donderdag 28-06-07

Het Parool - Dwangbevel om afluisteraffaire VS
De Amerikaanse Senaat heeft het Witte Huis een dwangbevel gestuurd om documenten over te dragen rond het afluisterprogramma van het Nationale Veiligheidsagentschap. Het agentschap (de National Security Agency, NSA) heeft in opdracht van president George Bush het internationale telefoon- en e-mailverkeer van Amerikaanse burgers afgeluisterd, zonder dat daar een gerechtelijk bevel voor was uitgevaardigd. Het illegale afluisterprogramma van de NSA kwam in 2005 in de openbaarheid, maar omdat de Republikeinen op dat moment nog beschikten over een meerderheid in het Congres, viel de volksvertegenwoordiging de regering er niet over lastig.
Planet - Aantal gevangenen VS sterk gestegen
De VS kenden vorig jaar de sterkste stijging van het aantal gevangenen sinds 2000. Het aantal gedetineerden steeg met 2,8 procent tot ruim 2.245.000. Om de tendens te verklaren, wijzen deskundigen op zwaardere straffen, een recordaantal drugscriminelen en hoge criminaliteitscijfers. Van de zwarte Amerikaanse mannen zit 4,8 procent achter de tralies, van de blanke mannen 0,7 procent. De VS zijn al jaren het land met de meeste gevangenen van de wereld.
[VPRO's Tegenlicht: 'De war on drugs' " De Amerikaanse Staat geeft elke seconde $ 630 uit om drugs te bestrijden, iedere 20 seconden wordt iemand gearresteerd op verdenking van een drugsdelict en elke dag worden er 117 mensen met een minimum straf van 5 jaar naar de gevangenis gestuurd. Mede hierdoor zitten er in de VS inmiddels ruim 2 miljoen mensen achter de tralies. De ooit door Ronald en Nancy Reagan gestarte 'War on Drugs' woedt nog steeds in alle hevigheid. Het belangrijkste resultaat echter is niet een afname in drugsgebruik maar het feit dat er iedere dag meer geld aan wordt verdiend. Geen hond dus die deze oorlog nog wil stoppen: teveel partijen verdienen er teveel geld aan."]
de Volkskrant - Doodvonnis terminaal zieke man voltrokken in VS
In de Verenigde Staten zijn dinsdag drie doodvonnissen voltrokken, waaronder dat van een terminaal zieke man, die volgens artsen geen zes maanden meer te leven had. De VS zijn de enige Westerse democratie die de doodstraf uitvoeren. Met de dood van het drietal is het aantal executies dit jaar opgelopen tot 29.
fd.nl - Imago VS keldert in wereldwijd onderzoek
Het imago van de VS is in grote delen van de wereld gekelderd. Maar ook China en andere grootmachten doen het minder goed in de wereldwijde publieke opinie. Klimaatverandering en andere milieuproblemen worden op veel plaatsen gezien als ernstiger problemen dan de verspreiding van nucleaire wapens en aids, aldus het onderzoek in 47 landen van het Pew Global Attitudes Project.
Pew Global Attitudes Project: America’s Image in the World
"....the anti-Americanism we see today. First, it is worldwide. This is not just a rift with our European allies or hatred of America in the Middle East. It is a global slide. Our 2006 survey revealed declines in Japan and India, two still relatively pro-American Asian powers. Other polls international polls, such as BBC and Gallup have confirmed the continuing world-wide nature of America's image problem".
