woensdag 27-06-07

Het Parool - CIA stuurde gifpillen om Castro te vermoorden
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft gisteren geheime documenten openbaar gemaakt die inzicht geven in de illegale activiteiten van de dienst in de periode tussen 1959 en 1973. De zogenoemde familiejuwelen bevestigen onder andere de vermoedens dat de CIA betrokken was bij moordaanslagen op Fidel Castro. De dienst maakte daarbij gebruik van leden van de Amerikaanse maffia. De 690 pagina's staan vol met pijnlijke episodes uit de geschiedenis van de dienst. Zo blijkt dat de drug LSD is uitgetest op nietsvermoedende burgers. Ook werden journalisten en mensenrechtenactivisten langdurig afgeluisterd en geschaduwd.
Trouw - CIA-documenten over testen LSD op burgers
De documenten verschaffen details over moordcomplotten, het testen van drugs als LSD op burgers zonder hun medeweten, het afluisteren van Amerikaanse journalisten en het bespioneren van activisten. De rapporten werden geschreven in opdracht van CIA-chef James Schlesinger in 1973. Aanleiding voor zijn opdracht was Schlesingers woede over de hulp die de CIA bood aan ex-CIA-agenten die veroordeeld waren voor de Watergate-inbraak; het begin van het einde voor president Richard Nixon. Het is de CIA verboden in eigen land te spioneren.
Planet - CIA probeerde Castro te vermoorden
De CIA probeerde Castro te vermoorden. Dit bleek uit dinsdag gepubliceerde CIA-documenten, die ongeveer 25 jaar intern beleid blootleggen. Honderden pagina's over onder meer pogingen tot moord, spionage en ontvoeringen van de dienst, of uit naam van de dienst, zijn onthuld voor de gewone burger. Ook staat nu zwart op wit dat de CIA in de jaren '70 illegaal Amerikaanse tegenstanders van de Vietnam-oorlog en prominente journalisten bespioneerde.
Trouw - Clustermunitie voorlopig in de ban
[Volgens de ministers Van Middelkoop (ChristenUnie) en Buitenlandse Zaken Verhagen (CDA) vindt de regering het bezit van clustermunitie legitiem.]
De Koninklijke Luchtmacht mag tot nader order geen clustermunitie gebruiken. Als er toch situaties zijn waarbij clustermunitie moet worden ingezet, dan zal de regering de Tweede Kamer dat vooraf meedelen. Dat hebben de ministers van Defensie Van Middelkoop (CU) en Buitenlandse Zaken Verhagen (CDA) geschreven aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindslieden vindt de regering het bezit van clustermunitie legitiem en is de inzet hiervan in bepaalde situaties na zorgvuldige afweging aangewezen. De ministers erkennen dat clustermunitie groot humanitair leed kan veroorzaken, maar wijten dat aan een onjuist gebruik ervan. "Hieruit trekt de regering niet de conclusie dat een volledige categorie wapens moet worden verboden", schrijven zij.
Planet - Nederland mag geen roetfilter verplichten
Nederland mag niet zelf een roetfilter verplichten op dieselauto's. De Europese Commissie heeft Nederland dat terecht verboden, oordeelde het Europees Hof van Justitie woensdag. De Nederlandse regering had het filter hier vorig jaar willen verplichten om de luchtvervuiling te beperken. De invoering was echter strijdig met de Europese vrije markt, omdat fabrikanten hun modellen dan speciaal voor Nederland moeten aanpassen. De technische eisen voor auto's moeten in de hele EU gelijk zijn, stelde de Duitse EU-commissaris Verheugen (Industrie). Brussel stelt de filter in 2009 verplicht. Wegens het arrest eist het Platform Detailhandel Nederland dat de regering per direct afziet van milieuzones in grote steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. In milieuzones mogen alleen vrachtwagens komen met roetfilters of een geringe uitstoot van stof. Maar Nederland mag niet strenger zijn dan andere landen, vindt het platform. Breda besloot woensdag invoering van de milieuzone uit te stellen, na protest van de transportbranche.
