich beperken tot het trainen van Iraakse veiligheidstroepen, bestrijden van Al Qaida en bewaken van de grenzen. Dat zou een ruimte bieden aan een 'significante, maar geleidelijke terugtrekking'.
Planet - Pakistaanse militairen vegen Rode Moskee schoon
Pakistaanse regeringstroepen zijn dinsdag begonnen aan wat de laatste aanval op de Rode Moskee wordt genoemd. Het complex moet worden schoongeveegd en ontdaan van extremistische moslimstrijders die al een week recht tegenover het regeringsleger staan. Minstens vijftig extremisten die het de regering afgelopen maanden lastig hebben gemaakt met ontvoeringen en strafexpedities tegen vermeende immorele personen en instituten, sneuvelden dinsdag.
Het Parool - Rode Moskee bestormd: 60 doden
Zeker zestig militante moslims hebben dinsdagmorgen de dood gevonden toen commando's van het Pakistaanse leger de Rode Moskee in de hoofdstad Islamabad bestormden. Bij de aanval kwamen ook drie militairen om het leven.
Trouw - Extremisten Rode Moskee geven zich over
Naar schatting vijftig extremisten in de roemruchte Rode Moskee in Islamabad hebben zich dinsdag overgegeven tijdens een pauze in de gevechten. De Pakistaanse strijdkrachten hebben de moskee en het aangrenzende schoolgebouw dinsdagochtend bestormd. Volgens ooggetuigen liggen ruimtes in het complex bezaaid met lijken. Er zijn zeker veertig doden gevallen bij de bestorming. Een legerwoordvoerder zei dat er echter nog geen vrouwen en kinderen in het gebouw zijn aangetroffen.
Het Parool - 'Shoot to kill' tegen terroristen
De Duitse politie en het leger moeten de bevoegdheid krijgen te doden in de strijd tegen het internationale terrorisme. Verder moet aan mensen met sympathieën voor terroristen een verbod kunnen worden opgelegd een mobiele telefoon en een internetaansluiting te bezitten. Met die voorstellen, geventileerd in een interview met het weekblad Der Spiegel, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schäuble (CDU) de oppositie en de coalitiepartner SPD in de gordijnen gejaagd. ''Met het doden van verdachten wil Schäuble de politieke moord legaliseren,'' zegt oud-minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger van de liberale FDP. SPD-parlementariër Sebastian Edathy stelde dat Schäuble de rechtsstaat dient te beschermen, maar dat het er nu op lijkt dat die rechtsstaat tegen Schäuble moet worden beschermd. Volgens Claudia Roth van de Groenen slaat Schäuble volledig door. ''Als Duitsland vanwege de strijd tegen het terrorisme zijn grondbeginselen overboord gooit, hebben de terroristen gewonnen.''
nu.nl - Eu-Commissie verwacht grotere toestroom Irakezen
De Europese Commissie gaat uit van een forse toename van het aantal Iraakse vluchtelingen, dat naar Europa komt. Het aantal wordt dit jaar geraamd op 35.000. In 2006 waren dat het er 20.000. De landen van de Europese Unie die Iraakse vluchtelingen opvangen krijgen 7 miljoen euro extra van de Commissie, naast het al bestaande budget van 14 miljoen euro. Daarnaast steekt de EU geld in opvang voor deze vluchtelingen in de buurlanden van Irak, zoals Syrië en Jordanië.
Trouw - ’Nep-indianen’ strijden voor hun toekomst
Het bos is verdwenen en er zwemt geen vis meer in het Braziliaanse Aracruz. Aan de kust van Brazilië speelt zich een al tientallen jaren durende strijd om grond af tussen indianen en celluloseproducent Aracruz. Aracruz is sinds de jaren zeventig in het gebied gevestigd. Als grondstof voor de cellulose gebruikt het eucalyptusbomen. Die zijn aangeplant over een oppervlakte van 200.000 hectare, een gebied bijna zo groot als de provincie Limburg. De komst van Aracruz betekende het einde van de leefomgeving van de indianen. Funai, de overheidsinstelling die de rechten en het welzijn van de Braziliaanse indianen moet beschermen, bepaalde in 1998 dat de indianen recht hebben op 18.070 hectare. Dat zou hen in staat moeten stellen om onafhankelijk van de landbouw, handnijverheid en visserij te kunnen leven. Maar volgens Aracruz moeten de indianen tevreden zijn met de 7000 hectaren die ze eerder toegewezen kregen. Aracruz kwam met een voorstel, waarin de indianen zouden erkennen dat er geen inheemse gebieden in de regio rondom Aracruz bestaan. Of ooit zou hebben bestaan. Het land dat de indianen opeisen zou daarom een donatie van het bedrijf zijn. Dat was geen optie voor de indianen, die niet meer verder wilden praten.