Features of Current Anti-Americanism / Causes of Anti-Americanism (i.v.v. grafieken): U.S. Could Be a Military Threat to Our Country; Dangers to World Peace; America's Religiosity; Falling Support for U.S.-led War on Terror; War in Iraq to Remove Saddam Made the World ...; What Are America's Motives?: To control Mideast Oil; To dominate the world; To target unfriendly Muslim governments; To protect Israel;
Planet - Imago VS keldert
Het onderzoek kwam uit op de dag dat president Bush bekendmaakte dat hij een speciale gezant gaat benoemen voor islamitische landen. De diplomaat moet gaan ,,leren en luisteren'' bij de Organisatie van de Islamitische Conferentie, een contactgroep van 57 landen. Ook moet de gezant de ,,Amerikaanse meningen en waarden'' uitdragen, aldus Bush.
de Volkskrant - VS-gezant bij Islamitische Conferentie
De VS gaan een gezant benoemen voor de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). De gezant moet de banden tussen islamitische landen en de VS en het Amerikaanse imago onder moslims verbeteren. De OIC vertegenwoordigt 57 moslimlanden en bevordert solidariteit onder moslims ten aanzien van sociale en politieke kwesties. Na de Verenigde Naties is ze de grootste internationale organisatie ter wereld.
Planet - Amerikaans Huis: broeikaseffect bestaat
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft geprobeerd een einde te maken aan het debat of de aarde werkelijk opwarmt of niet. De door Democraten gedomineerde volksvertegenwoordiging keurden een wet goed die de ,,realiteit'' van klimaatverandering erkent. Met de wet wordt onder meer extra federaal geld vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. De Senaat moet nog debatteren over de wetgeving.
de Volkskrant - 'Woestijnvorming kan 2 miljard mensen bedreigen'
Woestijnvorming - het verdorren van land door menselijke activiteiten zoals landbouw en veeteelt - vormt de grootste ecologische horde van dit moment en kan een bedreiging worden voor twee miljard mensen, ofwel een derde van de wereldbevolking. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen in de komende tien jaar vijftig miljoen mensen door de omstandigheden gedwongen ontheemd raken. Dat stelt de Universiteit van de VN in een rapport.
Planet - Rellen in Iran na rantsoenering benzine
Zeker tachtig personen zijn in Iran gearresteerd na gewelddadige protesten tegen de rantsoenering van brandstof. Betogers vernielden talrijke benzinestations. Alleen al in de hoofdstad Teheran zouden twaalf tankstations in brand zijn gestoken. Ondanks de enorme energiereserves van Iran heeft de islamitische republiek een tekort aan raffinaderijen om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Iran moet circa veertig procent van de benzine importeren.
Het Parool - Negen procent meer rijken
Het aantal Nederlanders dat een miljoen dollar of meer bezit is vorig jaar met bijna tienduizend toegenomen. Het totale aantal is nu 117.400. Wereldwijd staat Nederland hiermee op de veertiende plaats. Wereldwijd groeide het aantal miljonairs met ruim acht procent tot 9,5 miljoen. Al deze rijken bezitten tezamen 277 biljoen euro.
rtl.nl - Nederland derde rijkste land binnen EU
Volgens het statistisch bureau van de EU staat Luxemburg bovenaan, gevolgd door Ierland. Nederland staat derde met het op drie na hoogste bruto binnenlands product (bbp) per inwoner van alle EU-lidstaten. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Bulgarije en Roemenië, die begin dit jaar zijn toegetreden tot de EU, staan onderaan de lijst. Bulgaren hebben een gemiddeld inkomen van 37% van wat de gemiddelde inwoner van de EU verdient.
de Volkskrant - PGGM eist goed gedrag bedrijven
PGGM, het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector, gaat goed gedrag afdwingen bij bedrijven. Bedrijven worden aangesproken op hun activiteiten op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Bedrijven die onvoldoende presteren op onder meer wapens, mensenrechten en medicijnen worden daar op aangesproken. Als het niet lukt het gedrag van het bedrijf te veranderen, stapt PGGM uit dat fonds. PGGM heeft een belegd vermogen van ruim 80 miljard euro. Onder druk van maatschappelijke kritiek besloot het pensioenfonds niet meer te investeren in de wapenindustrie.