nu.nl - Europarlement overweegt verbod op snelle auto's
De liberale Britse Europarlementariër Chris Davies wil een verbod op de productie van auto's die sneller kunnen rijden dan 162 kilometer per uur. Hij wil op deze manier de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Hij wil de gemiddelde CO2-uitstoot van auto's verminderen met 42 procent in 2020. In Duitsland, waar men op de meeste snelwegen geen maximumsnelheid kent, is protest tegen het voorstel geuit.
nu.nl - EU ontevreden over corruptie in Roemenië en Bulgarije
Roemenië en Bulgarije maken te weinig voortgang bij de bestrijding van corruptie op hoog niveau. De Europese Commissie zal woensdag deze landen hierop aanspreken. Er is wel vooruitgang in Roemenië bij de justitiële hervormingen en bij het opzetten van een integriteitsbureau. Het oordeel over Bulgarije was strenger. Daar vormen huurmoorden op lokale politici een groot probleem.
Elsevier.nl - Aboriginals dreigen met boycot toeristen
Aboriginals in Australië hebben woedend gereageerd op de draconische maatregelen van de regering om het onder aboriginals wijdverspreide seksuele misbruik van kinderen tegen te gaan. Stamoudsten van de oorspronkelijke bewoners van Australië hebben gedreigd toeristische trekpleisters als Ayer's Rock te sluiten. (*Alan Carpenter, de premier van de deelstaat West-Australië waar ook veel afgelegen Aboriginalgemeenschappen zijn, is woedend. Hij meent dat premier Howard alleen de verkiezingen voor ogen heeft met zijn draconische maatregelen.)
Planet - Stedeling verdringt plattelander op de wereld
Voor het eerst in de geschiedenis zal de wereld meer stedelingen kennen dan plattelanders. Vanaf volgend jaar woont meer dan de helft van de wereldbevolking, 3,3 miljard mensen, in stedelijke gebieden. Het aantal zal rond 2030 zijn opgelopen tot bijna vijf miljard ofwel zes op elke tien wereldburgers, aldus het wereldbevolkingrapport van de VN. Volgens VN-opgave is 81 procent van de Nederlanders een stedeling. De tien grootste steden nu: 1. Tokio: 35,2 miljoen 2. Mexico-Stad: 19,4 miljoen 3. New York/Newark: 18,7 miljoen 4. Sao Paulo: 18,3 miljoen 5. Bombay: 18,2 miljoen 6. New Delhi: 15 miljoen 7. Shanghai: 14,5 miljoen 8. Calcutta: 14,3 miljoen 9. Jakarta: 13,2 miljoen 10.Buenos Aires: 12,6 miljoen
de Volkskrant - Galapagos-eilanden bedreigd door toerisme
De UNESCO heeft de Galapagos-eilanden in de Grote Oceaan op de lijst gezet van werelderfgoederen die gevaar lopen. Op de negentien eilanden leven bijzonder planten en dieren. Deze biodiversiteit wordt bedreigd door vreemde plant- en diersoorten, toenemend toerisme en immigratie.
Het Financieele Dagblad - Groene golf raakt top energiesector
Wereldwijd hebben topbestuurders van energiebedrijven klimaatverandering tot topprioriteit gebombardeerd. Het aanmoedigen van duurzame energie en energiebesparing staan bovenaan op de beleidsagenda. Dat blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers dat vandaag wordt gepubliceerd. PwC spreekt van een 'complete ommezwaai'. PwC interviewde 114 leiders van grote energiebedrijven in 44 landen. De zekerheid van de energievoorziening blijft een heikel punt. Vooral Amerikaanse en Europese energiebestuurders maken zich hier zorgen over omdat westerse landen niet zelfvoorzienend zijn en afhankelijk zijn van de import van olie en gas uit landen met een instabiel politiek klimaat, zoals Rusland, Iran en Venezuela. '71% van de wereldwijde energieleiders voorziet problemen met betrekking tot een evenwichtige vraag en aanbod, tegenover 51% vorig jaar', aldus PwC. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat kernenergie, zonne- en windenergie over vijf jaar een 'substantieel' deel zullen uitmaken van de energiemix. PwC: 'De daadwerkelijke voortgang zal beperkt zijn als er geen effectieve en consistente internationale regelgeving komt.'