de Volkskrant - Brazilië geeft groen licht aan stuwdammen Amazonegebied
De Braziliaanse regering heeft maandag groen licht gegeven aan een omstreden grootschalig stuwdammenproject in het hart van het Amazonegebied, dat een groot deel van het nationale energietekort moet oplossen. Het uitvoerende orgaan van het Braziliaanse ministerie van milieu, Ibama, gaf maandag op voorwaarde van een flinke lijst milieumaatregelen, toestemming voor de aanbesteding van het project, dat tussen de zeven en elf miljard euro zal gaan kosten. Volgens milieudeskundigen kan het ondergelopen gebied echter tweemaal zo groot uitpakken als nu wordt verondersteld en zo ook het Boliviaanse regenwoud aantasten. Vissoorten die door de dammen hun paaigebieden niet meer kunnen bereiken zullen uitsterven, het leefgebied van malariamuggen zal vergroten, sojaplantages zullen nog verder het regenwoud in reiken en kwik uit de goudmijnen zal zich gemakkelijker kunnen verspreiden en via de visstand de volksgezondheid bedreigen.
de Volkskrant - KEMA gaat keuren in China
De KEMA gaat in China producten keuren op veiligheid en kwaliteit. Als eerste buitenlandse instantie heeft het keuringsinstituut uit Arnhem toestemming gekregen in China een onderneming te openen om elektrotechnische producten te testen.
Het Parool - KEMA gaat keuren in China
Chinese en buitenlandse fabrikanten kunnen hun producten bij de KEMA in China laten keuren en certificeren. Hierdoor zijn ze verzekerd van een snellere toegang tot de wereldmarkt, aldus het instituut. China is bezig met toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Een van de voorwaarden voor toetreding is dat de Chinese markt wordt opengesteld voor buitenlandse bedrijven. Tot nu toe kon dat alleen door een joint venture aan te gaan met een Chinees bedrijf. Na de bank-, verzekerings,- en retailsectoren, heeft China in december 2005 ook de certificatiemarkt opengesteld voor zelfstandige ondernemingen van buitenlandse bedrijven.
rtl.nl - EU-Parlement verbiedt kwik in barometers
Kwik mag definitief niet meer in nieuwe barometers worden gebruikt. De stof is volgens het Europees Parlement veel te gevaarlijk voor milieu en gezondheid. De VVD laakt het besluit: "Het heeft geen enkele milieuwinst. De fabrikanten gebruiken immers gerecycled kwik."
de Volkskrant - GroenLinks wil naar rechter om passagiersgegevens
GroenLinks wil dat het Europees Parlement naar het Europees Hof van Justitie stapt over de Europese afdracht van passagiersgegevens aan de VS. Fractieleidster Kathalijne Buitenweg zei maandag zo de inhoud van een recent EU-VS akkoord te bevechten. Ze vindt het ‘echt schandalig’ dat de VS vele privacygegevens zoals creditcardnummers vijftien jaar mogen bewaren voor vele doelen en instanties. Het Europees Parlement stapte enkele jaren geleden ook naar het EU-Hof tegen het voorgaande akkoord. Het Hof oordeelde toen dat de juridische vorm van het akkoord onjuist was.
Het Parool - Crisis bedreigt regering in Polen
De Poolse premier Jaroslaw Kaczynski heeft vicepremier en minister van Landbouw Andrzej Lepper ontslagen en daarmee het voortbestaan van de coalitieregering op het spel gezet. Lepper, leider van de agrarische Zelfverdedigingspartij, wordt ervan verdacht dat hij betrokken is bij een corruptieschandaal.
de Volkskrant - Vaticaan: Protestantse gemeenschappen geen echte kerk
De Rooms-Katholieke Kerk is ‘de enige kerk van Christus’. Protestantse gemeenschappen mogen zich geen kerk noemen, omdat ze de wezenlijke eigenschappen van het kerk-zijn missen: de juiste leer en viering van de sacramenten. Dat stelt de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer in het dinsdag gepubliceerd document 'Dominus Iesus'. Het stuk bevestigt de standpunten die de congregatie in 2000 innam.