fd.nl - Slow Management haalt verloren waarden terug
Na Slow Food, Slow Journalism en Slow Urbanism is er nu ook Slow Management. De beweging presenteerde zich gisteren met een manifest, een website en een gelijknamig kwartaalblad. Slow Management is niet langzaam of makkelijk, het is organiseren met zorg en aandacht, zo vat initiatiefnemer Jaap Peters de gedachte erachter samen. De organisatieadviseur keerde zich eerder al in zijn boek Intensieve menshouderij tegen harde, op Angelsaksische leest geschoeide prestatiemodellen, die in de jaren negentig massaal de intrede deden in Nederlandse bedrijven. Noem het maar Fast Management. Dit reguliere management, zo is te lezen op de website www.slowmanagement.nl , gaat over tijd en geld en probeert onder hoge druk een steeds hogere snelheid te krijgen. Hierdoor wordt echte kwaliteit gemorst. En daar draait Slow Management volgens hem om: een andere manier van organiseren. 'Alles wat tegenwoordig mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen - red.) heet of de drie P's (people, planet, profit - red.) was vroeger heel vanzelfsprekend. We zijn dus iets kwijtgeraakt. Het Angelsaksische model lijkt meetbaar hetzelfde op te leveren, maar dat is niet zo. Je merkt het wel als een kip al na een paar dagen twee kilo weegt. Alle kippen die langer dan 38 dagen leven smaken beter.'
rtl.nl - Verplicht speeltje voor varkens
Varkenshouders moeten vanaf 1 juli zorgen voor voldoende afleidingsmateriaal in de varkenstal. Op dit moment hangt er in de meeste varkensstallen vaak alleen een ketting ter afleiding. Een varken raakt in de stress als hij zich gaat vervelen. Dit kan staartbijten tot gevolg hebben. Veel boeren laten de varkens daarom couperen, hetgeen dieronvriendelijk is. Minister Verburg (landbouw) komt daarom varkens tegemoet: afleiding is verplicht. Zo kan gedacht worden aan hooi, stro en speelgoed.
Planet - CDA wil boerkaverbod gebruiken tegen dierenactivisten
Dierenactivisten, die vaak maskers of bivakmutsen dragen, moeten worden aangepakt met het boerkaverbod, dat gaat het CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vandaag voorstellen tijdens een debat over gewelddadige acties van radicalen. Van Haersma Buma pleitte er in april ook al voor dierenactivisten te beschouwen als terroristen. Om veiligheidsredenen is het verboden om in het openbaar vervoer iets te dragen dat het gezicht bedekt, zoals een integraalhelm, een gezichtsmasker of een boerka.
nrc.nl - Opinie - 'De westerse cultuur sterft uit' (nrc.nl sluit de webbrowser van webfacts)
Het aantal niet-westerse allochtonen in Nederland is de afgelopen vijftig jaar fors gegroeid, terwijl autochtonen minder kinderen krijgen. Onze cultuur gaat verloren. De stelling dat het voortbestaan van de westerse cultuur in de 21ste eeuw bedreigd wordt, is niet nieuw. Ook de Canadese journalist en columnist Mark Steyn onderbouwt deze stelling door te wijzen op het lage geboortecijfer in westerse samenlevingen.
de Volkskrant - Roemenië ‘verlaat’ Raad van Europa door CIA-rapport
De Roemeense leden van het parlement van de Raad van Europa hebben donderdag laten weten zich terug te trekken uit de Europese organisatie voor mensenrechten en democratie. De tien protesteren tegen de beschuldigingen die tegen hun land zijn geuit in het rapport dat de Zwitser Dick Marty eerder deze maand openbaar maakte over de vermeende CIA-kampen en -ontvoeringen in Europa.
Planet - Polen wijzigt naam concentratiekamp Auschwitz
De officiële naam waaronder Auschwitz geregistreerd stond op de UNESCO-werelderfgoedlijst, is op verzoek van Polen gewijzigd. Het concentratiekamp Auschwitz heet voortaan Duitslands naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau 1940-1945. Polen had om de naamswijziging gevraagd omdat in buitenlandse media vaak wordt gesproken over het Poolse concentratiekamp.