Het Parool - Windenergie sinds 2001 verdrievoudigd
De productie van energie met windmolens in Nederland is sinds 2001 verdrievoudigd. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De jaarlijkse groei van het aantal windmolens nam wel af, maar de capaciteit per molen groeide. Eind 2006 stonden er 1828 windturbines op het land en in zee. In 2006 produceerden de molens bij elkaar 1500 megawatt. In Europa wordt de meeste windenergie geproduceerd in Duitsland: ruim 20.000 megawatt. De oosterburen wekken meer windenergie op dan heel Noord-Amerika.
Het Financieele Dagblad - Taskforce om vrouw meer te laten werken
Er komt een taskforce die de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland moet verhogen. Hierover zijn kabinet, vakbeweging en werkgevers het eens geworden in de aanloop naar de participatietop. Op de participatietop, die vandaag wordt gehouden, wil het kabinet afspraken maken over het scheppen van 200.000 extra banen. Volgens het Lissabonakkoord van de EU moeten in 2010 twee op de drie Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 65 jaar een baan hebben van twaalf uur of meer per week.
Planet - 830 Miljoen euro Europese subsidie voor meer werk
Uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) komt in totaal 830 miljoen euro aan subsidie beschikbaar om meer mensen aan het werk te helpen en beter geschoold personeel te krijgen. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken kreeg de goedkeuring van de Europese Commissie. De ESF-subsidies kunnen worden aangevraagd door gemeenten, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), uitkeringsinstituut UWV, praktijkscholen en opleidingsfondsen van werkgevers en werknemers. Als voorwaarde geldt dat de projecten die subsidie krijgen, voor 60 procent gefinancierd moeten worden door anderen.
de Volkskrant - Kamer: korten op bijstand om boerka moet kunnen
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de overheid zeker stelt dat gemeenten bijstandsgerechtigden kunnen korten als ze door het dragen van een boerka niet aan de slag komen. Regeringspartij PvdA en oppositiepartij VVD maken zich zorgen over een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam eerder deze maand. De rechter oordeelde in een voorlopige voorziening dat de gemeente Diemen ten onrechte een moslima met een boerka had gekort op haar uitkering, omdat zij na vier sollicitaties nog geen werk had kunnen krijgen..
Planet - Poker in wet gelijkgesteld aan bingo
Het College van toezicht op de kansspelen adviseert het ministerie van Justitie om poker in de Wet op de kansspelen gelijk te stellen aan bingo. Daarmee mogen pokerwedstrijden onder voorwaarden ook buitenshuis worden gehouden. Alleen Holland Casino mag in Nederland legaal poker aanbieden. Justitie laat in een reactie weten daar erg terughoudend mee te zijn: ,,Wij verwachten dat zo'n maatregel een behoorlijk aanzuigende werking heeft, terwijl we juist een restrictief kansspelbeleid voeren.''
Het Financieele Dagblad - Wall Street Journal bijna in handen van Murdoch
De overname van het Amerikaanse mediaconcern Dow Jones, uitgever van onder meer de zakenkrant The Wall Street Journal, door mediamagnaat Rupert Murdoch van News Corp. lijkt dichtbij. Er was discussie over een regeling om de journalistieke onafhankelijkheid van The Wall Street Journal te waarborgen. Murdoch biedt $ 5 mrd voor Dow Jones. De belangrijkste aandeelhouder van Dow Jones, de familie Bancroft met 64% van het stemrecht, heeft zich tot dusver verzet tegen een overname door Murdoch. De familie vreest dat de onafhankelijkheid van The Wall Street Journal in het geding kan komen bij een overname door Murdoch.