de Volkskrant - Uitgevers zetten ontwikkelingsproject tot 2015 voort
Wetenschappers uit 119 ontwikkelingslanden kunnen tot 2015 voor weinig of geen kosten gebruik maken van publicaties van ruim honderd uitgevers. De uitgevers, waaronder Elsevier, Wolters, Springer en Blackwell, maakten dat dinsdag bekend. De samenwerking is tot stand gekomen door drie organisaties van de Verenigde Naties op het gebied van gezondheid (WHO), voedsel (FAO) en milieu (UNEP). Voor onderzoek en onderwijs moesten wetenschappers in de ontwikkelingslanden zich tot voor kort vaak baseren op literatuur die twintig tot dertig jaar oud is. Uit een studie van de WHO van 2000 bleek dat 56 procent van de academische instellingen in de armste landen geen abonnement had op wetenschappelijke tijdschriften. Het project biedt de wetenschappers onder meer toegang tot HINARI (Health Internetwork Access to Research Initiative) dat 3750 tijdschriften op het gebied van gezondheid omvat.
Planet - Het mobieltje als bankkantoor
In ontwikkelingslanden kan de mobiele telefoon een revolutie ontketenen voor het bankwezen. In arme landen zijn bankfilialen of pinautomaten meestal ver te zoeken, maar mobiele telefoons dringen zo langzamerhand door tot iedere uithoek van deze landen. In een recent onderzoek schrijven Nokia en Vodafone dat de ontwikkelingslanden dankzij de mobiele telefoon kennis kunnen maken met moderne verworvenheden als leningen en spaarrekeningen. De New York Times doet er verslag van en haalt Kenia aan als praktijkvoorbeeld. In Kenia heeft slechts 19 procent van de 36 miljoen inwoners toegang tot de banksector. De grootste microfinancierder in het land, Jamii Bora, heeft inmiddels ook mobiele technologie in gebruik genomen om microkredieten te verstrekken en te innen. Hiervoor wordt gprs als mobiele datatechnologie gebruikt. Naast bancaire diensten, levert Jamii Bora ook andere diensten zoals een zorgverzekering. Ook hier wordt de mobiele technologie ingezet voor de administratieve afhandeling.
Planet - Meer zwangerschap door internet
Chinese jeugd bezondigt zich aan seks na online afspraakjes, 'heet gemaakt door websites', zeggen gezaghebbers. Geboortebeperking is in China voorwaar geen eenvoudiger klus, zo ving Reuters op uit een persbericht door de Chinese overheid. In Shanghai heeft bijna de helft van de zwangere tieners de bevruchters ontmoet via internet. De stad kent een hotline waar zwangere meisjes zich kunnen melden. Van de 20.000 tienermeisjes hadden 46 procent afspraakjes gemaakt met jongens op het internet. De meeste vaders maakten dat ze wegkwamen bij het vernemen van de zwangerschap. Bijna 80 procent van de jongeren haalt de seksuele kennis van internet, slechts 8 procent van de Chinese ouders durfde het onderwerp aan te snijden in een conversatie met hun kinderen.
Planet - Achterstallig onderhoud airco's vreet stroom
Airco's en klimaatinstallaties bij bedrijven verbruiken veel te veel energie door achterstallig onderhoud en een onjuiste afstelling. Goed beheer en onderhoud kan het stroomverbruik verminderen tot 35 procent van het totaal. Dat blijkt uit onderzoek dat SenterNovem, een agentschap van Economische Zaken, heeft laten uitvoeren door TNO. Airco's en klimaatinstallaties zijn nu al goed voor ongeveer 10 procent van het totale energieverbruik. Toch blijken bedrijven maar weinig aandacht te besteden aan het zuinige gebruik van deze apparatuur.
de Volkskrant - Kleurstof voor vlees blijkt kankerverwekkend
Een rode kleurstof voor hamburgers en worstjes blijkt kankerverwekkend. Het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding heeft dat maandag gemeld aan de Europese Commissie. De stof om vlees mooi rood te kleuren blijkt in het lichaam te worden omgezet in aniline. Dierproeven hebben aangetoond dat aniline kanker kan veroorzaken. Het EFSA-panel weigert daarom een nieuwe maximumlimiet te adviseren voor de kleurstof. Momenteel staat de EU maximaal 20 mg per kilo toe.
Het Parool - AT 5 staat weer in etalage
De gemeente onderhandelt met externe partijen, ook commerciële, over de toekomst van televisiezender AT5. PvdA-wethouder Carolien Gehrels van Kunst en Cultuur zegt de komende weken al zes afspraken te hebben met niet-commerciële kandidaat-partners. Verkoop wordt niet uitgesloten.