Elsevier.nl - Ophef over Nederlandse 'babyfabriek' in Afrika
'Dit riekt naar kinderhandel.' Deskundigen reageren verontwaardigd op het bedrijf WishChild Medicals dat de mogelijkheid biedt zwangerschap tegen betaling uit te besteden aan draagmoeders in Kameroen. Voor 50.000 tot 70.000 euro kunnen stellen hier een baby 'bestellen'.
nu.nl - 'Helft wereldbevolking heeft mobiele telefoon'
Ongeveer de helft van de wereldbevolking zal dit jaar een mobiele telefoon bezitten. Volgens een onderzoek gebruiken aan het einde van dit jaar wereldwijd meer dan 3,25 miljard mensen een mobieltje.
fd.nl - Amerikaanse durfkapitalist Carlyle stelt beursgang uit
De Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group heeft de voor donderdag geplande beurgang van zijn beleggingsfonds Carlyle Capital Corporation (CCC) op het laatste moment uitgesteld. Het bedrijf hoopte met een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam maximaal $ 525 mln (euro 390 mln) op te halen. Carlyle Group werd twintig jaar geleden opgericht in Washington en lang gezien als een schimmige investeringsmaatschappij waar de hoogste echelons van de internationale politiek en het bedrijfsleven hand in hand gingen. Tot de topmensen van Carlyle behoorden onder meer oud-president George Bush en de Britse oud-premier John Major. Carlyle is tegenwoordig een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld.
Wikipedia: The Carlyle Group
The Carlyle Group is een Amerikaanse en tevens een van 's werelds grootste internationale, particuliere private equity-investeringsmaatschappijen. De groep beheert meer dan $16 miljard. De investeringen van de groep in de luchtvaart- en defensiesectoren zijn een bron van kritiek op de groep. De groep maakt deel uit van een zogenoemde "IJzeren Driehoek" waarin (Amerikaanse) overheid, defensiebedrijven en investeerders samenkomen. De Carlyle-affaire uit 2004 is slechts één van de twijfelachtige voorbeelden van betrokkenheid van het Amerikaanse bedrijfsleven bij de oorlog in Irak. Bekendste voorbeeld is de Halliburton-affaire. Carlyle heeft in Nederland een groot belang van 47% in Casema en in de oliehandelsmaatschappij Petroplus.
Planet - Hardrijder? Klein pikkie zeker...
Alleen jongens met een kleine pik rijden te hard. Dat is de boodschap van een opvallend nieuw reclamespotje waarmee de Australische Rijkswaterstaat het aantal verkeersdoden wil terugdringen. In Australië rijden vooral jongeren, al dan niet met een slok op, als gekken over de wegen.
Planet - 'RTL moet ondertiteling van Tien overnemen'
De belangenorganisaties van doven en slechthorenden, verenigd in SOAP!, dringen er bij RTL Nederland op aan om naast de programma's ook de teletekstondertiteling van Tien over te nemen.
Planet - Geen regels VS voor netneutraliteit
In de VS woedt al anderhalf jaar een vrij heftig debat over netnetutraliteit: hebben transportbedrijven, dat wil zeggen telecom- en kabelbedrijven, het recht om bepaalde vormen van verkeer voorrang te geven boven andere vormen?; Bijvoorbeeld de eigen tv-dienst over internet voorrang geven boven YouTube-verkeer? En moeten de dienstverleners op internet ook meer gaan betalen voor kwalitatief beter transport met garanties?
de Volkskrant - Chatten met psycholoog via Korrelatie
Stichting Korrelatie biedt mensen vanaf donderdag de mogelijkheid te chatten met een psycholoog, pedagoog of maatschappelijk werker. De vernieuwde website van de hulporganisatie bevat een chatfunctie voor één op één advies.