Planet - BBC-keus voor Windows-platform onder vuur
De Open Source lobby is fel gekant tegen de beslissing van de BBC om haar downloadbare programma's voorlopig alleen toegankelijk te maken voor kijkers met Windows-pc's. De BBC bericht zelf over de controverse die in Engeland is ontstaan over een groot on demand project.
nu.nl - Softwareactivisten dreigen met Europese klacht tegen BBC
De BBC maakt zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. Een nieuwe dienst waarmee uitzendingen van de Britse publieke omroep kunnen worden teruggezien, is alleen beschikbaar voor Windowsgebruikers, en dat mag niet, zegt het Open Source Consortium (OSC). Ook dreigt het OSC een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Die is al jaren verwikkeld in een felle strijd met Microsoft over de handelspraktijken van de softwaregigant.
Update
Planet - Haagse imam opnieuw in opspraak
De imam van de As-Soennah predikt tegen publicist Afshin Ellian. Op de website van deze Haagse moskee wordt de professor en publicist Afshin Ellian door de imam Sjeik Fawaz Jneid omschreven als een 'kwaadaardig gezwel' en 'een eng vies mannetje' dat zegt voorstander te zijn van democratie, maar ondertussen de ene ondemocratische uitspraak na de andere blijft orakelen. De fracties van de VVD en PVV in de Tweede Kamer vinden dat de maat vol is en eisen optreden tegen de imam. Het liefst zouden ze zien dat de Nederlandse nationaliteit van de imam wordt ingetrokken. Fawaz Jneid kwam eerder al in opspraak omdat hij in een preek Theo van Gogh vervloekte. Dat gebeurde enkele weken voor de moord op de cineast. Ook Ayaan Hirsi Ali werd door de imam op de korrel genomen.
Trouw - Belastingdienst blokkeert eerste halal-hypotheek
De belastingdienst heeft een streep gehaald door de eerste halal-hypotheek, waarmee vrome moslims hun woning rentevrij kunnen financieren. Bilaa-Riba Islamic Finance uit Leiden is de enige kredietverstrekker in Nederland die een voorstel voor een halal-hypotheek heeft laten toetsen door de belastingdienst. De fiscus heeft die constructie, naar nu blijkt, al begin dit jaar afgewezen.
Planet - Raad van Europa wil vergoeding voor CIA-slachtoffers
De Raad van Europa vraagt een vergoeding voor slachtoffers van illegale CIA-kampen en ontvoeringen in Europa. De organisatie voor mensenrechten en democratie vroeg dat woensdag aan de betrokken Europese landen.
de Volkskrant - Kamer voelt wel voor drugsspray op scholen
Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt er wel voor op scholen een speciale spray in te zetten om drugsgebruik onder jongeren te bestrijden. Met de detectiespray uit Israël zou het mogelijk zijn om te controleren of scholieren in aanraking zijn geweest met onder meer wiet, cocaïne of xtc. Het plan om het apparaat op scholen in te zetten, komt van de Moedige Moeders, een organisatie van moeders van drugsgebruikende Volendamse jongeren.
de Volkskrant - Ruime steun voor adoptiewet homoparen
Homoparen kunnen binnenkort kinderen uit het buitenland adopteren. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel daartoe. Alleen de ChristenUnie en de SGP verzetten zich tegen het plan.
Blair speciaal gezant in Midden-Oosten
De Britse ex-premier Tony Blair gaat zich inzetten voor het Midden-Oosten. Hij wordt speciaal gezant voor de regio in opdracht van het zogenoemde Kwartet: Rusland, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie. De benoeming werd enkele uren na zijn aftreden bekendgemaakt. In zijn laatste toespraak als premier tot het parlement pleitte hij voor de zogenoemde tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijnse conflict te beëndigen. Blair trad woensdag na een regeerperiode van tien jaar is af als premier. Hij is opgevolgd door Gordon Brown.